Recomandarea din acest week-end este blogul Agricultura sustenabila pe care l-am descoperit de curand si de pe care va sugeram in postarea precedenta articolul legat de achizitionarea de pamant. Doua zile mi-a luat doar ca sa trec in mare peste articolele de acolo. Daca as reusi sa si citesc toate materialele recomandate de Radu, pot considera ca am facut inca o facultate. Micile recenzii si idei spicuite din fiecare carte sunt foarte utile. Marile aventuri personale povestite cu atata umor sunt foarte usor simtite si traite. Nu mai ramane decat sa bagam la cap, sa punem mana la treaba si sa pornim o puzderie de comunitati bazate pe aceste idei.
Tot pentru informatii sau discutii pe acest subiect va recomand si site-ul permacultura.ro pe care exista si un forum dedicat. De acolo am preluat si principiile de baza ale permaculturii, enumerate conform sistemului creat de David Holmgren.

* Facandu-ne timp pentru a ne angaja cu natura putem gasi solutii care se potrivesc situatiei noastre.
Imaginea si proverbul: Aceasta imagine reprezinta o persoana “devenind” un arbore. Observand natura este important sa cautam perspective diferite care sa ne ajute sa intelegem ce se intampla cu diferite elemente ale sistemului. Proverbul “frumusetea se afla in ochii privitorului” ne reaminteste faptul ca asociem propriile valori cu ceea ce observam, dar in natura, nu exista bun sau rau, doar diferit.
2.Capteaza si inmagazineaza energia: “Fanul se usca atunci cand soarele straluceste”
* Dezvoltand sisteme care colecteaza resursele atunci cand se gasesc din abundenta, le vom putea folosi mai tarziu atunci cand vom avea nevoie.
Imaginea reprezinta energia inmagazinata intr-un container pentru a fi utilizata mai tarziu, in timp ce proverbul “fanul se usca atunci cand soarele straluceste” ne reaminteste faptul ca timpul pentru a capta si inmagazina energie este limitat.
3.Obtine o recolta: “Nu poti lucra pe stomacul gol”
* Asigurate ca vei fi rasplatit drept recompensa pentru munca depusa.
In imagine se afla o leguma muscata care ne indica faptul ca exista competitie pentru a obtine o recolta, iar proverbul “nu poti lucra pe stomacul gol” ne reaminteste ca avem nevoie de rasplata imediata pentru a ne mentine in viata.
4.Reglare automata; accepta reactiile: “Pacatele parintilor se vor rasfrange peste sapte generatii”.
* Trebuie sa descurajam activitatile nepotrivite pentru a ne asigura ca sistemele vor continua sa functioneze corespunzator.
Imaginea intregului pamant este exemplul la scara cea mai mare pe care il avem la dispozitie, a unui “organism” care se regleaza singur si care face obiectul unor reactii de control, precum incalzirea globala. Proverbul “pacatele parintilor se vor rasfrange peste sapte generatii” ne reaminteste ca reactiile negative deseori apar lent.
5.Foloseste si pretuieste resursele regenerabile si serviciile: “Lasa natura sa-si urmeze cursul”
* Gaseste cea mai buna intrebuintare a abundentei regasite in natura pentru a reduce comportamentul istovitor si dependenta de resursele neregenerabile.
Calul din imagine reprezinta atat energia regenerabila (poate fi folosita) cat si un serviciu regenerabil – precum inhamarea la o caruta, plug sau a unei buturugi (o utilizare neconsumatoare). Proverbul “lasa natura sa-si urmeze calea” ne reaminteste ca un control asupra naturii prin folosirea excesiva a resurselor si a tecnologiei de varf nu este numai costisitoare, dar poate avea un effect negative asupra mediului.
6.Nu risipi: “O cusatura la timpul ei va salva alte noua” si “Nu dorim a risipi”
* Pretuind si folosind toate resursele care ne sunt disponibile, nu risipim nimic.
Rama din imagine reprezinta una dintre cele mai eficiente organisme de reciclare a materiei organice, transformand resturile vegetale si animale in hrana valoroasa pentru plante. Proverbul “o cusatura la timpul ei va salva alte noua” ne reaminteste ca intretinerea facuta la timp previne risipa, in timp ce ”nu dorim a risipi” ne aminteste ca este usor sa risipim in periooadele de abundenta, dar aceasta risipa ne poate cauza greutati mai tarziu.
7.Proiecteaza dinspre model spre detaliu: “Nu poti vedea padurea de arbori”
* Facand un pas inapoi putem observa modele in natura cat si in societate. Acestea pot forma coloana proiectului nostru, complectand detaliile pe parcurs.
Fiecare panza de paianjen este unica in situatia sa, insa modelul general al liniilor radiale si al inelelor in spirala este universal. Proverbul “nu poti vedea padurea de arbori” ne aminteste de faptul ca in masura in care ne apropiem de un anumit lucru, ne indepartam de imaginea de ansamblu.
8.Mai bine integreaza decat sa separi: “Mai multe maini usureaza munca”
* Plasand lucruile potrivite la locul potrivit, se creaza relatii intre acele lucruri si ele vor conlucra pentru un beneficiu reciproc.
Aceasta pictograma reprezinta o vedere panoramica asupra unui grup de oameni care se tin de maini impreuna intr-un cerc. Spatiu din centru ar putea reprezenta “intregul care este mai mare decat suma partilor”. Proverbul “mai multe maini usureaza munca” ne sugereaza ca atunci cand lucram in echipa munca devine mai usuoara.
9.Foloseste solutii mici si nu te grabi: “Cu cat sunt mai mari cu atat se prabusesc mai tare” si “Incet si sigur se castiga cursa”
* Sistemele mici si incete sunt mai usor de intretinut decta cele mari, imbunatatind astfel intrebuintarea resurselor locale si producand rezultate mult mai sustenabile.
Melcul este si mic si incet, isi duce singur casuta in spinare si se poate retrage intransa pentru a se apara atunci cand se simte amenintat. Proverbul “cu cat sunt mai mari cu atat se prabusesc mai tare” ne reaminteste de dezavantajele unei cresteri si marimi exagerate, iar “incet si sigur se castiga cursa” incurajeaza rabdarea in timp ce se poate reflecta asupra unui adevar comun atat in natura cat si in societate.
10.Foloseste si pretuieste diversitatea: “Nu-ti pune toate ouale intr-un singur cos”
* Diversitateta reduce vulnerabilitatea pentru o multime de amenintari si pune in avantaj natura unica a mediului in care acesta apartine.
Adaptarea remarcabila a pasarii colibri de a zbura si a sorbi nectar dintr-o floare lunga si ingusta cu ciocul lor subtire, reprezinta specializarea formei si functiei in natura. Proverbul “nu-ti pune toate ouale intr-un singur cos” ne reaminteste ca diversitatea ne asigura impotriva variatiilor mediului inconjurator.
11.Foloseste marginea si pretuieste periferia: “Nu crede ca esti pe drumul cel bun doar pentru ca te afli pe o carare foarte circulata”
* Interfata dintre diverse lucruri este locul in care majoritatea evenimentelor au loc, aceasta este cel mai adesea locul unde se regasesc cele mai valoroase, diverse si productive elemente ale uni sistem.
Peisajul in care raul alimenteaza bazinul la rasarit sau apus invoca o lume definite de margini. Proverbul “nu crede ca esti pe drumul cel bun doar pentru ca te afli pe o carare foarte circulata” ne reaminteste faptul ca cele mai frecvente, evidente si populare lucruri nu sunt neaparat cele mai semnificative sau influente.
12.Foloseste si raspunde intr-un mod creative schimbarilor: “Viziunea nu consta in a vedea lucrurile asa cum sunt, ci cum vor fi”
* Putem avea un impact pozitiv asupra schimbarilor inerente observand atent si intervenind la momentul oportun.
Fluturele este un simbol pozitiv a transformarii, din viata sa anterioara de omida. Proverbul “viziunea nu consta in a vedea lucrurile asa cum sunt, ci cum vor fi” ne reaminteste ca intelegerea schimbarii este mult mai mult decat o proiectie liniara.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Iuhu! :)
RăspundețiȘtergere