miercuri, 1 iunie 2011

Piramide cu capul in jos

Citeam zilele trecute un articol pe blogul lui need2trip. Cum ca la startul colapsului financiar din 2008 au dat o mana de ajutor si niscai traficanti de cocaina din Mexic care au inceput sa retraga sume puternice din sistem inca din 2007. Este chestie simpla de leverage sau RMO cum se numeste in cazul bancilor. In sistem sunt mai putin de 10% bani lichizi. De fapt legal trebuie minim 8% iar in cazuri de "exceptie" BNR recomanda 10% ca grad de solvabilitate. Daca un grup mai maricel de "investitori" isi retrag simultan banii sistemul intra in colaps. Indiferent daca e vorba de un grup de "investitori" in droguri, in imobiliare, in metale pretioase, burse sau orice altceva.

Acum, baietii astia cu cocaina nu au chiar 10% din piata mondiala, dar si 2% ar fi suficient. Pentru ca asta ar reprezenta de fapt un sfert din lichiditati. De aceea ziceam ca daca pui in cap cateva banci cheie restul vor pica de la sine. Iar la astia care si-au retras cele 0.37 T in toamna lui 2007 s-a adaugat in toamna lui 2008 inca un "grupulet" care voiau sa retraga 5 T din banci, deci treaba devenea groasa. Asa ca le-au blocat conturile. Iar ulterior Paulson vorbea nu de traficanti, ci de Rusia care si-ar fi bagat coada. Motivul pentru care metoda blocarii a functionat: era vorba de un numar mic de conturi si totul a fost tinut secret. Asta spre deosebire de cazul Argentinei, unde in momentul in care stirea s-a aflat si lumea a iesit in strazi, treaba s-a terminat rapid.

Vedeti asadar ca punerea pe butuci a sistemului actual se poate face relativ simplu daca intelegi functionarea acestuia. Totul se sprijina pe finante si finantele sunt doar o schema piramidala, un caritas fara viitor. Asta inseamna ca mai putin de 10% este real, iar restul sunt promisiuni fara acoperire si minciuni repetate in mod oficial care pentru unii s-au transformat in adevar. Iei acel 10% si totul se prabuseste. Ca o piramida cu capul in jos. Leverage is a bitch. Works both ways. Poti sa bati sistemul cu propriile arme. De asta insistam unii ca nu trebuie sa trezesti jumatate din populatia spalata pe creier ca sa castigi alegerile viitoare. Ci este arhisuficient un 5-10% ca sa pui pe butuci sistemul. Asta daca joci dupa “regulile” si “legile” oficiale. Pe care unii le pot schimba in timpul jocului cand si cum au chef. Daca alegi sa ignori acele “legi” ramase fara valoare, poti pune sistemul pe butuci chiar si de unul singur cu un pic de vointa. E chestie de zile, cel mult luni pentru a realiza asta.

Spuneam in postul anterior ca ma tot uit la baietii astia care zic ca lupta contra sistemului prin pietele Spaniei sau Greciei. Si ma gandeam ca n-ar strica nitzica organizare. Uite o idee buna: in loc de stat cu cortul la camping in piata, mai bine ar imparti baietii aia niste fluturasi la iesirea din banci. Chestii pasnice, despre asa-zisa "garantare", falimente, incetare de plati. Doua vorbe simple, scrise cu font mare si bold ca sa priceapa tot omul. Print pe cateva topuri de A4 si impartit in fata geamurilor cu reclame la depozite avantajoase. Ieftin dar eficient. Pariem ca nu rezista mai mult de o luna-doua nici o banca la asa ceva ? Mai ales daca se face tam-tam si incepe Isarescu sa dea din colt in colt la tembelizor despre garantarea depozitelor. Iar daca devine viral pe net, atunci sa vezi adevarata revolutie. Uite un model ca exemplu:
Ştiai ca Banca Românească e de fapt grecească ? Azi un leu la bănci depui, mâine ia-l de unde nu-i. Vrei să economiseşti munca de o viaţă ? Fă-o inteligent, nu te lăsa păcălit de bancheri. Tata mi-a lăsat moştenire un ban de aur, mama un livret la CEC. Ghici care din ele mai valorează ceva şi astăzi. Fondul de Garantare NU garantează toate depozitele sub 100.000 Euro. Are bani pentru a despăgubi doar 1% din depozite. Pentru restul, spor la zece ani de judecată cu statul după modelul FNI. Daca azi Grecia intră in faliment, măine Banca Românească încetează plăţile. Ai fost avertizat.
Le iei pe rand, ca-i mai eficient asa. Termini cu una, continui cu urmatoarea. Ca la vanatoarea de bivoli: nu poti sa te pui cu cireada, dar cateva pisici hotarate pun jos un taur. Apoi treci la urmatorul, il alegi pe ala mai slab si cu solvabilitatea cea mai proasta. In exemplul nostru, cele mai vulnerabile la astfel de stiri sunt cele grecesti. Chestia este ca bancile nu-s ca taurii, sunt dependente una de alta. Ca de aia se cheama sistemul asta financiar castel din carti de joc sau piramida cu capul in jos. Scoti cateva din ecuatie si restul pica singure. Iar de intimidat sau arestat pentru "subminarea economiei" pot aresta cativa oameni, dar nu cateva mii. De asta e important sa faci treaba la momentul oportun, cand incep sa priceapa tot mai multi cum stau lucrurile de fapt.

Deci intrebarea mult mai importanta ce trebuie pusa inainte de a te apuca de joaca este: cand trebuie facut acest lucru ? Pentru ca daca e prematur, va cauza mai mult rau decat bine. Sa tai brusc cordonul ombilical unei victime dependenta de agresorul sau este periculos. Risti ca odata cu parazitul, sa omori si gazda. La fel ca in cazul in care unui dependent de droguri ii arunci doza la gunoi. Risti sa se intoarca impotriva ta si sa ia apararea dealer-ului care-i furnizeaza marfa. Reactia clasica a unui dependent de sistem este: de ce vrei sa falimenteze bancile ? esti nebun ? stai cuminte ! E greu sa-i explici in doua propozitii si sa elimini cu cateva fraze ani intregi de spalare pe creier. Dar aici cred ca un element cheie il reprezinta informarea alternativa. Pentru a trezi la realitate incet-incet pe cat mai multi si a-i constientiza de statutul de furnica/robotzel/consumator/dependent pe care il au. Iar internetul din ziua de azi este din acest punct de vedere extraordinar.

In era agrara am stat milenii. In era industriala am stat secole. In era informationala stam de decenii. Iar cu ajutorul revolutiei comunicatiilor estimez ca trecerea la urmatoarea etapa nu va dura mai mult de cativa ani. Odata atins acel prag critic de 5-10% de care spuneam, restul se va petrece in avalansa. Cand am inceput blogul prin 2008 eram un minoritar care vorbeam aberatii. In 2009 lucrurile se miscau usor-usor. In 2010 a fost o adevarata explozie de informatii si surse. Iar astazi tot mai multa lume incepe sa priceapa despre ce este vorba. Surse underground precum ZH, CM, MK, PS, DW sau FYM devin mainstream. Le vad tot mai des nu doar pe blog, ci si pe forumuri sau pe grupurile de discutii pe care activez. Transformarea este evidenta si eu cel putin o vad cu ochiul liber. Deci intrebarea cheie ramane: a venit oare momentul pentru adevarata schimbare sau mai trebuie asteptat un pic ? Sa fie anul viitor cel cu noroc, asa cum insista tot mai multi ?

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

40 de comentarii:

  1. Hai că mă spărieşi, credeam că te-ai plictisit şi ai chef de ceva acţiune. Dar văd c-o mai amâni. Eu zic sper să-ţi reevaluezi poziţia şi să nu pici în eroarea investitorului.

    Întrebarea cea mai importantă nu este Când ci De ce?

    De aceea părerea mea este că nu trebuie să le spui oamenilor ce să facă ci doar să-i trezeşti, să poată gândi singuri. În felul ăsta fiecare va şti mai bine ce are de făcut. Doar nu crezi c-ai descoperit tu calea nu?

    Să trezeşti conştiinţa oamenilor este inteligent, să creezi revoluţii nu... şi tare-mi e că multe din sursele astea alternative asta promovează şi nu ştiu câţi chiar înţeleg încotro ne îndreptăm...

    Ştii cum e ingnoranţa nu e cel mai mare duşman al înţelegerii ci iluzia cunoaşterii...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu te speria, ca o luam usor. Azi una, maine alta. Tatonam terenul, sondam sentimentul. Aruncam idei, vedem reactii. Prezentam optiuni si variante cat mai diverse pentru cei care maine vor iesi in strazi.. :)

    Cat priveste calea, fiecare cu cararea lui, bineinteles. Nimeni nu poate spune altuia ce sa faca. O parere, o idee, un sfat cel mult, iar apoi fiecare alege ce e mai bine pentru el. Ideal avand cat mai multe cunostinte cu privire la alegerea respectiva.

    RăspundețiȘtergere
  3. Totuşi, să postezi texte de printat pe bileţele de dărâmat bănci nu mi se pare o idee aşa de bună..

    Te pomeneşti că dai de câţiva cu imprimante bune şi care au chef de acţiune şi se-apucă să pună planul în aplicare fără să înţeleagă totuşi de ce şi mai ales ce va urmă după. Crezi că asta chiar ajută?

    RăspundețiȘtergere
  4. http://youtu.be/RAKsMnAM8vk

    Un filmuletz fain. Daca il urmaresti pe Denninger probabil l-ai vazut deja.

    RăspundețiȘtergere
  5. X - nimic nu se intampla fara scop, daca nimeresc aia cu imprimantele pe blogul meu, inseamna ca era momentul. Iar bancile oricum se tarasc cu un picior in groapa de 2-3 ani, personal ma mir ca au rezistat si pana acum.

    anonim - da, simpatic, il vazusem. Nu stiu daca la Denninger, ca nu prea mai dau pe acolo in ultima vreme.

    RăspundețiȘtergere
  6. BNR o sa monetizeze datoriile bancilor si o sa le dea "bani noi" la dobanzi foarte mici(abia atunci o sa il putem numi pe Isarescu elicopter). Romania e un sistem financr inca relativ inchis si BNR isi poate face de cap fara influente prea mari din exterior (eu sincer m-am speriat ce ravagii a putut face BNR in oct 2008 si ce "scuturati" au iesit cei din afara).

    Cata vreme banii nu vor mai fi doar in bilanturile bancilor ci vor fi transferati catre oameni, se vor duce in preturi ridicate (doar daca oamenii decid sa tina banii la saltea si sa consume mai putin).

    Oricum ar fi, deponentii vor fi loviti (valoarea banilor retrasi va scadea) si cei cu credite vor fi avantajati. Mie mi se pare cinstit si corect ca acestia sa sufere, pentru ca ei vor sa darame sistemul prin retrageri de bani.

    Cam asta e parerea mea "etatista".

    RăspundețiȘtergere
  7. Si inca un lucru: pericolul in Romania (unde bancile sunt majoritar straine) e ca la primul semn de retrageri in masa bancile sa se concentreze pe returnarea imprumuturilor de la actionari (de la bancile-mama din strainatate) si sa lase Fondul de Garantare etc sa se descurce. Cata vreme Fondul nu are bani, tot BNR o sa ii emita si o sa acopere necesitatile de lichiditate (practic M1 va creste foarte mult si se va apropia de M3- cu riscurile inflationiste aferente).

    In situatia asta banca va da posibil faliment, activele vor fi preluate de statul roman (prin fond, BNR sau alta institutie) in paralel cu monetizarea datoriilor. Nu stiu daca asta e ceva rau sau bun, se va reveni la un control national asupra bunurilor nationale (poti sa o numesti nationalizare financiara daca vrei).

    RăspundețiȘtergere
  8. nu bancile trebuie sa dispara ci leverage-ul. si bursele de marfuri reglementate la sange,produci-vinzi grau ai voie sa te asiguri cu loange shoarte pe faina, esti blankfein? mars de aici

    RăspundețiȘtergere
  9. alex - nu stiu cat de inchis mai este avand in vedere ca vreo 90% din actionariatul bancilor romanesti este strain. Da, depunatorii vor fi cei mai dezavantajati, dar ce sa le faci celor care nu s-au invatat minte dupa cec-uri cu bani de o dacie ramasi fara valoare, dupa bancorexuri, caritas-uri si FNI-uri... :)

    E posibil ca scenariul tau cu preluarile facute de BNR sa fie corect, sunt foarte curios si eu sa vad cum vor evolua lucrurile de la caz la caz, de la tara la tara. Sa nu uitam insa ca bancile sunt legate intre ele nu doar in interior, ci si in exterior. Asta inseamna probleme in lant: burse internationale, logistica si livrari, importuri si exporturi, cam tot ce are legatura cu plati prin viramente bancare.

    anonim - intr-adevar, asta e buba cea mai mare, leverage-ul in toate formele lui: RMO, naked short, paper gold, FIAT money. Elimini leverageul si bancile devin simple depozite de aur sau paypal-uri, care nu mai au voie sa invarta sume virtuale create din nimic.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Flavian: punem pariu pe o bere ca asa va fi? :)

    Sistemul e inchis nu pentru ca actionariatul e romanesc sau strain (asta e irelevant), ci pentru ca majoritatea bancilor sunt inregistrate in Romania si se supun normelor BNR. De asemenea Romania are un comert international slab dezvoltat, o bursa quasi-inexistenta, astfel ca impactul pe aceste piete al unei transformari majore in structura masei monetare nu va fi major si va fi chiar controlabil.

    Legat de platile prin viramente bancare, treaba se rezolva iarasi simplu. BNR va nominaliza cateva banci si le va sustine cu lichiditati pentru a realiza viramentele bancare. Cu toate scheletele din dulapior ale BNR-ului (mentionate deja de tine- bancorex, caritas, FNI, CEC, as adauga si nationalizarea valutei din 1991), faptul ca au o asemenea experienta in spate ii face mult mai buni in furtuna actuala decat un intelectual toba de carte dar netrecut prin "furtunile vietii".

    PS: sunt de acord ca leverage-ul trebuie daca nu starpit macar redus semnificativ. Si asta se rezolva foarte rapid- prin impozitare. Pune un impozit de 90% pe orice forma de leverage si s-au linistit cu totii- daca pui interdictii s-a vazut ca se muta toti in off-shore-uri :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, ai dreptate, la noi sistemul e mult mai "primitiv" ca in alte parti. Nu mai e chiar ca in anii 90 dar oricum nu suntem asa dependenti de infrastructura financiara ca altii. Asta am mai zis si eu ca s-ar putea sa fie in final in favoarea noastra atunci cand lucrurile vor incepe sa o ia razna.

    Eu zic ca leverage-ul rezista doar pentru ca este institutionalizat. In momentul in care banca centrala practica leverage, emite fara acoperire si obliga pe toti sa-i foloseasca hartia igienica, ce pretentii poti sa mai ai de la bancheri sau speculatori ? Unde sunt anii 1800 cand aia care emiteau mai multe chitante decat aur aveau in depozit dadeau faliment si lumea ii privea drept hoti ? De cand cu FED-ul si apoi cu mizeria din 1971, constructiile virtuale fara acoperire au devenit ceva normal.

    RăspundețiȘtergere
  12. :))Astept sa se inventeze altceva in locul bancilor. Tu ce propui?

    RăspundețiȘtergere
  13. Pai eu propuneam o lume fara moneda. Dar pana acolo mai avem. Intre timp, putem folosi metalele pretioase pentru economii si servicii de transfer gen western union sau paypal.

    RăspundețiȘtergere
  14. Dorin - eh, nici chiar asa. Un pic de ajutor din partea calculatorului nu vad la ce ar dauna, e vorba de eficienta pana la urma. Important este principiul dupa care socotesti, nu ce instrumente folosesti pentru a face socoteala.. :)

    Despre pariuri, investitori si modul in care speculatorii se "implica" in productie am mai scris eu pe AICI.

    RăspundețiȘtergere
  15. O mica precizare: zici ca doar 1% poate fi platit. Cred ca esti optimist. Ai vazut ce scrie la banca: Fondul garanteaza depozite in limita a 100.000 euro(echivalent in lei). Ei dau banii in 30 zile de la data la care banca a incetat platile. Daca se devalorizeaza leul in perioada aia si tu ai avut euro in cont o iei in mana original.

    RăspundețiȘtergere
  16. Evident, ala e cazul ideal, conform datelor oficiale, au fonduri de maxim 1% acoperire. Adica cu un miliard de lei ei "garanteaza" peste o suta de miliarde in depozite. Ca aia se poate traduce intr-un milion de depozite cu valoare de o mie lei sau 100.000 depozite cu valoare de 10.000 lei e mai putin relevant. La fel daca miliardul ala este pastrat in lei de catre FGDB si ca se va devaloriza masiv pana apuca sa faca platile.

    Sa zicem ca ulterior mai contribuie si statul cu ceva, dar prea mult nu are ca si el este in groapa. Iar in cazul FNI tziganeala cu AVAS-ul a durat vreo zece ani de zile. Chit ca acolo era vorba de "numai" o suta de milioane, nu de miliarde sau sute de miliarde. Vad ca intre timp au schimbat si pagina cu rapoarte magarii de la FGDB. Eu inca le am salvate pe alea vechi, daca e careva curios le pun pe site.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Flavian: tiganeala cu FNI a fost din cauza ca CEC a facut o chestie frauduloasa. Si statul a trebuit sa plateasca oalele sparte.

    Acuma e un pic diferit. Daca fondul nu are bani, v-am mai zis cine o sa vina cu ei. Elicopteru Puma de Dragasani. Si o sa ceara garantii active ale bancii- adicatelea terenuri, apartamente si alte prostii ce mai sunt prin bilant.

    RăspundețiȘtergere
  18. http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-8760827-fitch-romania-are-cea-mai-mica-rata-intermedierii-financiare-din-regiune.htm

    RăspundețiȘtergere
  19. Ca proaspat concediat din Banca Romaneasca pe fondul reducerii numarului de sucursale nu pot sa spun decat ca intaresc cele afirmate de tine.

    RăspundețiȘtergere
  20. Rezervele fracţionate (RMO) îmi par şi mie suspecte, adica ar trebui să fie ceva mai aproape de 100% decât de 10%, altfel e loc de oscilaţii fatale.

    Eu n-aş încerca însă dărâmarea unui sistem fără să ştiu dacă există alt sistem realmente fezabil şi că nu se poate crea o tranziţie mai lină decât să resetez sistemul. Ca datornic e poate mai atrăgător, dar să-ţi pierzi economiile la bătrâneţe nu e fain...

    Tare mi-e teamă că s-ar ajunge la ceva similar dacă nu înţelegem limitările inerente oricărei construcţii monetare posibile.

    Eu de ceva luni tot încerc să înţeleg (de la nivel profan) sistemul financiar. Am ajuns de curând la concluzia că ... banii nu există :)

    http://mihvoi.blogspot.com/2011/06/banii-nu-exista.html

    RăspundețiȘtergere
  21. @Mihvoi
    Unde ai vazut tu "tranziţie mai lină" in istorie daca sclavii trageau la jug in continuare. De ce sa schimbe stapanii de sclavi ceva? Lor le convine de minune situatia. Daca vrei sa intelegi sistemul financiar-bancar urmareste filmuletele "Crash course" ale lui Chris Martenson de pe Youtube.

    RăspundețiȘtergere
  22. alex - sa vedem elicopterul, dar sa vedem si toate firmele care produc pentru export cum se vor descurca

    anonim1 - mda, imi pare rau pentru tine, stiu ca in sistemul bancar e tot mai trist in ultima vreme, am si eu amici in aceeasi situatie

    mihvoi - pana la urma nu darami nici un sistem, cel mult o sa-i grabesti sfarsitul si poti sa avertizezi oamenii. La modul cum este construit va cadea oricum singur, la fel ca orice alt caritas.

    anonim - pe langa CM mai am si eu cateva sugestii la capitolul Materiale recomandate dar mihvoi probabil le-a vazut deja

    RăspundețiȘtergere
  23. @Flavian: corecteaza-ma daca gresesc, dar daca se arunca cu lei din elicopter exportatorii vor jubila...pt ca leul va fi mai slab.

    RăspundețiȘtergere
  24. Cred ca am postat si eu ceva dar nu a aparut nimic.

    RăspundețiȘtergere
  25. @Flavian: hai sa nu vorbim de drobul de sare. Cand o sa se intample lucrurile, vedem ce facem.
    Noi suntem prea mici pentru jocul asta mare...si poate asta e sansa noastra.

    PS: offtopic pe articolul asta dar legat de niste discutii de-ale noastre anterioare:

    http://www.contributors.ro/cultura/mircea-vulcanescu-inedit-despre-raul-veacului-si-%C2%AB-vracii-pamantului-%C2%BB/

    Are niste remarci interesante...

    RăspundețiȘtergere
  26. Da, hai sa nu mai vorbim de prabusirea caritasului. De ce sa ne tot pregatim pentru asta ? Cand s-o intampla, ingrosam randurile muritorilor de frig si foame... :)

    Bunicel articolul de pe contributors.

    RăspundețiȘtergere
  27. Se sparge buboiul ? :D
    www.dcnews.ro/?p=70191

    RăspundețiȘtergere
  28. Am văzut "Crash course", este foarte interesant.

    Mie mi se pare însă că problemele financiare sunt infinit mai uşor de peticit decât problemele energetice.

    RăspundețiȘtergere
  29. zummuz - s-a tot mentionat pe aici stirea respectiva

    mihvoi - da, CM este usor cam pesimist in privinta problemelor energetice. Dar exista solutii si acolo, vezi si materialul de azi.

    RăspundețiȘtergere
  30. Ei bine, maestre Flavian, da.mi voie sa observ ca lucrurile sunt infinit mai complicate decat par la o privire superficiala. Dincolo de retorica necesara pentru apararea unei pozitii de neaparat, sunt convins ca si tu intelegi foarte bine / de exemplu / ca provocarile carora trebuie sa raspunda /de exemplu/ mr. Bernanke sunt imense, fara precedent in ceea ce se cunoaste despre lume.

    RăspundețiȘtergere
  31. Tu spui ca este o problema cu oamenii care se trezesc dimineata cu ideea ca au o ipoteca de platit: eu zic ca probabil nu ti.ar face o placere deosebita sa traiesti intr.o altfel de lume.

    RăspundețiȘtergere
  32. valentin - da, lucrurile sunt complicate, atat pentru Ben cat si pentru cei cu ipoteci: n-ar fi timpul sa le mai simplificam ? :)

    RăspundețiȘtergere
  33. Salut.
    Pun si eu o intrebare ca tot prostul legat de monedele/lingourile de aur.In conditiile in care nici o banca din RO nu cumpara monede/lingouri,doar le vinde (PBR), care sint modalitatile de obtinere de euro/$ in schimbul monezilor de aur emise de ex.de Credit Suisse ?

    RăspundețiȘtergere
  34. Okazie, amanet, targuri numismatice, colectionari, investitori in aur si ag.

    RăspundețiȘtergere
  35. Da? Iar de pastrat unde se pastreaza, ma rog, in seifurile... bancilor? Ca doar n-o sa tinem aurul/francii elvetieni la saltea, in conditiile in care spargerile de locuinte au crescut alarmant de cand s-au intors "pasarile migratoare" din tarile "calde"...

    RăspundețiȘtergere
  36. Nu, evident ca nu in seifuri. Hotii de cartier sunt mici copii pe langa aia din banci. Puteti sa comparati niste tigani care au pacalit un biet om de cateva sute de mii cu unii precum vantu, voiculescu, isarescu sau altii care au furat sute de miliarde prin bancorexuri, caritasuri sau inflatie jefuind astfel milioane de romani ?

    RăspundețiȘtergere
  37. Stiu ca tiganii sunt mici copii, intr-ale furatului fata de SOV etc, insa "pasarile" ciugulesc DIRECT din capul omului, fiind mult mai traumatizant, decat prin tot felul de metode indirecte de care niciodata omul simplu n-o sa fie constient.
    Personal, nu cred ca e o optiune sa tii aur sau alte valori in casa.

    RăspundețiȘtergere
  38. Aha, pai nu stiu daca putem considera mai traumatizant un furt mic dar cunoscut, decat un furt infinit mai mare dar ascuns prin tot felul de manipulari. Eu cel putin ii consider mai periculosi pe hotii la costum si cravata din banci decat pe aia de cartier.

    RăspundețiȘtergere
  39. Privind lucrurile la nivel macro, da, insa in microuniversul nostru personal (camasa, intotdeauna, e cea mai aproape de noi), furtul ce ni se poate intampla direct e mai traumatizant. E incomparabil!
    Ia gandeste-te ca ti-ar fura niste golani (in urma unui pont, desigur) lingourile pe care le tii ascunse intr-o sapuniera nevinovata, in baie...
    Ar fi cu mult mai grav dpdv personal decat furturile constante, indirecte, prin diverse metode de calcul si umflare a costurilor (Distrigaz, Renel, Petrom etc), ori cele 5 procente pe care le platesti zilnic, in plus, ori banilor lipsa din infrastructura, educatie, invatamant, sanatate, siguranta populatiei... Cele enumerate sunt lipsuri grave, pe termen mediu si lung, insa pe termen scurt universul tau s-ar rupe in doua si ti-ai pierde echilibrul (cel putin pentru o perioada) daca toata agoniseala ta si toate calculele tale ar fi date intr-o fatidica secunda peste cap de catre niste hoti... "marunti", dar care ar arunca in aer toate economiile tale.

    Acum ai inteles diferentele? ;)

    RăspundețiȘtergere
  40. Da, pai faptul ca fiecare se gandeste numai la el face parte din problema. Iar BNR, Distrigaz, Renel, Petrom mi-au furat de-a lungul anilor infinit mai mult decat lingourile alea amarate.. ;)

    RăspundețiȘtergere