marți, 31 mai 2011

Azi ne jucam cu ismele

Stiti ca in general ma feresc de etichetari. Dar azi mi-am facut de cap si a iesit o ciorba de isme. Poate si pentru ca in ultima vreme am scris mai rar, din lipsa de timp si de lehamitea de a repeta lucruri pe care le-am tot spus. Cum a inceput povestea ? Ma uitam zilele trecute la ceea ce se intampla in spania si grecia. Sau in alte tari in care au avut loc manifestatii de genul celor din Puerta del Sol. Miscarile au fost spontane si deocamdata apolitice. Pentru ca oamenii simt nevoia unei schimbari, simt ca asa nu mai merge, dar inca nu stiu ce ar trebui facut in aceasta privinta. Unii au sugerat reforme ale sistemului electoral, reforme politice de un tip sau altul, un alt mod de a vota, eventual crearea unui nou partid, cu oameni noi si cu structuri institutionale curatate de coruptie si mizeria care exista acum. Idei foarte frumoase si utile la prima vedere, nu-i asa ?

Tot zilele trecute frunzarind pe net am dat peste materialul urmator: anarhismul comunalist. Inainte sa va speriati de titlu, dati un click pe linkul respectiv si cititi macar cateva paragrafe. De exemplu acesta: Piotr Kropotkin definea anarhismul ca: "numele dat acelui principiu sau filosofii de viaţă care consideră că societatea poate fi concepută şi fără conducerea unui guvernământ; armonia într-o asemenea societate poate fi obţinută, nu prin supunerea faţă de lege sau prin obedienţă faţă de o autoritate, ci prin acordurile libere realizate între grupuri variate din punct de vedere profesional, teritorial, constituite liber în numele producţiei şi consumului, ca şi pentru satisfacerea unei infinite varietăţi de nevoi şi aspiraţii ale unei fiinţe civilizate."

Sau acesta: "Anarhismul ne învaţă cum putem trăi într-o societate în care nu există nici un fel de constrângere. O existenţă fără constrângere înseamnă, natural, libertate; înseamnă libertatea de a nu fi forţat sau obligat şi şansa de a-ţi conduce viaţa aşa cum crezi tu că este cel mai bine." "Să fii guvernat înseamnă să fii ţinut în beznă, inspectat, spionat, condus, legiferat, numerotat, înrolat, îndoctrinat, să ţi să ţină predici, controlat, estimat, evaluat, cenzurat, condamnat de creaturi care nu au nici dreptul, nici înţelepciunea şi nici virtutea de a o face ... să fii guvernat înseamnă că la fiecare tranzacţie, la fiecare operaţie să fii notat, înregistrat, taxat, ştampilat, măsurat, licenţiat, autorizat, admonestat, interzis, corectat, pedepsit.. Asta înseamnă să fii guvernat".

Cu alte cuvinte, guvernul legal reprezintă o povară imensă pe umerii cetăţeanului, care nu se poate apăra în nici un fel de el. Şi asta nu e totul. Aparent, statul este o organizaţie care îşi propune să apere şi să ocrotească cetăţeanul prin lege şi ordine. Dar de fapt, guvernul este cel care foloseşte cel mai des violenţa, este primul care nu respectă legea şi prin opresiune creează mizeria în care trebuie să trăiască cetăţeanul. Statul corupe şi distruge tot ce atinge. Ca act de autojustificare, statul trebuie să prezerve dezordinea, iar esenţa sa legală este prin natura sa contrproductivă şi disfuncţională. Iar cetăţenii sunt permanent orbiţi prin ideologie şi prin credinţă ajungând să sanctifice autoritatea prin acceptarea de a fi furaţi şi abuzaţi prin orice mijloace.

Poti sa-i contrazici ? Cam greu daca este sa aruncam mai atent o privire in jurul nostru. Chiar daca am inlocuit regii cu presedinti sau dictatori. Chiar daca am schimbat boierii cu parlamentari, cu manageri de multinationale sau cu secretari generali ai PCR. Chiar daca in loc de palmasi sau iobagi avem creditaci si contribuabili. Chiar daca in loc de dijma, haraci si zeciuiala avem dobanda, taxe si impozite sau procente din productia pe ultimul cincinal. Sistemul in esenta este identic: omul mic de la baza piramidei e controlat si obligat sa faca ce vrea cel din varful piramidei. Iar apoi sa fie si multumit ca traieste intr-o lume democratica si libera. Ceea ce avem noi acum este un sistem VERTICAL sau mai bine zis PIRAMIDAL in care puterea se concentreaza la varf. Iar ceea ce propun tinerii cu care incepusem discutia in acest articol este o noua schimbare de fatada.

Motivul pentru care probabil nu m-au impresionat asa-zisele alternative ce ofera solutii politice si nu ma conving inca nici acum: auto-limitarea. In "cercurile corporatiste" ca sa zic asa exista un termen care apare fredonat la fiecare training motivational: THINK OUTSIDE THE BOX. Lasand la o parte ironia de a folosi un astfel de termen in cadrul unei asemenea organizatii, ideea ramane una valoroasa. Incearca sa gandesti dincolo de limitele si granitele trasate in mod real sau imaginar. Incearca sa vezi sistemul actual cat mai in ansamblu, dincolo de cadrul strict politic sau de modelul clasic piramidal: prostimea lucreaza (si din cand in cand voteaza) iar smecherimea controleaza.

Oricum principala buba cu "democratia" este ca de fapt reprezinta dictatura majoritatii asupra minoritatii. Cu ce drept poti cere cuiva sa faca ceva obligat ? Orice. De la a bea un pahar de apa pe care nu vrea sa-l bea pana la a munci patru luni pe an pentru beneficiul altora ? Mie pur si simplu notiunea asta de impunere, de fortare, de obligare, de luare cu japca imi starneste repulsie. Nu o suport. Desi imi place sa impart, sa ofer voluntar, ma simt bine cand daruiesc, cand ajut de buna voie sau particip la actiuni comune pentru binele grupului sau al altora. Dar vreau sa fac asta atunci cand doresc eu, nu cand doresc altii. Oi fi eu defect. Altora li se pare normal pumnul in gura bagat celor 49% care au realizat ca votul e inutil sau celor 25% care voteaza altceva, de catre cei 26% care nu stiu ce fac sau care au fost prostiti cu o galeata si doi mici. Intr-o tara cu 3 milioane angajati in sectorul privat si 18 milioane majori vaccinati cu drept de vot, spor la schimbari "democratice" pentru binele celor care muncesc.

Eu consider ca mergand in continuare pe acelasi calapod: partide, reprezentanti, stat cu idei de genul hai sa facem un partid “nou”, o miscare “noua”, cu niste oameni “noi”, sa reformam sistemul electoral, sa mai dam o sansa "democratiei".. pana la urma ne invartim in cerc si ne intoarcem tot de unde am plecat. Oamenii noi se invechesc, partidele noi sunt infiltrate, institutiile noi sunt corupte si se ajunge in acelasi punct. Este un fel de manipulare in plasa careia cad cei care fac primii pasi in incercarea de a se elibera. Este una de genul “sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic”. De aceea in ultima vreme incerc sa caut siteuri si bloguri care vorbesc de o lume si un sistem fara partide, fara control de la varf, fara banci centrale, fara structurile vechi si obosite care ne chinuie de atata amar de vreme si a caror posibila schimbare e cel mult de fatada.

In limba romana nu prea gasesti asemenea pagini, suntem inca la inceput si lumea abia a ajuns sa se familiarizeze cu ideea necesitatii schimbarii. Pe viitor insa sunt convins ca ideile vor incepe sa se cristalizeze si la noi. Uitati aici un prim exemplu: Fascinatia Puritatii - Sursa Centralizarii. Prin centralizare se lucreaza cu numere prea mari ceea ce duce la doua erori fundamentale de gandire: impresia ca mai mult inseamna mai bine, ceea ce este o mare eroare. A doua duce la luarea deciziilor gresite (prin extrapolare - nu tot ceea ce este bun pentru un oras mic este bun si pentru un oras mare). Intotdeauna in sistemele centralizate nu vor ajunge in functii de conducere oamenii cel mai bine pregatiti ci oamenii care isi doresc cel mai mult sa conduca, iar acestia sunt oamenii ambitiosi, dispusi sa faca orice pentru functie, deci coruptibili sau chiar corupti. In societatile centralizate coruptia nu apare din cauza oamenilor corupti ci dimpotriva, centralizarea duce la coruperea oamenilor coruptibili. Centralizarea este Sursa coruptiei. Solutia ? Solutia este o Societate de tip Retea, fara centre de putere ci numai cu noduri de coordonare.

Este interesant cum oameni care pornesc pe cai diferite pot ajunge la concluzii asemanatoare: Alternative monetare. E vorba de colaborarea intre nodurile unei retele. E vorba de oameni, comunitati, orase, intreprinderi care pot colabora intr-un sistem ORIZONTAL de tip P2P. Asta este o varianta pe care nu o prea intalnim in ismele clasice cu care am zis ca ne jucam un pic astazi. Atat comunismul cat si capitalismul sunt sisteme verticale. Iar anarhismul ? Pai cel comunalist ar fi o combinatie intre sistemele orizontale si cele piramidal-comuniste. Adica un fel de piramide sau state mai mici. Macar aici daca nu-ti place cum merg lucrurile poti pleca mai usor. Schimbi mai rapid firma la care lucrezi sau cercul de prieteni cu care colaborezi, decat iti parasesti tara in care guvernul a luat-o razna. Iar in comunitatile mici lucrurile se pot repara mai usor si greselile sunt observate mai din timp. Ar fi ca un fel de familii mai mari in care lucrurile pot functiona fara structuri complexe, legi stufoase, alegeri "democratice", partide politice si toata masinaria necesara functionarii unui stat. Acestea ar putea deveni ulterior nodurile retelei de care va spuneam.

Din linkul pe care vi-l recomandam mai sus am lasat la urma anarhismul individualist. De ce ? Pai hai sa vedem cum este descris acesta: anarhismul individualist, numit astfel pentru a se delimita de anarhismul colectivist, nu este total împotriva ideii de comunitate, dar subliniază că numai individualităţile sunt capabile de cooperare. Din acest motiv ei văd asociaţiile doar ca pe un mijloc de satisfacere a nevoilor egoiste ale personalităţii individuale. De aceea, ei susţin sistemul economic capitalist văzut ca mijlocul cel mai eficient de rezolvare a problemelor individuale şi de a întări individualismul. Capitalismul pe care şi-l propun este unul complet eliberat de reguli şi norme ale pieţii, echivalat teoretic după modelul darwinismului social. Ei văd viaţa ca pe o luptă pentru supravieţuirea economică şi fizică, ca pe un câmp de bătălie unde rezistă cei mai puternici.

Hehe, uite asa citind aceasta fraza mi-a picat fisa: pai exact asta avem acum. De aceea se cearta oamenii cand spun ca tarile capitaliste de azi nu sunt chiar capitaliste iar alea comuniste nu sunt chiar comuniste. Ca sistemele nu functioneaza chiar cum au fost gandite, ca in America avem bailouturi in loc de falimentele capitaliste, iar in China comunista e uneori libertate mai multa decat in vest. Pai normal ca sistemele nu functioneaza asa cum zice teoria daca niste baieti simpatici au ajuns sa traga sforile de la nivele mai inalte. Folosind statele si legile si sistemul pentru interesul lor pur individual. Baieti care construiesc partide, acapareaza putere, corup state intregi, fac legi dupa cum au interes, care duc lupta asta fara a mai tine cont de nici o regula de bun simt si care isi vad interesul propriu indiferent de sistemul oficial pus in aplicare intr-o anume tara. Iar pana acum lucrurile au decurs conform manualului. Pentru ca traim de fapt intr-un sistem bazat pe un pur anarhism individualist in acest moment, tovarasi. Uite ca am gasit eticheta potrivita in final. Uite cum vorbeam in proza fara sa stim.. vorba clasicului... :)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

duminică, 22 mai 2011

De weekend - Vremea schimbarii

Din nou cu multumiri lui Marian Matei pentru traducere si analiza. Tranzitia ce pare sa culmineze anul viitor e un subiect care am impresia ca incet-incet devine mainstream in timp ce ideile incep si ele sa se sedimenteze tot mai tare:

Vremea schimbarii from Flavian D on Vimeo.


P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

marți, 17 mai 2011

The college bubble

Nu sunt de acord cu toate lucrurile care sunt prezentate si modul in care se interpreteaza o parte din ele, dar am considerat ca materialul contine suficienta informatie utila incat sa merite a fi vizionat:



Ca un exemplu al modului in care educatia "clasica" va incepe sa emigreze incet-incet catre zona internetului va prezint pagina aceasta: Mate Online pentru toti. Lectia este tinuta de Ioan Ursu, profesor de matematica si apicultor in acelasi timp. A avut saracul destule de patimit pentru "nebunia" de a propune filmarea lectiilor colegilor sau ministrilor din invatamant.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

duminică, 15 mai 2011

De weekend - The wayseer manifesto

Pentru un plus de optimism, ca negativitate avem destula:



P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

joi, 12 mai 2011

O noua pasiune - Albinele

Ei, dragii mosului, e cazul, asa cum imi tot zicea cineva, sa mai lasam economia in pace si sa ne vedem de lucruri mai importante. Uite asa am ajuns astazi sa va povestesc iar despre aur. Doar ca de data asta e vorba de un alt aur. Unul adevarat, care spre deosebire de cel scos din pamant, tine de foame si ajuta la sanatate, fiind cules din flori si adus in stupi de niste gaze minune. Despre calitatile mierii si ale produselor apicole nu cred ca trebuie sa va mai spun eu multe. Ceara pentru lumanari, polen si miere pentru mancare, propolis si laptisor de matca pentru tratament, venin pentru 'romantism', faguri, capaceala sau pastura, albinele sunt o sursa de sanatate si hrana inestimabila. Atat pentru noi adultii cat si pentru juniorii care in cazul meu incep sa creasca si carora vreau sa le oferim produse cat mai naturale. Iar cum in ultima vreme papam tot mai multa miere si cea din comert lasa uneori de dorit, am ajuns la ideea ca tot mai bun este ce-i facut de om cu mana lui.

Ma batea asadar de ceva timp gandul sa adaug la colectia mea de pregatiri pentru "criza" si vreo cativa stupi. Am inceput sa studiez mai serios anul trecut, cand m-am inscris si pe unul din forumurile puternice din domeniu. Vara trecuta n-am reusit sa pun totusi in aplicare ideea, dar anul acesta am inceput mai din timp si in curand voi trece si la practica. Tatal meu cocheta si el cu ideea de stuparit la pensie, asa ca s-a implicat imediat si am lucrat impreuna fara sa trebuiasca sa duc munca de lamurire. De albine ar fi multe de povestit, carti de citit si materiale de vizionat. O parte le-am pus pe pagina cu carti, altele le voi enumera mai jos. Ideea este ca se poate, iar pentru incepatori exista si modele de stup mai simple. Care se pot construi de unul singur, care nu necesita scule scumpe, rame sau cutii complicate. Dar sunt in acelasi timp practice si mai usor de intretinut decat cosnitele sau buduroaiele de pe vremea bunicilor.

Dintre toate mie mi-a atras atentia modelul Warre pe care am inceput sa-l studiez la recomandarea lui blimpy. Cel mai bun topic pe aceasta tema se afla aici. Curiosii pot afla cam tot ce este nevoie despre Warre parcurgand topicul respectiv si cartea care prezinta modelul. Veti gasi acolo si lamuriri privind avantajele sau dezavantajele fata de sistemele moderne sau intensive de stuparit. Filmulete de genul asta sau asta prezinta modul in care arata stupul si cum se pregatesc ramele pe care ulterior albinele pot cladi fagurii. Pasionati de acest sistem gasim din franta pana in japonia, exista grupuri de discutii internationale sau pagini dedicate. Iar daca vreti sa vedeti rezultatul si sa va curga un pic ochii puteti arunca o privire pe filmulete de genul asta: Taking honey from a traditional beehive in Japan

Asa cum stiti cei mai vechi pe aici, eu am mai cochetat si pe vremuri cu ideea de tamplarie. Iar pe langa piesele de mobilier mai mult sau mai putin rusite pe care le-am facut, un stup parea floare la ureche. N-a fost chiar asa, dar zilele trecute am terminat totusi primul stup si mai avem cutii facute pentru inca doua. Adica noua caturi in total, socotind ca trei cutii sunt suficiente la o familie in primul an. Acum caut albine, am si o promisiune pentru un roi de la un vecin apicultor pe saptamana viitoare. Mai multe nu s-a indurat sa-mi dea cand a auzit ca vreau sa fac "prostia" de a folosi sistemul traditional si ecologic Warre, in loc de Dadant cum au toti oamenii "normali" si moderni.

Iar acum sa venim si cu cateva imagini explicative, ca sa vada lumea ce-am izbutit sa mesterim: stup Warre cu trei caturi. Acesta este primul stup gata, mai lipsesc manerele si ceara pe leatzuri. Luni sau marti speram sa isi primeasca noii locatari. Ulterior le vom termina si pe celelalte doua, ca sa avem in total trei. Pentru primul an cred ca e suficient cat sa ne facem o idee cu ce se mananca albinaritul. Am mers pe varianta simpla de acoperis, ba chiar am simplificat-o si mai tare eliminand cutia cu panza de la modelul original. La acoperis vom folosi vopsea pe baza de ulei, iar pentru caturi vopsea pe baza de apa ca sa protejeze un pic lemnul pe exterior. E bine sa pastrezi totul cat mai natural. Scandura este de brad netratata si am evitat pe cat posibil metalul sau corpurile straine la interior. Nu as recomanda nici osb, pal sau alte materiale care contin adezivi si alte chimicale in compozitie.

Podisorul. In locul cutiei cu rumegus vom face o perna care sa absoarba umezeala ce trece prin carpa imbibata cu pasta de faina pusa pe catul superior. Ideea este ca perna e mai usor de realizat, mai ieftina si mai simplu de manevrat. Leatzuri cu barete. Se presupune ca baretele ajuta la un sprijin mai bun al fagurilor daca vrei sa manevrezi fagurii unul cate unul. Catul superior are leatzuri cu barete laterale, celelalte au leatzuri simple, ca sa vedem ce sistem ne avantajeaza mai bine. Leatzuri simple. Leatzurile fara bareta sunt mai usor de realizat si nu mananca nici spatiu la interior, deci fagurele va fi mai mare. Va trebui insa avut grija la miscatul stupilor atunci cand fagurele este inca in constructie. Fundul stupului. Am preferat deocamdata modelul simplu, fara sita antivaroa sau alte chestii suplimentare.

Scule si unelte. Circular, rindea electrica, bormasina, ciocan, cleste, cuie, holtzsuruburi. Cel mai important este circularul. E mai util decat un fierastrau simplu sau electric pentru ca ai precizie mai buna si poti taia cu el si umerii catului pe care se sprijina leatzurile. Nu-i scump, se gaseste cu vreo 200 ron la magazinele de profil pentru cine nu are deja unul. La prima vedere cutiile par simplu de realizat, daca ai sculele necesare si materiale ok. Teoretic caturile pentru 2-3 stupi se pot face intr-o zi. La noi treaba s-a lungit mai tare pentru ca nu am avut scandura lata de 20 cm, deci le-am facut din bucati. Mult mai mult ne-a luat insa realizarea leatzurilor si alinierea lor, capacul, fundul si alte finisaje. La fel a fost si cu leatzurile pe care am vrut sa le facem noi, dar dupa ce ne-am dat seama cat era de lucru am preferat sa luam sipci din practiker si sa le taiem la lungimea necesara.

Inchei aici deocamdata, sperand ca macar v-am starnit un pic curiozitatea sau v-am mai lamurit cate ceva despre cresterea albinelor celor care nu ati avut pana acum legatura cu ele. Pe cei pasionati de stuparit ii astept sa vina cu sfaturi pentru ca desi la partea de teorie am ajuns sa cunosc destule, imi lipseste inca experienta practica. In final, va las cu niste imagini superbe despre viata albinelor si a oamenilor din jurul lor. Derulati pana in josul paginilor si o sa vedeti fotografii din Camerun, Nepal, Romania sau USA.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

miercuri, 11 mai 2011

Noutati si comentarii

Noutati prea multe sau prea importante in ultimele zile nu prea. Bursele in general destul de pasnice. Metalele pretioase isi revin si ele usor-usor dupa ciocaneala pe care au incasat-o saptamana trecuta: But... But... It Was Supposed To Go To Zero. Mai nou asiaticii si-au deschis si ei bursa de MP. Banuiesc ca pot face mai usor concurenta in acest fel Comex-ului. Aici cred ca e oricum vorba de jocul manipularilor in care vad mana Chinei, pentru ca cei care iau aur fizic oricum nu au treaba cu margin-ul, in general cumpara cu banii jos. Am mai spus ca pentru mine este perfect daca margin-ul ar creste pana la maxim, adica sa nu poti cumpara MP decat daca ai toti banii disponibili. Dar mult mai important mi s-ar parea ca pe partea de vanzare sa nu poti scoate pe piata mai mult aur decat ai in stoc. La capitolul asta nu cred ca vom vedea insa schimbari majore. Nu inainte oricum de a desfiinta un pic bancile centrale si sistemul RMO care functioneaza pe acelasi principiu.

Primul a fost cam slabut, n-am considerat ca merita deranjul. Al doilea e ceva mai bunicel: Keynes vs. Hayek Round Two. Povestea e clasica. Nu conteaza cine castiga de fapt, ci ala pe care presa il declara castigator dupa ce a mituit arbitrul. Pardon, nu-i frumos sa zici mita, se cheama "lobby" mai nou: The Best Laws Money Can Buy. Ce sa te mai miri apoi ca "arbitrul" are asemenea opinii: BNR nu sustine legea falimentului individual si nici taxarea bancilor. Eh, uite de aia tot mai multa lume incepe sa regrete vremurile de mult apuse: România nu mai plăteşte tribut nimănui. Mda, se pare ca datoria fusese platita si stim cu totii ce sacrificii s-au facut pentru asta in anii 80. Multi se intreaba ce s-ar fi intamplat daca mai traia "nebunul" inca un cincinal. Pentru cata vreme ar fi reusit Ceausescu sa evite inca o lovitura de stat sau asasinat pus la cale de binevoitori din interior sau din exterior ? Ar fi putut deveni Romania o a doua China intre timp ? As fi curios sa vad un univers paralel in care aceasta perspectiva s-ar fi transformat in realitate.

Vrei sa-l bagi pe un credincios in boala ? Chiar si pe cel mai cuminte dintre ei ? Intreaba-l de ecumenism. Sa vezi atunci mostra de iubire a aproapelui si exemplu de bun samaritean. Mergand pe aceeasi idee: vrei sa-l imbolnavesti pe un conservator american de deces pe baza cardiovasculara ? Spune-i ca Superman renunta la cetatenia americana pentru ca se considera un cetatean al planetei, nu doar al unei natiuni, religii sau rase anume. Tot nu pricepeti ? E ca si cum Mutu ar trece de la Steaua la Dinamo. Iar ca sa fie blasfemia completa va marturisesc ca habar n-am unde joaca Mutu si cine joaca la Steaua ori Dinamo. Prefer sa joc eu fotbal pentru sanatatea mea in loc sa ma uit la altii care joaca pentru banii mei. Oricum, nu-i bai. As pune pariu ca nici ei nu stiu cine imprima euro sau dolarii aia dupa care alearga atata saracii... :)

Dar sa lasam prostiile si sa revenim in plan extern. Unde grecia cocheteaza tot mai puternic cu falimentul sub o forma sau alta: Bailing out the bail-out. Dupa ce a scazut iar ratingul, bancile grecesti simt si ele cum incepe sa le scape si al doilea picior in groapa pe care si-au sapat-o singure: Standard & Poor's a redus cu doua trepte ratingul Greciei. S&P arata ca aceasta retrogradare ar putea avea un impact negativ asupra bonitatii a patru banci elene, prezente si in Romania. Cele patru banci sunt National Bank of Greece (Banca "Romaneasca"), EFG Eurobank (Bancpost), Alpha Bank si Piraeus Bank. Raspunsul grecilor a fost interesant: Greek Response Is Swift And Brutal. Adica, nah, oricine stie ca ratingurile S&P nu mai valoreaza nici doi bani, dar nu-i frumos sa strigi in gura mare ca imparatul e in fundul gol. Si cum irlandezii nu se lasa nici ei mai prejos, te mai miri ca zona euro incepe iar sa tremure ?

In final, meteo si activitati conexe. N-am mai zis nimic la capitolul asta in ultima vreme pentru ca n-a mai fost mare lucru de spus. Ba chiar putem afirma ca lipsa de activitate solara din ultima vreme devine remarcabila tocmai prin absenta ei in aceasta perioada de presupusa crestere a ciclului solar. Daca aruncati un ochi pe tesis puteti observa ca in ultimele zile abia daca am avut cate un C amarat, ca de M sau X -flare nici nu s-a pus problema. Nici pe partea soarelui indreptata spre noi, nici in rest. Asta ca sa nu va mai mirati ca vremea de afara este cum este. La capitolul mediu am gasit insa un site interesant zilele trecute: Plantatorii de guerilă. Suna provocator titlul, nu-i asa ? Pai daca avem defrisari ilegale, de ce n-am avea si plantari ilegale ? :)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

marți, 3 mai 2011

Noutati si comentarii

Astazi lista este mai mica decat de obicei. De fapt vom aborda pe scurt doar trei teme. Nu, ben laden nu este una din ele. Ben Bernanke in schimb este. Pentru ca multi insistau ca pentru a produce inflatie nu-i suficient un elicopter si cativa saci cu dolari pe care Ben Craciun sa-i arunce din el. Cica ar trebui ca oamenii sa ia credite ca sa ajunga banii la public si sa apara inflatia. Mda, de parca noi luam credite pe banda rulanta in anii 90 cand hiperinflatia era infloritoare. Pentru inflatie n-ai nevoie neaparat de credit, asta nu pricep unii. Gaseste Ben cum sa impinga banii catre public: reduceri de taxe, ajutoare sociale, cresteri de salarii la bugetari, cresteri de pensii si sa nu uitam nici programele gen TALF. Daca nu stiti ce este talf va recomand din nou cu caldura unul din cele mai bune articole marca Matt Taibbi: The Real Housewives of Wall Street.

A doua tema pe ordinea de zi este energia. Iar aici avem mai multe articole in discutie. Va spuneam eu intr-un comentariu anterior ca Rusia va intrerupe exporturile de produse petroliere in mai. Asta pare sa ne apropie si mai tare de scenariul pe care ni-l povestea "simpaticul" LW in ultimul sau material: benzina la preturi tot mai mari, in ciuda povestii cu ben laden. Dar asta nu-i motiv de insomnie. Sa nu mai dormi noaptea, de ce ? Pentru ca se face praf dolarul si odata cu el se incheie cel mai tare caritas din istoria cunoscuta ? Pai aia repet si eu de vreo doi ani si asta in final e o chestie buna. Nu fac parte din genul celor carora le pare rau cand se sparg baloanele imobiliare, da faliment bancorexul, se inchide caritasul sau se desfiinteaza FED-ul. Alta este de fapt miza importanta in acest moment. Parafrazand o fraza deja celebra... "give me control over free energy devices, and I care not who makes the currency"... :)

Dar pana la energie gratuita pentru tot omul de rand, hai sa vedem cum mai stam cu "solutiile" actuale promovate in mod oficial. Si sa vedem care sunt ultimele creatii la moda, masinile din colectia primavara-toamna: Impresii, critici si aprecieri de la volanul a cinci masini electrice ale momentului. De ce primavara-toamna ? Pai de asta: Mitsubishi spune ca masina are o autonomie de pana la 150 de kilometri, insa in viata reala poti parcurge intre 70 si 100 de kilometri cu un plin de baterie. Utilizarea aerului conditionat sau a instalatiei de incalzire si a farurilor poate scadea dramatic autonomia. Am facut un mic experiment si am pornit aerul conditionat si ventilatia la maximum (pentru dezaburire) cand autonomia era de 18 km. Rezultatul? Numarul de kilometri care mai puteau fi parcursi a scazut la 8 km.

Vara ai nevoie de aer conditionat, deci aici deja apare o problema. Dar imi imaginez mai ales pe cei care iarna stau cate doua ore in trafic prin capitala pentru a ajunge acasa. E seara de mult, pentru ca se face noapte devreme, deci farurile sunt pornite si caldura trebuie sa mearga din plin la cele minus cinci sau zece grade afara. Asta dupa ce bateriile incarcate peste noapte au mai stat doua ore in traficul de dimineata. Iar apoi au asteptat opt ore in parcare in frigul ce le reduce la jumatate capacitatea. Intrebarea care nu-ti va da pace este: mai ajung oare acasa ? Apoi, sa va mai spun si de costul energetic al unei jucarii din acestea gen i-Miev care ajunge sa fie de trei ori mai mare decat al suratei identice cu motor clasic Mitsubishi i. Mda, se pare ca estimarile pe care le faceam in seria destinata autoturismelor pe baterii se dovedesc corecte si sunt confirmate din pacate in viata reala. Eh, nu disperati, in curand vom avea toti cate un cayenne pe HHO si abia atunci vom vedea ce inseamna alternativele reale la masinile cu benzina.

Incheiem lista scurta de azi cu episodul sase din seria desenelor cu ursuleti scoasa de sgs care tocmai a aparut explicand miscarile bruste de pe piata argintului. Subiectul principal este unul pe care il abordam si eu acum cateva zile. Decuplarea intre pretul aurgintului de hartie tranzactionat pe burse si cel al argintului fizic sub forma de monezi sau lingouri. Exemplul dat de ursuleti in finalul filmuletului: putem vedea la un moment dat argintul fizic vandut cu 80 USD in timp ce argintul de hartie se vinde la 23 USD.



P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.