miercuri, 13 aprilie 2011

Structuri economice alternative

Cei care sunteti mai vechi pe aici cunoasteti seria alternativelor monetare despre care am tot discutat noi pe parcursul ultimilor doi ani. In urma povestii asupra careia va atrageam ieri atentie, aceea cu Liberty Dollar mi-am dat seama ca cei aflati la varful sistemului piramidal financiar chiar au simtit amenintarea de data asta. Mobilizarea de trupe a fost facuta la modul serios, cu descindere in forta, proces "legal" ca la carte si incercari de intimidare care sa fie o lectie si pentru altii. Bine, stiu ca nu le-au stricat nici rezervele de metale pretioase aflate in depozitele celor de la Liberty Dollar si care au mai ajutat un pic situatia trista cu livrarile fizice. SGS insista deja de cateva saptamani ca CFTC-ul e o gluma si COMEX-ul e falit, cu stocuri zero, incercand doar sa pastreze aparentele si sa faca rost de aur si argint pentru livrarile critice de pe o zi pe alta.

Dar nu despre asta voiam sa va vorbesc astazi. Monedele alternative functioneaza. Functioneaza chiar prea bine si actiunile de amploare luate impotriva Liberty Dollar demonstreaza inca o data acest lucru. Continuand pe aceasta idee ma gandeam ca in timpul unei tranzitii catre un viitor sistem economic va fi nevoie si de alte structuri alternative care sa preia temporar rolurile actualului model falimentar. Pana ce lumea se va obisnui sa traiasca fara bani, banci sau guverne care sa le dicteze oamenilor ce trebuie sa faca. Iar bazele acestor viitoare structuri au fost puse uneori poate chiar fara ca initiatorii lor sa realizeze acest fapt.

Sa incepem asadar cu cateva articole. Un recuperator: Creditele neperformante se vand cu maximum 8% din valoare, fata de 25% acum un an. Da, imobiliarele continua sa se ieftineasca. Si din estimarile unora vor mai continua sa se ieftineasca vreme buna de acum incolo. Nu neaparat in lei, euro, dolari sau alte valute pe care le roade inflatia, dar raportat la bunurile tangibile sau metale pretioase scad intr-un ritm alert. Iar lichidarile continua in ciuda prognozelor "optimiste" de reluare a cresterii si stimulare a consumului.. pardon.. caritasului recreditarilor prin programe gen "prima tzeapa".

Sa trecem la urmatorul articol. 88 de clienţi care au pierdut un proces cu BCR, îngroziţi că oricare ar putea fi obligat să achite cheltuieli de judecată de 100.000 de lei. Mda, este destul de trist, dar asta se intampla cand vrei sa lupti contra sistemului urmand regulile acestuia. Pe care el are oricum dreptul sa le schimbe din mers atunci cand vede ca incepe sa piarda. Bine, eu mereu am zis ca erau mult mai ieftine niste pichetari ale bancilor cu un top de manifeste in brate sau chiar cu niste molotovuri in cazurile disperate. Dar oamenii au zis sa incerce intai varianta traditionala: avocati, tribunale, energie si munca cheltuite aiurea, nervi tociti si rezultate nu intotdeauna conform asteptarilor.

Ati inceput sa intelegeti cam pe unde vreau sa ajung in final ? Hai sa mai adaugam un material ajutator. Roland Berger: 83% din bancile romanesti vand sau urmeaza sa vanda din creantele lor restante. Ok, in conditiile in care imobiliarele se ieftinesc si garantiile scad, mi se pare normal ca bancile fac tot posibilul sa scape de creditele "neperformante". Pai hai sa recapitulam atunci. Exista clienti care platesc rate pentru niste imobile vandute la suprapret. Exista banci care vand creantele la preturi derizorii catre firmele de executari silite si nu stiu cum sa mai scape de ele. Exista grupuri de clienti create care s-au organizat pentru a putea relationa cu bancile. In cazul asta intreb si eu ca omul: ce s-ar intampla daca membrii grupurilor respective ar infiinta o firma de recuperare credite ?

Ideea este simpla si nu este deloc noua: CAR-ul socialist a reinviat pe Internet. Poate o parte din voi ati auzit de sistemul Carion. Poate o parte stiti ca exista si o varianta functionala pe langa multitudinea de tzepe sau scheme piramidale infiintate de firme fantoma. Functionarea lui este asemanatoare cu cea a unui CAR clasic sau "roata tiganului" cum mai era numita. Se formeaza un grup de persoane care cotizeaza impreuna pentru achizitionarea unui imobil urmand ca acesta sa fie primit de unul din membrii grupului ce va continua apoi sa contribuie prin rate lunare. Fara dobanzi, comisioane de administrare dosar, de rambursare anticipata, de prelucrare informatii, de lucru cu contul sau depunere si retragere de bani... si alte n comisioane inventate de banci pentru a ne face viata mai frumoasa si rata mai stufoasa.

Ideea era asadar de creare a unei structuri alternative. Sa vedem daca se poate si fara banci si daca costurile ar putea fi reduse: grafic comparativ. Daca una din asociatiile astea de clienti ai bancilor si-ar face o firma de executari silite si ar incepe sa cumpere creante de la banci cu discount-uri mari. Incurajand in acelasi timp oamenii sa opreasca plata catre banci si sa participe la un CAR intern organizat de grupul de clienti. Cele cateva mii de persoane de pe un grup ar putea face trecerea treptat, cateva zeci sau sute de clienti pe luna ajutandu-si membrii sa renunte la creditele costisitoare. S-ar putea face negocieri directe cu banca sau cu alte firme de executari silite in acest mod pentru a obtine si preturi corecte mult mai mici decat cele pentru care se face acum rambursarea.

Ce lipseste ? Pai in primul rand increderea. Poate n-ar strica sa revedeti in acest sens filmul It's a wonderful life pe care l-am mai recomandat eu pe aici: A New Year's Resolution. Ce ar mai putea interveni apoi ? Pai evident, sistemul, la fel ca si in cazul Liberty Dollar. Din pacate bancherilor nu le plac alternativele la sistemul bancar. Nici guvernantilor care sunt sponsorizati de "oamenii de afaceri" sau primesc contributii pentru legi cu dedicatie. Din fericire destul de curand nu va mai conta ce vor bancherii sau ce le place politicienilor. Pana atunci noi nu putem decat sa contribuim cu idei si sa cautam variante. Sa ne informam pe noi si sa le spunem si altora ca exista alternative, chiar daca sistemul va face tot posibilul sa ne convinga ca nu se poate. Sa ne spele pe creier ca astea sunt utopii si sa ne repete ca avem nevoie de el pana ajungem sa credem ca prabusirea castelului din carti de joc ar fi un dezastru. De aceea, in incheiere, cu multumiri lui pai mei pentru recomandare, va las cu un articol foarte bun pe aceasta tema: The myth of the panicking disaster

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

38 de comentarii:

  1. E timpul ca oamenii sa gaseasca solutii si sa le aplice cooperand unii cu altii!

    RăspundețiȘtergere
  2. CAR-ul functioneaza de ani buni in america sub forma "credit union".

    RăspundețiȘtergere
  3. Dap, metodele acestea functioneaza de multa vreme sub o forma sau alta. Sunt curios insa cati din membrii grupurilor de clienti care lupta impotriva bancilor au auzit de asa ceva. Dar cum ai putea sa auzi cand zilnic la televizor esti spalat pe creier cu oferte de refinantare care mai de care mai "tentanta" ... si ghici unde se regaseste costul acestor reclame la final... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Traim prea putin pentru asta, si asta e cel mai bun argument al celor care tin sistemul in picioare.
    Sunt multe de discutat aici, dar mie imi place sa cred ca majoritatea ne trezim la realitate prea tarziu, cel mai probabil dupa 30 de ani si atunci sunt prea multe lucruri cu care dai piept si greu de digerat variantele cele mai bune. Multitudinea alegerilor dilueaza celelalte variante si in felul asta nu exista prea des masa critica pentru schimbare definitiva intr-o directie sau alta. Daca nu ma credeti uitati-va la istorie si la care lucruri s-au schimbat cu adevarat si in ce directii.
    Da, se poate, dar necesita timp si mai ales educatie. Si e mult mai simplu sa fie altfel, deci e greu sa fie asa.

    Succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mersi. Sansa noastra este ca in era internetului informatia circula mult mai rapid si sursele alternative se inmultesc si ele, astfel ca oamenii se vor putea trezi mai usor... odata ce au facut alegerea sa se desprinda de televizor... :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Inca un indice, cu cat mai multe cu atat mai bine. Oricum mi-ai adus aminte ca n-am mai trecut de ceva timp pe la renderman sa vad cum mai scad preturile in ciuda inflatiei... :)

    Simpatic croitorul, mersi. Daca se destrama euro primul, s-ar putea sa fie deflatie la dolar vreo doua saptamani... inainte sa pice si el. Altfel omul subliniaza foarte bine fenomenul: vanzarile scad in ciuda preturilor mici, dar costurile cu materiile prime continua sa creasca. Si nici nu are cum sa fie altfel pe masura ce resursele se epuizeaza.

    RăspundețiȘtergere
  7. interesant comentariu.
    din pacate scenariul scenariul imaginat in legatura cu asociatia de clienti ai bancilor, se bazeaza pe o clica de oportunisti care au mirosit "valentele momentului". ca atare, este greu de imaginat ca astfel de scenarii, foarte interesante de altfel, sa se nasca din mintea "insuficient pregatita" a initiatorilor.

    RăspundețiȘtergere
  8. nedan64 - nu ma indoiesc ca in grupurile de clienti pe langa numarul mare de necunoscatori si naivi care au aderat, exista si oportunisti destui. De invatat au avut cu totii in urma formarii grupurilor si a proceselor, dar un astfel de scenariu recunosc ca este intr-adevar mai greu de pus in practica acum. Important este sa retinem ideea ca se poate si altfel, ne va ajuta ca in momentul cand va trebui sa o luam de la zero sa nu repetam iar greselile din trecut.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred ca indicele lui Renderman nu mai e prea relevant pentru ca se bazeaza pe preturile cerute de proprietari, la care preturi nu prea mai sunt tranzactii.
    Intre timp se pare ca notarii s-au plictisit sa faca doar legalizari de traduceri si procuri :) si au publicat o grila cu preturi realiste la imobile in Bucuresti si in cateva judete. Datorita presiunilor disperate probabil, site-ul a fost insa parolat si grila nu mai e publica :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi cer scuze ca nu am gasit unde sa scriu dar vreau sa transmit felicitarile mele domnului Flavian pentru subiectele abordate pe acest blog. Din lipsa de timp nu am reusit sa-l aprofundez indeajuns, dar sincer nu am mai vazut ceva asemanator si sunt nerabdator sa mai intru pe adresa dumneavoastra. Cu deosebit respect, Tankoczi Istvan.

    RăspundețiȘtergere
  11. Dorin - stiu cum este calculat indicele lui Renderman, asa a fost de la inceput, insa pe vremea aceea era singurul si de aceea pentru unii a ramas de referinta

    Istvan - multumesc de aprecieri, fac si eu ce pot. Numai bine si spor la citit. :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim, noi mergem saptamanal la izvor de mai bine de doi ani... :)

    Gasesti aici varianta in limba romana si alte materiale interesante: Un alt gen de linkuri. Sau mai multe filme aici: Filme si documentare

    RăspundețiȘtergere
  13. cand tu insuti nu esti in stare sa construiesti, doar sa arunci cu pietre e simplu sa acuzi pe altii!- pt "nedan", nefiresc Nickname!
    Flavian, ideea nu e rea si ar fi o lovitura sub centura binemeritata pt bancile care ne jecmanesc!
    Din pacate, se reduce totul la bani. Fondurile necesare pt a rascumpara acele imobile sunt uriase chiar si pentru un grup de clienti constituiti intr-o asociatie! Cat ar trebui sa fie cotizatia anuala pt a putea sustine proiectul? caci sponsorizari.... cam greu de gasit! Mai ales pt cate imobile ar trebui rascumparate! Solutia financiara lipseste, altfel ideea e buna!

    RăspundețiȘtergere
  14. Nush ce sa zic.. pe de oparte eu n-am nevoie de banci decat pentru plati si transferuri. deci daca pica bancile cred ca or sa apara destul de repede alternative pt transferuri.

    Pe de alta parte, am auzit ca s-ar discuta in niste cercuri ideea sa se restructureze datoriile statelor din zona euro, ceea ce practic ar incheia criza financiara in UE. Nu pot sa bag mana in foc, poate e un zvon, dar cred ca banii nu vor disparea asa de usor. Poate unele banci mai mici.

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonim1 - dadeam de la varianta Carion un grafic comparativ: calcule imobiliare. Ideea era ca membrii grupurilor de clienti bancari nu mai trebuie sa adere la un astfel de sistem de auto-finantare ci ar putea sa-si organizeze singuri unul, deoarece au grupurile deja formate, se cunosc intre ei si au acelasi scop: achizitionarea unui imobil intr-un mod cat mai convenabil.

    In exemplul dat se merge pe grupuri de 300 clienti si achizitionarea a doua case pe luna prin autofinantarea membrilor. Asta inseamna cam 12 ani pana ce toti membrii ajung sa detina casa proprie, in conditiile in care casele se iau la pretul corect. Daca membrii sunt dispusi sa contribuie cu rate mai mari sau reusesc sa ia casele la pret redus prin lichidari facute de banca, perioada se scurteaza si mai tare. Dezavantajul major este ca nu te poti muta la cateva luni de la semnarea contractului. Trebuie cantarit insa avantajul faptului ca nu mai platesti 30 de ani niste rate umflate unei banci care te trateaza cum are ea chef.

    Anonim2 - pentru transferuri exista mult mai multe variante deja viabile: paypal, western, mandate postale. Cred ca n-ai inteles bine cum este cu restructurarea. Este doar o amanare a platii datoriilor pentru niste state care oricum se afla in groapa, gen Grecia, Irlanda, Portugalia sau Spania. Iar plata datoriilor prin imprimarea de euro ca niciodata ar insemna tot sfarsitul monedei prin devalorizare extrema.

    RăspundețiȘtergere
  16. Flavian, stiu de ele, dar ca sa platestu cu paypal trebuie sa ai un card bancar valabil. La western transferul costa si dureaza ceva. La fel si la restul. Deci tot ar fi nevoie de un fel de "banci" care nu fac investitii, plasamente riscante, samd, dar fac transferuri pentru niste costuri relativ mici. Parca erau unele prin India.

    Ideea cu restructurarea e ca datoriile ar fi impinse atat timp cat va fi nevoie sa fie platite. Sau..le iau baietii frumos la tuns, si niste shareholderi vor trebui sa incaseze pierderi. Crezi ca o sa riste vreun guvern destramarea euro de dragul acestor simpatici bancheri? Eu ziceam de restructurare in ideea ca vor prefera cel mai mic rau (pentru ei) decat prabusirea sistemului. Bineinteles tu ca individ poti sa optezi pentru diverse alte forme alternative, dar atata vreme cat ei vor reusi sa mentina monopolul statului de a tipari bani, schema va functiona mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  17. Gandeste-te ca vor pune in balanta doua optiuni:

    1. prabusirea sistemului, caz in care vor pierde totul inclusiv datoriile neincasate

    2. pierderi mari ale anumitor actionari in banci sau falimente ale unor banci, caz in care vor mentine sistemul cu posibilitatea de a castiga pe viitor ce pierd acum

    In oricare varianta, cei care au capital in momentul de fata sunt mai bine plasati sa cumpere aur sau alte marfuri decat niste amarati de salariati. Deci ei oricum nu vor pierde cat vor pierde oamenii de rand. In oricare caz, cei cu bani au deja proprietati, terenuri si diverse investitii in active tangibile care i-ar ajuta sa supravietuiasca sigur fata de cei care traiesc de la un salariu la altul, fara posibilitatea de a economisi sau cumpara terenuri, aur, etc.

    RăspundețiȘtergere
  18. Ideea este ingenioasa. Are cateva kikitze care insa pot fi rezolvate cu un contract bun intre memmbrii unei astfel de asociatii. Una ar fi aceea a proprietatii asupra imobilului. Daca unul dintre membri isi plateste creditul integral sa zicem in urmatoarea luna cu ajutorul contributiei celorlalti el trebuie constrans sa o faca si el in urmatorii 25- 30 de ani pentru ceilalti. Si aici e un pic de buba care in momentul asta nu ar putea fi rezolvata decat prin vanzarea imobilului catre insasi asociatia in cauza unde creditorul initial sa aiba drept exclusiv de folosire (locuinta). Altfel nu as vedea cum s-ar putea opri de la emigrare sau alte lucruri "ingenioase" pe un astfel de membru care s-a vazut cu sacii in caruta lasand grupul cu buza umflata. Dar, repet un contract bun si un statut bun poate rezolva problema. Ar mai fi si algoritmul de plati si prioritatea de rambursare dar, la fel se pot gasi solutii.

    Ce mai spinoasa problema este insa ca noi in momentul asta nu stim daca rambursarea anticipata va ramane necomisionata si peste 30 de ani. Ideea ta e buna doar intre premisele lipsei acestui comision. Din pacate stim foarte bine ca acesti banditi sunt in stare de orice si oricand pot skimba legislatia in asa fel incat, vazand ca pierd sclavii din mana sa reintroduca acest comision de rambursare anticipata. Cred ca si eu si tu si altii care intra pe blogul tau stim ca asa ceva nu e imposibil in ceea ce-i priveste pe acesti ticalosi iar dobanzile de acum sunt de fapt expresia acestui lucru. Si atunci n-am realizat mare lucru. Doar am convertit dobanzile aberante de acum la acel comision de rambursare ceea ce ar duce ratele fiecaruia dintre membrii asociatiei tot cam pe acolo.

    Din pacate cred ca singura solutie pentru noi cei escrocati de banci ar fi sa ni se ia frica...

    RăspundețiȘtergere
  19. Anonim2 - stiu ca sistemele respective au si ele dezavantaje. Imi aduc si eu aminte de cei care infiintasera reteaua din India pentru transfer rapid de fonduri. Cat timp vom mai avea o economie bazata pe moneda este adevarat ca avem nevoie de acest gen de servicii. Iar daca pica bancile alternativele vor aparea, nu de asta imi fac eu probleme.

    Cat priveste finantele europene, cand te aud vorbind despre ele imi aduc iar aminte de piramida cu capul in jos si imi imaginez politicienii de care zici cum incearca sa o sprijine de scobitori in timp ce planeta cu resursele pe care sta varful acesteia se clatina din ce in ce mai tare... :)

    baldovin - Nu sunt 30 de ani. Exemplul era cu 12 ani la un calcul pentru grupul de 300 de persoane si rata fixata la o anumita valoare. Sunt cazuri in care poti ajunge ca ciclul sa dureze mult mai putin. De asemenea sunt oameni care isi permit sa astepte cativa ani, sa stea in chirie sau sa continue sa locuiasca cu parintii o vreme decat sa se arunce cu capul inainte in programe gen "prima tzeapa" si sa devina sclavii ratei bancare pe urmatorii 30 de ani.

    In rest, rabdare, vorba lui Puric. Dar despre asta mai vorbim maine... ;)

    RăspundețiȘtergere
  20. O mica observatie. Linkul cu "recuperatorul" are data de 23 martie 2010 !!! Poate intre timp s-a modificat procentul. Oare in sus ?

    RăspundețiȘtergere
  21. "Din pacate cred ca singura solutie pentru noi cei escrocati de banci ar fi sa ni se ia frica..."
    Corect, asa zicea si Eric Cantona anul trecut. Atunci pentru multi era absurd, acum "e o optiune":)
    De altfel cred ca sistemul va pica singur si nu mai e mult: inca 1-2 luni cu cresteri de genul asta la metale pretioase si nu-l mai intreba nimeni pe Bernanke daca mai printeaza din Iulie incolo.
    Intr-un alt registru mult mai important am intrat intr-o perioada in care evolutia spirituala se va accelera foarte mult (cam de 20 de ori) zice aici:
    http://www.funfactory.spruz.com/pt/April-14-We-Enter-the-Second-Day-of-the-Ninth-Wave/blog.htm
    asa ca e bine sa nu ne mai gandim doar la bani ca in curand vom scapa de utilizarea lor:)

    RăspundețiȘtergere
  22. zummuz - probabil ca s-au mai modificat cifrele intre timp, dar articolul era doar ca exemplu

    Dorin - mda, anul trecut Cantona suna ca un nebun. Cum se poate schimba perceptia oamenilor in doar cateva luni.

    Eu varianta lui Calleman de calendar nu sunt sigur ca e cea mai corecta, dar ce mai conteaza acum cateva luni dupa atatea secole si milenii de asteptare... ;)

    RăspundețiȘtergere
  23. Starve the beast. Faceti in asa fel incit cit mai putini bani sa treaca si mai ales sa stea in banca.
    fara bani reali, toata sandramaua cade.

    RăspundețiȘtergere
  24. Mai aveam un comentariu dar cred ca a fost prins de un filtru de spam.

    Flaviane, eu zic doar un lucru. Trecerea pe aur nu va fi un panaceu. Tot saracii or sa piarda cel mai mult, nu aia pe care ii critici tu aici, bancheri, Isarescu, etc. Salariatii cu salarii mici nu au bani sa cumpere nici aur nici terenuri. Deci pe partea cealalta o sa te intalnesti tot cu ei, la baza piramidei de aur de data asta rasturnate. O sa fie ca in timpul feudalismului, cativa seniori cu terenuri si fonduri barosane de aur si alti cativa mici detinatori pe langa ei, iar restul ..in cautare de radacini, daca nu au pus deja mana pe bate.

    RăspundețiȘtergere
  25. MadMax - corect

    Anonim 2 - panaceu ? Evident ca e nevoie de o diversificare pe cele trei directii de baza, nu are rost sa-ti pui toate economiile si toata munca intr-un singur loc: http://blog.flavian.ro/2009/03/aur-ferme-si-petrol.html

    Am mai repetat: o mica rezerva de metale pretioase si combustibili, o ferma mica sau macar o casuta la tara, dotata cu o centrala pe lemne, niste panouri voltaice sau UPS-uri nu inseamna mult. Sunt chestii de bun simt pe care le poate face oricine in loc sa dea resemnat din umeri in ideea ca daca e sa pice, picam toti si.. dumnezeu cu mila. Ingrosam numarul hotilor si muritorilor de frig sau foame.

    Tot saracii or sa piarda cel mai mult ? oamenii sunt obisnuiti sa se descurce singuri, sa nu astepte nimic bun de la stat, ba chiar din contra. barierele mintale sunt cel mai greu de depasit:http://blog.flavian.ro/2010/11/alternative-monetare-o-lume-fara-moneda.html

    RăspundețiȘtergere
  26. La ideea asta m-am gandit si eu dar sub o alta forma:sa platesti din CAR-ul format pe cate unul prin tragere la sorti.Ideea sa ajungi la situatia sa negociezi cu banca preluarea neperformantelor,chiar daca este din start un perdant,si anume cel care pierde acel imobil in cazul nostru.El nu va mai fi urmarit in continuare de catre banca ptr recuperarea diferentei?Daca nu,iar cu treaba asta se obliga chiar firma recuperatoare,atunci e in regula,pentru ca este urmarit de "prieteni".Ideea asta este mult mai buna,ptr ca implica costuri mult mai mici,si anume doar procentul pe care il "vinde "banca.
    DAR,bancile sunt cu un pas inainte si in acesta situatie:NU ADMIT alte firme de recuperare decat cele care sunt TOT ALE LOR.Actionarii din acele firme sunt tot bancile respective,le-au infiintat special.Astfel isi formeaza un fond de imobiliare la preturi relativ mici,si pandesc o eventuala crestere a preturilor imobiliarelor,sau pot obtine alte venituri din inchirierea lor.
    E greu de intrat in sistem,asta e problema.E ca si in situatia celui din SUA daca va amintiti ,care a infiintat acea loterie ptr. a-si "vinde "lociunta,prin cumpararea de bilete la tombola organizata de el.Si in cazul lui,statul i-a interzis o asemena loterie paralela cu sistemul de stat.

    RăspundețiȘtergere
  27. Anonim - foarte bine subliniata problema. Dupa ce banca vinde creanta nu mai are nici o treaba, toata negocierea se face cu firma executoare. Insa asa cum ai subliniat firmele de recuperari sunt un fel de "club privat" in care este mai greu sa ai acces. In aceasta privinta cred ca Iulian Urban ar putea da mai multe detalii. In ciuda propagandei politice pe care o face stiu ca a ajutat de multe ori grupurile de clienti in lupta contra bancilor.

    Sorin - am sters mesajul tau care continea numarul de telefon asa cum m-ai rugat. O sa vorbesc cu fratele meu, din cate stiu urma sa se intalneasca maine cu Cristian.

    RăspundețiȘtergere
  28. merci.Astept raspuns.Sorin

    RăspundețiȘtergere
  29. Salut sunt eugogu

    Te rog poti publica un comentariu din partea mea pe siteul lui Horea ca imi tot da eroare:

    Draga Horea ,

    Cu toata stima pentru documentarea nefacuta ,singurul argument pentru spargerea "bulei" Ag fiind o asa numita "ciclicitate" a pretului ,desi pana acum n-am mai auzit de o "marfa" (PM)confiscata de guvernul unei tari dar totodata sa-i cunosti si pretul real ca sa vezi cum variaza ,ea deja fiind confiscata ,daca poate fi introdusa in "ciclicitate" si sa vezi si unde se va intersecta ciclicitatea axa temporala ,dar si axa pretului in punctul 49 si cu un varf de vortex cand iese din hiperspatiu ,in decelerare fiind cu motoarele hiperluminice mi se pare ca ai avut o mare graba in a scrie acest articol.

    Dar nu-i nimic ,ca-i weekend si ne mai distram si noi ,mai uitam de adevaratele probleme cu chestiile astea care ne amuza si ne descretesc fruntile.

    Te rog frumos sa-mi dai si mie formula cu chestia asta "ciclicitate" ca m-ar ajuta sa ma imbogatesc rapid , dupa aia iti platesc eu cheltuielile de brevetare si oameni suntem .Clientii tai vor avea numai de castigat pe pietele de comoditati.Sigur cu modalitatea calcularii "ciclicitatii" vei castiga premiul Nobel in economie.

    Eu ,inainte sa apreciez pretul la care va ajunge Ag ,ma uit atent la ce-i in jurul meu.Si ce vad diferit fata de zilele trecute : nicio schimbare in bine ,amplificarea revoltelor in siria cu zeci de mii de demonstranti ,QE nici gand sa se intrerupa ,somajul n-a scazut ,etc. Dar o stire noua ieri :s-a adunat grupul BRICS care va deveni BRICSI si care vor diverse lucruri.Plus ca nu's ce raport ONU s-a schimbat:evreii nu mai omoara palestinieni ,doar ii ajuta cu biletul de calatorie catre Allah.Nimic bun nici pentru euro nici pentru dolar.E clar ca argintul va creste sau tot pe la nivelul asta se va mentine.

    Si mai e un lucru:subconstientul tau apara investitiile facute de tine ,oricand vei scrie ceva ,fie ca vrei sau nu vrei ,tot iti vei apara investitiile in orice articol sau comentariu.

    Sper ca in 3-4 saptamani Ag sa ajunga la 50$ )))

    RăspundețiȘtergere
  30. eugogu - in momentul acesta se pare ca merg comentariile

    RăspundețiȘtergere
  31. offtopic: http://gizmodo.com/#!5792070/latest-solar-energy-breakthrough-threatens-the-entire-existence-of-solar-panels

    (Energy Breakthrough)

    RăspundețiȘtergere
  32. Sorin - fratele meu a luat doar o parte din monezi, dar ar trebui sa vorbesti cu Cristian sa vezi daca restul mai sunt valabile la vanzare in aceleasi conditii

    dan - stiri bune, sa le vedem si concretizate cat mai curand

    RăspundețiȘtergere
  33. Nu sunt 30 de ani. Exemplul era cu 12 ani la un calcul pentru grupul de 300 de persoane si rata fixata la o anumita valoare. Sunt cazuri in care poti ajunge ca ciclul sa dureze mult mai putin.

    [b]In regula. Per total daca vrei rata mai mica faci contractul pe 30 de ani. Daca o vrei mai mare -- pe mai putini ani. Nu asta conteaza. Eu te asigur ca in momentul in care talharii vad ca le scapa sclavii printre degete pot schimba legislatia si intr-un an. Intr-un an din cei 300 isi vor fi platit creditul doar 12. Restul pana la 300 vor plati comisioane de rambursare anticipata in care se vor include de fapt dobanzile pe care sistemul tau incearca sa le evite. Adica nu dai pe mere ce iei pe pere. [/b]

    De asemenea sunt oameni care isi permit sa astepte cativa ani, sa stea in chirie sau sa continue sa locuiasca cu parintii o vreme decat sa se arunce cu capul inainte in programe gen "prima tzeapa" si sa devina sclavii ratei bancare pe urmatorii 30 de ani.

    [b]Aici n-am cum sa te contrazic :). Si optiunea de intoarcere la locurile natale pare a fi cam singura pasnica pentru a scapa de sclavia creditelor. Insa cand am facut eu acest credit in 2005, de exemplu eram convins ca sclavia a fost abolita. Asa eram mintit de catre propaganda de stat. Daca as fi stiut ca nu e atunci nu m-as mai fi "aruncat cu capul inainte" ceea ce nu voi mai face neam din neamul meu de acum incolo. [/b]

    RăspundețiȘtergere
  34. Sunt de acord cu tine. Hotii din guverne si banci nu suporta in general concurenta. Nici macar pe aia onesta. De aceea indemnam oamenii sa voteze cu partidul inexistent si sa incheiem odata cu aceasta mizerie... :)

    RăspundețiȘtergere
  35. Romania nu a avut aproape niciodata o economie care sa functioneze normal. Fie au lipsit legile, fie nu au fost respectate. Lucrurile de genul acesta nu raman fara consecinte.

    RăspundețiȘtergere
  36. Legile ? Care legi ? Vezi ce ziceam aici: Promisiunile Partidului Inexistent

    Singura lege este cea a bunului simt. A ideii de reciprocitate si asa-zisei reguli de aur nescrise pe care o practicam majoritatea dintre noi automat. Oricum legile actuale nu mai au nici o legatura cu lumea reala. Sunt simple aberatii scrise cu dedicatie si scornite de grupuri de lobby pentru a servi unor companii. Sau spre folosul unei anumite minoritati a lumii de afaceri care incearca astfel sa controleze o majoritate prin intermediul parghiilor statului. Scapam cu aceasta ocazie si de hotelul parlament in care o gramada de persoane cu pretentii prea mari si minte prea putina dorm tot pe banii nostri. Si nu va iluzionati ca doar la noi este asa: The Best Laws Money Can Buy

    RăspundețiȘtergere
  37. O lege a bunului simt pe care cu totii au uitat-o. Economia romaniei este in declin ca intotdeauna iar cei in pozitie sa faca ceva ne fura din ce in ce mai mult...

    RăspundețiȘtergere
  38. Ai nostri sunt mai putin periculosi. Pentru ca macar lumea realizeaza furtul. Cei din economia mondiala fura printr-o manipulare mult mai fina, astfel incat pacalitii traiesc cu iluzia ca totul e conform graficului pentru mai mult timp... ;)

    RăspundețiȘtergere