luni, 25 aprilie 2011

Pentru cunoscatori, din nou

Interesant weekend. Desi asteptarile erau ca JPM si gasca vesela vor profita de pauza celor cateva zile libere de paste pentru a incerca o noua depreciere a MP, rezultatul a fost exact opus. Asiaticii au reusit sa dea un branci puternic dolarului, atat prin masurile anuntate de China pentru diminiuarea in continuare a rezervelor in dolari cat si prin miscarile din Japonia unde investitorii incearca sa scape de bondurile propriului guvern. Rezultatul ? Gold Opens $1,520, Silver Over $50. Am ales asadar sa va recomand astazi un nou episod celor care ati apreciat si variantele anterioare:



It has been done before (here, here and here) and it certainly will be done again. In the meantime, here is Adolf, reprising in his now traditional role as Jamie Dimon, learning that the Comex is out of silver.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

28 de comentarii:

  1. Vad totusi ca de ieri preturile la PM au luat-o la vale; azi a inceput cu usoara crestere; interesant daca va urma trendul de ieri, sau va reveni.
    Oricum, este un moment interesant de urmarit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dap, au revenit un pic la valorile de saptamana trecuta dupa exuberanta de weekend. Cred ca dupa o usoara pauza, o luam din nou in sus. Va fi de urmarit si anuntul FED din 27 aprilie privind QE3. Sunt pariuri de ambele parti, atat cei care insista ca asta ar fi punctul final pentru dolar, deci QE trebuie oprit macar formal. Cat si cei care spun ca este imposibil sa opresti acum robinetul fara sa bagi in faliment US. Desi situatia acum nu mai e aceeasi, retinusem un comentariu interesant apropo de comparatia cu 2008:

    I thought an ape could see the collapse of '08 coming. But the talking heads were cheering all the way to the top and part of the way down. April 25, 2011 looked like a carbon copy of March 16, 2008. Silver had been up 10 days in a row. Check. Hit new high. Check. Stock market re-inflating. Check. Oil around 120 bucks. Check. Dollar index around 74. Check. Pundits loving financial reports. Check. Financial companies raking in the bucks. Check. Leverage at nose-bleed levels. Check.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Flavian
    Seria de mai sus cred ca va continua in curand cu:

    Check, please!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Flavian:

    Nu mai visa... Nu va exista nici un QE3... monetizare se va face pe legilsatia national security... nu va stii nimeni de ea.. o sa ii percepem doar efectele...

    RăspundețiȘtergere
  5. Seb - mda, cred ca deja suntem satui si vine si nota de plata pentru bataia asta de joc cat de curand

    i-conomics - daca QE3 se va opri formal dar va continua pe ascuns iti dai seama ca ambele parti vor putea afirma ca au avut dreptate. :) Adica si cei care pariau pe oprirea lui, dar si cei care pariau pe continuarea monetizarii. In final insa nu va fi nici o diferenta: dolarul tot la gunoi va ajunge, one way or another.

    RăspundețiȘtergere
  6. Flavian: am avut o discutie interesanta weekendul asta cu cineva in UK, apropo de achizitiile de aur.

    Mi-a zis ca in UK sumele cu care se cumpara aur scriptic (bonuri) sunt deductibile din salariul brut. Adica nici TVA, nici impozit pe venit, nici contributii sociale...nimic. Mi-a zis ca asta e un stimulent foarte puternic ca lumea sa investeasca bani in bonurile astea.

    Acuma informatia asta poate fi interpretata in multe feluri. Plus ca daca se aplica in UK probabil ca nu e singura tara care are asemenea stimulente.

    RăspundețiȘtergere
  7. Are vreo relevanta sub ce forma vor veni banii fierbinti in economia US? Ok, probabil ca se va anunta oprirea QE dar chiar credeti posibil lucrul asta? Cred ca va fi disimulat sub forma de QT (quantitative teasing):)
    Asa, US anunta si procente anuale de inflatie ridicole gen 1.64% in 2010, dar asta nu inseamna ca atata si e.
    De fapt oricat de ciudat ar parea avem deflatie in bani reali si inflatie in moneda de hartie:)

    http://www.europac.net/media/video_blog

    Despre piata de hartie a metalelor da, probabil ca se acorda stimulente sa iei aur scriptic tocmai ca sa nu iei aur real...
    De asta si la noi se practica sperietoarea ca daca iei aur pe hartie il poti vinde oricand inapoi singurei banci, dar daca vrei livrare fizica te speli cu el pe cap:)

    RăspundețiȘtergere
  8. @Dorin:

    "avem deflatie in bani reali si inflatie in moneda de hartie" corect

    "probabil ca se acorda stimulente sa iei aur scriptic tocmai ca sa nu iei aur real...". Corect din nou. Mesajul meu pt Flavian pe tema asta era in contextul discutiei noastre precedente despre stimulentele oferite de state pentru achizitiile de metal pretios (scutiri de TVA etc) si ce s-ar intampla daca statele ar decide (brusc, si posibil retroactiv) sa retraga aceste facilitati.

    Eu as trata cu destul de multa atentie acest subiect.

    RăspundețiȘtergere
  9. Alex@, ai dreptate daca s-ar lua aceste masuri de eliminare a facilitatilor sau daca se va "declara oficial deflatie" probabil ca multi care au contracte pe hartie vor intra in panica si vor vinde.
    De fapt cred ca e foarte probabil un asemenea episod in viitorul apropiat.
    Problema e ca ei nu au metal fizic si in curand o sa avem un curs oficial (la care va fi imposibil sa gasesti metal) si un curs liber, cu o prima substantiala. (de fapt si acum avem o prima semnificativa zic eu, mai ales la argint)
    Cei care au metal fizic stiu care e treaba si nu vor vinde, de altfel ce sa faca cu banii sa ia bonduri:)?

    Pe scurt, chiar daca va fi un pull back semnificativ eu cred ca o sa fie un fel de "april fools day": if you sold, you were a fool. (cum spunea SGS pe blogul lui).

    RăspundețiȘtergere
  10. alex - chiar citeam pe ZH o poveste interesanta apropo de "valoarea" aurului de hartie. Daca statele ar retrage acele facilitati acest fapt cred ca va afecta aurul de hartie, dar mai putin pe cel fizic.

    Dorin - intr-adevar, in bani reali nu exista inflatie, vazusem si eu interviul lui PS de pe SGS

    RăspundețiȘtergere
  11. P.S. Dorin, acum am vazut ultimul tau comentariu. Cam acelasi lucru il estimam si eu.

    RăspundețiȘtergere
  12. Pai si daca o sa fie "black market" pentru argint si aur (cam asta e consecinta logica a spreadului intre piata hartiilor si piata fizica)...cum cadreaza asta cu "metalu pretios- moneda universala"? ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. Am si eu o intrebare. Cand sa zicem ca pica monedele (ca asta e pluralul corect, nu monezile) ce se intampla cu salariatii si firmele care nu au metale pretioase? Credeti ca se duc linistiti acasa si se uita pe pereti asteptand sa moara de foame?

    Sa zicem ca o firma nu are metale pretioase si un angajat se duce a doua zi la munca, dar patronul ii zice ca nu mai are cu ce sa-l plateasca. In cazul in care produc niste bunuri de folosinta de baza, atunci au sanse ca sa vanda ceva din marfa unora care ar vrea sa cumpere acele bunuri pentru MP. Dar cum majoritatea nu are MP, nici firme nici salariati, inseamna ca in primele luni nu vor avea ce manca si va fi somaj in masa.

    Next: Cei care vor avea cele mai mari cantitati de MP vor fi tot bancile centrale si private. Asa ca dupa ceva confuzie si panica, bancile centrale vor emite noi monede pe baza rezervelor de MP pe care le au, iar firmele vor putea din nou sa reinceapa activitatea, dar mai ales cele care produc bunuri de consum zilnic, pentru ca consumul se va restrange doar la supravietuire. De ce? Pentru ca exista o cantitate de MP mult prea mica in raport cu necesarul de a acoperi intreaga cantitate de schimburi comerciale la nivel global. Adica oricat ai valoriza un gram de metal pretios tot nu ajunge sa poti sa ai in circulatie o cantitate suficienta de etalon monetar. Deci MP tot nu vor putea circula in stare pura, pentru ca sunt prea putini detinatori in raport cu producatori de bunuri.

    Asa ca tot bancile vor avea cele mai mari cantitati si vor emite noi monede raportate la cantitatea de MP disponibile. Alternativa e ca cea mai mare parte a populatiei sa ramana fara niciun mijloc de castig si de supravietuire, ceea ce inseamna conflicte de strada, deci nici daca ai aur nu mai esti sigur pe el. Deci statele vor prefera sa aleaga o solutie de avarie si ori sa emita moneda noua ori sa o devalorizeze foarte mult pe cea in circulatie (deflatie masiva peste noapte).

    In aceste conditii cred ca e usor de vazut ca unele activitati mai sofisticate, gen proiectare de software sau cercetare isi vor pierde brusc orice valoare daca nu produc ceva care sa asigure necesarul de baza pentru supravietuire, iar cele gen agricultura, pescuit, energie vor creste preturile produselor pentru ca nu vor avea suficienta productie pentru o cantitate de bani (MP sau monede legate de MP) care alearga in principal bunuri de consum zilnic.

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim - avem un prim exemplu ceea ce s-a intamplat in Argentina, acolo unde muncitorii au facut pur si simplu preluarea fabricilor. Asta se va face in cazul in care fabricile respective vor mai putea functiona. Sunt cazuri in care acest lucru va deveni imposibil in urma ruperii lantului logistic global de furnizare a materiilor prime si materialelor.

    Ce vor face cu eventualele bunuri obtinute ? Se vor da la schimb, unele contra MP, altele pur si simplu contra altor bunuri de baza. Bancile centrale nu stiu daca vor mai putea intra in schema in acest moment. Pentru a putea face asta, ar trebui cumva repornita reteaua bancara ce asigura fluxul de bani de la centru si tranzactiile monetare intermediare. Nu stiu daca acest lucru va mai fi posibil. Nici macar solutia de avarie cu o noua moneda nu cred ca va mai putea fi aplicata atunci.

    Cantitatea de MP am mai spus ca este suficienta. Se estimeaza ca dacă 45% din masa monetară restrânsă (M1) ar fi aco­pe­rită cu aur - aşa cum s-a întâmplat în 1980 -, preţul aurului ar trebui să creas­c­ă la aproximativ 10.000 de dolari. Pentru a acoperi masa monetară extinsă (M2), preţul aurului ar trebui să urce chiar la 30.000 de dolari. Dar nu avem nevoie sa acoperim toata masa monetara respectiva. Pentru ca tranzactiile nu vor mai implica sumele de acum, la nivel de corporatii mari si tranzactii masive.

    Asa cum spuneai, multe activitati sofisticate isi vor pierde valoarea. Si nu numai acestea, dar si cele care se bazeaza pe exploatari masive de resurse sau transportul pieselor din cealalata parte a globului, gen productie auto sau altele asemenea. Pentru chestiile de baza va fi in multe cazuri suficient MP detinut de populatie sub forma de bijuterii acolo unde nu se va trece direct la o forma de barter.

    Evident ca vor exista si convulsii sociale, in special in marile orase unde populatia numeroasa si resursele putine combinate cu mentalitatea de consum vor cauza cele mai mari probleme. Oamenii vor trebui sa invete sa se ajute intre ei, sa imparta, sa colaboreze. Unde vor reusi sa faca asta, va fi mai usor. Despre aceste lucruri si altele am tot vorbit in seria de articole din categoria Previziuni.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Flavian: chestia aia cu parghia e fantezista si nu are legatura cu metalele pretioase :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Alex, parghia era doar o sugestie vizuala pentru a intelege mai usor decuplarea bunurilor fizice in general (MP fizice, hrana, energie, terenuri) de hartiile cu valoare virtuala (dolari, actiuni, bonduri, MP de hartie).

    RăspundețiȘtergere
  17. @Flavian: stiu, glumeam. Dar mersi ca imi explici "ca la aia mici" :)

    Acum revenind la un ton mai serios, decuplarea asta intre "real" si "scriptic" nu va duce neaparat la cresterea valorii aurului sau argintului.

    Monedele pot avea "back up" in multe active. Cum ar fi sa trecem la o moneda globala si cantitatea de moneda sa fie echivalentul avutiei globale (terenuri, resurse, etc etc) ? :)

    RăspundețiȘtergere
  18. @Flavian: pai si de ce nu au fost aerul sau apa back up pt monede pana acum? :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Pentru ca n-am extras energie din ele ci ne-am complicat cu carbuni, gaze si petrol de la Tesla incoace. De aia ne distram de un secol cu petrodolarul. Dar poate nu eram pregatiti pe vremea aia, cine stie... :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Bun si te face ceva sa crezi ca ne-a venit mintea la cap brusc?...

    PS: daca energia e moneda, ce te faci cand nu o sa mai ai nevoie nici macar de aer sau apa pt energie? O sa avem inflatie infinita? :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Ei, nu brusc, dar ceva-ceva ne-am mai desteptat in ultimul secol. In plus acum nu prea mai avem incotro, ca incep sa se cam termine hidrocarburile.

    Te-ai prins, valoarea monezii o sa tinda la zero, adica vom constata ca nu mai avem nevoie de ea. Cine ar mai munci atunci ca sclavul pe cativa firfirei din care jumatate sa-i cheltuiasca lunar pe caldura, intretinere, gaz, curent sau benzina ? Next Generation... Star Trek... :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Eu nu sunt atat de convins ca "incep sa se cam termine hidrocarburile" (nenea ala din America a declarat ca SUA are resurse mult mai mari decat Arabia Saudita, Greenspan a dat niste cifre acu vreo 3 ani despre resursele de gaze naturale ale SUA care erau ceva gen consumul mondial timp de 50 de ani). Dar vom vedea. Sincer nu ma pricep la subiectul asta.

    Vrei sa zici ca o sa trecem la barter via "credite pe energie"? Deci eu o sa am mere pe care o sa le vand pe pere (un mar valoreaza x credite, o para valoreaza y credite si se face compensarea) samd?

    Sau cum ar functiona chestia asta cu energia ca moneda? Devenim toti "banci centrale" si producem moneda (energie) cu care cumparam diferite lucruri?

    PS: de obicei nu fac observatii semantice, dar "valoarea monezii" merita...zgandarita :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Mda, vom vedea, hidrocarburile mai au si multe alte dezavantaje pe langa faptul ca sunt din ce in ce mai greu de gasit.

    Nu cred ca o sa trecem la barter via credite pe energie pentru ca nu prea cred ca monezi gen watto vor deveni mainstream. Era doar un exercitiu teoretic, dar cam aia ar fi ideea: suntem toti banci centrale care lucram cu energie.

    RăspundețiȘtergere
  24. Flavian,

    Ca sa incheiem subiectul asta cu hidrocarburile si noile energii etc, problema mea ca roman este urmatoarea (chiar daca traiesc in alta parte tot roman sunt):

    Cand hidrocarburile vor fi inlocuite cu alte energii- peste 10-20-50 ani- , cand cei care vor avea tehnologii de tip nou (hibrid, etc), cand se va face o noua separatie clara pe criterii tehnologice intre "lumea dezvoltata" si "lumea subdezvoltata"- unde se va situa Romania? In tabara celor care au tehnologie, produc tehnologie, produc inovatie; sau in tabara celor care vor "culege vreascuri" si vor ramane cu agricultura si cu pastoritul si vom produce energie prin fotosinteza in loc sa producem prin fisiune sau vacuum sau alte tehnologii sofisticate?

    This is my problem.

    RăspundețiȘtergere
  25. Eu nu prea mai vad separatia de care vorbesti. Din contra, lumea devine tot mai unita, cu valori tot mai apropiate si chiar daca pe ici pe colo se mai pierde din diversitate in final asta nu e un lucru rau. Iar in general, desi uneori inclin sa cred ca romanii au avut mai multe de indurat din partea vestului decat de castigat, nu prea sunt genul care sa se arunce in dispute "noi contra ei". Ci insist tocmai pe eliminarea granitelor si libera circulatie a ideilor, oamenilor sau tehnologiei. Asadar peste 20-50 de ani sper sa folosim MAGLEV-uri subterane, MEG-uri si OZN-uri cu totii. Renuntand la separatia asta vesnica, la concurenta si la ideea "less for you is more for me" cu care ne-a indoctinat sistemul actual.

    RăspundețiȘtergere
  26. Sa dea Dumnezeu sa fie cum zici tu, dar lupta pentru putere este inradacinata in natura umana...

    Problema nu e ce vrei tu (libera circulatie a tehnologiei), problema e ce vor aia care au tehnologia. Si nu cred ca ei vor libera circulatie a tehnologiei :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Hai ca te iert de data asta cu natura umana. Iar cu restul mai vorbim noi.. :)

    RăspundețiȘtergere