Din nou pe puntea Titanicului. Orchestra canta. Antene, irealitati, proteveuri. Baietii au talent. Lumea ii urmareste cu interes. Iceberguri ? Care iceberguri ? Povesti, zvonuri, prostii. Alea au fost in 2008, acuma gata, am scapat de ele. Ne-am speriat degeaba. Lumea serioasa are treaba. Redecoreaza puntea. Se intreaba daca in 2015 o sa vopsim si noi cu albastru zona noastra, ca prin alte parti. Sau sa mai amanam, ca e inca scumpa vopseaua si mai merge asta veche. Ben e in camera motoarelor. Are o mare dilema. Oamenii au inceput sa bage de seama ca pompele de apa merg de vreme buna si incep sa intre la banuieli. Asa ca le-ar opri. A mai promis el ca le opreste, dar de data asta poate reuseste sa-i pacaleasca ca le-a oprit de tot daca le da mai incet o veme. O sa le arate indicatorii, o sa le repete iar ca au facut masuratori la pupa. Se ridica clar. Deci pomparea a functionat. Asa ca neaparat trebuie sa promita azi ca opreste pompele. Altfel ar incepe oamenii sa ia aminte ca se scufunda prova si nu e bine.
Unii au observat deja si incep sa creeze panica. Iar asta nu-i convine. Inca n-a terminat de incarcat barcile pentru el si prietenii lui. Iar astia care s-au plictisit de orchestra incep sa se prinda. Majoritatea sunt speriati. Au inceput sa urle despre naufragii, scufundari, rechini, reactoare explodate, apocalipse si alte cele. Noroc ca lumea inca ii considera bezmetici. Dar incep sa se inmulteasca. O parte s-au aruncat disperati peste bord. Altii s-au resemnat si s-au intors inapoi sa asculte orchestra. Cei mai inteligenti au facut plute si au pus deoparte ce rezerve au mai putut gasi, iar acum vaslesc catre cea mai apropiata insula. Unii dintre ei striga de la distanta incercand sa-i convinga si pe ceilalti ca nava se scufunda. Ca e cazul sa dea jos barcile si sa salveze ce se mai poate. Pentu ca timpul trece...
Timpul trece si se apropie de ziua in care va trebui sa platim nota pentru distractia din ultimul secol. Even a Caveman Can See It. I thought an ape could see the collapse of '08 coming. But the talking heads were cheering all the way to the top and part of the way down. April 25, 2011 looked like a carbon copy of March 16, 2008. Silver had been up 10 days in a row. Check. Hit new high. Check. Stock market re-inflating. Check. Oil around 120 bucks. Check. Dollar index around 74. Check. Pundits loving financial reports. Check. Financial companies raking in the bucks. Check Leverage at nose-bleed levels. Check.
Va aduceti aminte linkul de ieri cu Japonia ? Cel care vorbea despre faptul ca fondurile de pensii au inceput sa vanda bondurile detinute. Facea i-conomics o observatie foarte corecta pe aceasta tema. Anume faptul ca in acest fel Japonia intra si ea oficial in QE-mode. Pana acum s-au "chinuit" sa creeze inflatie dar n-au avut chipurile succes. Nu i-au putut egala pe baietii din Zimbabwe, pe cei din Weimar si nici macar pe mugurel al nostru. Pentru ca japonezii economi si muncitori din fire acopereau gaurile create de propriul guvern cumparand bonurile de trezorerie emise de acesta. Unii direct, altii prin intermediul fondurilor de pensii la care cotizau. Ei bine, de acum se pare ca s-a terminat si la ei joaca. Vor avea de invatat de la colegii din US cum se face imprimarea serioasa si QE-ul adevarat. Ca pe ei in ultima vreme chiar nu-i intrece nimeni. Nici cand vine vorba de imprimat dolari la nivel guvernamental, nici cand vine vorba de risipit banii obtinuti din specula la nivel individual.
Tot un argument interesant aducea si Peter Schiff intr-un filmulet zilele trecute. In bani reali nu exista inflatie, asa cum ne explica in interviul de pe SGS. Cu o moneda de argint din 1965 poti cumpara benzina mai ieftin ca atunci. Problema este ca moneda aia era atunci o zecime de dolar si azi este 5 dolari. Imi place ca baietii aia obisnuiau sa-l contrazica furios pe vremuri cand le vorbea de metale pretioase sau baloane imobiliare si crize economice. Acum zambesc nervos si dau din colt in colt. Argintul sau aurul sau padurile sau pestele din ocean sau terenurile arabile sunt finite. Numarul de zerouri care pot fi trecute pe o bucata de hartie merge in schimb spre infinit. Cand o sa priceapa unii diferenta de valoare intre un lucru real si un ban virtual ?
Tot de la i-conomics am azi un articol interesant pe tema rezervelor mondiale de argint: More Silver Than You Imagined. Articolul e bunicel, dar remarc totusi cateva neconcordante in datele prezentate acolo. Mark face un caz bun subliniind faptul ca aproape 30% din arginul scos anual din pamant a fost transformat in monezi, lingouri, argintarie sau bijuterii. Argint care la o adica poate fi recuperat in caz de nevoie pentru utilizari industriale. El scapa totusi din vedere cateva aspecte. Primul ar fi ca in ultimii ani pe partea de productie vreo 30% din argint consta tocmai din astfel de recuperari. Adica exact ce intra la Supply Old Silver Scrap si Supply Net Government Sales. Deci nu poti inmulti pur si simplu 30% cu productia din ultimii 100 de ani ca sa vezi cat argint a mai ramas neconsumat de catre industrie.
Al doilea aspect este ca daca vei dori intr-adevar sa consumi in industrie ceea ce a ramas neconsumat, va trebui sa iei cumva argintul acela de la detinatorii de bijuterii si argintarie, colectionarii de monezi sau investitorii in lingouri. Teoretic poti face asta printr-o magarie de genul celei facute intre anii 1930-1960, practic e mai greu sa procedezi azi la fel cum s-a intamplat atunci. Apoi este evident ca o astfel de "recoltare" sau confiscare in ziua de azi ar duce la o volatilitate si mai mare pe piata. Dar problema este ca US nu mai poate face jocurile si dicta regulile ca atunci. BRICS-ul au cu totul alta politica apropo de MP si se vor opune unei asemenea masuri de controlare a pietei. Cu mult mai multa forta decat ar fi putut-o face in anii 30-60 cand US si UK dominau total lumea economica. Nu in ultimul rand, aceasta ar fi varianta de "ultima solutie". Adica papi tot ce ti-a mai ramas argint extras in ultima suta de ani, papi rezervele pe 16 ani estimate in minele neexploatate si apoi ce ? Te culci linistit ca macar ai ras tot argintul de pe planeta si ai mai rezolvat o "problema" deci nu mai ai cu ce sa-ti bati capul ?
Incheiem tot pe o nota vesela, asa cum am inceput. Am aflat ca Romania a realizat anul trecut unsprezece kilometri de autostrada. Si asta se vrea o veste proasta. Dar de ce ? Sa privim partea plina a paharului. Mai putine resurse papate aiurea, mai putina poluare, mai putina natura invadata cu kilometri patrati de betoane si asfalturi. Oricum in curand se vor inventa celulele alea solare ieftine ca braga si n-o sa mai mearga nimeni cu masina. Pai de sa te mai chinui pe sosea daca poti sa zbori la un pret mai ieftin decat cel la care rulezi azi pe autostrada ? Uite si o idee pentru studentii de azi: meseria de pilot va fi una de viitor. Daca nu aveti buget pentru cursuri si instructori calificati, puteti exersa cu niste farfurii. De preferat cu unele zburatoare... :)
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Si eu ma gandesc de multe ori fix la acelasi lucru legat de autostrazi: Ca ar trebui cautate alternative de transport care sa nu depinda de o infrastructura centralizata si ca cel mai probabil trebuie iesit din paradigma tehnologica actuala.
RăspundețiȘtergereDa, multi se bucura cand apar motoare mai "economice" care papa cu jumate de litru mai putin la suta si nu realizeaza ca pe langa ce arzi in rezervor se risipeste o gramada de petrol aiurea cu construirea si intretinerea retelelor de drumuri. Asta pe langa problemele de mediu, unde ideal ar fi sa lasam suprafata planetei cat mai libera, cat mai naturala. Eu viitorul il vad ca o combinatie de transport aerian suplimentat cu o eventuala infrastructura electrica subterana, de genul metrou, inclusiv pe distante lungi.
RăspundețiȘtergereMda. Cam asta era si ideea mea! Singura chestie care sta in calea transportului aerian individual este o sursa de energie puternica, disponibila publicului larg, si care sa ocupe un volum mic. Nici macar nu e nevoie sa folosim fenomenele de tipul ecranare anti-gravitationala. O aerodina pt 3-4 persoane cu niste turbine verticale alimentate la o sursa puternica de putere tot ar fi ceva mai bun decat actuala "retea de trasnport" (la cat de ineficienta este eu o vad ca o sursa de bunastare pt petrolisti). Daca scapa pe piata jucaria aia a lui Focardi si Rossi ne putem astepta in curand la asa ceva. Pana una alta, n-ar strica sa ne punem cu burta pe niste documentatie de genul celei de aici: http://www.torrenthound.com/hash/b3e9d3815b61ff97ba7b4fe0c6aa62c7d2122f48/torrent-info/Energy-From-The-Vacuum-1-18-And-Much-More . Eu unul cu asta m-am distrat de sarbatori. Cam fiecare episod de acolo da niste "insight-uri" pe care nu le gasesti in alta parte.
RăspundețiȘtergereWow, 19 gig de material video. Mersi. De pdf-uri am avut tot mai putin timp in ultima vreme, dar asa cate un episod intr-o seara pot sa urmaresc mai usor.
RăspundețiȘtergereVezi ca sunt mai multe episoade scoase decat in torrentul indicat. De fapt nu cred ca si-au propus o limita la nr. de episoade care urmeaza sa fie scoase. Seria e gandita ca anexa la cartea lui Bearden, "Energy from the vacuum".
RăspundețiȘtergereOk, sa reusesc sa le vad eu macar pe astea 18 si apoi mai sap.
RăspundețiȘtergereEu vreau sa imi iau permis de aerodina lenticulara de tip Coanda :)
RăspundețiȘtergereProblema nu e insa la transporturile de calatori, ci la cele de marfa. Cum muti (rapid) zeci de milioane de tone de cereale, metale, petrol samd? Cat costa sa construiesti mijloacele de transport capabile sa miste asemenea cantitati?
Flavian:
RăspundețiȘtergereIti recomand sa citesti http://abciconomics.blogspot.com/2011/04/incertitudine.html
Interesant mecanismul prin care marirea dobanzii de referinta de catre banca centrala poate duce la inflatie.
@alex@formidabilii.org
RăspundețiȘtergereProblema pe care o ridici este una foarte legitima, dupa parerea mea. Cum vad eu situatia?
In primul rand transportul masiv de marfuri este o necesitate pt a mentine sistemul actual industrial. Mare parte din ramurile industriei deservesc alte industrii, nu produc produse care ajung imediat la consumatorul final. Dar hai sa facem un exercitiu de imaginatie vizavi de 2 idei din torrentul de mai sus: a) surse f. puternice de energie obtinute aproape gratis si b) transmutarea elementelor chimice folosind energie de la punctul a). Nu-i asa ca intr-o industrie in care nu e nevoie de prelucrari in N etape de la materie bruta la produsul final o gramda de ramuri industriale devin cam inutile si in consecinta si o parte semnificativa din marfa de transportat dispare?
Celor care cred ca transmutarea este SF le reamintesc ca si Tesla a declarat public ca a reusit sa faca asta cu costuri infime. Tehnologia folosita implica undele scalare.
Alex, in cazul ala ramane valabila recomandarea cu farfuriile.. :)
RăspundețiȘtergereIn primul rand nu mai muti zeci de milioane de tone, ca ceea ce se face acum e risipa generalizata. Plimbi inutil materii si materiale dintr-un colt in altul al lumii cand unele lucruri s-ar realiza mult mai bine pe plan local. In special cand vine vorba de hrana. In al doilea rand, nu-ti trebuie o flota noua peste noapte. In multe cazuri se pot face adaptari la vechea flota, inlocuind doar motoarele si sursa de energie la vechile aeronave sau vapoare. Trecerea trebuie facuta treptat si ar fi mai rapida daca sistemul ar mai rezista pana atunci, dar ma indoiesc sa o poata face fara un reset major.
Synthesis - corect, transmutarea e o posibilitate dar pana ajungem acolo ma gandesc numai cate transporturi dispar eliminand industria petroliera, extractiile de carbune sau de gaze
Un articol foarte lung dar si foarte interesant:
RăspundețiȘtergerehttp://fofoa.blogspot.com/2011/04/deflation-or-hyperinflation.html
Prima poza e bestiala: sa dai paine ca sa-ti iei bilet la circ! :)
Articolul lamureste o problema intens dezbatuta: cum poate veni hiperinflatia cand noi vedem peste tot reduceri de salarii si in general mai putini bani pe piata. Episoadele hiperinflationiste debuteaza cu o lipsa acuta de cash! De fapt asta e o constanta, ca de asta se printeaza. Problema e ca pana ajunge cash-ul la oamenii de pe strada valoarea lui este aproape zero.
Lucrurile se clarifica daca identificam cele doua categorii: cei care cheltuie (pe credit) si cei care economisesc. Si cum statele intra in prima categorie balanta inclina spre monetizare:)
Flavian:
RăspundețiȘtergereAsa de sanki.. Mugurel al nostru in ultimi 8 ani a reusit sa mareasca baza monetara de 8 ori... fara nici un fel de QE! Probabil FED'ul ar trebui sa il angajeze consultant... la cum se tiparesc banii fara ca fraierii sa isi dea seama!:-)
Se impute treaba.
RăspundețiȘtergereSe pare ca Au a atins un nou maxim, tocmai a sarit de 1,520
Am citit cu interes si admiratie.Bravo,la mai multe.As da mult sa am si eu talentul tau.
RăspundețiȘtergereoriginar - mda, se pare ca Ben a hotarat sa lase pompele sa mearga si a incercat sa convinga lumea ca-i ok
RăspundețiȘtergereKyroness - mersi de aprecieri, fac si eu ce pot. Spor la citit si numai bine... :)
evenimentele se precipita pe piata metalelor. asa cum scriau robotzii in ianuarie:
RăspundețiȘtergereFor this Spring however, the directly held sets include [everyone (will) regret laziness (to not get gold/silver)]. Further aspect/attribute sets include [distractions (of) youth (= political passions)] will be [regretted] when [older (and have) no coins (of silver)]. Further language gains along this line are also being seen within the [panic to own ] sub set that has been building since 2003. However, the largest accretions of supporting sets for the [precious metals ] sub sets go to the [unleashing (of hidden secrets)], and [exposure (of treasure hiding)]. This last is internally supported by [international], and [banksters], and [central banks]. The [central banks] sub set is itself supported in this case by [crime (against one's
fellow) criminals]. In this set the details suggest that [one (amongst) the central banks] has been [hiding the stash (within the sleeve)] and is/has been a [secret gold horder].
Let's go over that again...because once you understand the particulars, the reaction of the price of silver becomes perfectly understandable. 1) Bank sells silver, a very precious item, for big money; 2) Bank doesn't buy the silver it sells, or, if it does buy it, leases out or sells 99 ounces for every 1 ounce in the vault; 3) Bank gets paid "storage fees" from all its customers, even though their silver is not in the vault; 4) Bank profits are equal to 99 times what it sells initially, and then, the value of the stream of storage fees after that. Nice work if you can get it.
RăspundețiȘtergereBut, then there's the downside. 1) The market might discover your scam and you'll need to deal with investigations; 2) Leverage so high that, if discovered, it is a recipe for disaster; 3) Courts may deem the arrangement a fraud, in spite of disclaimers that say otherwise, and whereby customers waive liability for fraud; 4) the market will inevitably punish you severely with heavy losses after discovery of the scam.
...
Once it became clear that the bullion banks were leveraged 100 to 1 in a silver based fractional banking scheme, it was only a matter of time before the market clobbered them. That is what is happening.
http://seekingalpha.com/article/265381-short-sellers-now-screaming-about-a-buy-side-silver-conspiracy
Mersi, chiar n-am mai dat in ultima vreme pe la George Ure sa vad ce mai zic roboteii. A doua imi aduce aminte de povestea cu ursuletii si de citatul asta:
RăspundețiȘtergereYes, the banksters have leveraged their actual bullion by (at least) 100:1. Yes, these reckless criminals will continue to increase that insane leverage – to 1000:1, or even 1,000,000:1. The only important number in this ratio is the “1” on the right. It is totally irrelevant (on a long-term basis) how far the banksters are able to ratchet-up their leverage – on their road to self-destruction.
Once the “1” on the right becomes a “0”, the game is over. A “hundred times” zero is still zero. A “billion times” zero is still zero. When their physical bullion is gone, their entire empire of manipulated bullion markets, and bogus “bullion products” will simply evaporate into thin air – just like the rest of the banksters’ fiat-paper empire.
Rusia va intrerupe exporturile de produse petroliere in mai
RăspundețiȘtergereFault. Hentz. Ofsaid.... :)
@Flavian: acuma vedem cine a avut dreptate daca resursele energetice sunt suficiente sau nu :)
RăspundețiȘtergerePolitica Rusiei e periculoasa, pentru ca va duce la cresterea pe termen scurt a preturilor la petrol. Decizia asta cu intreruperea exporturilor de petrol este raspunsul Rusiei la "trantirea dolarului" de catre SUA (ieri dolarul era 1.46 EUR, azi e 1.48+ etc).
Problema, dupa cum zicea un clasic in viata (aka Mr Greenspan), e ca - desi multa lume nu crede- consumul pierdut prin cresteri de pret pe termen scurt se recupereaza foarte greu. Asa ca Rusia s-ar putea sa ramana ea in ofsaid cu resursele de petrol.
Oricum...vremuri interesante pe termen scurt :)
Suficiente pentru ce ? Pentru inca 10 ani de risipa ? Sau 20 de ani de poluare ? In timp ce EROEI-ul se ofileste vazand cu ochii si ne incapatanam sa repetam ca totul e bine asa ?
RăspundețiȘtergereCat priveste clasicii, eu il prefer pe cel care zicea asta: Anyone who believes exponential growth can go on forever in a finite world is either a madman or an economist. Asa ca eu nu-mi fac probleme ca nu se "recupereaza consumul". Din contra, m-as bucura sa continue sa scada... :)
Suficiente pentru inca 100 de ani cel putin. Consumul de gaz natural nici nu a ajuns la "peak".
RăspundețiȘtergereClasicul pe care l-am citat (stiu ca nu iti place de el :) ) a zis si ca momentul trecerii la alte resurse nu este momentul "secatuirii" resursei energetice initiale. Am trecut de la lemn la carbune si uite cat lemn e in lumea asta, am trecut de la carbune la petrol si e carbune cat vrei pe planeta...e posibil sa trecem de la petrol la gaz natural sau la alte resurse cu mult inainte ca rusii sa poata sa isi vanda "lacul negru" pe care stau.
"Problema" de care ziceam era pentru rusi care incearca sa faulteze pe toata lumea cu declaratiile astea de interzicere a exportului.
Cred ca ei vor fi cei care vor face "buba" daca nu cresc capacitatile de explorare.
O remarca offtopic: ce zici de faptul ca "over the world" capacitatea de rafinare a petrolului este deficitara, dar in Romania se inchid rafinariile pe banda rulanta?
PS: legat de "exponential growth" evident ca sunt de acord cu tine. Un argument simplu e curba exponentiala care o cam ia razna dupa un numar suficient de ani chiar daca cresterea anuala e 1-2%. Celalalt argument e lacomia care dezechilibreaza sistemul si induce nevoia de ajustare.
Mai taie din suta aia, ca nu te mai crede nimeni. Nici macar IEA care pana anul trecut nici de Peak Oil nu auzise, nici gura a manipulare nu-i mirosea. Din clasicul citat de tine imi placea discursul ala apropo de aur. Dar cum ulterior a intrat la categoria "razgandaci" sincer nu prea mai il bag in seama.
RăspundețiȘtergereCat priveste consumul, cred ca inca esti tributar paradigmei "porumb avem, lacustele sunt problema". Eu zic ca e perfect ca in Romania se inchid rafinariile si aurul ramane neexploatat. Sau ca agricultura este "subdezvoltata" adica nu ne-am umplut inca de OMG-uri si mai avem soluri nechimizate. Vezi ce vorbeam mai sus cu Synthesis despre autostrazi. E aceeasi idee.
@Flavian: "Mai taie din suta aia, ca nu te mai crede nimeni.". Aici suni deja ideologic si propagandistic si nu imi place :) Credeam ca e o discutie libera, eu cred "in nemernicia mea ca un caine turbat" ca avem resurse de petrol si gaze pt 100 de ani de-acum incolo- problem? Viata ne va arata daca e asa sau nu, nici macar nu tin sa am dreptate.
RăspundețiȘtergereDaca inchidem rafinarii, nu exploatam aur (nici macar cu metode ecologice- bacterii etc), nu construim sosele....tehnologie, inovatie, etc- avem de unde (ca sa construim aeroporturi, avioane, aerodine samd)? Sau ramanem sa scarmanam pamantul (vezi ca ti-am dat un comentariu similar la alt post de-al tau)? Sau ne dam peste cap si ne transformam in voinicii din poveste?
Nu suna a ideologie, ci doar a plictiseala. Vezi toata seria de alternative energetice si rugamintea mea privind comentariile. Ma satur uneori sa repet iar si iar aceleasi lucruri la infinit. Ce sa-i faci, om sunt si eu, are si rabdarea mea unele limite... :)
RăspundețiȘtergereApoi stai nitzel, cine zice ca nu trebuie sa facem inovare tehnologica ? Din contra. Daca bagam in cercetare toti banii aia de autostrazi cu care n-am facut nici macar autostrazi ci s-au scurs catre alde bechtel, regii asfaltului & prietenii politicieni.. eheee.. pana acum aveam deja celulele alea solare sau MEG-urile functionale si nu mai pierdeam vremea ciondanindu-ne pe tema petrolului, rafinariilor sau rusilor... ;)
@Flavian
RăspundețiȘtergereMie nu mi-e rusine nici cu agricultura dezvoltata sau subdezvoltata de la noi. Solurile oricum sunt chimizate din "iepoca de aur" cand se bagau camioane de azotati la hectar. Cat priveste OMG banui ca stiti cu totii, deja, de contaminarea culturilor prin polenizare, din aceeasi specie, de catre exemplare OMG aflate in proximitate. Mie nu mi se pare prea roza situatia agriculturii de la noi. Din pacate ce vedem in super-market-uri nu sunt legume, sunt Godzille, fie OMG, fie plante indopate cu chimicale sau hormoni. Nu mai zic de rosii verzi injectate cu un fel de colorant rosu in tulpina cu 1-2 zile inainte de "recoltare"...
@Flavian: stii ca nu citesc tot ce scrii nu? Mai sar si eu anumite lucruri. Poate e parte din "crucea" ta sa repeti aceleasi lucruri la nesfarsit unui netrebnic ca mine caruia i-e lene sa citeasca :)
RăspundețiȘtergereChestia asta cu "trebuie sa facem inovare tehnologica" e iar propagandistica. Trebuie, dar nu facem. Se da vreo scutire de taxe pentru tehnologiile de tip nou legate de energie pe timp de 10 ani? Nu. S-a dat in agricultura? Da, poate chiar mai mult de 10 ani nu au fost impozite.
Oricum nu avem momentan nimic in genul asta (inalta tehnologie, inovare) deci nu e mare lucru de pierdut. Daca m-ar chema Boc eu asta as face: fratilor, cu mic cu mare- hai la tehnologizare. 10 ani scutiri de taxe, facilitati- si pentru romani si pt investitorii straini. Si mai discutam dupa aia. S-a facut o chestie cu IT-ul (parca), dar nu e suficient.
E necesara o chestie similara pe industriile de varf (inovatie, tehnologie, avioane, rachete spatiale, aerodine, materiale compozite de tip nou, Silicon Valley, panouri solare etc)- zic eu ca sa fac si eu un pic de propaganda. Si asta inainte sa faca altii, ca dupa aia suntem iar ultimii la strachina si prindem doar firimiturile. :)
"Eu zic ca e perfect ca in Romania se inchid rafinariile si aurul ramane neexploatat. Sau ca agricultura este "subdezvoltata" adica nu ne-am umplut inca de OMG-uri si mai avem soluri nechimizate."
RăspundețiȘtergeresubscriu in totalitate :)
Synthesis - da, stiu ca multe soluri au fost destul de jumulite pe vremea comunistilor. O parte din ele au avut insa ragaz de 20 de ani sa se mai spele de azotati si sa se mai odihneasca. Iar la OMG chit ca au mai sarit si la noi gardul unele specii in ultima vreme, atat prin plantat oficial sau neoficial cat si prin contaminare, eu zic ca suntem inca de parte de modelul US cu agricultura de tip monsanto.
RăspundețiȘtergerealex - nu stiu daca suna propagandistic sau nu, ideea este ca fondurile sunt alocate gresit si prioritatile inversate. Nu vreau scutire de taxe pentru tehnologiile noi, eu vreau anularea taxelor cu totul. Apoi unde se vede pasiune pentru cercetare dat ajutor si sprijinit. Am zis pasiune si sprijin, nu interes pentru profit obtinut pe urma muncii altora taxati cu japca. Iar inainte de toate avioanele, rachetele spatiale, materialele compozite este energia. Daca pe asta o taiem de pe lista restul vin de la sine. Insa aici daca zic ca nu e interes sau ca este de fapt un alt gen de interes, iar zice lumea ca o dau in conspiratii... :)
Agricultura nu se dezvolta din cauza preturilor de ras ale produselor agricole oferite la noi. Sunt doua categorii de profitori:
RăspundețiȘtergere- cei locali care detin monopolul capacitatilor de depozitare (si pe care-i stie toata lumea dar nu li se intampla nimic)
- si cei cu sireturi albe de la Chicago care vand de zor grau porumb si orez pe hartie
In conditiile astea mi se pare normal ca oamenii de la noi sa practice egricultura de subzistenta si la le arate degetul mijlociu profitorilor.
Altfel o dam in propaganda stalinista din perioada colectivizarii din Ucraina de exemplu: taranii nu vor sa munceasca, orasenii va exploateaza :) (cine nu-si lucreaza pamantul sa fie supraimpozitat...)
In curand insa se va termina cu manipularea preturilor la "commodities" si hartia va fi din nou ... hartie.
Dorin - oamenii incep sa se trezeasca si sa faca diferenta intre rosiile de plastic cultivate industrial in stil OMG apoi vandute la pret de nimic si legumele naturale pe care le mancam din gradina bunicilor cand eram mici si de care incepe sa ni se faca dor. Momentan normal ca nu poti compara cele doua categorii de produse daca o faci doar dpdv cost. Iar cand zic cost ma refer la cel pe termen scurt, ca pe langa pretul trecut pe eticheta, la OMG-uri platesti ulterior si pretul sanatatii sau al solurilor distruse pe care multi uita sa-l treaca la socoteala. Si uite asa o sa zica iar alex ca vorbesc "ideologii" in loc sa-mi vad de treaba... :)
RăspundețiȘtergere"eu vreau anularea taxelor cu totul". Aici caile noastre se despart- etatistul care sunt nu poate accepta asa ceva :)
RăspundețiȘtergere"Si uite asa o sa zica iar alex ca vorbesc "ideologii" in loc sa-mi vad de treaba... :)"
RăspundețiȘtergereDeloc. Cu chestia asta cu OMG/pesticide/sanatate eu sunt 100% de acord.
Incearca sa faci diferenta intre comunitate si stat. Si sa intelegi principiul de libertate si liber arbitru. Cu ce drept poti cere cuiva sa faca ceva obligat ? Orice. De la a bea un pahar de apa pe care nu vrea sa-l bea pana la a munci patru luni pe an pentru beneficiul altora ? Mie pur si simplu notiunea asta de impunere, de fortare, de obligare, de luare cu japca imi starneste repulsie. Nu o suport. Desi imi place sa impart, sa ofer voluntar, ma simt bine cand daruiesc, cand ajut de buna voie sau particip la actiuni comune pentru binele grupului sau al altora. Dar vreau sa fac asta atunci cand doresc eu, nu cand doresc altii. Oi fi eu defect.. cine stie... :)
RăspundețiȘtergereSi daca ai un stat care incorporeaza ideea de comunitate? Daca ai un stat in care iti poti alege legile carora vrei sa te supui? :)
RăspundețiȘtergerePS: si in care sa fii taxat in functie de "damage"ul pe care il faci comunitatii (prin speculatii, cultivat de OMG, etc etc)...
PS2: nu e o utopie.
Pai atunci nu ai stat, ai o comunitate. Iar daca legile nu sunt obligatorii, atunci nu mai sunt legi. Sunt cel mult un ghid de comportament a carui indeplinire nu duce la impunerea cu forta. In acel caz nici taxele nu mai sunt taxe, ci contributii voluntare pentru binele comunitatii. Imi zboara din nou gandul la comunitatile native care au trait in armonie generatii intregi inainte sa fie supusi cu forta si obligati sa asculte legi straine impuse de altii mai "civilizati".
RăspundețiȘtergereStiu ca nu e utopie ce zici tu, dar cred ca atata timp cat mergi pe "negativ" nu vei obtine rezultate pozitive. Adica atata vreme cat pleci de la ideea de damage si de penalizari, vei obtine acelasi rezultat. Oameni care vor incerca sa ocoleasca sistemul, care se vor supune de frica sanctiunii, care vor reactiona ca raspuns la stimuli externi si straini lor, nu la o motivatie interna si personala.
Program electoral partid: Impozite 0. Daca vreti servicii publice de orice fel, le platiti. Sau veniti si platiti impozit cat vreti. Nu platiti, nu veti avea servicii sau vor fi de proasta calitate.
RăspundețiȘtergereCineva trebuie sa plateasca pentru drumuri publice (mai avem pana la autozburator), servicii meteo, servicii de informatii (mai avem si mai mult pana sa nu avem nevoie de asa ceva), servicii medicale de baza, servicii sociale (doar pentru cei care nu pot munci sau nu au unde!) si mai sunt multe pe care aparitia statelor si a impozitelor le-a facut posibile si a marit nivelul de trai. Nu degeaba speranta de viata s-a dublat in ultima suta de ani in majoritatea tarilor din lume.
Nici mie nu-mi place sa platesc impozite dar asta pentru ca nu am controlul asupra modului in care se cheltuie acele sume nu pentru ca as considera ca nu sunt necesare.
Zici ca preferi sa dai tu voluntar. Dar crezi ca oamenii au ajuns la un stadiu de dezvoltare spirituala suficient de inalt incat sa nu mai fie nevoie de coercitie ci doar de voluntariat? Poate pe lumea cealalta :)
Anonim, programul electoral este deja prezentata aici: Promisiunile partidului inexistent
RăspundețiȘtergereE interesant de vazut cum se schimba atitudinea oamenilor in momente de criza. Iar de crize de tot felul nu o sa ducem lipsa in perioada urmatoare. Atunci se vede adevarata fata a celui de langa tine: The myth of the panicking disaster
[everyone (will) regret laziness (to not get gold/silver)]
RăspundețiȘtergereDe ce laziness? Eu n-am din ce, ca altfel as fi cumparat.
@flavian: stii cumva daca masina asta merge cu hidrogen similar cum ai facut tu?
RăspundețiȘtergerehttp://auto.fishki.net/comment.php?id=28862
Anonim - americanii in general mai au cu ce sa cumpere deocamdata, dar se inghesuie la aifoane si alte prostii
RăspundețiȘtergeredan - mda, in jeep par sa fie celule de hidrogen, arata impresionant oricum, pacat ca nu pricep rusa
@Flavian: din cat am vazut in video:
RăspundețiȘtergere- celulele sunt alimentate de la 2 baterii de masina
- motorul nu e cel normal pe benzina ci unul mult mai mic (nu l-am identificat)
- merge destul de tare masina
Sunt curios care e autonomia.
Da, asta m-a surprins si pe mine cel mai tare, faptul ca nu mai foloseau motorul original dar masina mergea destul de bine. Oricum, zgomotul parea gen motor pe hidrogen. Sunt tari rusii, ce sa mai zic, daca isi permit sa faca asa ceva cu un cayenne.. :)
RăspundețiȘtergereDonache spunea...
RăspundețiȘtergereDar motorul nu e cumva electric? ca nu vad sa schimbe viteze, bazaie cam ca unu electric si e foarte mic de nu-l vedem (o fi de la un aspirator :) )
Pai cam la fel face si unul pe hidrogen si nu vad de ce ar mai fi construit ditai celulele de hidrogen daca motorul ar fi electric.
RăspundețiȘtergereNu cred nici eu ca e electric. Poate vre-un vorbitor de rusa ne zice mai multe.
RăspundețiȘtergere