marți, 5 aprilie 2011

Dreptul la replica

Pe mos Horea vi l-am mai recomandat eu pe aici. Un medic de treaba, care se pricepe binisor la analiza tehnica pe grafice economice si este printre putinii pe care i-am auzit sa vorbeasca de criza actuala inca din toamna lui 2007 sau inceputul lui 2008. In ultima vreme am tot avut insa niste discutii contradictorii asupra deznodamantului final al acestei crize. Nu este singurul, iar de un timp am obosit sa tot incerc sa lamuresc oameni si sa schimb opinii.

Cred ca oricum, cine trebuia sa se lamureasca, s-a lamurit deja. Restul cu alta ocazie, pe alta planeta, in alt univers paralel sau intr-o alta viata. Asta este poate si unul din motivele pentru care in ultima vreme am lasat-o mai moale si pe aici. Fiecare si-a expus argumentele si in final va trebui sa vedem cum se desfasoara lucrurile pentru a aprecia valoarea analizelor facute. Cu toate acestea, imi pare uneori rau si ma mai las luat de val cu cate o replica: Este aurul un hedge impotriva inflatiei ? Si cateva din greselile pe care am incercat sa i le subliniez autorului.
Primul grafic reprezinta evolutia preturilor la consumator incepand cu anul 1720... apoi divergenta aur-dolar incepand cu anul 1979 ? Pai de ce comparam mere cu pere ? Hai sa punem graficul corect, ca sa vada omul ce influenta a avut FED asupra raportului USD-AUR si DJI-AUR in ultimul secol, nu ne pacali cu ultimii 30 de ani: Dow-Gold anii 1800-2000

Oricum am invarti-o graficele graiesc de la sine ? Ia invarte-o asa: Dacă 45% din masa monetară restrânsă (M1) ar fi aco­pe­rită cu aur - aşa cum s-a întâmplat în 1980 -, preţul aurului ar trebui să creas­c­ă la aproximativ 10.000 de dolari. Pentru a acoperi masa monetară extinsă (M2), preţul aurului ar trebui să urce chiar la 30.000 de dolari.

Aurul nu este un hedge importiva inflatiei. O spune cine ? Care piata ? FED si Ben ? Cei care prin anii 30 in timpul ultimei mari crize i-au pacalit pe toti sa accepte dolarul ca moneda de rezerva internationala in locul metalelor pretioase blocand raportul aur-usd ? Astia sunt "piata libera" ? De mizeria numita Bretton Woods ati auzit ?

Prin anii 70 celelalte tari s-au prins de pacaleala, au incercat sa cumpere aur la cursul oficial si atunci americanii au zis: teapa, decuplam dolarul de aur. Iar noi vrei sa luam de bune grafice incepand fix din anii 70 cand aurul a scapat din rahatul facut de americani si dolarul era cat pe ce sa decedeze ?

Comparam situatia americanilor de atunci cu cea de acum ? Crezi ca de data asta mai scapa ? Nema resurse energetice, nema rezerve economice, nema piete noi in fostul imperiu sovietic, datorii garla, productie doar de hartie igienica, politica de tip Weimar si nici un Volcker la orizont ? Rusinica... :)

Argintul a dat chiar azi de o noua rezistenta destul de solida la nivelul de 38,74. Sa vedem cum va reactiona ? Ghinion, a sarit la 39,5 si aurul a mai batut un nou record absolut. Apropo, argintul in caz de nevoie nu se vinde.. se cheltuie.. ;)

Fiecare lucru inchis duce la disparitie de bani din piata= deflatie ??? Iar ma intreb anii 90 saracii, cand se inchideau fabricile pe capete si inflatia urca de nebuna.. unde i-au petrecut unii oameni ? Un deceniu si gata, s-a uitat tot ? Dar chiar tot ? Ah, oti fi zicand ca atunci se facea creditare la greu, nu-i asa ? Iar Caritasul si Bancorexul nu falimentau sterilizand zilioane de cash ? Of, grea e imprimarea asta.. digitala... :)
Cum spuneam, uneori ma ia valul si mai bag cate o replica. In care sa o iau de la capat, incercand sa fac apel la logica. La logica celor care vorbesc de problema deficitelor si nevoia imprimarii continue de bani, dar nu accepta ca deznodamant pierderea valorii acestora. La cei care ne explica cum este cu resursele naturale, cu petrolul sau cu poluarea, dar a doua zi viseaza la reluarea consumului. La cei care nu pricep de fapt ca ideea de crestere economica infinita intr-un sistem finit este un oximoron. La persoane care inteleg bataia de joc la nivel inalt si modul in care cei ce alearga doar dupa profit aranjeaza lucrurile in favoarea lor, dar mai viseaza ca sistemul poate functiona in continuare la fel.

Sunt lucruri de care m-am tot lovit, incercand sa le dau autorilor propriile lor citate si demonstratii in care spuneau exact contrariul. De multe ori, exemplul pe care vi-l aminteam zilele trecute cu Hayek este edificator : “Oh, I no longer believe in all this.”. Mda, unii economisti scriu carti intregi in sprijinul unei teorii, dupa care se razgandesc. Apoi se razgandesc din nou. Sau pur si simplu uita. Ori pur si simplu ignora sau se supara pe oglinda care le tot aduce aminte ca se contrazic singuri.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

21 de comentarii:

  1. "Un medic de treaba, care se pricepe binisor la analiza tehnica pe grafice economice"

    Caracterizarea aceasta imi lasa impresia ca nu mai contrazicem ideile unui om si trecem la alt nivel, mai personal :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Initial am vrut sa zic un baiat de treaba. Dar cum omul e mai in varsta nu prea mergea. Asa ca am ales medic, pentru ca foloseste deseori in articole exemple din meseria sa. Cat priveste impresia ta, sa stii ca oricum am un respect mai mare pentru Horea din faptul ca este medic si nu un alt economist rupt de realitate sau speculator de duzina.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am renuntat sa mai combat. Cine vrea sa vada vede. Fiecare doarme asa cum isi asterne.
    Cel mai tare ma distrez pe seama lui Aristotel Costel, care probabil ca nu a cumparat la viata lui nici casa, nici teren, ca-s bule, nu cumpara nici metale, ca-s bule si astea, si nici mincare, ca si asta se scumpeste si profita speculatorii.
    Intre timp metalele mele cresc... cind o fi timpul o sa le vind, sau o sa le cheltui. Si fac niste bani, cit vor fi valorind banii aia atunci. Am si dolari, si constat ca valoreaza tot mai putin de la o zi la alta.
    Daca altii prefera sa tina banii in banca, treaba lor. Nu eu o sa pling dupa ei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu mi-am luat teren in ideea ca atunci cand mancarea e prea scump, ma fac prieten cu sapa :) . Am incercat in iarna sa cumpar argint, insa au aparut ceva probleme si am ramas doar la terenuri agricole.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ca tocmai zisesi de razgandaci...
    Macar asta e pe partea ok acum.
    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2011/apr/06/japan-nuclearpower

    In the end, those gambling in Las Vegas lose more than they gain. As a society, we are gambling – with our big banks, with our nuclear power facilities, with our planet. As in Las Vegas, the lucky few – the bankers that put our economy at risk and the owners of energy companies that put our planet at risk – may walk off with a mint. But on average and almost certainly, we as a society, like all gamblers, will lose.

    RăspundețiȘtergere
  6. MadMax - dap, cam aia era si ideea mea
    friv - noi am inceput sa diversificam, acum tocmai incercam sa organizam o sesiune de stuparit.. :)
    Cristian - mersi, foarte bun citatul intr-adevar

    RăspundețiȘtergere
  7. Dorin - Mike Maloney spune foarte bine: nu mai raportati monedele solide la cele de hartie, raportati-le la marfa reala. Aia insistam si eu la un moment dat: nu mai comparati aurul cu dolarul sau euro, vedeti mai bine cata hrana poate cumpara, cate haine poate asigura si mai ales cata energie.

    Iar al doilea tip explica exact fraza asta: argintul in caz de nevoie nu se vinde.. se cheltuie.. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. -Voi cata mancare puteti sa cumparati acum raportat la AU/AG-ul pe care l-ati achizitionat? Sunt si eu curios cum faceti tranzactiile, dati 2-3 grame pe 1kg de faina?
    -Nu comparati inflatia din anii 90 cand nu aveam nimic functional(in afara de fabricile care lucrau in pierdere) cu situatia de azi cand poti destul de repede sa cresti sau micsorezi productia in functie de cerere-oferta.
    Luati metale ca o sa va dea cineva voua mancare pe ele cand mi-oi vedea eu ceafa, asta daca ajungem la inflatia de care vorbeati.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cand o sa vina vremea oricum o sa vina sa ne ia terenurile, sa ne confiste aurul, argintul si alte depozite care le avem.
    Asa ca ne putem chinuii da' cam cred ca e degeaba.

    RăspundețiȘtergere
  10. Flavian, eu planuiesc o livada, in prima faza (ceva mic, sub 500mp). Intre timp, parintii sunt pusi pe crescut vite si mare parte din teren va fi destinat acestei activitati. Planuiesc chiar sa ma dotez cu un tractor sh japonez de dimensiuni mici si, ideal, sa mai cumpar inca 3-4Ha teren. Ramane de vazut cat timp mai merg afacerile ca sa pot investi hartiile in ceva serios.

    George, de obicei, aurul si argintul se recomanda a fi cumparate nu cu toti banii pe care-i ai. Eu am vrut sa bag in argint aproximativ 50% din economii. Daca nu-ti plac metalele, poti oricand merge pe diesel (alta idee de-a mea), de ex, sau terenuri. Ideea de baza este sa investesti in ceva palpabil, de interes general si util in cazuri extreme. But again, asa cum zicea flavian acum ceva vreme, primul pas ar fi sa-ti pregatesti mintea si apoi restul. Nu ar fi pacat sa ai ce pune pe masa, dar sa fii cu moralul la pamant si ganduri sinucigase dupa 1 an de la destramarea societatii (zic si eu)?

    RăspundețiȘtergere
  11. George - 1. Cam la fel de multa ca acum un an. Ceea ce nu s-ar putea spune si in cazul leului sau dolarului. Tranzactiile se fac la fel ca atunci cand iti pastrezi economiile in valuta: mergi la "casa de schimb" si le transformi in orice tip de moneda acceptata la magazin.
    2. Vezi tu, fabricile s-or fi schimbat, dar la BNR tot mugurel lucreaza si imprimanta lui tot lei scoate, ca altceva nu stie sa produca in afara de hartie igienica si inflatie atunci cand vine criza.
    3. Exista deja persoane care vand cereale pe argint si este mult mai rentabil pentru ei. Verifica-ti ceafa.. :)

    Anonim - am mai repetat: o mica rezerva de metale pretioase si combustibili, o ferma mica sau macar o casuta la tara, dotata cu o centrala pe lemne, niste panouri voltaice sau UPS-uri nu inseamna mult. Sunt chestii de bun simt pe care le poate face oricine in loc sa dea resemnat din umeri in ideea ca daca e sa pice, picam toti si.. dumnezeu cu mila. Ingrosam numarul hotilor si muritorilor de frig sau foame.

    RăspundețiȘtergere
  12. friv - bun, vad ca ai prins ideea, spor la treaba in cazul asta. Evident ca e nevoie de o diversificare pe cele trei directii de baza, nu are rost sa-ti pui toate economiile si toata munca intr-un singur loc. Pentru noii veniti, incepeti de aici: Aur, ferme si petrol. Si continuati aici: Masuri de protectie

    RăspundețiȘtergere
  13. 1-Da, dar tu nu ai vandut acum aurul pe care l-ai cumparat acum un an ci tot lei ai avut pt. ca nu te lasa inima sa dai aurul care o sa tot creasca pana cand o sa dai un 1grAU pe o ferma, asadar chiar daca ai cumparat aur acum 1-2 ani tu tot bani folosesti deci tot cu inflatie. Intrebarea e stii cand va fi momentul sa vinzi aurul ca sa poti cumpara 5 paini in loc de 5? Eu cred ca atunci cand o sa afli va fi foarte nefolositor ca sa mai schimbi ceva pe el.
    2-Mugurel nu poate sa produca hartie daca nu are cui sa o distribuie. In '90, 100% din economie era statala acum poate mai e undeva la 30% cum crezi ca o sa bage Mugurel bani in buzunarul meu privat?
    3-Se vand cereale si pe EUR, USD, RON etc dar eu spuneam in viitorul pe care il vezi tu(megainflatie).

    RăspundețiȘtergere
  14. Daca nu va plac metalele puteti pastra hartia.
    Dupa 60 de ani veti ajunge sa o vindeti colectionarilor:

    http://transylvanian-numismatics.com/phpBB/viewtopic.php?t=6509

    Imaginile cu maldarele de bancnote zic eu ca sunt destul de sugestive...

    Cred ca parintii/bunicii cetateanului respectiv "au ratat" stabilizarea monetara din 1947 sau cea din 1952 (nu retin exact ca au fost mai multe :))

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu ma jucam cind eram mic cu 2 valize pline cu bani de aia.
    La stabilizarea monetara s-a schimbat doar o anumita suma de bani. Ce aveai peste, puteai sa faci focul cu ei. Bunicul i-a pastrat ca lectie pt urmasi (sa nu faca ca el).
    Eu am invatat lectia, altii inca mai sufera de normalcy bias, si au incredere oarba in guverne si banci, centrale sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  16. Vedeti ca Horea a inceput s-o dea mai cotita acum

    RăspundețiȘtergere
  17. MadMax - ai dreptate, unii dintre noi ne mai aducem aminte povestile bunicilor cu foametea primei crize, cu greutatile din al doilea razboi, cu valizele de bani ramase inutile. Dar majoritatea ar trebui sa ne aducem aminte anii 90, cu multe din problemele survenite in urma colapsului sistemului si pe care le-am trait pe viu.

    RăspundețiȘtergere
  18. Flavian, indiscutabil. Logica ta! Iti spuneam si pe pagina mea ca oamenii vad ce vor si interpreteaza cum pot. Eu cred ca vom putea reveni la acest subiect dupa cca. 12-18 luni.

    Bretton Woods s-a sfarsit in 1971 divergenta de 20 de ani, pe care am marcat-o pe grafic, apare incepand cu 1980, in plina era fiat. Si, dureaza dupa cum se poate vedea pana in anul 2000, un interval de 20 de ani.

    Observa! Am facut puncatri care pot fi verificate pe grafic si nicidecum munca de lamurire. Isteria pe care o vad eu se va termina brusc, dar nivelul este greu de prezis, din moment ce vorbim de euforie.

    In cazul aurului si al argintului aici, la 1500 respectiv 42? la maximum 1600 respectiv 49? Greu de spus in conditii de isterie. Cu cat dureaza urcarea mai mult cu atat va fi caderea mai intensa. O mica paranteza: pentru mine FED si Bernanke nu sunt piata!!! Pentru tine se pare ca sunt, si iata-ne si aici la puncte de plecare diferite. Oricum tu si multi altii vad o apreciere spre infinit a aurului si a argintului, in timp ce eu vad limitele maxime pe care le-am insirat. Isteria sparge usor tintele si precum spui corectia de care vorbeam nu s-a intamplat. O revenire de la 36 am prezis oricum. Fii cu ochii pe 41,20 la argint. Ar putea da corectia de care vorbeam.

    RăspundețiȘtergere
  19. Horea, pentru a n-a oara. Nici pentru mine FED si Ben nu sunt piata. Reciteste punctul 3 de AICI. Ei doar manipuleaza piata pe termen scurt asa cum ziceam AICI si AICI.

    Eu si multi altii nu vedem o apreciere la infinit a MP. CI o depreciere la infinit a dolarului. E o mare diferenta de perspectiva.

    RăspundețiȘtergere
  20. De ce Horea in 12-18 luni ?
    E vreo gluma cu absorbitu banilor din piata?

    Iar de PM tu ai zis incontinuu ca trebuie sa scada ,ia uita-te prin blogul tau ca o tii langa cu scaderea de cel putin 2 luni incoace si vad ca nu scad de loc .

    Daca vor da putin inapoi ,ca si noi ,adeptii PM credem ca prea e puternica decolarea ,ca apoi sa revina la cresteri constante si in procente mai mici ce-o sa mai zici?

    Ca vorbim peste 12-18 luni probabil.Ma umfla rasul!

    RăspundețiȘtergere