luni, 18 aprilie 2011

Baloane si anti-baloane

De baloane economice a cam auzit toata lumea pana acum. In special de cand cu balonul imobiliar. Cred ca de asemenea majoritatea cititorilor interesati de acest domeniu au auzit de graficul lui Renderman. Cel care exemplifica pana in acest moment destul de bine modul de evolutie al unui balon clasic:

Dar nu despre imobiliare voiam eu sa va vorbesc astazi. De fapt nici macar despre baloane. Ci de anti-baloane. Ce inseamna in acest context un anti-balon ? Pai numele e destul de sugestiv: daca in cazul unui balon preturile sunt manipulate artificial in sus, in cazul anti-balonului acestea sunt manipulate artificial in jos. Sa luam de exemplu graficul acesta:

Este vorba de istoria de peste 700 de ani a argintului. Se vede acolo modul cum piata argintului a fluctuat libera pana pe la inceputul acestui secol, inainte de infiintarea FED si marea depresie. Se vad apoi niste picaje bruste la valori minime, urmate de scurte perioade de revenire si apoi din nou minime absolute. Nimic nou la prima vedere. Asta pana intoarcem graficul cu capul in jos si il comparam cu imaginea de mai sus:

Arata interesant, nu-i asa ? Nu uitati ca totul e pe dos si ca in loc de scadere avem crestere. Hai sa si explicam un pic. In perioada de pana la anii 1900 piata argintului a fost relativ libera. Aceasta fluctua in functie de cerere si oferta, argintul avand tendinta sa scada ca si cost pe masura ce pamantul era tot mai explorat. Noi mine de argint erau descoperite in timp ce utilizarea acestuia era relativ redusa. Fiind folosit mai mult ca moneda, acesta nu se consuma in timp si stocul de argint disponibil crestea mai repede decat populatia. Ce s-a intamplat asadar in ultimul secol de lucrurile au luat-o razna ?

Pai sa incepem cu anii 30 si sa vedem un pic de istorie: The Silver Purchase Act of 1934. In anii 30 Roosvelt a semnat decretul respectiv prin care pretul argintului era inghetat si statul incepea sa "cumpere" tot argintul fizic disponibil de la populatie. Practic au blocat tot ce se afla in casutele de valori bancare sau in depozitele de metale pretioase cu lingouri. Cine a avut acasa moneda sau argintarie a scapat. Au facut cam la fel cu comunistii, mai putin cautatul prin pivnite si bataia de rigoare. O mare mizerie, care a durat pana in anii 60 si cu ajutorul careia au pus mana pe 3,5 miliarde uncii argint. Sa clarificam asadar: incepand cu 1934 SUA nu a cumparat argint ci l-a confiscat stabilind totodata si un pret artificial pentru acesta. Asa au reusit sa-si faca stocurile in perioada 1934-1960. In perioada respectiva piata nu a fost libera si raportul cerere-oferta nu a functionat deloc.

Ce au facut cu stocul respectiv ? Pai hai sa vedem: How much has the silver stockpile been depleted? Dupa anularea actului prin care oamenilor li s-a furat pur si simplu argintul teoretic am revenit la o piata "libera". Folosesc ghilimelele tocmai pentru ca o piata in care guvernul poate vinde argintul confiscat in cantitati vaste numai libera nu este. Dupa cum vedeti in articolul respectiv baietii au vandut in draci, pentru ca in 2008 nu mai aveau nici 0.1% din cele 3,5 miliarde uncii argint stranse cu japca. Lucrurile au reinceput asadar sa functioneze cat de cat abia dupa anii 60 cand US a abolit programul de nationalizare si fixare a pretului artificial. Aceste guverne au cumparat sau mai corect spus "furat" cantitati imense de argint la preturi derizorii atunci cand acesta era abundent si le-au folosit ulterior pentru a mentine controlul preturilor. Dar intre timp stocurile s-au terminat, cererea in continua crestere nu mai poate fi acoperita din depozitele facute atunci, manipularile incep sa se apropie de final si putem spera la niste preturi corecte: History of Silver - Inventories Gone.

In 1959 there were 9 BILLION ounces of known, global stockpiles (at a time when our planet had less than half the current population). Butler observes that 90% of that silver is now gone - even making a generous allowance for 100's of millions of ounces of "scrap" silver which could appear on the market (given a significant increase in price). Thus in a world with twice as many people, and with an ever-increasing number of uses for silver, we have 90% less silver to divide among us. How can this possibly make silver "less precious"?

Tot in istoria argintului avem unul din cele mai interesante exemple de manipulare a pietelor de catre persoane private. Este celebrul caz al fratilor Hunt care in anii 80 au incercat si ei sa faca ceea ce guvernul reusise cu succes: sa achizitioneze cantitati masive de argint pentru a controla pretul argintului. Spre deosebire de guvern, fratii Hunt incercau sa manipuleze pretul in sus, nu in jos. La fel ca o bula clasica, care s-a terminat insa prost pentru protagonisti. Ce-i drept este cam greu sa te pui la manipulat si furat cu guvernul, pentru ca acesta nu suporta concurenta: The Hunt Brothers and the Silver Bubble.

Facem fast-forward la anii 2000 si revenim la cazul JPM. Asemanarea intre ceea ce acestia incearca sa faca acum si cazul Hunt Brothers este foarte mare. Vorbim tot de o manipulare a pietei metalelor pretioase, negata ce-i drept de multi "analisti economici" mainstream. Desi nu vad logica acestora. Daca se poate si fratii Hunt au reusit sa o faca in doar cateva luni in anii 80 cand capitalurile erau infinit mai putine si argintul disponibil in cantitati mult mai mari ca azi.. de ce continui sa negi o posibila manipulare facuta de JPM impreuna cu FED azi ? JPM a invatat totusi ceva din povestea Hunt Brothers si nu lupta impotriva guvernului, ci impreuna cu acesta, ajutand la scaderea pretului metalelor pretioase. Diferenta este ca prin anii 90 argintul fizic din stocuri s-a terminat si de cativa ani JPM vinde "argint de hartie" adica shorteaza fara acoperire: What The Silver Vigilantes Understand That You Probably Don’t

In curand nu va mai poate face nici asta si atunci se va sparge tot acest anti-bubble la argint. De ce ? Din nou, pentru ca nu mai avem 9 miliarde uncii argint disponibil ca in anii 60, ci de zece ori mai putin. L-am papat. L-am consumat. S-a dus. Nu mai este. Cele 3 miliarde uncii argint de hartie ale lui JPM sunt bune pentru specula dar valoreaza fix zero pentru fabricantii de electronice, vopseluri, echipamente medicale si altii care au nevoie de argint fizic. Nu se pot compara cu cele 3,5 miliarde uncii fizice confiscate de guvern in anii 30 pentru ca JPM are argint virtual, nu real. Iar ce incearca JPM acum este exact opusul a ceea ce fratii Hunt incercau in anii 80. Cum se va termina ? Frumos de tot. Cu return to mean daca dolarul va mai exista pana atunci. Sau cu flight to infinity daca dolarul devine hartie igienica si pretul argintului exprimat in dolari va deveni irelevant. Noi sa fim sanatosi ca o sa avem ce povesti nepotilor.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

48 de comentarii:

  1. Frumos si logic articol.
    Felicitari.
    Acum chiar imi pare rau ca nu am cumparat monezi de Ag in toamna trecuta, cand inca aveau pret rezonabil.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar si preturile actuale sunt foarte mici.

    RăspundețiȘtergere
  3. need2trip - mersi. Daca nu voiai sa o faci pentru specula n-are de ce sa-ti para rau.

    MadMax are dreptate, daca vrei doar sa-ti protejezi o parte din banii munciti, inca se poate achizitiona argint fara teama ca ar fi supra-evaluat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca si preturile de acum sunt rezonabile fata de ce va urma. Chiar daca va urma o corectie majora va fi foarte greu de gasit metal fizic la pretul respectiv (vedeti episodul din 2008) si cred ca va fi de scurta durata (pana se delimiteaza pretul la contractele speculative pe hartie de cel la metal fizic).
    Asa cum rezulta si din grafic asta este inca un mare "dip" deci mai bine mai tarziu decat niciodata.
    Eu imi mai pun si o alta intrebare:
    vi se pare normal ca un metal cu mult mai multe utilizari decat aurul, care se extrage acum in proportie de aprox 9-10 la 1 fata de aur sa se vanda cu un pret de 35 de ori mai mic decat acesta?
    Vedeti aici istoricul cantitatilor de metale pretioase extrase in 2011 (tabelul din banda din dreapta):
    http://sgtreport.com/

    RăspundețiȘtergere
  5. Dorin - bine subliniat si asta doar privind argintul ca pe un bun de consum, ca daca mai discutam si despre utilizarea sa ca moneda in paralel cu aurul atunci devine si mai apreciat. Nu gasesc totusi tabelul de care zici, da un link direct la el eventual.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu sa pun linkul pentru ca nu apare direct pe site-ul sursa, dar dupa ce se incarca pagina respectiva (si ea foarte interesanta ca si canalul sgtbull07 de pe youtube)in dreapta, putin mai jos sub primele doua calupuri de linkuri este un tabel cu commodities prices si sub el evolutia live a unciilor de metale pretioase extrase in 2011.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mda, e un javascript care la mine nu apare din vreun motiv. Pagina ce-i drept este interesanta, mersi de link.

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut,

    de la inceput vreau sa spun ca si eu am de gand sa cumpar argint. Totusi, in caz de criza MAJORA, cine imi va cumpara monedele de argint? Adica cumparatorii imi vor cumpara argintul ca sa ce?... Ca doar nu il mananca, nici nu produc energie cu el. Pe mine ma intereseaza ca in cazul unei crize crunte, sa am resursele necesare sa supravietuiesc 1-2 ani (adica undeva la 25 uncii argint, right?). Dar asa, nu mai bine imi umplu 20 damigene cu benzina sau motorina? Nu e asta o marfa cu adevarat vandabila in acele vremuri?

    Tu cum vezi lucrurile, cum se poate cineva proteja de o criza majora cand are la dispozitie 1000 euro, deci e limitat financiar.

    RăspundețiȘtergere
  9. cu 1000 euro, eu as lua legatura cu rudele de la tara. sincer, in oras va fi extrem de greu sa te descurici cu banii aia. la tara insa vei putea sa cumperi citeva carute cu lemne si niste furaje pt animale, rudele pun legumele si porcul, si va descurcati la comun.
    imi pare rau daca am fost prea direct, dar realitatea e de obicei brutala.

    RăspundețiȘtergere
  10. Emil D - in caz de criza majora argintul sau aurul vor fi folosite ca moneda in loc de dolar sau euro. Sunt metale pretioase universal acceptate dar este evident ca nu trebuie sa te bazezi doar pe rezervele de argint. MadMax are dreptate, vezi un pic ce spuneam si aici: Masuri de protectie

    RăspundețiȘtergere
  11. Ma iertati dar eu sunt sceptic cu privire la argint si cu privire la orice speculatie in general. :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Si eu sunt sceptic la speculatii, de aceea prefer sa-mi tin economiile in argint... :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Dar recunosti ca a pune economiile in argint este tot o speculatie nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Despre argint si rolul acestuia vezi la sectiunea Masuri de protectie din zona cele mai apreciate articole.

    Un bunic de-al meu a luat de 5000 de lei argint in 80 pe "varf de bula", cu 50 de dolari uncia sau cat era atunci. N-a castigat nimic saracul. Celalalt bunic a bagat in 80 banii la CEC: Azi la CEC un leu depui, maine ia-l de unde nu-i. Asadar, cei 5.000 de lei, care reprezentau doua salarii medii nete din anii 1980-1985, au fost transformati in…50 de bani.

    Care bunic a fost mai inteligent ? Ca de speculat... :)

    RăspundețiȘtergere
  15. @alex:
    1. crezi ca argintul va avea o valoare peste 50 de ani sau va fi toal inutil?
    2. crezi ca daca pastrezi 1000 euro sau lei sau doari 50 de ani vor avea vreo valoare sau vor fi total inutili?
    3. Ce alegi ca sa lasi o mostenire copiilor tai?
    4. Ce ai fi preferat sa iti lase bunicul tau ingropat in gradina in anul 1930: 1000 lei de hirtie sau aur de 1000 lei?

    RăspundețiȘtergere
  16. totul depinde de proportii;
    daca ai 1000 de lei sau 20 000 de dolari sau 15 000 de euro, nu te apuci sa cumperi argint sau aur.
    daca ai cateva milioane si te gandesti sa le conservi pentru nepoti :) atunci posibil ca asta sa fie o solutie, sa cumperi aur si argint.
    daca ai doar datorii, atunci astepti cu sufletul la gura (de nerabdare) sa vina odata hiperinflatia aia).
    ...
    asta e the major reason pentru care n-o sa vina (hiperinflatia), pentru ca lumea are in general datorii, nu milioane in savings; bancile ar avea doar de pierdut din hiperinflatie; datoriile si cei care le platesc tin bancile afloat

    RăspundețiȘtergere
  17. Interesant e cum linia aia punctată cu Mean este ușor crescătoare. Creștere infinită? :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Flavian/MadMax: ce am vrut eu sa spun e ca trebuie sa recunoasteti ca transformatul banilor in argint e o speculatie.
    Sau vreti sa spuneti ca veti cumpara argintul si il lasati mostenire la nepoti?

    Din momentul in care conceptualizati ca ceea ce faceti e o speculatie, lucrurile sunt mai clare (conceptual vorbind).

    Discutia ulterioara daca e o speculatie buna sau proasta e o alta mancare de peste.
    Dar oricum ar fi tot o speculatie ramane...

    RăspundețiȘtergere
  19. Acum cativa ani, asa credeam si eu.. ba am si cumparat niste aur si argint in ideea ca ma pregatesc de ce va urma.

    Dar intre timp, nu mai cred ca lucrurile vor fi asa de simple. De ce? Pentru ca nu e vorba doar de monede in povestea asta cu economia, e vorba de produse economice care pot intra in schimb in general. Adica daca iei toata cantitatea de aur si argint din lume nu vei acoperi necesarul de moneda furnizat de metale pretioase oricum le-ai exprima pretul la ele.

    Ironia stii care e, Flavian? Ca daca s-ar intampla o astfel de trecere la un standard monetar exclusiv bazat pe metale pretiose, atunci marii jucatori tot bancile si fondurile care au investit in aur fizic vor fi. Deci nu cumparatori mici, care si ei vor fi destul de putini si cu cantitati modeste, ci investitori de genul Paulson, Soros sau diverse banci care au deja miliarde de dolari in aur fizic. Ei vor stabili si 'pretul' aurului in alte marfuri pentru ca vor avea cele mai mari cantitati de pe piata.

    Dar eu nu cred ca se va ajunge la asta, decat poate cum ziceam in mod ironic doar la nivelul tranzactiilor marilor jucatori financiari. Pentru ca oamenii, majoritatea lor, nici acum n-au bani suficienti sa investeasca in metale pretioase sau alte marfuri, mai ales generatia tanara care nu mai are cine stie ce acces nici la credit, iar multi nu au unde sa se duca la tara. Deci chestia asta ca e de bun simt ca fiecare sa-si ia aur si terenuri e cam ..departe de realitate. Preturile la terenuri intravilan si arabile nu au scazut asa de mult incat sa-si permita majoritatea sa cumpere unn teren. De casa ..nu mai zic! Cine isi permite sa cumpere teren de casa, sa plateasca toate autorizatiile si sa mai aiba bani sa plateasca si materiale de constructii si mana de lucru, arhitect, etc, utilitati, etc etc. Hai sa fim seriosi. E clar ca nu va functiona asa. Nu e nici suficient pamant, nici materiale de constructii, nici metale pretioase pentru ca fiecare sa-si pregateasca asa ceva.
    Nu e o chestie "de bun simt" cum zici tu Flavian, ci e o chestie de bun simt sa vezi ca nu e asa.

    RăspundețiȘtergere
  20. A, si btw, nu zic asta ca sa apar sistemul actual, care suntem de acord ca e falit, dar ce zic eu e ca nu exista un panaceu la situatia de acum, iar daca incerci sa fortezi una din solutiile astea propuse (cu metale pretioase, cu energie, cu terenuri)_ e posibil ca o sa regretati stabilitatea asta corupta de acum. Just sayin'!

    RăspundețiȘtergere
  21. Metalele pretioase nu se compara cu terenul.

    Excelent articol.

    RăspundețiȘtergere
  22. Free Drive Ro - ba tocmai ca eu n-am recomandat niciodata sa bagi mai mult de 10.000 de euro in MP: Ce sa faci cu banii ?

    Gab - am zis atentie ca graficul e inversat. De fapt e scadere. A pretului. Si este doar o linie de trend, nu o valoare reala. Care oricum se refera la preturi, nu la productia de argint.

    alex - nu e o speculatie, este un depozit. Un mod de asigurare a unei rezerve. Speculatie fac cei care vand si cumpara constant metale pretioase, urmarind pretul acestora pentru a face bani din diferentele de curs. Pentru mine monezile si bijuteriile din MP reprezinta doar un ban pus deoparte pentru zile negre. Pe care il cheltui daca apare o necesitate, la fel cum as cheltui banii dintr-un depozit bancar. Avantajul MP este ca nu "beneficiaza" de inflatie si nici de riscul ca banca sau statul sa-mi rada in nas in caz de faliment.

    Tudor - dacă 45% din masa monetară restrânsă (M1) ar fi aco­pe­rită cu aur - aşa cum s-a întâmplat în 1980 -, preţul aurului ar trebui să creas­c­ă la aproximativ 10.000 de dolari. Pentru a acoperi masa monetară extinsă (M2), preţul aurului ar trebui să urce chiar la 30.000 de dolari. Deci se poate si cel mai probabil asta se va intampla in perioada de tranzitie. Ca nu toata lumea isi permite acum achizitii de MP si terenuri te cred, dar nu tin minte sa fi spus niciodata asta. Eu incerc doar sa lamuresc pe cei care au si pot, ca e pacat sa arunci acum niste bani pe geam cumparand chestii inutile sau sa-i folosesti alimentand in continuare vechiul sistem. Iar chestia cu regretatul imi suna a teama de evadare. Evident ca nu poti face omleta fara.. ;)

    Anonim - mersi. Intotdeauna am recomandat diversificarea: Masuri de protectie

    RăspundețiȘtergere
  23. Flavian: cata vreme sistemul monetar nu se schimba, este o speculatie.

    Tu ai bani, cumperi argint- si intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat o sa schimbi argintul din nou in bani (dupa cum am zis, daca nu se schimba sistemul monetar).
    Asta este o speculatie pe faptul ca argintul isi va conserva/creste valoarea mai bine decat moneda.
    Absenta speculatiei inseamna sa tii banii fara sa ii transformi in altceva, sau sa investesti in activitati productive.

    Prin natura speculatiei, castigul tau e pierderea altuia. Jocul e cu suma zero intotdeauna.
    Acum daca contra-partea ta e o banca, fond etc nu ai de ce sa iti faci grji. Mai rau e cand ai de-a face cu persoane fizice.
    Iar "offload"ul se face in general catre pers fizice. Poate nu tu, poate nu cunoscutii tai, dar la o scala mare sunt multe pers fizice care vor fi fazanii la final.

    Trebuie sa intelegi ca nu am nimic contra termenului de "speculatie" (prin natura meseriei si eu sunt un "speculator" pe metale), insa cred doar ca trebuia clarificat.
    Pe termen scurt evident ca speculatia e buna, preturile au crescut etc.

    Pe termen lung (cum zici tu ca tii argintul ca un depozit) problema e mai complicata.
    Eu sincer sunt preocupat de posibilitatea ca operatiunile pe care le faceti voi sa fie impozitate retroactiv la niste rate destul de mari.
    Riscurile intr-o speculatie pe termen lung nu tin doar de variatia pretului.

    RăspundețiȘtergere
  24. alex - stiu ca nu te lasi cu una cu doua si ca vei insista de multe ori ca e alba chiar si atunci cand e neagra. Dar cred ca nu intelegi de fapt altceva: aurul si aurgintul au fost si vor ramane bani atata vreme cat vom mai avea nevoie de moneda. Am mai zis ca argintul se cheltuie, nu se vinde. Deci eu tin bani, nu tin altceva si nu fac specula, pentru ca nu stau sa urmaresc cursul la MP ca sa iau cand scade si sa vand cand creste asa cum fac speculatorii pe forex. Singura diferenta este ca banii de argint si aur nu sunt emisi de un stat anume. Atata tot. Unii tin la saltea euro, altii dolari, altii vulturasi sau maple leaf. Uite, poate ei sunt mai convingatori: Ce le-a făcut Statul banilor noştri?

    RăspundețiȘtergere
  25. You can see see this in Minsk: 30% inflation every year, all the inhabitants are buying gold and silver and now the Central Bank stopped the selling of gold to the public, because they are afraid that gold is going up and the currency is going down. But you can´t stop this. We recommend to buy gold and silver as much as you can. You find dealers for example here: www.bullion-investor.com

    RăspundețiȘtergere
  26. Intre timp, mesajele de pe site-ul asta de chanelling devin tot mai specifice:
    http://www.funfactory.spruz.com/blog.htm

    Legat de partea financiara ia cititi paragraful mai jos:
    "Different aspects of the intended changes are well advanced and as they are so far reaching and extending to the whole world, you will understand that the timing is critical. It is particularly relevant to financial changes, as they require acceptance and full support if they are to quickly be set in place. The net result will be that your money will be safe and not subject to so many changes in value. The speculators that can devalue it through their rogue trading will no longer have that option, and eventually investments will become secure. A new currency waits in the wings, and in future will hold its value as it is supported by precious metals. Printing money without such backing will no longer be allowed. Agreement to the changes is generally accepted, as it is seen as the only way out of the mess previously created by irresponsible banking."

    Crede cineva ca fara un reset financiar global putem iesi din starea asta? Adica mai credati ca USA, Japonia, Grecia, Portugalia sau de ce nu Romania isi vor putea plati datoria externa?

    Da, stiu un asemnea sistem monetar este "o relicva barbara" dar e singurul care functioneaza. Ma intreb de ce exista atat opozitie de la oameni care de altfel nu au nici un interes ascuns? Cred ca ea vine din faptul ca "relicvele barbare" ne arunca la cos toata stiinta de carte economica:)

    RăspundețiȘtergere
  27. Anonim - ca tot mi-ai adus aminte de rusia: Miliardari ruşi, refugiaţi în iglu-urile din Siberia

    Dorin - nu ne arunca la cos toata stiinta de carte economica, ci doar pe aia keynesiana. Pe de alta parte unii ar argumenta ca asta n-a fost de fapt niciodata o stiinta. Si stai sa vezi ce valoare vor mai avea banii si cat vor mai avea oamenii nevoie de moneda cand jucarii de genul asta vor intra pe piata: We are arrived to a product that is ready for the market. Saturile de genul celor din rusia se vor inmulti exponential odata ce sursa de energie o au asigurata.

    RăspundețiȘtergere
  28. Ti-am lasat un comentariu dar cred ca s-a pierdut.

    Pe scurt iti spuneam ca o conditie ca argintul sa fie moneda e sa fie larg acceptat in tranzactii, si momentan nu este. Ca sa cumperi 1 litru de lapte platesti in bani, nu in argint.

    Plus ca argintul se tranzactioneaza pe niste scutiri de TVA. La care statul poate oricand sa renunte si sa te oblige ca orice vanzare de argint (monede, lingouri samd) sa fie purtatoare de 24% TVA.

    RăspundețiȘtergere
  29. Flavian, mă refeream la primul grafic, cel cu baloanele. Cel care l-a făcut era în mod sigur un credincios în creșterea infinită.

    RăspundețiȘtergere
  30. alex - nu am gasit nimic la aprobare, nici in spam. Argintul este acceptat in tranzactii: Spot market price for corn per bushel. Sau poti vede articolul asta: Forget dollars. How about gold?

    gab - pai si in cazul ala e doar o linie de trend a pretului. Oricum in cazul in care banii isi pierd "valoarea" cresterea preturilor chiar devine infinita. Zerourile nu sunt resurse epuizabile si finite... :)

    RăspundețiȘtergere
  31. faza cu posibila aplicare retroactiva a taxelor (gen TVA marit, etc) la tranzactiile cu MP nu e chiar imposibila. guvernele au foame de bani si mintea odihnita...nu se stie ce o sa le mai treaca prin cap.
    oricum...ca o constatare: pe blogul asta, pe al lui horea si probabil si in alte partzi, ultimele articole se refera la MP (in special Ag). aceasta "atentie" indreptata catre Ag va antrena o crestere speculativa (zic eu). poate ca intr-adevar, cresterea ar fi existat, dar nu in ritmul asta. si dupa orice crestere speculativa urmeaza corectia.

    @ flavian: ce zice horea legat de variatiile ciclice nu e aiurea. nici ce zici tu (legat de acumularea datoriilor statelor, si de tot noroiul) nu e aiurea. ca sa-ti iasa analizele mai aproape de realitata iti recomand sa iei in calcul si punctul lui de vedere. oricum, esti mult mai aproape de realitate decat marii economisti.

    RăspundețiȘtergere
  32. @Flavian: nu are legatura cu blogul, cred ca din contul de Google mi-a dat o "oroare". :)

    Argintul e acceptat in anumite tranzactii, insa e acceptat in tranzactiile pe care le faci tu? Cam asta e intrebarea.

    Acuma vorbind mai serios...eu sunt de acord cu ce zice John Dow pe finalul comentariului sau. Multe din concluziile tale sunt bune (sau mai bune decat ale multor altora, cu diplome si tot tacamul) insa trebuie sa ai in vedere si alte puncte de vedere. Nimeni nu detine adevarul absolut si mereu realitatea bate calculele.

    RăspundețiȘtergere
  33. JD - Guvernele ? Au mereu idei cretze. F them... :) Eu am tot vorbit pe aici de MP, asta e doar unul din multele articole pe tema respectiva. Ca in ultima vreme tot mai multi incep sa bage in seama subiectul, asta e altceva. Stiu ca Horea are dreptate cu miscarile ciclice, in special cu cele pe termen scurt. Poate interpreta cam pe cand se schimba sentimentul pietelor, dar nu poate interpreta foarte exact cu cat se va modifica.

    Eu am apreciat munca pe care o face si am incercat doar sa-l mai scot cu nasul din AT pentru ca daca ar combina-o cu un pic de studiu al fundamentelor ar avea o metoda mult mai buna. Pe mine ma intereseaza mai putin AT si miscarile pe termen scurt pentru ca nu fac specula. Totodata faptul ca nu traiesc din asta imi permite de multe ori sa vad lucrurile mai relaxat si poate mai obiectiv.

    alex - sa zicem doar ca devine tot mai acceptat. Diploma de ASE am dar mi-e uneori rusine sa ma laud cu asa ceva. Normal ca nimeni nu detine adevarul absolut, ba chiar am recunoscut si eu ca m-am inselat uneori subestimand pietele, bancile, bursele sau realitatea pur si simplu... ;)

    RăspundețiȘtergere
  34. interesant: http://politics.slashdot.org/story/11/04/17/0254214/Local-Currencies-To-Replace-Dollar-For-5-Countries-Dealings

    "Brazil, Russia, India, China and South Africa — the BRICS group of fastest growing economies — signed an agreement to use their own currencies instead of the predominant US dollar in issuing credit or grants to each other."

    RăspundețiȘtergere
  35. Yep, o vazusem, era in urmatorul calup de noutati. Pe care ma chinui de cateva zile sa-l termin.. :)

    RăspundețiȘtergere
  36. Foarte bune lamuriri despre povestea Hunt Brothers si JPM in ultimul articol NIA: The Truth About Silver and Inflation

    RăspundețiȘtergere
  37. Mi se pare interesant sa aruncati o privire si in Mexic. Bancile de acolo au introdus mai demult niste reglementari care restrictioneaza schimbul de dolari la 1500 USD/luna pentru straini. O banca insa merge si mai departe: HSBC :) nu mai accepta depozite in dolari la nici una din unitatile sale din Mexic. Daca mergeti la ei veti gasi un afis mare in sucursale: "No dolares por favor" :) (imi pare rau ca nu mai gasesc poza respectiva)

    RăspundețiȘtergere
  38. Curios, incerc sa inteleg logica din spatele actiunii. Se pregatesc de vreun aflux major de americani disperati sa scape de dolari ? Oare Canada ce zice la capitolul asta ? :)

    P.S. Vad ca masura a fost impusa vara trecuta si din cate se spune a avut ca scop micsorarea traficului si diminuarea spalarii de bani.

    RăspundețiȘtergere
  39. Cred ca e vorba si de spalarea banilor la ei:

    http://technorati.com/business/finance/article/mexico-refuses-to-accept-us-greenbacks/

    dar efectul este acelasi, mai multi bani se intorc un USA. Prevederile sunt mai vechi, cred ca din 2009.

    RăspundețiȘtergere
  40. @ flavian: daca intr-adevar pica dolaru rau d tot (fara consecintze gen razbel atomic, armata pe strazi, etc) vin la brasov si-ti dau o bere :)

    RăspundețiȘtergere
  41. URAAAA!!! 44 de Zewa Ag. Hai cu cu egalarea la 50 intr o saptamana. Aurul mai are 4 Zewa si ajungem si la 1500!

    RăspundețiȘtergere
  42. JD - eu zic ca pica pasnic, la fel ca sovieticii, dar oricum o sa fie un pic de munca inainte sa ne revenim si sa tinem chef... :)

    Anonim - dap, au fost interesante ultimele zile. Sa vedem ce se intampla si de paste, ca de obicei cand lumea e prinsa cu sarbatori, baietii lucreaza pe volume mici si se tin de prostii.

    RăspundețiȘtergere
  43. eu vad ca deja aurul e peste 1500 iar argintul arata bine :)

    RăspundețiȘtergere
  44. Dap, poate avem noroc cu asiaticii de data asta, ca la ei nu este paste... :)

    RăspundețiȘtergere
  45. e acceptat faptul ca ursuletii au avut ceva dreptate? macar acolo, cat mama Omida.

    RăspundețiȘtergere
  46. Este, este, asteptam sa se incheie si restul previziunilor facute de ei.

    RăspundețiȘtergere
  47. sugestie de week end, lung dar totusi sintetic:
    http://www.rainmakerteam.co/video/Foodmatters_ro/foodmatters_ro.html
    SARBATORI FERICITE TUTUROR
    horatiu

    RăspundețiȘtergere
  48. Mersi, l-am pus pe lista de vizionari.

    RăspundețiȘtergere