marți, 1 martie 2011

Noutati si comentarii

Unii se uita la Egipt sau Libia si vad doar haos. Eu ma uit cu alti ochi, incercand sa vad cum se vor comporta oamenii din intreaga lume dupa prabusirea sistemelor statale si parghiilor financiare cu care suntem acum controlati. Libya Rebels Isolate Gaddafi. Ca tot vorbeam de modul in care oamenii se organizeaza in mod natural in lipsa statului sau a politiei:
Benghazi is now being run by a makeshift organising committee of judges, lawyers and other professionals who have sent out young people to direct traffic and restore basic order. One high court lawyer, Amal Bagaigis, said: “We started just as lawyers looking for our rights and now we are revolutionaries, and we don’t know how to manage. We want to have our own face. For 42 years we lived with this kind of barbarianism. We now want to live by ourselves.”

Irish-trained surgeon Heitham Gheriani, who was one of the revolution’s organisers in Benghazi, said: “Now the people realise the power they have. They started this protest peacefully and then the youths joined them. And when Gaddafi started killing them they rose up. But we honestly didn’t think it would happen so quickly.”
Repetati dupa mine: des-cen-tra-li-za-re... Pentru prea multa vreme puterea si resursele au fost adunate si controlate de prea putini. E timpul pentru o schimbare. Vine si randul nostru, stati relax. Vor rasufla si bucurestenii linistiti cand vor scapa de aglomeratia cauzata de mustele adunate la miere. Vor rasufla si albinele din restul tarii atunci cand toata munca lor nu va mai pleca cu vagonul la centru pentru a se intoarce cu galeata in teritoriu. Si daca tot suntem la capitolul impartire optima a resurselor si descentralizare, n-ar strica sa aruncati un ochi pe articolul asta: Social Ownership

Pe aia cu broscutele o stiti deja probabil ca a tot circulat pe net in ultimii ani. Dar pe asta cu hainele poate n-ati auzit-o inca. Pacaleala perfecta: ”o moneda de aur pentru o haina”. Si daca tot suntem la povesti reusite, neaparat sa o cititi pe asta: Ipocrizie europeana - varianta statistica. Este atestat statistic ca romanii consuma doar capacul de la tubul de pasta de dinti. Ce ne spun occidentalii folosindu-se de eufemisme statitstice? Ca suntem niste nespalati si ca ar trebui sa consumam mai multe produse cosmetice. Pai ei produc degeaba? De ce ne-au primit in UE si ne-au doborat protectia vamala?

Vorbind de modul in care oamenii percep valoarea si siguranta monedelor am gasit zilele trecute un articol bun pe tema asta: The Market Is Telling Us That The Dollar Is Finished. Cei care urmaresc un pic mai atent lumea economica de cativa ani incoace probabil au remarcat si ei tendintele respective. In prima faza, prin 2008, oamenii se retrageau in dolar si bonuri de trezorerie in momentele de panica. Ulterior au inceput sa aleaga atat dolar cat si metale pretioase. In ultimele luni insa, de cand cu criza araba, dolarul continua sa se deprecieze in timp ce aurul ieri tocmai a batut un nou record: 1435 USD uncia.

Un pic si despre banci. Zummuz punea luni vreo doua linkuri apropo de povestea BCR. Au pariat pe creditarea corporate, dar retailul a tras în jos rezultatele si acum sif-urile stramba din nas. Mai adunam la ele ce zicea dan pe trenduri apropo de teapa pe care au luat-o sif-urile. Apoi greva de vineri la BCR. Plus retragerea BERD de la BRD de care ziceam zilele trecute. Daca aruncam un ochi la vecinii europeni, nici ei nu stau prea roz. Unicreditul in particular si italienii in general sufera pe urma povestilor cu Libia. Iar Irlandezii au terminat cu alegerile si se pregatesc de renegociat imprumuturile pe care le-au luat in vederea salvarii bancilor pe care au expunere englezii si restul europei.

Trecem la capitolul diverse. Un pic despre "departamentul zero" al americanilor care a fost acuzat ca influenteaza politicienii in luarea deciziilor: General ordering probe into report of mind tricks. Hmm, astia chiar au lansat o ancheta pe tema asta. Ce creduli domnule, sa puna ei botul la vrajeli din astea gen atacuri psihologice, culori violet, deochi si alte bazaconii. La noi a ras o tara intreaga anul trecut pe tema asta. Bine, nu stiau ei exact de ce rad, dar macar s-au distrat copios.

Intrasem intr-o mica disputa pe forum zilele trecute. O dezbatere Buffet vs Celente si cine a nimerit-o mai bine de cand cu criza. Unul dintre argumente era ca totusi Buffet a stiut sa profite de sistemul actual, dar a ajutat si multa lume prin actiunile sale caritabile. A pus umarul la fundatia lui Bill Gates si au bagat o gramada de bani in vaccinuri. Da, aici sunt de acord. Pare sa aiba mai mult bun simt decat colegii de breasla, ba a stiut sa stea departe si de investitiile in pharma ca sa nu aibe carcotasii de comentat. Iar cu banii castigati din joaca cu sistemul mai face si lucruri utile in loc sa-i sparga aiurea cum fac majoritatea colegilor de pe WS. Asta nu-l face insa imun la prabusirea sistemului.

Uite, eu l-as compara cu Soros de exemplu daca e sa vorbim de filantropi. Ala e alt vulpoi cu vechime care am impresia ca-l baga in buzunar pe Buffet. Iar in plus baga bani seriosi in schimbari de regim, revolutii si prabusirea sistemelor muribunde. Ce te ajuta mai tare pana la urma daca esti un libian sarac: niste vaccinuri primite de la nea Buffet care iti zapacesc sistemul imunitar si iti prelungesc agonia in timp ce dictatorul ramane la putere ? Sau niste manifeste si organizatii sponsorizate de Soros care te invata cum sa scapi de dictator ? Bineinteles ca raspunsurile difera in functie de patronul grupului media care iti prezinta stirea si care patron face sau nu afaceri petroliere cu dictatorul respectiv... :)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

56 de comentarii:

  1. mda, ca doar soros face toate "revolutiile" alea de capul lui. e doar o unealta mai inteligenta,in final totul este subordonat politicului

    RăspundețiȘtergere
  2. Unii ar argumenta ca politicul e subordonat financiarului in acest moment. Cat priveste Soros, am mai intrebat si pe altii daca au ceva cunostinta despre relatiile lui cu pharma, cu petrolul, cu 9/1 sau altele de genul. Dar n-am primit raspunsuri clare pana acum, asa ca deocamdata il felicit pentru actiunile contra lui Bush, contra comunismului sau dictatorilor. Si astept in continuare ceva materiale impotriva lui mai inteligente decat aburelile lui Glenn Beck pe aceasta tema... ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa ma ia naiba daca pot intelege ce-i cu veneratia asta pt "asybaris".

    Oameni buni, vorbim despre un individ care declara "comunismul a fost bun pentru Romania", care e incapabil sa inteleaga concepte gen "cost de oportunitate", care plange dupa nationalizari si protectionisme vamale, etc.

    Daca l-as descrie ca fiind "usor cu duhul", i-as face un compliment.

    Deci ce vedeti toti la el ??

    RăspundețiȘtergere
  4. Daniel, in primul rand nu-i frumos sa atacam persoana, ci ideile. Unele idei ale lui asybaris precum protectionismul exagerat, inchiderea granitelor sau altele de genul le-am mai criticat si eu. Dar articolul recomandat aducea niste argumente foarte bune apropo de relatia noastra cu vestul.

    RăspundețiȘtergere
  5. un articol interesant:

    http://acid.fr.am/2011/03/ce-se-intampla-atunci-cand-mori.html

    RăspundețiȘtergere
  6. Neah, prea pesimist si cu multe erori. Conştiinţa sau sufletul nu sunt stocate in creier, nici macar memoria nu este. Apoi nu zice nimic de faptul ca imbatranirea e un banal program din sistem care poate fi usor reprogramat daca ai anumite cunostinte... ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. legat de articolul lui asybaris, uite aici un articol care vine in completarea lui
    :

    http://cristipetre.wordpress.com/2011/02/23/asemanarea-dintre-mos-craciun-si-legea-cererii-si-ofertei/

    ii citesc permanent pe ambii si chiar daca nu subscriu in totalite la parerile lui asybaris, totusi nu tin minte sa fi spus doar ca: ''comunismul a fost bun pentru Romania'' ci ca a fost mai bun in comparatie cu ceea ce s-a intamplat dupa. Am incercat sa fac un mic joc de imaginatie si sa vad cum ar fi fost ca in 89 regimul sa nu cada (cum inca nici in Libia nu sunt prea limpezi apele, si date fiind unele interese economice ale EU in aceasta tara, s-ar putea sa ramana prea mult timp tulburi pentru a putea genera ceva bun), dar date fiind schimbarile din Europa acelor timpuri sa inceapa o deschidere de tipul celei chineze de dupa 1985 (ca tot era tovarasul pretin cu toasu' Deng)... cred ca am fi fost muuuuult mai departe astazi. Asta asa ca exercitiu de imaginatie, nu ca nostalgie dupa vremea cand eram inca student...

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, e bunicel articolul. Am mai zis si eu ca la cum e gandit sistemul actual, evolutia catre monopoluri este evidenta. Si ce mai conteaza daca e monopol de stat sau monopol de corporatie care controleaza statul. Sper totusi ca autorul nu-si mai face iluzii privind reglemetarea prin "legi" sau prin "alegeri democratice" a modului in care functioneaza economia de azi... :)

    N-ai nevoie de prea multe exercitii de imaginatie. Poti oricand sa arunci un ochi la Coreea de Nord in varianta pesimista sau China in varianta optimista.

    RăspundețiȘtergere
  9. Soros e bagat in revolutiile astea?:) Unii zic ca si el este omul unora. Sa vedem ce o sa iasa in final, inainte sa ne bucuram ca oamenii "e liberi".

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu stiu daca stiti articolul, dar este foarte interesant cum trateaza Bill Gates pentru TED subiectul incalzirii globale si al vaccinurilor.

    Bill Gates says vaccines can help reduce world population

    Following that, Bill Gates begins to describe how the first number — P (for People) — might be reduced. He says:

    “The world today has 6.8 billion people… that’s headed up to about 9 billion. Now if we do a really great job on new vaccines, health care, reproductive health services, we could lower that by perhaps 10 or 15 percent.”

    RăspundețiȘtergere
  11. Pai am pus un link pe wiki, ca sa vedem macar de la suprafata pe unde si-a bagat coada. Nu stiu cat e campanie media si cat e realitate, dar daca a facut macar un sfert din ce zic astia pentru caderea comunismului, eu zic ca putem spune sarumana:

    According to Neil Clark in the New Statesman, Soros's role was crucial in the collapse of communism in Eastern Europe. From 1979, as an advocate of 'open societies', Soros financially supported dissidents including Poland's Solidarity movement, Charter 77 in Czechoslovakia and Andrei Sakharov in the Soviet Union donating $3 million a year according to Clark. In 1984, he founded his first Open Society Institute in Hungary and pumped millions of dollars into opposition movements and independent media.

    Since the fall of the Soviet Union, Soros' funding has continued to play an important role in the former Soviet sphere. His funding of pro-democratic programs in of Georgia was considered by Russian and Western observers to be crucial to the success of the Rose Revolution, although Soros has said that his role has been "greatly exaggerated."

    RăspundețiȘtergere
  12. @ Flavian

    rezultatul exercitiului meu de imaginatie a fost varianta a treia :), poate cea mai tragica - ex Iugoslavia, care a inceput experimentul chinez prin 1970 si ajunsese ''raiul'' comunist invidat de multi. In afara de Slovenia, mult prea aproape de visul austriac permanent de a avea iesire libera la mare (de oare au fost primii ex. admisi in schengen si Eurozone?) restul sunt praf si pulbere... doar Croatia ce mai incearca timid si cu sprijin pe filiera germanofila sa mai scoata capul...

    RăspundețiȘtergere
  13. "Ala e alt vulpoi cu vechime care am impresia ca-l baga in buzunar pe Buffet.". Ma faci sa rad. E exact pe dos.

    RăspundețiȘtergere
  14. Pai ai citit articolul pe care tocmai il recomandam ? Cel cu Social Ownership. Ei au incercat sa combine intr-un mod destul de interesant sistemul "socialist" cu cel "capitalist" si sustineau tocmai descentralizarea de care ziceam si eu:

    By 1967 a third phase of reforms were implemented that were much more free market. The price system became completely free, profit and loss tests for all firms were implemented, firms could go bankrupt, and State control of investment was reduced. By the end, the State took only 20% of industrial profit in taxes – less than the United States.

    The Slovenians and Croatians became the most industrialized as they were the most accepting of the “social ownership” concept. The Serbs remained the most statist in their economic views so they tended to lag far behind the economic growth of the Slovenians and Croatians. By the end, the Slovenian or Croat communists sounded like Barry Goldwater or Ronald Regan. They were even saying things like, “The individual should not have to sacrafice himself for the social welfare.” They even wanted a gold standard and a freely convertible Dinar.

    RăspundețiȘtergere
  15. alex - am zis eu ca depinde la ce posturi de televiziune te uiti... :)

    Atentie ca nu vorbim doar de bani aici.

    RăspundețiȘtergere
  16. Flavian, din ce scriu astia :"In 1984, he founded his first Open Society Institute in Hungary and pumped millions of dollars into opposition movements ": in 84 el "finanta" miscari de opozitie in Ungaria :)) cmon, am trait si stim ca nu se misca nimic in comunism. Ce puteau sa faca opozantii cu dolarii? Cel mult puscarie :))

    RăspundețiȘtergere
  17. Flavian, ma rog chestia asta cu Buffett vs Soros nu e relevanta. Oricum eu nu prea ma uit la TV, dar sarea un pic in ochi (partea aia cu "il baga in buzunar pe Buffett"). Banuiesc ca sunt oarecum egali, nu incape nici unul in buzunarul celuilalt.

    Trecand la subiecte mai serioase:
    1. Dolarul e probabil sa ia o tranta in perioada urmatoare. Americanii sunt disperati sa il devalorizeze si singura problema e sa o faca intr-un fel in care sa nu le afecteze credibilitatea. Criza din Africa de Nord si Orientul Mijlociu ce are ca efect cresterea pretului petrolului e ocazia perfecta. Tarile dependente de petrol si resurse minerale (inclusiv China) se vor ruga de SUA sa devalorizeze dolarul tocmai pentru a ieftini petrolul. SUA s-au pozitionat bine in acest joc, China e intr-o pozitie in care orice ar face pierde. Tarile exportatoare de resurse au o pozitie neutra, vor exporta la preturi mai mari dar moneda va valora mai putin.
    2. Chestia aia cu "vrajeli din astea gen atacuri psihologice, culori violet, deochi si alte bazaconii" eu sunt convins ca vom auzi din ce in ce mai des. O sa fie chiar mai haios cand vor aparea investigatii legate nu de faptul cum o minte umana o influenteaza pe alta, ci de cum o minte umana influenteaza aparatele informatice si sistemele de telecomunicatii. Si nu cu gadgeturi de doi bani bazate pe transmisia undelor electromagnetice) ci direct si de la distante foarte mari. Pe masura ce tehnologia devine mai sofisticata si "de precizie" cu atat poate fi influentata mai usor.

    PS: articolu ala cu "ce se intampla atunci cand mori" e intr-adevar cam aiuristic.
    PS2: "imbatranirea e un banal program din sistem care poate fi usor reprogramat daca ai anumite cunostinte". Corect.

    RăspundețiȘtergere
  18. Am dat un search pe tema asta. Am gasit ceva mai multe detalii intr-o carte de Robert Slater la paginilie de aici sau aici. Mai sap. Asa cum ziceam, daca aveti informatii, le astept cu placere, pe tema Soros inca nu sunt lamurit ce si cum.

    RăspundețiȘtergere
  19. alex - pe Buffet il vad mai pro-sistem, pe cand Soros il vad ca incearca sa faca misto de sistem. Nu doar in fostele tari comuniste, dar si in cele capitaliste: Asked in 2006 about his statement in The Age of Fallibility that "the main obstacle to a stable and just world order is the United States", Soros responded that "it happens to coincide with the prevailing opinion in the world. And I think that's rather shocking for Americans to hear. The United States sets the agenda for the world. And the rest of the world has to respond to that agenda. By declaring a 'war on terror' after September 11, we set the wrong agenda for the world. [...] when you wage war, you inevitably create innocent victims."

    Asta bineinteles ca l-a pus rau cu multi americani, in special cu traditionalistii, narionalistii si republicanii. De aceea ziceam de Glenn Beck si tv Fox care sunt dusmanii lui declarati... :)

    1. Prima parte o sustin si eu, dar de china am mai vorbit, stii deja parerea mea: de vreo cativa ani se pregatesc de etapa devalorizarii inevitabile a dolarului.
    2. Aici sunt de acord.

    RăspundețiȘtergere
  20. Foarte interesant:
    Bill Gates says vaccines can help reduce world population

    Following that, Bill Gates begins to describe how the first number — P (for People) — might be reduced. He says:
    “The world today has 6.8 billion people… that’s headed up to about 9 billion. Now if we do a really great job on new vaccines, health care, reproductive health services, we could lower that by perhaps 10 or 15 percent.”

    RăspundețiȘtergere
  21. "Conştiinţa sau sufletul nu sunt stocate in creier, nici macar memoria nu este."

    M-am uitat in articolul respectiv, dar e plin de presupuneri care nu sunt bazate pe ceva demonstrat. De exemplu, hemisferectomia nu duce la pierderea de memorie datorita lateralizarii functiilor in creier. Deci ce zice nenea ala acolo e cam amatoristic. Uite un exemplu: http://www.pnas.org/content/96/16/9379.full care arata ca un obiect nu e reprezentat intr-o anumita zona din creier ci in mai multe. Deci daca unul face o operatie pe creier si are o emisfera deconectata sau extirpata, tot mai exista conexiuni care sa reconstituie memoria respectiva.

    Sunt cazuri de oameni care au avut accidente la creier sau operatii in urma carora li s-a schimbat personalitatea. De fapt, daca citesti un pic despre lobotomii care se faceau pana si-n secolul trecut, o sa vezi ca deconectarea emisferelor cerebrale are efecte destul de mari asupra comportamentului.

    RăspundețiȘtergere
  22. Faviane, citisem articolul, dar ma refeream la soarta Iugoslaviei si nenorocirile abatute peste capul oamenilor obisnuiti, indiferent de nationalitate, toti au avut mult de suferit (si strainii in special de castigat)... probabil la noi a fost aleasa solutia capului plecat, pe care sabia totusi l-a taiat (daca e sa urmarim rezultatele).
    Iar articolul la care faceai referire este o reclama mascata la mana libera a lui Adams... Autorul uita ceva destul de important, Tito (care era croat) a avut grija ca toate resursele disponibile dupa razboi (provenite in mare parte din zona actualelor Croatia si Slovenia, nedistruse de razboi - era un stat marioneta fascist intre 1941-1945 pe acolo) sa fie redirectionate masiv in aceeasi zona pentru o si mai mare dezvoltare, apoi a incercat experimentul descris. Concluzia este partial gresita, dupa parerea mea, bineinteles ca sarbii erau mai etatisti din moment ce economia privata din zona lor a fost distrusa de germani si rusi, iar dupa razboi statul a investit cu taraita in zona, plus ca Serbia, prin zona de campie a fost menita de Tito sa sustina alimentar intreaga Iugoslavie (nu au avut CAP-urile noastre, dar au avut si ei cote imense la productiile agricole pana prin '63, care le-au dat papa ieftina celor care faceau industrie/comert/turism in zona de bolovani a Dalmatiei). Cu burta plina este mai usor sa fi optimist si sa vezi altfel lucrurile, iar daca nu dai tu la sapa pentru ea, ai timp de reflectii asupra unui dinar convertibil...

    Ca si concept, social ownershipul este OK, am vazut un documentar pe undeva (pe vimeo cred, nu mai am link-ul) despre chestii de genul asta facute de somerii fabricilor falite din Argentina dupa vizita FMI-ului pe acolo: oamenii pur si simplu au intrat in fabricile inchise si abandonate si au reinceput sa produca (dar cred ca il sti deja)

    RăspundețiȘtergere
  23. http://asset.soup.io/asset/1602/1444_7773_400.jpeg

    RăspundețiȘtergere
  24. Flavian: legat de pct 2. Nu stiu daca ai vazut filmul asta:

    http://video.google.com/videoplay?docid=4379912304628844721#

    Cred ca e "genul tau" de film.

    RăspundețiȘtergere
  25. Pentru anonimi: eu am lasat comentariile la liber, dar semnati si voi macar cu un pseudonim ca sa stim care la cine raspunde

    RaduG - stim, stim, de ce crezi ca faceam apropourile alea cu vaccinurile si cu modul in care Buffet "ajuta" lumea... ;)

    anonim1 - articolul ala are tot atatea argumente cat are si cel pus de Micutu. Faptul ca memoria unui obiect foloseste mai multe zone din creier ar insemna ca atunci cand jumatate din creier dispare si informatia despre jumatate din obiect sa dispara. Eu inteleg ce vrei tu sa zici acolo despre functionarea retelelor, pentru ca sunt IT si mai am habar despre un raid sau mirroring sau alte tehnologii de stocare a datelor sau partajare in retea a acestora.

    Tocmai de aceea imi dau insa uneori seama ca stiinta clasica bate de multe ori campii. Iar cand trecem deja la suflet si constiinta, ajunge sa-i bata rau de tot, fiind mai dogmatica si obtuza chiar decat religiile pe care le dispretuieste atat de mult.

    anonim2 - da, stiu in ce context se vorbea de situatia Iugoslaviei si ca nu era totul chiar asa roz cum prezentau ei. Despre argentina am vazut multe materiale, nu retin partea cu intratul in fabrici si produsul, dar cred ca e inca un exemplu despre ceea ce se va intampla si la noi dupa descentralizare.

    anonim3 - simpatic... :)

    alex - mersi, l-am pus pe lista, poate maine apuc sa-l vad

    RăspundețiȘtergere
  26. @Daniel I
    Imi pare rau ca folosesc nuante in ceea ce scriu. Ca sa iti traduc, am spus ca in timpul comunismului la noi am avut mai multe realizari materiale si imbunatatiri ale standardului general de viata decat dupa 1989 pana in prezent. Daca ne deranjeaza acest lucru, nu trebuie decat sa incercam sa facem viitorul mai bun. Nu sunt comunist si nu simpatizez cu stanga, nu am nostalgii, dar privind obiectiv am admis acest lucru, iar intrebarea era de ce in timpul comunismului am construit mai mult si azi, in plina libertate si democratie am facut mult mai putin (si am distrus infinit mai mult)?

    RăspundețiȘtergere
  27. Flavian - De ce nu cred in argumentul ca exista entitati gen suflet, constiinta, separat de procesele fizice din creier:

    1. Creierul poate fi influentat cu substante chimice. In timpul unei anestezii generale, constiinta e suspendata chimic, iar restul functiilor vegetative sunt mentinute. Anestezia generala e o coma indusa. Poti sa intrebi o gramada de oameni care au facut o operatie si pot sa confirme ca n-au vazut nimic si nu-si aduc aminte de nimic din timpul anesteziei generale (daca a fost facuta bine..).

    2. Creierul isi modifica activitatea prin stimulare electrica. Am vazut un clip in care niste cercetatori aplicau un camp magnetic intr-o anumita zona a craniului si subiectul studiului nu mai putea sa vorbeasca. Nu mai gasesc linkul acum dar uite cazul opus, de recuperare a functiilor prin stimulare electrica: http://www.blinkx.com/watch-video/man-speaks-after-brain-op/M5kki8QbxcEtC4YoiaGWNQ

    3. Sunt numeroase cazuri de pacienti cu leziuni, tumori sau care au suferit un atac cerebral in urma caruia si-au pierdut o parte din capacitate. In unele cazuri de epilepsie se poate face o comisurotomie, care e deconectarea emisferelor cerebrale in zona corpului calosal. E destul de interesant ca operatia duce la imposibilitatea ca pacientul sa descrie un obiect vazut la stanga, din cauza ca obiectele din stanga sunt procesate vizual in emisfera opusa, dreapta, insa nu mai e posibila comunicarea emisferei drepte care observa cu cea stanga, unde se proceseaza limbajul, pentru a putea descrie obiectul. Aici e descris fenomenul de care zic: http://en.wikipedia.org/wiki/Commissurotomy

    Mai sunt si altele dar e prea mult de scris..De obicei cei care se indoiesc de faptele astea vin cu niste cazuri limita, pe care nu le inteleg bine sau in care nu exista suficienta informatie ca stiinta sa se poata pronunta. Macar stiinta e modesta si isi cunoste limitarile, fata de cei care vorbesc de tot felul de chestii nelimitate, dar eu cred ca majoritatea oamenilor o simt pe pielea lor ca nu-si pot alege uneori ce reactii are creierul la anumiti stimuli.

    Dar cred ca asta e sensul credintei in suflet, sa nu accepti ca ai niste limite fizice intre care te misti orice ai face sau ai crede. Dar credinta in ceva indestructibil face viata mai usoara, este?

    RăspundețiȘtergere
  28. 1. Nici cand dormi nu-ti aduci aminte nimic, dar asta nu inseamna ca n-ai suflet.
    2. Ok, inteleg cum functioneaza creierul si cum controleaza acesta corpul. Adica partea fizica, hardware. Din nou: ce legatura are asta cu constiinta ? Ai vazut Surrogates ?
    3. Acelasi lucru ca la punctul 2. Tu descrii corpul, la fel cum ai descrie un robot care a avut un accident: isi pierde hidraulicele pe dreapta, se rup firele pe stanga, camera video intra in stand-by. Nu zici insa nimic de cel care butoneaza telecomanda si faptul ca acesta controleaza sau nu robotzelul.

    Stiinta nu-i deloc modesta si greu isi recunoaste limitarile. Iar daca iesi din "canoane" si incepi sa vorbesti "erezii" prea multe incep imediat represaliile. Obiectele mai grele ca aerul nu pot zbura, remember ?

    Ti-as recomanda sa incepi cu niste lecturi. Vezi Robert Monroe, Michael Newton, Dolores Cannon sau altii pe care i-am mai recomandat eu pe aici.

    RăspundețiȘtergere
  29. Penultimul cui in sicriul dolarului:
    http://www.zerohedge.com/article/china-moves-making-renminbi-reserve-currency
    Ultimul va fi cind petrolul nu se va mai vinde in dolari.

    RăspundețiȘtergere
  30. True, true. Asa cum ziceam... “dribbling the floor”... “Harlem Globetrotting”... :)

    The Dollar, and The Next Ten Days

    RăspundețiȘtergere
  31. @Anonim1 - Ce spune Flavian tradus pe "mura in gura" este: creierul (tot corpul de fapt) nu este nimic altceva decit o componenta, unealta prin care constiinta (nemanifestul) experimenteaza forma (manifestul) in aceasta dimensiune. Cind termina ceea ce are de experimentat paraseste forma (corpul, masina luata in leasing) si aceasta se dezintegreaza ("in timp").

    Cand masina este avariata o foloseste la capacitatea la care mai este posibil a fi utilizata - e si asta o experienta din care se invata. Fiecare doarme asa cum isi face patul.

    RăspundețiȘtergere
  32. Cam asa ceva. O sa pun maine o recomandare pe tema asta, poate mai detaliem atunci on-topic, ca vad ca lumea este interesata.

    RăspundețiȘtergere
  33. @Anonim1
    Eu inteleg bine ce vrei tu sa zici, dar...
    "1. Creierul poate fi influentat cu substante chimice.."
    La 99,99..% din populatie cam asa o fi. Dar....mai sunt si cei care constituie exceptia: Cei care au evoluat suficient de puternic spiritual incat pot transmuta la vointa aceste substante in ce vrea sufletelul lor sau macar le pot anihila efectul fiziologic prin controlul constient al fiecarui organ, tesut, celula, metabolism, etc (pt asta exista o ramura intreaga de yoga & stuff care fix cu asta se ocupa - controlul constient a fiecarei componente ). Iar aici vorbesc din experienta personala si afirm ca nu-s "vrajeli mistice".

    Toate "faimoasele" experimente realizate de "faimosii" cercetatori britanici sau americani (ciudat cum s-a uitat deodata de studiile facute de alte natii) sunt facute pe common dumb people fara nici un skill. Asa ca la asa masa statistica asa rezultate "concludente" pt "shtintza"...
    Absolutizarea concluziilor pe baza selectarii gresite/neatente a seturilor de date pe care-ti faci experimentele este o greseala catastrofala care nu poate duce decat la crearea unei spirale evolutive descendente!

    Nu vreau sa conving pe nimeni ca am 100% dreptate dar vreau sa indic 1) ca poate avem o optica gresita/incompleta cand abordam anumite probleme si 2)celor interesati o directie de studiu.

    Mai amintim aici si ideea/teoria ca informatiile pot fi stocate holografic/fractalic in creier sau in campurile energetice. In creier mie mi se pare cam improbabil din N motive:
    1) Nimeni nu a dat o schema de encoding viabila pt orice tip de informatie (vizuala, auditiva,.., amintiri, concepte abstracte) nici macar cu mama relelelor neuronale artificiale. Speculatii de encoding sunt cu miile dar nimeni n-a venit cu ceva concret, nu doar plauzibil.
    2) Aparent, orice amintire poate fi retraita in detalii depline prin anumite tehnici (hipnoza, dianetica(Dianetica - L. ron Hubbard), etc) Cum explici asta avand in vedere capacitatea de stocare finita a creierului precum si faptul ca poate suferi damage, dar informatiile sunt in continuare accesibile prin aceste tehnici?
    3)Amintirile din alte vieti valabile pt orice persoana care se supune tehnicilor de la pct. 2). Stiu, unii zic ca-s fantezii si raman in denial pana trec prin proces...

    Si nu in ultimul rand ceea ce observa oamenii de stiinta s-ar putea sa fie efecte de ordin 2,3,... al unor alte cauze, muuult mai subtile decat niste fenomene fiziologice. Idem ca in fizica "particulelor elementare" vizavi de ce spunea Tesla despre radiatiile cosmice detectate de aparatele noastre.

    PS: Din experienta mea am obs ca in primul rand notiunile astea neortodoxe, gen suflet, sunt prost intelese de la bun inceput si de aici apar "contradictiile" cu stiinta. Incercati sa experimentati diverse tehnici de la indivizi care au atins un anumit nivel de maiestrie. Dupa aceea mai vorbim... Cititul din carti, articole, etc nu te ajuta sa intelegi daca ai experienta 0. Cel mult te fac curios. Dar doar atat!

    RăspundețiȘtergere
  34. @Flavian
    Iar ajung mesajele in spam!

    RăspundețiȘtergere
  35. alex - am urmarit filmul, dar nu prea e genul meu. Old school, cu prea multa teoretizare bazata pe demonstratii "stiintifice" amestecate cu dogme din "sfanta scriptura", timp pierdut cu brevete si diplome, lucrari si conferinte, cautand o recunoasterea inutila. Sunt de apreciat ca incearca totusi, chiar daca o fac dupa aceleasi metode si urmand aceleasi cai ineficiente cu care au fost obisnuiti. Pe aceeasi linie sunt si cartile lui Lazarev despre karma, dar un pic mai evoluate in opinia mea.

    Dorin - mersi, simpatic ca de obicei nenea de la stargods. Ai dreptate apropo de inutilitatea multora din aceste lucruri, iar daca evoluezi suficient iti dai seama ca cel mai simplu ar fi sa nu mai spui nimic. Cum mentii balanta intre ignoranta totala si supra-complicarea lucrurilor ? Chestia cu "dream within a dream" o stiam de la Dolores Cannon, ai citit ultima carte din seria Convoluted Universe ?

    Synthesis - am rezolvat cu spam-ul. Inca o data, multumesc pentru comentariile si lamuririle tale. As putea face o colectie interesanta cu ele sau ai putea sa mi le trimiti pe mail daca se lungesc si le transformam in postari separate, ca sunt foarte interesante.

    RăspundețiȘtergere
  36. @Flavian
    A introdus blogger vreo limita la nr. de caractere sau noi reguli legate de continutul comentariilor? Trebuie sa ne "masuram" cuvintele mai nou si pe blogurile platformei corporatiei Google? :)

    Mi-ar placea ideea unor posturi mai lungi in colaborare dar trebuie sa fiu provocat de cineva pe o anumita tema, altfel n-am talent la scris! :) In ideea asta ma gandeam in perspectiva ca seria alternativelor inceputa de tine s-ar putea transforma intr-o carte serioasa daca mai adaugam cateva domenii de alternative la ce avem nevoie in general, ca societate, daca vrem "inafara sistemului". Nu mai zic ca ideea enuntata de tine pe blog de nenumarate ori de aplicare a modelului "open-source" sau P2P ca alternative in domenii diverse ma fascineaza si pe mine de ceva vreme!

    RăspundețiȘtergere
  37. "Amintirile din alte vieti". Well...we go too far.

    Legat de subiectu asta cu creieru si informatia si gandurile, va recomand sa lecturati urmatorii autori:
    - Mihai Draganescu
    - Dumitru Constantin Dulcan
    (cu un interviu aici: http://blogdeeditor.blog.com/2010/03/10/anatomia-crizei-in-viziunea-lui-dumitru-constantin-dulcan/)

    RăspundețiȘtergere
  38. @Flavian: mie mi s-a parut tare chestia aia cu reconstructia rinichiului si cu programarea ADN de la distanta. Daca sunt reale, hats off.

    RăspundețiȘtergere
  39. Synthesis - din cate stiu o limita exista de multa vreme, n-am idee daca s-a modificat in ultimul timp. Si eu ma gandeam ca seriile acelea le-as putea aduna un pic intr-o varianta scrisa, dar ar deveni perimate cam repede. Sa speram ca vei primi provocari care se vor concretiza, nu te-ai gandit niciodata sa faci un blog ? Inca un nod in "reteaua" de comunicare... :)

    alex - fiecare isi seteaza propriile limite acolo unde considera. De programarea ADN de la distanta vorbea David Wilcock de ani buni. O raza de lumina proiectata care transmitea ADN-ul la o soparla, parca tot niste rusi facusera experimentul. Are dreptate in articol: ieşirea nu este posibilă decât printr-o eliminare a cauzelor care înseamnă edificarea unei alte conştiinţe, una spiritualizată... :)

    RăspundețiȘtergere
  40. @Flavian: depinde ce inseamna la tine "de ani buni". Din cate stiu eu in Romania se experimenteaza de la inceputul anilor 90 pe tema asta (ceea ce inseamna probabil ca s-a experimentat si in anii 80 doar ca nu stiam noi).

    David Wilcock asta s-a trezit si el de 5 ani. Plus ca mie nu imi plac oamenii care vorbesc de reincarnari :)

    RăspundețiȘtergere
  41. Hai sa iti dau o chestie interesenta de conspectat...total offtopic.

    Cica iranienii au contestat mascota olimpica pt Londra 2012 spunand ca e rasista si contine o stilizare a cuvantului "Zion". In replica li s-a spus ca mascota reprezinta doar "2012".

    "Zion"..."2012". :)

    RăspundețiȘtergere
  42. @Flavian
    Am mai avut o tentativa de a face un blog legat de o alta pasiune de-a mea: sinteza audio (de unde si alias-ul) in care sa prezint tehnici, tutoriale, metode si algoritmi de sinteza a formelor de unda audio. Dar s-a concretizat cu rezervarea unui nume si 0 posturi. :))
    Trecand la subiectele care le-am abordat aici problema ar fi ca ar trebui concepute N posturi introductive doar pt a intelege corect problemele expuse si a arata unde greseste cate o teoria mainstream. E cam mare efortul si din cate vad abia in ultima vreme vad oameni interesati, de ex. aici la tine pe blog. In rest, in alte parti (de ex. daca cauti posturile sub acelasi pseudonim pe greenoptimistic.com) am primit multe reply-uri deplasate pe subiecte la care interlocutorii n-aveau nici un fel de experinta si nici macar o intelegere elementara a propozitiilor dintr-o descriere tehnica. Merita sa faci un blog daca stii ca ai un public cat de cat interesat si decent.

    alex@formidabilii.org
    Legat de inteligenta materiei (n-am apucat sa-l studiez pe Dulcan desi am auzit de el de N ani) un subiect conex este negentropia (entropia negativa) sau altfel spus capacitatea materiei de a se auto-organiza (in anumite conditii). In sensul asta Ilya Prigogine a avut niste lucrari de pionierat, dar mai greu de inteles de oamenii obisnuiti datorita caracterului f. tehnic si strict stiintific.

    Reprogramarea ADN-ului se invata si in anumite tehnici spirituale legate de activarea corpului de lumina, s.a. Deci folosind "tehnologie interna" :)

    RăspundețiȘtergere
  43. alex - posibil sa fi fost, eu subliniam doar faptul ca nu m-a surprins povestea cu ADN-ul deoarece stiam de ceva timp de ea. Shift of the Ages a aparut in 99 daca nu ma insel. A fost revizuita prin 2002 si apoi au aparut Science of Oneness plus The Divine Cosmos. De atunci informatia a tot aparut prin conferintele lui DW.

    Synthesis - mda, timpul ne omoara pe toti. Stiu ce zici apropo de interlocutori ignoranti, dar cred ca ne vom inmulti cei cu astfel de preocupari pe masura ce subiectele economice vor deveni tot mai irelevante.

    RăspundețiȘtergere
  44. @Synthesis: da, sunt oarecum la curent cu negentropia (chiar am recitit Schrodinger de curand) si cat de cat cu lucrarile lu Prigogine. Cred ca trebuia sa zici "negentropia (entropia negativa) sau altfel spus capacitatea materiei VII de a se auto-organiza".

    "Reprogramarea ADN-ului se invata si in anumite tehnici spirituale legate de activarea corpului de lumina, s.a. deci folosind "tehnologie interna"- cam ideea asta si apare in filmu ala care l-am trimis si nu i-a placut lu Flavian :)

    RăspundețiȘtergere
  45. alex - nu fi iar carcotas. Ideea am apreciat-o, altele erau criticile mele la filmul respectiv... ;)

    RăspundețiȘtergere
  46. Flavian, nu am citit cartea respectiva dar o s-o caut, am o lista mai lunga.
    Ideea respectiva, ca totul este un vis se regaseste la multi autori dar cred ca fiecare trebuie sa-si dea seama de asta, nu ajuta sa citesti, vorba lui Rajneesh/Osho:
    Ceea ce as vrea eu sa va spun (adevarul) nu poate fi spus...
    Tipul de pe stargods are mult simt al umorului si ceva talent actoricesc.

    RăspundețiȘtergere
  47. Stiu cum este, ca si lista mea e lunga. Cele trei carti din seria Convoluted Universe le gasesti pe scribd.

    RăspundețiȘtergere
  48. @ Flavian

    asta este filmul cu preluarea fabricilor in Argentina:

    http://www.sprword.com/videos/thetake/

    RăspundețiȘtergere
  49. Mersi. Cred ca nu mai e valabil pe google, dar se gaseste pe torrenti.

    RăspundețiȘtergere
  50. cu placere...

    Discutiile cu partea spirituala sunt OK, mai mult ca sigur ca merita posturi separate; eu personal inca studiez multe materiale pe aceasta tema, asa ca inca nu pot sa expun o parere proprie, sunt prea novice in domeniu pentru aceasta. Insa pentru moment cred ca totusi partea economica este cea care doare foarte tare, stomacul gol, pentru marea majoritate, impiedica fie si macar o elelmentara documentare si autoeducare pentru orice. Este o lupta surda si cruda pentru satisfacerea nevoilor de baza pentru foarte multi, efectele ei se vad in oameni obezi sau stravezii, situatia de prin spitale, robotei obsedati prin supermarketuri sau in orele de trafic spre/de la ''munca'', unele posturi de pe aici, etc, spuneam mai sus, cu stomacul plin (chiar si cu prostii, mai putin orez de plastic) ai timp si chef de... poti pune ce vrei in completare.

    RăspundețiȘtergere
  51. Da, uite o idee interesanta despre cum se poate controla viitorul chiar prin consum. Ideea este ca acel documentar trebuie distribuit cat mai mult posibil.
    http://iulianbocii.blogspot.com/2011/03/mai-consumati-mai-o-data-asa-cum.html

    RăspundețiȘtergere
  52. Anonim - ai dreptate, depinde ce vrei in viata. Nevoile de baza nu necesita asa mare lupta, dar informarea corecta si incercarea de a schimba modul in care unii privesc lumea este... :)

    BIG - sunt amandoua la download acum: The Take si Ethos. Sper sa apuc sa le vad peste weekend.

    RăspundețiȘtergere
  53. @alex@formidabilii.org
    Se pare ca negentropia nu e valabila doar pt materia vie.
    Un exemplu ar fi "charge clusters" descoperite de Ken Shoulders si altii. In "Tehnologii Free Energy" de Jeane Manning, aparuta si in romana la editura Excalibur, sunt vreo 3-4 pagini pe aceasta tema. Mie mi s-a parut fascinant acest subiect si implicatiile sale atat asupra teoriei conventionale cat si d.p.d.v. practic. Am sa incerc sa scanez aceste pagini in weekend si cu voia lui Flavian o sa pun un link la scan-uri, probabil tot la acest post.

    RăspundețiȘtergere
  54. Putem continua la articolul cu Surrogates. Cred ca este mai on-topic acolo.. :)

    RăspundețiȘtergere
  55. @Synthesis: OK. Au mai fost si incercarile de la Iasi ale lui Sanduloviciu legate de "plasma blobs" care se comporta asemanator celulelor vii:

    http://www.newscientist.com/article/dn4174-plasma-blobs-hint-at-new-form-of-life.html

    Problema e insa cantitatea de energie (negentropia initiala indusa) necesara pentru formarea acestor structuri. Plus faptul ca presupun o inteligenta vie care sa le creeze :)

    RăspundețiȘtergere