Incepem azi cu o serie de articole ale lui Gonzalo Lira despre soarta dolarului: TOLDJA!! The Dollar Broke Lower—So Now What ? In ultimele doua saptamani am tot urmarit ceea ce spunea el despre faptul ca in ciuda eforturilor de redresare, moneda americana pierde tot mai tare teren. Iar Gonzalo Lira a tot insistat ca acesta e momentul de cotitura, cand imprimeria lui Ben a intrat in faza in care nu mai poate fi oprita. Se pare ca deocamdata a avut dreptate: So to answer the question, How low will the dollar go? This go-around? I don’t know, but in the near-term I’d guess 73.5 on the dollar index, the euro topping out at $1.47, the yen to ¥77.50, gold to $1,450, silver $39 maybe. Maybe in the next three to four weeks, but perhaps even sooner. I cannot emphasize this enough: This moment will be looked upon as the turning point in the dollar. From here on out, it’s all monetization, all the way to the end—the Fed has essentially tattooed “QE ‘til I die!” across his chest.
Pe aceeasi tema a dolarului si ca o continuare in termeni economici a povestilor din ultimul articol despre Japonia avem: The reactor cannot lose its flow, or else a meltdown occurs. Comparatia intre meltdown-ul nuclear din Japonia si meltdown-ul financiar din US este interesanta de urmarit: A point to never lose sight of in the last two weeks is that the USGovt manages a monetary nuclear reactor that is also in core meltdown, with USTreasury Bonds as the fuel rods whose radiation has a USDollar odor. The accelerating piles of debt and money have been routinely spread systematically in a grand complicated coordinated reaction, the core of which is the United States. Watch for any interruption to the massive flow of funds into the reactor, which the G-7 central bankers were keenly aware of last week, but without mention. As with all asset bubbles, the required funds grows exponentially to maintain the asset bubble, here the USTreasury Bond. The reactor cannot lose its flow, or else a meltdown occurs.
Daca tot am ajuns la acest gen de comparatii nu strica sa vedem si scenariul lui CM care incearca sa ne prezinte succesiunea de pasi in care se vor desfasura lucrurile. Alert: Nuclear (and Economic) Meltdown In Progress. Tot pe site-ul lui CM un interviu excelent cu un John Rubino: The Damage Is Already Done. Acesta are un istoric foarte bun in privinta previziunilor apropo de criza actuala, asa ca merita bagat in seama spre deosebire de restul economistilor de duzina care vedeau doar crestere infinita in fata ochilor: Several times, you’ve published prescient forecasts when it mattered. For example, you and James Turk published The Coming Collapse of the Dollar and How to Profit From It in 2004 – about a year and half before the US Dollar Index dropped from 90 to nearly 70. Similarly, How to Profit From the Coming Real Estate Bust was released in 2003. What led you to accurately predict these major market moves so far in advance?
Discutand scenarii posibile, cea mai utila acum mi se pare tot comparatia intre USSA si USSR, pentru ca acesta e cel mai recent mare imperiu intrat in colaps. Sunt multe elemente comune prabusirii imperiului sovietic comparat cu cel american, de la situatia resurselor, la cheltuieli, armata, politica expansionista. V-am mai spus eu despre Dimitri Orlov care este un povestitor simpatic, jumatate american si jumatate rus, care face o prezentare excelenta pe aceasta tema: Closing the 'Collapse Gap'. Cand au picat sovieticii, s-au dus la vale toate monezile din lumea lor. Cand vor pica americanii, tot ce este legat de dolar si corporatiile lor va avea aceeasi soarta. Ca paianjenii sunt legate intre ele economiile cu fire invizibile prin intermediul bancilor, iar bancile ca dominourile stau sa pice. Sau ca piramidele cu capul in jos, chiar daca pe ici pe colo statele mai incearca sa le mai sprijine cu scobitori. Deocamdata fredonam... noua elefanti... se leganau.. pe o panza de paianjen... :)
Vorbind despre banci, trecem acum in zona europeana, ca si pe aici avem destule in ultima vreme, in special in zona bancara. Incepem cu Olanda, ca tot au baietii de acolo un istoric bun in aceasta privinta: Joaca de-a bancile. Iar acum se intampla ceva asemanator si cu ING. Alta banca de alt calibru, dar e curios ce va iesi pana la urma: Dutch bankers' bonuses axed by people power. Se vorbeste de un posibil bank run, care i-a speriat suficient pe bancheri cat sa mai dea inapoi din bonusurile primite dupa ce acum cateva luni primeau bailouturi ca sa nu intre in falimente. Lucrurile se incing si in Portugalia, unde guvernul a demisionat saptamana trecuta si agentiile au inceput sa scada ratingul. Discutiile despre bailout au inceput dupa tiparul clasic al Greciei si Irlandei: intai ne facem ca nu ne trebuie, apoi suntem dispusi sa discutam cu jumate de gura, iar in final acceptam "salvarea" si toata lumea e fericita.
Iar daca tot vorbeam de Irlanda, sa detaliem un pic. I-am lasat pe ei la urma, pentru ca aici distractia este in toi. Dobanzile cresc in draci, titlurile bancilor au fost suspendate de la tranzactionare, iar noul partid care a castigat alegerile se pare ca a inceput sa caute alternative ce nu prea convin investitorilor. Doar n-o sa o ia pe urma islandezilor, ca atat le-ar trebui. Ia hai sa vedem ce pateste cine indrazneste sa lase bancile sa dea faliment si investitorii sa plateasca pentru oalele sparte: Why has Iceland not been able to defend itself in courts of law against British and Dutch claims?
La capitolul diverse incepem cu un interviu pe care mi l-am reamintit zilele trecute cu ocazia unei discutii pe un alt blog. Ca sa intelegeti cat valoreaza ideile lui Keynes, teoria lui "generala" sau alte teorii economice... in general: “Oh, I no longer believe in all this.”. Am observat ca labilitatea asta se intalneste des in mediul economic, am intalnit si pe la noi oameni care azi spuneau un lucru si peste cateva luni se contraziceau singuri. Cum poti sa-i mai iei in serios in cazul asta ? Intre timp, in Utah unii au inceput sa revina la "vechile relicve" iar acum aurul este considerat moneda si din punct de vedere oficial: YOU CAN PAY WITH GOLD.
Spre final, stirile din domeniul meteo si "paranormal". Horatiu mi-a dat linkul la partea a doua a filmuletului din ultimul articol: La ceinture de feu. Cutremurele din ultimele ore le puteti urmari "live" la adresa de aici: Latest Earthquakes Magnitude 5.0 and Greater in the World - Last 7 days. David a reusit sa termine ultima carte, a scapat de virusi reusind sa-si puna iar pe picioare site-ul, iar in ultimul articol ne povesteste despre Japonia si previzinile pe care le facuse apropo de evenimentele de acolo: A Final, Desperate Attempt to Stop Disclosure?
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
De ultim minut: Retired Air Force Major Predicts UFO Sightings at Royal Wedding
RăspundețiȘtergereIntre timp BCE-ul pregateste un program de printare:)
RăspundețiȘtergerehttp://hymerion.ro/2011/03/31/turul-europei-si-asiei-de-ce-sunt-bancile-centrale-pesimiste-nu-au-aflat-ca-romanii-ies-din-recesiune.html
In timp ce la noi lumea deja s-a plictisit deja anunturi privind iesiri din recesiune:
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-8461134-pwc-sapte-din-zece-sefi-companii-anticipeaza-cresterea-veniturilor-urmatorul.htm
Unii se dau peste cap sa continue programul Prima Teapa, sa mai tina preturile apartamentelor sus si provizioanele bancilor jos.
Revenind la subiect chiar sunt curios de unde va incepe totul si cat mai dureaza. David mentiona data de 8 aprilie dar oare e acum sau in 2012:)?
Serios vorbind sunt convins pe de alta parte ca nu se va intampla asa cum vor unii (cutremure devastatoare in USA New Madrid + alte incidente nucleare + haos), fara interventii de genul asta:
http://extraordinaryintelligence.com/3738/the-unexplained/possible-ufo-sighting-near-fukushima-nuclear-power-plant-blast/
ar fi fost mult mai rau si in Japonia.
Si Ufo-urile continua sa apara din ce in ce mai des:
http://www.ufo-blogger.com/2011/03/norway-ufo-oslos-airport-at-gardermoen.html
Mersi. Primele doua le vazusem pe HN dar de povestea din norvegia nu auzisem.
RăspundețiȘtergerePentru incepatori si nu numai: carti, filme, carti.
RăspundețiȘtergere