vineri, 11 martie 2011

De weekend - The Take

Comparatii intre Argentina si alte economii ale lumii am mai facut noi pe aici. Unii au auzit de criza lor economica de la inceputul deceniului trecut si modul in care lucrurile s-au desfasurat atunci. Destul de putini cunosc insa modul in care au reusit ulterior sa-si revina, modul in care au reactionat oamenii si ce solutii au incercat sa gaseasca:

Preluarea from Flavian D on Vimeo.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

9 comentarii:

  1. Donache spunea...
    Producem in cooperativa. OK, dar din ce? pentru ce/cine?
    In momentul in care resursele vor fi din ce in ce mai putine, miliarde de oameni vor ramane fara locuri de munca, muritori de foame. Nu va mai conta forma de organizare.

    RăspundețiȘtergere
  2. un respiro,just,utopic,ciudat,nu poate deveni o

    alternativa economica viabila aplicata pe scara

    larga insa pentru idealisti poate fi perceputa

    ca o posibilitate pe de alta parte oricine are

    habar cat de cat de felul cum functioneaza actu-

    al sistemul realizeaza ca acest tip de initiati-

    va functioneaza doar pentru ca este tolerat si

    serveste in contextul actual din zona tot inte-

    resele unor tipi destepti.

    RăspundețiȘtergere
  3. ..Nu este decit o manifestare a instinctului de supravietuire!...Si este"adevarat",pentru ca asta face parte din "fiinta",noastra cea mai intima!Din pacate,am fost indoctrinati,sa vedem numai partea"finita,temporala",partea supusa egoismului,necesitatii de a procura tot ce e posibil ptr. a ne satisface,ceva ce ne-am construit,naiv:un vehicol,care nu stie decit de"acum si aici!"...Fratilor,dar vesnicia?...Am devenit niste propietari,stapiniti de propia noastra propietate!...Am ajuns sa gindim,numai in numele ei si doar ptr. propia ei existenta,uitind ca am venit goi pe lume!...Unii zic:"nationalizare,marxism,comunism!"......Altii zic:"Umanism,solidaritate,creerea a doar ce e absolut necesar,"fiintei",ca vehicol,ptr. a avea mai mult timp de meditatie si introspectie,asupra propiului meu "eu!"...Cooperatist,inseamna cooperare,ce poate fi rau in asta?...Eu zic ca e de meditat!...

    RăspundețiȘtergere
  4. Donache - corect, nu rezolva nici problema resurselor si nici multe altele. Dar daca cooperarea are loc nu la o fabrica ci la o ferma atunci nu vor ramane muritori de foame.. :)

    Anonim1 - in Argentina este mai mult decat "tolerat" in acest moment: Workers' self-management

    In the wake of the 2001 economic crisis, about 200 Argentine companies were "recovered" by their workers and turned into co-operatives. Prominent examples include the Brukman factory, the Hotel Bauen and FaSinPat (formerly known as Zanon). As of 2005, about 15,000 Argentine workers run recovered factories.

    One of the highest difficulties such a movement faces is its relation towards the classic economic system, as most classically managed firms refused, for various reasons (among which ideological hostility to the very principle of autogestion) to work and deal with recovered factories. Thus, isolated recovered factories find it easier to work together in building an alternative economic system and thus manage to reach a critical size and power which enables it to negotiate with the ordinary capitalistic firms.


    Anonim2 - frumos spus: de meditat, nu de etichetat. Este foarte aproape de ceea ce explicam si eu pe aici: Dreptul la proprietate

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut!
    Tocmai am descoperit un super documentar, am rasfoit rapid la tine in arhiva sa vad daca ai scris de el, dar e datat cu februarie 2011, deci nu cred.
    The LightBulb Conspiracy
    Vorbeste detaliat de reducerea intentionata a duratei de viata a produselor pentru a fi inlocuite mai repede de consumatori.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mersi. De "planned obsolescence" s-a mai discutat prin diverse documentare, inclusiv in Z3MF, dar nu tin minte sa fi vazut pana acum un documentar doar pe tema asta.

    RăspundețiȘtergere
  7. cam tarziu, nu? majoritatea fabricilor din Romania au fost deja decupate, vandute si transformate in sali de conferinta/hoteluri/restaurante ...

    RăspundețiȘtergere
  8. Pentru multe din vechile fabrici da, e cam tarziu. Dar pentru cele care au ramas sau pornirea unor activitati noi si cu adevarat utile, nu e niciodata prea tarziu... ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Tocmai am apucat și eu să-l văd. Mi-a plăcut.

    RăspundețiȘtergere