Am gasit intre timp si traducerea. Stiu ca nu este foarte grozava, dar multumim oricum traducatorului pentru efort. Am insistat cu acest material pentru ca am considerat ca e bine totusi sa-l vada cat mai multa lume. Chiar daca multi nu vor intelege corect toate explicatiile si nuantele, per total mesajul filmului e cel care conteaza:
Revenind la partea cu critica. Asa cum spuneam si in comentarii, nu ma pasioneaza "criticile" care continua sa repete chestii de genul "asta e comunism, socialism, fascism, anarhism etc." sau "oamenii sunt rai de la natura lor". Acestea vor fi ignorate pe considerentul ca autorul nu a vazut materialele aflate in discutie si dezbaterea e irelevanta in cazul asta... :)
Pentru cei care vor sa dezbata cu argumente, ii astept cu placere. Personal consider ca primele parti sunt destul de ok, la fel si viziunea finala. Raportat la solutii, principala mea critica la Venus Project ar fi ca exclude latura spirituala. Mizand cam mult pe tehnologie si pe un sistem impersonal. Care considera ca poate transforma in decizii automate si analize computerizate lucruri precum arta, emotia, iubirea sau atasamentul oamenilor de anumite valori. Aici ar mai fi un pic de lucrat.
Altfel mi se pare evident ca o coordonare la nivel global ar trebui sa existe pentru eliminarea vesnicelor dispute care au loc acum, a risipei, a consumului fara rost si a vesnicei cresteri economice necesara unui sistem bazat pe moneda. Trebuie asadar sa vedem cum putem face asta cat mai bine pentru a echilibra tehnologia obiectiva cu sentimentele subiective. Dar ceea ce consider ca merita retinut este ideea ca ne transformam intr-o singura lume unita pe planeta asta. Care e pana la urma a noastra, a tuturor si de care ar trebui sa avem mai multa grija, pentru ca ceea ce se intampla cu ea ne afecteaza in final pe toti.
Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
ce intelegi mai exact prin "latura spirituala" si de ce consideri ca ar fi exclusa intr-un context precum "Venus Project"?
RăspundețiȘtergereE vorba de intrebarile pe care le puneam in finalul acestui articol: Dreptul la proprietate
RăspundețiȘtergereConsider ca sunt excluse si eliminate pe cat posibil, dar nu interzise dintr-o viitoare societate. E o diferenta semnificativa intr-adevar. Asta e si motivul pentru care continui sa recomand materialul.
De ce sunt excluse ? Spuneam ca Fresco incearca sa tina lucrurile cat mai aproape de mainstream. Este oricum destul de controversat, iar eolienele si solarele sunt doar niste exemple. Cred ca e primul care ar renunta la ele si ar trece la HHO sau MEG daca ar avea ocazia. Insa momentan cred ca si daca stie de ele, prefera sa le omita in prezentarile sale, ca oricum sunt destui care ii cauta nod in papura.
Intr-un fel eu zic ca este mai bine ca Z3MF o ia treptat, pentru ca este deja un material semi-mainstream si multi inca n-au aflat de astfel de idei. Din acelasi motiv poate ca evita si discutiile despre spiritualitate sau ET, pentru ca ar intinde si mai tare coarda. Sau poate ca pur si simplu Peter Joseph inca mai are de invatat. Iar Z4 va face la randul lui Z3 obsolete... :)
Iordania: regele a demis guvernul, sub presiunea protestelor
RăspundețiȘtergereok, am inteles acum.
RăspundețiȘtergereEu zic ca teoria evolutiei rezolva problema asta si face lucrurile destul de clare; Consider ca stiina ne ofera metode testate ce functioneaza in conditii bine definite, pe cand partea spirituala nu ne ofera nimic sigur, ne face mai ignoranti.
Lucruri precum arta, emotia, iubirea nu sunt inhibate de stiinta, aceasta ne ofera mijloacele pentru a le face mai accesibile tuturor.
Acum ca sa continui discutia, Venus Project intra intradevar in conflict cu atasamentul oamenilor fata de anumite valori, cu sistemul actual de valori al societatilor de pe intregul mapamond; Z1,2,3 le ataca direct si incearca sa prezinte cat de eronate sunt in prezent. Prerea mea e ca acestea nu s-au schimbat de mii de ani, si nu sunt cu mult diferite fata de vremea cand traiam in triburi...nu chiar prin pesteri, daa p'acolo :)
Intradevar si eu am observat o maturizare de la Z1 la Z2 si de la 2 la 3 a lui Peter Joseph in ideiile prezentate.
Eu cred ca dogma ne face ignoranti. Incerc sa fac diferenta intre religie si spiritualitate. La religie includ sisteme, biserici, ierarhii, reguli, dogme. La spiritualitate includ "dileme existentiale" precum: cine suntem ? de unde venim ? ce se intampla dupa moarte ? .. si altele de genul. Astfel de intrebari nu cred ca ne fac mai ignoranti.
RăspundețiȘtergereReferitor la arta, emotie, iubire si relatia cu sistemele automate de analiza si alocare a resurselor. Ma intreb cum poate cuantifica un calculator nevoia de frumos. Utilitatea unui tablou. Gradul de resurse necesar ridicarii unei statui. Rostul unui spectacol artistic. Chestii de genul asta unde sistemul pur si simplu nu poate simti ceea ce oamenii simt.
Conflictul da, e evident. Cu sistemul de valori al societatilor bazate pe moneda. Pentru ca pe mapamond au existat si mai exista inca unele comunitati care nu au aceleasi "valori" ca oamenii din societatea noastra. Pai mei are o gramada de exemple... :)
Cred ca un anonim pe aici crede ca partea spirituala inseamna sa crezi in vreo religie.
RăspundețiȘtergereSa fi evoluat spiritual inseamna (printre altele) sa nu alergi dupa bani (sau valori materiale), sa faci totul pentru comunitate, pentru ceilalti si nu dintr-o logica a ta ca "asa trebuie" ci sa simti din interior ca scopul tau aici este sa evoluezi pe toate planurile.
Lumea ar trebui sa fie bazata pe meritocratie, adica ajungi la un anumit nivel de evolutie si apoi ai dreptul sa decizi impreuna cu ceilalti ce trebuie facut in lumea asta.
Sistemul actual promoveaza nonvalorile, vedeti si voi cum e in politica.
Orice sistem ar exista in viitor daca omul nu e evoluat spiritual cei mai mizerabili vor prelua puterea. Iar daca ar fi sa nu fie ierarhi probabil ar fi haos atata vreme cat gandim doar cu capul si cat ne impunem noi niste reguli (oricare ar fi ele) fara ca sa avem din interior convingerea ca facem ceva bun.
Acel anonim gandeste in tipare, asa ne invata sistemul, daca am zis spiritual atunci trebuie sa fie vorba de religie, probabil asa gandeste el.
http://www.ziare.com/economie/fmi/fmi-este-pregatit-sa-ajute-egiptul-1072460
RăspundețiȘtergereFMI este pregatit sa ajute Egiptul.
Si as adauga eu de la mine: si tot FMI isi cere scuze fata de Egipt si fata de toata lumea ca nu a fost pe faza fata de problemele lor pentru ca ii ajuta mai repede :) si promite sa nu se mai intample.
dan - nu stiu la care anonim faci referire si de ce presupui ca gandeste asa, oricum definitiile sunt variate... :)
RăspundețiȘtergerePentru unii ceea ce ai enumerat tu inseamna bun simt, nu e neaparat spiritualitate. Pentru mine spiritualitatea inseamna o gama larga de... dileme existentiale... :)
@Dan - ma faci sa zambesc, nu te grabi sa tragi concluzii :)
RăspundețiȘtergereFlavian, foarte buna separarea. Totusi putem fi sinceri cu noi si astfel ne putem oferi cateva raspunsuri rationale la cateva dintre dilemele existentiale. de ex: Ce suntem? pot spune ca suntem o forma de viata ce poseda un grad de inteligenta. Sau Ce se intampla dupa moarte? pai - "se taie lumina" :) - revenim la forma initiala. Pot spune ca eu nu stiam de existenta mea pana sa ma nasc si nici pana la varsta de vreo 4 ani de cand am primele amintiri ale vietii mele. Dupa moarte nu ma pot astepta la o alta stare decat cea de inainte sa ma fi nascut :)
Problema e ca cu cat se filozofeaza mai mult pe aceste dileme, si ne intdepartam de adevarul pe care il cunostem cred ca ajungem de unde am plecat - iar dogme, iar reguli, iar drepturi inchipuite asupra altor specii etc. Linia e destul de fina si posibilitatea ca cineva sa "sara gardul" este destul de mare - Dan mai sus ar putea sa fie un exemplu :) Daca continuam sa fim sinceri si corecti putem raspunde cu - Nu stiu/ nu cunosc, deocamdata.
ma scuzati, nu m-am prezentat - anonim, Mihai
Mihai.. m-am lungit.. a iesit un articol... :)
RăspundețiȘtergereCeasul ticaie,extractia petrolului se apropie de final,iar omenirea de anarhie globala,... razboaie,epidemii,foamete,o sa micsoreze numarul oamenilor si o sa ajungem intr-un fel de ev mediu ,dar cu ultimile cunostintele tehnologice. Care o sa lanseze (in timp) omenirea spre o noua civiliztie
RăspundețiȘtergereCam asa ceva. Important este sa fim constienti de ce ne asteapta si sa ramanem optimisti... ;)
RăspundețiȘtergereMs mult pt documetarul asta tradus.
RăspundețiȘtergereCu placere. Multumirile le merita in special autorii... :)
RăspundețiȘtergeresalut!
RăspundețiȘtergerelucrez eu la subtitrare in 2-3 zile am sa ti-o trimit...
Pai mai sunt vreo cinci variante de subtitrari pe net deja. Cea din film a aparut printre primele.
RăspundețiȘtergereStii ce mi se pare ciudat mie? ca tot timpul parca dai impresia unui om care se pregateste pt. cine stie ce (se pare ca tu stii), de parca ai avea vreo certitudine ca o sa supravietuiesti dupa ce o sa se intample ce astepti sa se intample. Mi se pare de-a dreptul bizar comportamentul asta pt. un om care, la urma urmei, poate muri si maine, si nu neaparat din cauza foametei, razboi, etc.
RăspundețiȘtergereAs sugera deci mai multa credinta in Dumnezeu si mai putina "superioritate", nimeni nu detine adevarul suprem, si nici nu esti vreun profet.
La urma urmei, pt fiecare din noi sfarsitul lumii e atunci cand e si sfarsitul nostru, degeaba faci tu provizii, achizitii de "aur" (auzi!), ferme sau alte prostii, cand o fi sa fie ceva, o sa fie EXACT ce si cum o sa vrea Bunul Dumnezeu pt tine si pt fiecare din noi.
De atat ai nevoie, de credinta.
Ceea ce ai vazut tu la o privire fugitiva pe acest blog e doar o mica parte, doar o farama din tot ceea ce am incercat sa explic eu pe aici. Nu degeaba incheiam articolul cu o rugaminte pentru noii veniti care vor sa adreseze comentarii.
RăspundețiȘtergereNormal ca oricare din noi poate oricand sa se impiedice de o bordura si sa isi incheie povestea in acel moment. Fara sa mai treaca prin crize, prin schimbari economice, prin tranzitii sau altele de genul. Dar mergand pe rationamentul asta nu ajungem nicaieri. Cel mult la concluzia ca nimic nu mai are nici un rost si hai sa terminam o data cu toata afacerea... :)
Atata vreme cat inca mai umblam pe aceasta planeta, in corpul acesta uman, fiind prinsi in acest joc al existentei, e pacat sa nu ne bucuram de el. Eu cred ca merita sa incercam fiecare sa ne jucam cat mai bine rolul in acest spectacol al existentei pus in scena de univers, divinitate, dumnezeu sau cum vrei sa numesti energia inteligenta din care facem cu totii parte.
ce este omul?!
RăspundețiȘtergere-un animal care datorita evolutiei se deosebeste prin gandire.
-ne nastem pe aceasta planeta si fiecare dintre noi avem obligatia sa avem grija de ea.
-trebuie sa fim costienti fiecare dintre noi de aceasta realitate,fara resursele planetei nu vom supravietui.
Anonim - filmul lui Albert Bartlett a mai fost recomandat de vreo 2 ori pe aici: De weekend
RăspundețiȘtergeremihai - intrebarea ta cred ca necesita un raspuns mai amplu. Poti incepe sa-ti pui si alte intrebari ajutatoare daca citesti articolul de aici: dreptul la proprietate
Da, e simpatic, am mai vazut filmulete cu el in care explica lucrurile respective. Ce am vrut sa spun apropo de spiritualitate am detaliat mai mult aici: Tehnologie vs spiritualitate
RăspundețiȘtergereexceptional.nu am cuvinte , in afara ca exact in timp ce scriu acest post , dupa ce am vazut un documentar atat de frumos , aud o satra de betivi la ora asta cum canta in mijlocu strazii cu sticlele de 2L de bere sii ma gandesc...cum ar fi posibila in Romania o asemenea evolutie ,mai ales mentala sii probabil spirituala [..] :) imi cer scuze daca nu am fost pe subiect. va salut si multumesc pt documentar , mi'a fost oarecum de ajutor.numai bine.
RăspundețiȘtergerePai important este sa ramanem optimisti, se zice ca din betie se mai trezesc oamenii dar din prostie mai greu... :)
RăspundețiȘtergereApoi ideea este ca un nucleu de cativa oameni determinati, inteligenti si cu bun simt este suficient pentru a schimba lucrurile. Mai greu este pana se atinge pragul critic, apoi lucrurile merg de la sine ca un bulgare ce a pornit la vale.
Eu ma uit ce se intampla in lumea araba, unde oamenii sunt mult mai saraci si mai putin informati decat noi, dar au reusit sa dea dovada de solidaritate pentru binele comun si sa ne ofere niste lectii extrem de valoroase.
Eu am mai multe critici desi per total sunt de acord cu peste 90% din ideile expuse .
RăspundețiȘtergereDespre traducere-- am lucrat si eu la ea impreuna cu cativa membrii ai comunitatii Zeitgeist Romania
(http://www.zeitgeist.romania.org/cms/70.zeitgeist/)
S-a muncit ceva la ea... desi nu toti au tinut pasul .
Cat despre viata spirituala in Venus... Nu cred ca asta e problema lui. pentru ca nu e interesul lui. Spiritualitatea e o problema personala. Venus isi doreste rezolvarea problemelor sociale. Cele spirituale e treaba individuala a fiecaruia.
Eu am alte critici la adresa Proiectului Venus. nu tin neaparat de proiect in sine cat de cei care investesc emotional in el:
http://baldovinconcept.blogspot.com/2011/02/mergand-mai-departe-uitandu-ne-inapoi.html
Interesant blogul tau. Ii iau RSS feedul ;)
Sunt de acord cu tine Flavian doresc sa devenim prieteni pe Facebook daca ai un profil real. al meu este real : Gheorghe Eugen Conta. Te salut anticipat! :)
RăspundețiȘtergereAm dat accept, dar nu prea folosesc facebook.
RăspundețiȘtergereCe bine ar fi daca s-ar intampla ce spun ei in ultima parte... insa nush cat de probabil e!:)
RăspundețiȘtergereA considera o astfel de societate ateica, stiintifica si rece , fara nici un Dumnezeu este o totala eroare. O societate care contribuie in mod solidar, unitar la incadrarea tuturor persoanelor, oferindu-le intr-o maniera egala si reala posibilitatea de exprimare de orice fel, care te sustine in gasirea adevaratelor pasiuni, adevaratei creativitati, a surselor de inspiratie si creativitate care te defineste nu este in nici un caz o societate anti-religioasa.
RăspundețiȘtergereStiinta si Tehnica nu sint altceva decat Divinitatea in Actiune. Ele sunt singurele care au contribuit la bunastarea fiecaruia si pot face mult mai mult de atat. Nu politicienii sau politica sunt cei care au contribuit la imbunatatirea vietii fiecaruia in mod real. Nu ei au inventat becul, sau calculatorul, sau orice altceva. Politicienii sunt in fapt complet irelevanti.
Poate ca astazi esti un functionar nevoit sa lucrezi la cine stie cine pe cine stie cat fara nici cea mai mica placere pentru ceea ce faci, iar adevarata ta pasiune este pictura sau muzica, lucruri care nu te prea ajuta in castigarea traiului acum, pentru ca nu-I asa nu sint niste lucruri tocmai aducatoare de “profit”. Si totusi acestea sunt lucrurile reale care te definesc, care te implinesc, care te fac ceea ce cu adevarat esti – si atunci de ce trebuie sa te ascunzi sub masca de functionar, de ce trebuie sa canti pe la vre-un colt de strada pentru ceva “profit”.
Nu poti sa-l gasesti pe Dumnezeu decat daca faci ceea ce cu adevarat i-ti place. Goana permanenta dupa “profit”, tacita sau voita, nu te va ajuta niciodata sa-l gasesti pe Dumnezeu.
Andrei - miscarea Occupy WS semana destul de bine in anumite momente cu finalul Z3, dar inca nu s-a declansat scanteia
RăspundețiȘtergereAnonim - lipsa spiritualitatii am subliniat-o si eu, mi se pare mult mai ok din acest punct de vedere documentarul THRIVE si solutiile propuse de ei
si eu am tradus o parte din film si l-am pus aici: mdtalk.wordpress.com
RăspundețiȘtergere