joi, 3 februarie 2011

Criza noastra cea de toate zilele

Vasile este fermier si produce grau, cam 1000 tone pe an. Ionel este brutar si produce paine, consumand cam 1000 tone de grau pe an. Gigel e speculator si nu produce nimic. Ben este bancher la FED, nici el nu produce nimic, dar imprima bani si-i obliga pe Vasile si Ionel sa-i foloseasca.

Anul asta a inceput destul de bine. Vremea a fost buna, s-a facut plantarea la timp, peste vara n-a dat nici un daunator. In toamna Vasile termina de recoltat 1000 tone si scoate graul la vanzare. Pretul de 100 USD i se pare cam mic, guvernul il tot pacaleste cu subventii, dar abia se descurca si cu alea. I-ar trebui un tractor nou, dar n-or sa-i ajunga banii nici anul asta. Credit nu-i mai trebuie. Abia a terminat cu ratele la ala vechi si s-a lamurit cum e cu bancile.

Ionel cumpara o parte din graul lui Vasile, face un stoc de 300 tone ca atata are bani. Gigel e prieten cu Ben de la FED si are bani destui. Stie ca la primavara se anunta scumpiri si se baga si el in joc. Ii da banii pe 500 tone de grau lui Vasile. Cu conditia sa i-l tina pana la primavara in hambar, ca el n-are unde sa-l depoziteze. Vasile accepta, ca-i trebuie banii acum.

In iarna, Ionel mai cumpara si ultimele 200 tone de grau de la Vasile cu 150 USD. Ceva mai scump, ca sunt pe terminate si e cerere mare. Vine si primavara, ramane iar fara grau. Dand din colt in colt, se duce in cele din urma la Gigel. Acesta ii zice ca-i da graul cu 200 USD. Ionel e cam stramtorat, ar avea si el nevoie de un cuptor nou anul asta. Dar n-are incotro si cumpara graul la pretul lui Gigel. Ar mai scumpi si el painea dar se teme ca ii scad iar vanzarile.

S-a dus si primavara. Gigel e bucuros ca a vandut cele 500 tone de grau. A cumparat tona cu 100 USD si a vandut cu 200 USD. E destul de multumit de castig. Pune ceva profit deoparte, da bonusuri la toata firma si ii ramane destul ca sa-si schimbe si Porsche-ul luat acum doi ani cu unul nou, ultimul model.

Vine iar toamna. Vasile se chinuie tot cu vechiul tractor. Ionel munceste tot cu vechiul cuptor. Gigel se chinuie si el. E suparat ca si-a murdarit Porsche-ul cel nou prin campul lui Vasile. A venit sa mai faca un contract pe graul de anul asta. Productia a fost mai buna ca anul trecut, deci graul se vinde acum si mai ieftin. Vasile n-are incotro si accepta, ca statul iar a intarziat subventia, tractorul vechi s-a tot stricat, are datorii si n-a mai platit oamenii de cateva luni.

In iarna treaba e tot mai trista si la Ionel. Cuptorul ii face figuri, inchide cateva zile pravalia. Oamenii lui Vasile si ai lui Ionel cumpara si ei tot mai putina paine, ca salariile au tot intarziat, iar sefii au taiat si primele de sarbatori.

Vine primavara si se simte deja miros de criza. Graul nu prea se mai vinde, dar Gigel e capos si tine la pret. Ionel nu-si prea mai permite nici el sa cumpere grau, lui Vasile ii intarzie din nou subventiile. Iar statul le-a mai bagat si un forfetar in plus. Gigel ramane cu contractul de grau pe cap. Se duce la Ben si se plange cum stau lucrurile. Acesta ii mai da niste bani si il sfatuieste sa ia legatura cu Lloyd daca se impute treaba.

Lloyd ii face lui Gigel o oferta foarte buna, ii ia de pe cap contractul cu graul la un discount de 10%. Ii da jumatate din bani acum si restul promite ca-i va primi la vara. Pe langa asta, Lloyd mai cumpara cateva contracte si de la alti speculatori. Spera ca se va termina criza si preturile vor creste, oricum daca nu poate apela oricand la Ben. Dar criza se adanceste. Ben se duce in congres si le spune ca daca Lloyd nu primeste bani multi de tot ca sa-si acopere pierderile, nimeni nu mai mananca paine anul asta. Le explica ca e too big to fail.

Lui Ionel i se strica de tot cuptorul si da faliment. Vasile nu mai are nici bani de seminte, nici de reparat tractorul. Vazand ca situatia e tot mai grea, congresul aproba banii. Lloyd este salvat intr-un final. Face o cinste la baietii din congres care l-au sustinut. Gigel isi primeste restul de bani, e bucuros ca a scapat si el cu bine. Mai dau amandoi cate o tura de bonusuri la oameni. Politicienii si economistii se felicita pentru masurile luate in vederea salvarii economiei. Toti rasufla usurati ca s-a incheiat criza. Happy end.

Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

24 de comentarii:

  1. Si continuarea? Doar nu o sa ramana economia doar cu Lloyd si Gigel?

    RăspundețiȘtergere
  2. Continuarea o sa vina la toamna, cand toata lumea va realiza ca banii de hartie nu tin de foame, iar plasticul din care e facut leul sau cardurile bancare nici atat... ;)

    Hank Mubarak Pulls The Bankster M.A.D. Trump Card: "If I Leave, Egypt Will Collapse"

    RăspundețiȘtergere
  3. exceptional articol!pentru toată lumea dar mai ales pentru economişti!

    RăspundețiȘtergere
  4. Din jurnalul evenimentelor de azi. Asta e chiar simpatica:

    11:08am: Our reporter in Tahrir Square says protesters are checking the ID's of people entering the area to make sure no members of the police or other security services are getting in (Egyptian IDs mention the person's profession). She says the protesters are very welcoming to journalists.

    Cand va ziceam ca oamenii se desteapta... :)
    Si asta e si mai buna:

    11:28am: Protester Aida El-Kashes, on the phone from Tahrir Square, describes the situation there as calm and safe. She says all entrances to the square except the one near the Egyptian museum are open and people are getting in. The thousands of protesters who have been through the past days violence together now have bounds to each other "as a big family", she says..

    RăspundețiȘtergere
  5. Mda. Interesantă treabă. Treaba aia cu ASAT-ul îmi pare a fi o soluție.

    La începutul anului, brutarul primește toți banii în avans de la consumatori, are să-l plătească pe fermier și toată lumea o duce bine.

    La un calcul rapid, eu cheltuiesc cam 240 de lei pe pâine pe an. Dacă aș fi un salariat normal, n-ar fi un efort deosebit să-i dau în avans,

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, teoretic toata lumea o duce bine. Mai putin Gigel, Ben si Lloyd care s-au obisnuit sa-si cumpere limuzine cu specula pe cereale, desi nici macar n-au vazut graul. Plus politicienii care au primit "contributii de campanie" de la ei. Si economistii care sunt prieteni cu Gigel, Ben si Lloyd. Astia ce crezi ca vor spune la faza asta ? :)

    Sunt inventivi, nu-i subestima. Vrei sa dai bani avans acum ca sa primesti painea la toamna ? Adica in viitor. Futures. Astea sunt "instrumentele" de care ziceam. O sa vina Gigel si Lloyd sa-ti vanda contracte de paine in cazul asta. Cu termen de livrare la 6 luni. Pariem ca le vor vinde mai ieftin ca Ionel ? Ce conteaza ca vand doar promisiuni si nu au painea ? Vad ei ce fac la toamna, eventual mai cer un bailout... :)

    Dar stai linistit ca si dolarii sunt buni. Am auzit ca bancnotele de 20 USD merg cel mai bine cu ketchup. Cica se inmoaie mai rapid hartia. Alea de 100 USD in schimb umbla zvonul ca sunt excelente pentru toaleta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Superb:

    12:35pm: Our correspondent in Alexandria says tens of thousands of people have gathered in the centre of Alexandria. He says Christians and others not performing Friday prayers have formed a "human chain" around those praying to protect them from any potential disruptions.

    Yesterday, NevineZaki posted this picture on Twitter, saying it shows Christians protecting those praying in Tahrir Square amid violence between protesters and Mubarak supporters. She wrote "Bear in mind that this pic was taken a month after z Alexandria bombing where many Christians died in vain. Yet we all stood by each other"

    RăspundețiȘtergere
  8. Articolul e foarte tare doar ca la noi nu functioneaza pe baza de derivative ci pe baza de specula pur si simplu: "fraierii" produc grau dar baietii detin monopolul capacitatilor de depozitare.
    Urmarea fireasca: Vasile produce doar grau pentru el si familie, restul terenului ajunge parloaga.

    Intre timp din USA apar zvonuri de genul asta:
    http://democraticwatchdog.blogspot.com/2011/02/dhs-department-of-homeland-stealing.html

    RăspundețiȘtergere
  9. Hopa, ne intoarcem la povestea din anii 30 cu confiscatul aurului ? S-au golit toate depozitele de argint fizic si nu mai au cu ce manipula pretul metalelor pretioase ? Si cand va ziceam eu ca tot la purtator este mai sigur, ca hotii din cartier sunt mai putin periculosi decat aia de la banca sau din guvern... :)

    RăspundețiȘtergere
  10. mda,pana intr-o zi cand vasile plin de draci si datorii o sa-l ingroape pe gigel pana la brau si o sa treaca peste el de 2,3 ori cu vechiul tractor harbuit. o sa apara la stirile de la ora 5,e condamnat,copii ii mor de foame,vinde drepturile de autor pentru ecranizarea povestii,se umple de bani,se revizuieste procesul,este eliberat si devine speculant de cereale. the end.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cred ca-i arogi o vina prea mare lui Gigel in toata povestea asta. In conditii normale (daca n-ar fi Ben si Loyd) Gigel si-ar asuma riscuri reale si ar merita recompensat cumva pentru riscul asumat (in caz ca a mizat pe cartea castigatoare). Spre exemplu Ionel se poate trezi in primava ca nu-i vrea nimeni graul si ar pierde mult mai mult (a se citi "Economia intr-o lectie" a lui Hazlitt).
    Din pacate in ecuatie au intrat Ben si Loyd care il recompenseaza pe Gigel si cand pierde si cand castiga.

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonimule, ce faci insa cand lumea e plina de gigei si toti viseaza sa fie ca ei ? :)

    Logo - cred ca voiai sa zici Vasile, ca el produce grau. Gigel daca vrea sa joace carti sa mearga la cazino. Oricum, incepi sa gandesti in directia corecta: cum scapam de Ben si Lloyd... ? :D

    RăspundețiȘtergere
  13. mai zi-mi o data morala... ca n-am inteles

    RăspundețiȘtergere
  14. morala... morala e mai mult decât o sumă de reguli, oricât de nobile şi bine intenţionate ar fi aceste reguli; morala este expresia directă a iubirii şi a inteligenţei... :)

    RăspundețiȘtergere
  15. corect...
    dar in acest spirit povestea ta nu are morala

    un singur lucru am retinut: "Happy end"

    RăspundețiȘtergere
  16. Perfect atunci. Asa cum zicea cineva.. everything is always okay in the end. If it's not okay, it's not the end... :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Exemplul e interesant, doar cu remarca ca in viata reala de obicei cel care are capacitatea de depozitare e un Gigel, nu un Vasile- si chiar de aici deriva puterea lui Gigel. Daca ar fi ca in exemplul tau s-ar gasi intotdeauna in Gigel2 mai putin lacom care sa ii finanteze stocurile lui Vasile :) Cel care controleaza fluxul de cereale e cel care are capacitatea de depozitare (si eventual de transport).

    "ce faci insa cand lumea e plina de gigei si toti viseaza sa fie ca ei ? :)". Ii impozitezi.

    Alex

    PS: anonimul are dreptate. Omu ar vrea sa fie gigel, dar e mai mult vasile.

    RăspundețiȘtergere
  18. Alex - in viata "reala" Lloyd este sef la GS iar acolo... viata bate filmul ca sa zic asa... :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Eh si? Daca n-ar fi gigel, vasile n-ar avea cui sa vanda graul toamna (ca ionel ii cumpara doar 200 de tone ca atat is permite). asa ca vasile n-ar avea bani de lemne de foc si ar muri de frig iarna cu graul in brate. Happy end?

    RăspundețiȘtergere
  20. @Anonim 6 feb: din pacate te inseli.

    Daca exista cerere de 1000 tone si oferta de 1000 tone, iar cererea are un disponibil financiar de X- atunci pretul se va stabili la X/1000 si intreaga cantitate se va tranzactiona.

    Daca pretul nu se stabileste la X/1000 si este mai mare, atunci se vor tranzactiona mai putine tone (ca doar pentru atatea exista bani), ionel va arunca la gunoi diferenta sau o va ceda gratuit iar in anul urmator va produce o cantitate mai mica. Cererea si oferta se autoregleaza automat cu pretul si cantitatea de moneda disponibila.

    Cand apare gigel, pretul este dus la 5X in mod artificial si atunci intr-adevar ionel ramane cu buza umflata. Gigel este o perturbare in piata libera.

    RăspundețiȘtergere
  21. Am impresia ca va complicati in teorii si pierdeti din vedere esenta povestii: cum ii scoatem din ecuatie pe cei ca Ben care controleaza sistemul dar nu produc nimic util ? Comentariul de aici ar fi un inceput:

    Silver and Gold is money, real money. And when it was offered two years ago, I pretty much knew the writing was on the wall for North America in general.

    To give you an idea of the numbers I'm talking about. Regular spot market price for corn per bushel is 6.70, I get 7.90 from the Chinese and it was paid in silver last October after curing the corn. Year before I got 5.34 a bushel, again paid in silver. I can get 80 bushels of corn out of an acre now, I used to average a yield of 115 bushels of corn in 2001. With 200 acres running this year in a regular land rotation process, I'm estimating the spot price around 8.10 CAD per bushel paid in silver or gold at the end of the summer. In real terms of capital value, the 120k I was paid in silver has kept it's value in terms of my buying power.

    You have to understand something about food. It's ready when it's ready. And there is less of it, it costs more for people to eat. At this point in time, when I'm selling seeds to make more food, I'm not taking paper anymore because the Chinese and the Indians are offering an option. Nor are any of the other guys that make food for your living and theirs. We take shiny metals like gold and silver because the option is available.

    RăspundețiȘtergere
  22. pote e offtopic
    Islanda-cum traiesc ei acuma?

    RăspundețiȘtergere
  23. Traiesc: http://www.zerohedge.com/news/meantime-iceland-winning

    RăspundețiȘtergere