JP Morgan Silver Manipulation Explained
Part 2-JP Morgan Silver Manipulation Explained
Promisiunea este ca va urma si o a treia parte, dar pana atunci hai sa vedem asa cum spunea cineva, daca putem sa traducem un pic ceea ce ursuletii incearca sa ne explice. Iar ca sa incepem sa pricepem ce si cum, nu strica pentru inceput sa revedem un pic ceea ce explicau cei de la zerohedge in articolul acesta:
What The Silver Vigilantes Understand That You Probably Don’t
Based on some of the latest conjecture, Morgan’s short position totals a whopping 3.3 billion ounces. If, therefore, the buzz about J.P. Morgan and silver is even half true, the prestigious investment bank could be cruisin’ for bruisin’.Pe scurt, toate depozitele cunoscute si neexploatate de argint ale lumii totalizeaza undeva la aproximativ 10000 milioane uncii. In ultimii ani au fost extrase cam 800 milioane uncii de argint pe an. Avand in vedere aceste termene de comparatie, cele 3300 milioane uncii echivalent short ale JPM sunt imense. Pentru cei mai putin obisnuiti cu limbajul de specialitate, poate n-ar strica sa explicam un pic si faptul ca short-urile sunt niste pariuri pe faptul ca argintul va scadea ca pret. Un fel de promisiuni ca cineva care se asteapta ca argintul o sa se ieftineasca, va livra 3300 tone de argint fizic. Problema cand faci astfel de pariuri apare atunci cand argintul incepe sa se scumpeasca. Iar cum in ultima vreme se scumpeste vazand cu ochii, inseamna ca JPM a facut o mare mizerie.
For perspective, 3.3 billion ounces is roughly equal to:
1) One third of all the world’s known silver deposits;
2) Two times the world’s approximate stockpiles of silver bullion;
3) Four times the annual mined supply of silver;
4) 30 times the inventory of silver at the COMEX.
Au creat prin aceste jocuri ceea ce unii numesc "argint de hartie" adica promisiunea ca vor livra argintul fizic e doar pe hartie. Cantitatile de care discutam fiind imense, acea promisiune va ramane in curand o simpla hartie. Pur si simplu nu au cum sa livreze argintul fizic promis, ceea ce inseamna ca valoarea hartilor si a "argintului de hartie" este zero. Intrebarea este ce se va intampla cu argintul fizic in momentul in care manipularea va iesi la lumina ? Acesta va exploda la pret si va duce cel mai probabil la falimentul JPM. Asta este motivul pentru care cei precum Max Keiser si nu numai recomandau achizitionarea de monede din argint: Crash JP Morgan Buy Silver
Revenind la filmuletele cu care incepusem articolul, povestea incepe sa devina tot mai interesanta. Petru ca jocul acestor manipulari nu se opreste doar la argint si la JPM. Ci se extinde si la piata aurului, implicand nu doar banci private ci si banci de stat. Sa incepem tot cu un mic exemplu. Unde este aurul BNR ? Daca aveati senzatia că banii din rezervele Bancii Nationale a Romaniei se afla pusi undeva intr-un subsol al cladirii din centrul Capitalei, atunci va inselați. In ceea ce priveste aurul, o parte din el se afla intr-adevar in "beciurile" institutiei, insa in mare parte se afla in strainatate pentru ca aurul da credibilitate numai daca nu este la tine. "Aurul este asigurat in strainatate si nu exista niciun risc ca acest aur sa nu se poată întoarce in tara", a spus oficialul Bancii Centrale.
Dar cine-i mai crede pe "oficialii" bancii centrale ? Unii am invatat de multa vreme ca cele mai multe prostii si abureli tocmai de acolo ne vin. Pe scurt.. in scripte BNR are 103,7 tone de aur. Din care 61,9 la Londra, 34,8 la Zurich si Geneva, iar restul la Bucuresti. Pentru aceste cantitati aflate in strainătate BNR primeşte o dobinda de 4 % pe an, calculata la valoarea medie lunara a aurului de la bursa din Londra. Este o procedură corecta si legală a BNR-ului, fiindca intretinerea, paza si asigurarea stocului de aur costa al naibii de mult. Credeti ca asta este doar situatia BNR ? Doar ei s-au lasat "pacaliti" sa trimita aurul la Londra unde chipurile primesc si dobanda in loc sa plateasca pentru paza acestuia ?
Ei bine, lucrurile sunt mult mai triste. Ceea ce se intampla de fapt la Londra este o noua schema piramidala la nivel de stat. Unde multe banci centrale din multe tari au fost pacalite sa-si trimita aurul fizic sub promisiunea ca-l pot recupera inapoi oricand si ca primesc dobanzi pe urma lui in loc sa cheltuiasca cu depozitarea acestuia. Ceea ce explica insa ursuletii din filmele de mai sus este ca aceasta pacaleala este de fapt un alt sistem fractionar practicat cu aur fizic la nivel de state. Asemanator cu ceea ce explicam aici sau aici ca se intampla cu banii deponentilor la banci. Adica la fel ca in cazul RMO nu mai exista fizic decat o mica cantitate de aur pastrata pentru tarile care la un moment dat si-ar dori inapoi aurul fizic.
Ceea ce explica ursuletii este ca unele tari precum China sau Rusia s-au prins de schema. Si au inceput sa-si aduca aurul acasa, golind putinul care mai ramasese in depozitele din Londra. Acestia rad de tari precum India care chipurile a "cumparat" 200 de tone aur de la FMI, dar nu a cerut livrarea acestuia. Iar acum ca in depozite bate vantul e putin probabil sa mai primeasca ceva vreodata. In joc sunt implicate evident persoane de la varful marilor institutii financiare precum FED, JPM, BIS, LBMA, COMEX sau a comisiei de control pe commodities CFTC care incearca din toate puterile sa mai amane un pic deznodamantul. Dar cu toate astea, mare lucru nu mai pot face de acum, pentru ca au ramas pur si simplu pe uscat. Asa cum zic ursuletii, ziua in care adevarul va iesi la lumina se apropie: "it's all smoke and mirrors, and the CFTC can do nothing about it other than pray."
Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Excelenta postarea.
RăspundețiȘtergereLa Multi Ani!
Marian - mersi. La multi ani ! :)
RăspundețiȘtergereMadMax - poate e cazul sa faci si tu un cont... ;)
Dap, povestea cu derivativele e trista rau, nu doar in cazul imobiliarelor sau aurului despre care s-a tot vorbit. E o piramida cu varful in jos, in care baza reala reprezinta o fractiune tot mai mica din constructia virtuala aflata deasupra.
Explicam asta in finalul articolului in care povesteam ca inca de anul trecut depozitele incepeau sa se goleasca si anglo-americanii au incercat sa-i pacaleasca pe chinezi livrandu-le lingouri de tungsten: Scandal, dolari si tungsten
Care bula se va sparge prima ? Mai conteaza ? Oricum le va declansa automat si pe celelalte... :)
ce zici de FIAT money AUD ( australian dollar )? am impresia ca s-a apreciat fata de GOLD ... totusi , nu ar fi chiar hartie igienica !!!
RăspundețiȘtergeremike - daca poate fi tiparit de cineva peste noapte in cantitati cvasi-infinite, tot la statut de hartie igienica ajunge mai devreme sau mai tarziu... :)
RăspundețiȘtergere@madmax: cum adica nu accept nume simple? ai vrut sa postezi cu gheorghe sau vasile si te-am refuzat?
RăspundețiȘtergereCD - la setari pe blogger, in sectiunea comentarii exista optiunea Cine poate face comentarii?
RăspundețiȘtergereLa mine este bifat Oricine - include utilizatori anonimi. La tine cred ca este bifat Utilizatori inregistrati.
flavian, max the mad> gata, am rezolvat, veniti acum cu miile sa postazti la mine, fac cinste la toata lumea (cand o sa fac exit de pe aur..).
RăspundețiȘtergereHai ca am facut si eu o modificare, sa nu se mai deschida de fiecare data pagina noua pentru comentarii cum era pana acum. Mi se pare mai simplu asa, plus ca se vad mai bine comentariile.. :)
RăspundețiȘtergereTreaba se impute... o sa facem trafic de musetel la vara:
RăspundețiȘtergerehttp://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/europe-to-ban-hundreds-of-herbal-remedies-2171781.html
Salut,
RăspundețiȘtergereofftopic: tocmai vad pe realitatea o stire despre revolta unor soferi vis a vis de pretul mult prea ridicat al benzinei, preturile la noi fiind egale cu cele din Anglia, desi salariile difera.
Din cate stiu, aurul are cam aceeasi valoare in toata lumea; de ce la benzina americanii au preturile asa de mici?? E subventionata de stat? Sunt rafinariile lor mai performante, mai eficiente? Cumpara americanii petrol mai ieftin de la sauditi si irakieni mai ieftin decat cumparam noi? Adica astia din Arabia Saudita le vand americanilor petrol mai ieftin decat europenilor? Nu sunt intrebari retorice, chiar nu imi dau seama de ce ei pot avea benzina mai ietina. Multumesc de un eventual raspuns!
Liviu, din cauza taxelor luate de guvernele tarilor respective. La americani taxa e mica, daca nu ma insel sub 5 centi pe litru. La noi, nu e chiar mare pretul in comparatie cu pretul din alte tari din Europa, dar puterea de cumparare e pe undeva pe la genunchiul broastei. D-aia ni se pare mare pretul.
RăspundețiȘtergereSemne bune anul are...
RăspundețiȘtergerehttp://www.zerohedge.com/article/irish-ecb-borrowings-surge-countrys-bank-run-picks-speed
Imi place un comentariu:
Just in case anyone was wondering "Why do they insist on protecting senior bondholders?"
Answer: With senior bondholder "haircuts" come depositor "haircuts".
Reply: "But what about deposit insurance?"
Answer: "Don't make me laugh."
It seems as though Irish bank depositors have this one figured out and are acting accordingly.
Salut si La Multzi Ani!
RăspundețiȘtergereUn an nou cat mai bun si cat mai multe realizari si in 2011. Keep up the very good work Flavian.
CristianL
Liviu - a explicat bine Cristian, taxele si accizele mai mari la combustibili practicate in europa sunt cauza diferentei de pret
RăspundețiȘtergereMadmax - englezii sunt primii din lumea "libera" la interzis chestii si bagat reguli pe gat cu forta. Inca de acum vreo 10 ani cand am avut propriile experiente personale m-au mirat unele "reguli" de pe acolo, iar amicii emigrati care au venit de craciun anul asta mi-au povestit si altele.
Pe ZH au fost cateva articole bune zilele astea. Mi-a placut si cel despre Estonia sau despre denial. Cat priveste bancile si ai nostri mai cred ca depozitele intre 50 si 100 de mii tocmai au fost asigurate... pana la limita de 1%... :)
CristianL - multumesc, toate cele bune si tie. La multi ani !
RăspundețiȘtergerePentru ca tot vorbeam de JPM si manipularile acestora, se pare ca sunt bagati pana in gat si pe piata cuprului: A Single Trader, JP Morgan, Holds 90% Of LME Copper
RăspundețiȘtergereAcolo au adoptata insa alta tactica, cumparand tot ce se putea. Poate castigul pe cupru o sa le mai diminueze din pierderile cu argintul... :)
Frumos articol flavian! Si la multi ani!
RăspundețiȘtergereAr fi interesant, daca nu ai scris deja, un articol despre stocurile, previziunile, graficele, cu si despre viitorul argintului.
Faptul ca "there was .13 ounces of silver produced for every human being on the planet" - am citit eu undeva - pare destul de interesant.
Viitorul argintului ? Pai intre 50 sau 200 USD uncia cat estimeaza unii in viitorul apropiat si cvasi-infinit in momentul in care dolarul ajunge hartie igienica, poti alege cam orice numar... :)
RăspundețiȘtergereImi daduse CD un PDF interesant cu situatia argintului, o sa-l caut cand revin la birou.
La multi ani!
Documentele oficiale despre situatia argintului de care ma intreba cineva mai sus, cu multumiri lui Cristian Dogaru:
RăspundețiȘtergereDemand and Supply in 2009
The Silver Market in 2010
Si inca vreo doua materiale de pe ZH:
ScotiaMocatta Sells Out Of Silver Bars
Read Ted Butler's Prophetic Letter Warning Of COMEX Silver Manipulation... In 1989
Ultima apropo de ceea ce ziceam aici sau aici despre evolutia metalelor pretioase in ultimele decenii.
Salut Flavian,
RăspundețiȘtergereDoua comentarii, unul despre argint si unul despre cupru:
a. legat de argint: Cata vreme JP Morgan actioneaza in numele FED (asa cum zic ursuletii aia- ca "insider info"), nu au nici un risc. Riscul e al clientului- adica FED. Mie mi se pare ca explicatiile ursuletilor sunt cam aiuristice (plus ca fac reclama la siteul ala de cumparat argint si scot niste zgomote ciudate :) ).
b. legat de cupru: " A single trader, JP Morgan, holds 90% of LME copper". Aici lucrurile sunt mai simple. Totalul stocului de cupru din LME e insignifiant in productia/consumul global (practic e consumul pe o saptamana). Deci JP Morgan e long pe warranturi de cupru care nu au o asa mare influenta in consumul global. O sa le vanda la un mom dat-sau poate chiar au nevoie de cuprul fizic pentru vreun client de-al lor. Dar impactul in piata nu o sa fie major. Mie nu mi se pare o asa de mare stire asta. Daca voiau sa cumpere "tot ce se putea" mergeau pe piata fizica si cumparau de la producatori toata productia pe 2011.
PS: nu lucrez la JP Morgan, FED sau in domeniul argintului sau cuprului :)
a. pe termen lung, n-ar baga mana in fonc nici pentru viitorul FED-ului. Reclama insistenta o mentionasem si eu prima data cand am recomandat al doilea filmulet, dar cu zgomotele m-am obisnuit... :)
RăspundețiȘtergereb la cupru e posibil sa ai dreptate, n-am sapat prea mult pe acest domeniu sa vad care sunt cantitatile vehiculate in mod uzual pe un an
Legat de a: raspunsul e simplu. More losses, more printing. Dar deocamdata nu e cazul (parerea mea).
RăspundețiȘtergereLegat de b: consumul global e de aprox 20mil tone, iar stocul LME este in jur de 380,000 tone.
Ca sa aiba un impact major in piata cuprului JP Morgan ar trebui sa faca manipulari de pret pe LME avand o expunere mult mai mare pe piata fizica, unde majoritatea preturilor au la baza "cotatii LME". Dar LME are niste reglementari destul de stricte, mai greu de crezut. Cred ca acumularea asta e conjuncturala, sau JP Morgan actioneaza in numele unui client mare din industria cuprului (producator, consumator etc).
a. de acord. Si mai multe motive de a scapa de FIAT Ad-infinitum-printable money... :)
RăspundețiȘtergereb. Da, acum am socotit si eu cam cate tone inseamna cele 3 miliarde investite de JPM in cupru. Intr-adevar, la o productie anuala de 15-20 mil este nesemnificativa povestea. In special daca ne raportam la povestea cu argintul, unde au short-uri imense raportate la productia anuala.
Oricum, mi-e destul de clar ca sunt sustinuti de FED. De fapt logica e invers, pentru ca sunt constienti si ei ca la urmatorul "big" care se duce jos, au cam pus cruce si FED-ului. De aceea merg mana in mana sustinandu-se intre ei cu LBMA, GS, BofA si alti cativa "too big to fail" cat se mai poate.
Ok. Hai sa o luam "inginereste":
RăspundețiȘtergere- in primul rand 3.3miliarde de uncii inseamna cam 93.500 tone. E o cantitate mare intr-adevar si e de asteptat sa faca ceva valuri.
- in al doilea rand- shortul asta de 93.500 tone, e confirmat sau e doar la stadiul de zvon?
- in al treilea rand- chiar daca totul e real si JPM e short 93.500 tone argint la ordinul FED, poate sa fie un hedge al FED pe rezervele lor. O corelatie aur-argint, imposibilitatea de a face short prea mult pe aur, samd. Echivalentul a 93.500 tone de argint este 2200 tone de aur, iar FED are 8000 de tone de aur in stoc. Deci FED e solvabila pe operatiunea asta chiar daca totul se va lichida fizic.
- in al patrulea rand: nu toate pozitiile se inchid prin livrare fizica. De fapt o proportie mica se inchide prin livrare fizica. "Worse come" vor inchide pozitiile short cu loss pe care il va finanta FED (fie cu "fiat money" fie din rezerva de aur). Eu cam asa vad lucrurile.
For perspective, 3.3 billion ounces is roughly equal to:
RăspundețiȘtergere1) One third of all the world’s known silver deposits;
2) Two times the world’s approximate stockpiles of silver bullion;
3) Four times the annual mined supply of silver;
4) 30 times the inventory of silver at the COMEX
FED doar sustine ca are vreo 8000 de tone. Cu astea insa se pare ca au shortat aurul incepand cu anii 90, chinezilor le-au livrat tungsten acum doi ani, iar Ron Paul insista de atata vreme pentru un audit independent sa vada ce a mai ramas de fapt din miile alea de tone presupuse.... ;)
Da, in mod normal doar proportii mici se inchid cu livrare. In ultima vreme vorbim insa de o proportie tot mai mare din niste short-uri tot mai imense.