vineri, 31 decembrie 2010

In pragul noului an

Este vremea sa tragem linia dupa anul ce a trecut si sa privim cu speranta spre anul ce va urma. Este vremea in care lumea se intrece in previziuni, contabilizand reusitele sau ratarile privind asteptarile pe 2010 si isi incearca din nou puterile cu 2011.

Eu nu voi face asta. Stiti deja ceea ce prevedeam inca din primavara lui 2009, atunci cand Romania nu auzise inca de criza, de posibile transe FMI, de taieri de salarii si pensii, de posibile falimente bancare si de stat, de manipulatori toxici din USSA sau porcusori din Europa. Vorbeam inca de atunci despre pierderea valorii banilor de hartie in timp ce lumea se va intoarce la metalele pretioase ca moneda de tranzitie catre noul sistem. Despre problemele energetice si naturale ce vor duce la scumpirea hranei si a combustibililor. Despre schimbari de mentalitate, despre o transformare totala a lumii pe care o stiam si despre alternative la multe din aceste dificultati pe care le avem in ziua de azi.

O parte din lucrurile pe care le spuneam de pe atunci s-au indeplinit deja in 2010. Altele inca le mai asteptam, iar 2011 ne va aduce cu siguranta si mai aproape de indeplinirea lor. Cu toate ca lumea in jurul nostru pare sa intre in haos, ramanem optimisti, pentru ca stim deja oricum ca teama nu ajuta la nimic. Asa cum am repetat de atatea ori, cel mai important este sa pastram o minte deschisa, sa acceptam noutatile cu bune si cu rele, sa incercam sa ne informam si sa intelegem cat mai bine ceea ce ni se intampla. Pentru ca singura constanta a universului in care traim este schimbarea.

Va urez un an nou cat mai bun voua, familiilor voastre si intregii lumi.

La multi ani !

Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

19 comentarii:

  1. La multi ani, si va doresc sa aveti un an cat mai productiv.

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani Flavian si multumiri pentru tot ce faci.

    Ca o completare la ce ai scris nu trebuie doar sa fim optimisti ci sa stim cumva ca tot ce se va intampla pe termen scurt si lung e ceea ce trebuie sa se intample, iar daca va fi rau, in tot acest rau va fi si ceva bun iar finalul pana la urma va fi bun...

    Vorba aceea: "Everything will be fine in the end. If is not fine, is not the end!"

    (totul va fi bine in final, daca acuma nu e bine inseamna ca nu e finalul :), o traducere mai barbara)

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani tuturor!
    Multumim pentru ideile postate pe acest blog Flavian.
    Totusi cred ca trebuie sa ne pastram optimismul: "cineva" a inceput sa intervina din ce in ce mai mult si nu ne va lasa sa ne distrugem unii pe altii (vedeti blogul lui David Wilcock articolele din seria China's October surprise).

    http://divinecosmos.com/index.php/start-here/davids-blog/872-disclosureevent

    Din ce in ce mai multi oameni se trezesc si incep sa inteleaga cum sta treaba, nu mai crede aproape nimeni in povestile cu terorismul, pandemii, incalzire globala etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. La Multi Ani! si un an 2011 cu evolutie.

    Eu tot nu am inteles care e "China's October Surprise", care e planul chinezilor. Poate in 2011 voi intelege :)

    Donache

    RăspundețiȘtergere
  5. Va multumesc si eu tuturor pentru gandurile bune.

    dan - mi-a placut aia cu finalul e mereu bun, n-o stiam... :)

    Anonim - emisiunea radio pe care o recomandam aici explica cel mai bine povestea cu China si nu numai

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani spun si eu.
    parca din ce in ce mai multa lume se bucura de raul Americii? pai sa vedem ce prosperitate ar putea aduce aceste tari din BRIC? de ex. Rusia daca se supara inchide gazul si tremura Europa in frig, occidentul a devenit prea depedent de partea aceea a lumii si de fapt asta trebuie sa se schimbe,mentalitatitea de a trai f.bine dar pe spatele altora. "China and her BRIC allies (Brazil, Russia, India, China - also Argentina and others) can take a leading role in restoring prosperity on this planet, pai o sa vedem prosperitate din plin la miliarde de oameni de acolo cu siguranta, oare? China sta asa bine tocmai datorita globalizarii, castigand de la tarile bogate bani sau poate cineva crede ca Rusia plateste cu bani cash ca are ea fara numar cand tocmai acum cativa ani au fost salvati de cateva zeci de miliarde venite din America; marea populatie a Chinei este foarte saraca daca vor trece pe consum intern fabricile lor vor incepe sa produca mult pe stoc deoarece este un numar enorm de fabirici construite in ultimii ani mai mult daca nu au cui sa vanda nici populatia ei nu va avea salarii deci consum intern scazut. Marile companii occidentale nu isi spun sperantele in regimuri opace probabil; este nevoie de o America restructurata dar din pacate politicienii de acolo sunt ca si cei de la noi incompetenti, corupti totodata influenta marilor corporatii este groaznica, iar omul de rand s-a lasat acaparat de consum. China nu doreste decat sa profite intr-un mod foarte urat de materii prime consumurile ei incomparabile cu ale altor state iar asta reprezinta un mare risc la adresa planetei ei nu vin cu tehnologii noi inovatoare folosesc din plin mari cantitati de carbune adica poluare, poate cine stie asa este si planul lor de a-si reduce populatia prin inghitirea de noxe.

    RăspundețiȘtergere
  7. bgm - banii sunt simple hartiute pe care in acest moment unii le emit, iar altii inca le mai pretuiesc si le mai utilizeaza, de buna voie sau nu... ;)

    Apoi, in povestea cu US si china. Urmaresc lucrurile astea de mai bine de doi ani si tot ce s-a intamplat de atunci mi-a confirmat banuielile pe care le aveam. Nu stiu daca americanii mai rezista si in 2011, dar vom vedea. Eu pariez pe china in acest moment si sper ca libertatea adevarata, nu cea falsa etalata acum de vest, sa ajunga in final si la ei.

    RăspundețiȘtergere
  8. ar trebui sa ne detasam si sa facem diferenta intre civilizatii. era ok cand pe timpul comunismului in Romania cursul era fixat de la centru?

    uite ce a facut China http://www.telegraph.co.uk/technology/internet/8231444/China-makes-Skype-illegal.html; cam asa arata pe la ei in ograda http://www.chinawhisper.com/the-price-we-pay-for-fashion usor, usor terenurile foarte poluate vor fi asemanatoare locurilor de pe luna. investesc in trenuri ultra-rapide autostrazi prin munti dar nu fac nimic-inovatii pentru a proteja mediu oare cat costa China din punct de vedere al mediului? probabil ar trebui sa dea drumul la tiparnita de yuani la fel cum a facut-o america?! riscurile de a lasa China sa se joace cu planeta sunt enorme, in America nu omul de rand trebuie sa se trezeasca din betie desi creierul lui a fost stors si are pretentii mult prea mari pentru cat produce valabil in Europa dar si mai valabil in Romania mai bine cersetori decat la cusust de pantaloni.

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim - vezi ce spuneam in finalul articolului despre china vs US si atentie la rugamintea mea privind comentariile.

    Dupa colapsul dolarului, chinezii nu vor mai beneficia de resurse ieftine asa cum au facut-o americanii dupa prabusirea imperiului sovietic si a rublei. Pentru ca se termina petrolul la arabi si rusi, s-au cam taiat padurile si in Brazilia sau Romania. Au papat altii tot deja. Chinezii in schimb sunt obisnuiti sa se descurce cu putin. Nu au inca pretentiile si mentalitatea de consum a vesticilor si nici nu cred ca vor apuca sa mai ajunga acolo. Dar la ei nu asta e problema. Problema ? Asa cum bine enumera cineva... nu exista libertate de expresie, e dictatura la vedere, nu se respecta drepturile omului, nu exista democratie, nu exista putere judecatoreasca independenta, nu exista presa libera, nu exista dreptul la uniune sindicala, este cenzurat pana si internetul, este un stat militar-politienesc, tot ce stim este punctul oficial de vedere, sunt executati mii de oameni anual, au rata de sinucideri sky high, lucreaza pe seminte in orezarii, nu exista alta putere in stat decat partidul comunist si altele de genul.

    Cu toate acestea lucrurile se imbunatatesc si la ei pe zi ce trece. De aceea unii raman pe ganduri cand vad filmulete de genul asta. Diferenta fata de lumea vestica se diminueaza. Comertul a deschis calea, cercetarea a insemnat educatie si libertatile tot mai multe vin si ele din urma. In final va trebui sa invatam ce e mai bun din ambele sisteme. Puterea de munca si rezistenta asiatica. Deschiderea spre nou si dorinta de libertate a vestului. Sa utilizam resursele in mod economic si sa punem la lucru tehnologia in folosul nostru. Sa creem o retea globala de comunitati cu acelasi set de valori care colaboreaza intre ele. Lumea veche se destrama sub ochii nostri si va trebui sa incepem reconstructia cat de curand.

    RăspundețiȘtergere
  10. China chiar poate sa-si sustina "propria greutate"? ia sa zicem ca se pune un petrol la 110 ce sa mai zicem la 140, marfurile lor nu se vor scumpi? sunt cei mai mari consumatori de petrol atat pentru produse dar si in trasport, se spune ca la o crestere de 30% a pretului produselor deja jucaria chineza incepe sa se blocheze, nu cred ca dorim sa stim sa faca greva cateva sutedemilioane de oameni ei chiar stau sub o mare bomba fiindca populatia aceea imensa trebuie tinuta sub control. Apropo sa nu uitam ca metalele pot fi si nationalizate, s-a intamplat inclusiv in America. Multumim pentru articole Flavian.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu sunt cei mai mari consumatori de petrol. Americanii consuma cam un sfert din petrolul planetei. China consuma cam jumatate fata de acestia, la o populatie de 5 ori mai mare si in conditiile in care produc aproape tot ce inseamna plasticaraie pentru toata planeta.

    Apoi sa nu uitam ca rezolvarea problemelor energetice si de poluare va trebui sa inceapa tocmai cu petrolul, altfel nici US, China sau altii nu vom avea o sansa. Ulterior vom invata sa nu mai facem diferente si discriminari intre popoare, dupa ce statele sau granitele actuale vor disparea si in lumea fizica, la fel cum au disparut si in lumea internetului.

    RăspundețiȘtergere
  12. Much of what Soros is trying to accomplish lines up with the goals of the international banking elite, but what they don't like is that Soros won't stop publicly talking about a global currency and a "New World Order"

    http://www.zerohedge.com/article/george-soros-united-states-must-stop-resisting-orderly-decline-dollar-coming-global-currency

    RăspundețiȘtergere
  13. Cred ca anonim se refera la altceva, la faptul ca cresterea pretului la petrol va reduce din marjele de profit pe care companiile vestice din China le fac din arbitrajul de forta de munca. Deci daca costul transportului produselor din China creste din cauza cresterii pretului la petrol, atunci avantajul comparativ al fortei de munca ieftine din China scade sau chiar dispare. Asta se intampla independent de cat petrol consuma China sau cat intra in productie. Dar daca pretul la petrol creste semnificativ, se intampla si alte efecte in lant, destul de grave, din care scumpirea produselor chinezesti ar fi ultima problema pentru oameni, comparat cu scumpirea agentului termic sau a benzinei, de exemplu.

    RăspundețiȘtergere
  14. MadMax - vazand si filmuletele lui Glenn Beck pe acelasi subiect, incep sa-i dau dreptate lui Michael Snyder cand zice ca Soros e un fel de oaie neagra a "elitelor" mondiale. Dar mai ca as zice ca o face intentionat tocmai pentru a le da peste nas celor care mai viseaza la "new world order" si control, la fel cum le-a dat peste nas si englezilor cu lira mai acum ceva vreme... ;)

    The enemy of my enemy is my friend. Parafrazand. But shouldn't the world's people have something to say about all of this? Perhaps the world's people do want a "managed decline" of the U.S. dollar. Perhaps the world's people do want an end of the old "global currency". Perhaps the world's people do want a "New World Order" that's not based on the dollar or any other FIAT money.

    RăspundețiȘtergere
  15. Tudor - sa incercam sa nu mai vedem totul in termeni de bani si de profit. Normal ca noi ar trebui sa invatam un pic de la ei sa muncim mai mult, iar ei ar trebui sa beneficieze de un nivel de trai mai bun.

    Ai totusi dreptate cu privire la scumpirea combustibilor. Eu raman la opinia ca solutiile reale la problemele energetice vor incepe sa fie implementate inainte ca Peak Oil sa isi faca simtita prezenta la modul critic.

    Asta nu va insemna insa ca hidrocarburile se vor ieftini, pentru ca raman totusi o materie prima importanta, iar FIAT money la care ii raportam acum oricum isi vor pierde din valoare.

    RăspundețiȘtergere