luni, 29 noiembrie 2010

Stiri pe scurt

Pentru ca lista de comentarii la articolul precedent devenea prea lunga am zis sa actualizam un pic situatia.

Saptamana incepe furtunos cu dezvaluirile tot mai semnificante ale celor de la wikileaks, multumiri lui dan pentru link:
US embassy cables leak sparks global diplomatic crisis
The United States was catapulted into a worldwide diplomatic crisis today, with the leaking to the Guardian and other international media of more than 250,000 classified cables from its embassies, many sent as recently as February this year.

At the start of a series of daily extracts from the US embassy cables – many designated "secret" – the Guardian can disclose that Arab leaders are privately urging an air strike on Iran and that US officials have been instructed to spy on the UN leadership.

These two revelations alone would be likely to reverberate around the world. But the secret dispatches, which were obtained by WikiLeaks, the whistleblowers' website, also reveal Washington's evaluation of many other highly sensitive international issues.

These include a shift in relations between China and North Korea, high-level concerns over Pakistan's growing instability, and details of clandestine US efforts to combat al-Qaida in Yemen.
Situatia economica din Irlanda pare sa fi ajuns la un rezultat final in privinta bailoutului. Vor primi 85 miliarde si se va nationaliza astfel "cea mai prestigioasa" banca a "tigrului celtic":
Bank of Ireland va fi nationalizata
Bank of Ireland a anuntat luni ca isi va majora capitalul cu 2,2 miliarde de euro pana in februarie, ceea ce va conduce, cel mai probabil, la o nationalizare de facto a acestei institutii financiare, relateaza AFP.

Acest anunt survine la scurt timp dupa acordul privind planul de sustinere a Irlandei cu un imprumut de 85 de miliarde de euro, acordat de UE si FMI, dintre care 35 de miliarde sunt destinati salvarii sectorului bancar.

In consecinta, statul va detine circa 80% din capitalul BofI, in comparatie cu 36%, in prezent, ceea ce inseamna practic nationalizarea bancii, noteaza luni presa irlandeza. O alta banca aflata in dificultate, Allied Irish Banks (AIB), ar putea sa aiba o soarta similara, in urma unei injectii de capital de peste 5 miliarde de euro.
In concordanta cu tema de ieri, am primit un link foarte bun de la Gab pe acelasi subiect al unor alternative la sistemul actual:
A Circle of Gifts

Wherever I go and ask people what is missing from their lives, the most common answer (if they are not impoverished or seriously ill) is "community." What happened to community, and why don't we have it any more? There are many reasons – the layout of suburbia, the disappearance of public space, the automobile and the television, the high mobility of people and jobs – and, if you trace the "why's" a few levels down, they all implicate the money system.

More directly posed: community is nearly impossible in a highly monetized society like our own. That is because community is woven from gifts, which is ultimately why poor people often have stronger communities than rich people. If you are financially independent, then you really don't depend on your neighbors – or indeed on any specific person – for anything. You can just pay someone to do it, or pay someone else to do it.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

vineri, 26 noiembrie 2010

Alternative monetare - o lume fara moneda

Incepeam acum ceva timp seria alternativelor monetare, pe care tocmai am recapitulat-o de curand aici. N-am mai scris de ceva vreme pe acest subiect, dar uite ca tocmai de curand am gasit de cuviinta sa mai adaug inca un episod la seria respectiva. Numarul treisprezece, sa speram ca-i cu noroc. E lung, stiu ca e cam lung. Dar n-am cum sa-l despart si as vrea sa va fac promisiunea ca merita. Mai ales acum ca aveti un pic de timp liber in weekend... :)

Despre modul in care va arata o posibila lume atunci cand tranzitia prin care trecem acum va lua sfarsit v-am tot povestit eu pe aici. Vorbeam in articolele din categoria previziuni precum acesta despre o masiva descentralizare ce va avea loc. Explicam acolo ca in functie de modul in care fiecare comunitate va reusi sa se organizeze si sa colaboreze, oamenii vor trece mai greu sau mai usor peste momentele grele ale tranzitiei. Spuneam ca e bine sa cunoastem diversele alternative economice pentru a putea alege intre ele in cunostinta de cauza atunci cand va sosi vremea. Vor fi comunitati care vor prefera sa-si emita poate o moneda proprie pentru a pastra o vreme acest reper pentru cei care se vor obisnui mai greu cu noua lume. Vor fi altele care vor trece la barter sau la alte forme de schimburi directe. Se vor utiliza poate metalele pretioase ca moneda universala pentru schimburile intra si inter-comunitare.

Poate vor fi insa si grupuri care vor reusi eliminarea monedei cu totul din viata comunitatii inca de la inceput. Iar aici intervine si motivul pentru care a aparut acest nou episod. Intr-una din multele mele discutii cu "amicii" de pe forumul cg a aparut provocarea de a da un exemplu. Un mod in care societatea s-ar putea reorganiza si ar putea trai intr-o lume fara moneda. Asa a aparut ideea unei retele globale de comunitati total independente, asemanatoare intr-un fel cu vechile orase-cetate de pe vremuri.

Dar povestea nu s-a oprit aici. Pentru ca multi cand aud de o lume fara moneda se gandesc la o lume precum cea de azi in care doar banii ar disparea brusc, dar restul ar trebui sa ramana la fel. Ceea ce este evident o idee eronata. Asa cum am mai explicat, de data aceasta trebuie sa gandim lucrurile invers. De jos in sus. Sa ne punem intrebarea incepand cu omul, nu cu societatea. Sa nu ne gandim cum putem avea comunitatile imense si nesustenabile de azi functionand fara moneda. Ci sa vedem pana la ce dimensiune putem ridica o comunitate sustenabila care ar putea functiona in acest mod.

Se spune ca familia e celula de baza a societatii. Iar intre membrii unei familii se poate colabora foarte usor si fara existenta banilor. Putem extinde acest model chiar la un grup de familii. Vecini sau rude mai indepartate care se ajuta unii pe altii. Poate chiar membrii unui sat. Sau ai unui orasel ? Cat de sus putem urca cu acest model ? Depinde foarte mult de vointa membrilor sai si de modul in care acestia vor intelege necesitatea de a colabora. Momentan aceasta tinde spre zero, fiecare om avand iluzia ca este "independent" de ceilalti. Ca este doar el si banii lui care ii permit sa faca orice doreste atata vreme cat are destui. Asta insa nu va mai dura prea mult.

Dar pornisem de la ideea unei retele. Iar pentru cei cu unele cunostinte de IT acest exemplu va fi si mai usor de inteles. Lumea se astazi este o lume ierarhica. Una in care toate resursele se strang la centru si sunt apoi redistribuite. Atat in sistemele "comuniste" cat si in cele "capitaliste". In ambele controlul se face de catre cei de la varf sau de la centru. Principala diferenta e ca intr-un caz avem in varful ierarhiei membrii partidului unic, iar in al doilea pe sefii corporatiilor cu tendinte monopoliste. Este cam acelasi model in care functioneaza retelele clasice, centralizate. Toate informatiile sunt adunate pe un server principal, iar de acolo clientii descarca fiecare ce are nevoie. Serverul este punctul cheie, cel care controleaza totul, da permisiuni sau le retrage, imparte fiecaruia ce banda de trafic considera necesara, iar in momentul in care devine supraincarcat toata lumea incepe sa se planga.

Cam asa arata si societatea noastra in ziua de azi. Ca o retea supraincarcata, incurcata de birocratie, legi si reguli pe care unii se chinuie sa le planteze, iar altii sa le ocoleasca, intr-o cursa nebuna. Doar ca in lumea internetului inovatia si-a spus cuvantul. Tot piratii net-ului si hackerii saracii. Care voiau sa-si imparta intre ei muzica sau filme fara a mai plati pentru asta sume prohibitive caselor de productie ce traiau pe seama artistilor. Vanati de autoritati carora le era usor sa puna ochii pe serverul central si sa-l dea jos, baietii au venit cu o metoda ingenioasa. Retelele peer to peer. Dati un click pe link si veti putea vedea in partea dreapta diferenta in imagini dintre retelele centralizate clasice si retelele p2p.

Resursele in cazul p2p nu mai sunt centralizate. Fiecare isi pastreaza la el muzica sau filmele. Iar pe server ramane doar o lista, un fel de inventar si nimic mai mult. In momentul in care ai nevoie de ceva anume, intri pe un server cunoscut si cauti lista. Apoi iei legatura direct cu cei care au ceea ce cauti si transferi de la acestia resursele de care ai nevoie. Serverul e mai liber, pentru ca nu trebuie sa tina pe el toata gramada de informatii. Nu se mai chinuie nimeni sa incarce acolo tone de date pentru ca ulterior altii sa se chinuie sa le descarce. Siteul nu mai e un punct vulnerabil, pentru ca nimeni nu se poate lua de tine doar pentru o lista. Iar in caz de ceva, oricum poti copia lista mult mai usor pe n alte site-uri care nu necesita performante deosebite, decat sa muti tone de date pe servere puternice. Dispare astfel si controlul si aglomeratia, scad si riscurile.

Banuiesc ca pana acum v-ati prins deja unde vreau sa ajung. O lume bazata pe mici comunitati sustenabile si independente. O retea de orase si orasele care pot functiona in interior fara moneda, la fel ca membrii unei familii. Unde dispar statele, uriasii birocratici cu picioare de lut. Dispar si granitele odata cu ele, dispare si necesitatea tonelor de rapoarte si contabilizari, controale vamale si limite reale sau virtuale. Uniunea europeana a fost un prim experiment de acest gen, in care mare parte din vechile limite au fost eliminate, acum mai trebuie facuta doar descentralizarea. Care este din ce in ce mai aproape, e suficient sa va uitati in jurul vostru si veti intelege asta.

Eliminarea controlului central nu implica insa lipsa coordonarii. In lumea libera a internetului hub-urile dc sau site-urile de torrenti apar ca ciupercile. In ciuda incercarilor autoritatilor de a le da in cap. Ele nu controleaza nimic, dar ajuta la o mai buna interfatare, o mai buna comunicare. Structuri asemanatoare pot exista fara probleme si intr-un posibil sistem economic ulterior. Tehnologia e de partea noastra, nu trebuie sa renuntam la ea. Nu e o involutie, ia ce e mai bun din ambele sisteme. Nu mai suntem ca acum doua mii de ani, cand intre cetatile grecesti stafeta mergea cu calul si la camp arau cu boul. Nu e o utopie, este o solutie reala, chiar daca acest model nu convine unora. Lumea de acum cu tehnologia utilizata in scopuri extreme, planeta poluata si secatuita de resurse, varianta ASTA nu poate fi o solutie.

Unii vor insista totusi ca nu se poate. Ca ne vom intoarce la modelele societatii de acum mii de ani. Ca marile metropole vor intra in haos, neputand aplica acest model la scara respectiva. Usor nu va fi intr-adevar, mai ales in prima faza. Iar cat de sus poate fi impinsa limita dimensiunii unei comunitati care nu are nevoie de moneda ramane sa vedem. Minimul e un individ. O familie. Poti sa ai propriul tau "IP routabil" daca te descurci singur. Maximul era intrebarea pe care o puneam eu mai devreme. Pot metropole sau orase de zeci de mii de locuitori sa functioneze fara moneda ? Reusesc sa-si asigure cele necesare lor si sa contribuie cu suficiente resurse pentru proiectele comune pe care le au cu alte noduri din retea ?

In primul rand aceste comunitati sustenabile vor trebui sa-si asingure singure hrana. Ideal in mod direct. Tehnologia ne poate ajuta si aici. Dar nu tehnologia in sensul de tractoare care papa o tona de petrol, imprastiind tot felul de chimicale ce omoara solurile, utilizand plante modificate genetic astfel ca semintele sa nu poata fi reutilizate si dand spagi politicienilor pentru ca statul sa le omoare concurenta. Doar pentru a face profit cat mai mare, bani cat mai multi pentru companiile lor. Sa vanda oricat si oricum, chiar daca dauneaza sanatatii, astfel mai fac profit si companiile farmaceutice. Ca sa creasca la bursa, sa aibe cu ce sa se joace speculatorii si sa creeze si mai multe profituri si scheme piramidale. Bani, bani, bani.

Mda, asa probabil nu va merge. Ideea era cu totul alta si eu la altceva ma gandeam. De exemplu mie imi place sa ingrijesc plantele. Sunt o gramada care ar face asta in aer liber sau in mici sere decat sa stea cu ochelarii in teancul de dosare mancand birocratie pe paine. Pentru ca asa vrea statul. Sau managerul care trebuie sa scoata rapoarte pentru actionari. Cei cu banii. Altcineva e pasionat de tehnica. Sta ore intregi in laborator, ii place sa surubareasca, sa descoasa jucarii, electronice si mecanice, nebunii de tot felul. Cand i se face foame, trece pe la mine pe la ferma. Ia cativa morcovi, cartofi, ce avem si ce-i place. Fara nici un ban. Cand termina de construit elicea imi face una cadou. Mie sau cui are nevoie de ea, ca poate eu am deja una. Iar planurile le pune pe internet, in retea, sa se inspire si altii. Sa-si poata construi si ei elici mai bune, mai usor, mai repede. Nu o vinde. Nu o ingroapa in patente pentru bani si pentru ca sa faca profit el sau "compania" la care "lucreaza" impreuna cu alti pasionati de tehnica.

Acestea sunt doar cateva exemple despre cum ar putea arata lucrurile. Ideal ar fi ca oamenii de pe intreaga planeta sa lucreze ca membrii unei familii, dar sunt constient ca asta nu se va putea realiza de pe o zi pe alta. Asa cum spuneam tehnologia e de partea noastra iar cunostintele la fel. Avem totusi chiar si in lumea de azi, asa cum este ea, unele exemple a ceea ce se poate realiza cand oamenii doresc ceva si isi pun mintea la contributie. Fara a avea ca scop banii. Daca ati participat vreodata intr-o actiune de voluntariat o sa intelegeti ce vreau sa zic. Oamenii participa acolo din proprie vointa. Chiar daca uneori ajung sa faca si sarcini mai putin placute. O fac intelegand ca nu sunt obligati si ca astfel beneficiaza toti. Din proprie initiativa.

Stiu ca mentalitatile nu se schimba de pe o zi pe alta. Dar am impresia ca directia se intrezareste deja. Primul val major am fost noi, cei care am inceput sa ne trezim acum vreo cativa ani odata cu criza economica. Am inceput sa ne documentam, sa citim, sa dezbatem, sa scriem. Informatia s-a adunat, a fost filtrata, s-a sedimentat. Iar daca presimtirile nu ma inseala, urmatorul val mare se apropie vazand cu ochii, probabil imediat dupa sarbatori. Ar trebui sa fim pregatiti sa-i intampinam pe noii veniti asa cum se cuvine. Pentru ca vor avea o multime de intrebari si temeri. La fel cum aveam si noi acum ceva timp. Mult a fost, putin a mai ramas. Asa cum spunea unul din cititorii mei, important este pana se aduna masa critica. Efectul celor 100 de persoane. Iar noi am ajuns la 98 in acest moment... ;)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

joi, 25 noiembrie 2010

Noutati si comentarii

Sa revenim iar la ale noastre. Inca o salata asortata cu ultimele noutati ce au aparut zilele astea. Ca au tot aparut, nu gluma. Sa o luam in ordine asadar. Mai sunt nici doua saptamani pana la data de 7 decembrie. Povestea incepuse usor, asa cum stiti probabil de pe la mine: Ceva falimente pe 7 decembrie ? Intre timp s-a bagat insa si mediafax pe subiect. Lucrurile incep sa devina tot mai interesante: Un protest faţă de sistemul bancar mondial, lansat de Eric Cantona, susţinut de mii de internauţi. Un articol bunicel care se leaga de aceasta tema are si CD: “Vina e impartita”. Plus inca unul din partea lui Bogdan: Ghici cine este responsabilul-șef?

Abia astept primele reportaje Pro TV ca-i si vad. Catalin Radu lemnTanase pe 7 decembrie dimineata la coada la banca: Ce faceti aici doamna ? Am auzit si eu niste zvonuri in presa si am venit sa vad daca e adevarat. Si credeti ca actiunea va avea succes ? Nu stim, dar dupa cum vedeti este destul de aglomerat, asa ca nu strica sa scoatem niste bani cat se mai poate. Draga Andreea, dupa cum se poate observa, numarul clientilor care stau la coada sa-si retraga banii este in continua crestere. Autoritatile ne asigura (ca de obicei) ca oamenii nu au de ce sa isi faca probleme.. blabla. Vom reveni cu detalii pe parcursul zilei. Aici CRT pentru stirile ProTV, predau legatura. Sa vezi distractie dupa aia... :)

Tin minte anii 2000 la ultima actiune de acest gen, cea in care se discuta despre caderea BCR-ului. Au adus dolari cu avionul si descarcau la sucursale banii cu camioanele. Saci intreci cu cash veniti de la BNR. Dar atunci erau alte vremuri. Lumea nu folosea carduri, abia iesisem din anii 90. Isarescu imprima banii pe banda rulanta, se schimbau pozele de pe bancnote in fiecare an. Aveau beciurile pline si imprimanta calda. Au reusit sa dea tuturor celor care au vrut sa retraga. A fost la limita, dar au scapat. Acum, sa mai fie o situatie in genul celei de atunci, nu stiu sincer daca ar mai putea face fata.

O alta stire importanta ce a circulat zilele acestea este cea legata de Irlanda: "Salvarea" Irbanclandei. Apropo de care avem si filmuletul asta aparut ieri, cu multumiri lui madmax: discurs in parlamentul european. E simpatic nenea asta. Il stiu de pe cand il luase la bani marunti pe van Rompuy. E cam nationalist si limbajul e usor exagerat, stiu. Am observat asta si nu sunt de acord chiar cu tot ceea ce spune. Dar apreciez faptul ca astfel de lucruri incep sa se auda in public, oficial, la nivel inalt.

Intre timp diversiunile baietilor veseli continua. Fac si ei ce pot. Mai cauta un pic de pricina in Coreea, mai strang surubul pe partea cu internetul, mai imping nitzel bariera controlului. Testeaza limitele, dar e cam riscant, ca oala e deja sub presiune. Pe langa problemele economice care au impins deja oamenii in strada, chestiile de genul asta mai lipseau ca sa puna paie pe foc. Am auzit ca se vand foarte bine tricourile de genul asta... :)

Stirile adevarate sunt insa altele. Ieri ati vazut ce s-a intamplat: Both Russia and China have decided to back out of US dollars as the basis for their international trade. Treaba se cocea de ceva vreme: Are BRIC Countries a Threat to the Dollar Standard?. Au inceput-o cu turcii, au continuat-o cu rusia. De nemti s-au apropiat puternic la G20. Ei sunt pentru europa cel mai mare exportator si producator, la fel cum e china la nivel mondial, satui sa suporte deficitele altora. Stirea renuntarii la dolar ca moneda de rezerva nu a surprins pe cei care mai citesc si altceva decat prostiile oficiale. Partea frumoasa a fost ca anuntul a aparut exact in ziua in care publicasem articolul privind faza a treia a povestii China-US.

Usor-usor vor intelege si altii ce s-a intamplat ieri. Cum atragea atentia si Tudor, intre timp, chinezii au inceput sa faca disponibile bonduri denominate in renmibi si pentru cumparatorii offshore pe bursa. Partea interesanta e ca partenerul de tranzactie a fost Deutsche Bank. Deci meciul China-USA e in plina desfasurare. Pe de-o parte chinezii cu rusii arunca dolarul de la balcon, iar pe de alta euro se face tzandari. Distractia adevarata de acum incepe.. :)

Tot zilele acestea am primit de la dan un clip interesant. Spune cam aceleasi lucruri pe care le afirm si eu, dar este adresat unui alt gen de audienta. Democratia. Pumnul in gura bagat celor 49% care gandesc altceva sau celor 40% care nu merg la vot de catre cei 30% care nu stiu ce fac. Politica. Praf in ochii celor care mai cred ca prin vot aleg ceva si in parlament se mai pot face minuni. Legea. Niste aberatii scornite de diverse grupuri de interes, votate stim noi cum de niste politicieni penibili si pe care unii le numesc legi. Dreptatea mi-o fac eu. Singura lege care mai are valoare in acest moment este cea a bunului simt: Guess Who - Manifest

Pe aceeasi tema, a intrarii in irelevanta a vechilor structuri, a statului si a legilor, un articol de la Dan Selaru: Dreptatea lui Benjamin Franklin. Nu va faceti iluzia ca lucrurile astea se intampla doar la noi: "Which Senators got paid off to support S.510 - the 'Food Safety' Modernization Act". Roberta manechina noastra e o banala amatoare cand vine vorba de "legi" cu dedicatie. Dar... la naiba, cica "legea" se aplica nu se discuta. Yea, right. Asa cum ziceam, legea bunului simt e singura care mai are o valoare in acest moment, restul prostiilor nu mai merita nici doi bani.

Concluzia de final ? Remarca tot Dan Selaru intr-un articol zilele trecute ca avem "războiul valutelor", inflaţia din China, balamucul financiar din Irlanda, Coreea de Nord atacă Coreea de Sud. Ieri tocmai ne-a lovit chestia cu dolarul, peste doua saptamani urmeaza treaba cu bancile si cine stie ce mai apare pana atunci. Ampresia tot mai clara ca robotzeii avusera dreptate. Punctul de cotitura pare sa fi fost saptamana 8-14 noiembrie si de atunci se simte tot mai tare schimbarea de trend. Bulgarele pare sa o fi luat la vale si daca e dupa cum se asteptau ei, avalansa de stiri abia a inceput. Pregatiti centurile de siguranta. Nu, nu alea de la femeii... ;)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

miercuri, 24 noiembrie 2010

Alternative monetare si energetice

Pagina asta trebuia sa o fac de multa vreme. Pentru ca sortarea si cautarea articolelor pe blogger este cam anevoioasa iar la cele mai apreciate articole nu aveau loc toate episoadele. Cele doua serii, aranjate in ordine cronologica:

Alternative monetare

1.Alternative monetare - introducere
2.Alternative monetare - varianta oficiala SDR
3.Alternative monetare - varianta cos valutar
4.Alternative monetare - corelatii si NWO
5.Alternative monetare - varianta monede locale
6.Alternative monetare - monedele inter-regionale si aurul
7.Alternative monetare - intrebari
8.Alternative monetare - banii ca marfa si RMO 100%
9.Alternative monetare - RMO 100% continuare
10.Alternative monetare - energia
11.Alternative monetare - banii si punctele
12.Alternative monetare - trocul
13.Alternative monetare - o lume fara moneda

Alternative energetice

1.Alternative energetice - introducere
2.Alternative energetice - EROEI
3.Alternative energetice - valoarea energiei
4.Alternative energetice - randament si cost
5.Alternative energetice - exercitiu de imaginatie
6.Alternative energetice - varianta oficiala
7.Alternative energetice - problema transportului
8.Alternative energetice - problema stocarii
9.Alternative energetice - notiuni teoretice
10.Alternative energetice - problema bateriilor
11.Alternative energetice - fabricarea bateriilor
12.Alternative energetice - incarcarea bateriilor
13.Alternative energetice - completari baterii
14.Alternative energetice - sursa, transformator, stocare
15.Alternative energetice - studiu de caz
16.Alternative energetice - hidrogenul
17.Alternative energetice - experimente: introducere
18.Alternative energetice - experimente: continuare
19.Alternative energetice - experimente: recapitulare
20.Alternative energetice - experimente: constructie
21.Alternative energetice - UPS
22.Alternative energetice - eoliene si voltaice pentru acasa

Daca vor aparea si alte episoade in aceste serii voi actualiza listele pe viitor. Avand in vedere ca primele articole au oarecare vechime, anumite fapte prezentate s-ar putea sa nu mai fie de actualitate. Spre comparatie va ofer insa cateva mostre de opinii oficiale care circulau la vremea respectiva: Daca doriti sa revedeti

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

China vs US - faza a treia

Despre faza intai va tot povesteam de acum vreo doi ani. De atunci cand chinezii au inteles ca rezervele lor imense in dolari vor incepe sa-si piarda valoarea destul de curand, dar aruncarea lor prea brusc in piata ar fi grabit acest fapt. Astfel au trecut la achizitionarea pe sub mana de petrol, metale rare, metale pretioase, companii de exploatare si alte bunuri tangibile. Reducand in acelasi timp achizitia de bonduri americane si scazandu-si astfel expunerea. In timpul asta baietii de Washinton le trimiteau delegatii de care radeau pana si studentii atunci cand incercau sa explice cat de sigure sunt finantele americane.

Apoi va avertizam in primavara despre inceputul fazei a doua. Aceea in care chinezii s-au cam saturat sa avertizeze politicos sau sa zambeasca frumos atunci cand SUA continua cu bullshitul. Iar americanii simt acum din ce in ce mai tare cum se apropie funia de par. In ultimele luni lupta a devenit pe fata. Cu amenintari privind masuri drastice daca unii nu-si devalorizeaza moneda sau altii mai arunca bani in exces prin QE-uri. Cu companii chineze de rating scazand punctajul americanilor. Cu aliante la G20 si propuneri tot mai serioase de inlocuire a dolarului ca moneda de rezerva internationala.

Ei bine, am impresia ca faza a doua se apropie si ea de final. Se apropie incetisor momentul urmator. Chinezii au cam scapat de dolari facand diverse investitii. Nu doar aur, ci si materii prime din africa sau america de sud, petrol din rusia sau iran, industrii si fabrici din toata lumea. Multe dintre tranzactii fiind negociate pe contracte viitoare sau pe schimburi directe, eliminand necesitatea utilizarii dolarilor ca mijloc de schimb. Se apropie momentul in care costul sustinerii deficitului americii devine mai mare decat renuntarea la rezervele in dolari pe care le mai au.

Toata lumea stie asta. Toti stau cu ochii pe usa. Americanii mai incearca sa traga de timp. Baga un QE2 si apoi mai atrag un pic atentia asupra problemelor din Irlanda, mai fac o diversiune in Coreea. Dolarul isi mai revine o vreme. Dar spectatorii sunt tot mai nervosi. Semnul de exit de langa usa clipeste tot mai tare. E doar o chestiune de timp pana cineva o sa strige foc si toti se vor inghesui sa scape. De treasuries si dolari. Iar atunci va incepe distractia. Faza a treia si probabil ultima.

Intre timp eu continui sa imi aduc aminte de povestea imperiului sovietic. Daca povestea cu Leo Wanta contine macar o farama de adevar, ma gandesc ca ar fi mult mai simplu pentru chinezi sa incerce o astfel de abordare in locul unei confruntari directe. Diferenta majora este insa alta. Dar pentru a o intelege trebuie sa facem un pic de recurs la istorie.

Povestea e lunga si am mai explicat ca prin anii 30 in timpul ultimei mari crize americanii i-au pacalit pe toti sa accepte dolarul ca moneda de rezerva internationala in locul metalelor pretioase. Adica daca tu roman vrei sa cumperi calculatoare din china, trebuie sa schimbi leii in dolari, ii dai pe laptop si apoi chinezul schimba dolarii in yuan la randul lui. Smecheria a fost ca initial americanii au promis acoperire in aur si spuneau ca inflatia va ajuta la stimularea economiilor in perioade de recesiune. Cu timpul insa, nu s-au mai tinut de cuvant si au inflationat mai mult decat le permiteau rezervele de metale pretioase. La fel ca hotii de la 1800, care emiteau mai multe chitante pentru acelasi aur.

Prin anii 70 celelalte tari s-au prins de pacaleala, au incercat sa cumpere aur la cursul oficial si atunci americanii au zis: teapa, decuplam dolarul de aur. Simultan a venit si PeakOil USA, la fel cum in acest moment tocmai experimentam PeakOil global. A urmat o vreme tulbure in care pretul la aur a explodat brusc, sistemul financiar mondial s-a clatinat rau de tot si era cat pe ce sa fie game over.

Ce viseaza unii azi este ca se va repeta povestea din anii 80 cand Volcker a ridicat dobanzile la 20% si s-a reluat consumul. Cand america a reusit sa scape la mustata de crashul financiar cauzat de desprinderea dolarului de aur. Iar PeakOil USA a fost vindecat prin importuri de petrol din Opec, materie prima din america de sud sau fostele tari comuniste. In anii 81-83 americanii au muncit sa-si faca ordine in ograda. Apoi au muncit sa faca praf rubla, ca sa puna mana ieftin pe resursele comunistilor vreo 5 ani mai tarziu. Vedeti ce ziceam mai sus de Leo Wanta. In 89 a inceput destramarea imperiului sovietic, adica accesul la noi piete de desfacere si tari cu mana de lucru sau resurse ieftine. De atunci trenuri intregi de materii prime au luat si la noi calea vestului, intai fier din vechile fabrici demolate, apoi paduri intregi de lemn brut si ulterior petrol. Europenii se incalzesc azi cu gaz de la rusi, iar americanii ard petrolul exportat tot de acestia.

Diferentele de acum sunt insa majore. USA nu mai poate face figura lui Volcker din anii 80 ca sa salveze dolarul. De data asta au datorii infinit mai mari ca atunci si ar intra pur si simplu in faliment. Pana la urma alegerea e simpla: print or go broke. Se pare ca au ales prima varianta. Unii zic ca de fapt nici nu a prea fost o alegere. De aceea Ben are dobanzile la zero si tocmai a incarcat helicopterul cu inca 600 miliarde. Deci Ben nici nu poate si nici nu vrea sa faca la fel ca Volcker pentru a salva lumea financiara. Acum Ben are de fapt un alt model: Zimbabwe School of Economics

Ziceam asadar ca exista o diferenta intre povestea USA vs Rusia din anii 80 si cea China vs USA de acum. Aceea ca in anii 80 inca mai existau la nivel global resurse suficiente pentru a opri prabusirea vechii paradigme economice bazate pe crestere infinita intr-un sistem finit. Problema este ca de atunci americanii au devenit importatori. Ceea ce insemna ca pe masura ce ei continuau sa consume un sfert din resursele mondiale pentru a-si mentine stilul de viata si economia bazata pe consum, datoriile continuau si ele sa creasca. De aceea acum nu mai pot repeta figura de atunci: peak resurse USA a insemnat si peak economy USA. Ce a urmat de atunci a fost doar o crestere virtuala, bazata pe imprimare de dolari si externalizari de servicii.

Dupa colapsul dolarului, chinezii nu vor mai beneficia de resurse ieftine asa cum au facut-o americanii dupa prabusirea imperiului sovietic si a rublei. Pentru ca se termina petrolul la arabi si rusi, s-au cam taiat padurile si in Brazilia sau Romania. Au papat altii tot deja. Chinezii in schimb sunt obisnuiti sa se descurce cu putin. Nu au inca pretentiile si mentalitatea de consum a vesticilor si nici nu cred ca vor apuca sa mai ajunga acolo. Dar la ei nu asta e problema. Problema ? Asa cum bine enumera cineva... nu exista libertate de expresie, e dictatura la vedere, nu se respecta drepturile omului, nu exista democratie, nu exista putere judecatoreasca independenta, nu exista presa libera, nu exista dreptul la uniune sindicala, este cenzurat pana si internetul, este un stat militar-politienesc, tot ce stim este punctul oficial de vedere, sunt executati mii de oameni anual, au rata de sinucideri sky high, lucreaza pe seminte in orezarii, nu exista alta putere in stat decat partidul comunist si altele de genul.

Cu toate acestea lucrurile se imbunatatesc si la ei pe zi ce trece. De aceea unii raman pe ganduri cand vad filmulete de genul asta. Diferenta fata de lumea vestica se diminueaza. Comertul a deschis calea, cercetarea a insemnat educatie si libertatile tot mai multe vin si ele din urma. In final va trebui sa invatam ce e mai bun din ambele sisteme. Puterea de munca si rezistenta asiatica. Deschiderea spre nou si dorinta de libertate a vestului. Sa utilizam resursele in mod economic si sa punem la lucru tehnologia in folosul nostru. Sa creem o retea globala de comunitati cu acelasi set de valori care colaboreaza intre ele. Lumea veche se destrama sub ochii nostri si va trebui sa incepem reconstructia cat de curand. Dar despre asta intr-un alt episod... :)

Update special:
Coincidenta pare incredibila, dar la cateva ore dupa ce publicasem articolul de mai sus, pe care il pregateam de cateva zile, a aparut stirea asta: Both Russia and China have decided to back out of US dollars as the basis for their international trade.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

luni, 22 noiembrie 2010

Pe intelesul tuturor

Mi s-a atras zilele trecute atentia si pe buna dreptate ca daca mai accelerez un pic e posibil sa apara ceva probleme: unii cititori s-ar putea sa ramana in urma si in acelasi timp risc eu sa intru in derapaje. Este greu sa rezisti tentatiei de a jongla cu cat mai multe chestii in acelasi timp pentru a-ti testa limitele. Dar din cand in cand e bine sa iei o pauza ca sa nu te alegi cu o omleta mai mare decat era cazul. Ne relaxam astazi asadar cu o mica recapitulare, un articol simplu numai bun pentru un eventual abecedar economic.

Pentru ca tot au revenit in ultima vreme discutiile despre inflatie, am zis ca nu strica sa vedem ce inseamna de fapt asta. Cum se ajunge de la imprimarea de bani pe care o fac bancile centrale la cresterea preturilor din piata. Cum se ajunge ca dintr-o suta de lei muncita de tine 99 sa intre in buzunarul statului. Cum se ajunge ca de la intentii aparent bune lucrurile sa o ia razna total.

Asa cum explicam cuiva zilele trecute intr-un comentariu, cel mai simplu putem explica inflatia printr-un exemplu. Sa zicem ca tu castigi pe luna 100 dolari cu care poti cumpara 100 paini. Adica o paine costa 1 dolar. Mai ai de asemenea la saltea pentru zile negre 1000 dolari care valoreaza si ei 1000 de paini.

In momentul in care statul iti baga o taxa, sa zicem de 10 dolari, tu vei castiga 90. Pretul painii ramane insa neschimbat si poti cumpara 90 de paini cu un salariu. Neschimbata ramane si valoarea rezervei tale cu care poti cumpara tot 1000 de paini.

In cazul in care FED imprima, creeaza inflatie de 10% si devalorizeaza dolarul, asta inseamna ca painea se scumpeste. Ajunge 1,1 USD sa zicem. Tu castigi tot 100 de USD, dar vei cumpara doar 91 de paini cu ei.

Dar mai rau este ca din cei 1000 de USD pusi deoparte, nu mai poti cumpara decat 910 de paini. Deci statul te-a taxat atat pe veniturile viitoare din salariu, cat si din munca agonisita in trecut. Iar dupa 10 ani de inflatie, lucrurile incep sa arate destul de trist. In imagini vedem asa:


Mai rau, cand inflationeaza dolarul, nu se fura doar de la americani ci de la toate tarile. Pentru ca dolarul e moneda folosita in tranzactiile internationale si aproape toate bancile centrale din lume au rezerve de dolari. Deci in acel caz ceea ce vedeti in ultimul desen de mai sus se intampla cu toate economiile tuturor bancilor sau persoanelor din lume care pastreaza rezervele in dolari.

Pentru a ascunde acest fapt, baietii care calculeaza indicele oficial de inflatie folosesc tot felul de smecherii. Vorba animatilor. Se scumpeste hrana ? Da. Se scumpeste benzina ? Da. Se scumpeste intretinerea ? Da. Pai atunci de ce mai vorbim de indici si indicatori ? Pai pentru ca in statisticile oficiale se iau in calcul si spargerea unor baloane. Precum cel imobiliar. Sau tehnologic. De parca pe multi ii incalzeste ca se ieftinesc niste apartamente supra-evaluate, aifoanele sau masinile atunci cand ei rabda de foame, de frig sau nu au bani de intretinere. Noroc cu statisticile alternative gen shadowstats care ne ajuta sa avem o imagine mai apropiata de realitate si niste indicatori mai corect calculati.

Toata aceasta poveste este simplificata si probabil are unele omisiuni. Tocmai pentru ca articolul mi-am dorit sa fie simplu si usor de inteles pentru oricine. Aici nu luam in calcul eventualele cresteri de salarii, modul in care banii emisi de bancile centrale ajung in circulatie si nici modul in care bancile comerciale se ocupa de inmultirea lor. Am mai discutat despre aceste lucruri in posturi mai vechi de genul asta. Gasiti aici diferenta intre M1 si M2 adica masele de bani luate in calcul de obicei pentru a estima cantitatea de moneda. Este exact cantitatea de bani aparuta in joc in urma schemei piramidale si jongleriilor cu banii din depozite.

Cam asta este pe scurt povestea inflatiei. Cat de rau pot ajunge lucrurile ? Vedem aici: Valoarea banilor - material cu poze. Statul iti poate fura prin inflatie 99% din munca ta pusa deoparte pana ajungi sa iesi la pensie.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

vineri, 19 noiembrie 2010

De weekend - Ancient Aliens

Cei care mai aruncati cate o privire pe site-ul lui David Wilcock ati vazut probabil ultimul articol despre documentarul Ancient Aliens al celor de la History Channel.

Al doilea sezon este in plina derulare, dar prima serie aparuta anul trecut exista deja si in limba romana. Din nou cu multumiri celor de la fymaa pentru traduceri:



Acesta este doar episodul pilot. Restul le puteti gasi mai jos:
EPISODUL I - The Evidence
EPISODUL II - The Visitors
EPISODUL III -The Mission
EPISODUL IV - Closer Encounters
EPISODUL V - The Return

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

miercuri, 17 noiembrie 2010

Noutati si comentarii

Hello World! Azi o sa incep noutatile cu anuntul despre crearea site-ului firdepir la care voi colabora de acum. Este o revista online in care voi pune materiale la comun cu membrii unui grupulet pe care il cunoasteti deja in mare: Gab, X, pai mei, Mihai, Irina si alti amici de pe aici sau din alte parti. Cat de curand mi s-a promis ca vom avea si un forum, unde sa putem discuta mai pe larg materialele respective sau alte subiecte de interes. Tot la capitolul colaborari intra si articolul Hidrogenul, o alternativa energetica publicat pe site-ul celor de la energiialternative.net ca un sumar introductiv in povestea utilizarii apei drept combustibil de care ati mai citit pe aici. Pentru cei care asteptau noutati, povestea nu s-a incheiat si experimentele continua, dar timpul din pacate este resursa cea mai critica.

Hai sa trecem acum si la alte capitole. Sa mai zica cineva ca proiectele lui Jacques Fresco cu constructia modulara ultra-rapida sunt vise: Ark Hotel Construction time lapse building 15 storeys. Hotel de 15 etaje. In 6 zile. Doua zile pentru structura si patru pentru finisaje. China, of course. In alta ordine de idei, o constructie de 28 etaje a luat foc in Shanghai zilele trecute. Treaba a fost destul de trista iar din cate se poate observa in fotografii cladirea a ars nu gluma. Nivele intregi cuprinse total de flacari, nu ca la americani pe 9/11, iar cu toate astea blocul nu s-a prabusit. Ceea ce nu face dacat sa alimenteze si mai tare suspiciunile celor care incearca cu tot dinadinsul sa afle ce s-a intamplat de fapt atunci: Architects & Engineers for 9/11 Truth.

Hai sa ne mai distram un pic si pe teme economice. Bloomberg: Zona euro se prabuseste ca un domino, solutia e renuntarea la moneda unica. In mod clar, trebuie sa facem ceva, la naiba. Doar tocmai am imprimat 600 miliarde si prea crescuse euro. Hai cu capra vecinului. Sa vezi ce misto va fi in curand. Important este ca EURUSD sa ramana 1,4. Ce conteaza ca la ei painea va fi 10 dolari si la noi 7 euro ? :) Unii insa sunt si mai simpatici. Cum zice si Razvan, cel mai interesant raspuns a fost asta: greseala cea mare a Irlandei e ca face parte din Europa si nu din USA... daca era Texas, era ok. Oricum, ideea ca pana si Krugman isi permite sa observe ca imparatul e gol demonstreaza faptul ca gluma asta numita sistem economic nu mai are multe zile.

Apropo de care. Capitolul previziuni. Roboteii aparent si-au ratat tinta saptamana trecuta. Aparent, pentru ca ceva miscari de trupe au inceput totusi zilele astea. Mediaticii televizati ne-au isterizat cu eruptiile solare, din care au facut un talmes-balmes ca de obicei. Cei care mai au nelamuriri, pot vedea ce spuneam la finalul ultimului calup de noutati. Apoi a fost povestea cu anuntul NASA si tam-tamul facut pentru un pui de gaura neagra aflat la mama naibii in alta galaxie. Multi spun ca a fost doar un test. Sa vada cum va reactiona lumea si ce speculatii se vor face pe aceasta tema. Iar speculatii au fost, slava domnului: unii asteptau extraterestri, altii ceva apa pe marte, se vorbea de un nou soare sau planeta nibiru si cate si mai cate. Asa au aflat si cei de la NASA ce isi doreste lumea si cat de pregatita este pentru un anunt mai serios in aceasta privinta.

Dar ziceam de robotei si de previziunile lor. Dupa povestea cu Irlanda, bursele au avut un mic soc aseara, metalele pretioase la fel. Deci startul s-ar putea sa fi fost dat. Iar intre timp am mai gasit niste materiale interesante care fac diverse corelatii intre tehnologia folosita de webbots si timewave zero. Spre deosebire de webbots care se bazeaza pe informatii culese de pe internet pentru a analiza perceptiile umane, in cazul timewave zero se lucreaza cu conceptul de noutate. Gasiti AICI un grafic exemplificativ unde minimele reprezinta zonele cu cele mai multe noutati, iar coborarile bruste reprezinta treceri de la perioade calme la cele agitate si pline de schimbari. Asa cum s-a intamplat de exemplu in vara 2008 si se asteapta in iarna acestui an: Terence McKenna’s Time Wave Theory.

Partea interesanta de care va spuneam este ca cele doua teorii, desi se bazeaza pe calcule total diferite, au perioade in care se suprapun: Explorations in Futures Forecasting. Recomand in special ultimul articol care are grafice foarte de detaliate si explicatii amanuntite pe aceasta tema. Ce ar mai putea declansa o noua poveste precum cea din vara si toamna lui 2008 ? Porcusorii europeni intrati din nou in lumina reflectoarelor, o noua criza imobiliara in US, vreo banca mare intrata brusc in faliment, motive sunt destule. Povestea va fi oricum intr-un fel sau altul legata de bani si de banci. Poate clientii nemultumiti vor reusi totusi sa traga un semnal de alarma pe 7 decembrie, cine stie. Faptul ca unii aleg inca sa ignore problema nu ajuta: Volksbank, data in judecata de 1000 de clienti. Oficialii bancii: Deocamdata nu am primit nicio notificare.

Tot mai multa lume incepe sa se trezeasca. De Eric Cantona ati auzit ? Probabil ca da. Am auzit chiar si eu care nu ma uit la fotbal, ma uit doar la scrima din cand in cand, prietenii stiu de ce. Nu, nu e vorba de meciuri aici. Dar faptul ca si un fotbalist ajunge sa priceapa lucrurile mai bine decat multi economisti din ziua de azi spune multe. Francezii tot francezi. Au stiut intotdeauna cum sa dea lectii in ce priveste revolutiile. Relaxat, calm, linistit, elegant, legal. Fara stres, fara violenta si fara agitatie. Dar cu efecte mult mai puternice: Eric Cantona vs The Banks

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

luni, 15 noiembrie 2010

Quantitative Easing Explained

Imi aduce aminte de cel cu australienii si datoriile tarilor UE. Acelasi stil sec, dar asta e mai bun. Preluat de la AC cu multumiri.



Twilight Zone... :)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

duminică, 14 noiembrie 2010

Noutati si comentarii

E luni dimineata si e cazul sa ne mai intoarcem un pic si la economie. Cat timp ne mai trezim la o cafea si asteptam sa vedem ce mai zic roboteii apropo de evenimentele de saptamana trecuta hai sa ne delectam cu vreo cateva noutati asa mai pe scurt, la prima ora.

Articolele lui Matt Taibbi pe tema bancilor si in special Goldman Sachs le-am mai recomandat eu pe aici. De data aceasta avem un articol pe tema forclosure. Ca de obicei, povestea e lunga dar merita din plin timpul necesar. Daca credeati ca la noi bancile fac abuzuri, stati sa vedeti cu ce falsuri in acte si prietenii cu judecatorii ale bancilor au de-a face clientii din US. In special incepand cu pagina a patra: Courts Helping Banks Screw Over Homeowners

S-a incheiat si G20-ul, fara prea mari rezultate la prima vedere. Irlanda calca tot mai hotarat pe urmele Greciei si se discuta deja despre sumele care se vor arunca in joc pentru salvarea lor: Irlanda ar putea primi un ajutor financiar intre 45 si 90 de miliarde de euro. Pe de alta parte, vecinii lor din grupul PIIGS au alte idei: Portugalia ar putea sa renunte la moneda euro. La fel ziceau si grecii mai acum ceva vreme, ca sa-l incurajeze pe Trichet sa le dea un pachetel de salvare cat mai mare. Si le-au dat. Vreo 110 miliarde. Dar sa vedem ce parere au si nemtii despre toate pachetelele astea: Ireland Urged to Take Aid by Officials Amid Debt Crisis

Despre aur se vorbeste tot mai tare in ultima vreme. Ca e moneda sau ca e investitie, ca e garantia sistemului financiar sau ca ar trebui sa il luam ca etalon, ca va scadea sau ca va continua sa creasca. Eu am vorbit destul, motiv pentru care astazi o sa pun doar cateva maxime pe tema asta:

We know that in this day and age, gold just can't be a standard currency. Forget "this day and age". In the next day and age, gold will be the standard currency.

You have 10% of your assets in gold right now. But as the price of gold keeps going up it may end up being 20% of your assets without even buying one more oz.

In today's world, what fool would sell Gold. You spend it if you must. It is real money...not a speculation vehicle.

The time to sell will be when you are selling it for a currency different than one of the existing ones.

Meteo. Va spuneam pe 18 octombrie ca tocmai avusese loc cea mai puternica eruptie din ultimele trei luni. Vremea calda ce a urmat de atunci sta marturie. Spuneam apoi ca daca pana in ianuarie nu vom mai avea si alte fenomene solare, vremea s-ar putea raci asa cum avertizau unii metereologi. Dar ce stiu metereologii ? Ei se uita doar la nori si ignora soarele saracii. Vineri a avut loc inca o eruptie care ajunge azi la noi. Nu e la fel de puternica ca cea de acum trei saptamani, dar s-ar putea sa ne mai ajute pana la finalul lui noiembrie cu inca vreo doua saptamani de vreme calda.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

De weekend - Wayne Dyer

Pe Wayne Dyer l-am mai recomandat eu pe aici, iar intre timp a aparut pe fymaa si varianta tradusa a filmului The Shift. M-am hotarat azi sa revin cu un alt material de-al sau pentru ca tot vorbeam de alegerile pe care le putem face si modul in care acestea ne afecteaza realitatea:



Pe langa sursele "clasice" filmul Excuses Begone poate fi gasit si pe youtube in varianta completa AICI.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

vineri, 12 noiembrie 2010

Relativitate si realitate

Incepusem acest mesaj ca un raspuns la comentariul lui Pongo de la materialul postat ieri. Iar apoi m-am cam lungit si am zis ca e mai simplu sa fac un post separat, poate sunt si alte persoane interesate de aceasta discutie.

Era vorba in primul rand despre relativitatea dintre bine si rau. Spuneam la un moment dat ca pozitivul si negativul sunt doua fete ale aceleiasi monede. Sunt relative una la cealalta si nu ar putea exista separat. Tot ce conteaza este pe care parte a monezii vrei sa privesti. Perceptia iti creeaza realitatea, care e a ta si numai a ta. Pentru cei care nu au inteles ce voiam sa spun cu asta voi incerca sa dau cateva exemple. Este la fel ca diferenta dintre negru si alb. Cine a vazut doar alb si nu cunoaste negrul, nu are termen de comparatie. In viata majoritatea lucrurilor sunt insa in infinite nuante de gri. Pe care fiecare le interpreteaza functie de ceea ce a experimentat anterior.

Unuia care a trait intr-o zona mai "alba" un anumit gri i se poate parea foarte negru. Cel care dimpotriva a fost obisnuit cu o viata mai cenusie, o existenta de un gri mai deschis i se poate parea un vis. Ganditi-va de exemplu la noi, cei care traim in romania. O parte dintre noi privesc cu jind la viata celor din tarile mai "evoluate" si considera ca acolo este bine, in timp ce la noi este rau. Altii in schimb, ar putea argumenta contrariul. Privita din perspectiva unuia care a trait in India de exemplu, Romania este un adevarat paradis... :)

Apoi, legat de partea cu credintele. Inteleg aceste lucruri chiar mai bine decat cred unii. Spuneam la un moment dat ca a doua mea meserie si pasiune este cea de fotograf la diverse evenimente. Ocazie cu care am ajuns sa invat pe de rost slujbele de cununie sau botez si am avut nenumarate experiente. Cu membri de tot felul ai bisericilor ortodoxe, catolice, iehoviste sau credinciosi din respectivele parohii. Stiu ca asta e un subiect sensibil, iar majoritatea ca si crestini am fost educati de mici ca sufletul omului se naste odata cu corpul si are o singura sansa pe aceasta planeta. O singura viata buna sau rea sau cum este ea, iar apoi functie de modul in care a trait-o ajunge in rai sau iad pentru eternitate. Sunt persoane care asta stiu si asta vor sa creada. Este de asemenea dreptul si libertatea lor sa o faca, evident, daca asta doresc.

Am inteles teoriile respective ca si faptul ca unii se impaca mai greu cu ele. Mai ales cand sunt alte teorii care vorbesc de un ciclu infinit de experiente, pe aceasta planeta si pe altele, in care spiritul poate calatori sub forma umana sau intr-o infinitate de alte forme. Ce spun aceste teorii legat de partea cu realitatea si crearea ei ? Pai cele care mi s-au parut cele mai interesante spun ca ar exista o infinitate de universuri paralele, mai mult sau mai putin asemanatoare unul cu celalalt. Intre doua universuri apropiate ca frecventa singura diferenta poate fi ca un bob de nisip de pe o plaja oarecare este asezat un milimetru mai sus sau mai jos.

Se pare ca lui dumnezeu, energiei supreme din care se spune ca face parte tot ceea ce exista, ii place sa experimenteze, sa se joace. Astfel incat nici o varianta nu ramane neexplorata. In momentul in care ai de facut o alegere, oricat de banala este aceasta, universul se ramifica. Ai plecat de acasa, ajungi la un semafor care este rosu. Ai de ales. Poti astepta sa se faca verde sau poti traversa daca nu vine nici o masina. In momentul in care iei acea decizie banala, universul se divide. Creatorul e curios. In primul univers ai asteptat si ai traversat pe verde, ajungi la servici cu un minut mai tarziu. Poate nu se intampla nimic, dar poate ratezi o intalnire, poate primesti un telefon si nu mai apuci sa faci un anumit lucru. Totul se poate schimba in acea fractiune de secunda.

Pe de alta parte, in alt univers paralel, daca alegi sa traversezi pe rosu, ajungi mai repede la servici si poti lua decizia respectiva. Apuci sa citesti un mail critic inainte sa primesti telefonul, te poti intalni cu cineva care tocmai voia sa plece, se pot intampla o infinitate de lucruri. Poate din contra primesti o amenda ca ai trecut pe rosu si intarzii si mai mult. Sau poate nici nu mai ajungi la servici daca traversezi pe rosu si te loveste o masina. Poate mergi la spital si te gandesti ce rau este, ca ai acum un picior in gips. Pana ce afli la stiri ca un incendiu a avut loc in cladirea firmei in care lucrai si te gandesti cat de norocos ai fost de fapt ca ai scapat cu viata. Asa cum spuneam, binele si raul sunt chestii relative.. :)

Se pare ca rostul creatiei este de a experimenta. Fiecare varianta, fiecare posibilitate, fiecare combinatie de fapte, nimic nu ramane neexploorat. Astfel ca intr-o infinitate de lumi si de universuri paralele orice se poate intampla. Dumnezeu sau forta suprema sau energia care ne da tuturor viata este infinita. Asta o recunoaste oricine, indiferent cum doreste sa numeasca entitatea respectiva care ne-a creat, din care facem cu totii parte si la care urmeaza sa ne intoarcem intr-un final. Infinitatea planului spiritual e recunoscuta de religiile de orice fel, iar cea a planului fizic de stiinta care inca nu a gasit limitele masurabile ale universului in care traim. Astfel ca nimic nu opreste creatorul sa poata testa toate variantele posibile si sa creeze pentru asta o infinitate de lumi paralele in care sa le experimenteze.

Iar in cazul in care aceasta teorie este valabila, faptul ca dorinta mea sau a lui Pongo se bat cap in cap nu ar fi o dificultate. Spunea Pongo ca intr-o lume in care am putea crea realitatea fiecare dupa cum dorim, nu am putea exista amandoi. Dar asta nu este o problema. Pentru ca poate exista o lume in care dorinta mea a fost indeplinita si putem vedea ce s-a intamplat ulterior in lumea respectiva. In acelasi timp poate exista insa o lume in care dorinta lui a fost cea indeplinita si de asemenea putem vedea ce s-a intamplat si in acel caz.

Da, sunt de acord ca traim in cea mai buna dintre lumile posibile. De fapt ne concentram atentia pe lumea respectiva si trebuie sa luam decizie dupa decizie, minut dupa minut, secunda dupa secunda pentru a trai in ea. Pentru ca daca am lua alta decizie, indiferent cat de banala ar parea la prima vedere, am putea trai intr-o cu totul alta lume... :)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

miercuri, 10 noiembrie 2010

Invitatie la meditatie

Este 11 noiembrie. Este mijlocul unei saptamani ce se voia semnificativa. Este timpul pentru o scurta pauza si un moment de relaxare.



Hai sa punem macar cateva minute problemele economice, energetice, sociale sau de orice alta natura deoparte si sa meditam un pic la cum ar putea arata o lume mai buna.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

marți, 9 noiembrie 2010

A Message to the World

Spuneam zilele trecute ca recentul documentar al celor de la NIA forteaza un pic lucrurile in incercarea de a trezi lumea la realitate.

Ultimul lor comentariu privind nou-anuntatul QE2, adica crearea din nimic a inca 600 miliarde dolari, este in schimb foarte bine enuntat:



Imi place mai ales ideea de la inceput. Cu sutele de miliarde de dolari nou aruncate in joc, FED nu taxeaza doar viitoarele venituri ale americanilor. Ci toata munca din trecut a intregii lumi care isi pastreaza castigurile in dolari...

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

luni, 8 noiembrie 2010

Noutati si comentarii

Inceputul de saptamana pare promitator. S-ar putea ca aceasta sa fie intr-adevar saptamana mult-asteptata de care vorbeau roboteii. Cea mai interesanta mi s-a parut evolutia stirilor privind metalele pretioase si un nou etalon monetar. Aseara aurul a trecut de 1400USD uncia iar dolarul a ajuns la noi minime fata de moneda solida. Avand in vedere declaratiile ce au aparut zilele acestea, schimbarea de paradigma devine tot mai evidenta. Şeful Băncii Mondiale vrea reintroducerea aurului ca etalon monetar. Dar astfel de declaratii nu vin dintr-o singura directie si sunt tare curios ce va iesi la urmatorul G20 din 11 noiembrie. Avem o puzderie de articole din Franta, China sau Germania pe aceeasi tema: France Lagarde:Dollar Can No Longer Be Only Reserve Currency-Report. World Bank chief calls for new gold standard. Fed move is indirect currency manipulation: Report. China newspaper warns of disaster over Fed move. Germany Govt Says Fed's QE2 Is Indirect Currency Manipulation.

O alta treaba interesanta care a aparut saptamana aceasta a fost articolul lui Dan Selaru. Povestea a inceput aici: De la o mimoză la alta. Guvernatorul BNR n-o să-mi răspundă niciodată, pentru că e greu să faci faţă situaţiei, aia reală, nu palavrelor din presă. Când vorbim serios se taie filmul. Se pare ca guvernatorul intr-adevar nu i-a raspuns, dar o pasarica a binevoit sa o faca. Iar o parte din raspunsuri sunt al naibii de plauzibile. Vedeti si comentariul lui Cristian Dogaru pe aceasta tema: Lucrurile se leaga

Revenind in plan international, se pare ca nu doar metalele pretioase se apreciaza in forta fata de dolarul tot mai anemic: Oil near $90. Thanks a lot, Fed. Crude Awakening ? Petrolul e destul de ieftin acum fata de 150USD cat era in 2008. Desi la noi benzina nu a scazut prea tare, e cam la aceleasi preturi la care era si in 2008, deci cine a facut stocuri de motorina sta inca bine. Sa nu uitam nici de plonjonul BDI care a fost corelat cu scaderea preturilor dupa varfurile din 2008. In momentul in care economia da in nas, tranzactiile inceteaza si trasporturile intra in picaj, e normal ca si cererea de petrol sa aibe de suferit. BDI a picat la finalul lui 2008 de la 11.000 la mai putin de 1000.

Cu atat mai interesant in acest context apare zvonul ca vom asista in curand la o reintoarcere la preturile din 2008. Ultimele stiri pe care le-am auzit in acest domeniu de la cineva care a previzionat foarte bine atat varful din 2008 cat si scaderea ce a urmat, spun ca ne indreptam din nou catre zona 150-200 USD. Eu recunosc ca nu ma asteptam ca in urma crizei economice preturile sa scada asa brusc si de atunci am tot asteptat rabdator revenirea lor la valori mai aproape de realitatea peak oil. Dar omul respectiv a nimerit-o de fiecare data pana acum. Atat cu aprecierea din 2008 cat si cu deprecierea din 2009.

In privinta PeakOil, cine a mai citit cunoaste teoria dintilor de fierastrau. Aprecieri bruste, cu pretul dincolo de limita suportabilitatii, urmate de prabusiri ale cererii si scaderi ale pretului. Dupa care ciclul se reia. Acum, sa ne intelegem. Nu exclude nimeni ideea ca in vara 2008 a fost si specula pe preturile la petrol. Poate daca nu se aruncau baietii in joc urcarea se oprea pe la 110-120, nu ajungea la 150. Iar apoi ar fi scazut spre 70-80 nu spre 50. A fost un dinte de fierastrau usor mai abrupt tocmai pentru ca speculatorii s-au bagat pe fir si au distorsionat piata. Dar asta nu exclude dovezile reale cum ca productia de petrol a atins un maxim. Iar plastice si cauciucuri tot din petrol o sa facem o vreme, dar in varianta optimista in care vom descoperi ceva surse de energie alternative reale, pretul ar mai putea scadea nitzel: Think different.

Pe final, din nou un pic de meteo. Dupa varful de activitate inregistrat acum cateva zile soarele pare sa se mai fi calmat nitzel. Mai avem vreo cateva pete solare, dar deocamdata e liniste si daca lucrurile raman asa s-ar putea sa avem intr-adevar parte de o iarna friguroasa. Tot baietii cu roboteii ne explica faptul ca pe langa ciclurile majore de activitate solara exista si cicluri mai mici de 87 de zile. Pe masura ce ne apropiem de maximul solar din 2012 se pare ca activitatea va creste si se va extinde tot mai tare intre varfurile de 87 de zile, devenind la un moment dat constanta. Ultimul varf tocmai l-am atins, iar urmatoarele se asteapta pe datele acestea: January 22, 2011 (expect earth reaction from January 7 onward). April 19, 2011 (expect earth reaction from February 25th onward). July 15th...continuous impacts from this point through 2013.

Vreau sa inchei intr-o nota optimista si va indemn sa aveti grija ceea ce va doriti, pentru ca stiti cum se spune.. s-ar putea sa vi se intample. De aceea cred ca n-ar strica sa aruncati un ochi aici: New Reality Transmission. Da, tot pe 11 noiembrie... :)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

duminică, 7 noiembrie 2010

What Happens Next ?

Va spuneam ca diseara este si la ProTV filmul V for Vendetta pentru cei care nu l-au vazut sau vor sa-l mai revada. Intre timp va mai recomand un filmulet interesant gasit cu ajutorul lui Radu, un mai vechi "amic" de-al meu. Despre un posibil scenariu economic ce ar putea avea loc in urmatoarele zile.

Panic is what gets you. Fear is what gets you. When you know it, when you see it coming and you prepare you don't need to panic. That's our goal tonight.



Decuplare, caderea burselor simultan cu aprecierea aurului, lucruri despre care am tot vorbit noi pe aici. Nu uitati asadar. Va trebui sa facem o alegere si asta e doar un scenariu. Interesant si posibil, dar pana la urma face parte din joc. In momentul in care pricepi cu adevarat asta si poti privi relaxat lucrurile ce urmeaza sa se desfasoare, abia atunci ai inteles cu adevarat... :)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

vineri, 5 noiembrie 2010

De weekend

Azi avem trei materiale. Primul despre US, cu multumiri lui JD care mi l-a trimis:



Clipul mi se pare genial. Faptul ca a fost interzis in US spune multe: Clip despre decaderea imperiului american, interzis in SUA

Se pare ca atinge o coarda sensibila, la fel cum o faceau si unele clipuri de pe la noi. Nu stiu de ce imi aduce aminte de asta sau asta:



Iar in final, pentru ca astazi este 5 noiembrie, sa nu uitam:



Pentru cei mai putin experimentati in subtilitatile limbii engleze traducerea o gasiti aici.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

marți, 2 noiembrie 2010

Noutati si comentarii

O noua serie de noutati, desi stirile cele mai importante sunt inca in asteptare. Urmeaza vreo trei date interesante, despre care am tot discutat noi pe aici. Pe 5 noiembrie ar fi campania Let's do it Romania in varianta remember, remember the 5th of november. Sau 15th daca e sa vorbim de Brasov. Pe 11 noiembrie e povestea G20 cu china, us si monedele. Iar pe 7 decembrie tocmai discutam despre treaba cu bancile. Dupa ce trecem cu bine de toate, fara sa se intample din nou mai nimic, putem sa ne pregatim linistiti de sarbatori... :)

Dar pana atunci hai sa vedem ce a mai aparut interesant in ultimele zile. Incepem cu o radiografie excelenta a presei romanesti si a diferitelor motive care stau in spatele articolelor ce apar in domeniul economic. De la Cristian Dogaru avem: 1 euro pentru acest blog. E mult, e putin...?

La inceput a fost AIG. Cea mai tare din parcare companie de asigurari care nu avea rival si care nu putea sa dea faliment. Era privita drept siguranta absoluta si oricine indraznea sa gandeasca contrariul era privit cu mirare si surpriza. In 2008 au dat faliment. Ma rog, faliment e un cuvant urat, mai nou se zice nationalizati. Incurcate sunt caile bancilor. Am invatat cuvinte noi. Bailout. Too big to fail. Dar rusinea a ramas. Motiv pentru care au vrut sa o ia de la capat. Sa-si schimbe numele, sa uite lumea renumele excelent devenit peste noapte o rusine. Asa s-a nascut Alico. Aceeasi marie cu alta palarie. Iar acum palaria a fost vanduta cu totul: Alico, actionarul majoritar al Alico Romania (fosta Aig Life), a fost cumparata de MetLife cu 16,2 miliarde dolari

De povestea cu imobiliarele americane, magariile ce apar in ipotecile respective si alte amanunte despre scandalul forclosure am mai discutat noi pe aici. Se pare ca intr-adevar ar fi picatura ce va umple paharul de data aceasta: Imminent Big Bank Death Spiral. Pentru detalii privind acordul Plaza despre care se discuta acolo, puteti gasi detalii aici: Plaza II is the wrong approach for global rebalancing. Stiu ca lucrurile par tot mai sumbre, dar exista si unele zvonuri interesante privind povestea cu monedele. Cica in acest moment chinezii vor si au puterea ca impreuna cu nemtii, rusii plus inca doua-trei tari sa garanteze dolarii aflati in circulatie in exteriorul americii pentru a crea un fel de sistem paralel si o moneda internationala care sa nu mai fie la mana unui singur stat, posibil chiar garantata in metale pretioase. Ideea e tocmai de a preveni colapsul total al finantelor mondiale atunci cand americanii se vor recunoaste faliti in mod oficial.

Astfel dolarii aflati in posesia americanilor vor putea fi inflationati fara a afecta restul de tari iar america va trebui sa-si rezolve problemele in loc sa exporte criza in alte parti. Partea de economie sanatoasa, cercetare si industrie pe care o mai au va supravietui, pentru ca aceea ajuta intr-adevar lumea. Buba mare la ei e wall-street si acolo trebuie facute operatiile ce se amana de atata vreme. Din acest motiv tranzactiile cu marile corporatii financiare americane sunt oricum partial blocate. Chinezii au refuzat deja la plata anumite rahaturi obtinute din jocurile cu derivate sau asigurari si cred ca au cam scapat deja de stocurile de dolari, asa cum am mai explicat. Asteptam noutati dupa alegerile americane si G20-ul din 11 noiembrie sa vedem cat de reale sunt zvonurile. Personal cred ca asa ceva ar fi cam greu de implementat, dar cumva tot va trebui sa facem tranzitia de la vechiul sistem bazat pe FIAT money si lacomie spre un nou sistem bazat pe resurse si bun simt. Daca nu merge figura asta, ne intoarcem la varianta originala, cea cu descentralizarea.

Pana atunci, daca tot vorbeam de monede solide, n-ar strica sa aruncati un ochi si pe articolul asta: Silver Short Position Could Cost JP Morgan Billions in Losses. Da, am vazut aseara si ultima creatie a celor de la NIA, filmul End of Liberty. Nu, nu-l recomand. Pentru ca am impresia ca cei de la NIA merg in directia opusa fata de creatorii unor materiale gen Zeitgeist. Acestia prefera sa te sperie la inceput, cat sa te trezesti si apoi iti arata ca exista alternative mai bune. NIA a incepuse binisor cu analiza alternativelor, dar acuma a trecut la partea cu speriatul. Go figure... :)

Iar in final, ca sa nu uit, asa cum zice ZH azi e ziua in care aflam adevarul despre QE2 si despre inca o chestie nesemnificativa privind alegerile politice din US: Frontrunning: November 2 - Pre-QE2 Day... Oh And Some Meaningless Election Is Going On. Aseara bursele au urcat umpic, iar aurul s-a mentinut relativ stabil. Vedem cat de curand care va fi si efectul mult-anuntatei masuri de a mai incinge un pic tiparnitele de dolari ale lui helicopter Ben. Pana atunci, daca tot vorbeam de politica si de ZH, am mai gasit un articol interesant la el: Suspicious Package Found At Angela Merkel's Office. And it's not even November 5th yet... :)

Inchei cu un filmulet gasit cu ajutorul lui horatiu, traim vremuri cu adevarat interesante:



P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

luni, 1 noiembrie 2010

Ceva falimente pe 7 decembrie ?

Probabil ati auzit ca au inceput sa se inmulteasca site-urile care vorbesc despre ziua de 7 decembrie indemnand lumea ca in acel moment sa puna capat sistemului financiar asa cum il cunoastem.

Au aparut intai in franceza: http://stopbanque.blogspot.com/

Apoi in germana si italiana: http://stopbanque.blogsport.de/

Mai nou in engleza si greaca: http://www.facebook.com/event.php?eid=137793666269183

Interesant este ca mesajele au fost preluate si de publicatii oficiale:

Süddeutsche Zeitung
Quite interesting that the mainstream & conservative "Süddeutsche Zeitung" has written about this announced bank-run too. A few days ago this was the invention of French protestors. Now there are already Italian and German people joining in. It's gaining momentum. Maybe this fills the "French part" in the predictive linguistics in a way? There is hardly something more powerful in the hands of the people today than an organized large scale bank-run?"
La prima vedere sansele de reusita ale unei asemenea actiuni sunt mici. Sa nu uitam totusi de povestea cu DSB din olanda. Bancile sunt destul de fragile in acest moment. Daca nu se va ajunge la falimentarea sistemului bancar, oare vor reusi strangerea unui numar suficient de persoane macar cat sa dea un semnal de alarma ?

Va readuc aminte si faptul ca nu este prima tentativa de acest gen. Desi nu era setata o data exacta, povestea de acum seamana tare cu actiunea Move Your Money: A New Year's Resolution

Iar toata treaba asta apare pe langa zvonurile cum ca pe 11 noiembrie dupa G20 ni se pregateste ceva interesant pe plan economic din partea chinei. Se pare ca mai exista inca sansa ca 2010 sa nu se incheie la fel de plictisitor ca 2009... :)

Editare ulterioara:
Intre timp a aparut si un articol ZH pe aceeasi tema: December 7 Is The Unofficial Pan-European Bank Mutiny Day
Furthermore, in just 24 hours 1,500 readers have pledge their support to the action's various Facebook support sites, and another 48,000 are on the waitlist. We hope that more alternative media (the mainstream will unlikely support such a radical venture) catches on, and more Europeans realize they have all to gain and little to lose from forcing the balance of power to shift away from the banks, and into the hands of the people.
Dar cum zicea cineva pe forum... cine se teme pentru economiile personale incepand cu 7 dec, va sugerez sa le retrageti din banci in saptamana precedenta acestei date... :)

Editare ulterioara 2:
Au aparut deja articole si in mass-media oficiala romaneasca:
Campanie internațională împotriva băncilor: 7 decembrie, ziua retragerilor masive

Editare ulterioara 3:
Inca un cotidian semnaleaza povestea:
In Europa, clientii bancilor se agita. Va contamina miscarea "Stop Banque" si Romania?

Stirea de pe Capital preluata si de EVZ.

Editare ulterioara 4:
Francezii tot francezi. Au stiut intotdeauna cum sa dea lectii in ce priveste revolutiile. Relaxat, calm, linistit, elegant, legal. Fara stres, fara violenta si fara agitatie. Dar cu efecte mult mai puternice: Eric Cantona vs The Banks

Editare ulterioara 5:
Intre timp s-a bagat si mediafax pe subiect. Lucrurile incep sa devina tot mai interesante: Un protest faţă de sistemul bancar mondial, lansat de Eric Cantona, susţinut de mii de internauţi. Articolul de pe mediafax cu Eric Cantona si falimente 7 decembrie a aparut ulterior pe hotnews, adevarul, bloombiz, realitatea, incont, jurnalul, libertatea, evz si alte site-uri de stiri.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.