vineri, 9 iulie 2010

Stiri pe scurt

In primul rand weekend-ul acesta stati cu ochii pe spaceweather, se anunta miscari interesante:
An active region is emerging over the sun's northeastern limb. It appears to be the remains of old sunspot 1082, but unlike a genuine corpse, these remains are animated. The region is crackling with low-level solar flares.

NASA's Solar Dynamics Observatory recorded the movie around 2200 UT on July 8th. The blast produced not only an ultraviolet flash of light, but also a coronal mass ejection (CME). The cloud is not heading for Earth, however, so we will experience no effects from the event. Stay tuned for more flares and a better view as the active region turns toward our planet in the days ahead.
Ce-mi place mie cum le recunosc baietii astia numai DUPA ce se intampla. In timp ce pe noi, cei care avertizam INAINTE sa se intample, ne considera lumea pesimisti:
Gold reclaims its currency status as the global system unravels
We already know that the eurozone money markets seized up violently in early May as incipient bank runs spread from Greece to Portugal and Spain, threatening the first big sovereign default of our era.

Jean-ClaudeTrichet, the president of the European Central Bank (EC), talked days later of "the most difficult situation since the Second World War, and perhaps the First".

The ECB's latest monthly bulletin gives us some startling details. It reveals that the bank's "systemic risk indicator" surged suddenly to an all-time high on May 7 as measured by EURIBOR derivatives and stress in the EONIA swaps market, exceeding the strains at the height of the Lehman Brothers crisis in September 2008. "The probability of a simultaneous default of two or more euro-area large and complex banking groups rose sharply," it said.

This is a unsettling admission. Which two "large and complex banking groups" were on the brink of collapse ? We may find out in late July when the stress test results are published, a move described by Deutsche Bank chief Josef Ackermann as "very, very dangerous".
Pentru naivi avem insa articole in genul celui de mai jos:
Garanţia depozitelor bancare se dublează
Autorităţile vor ca până la finele anului să mărească plafonul pentru economii de la 50.000 de euro, în prezent, la 100.000 de euro. De la 1 ianuarie 2011, limita de garantare a depozitelor bancare va creşte de la 50.000 de euro, cât este în prezent, până la 100.000 de euro, a afirmat, ieri, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.

Din cele peste 100 de miliarde de lei pe care românii îi au depuşi la bancă, doar 95,4 miliarde de lei sunt garantaţi 100%, conform celor mai recente date. Prin cresterea plafonului, inca 700.000 clienti vor beneficia de asa-zisa "garantare" de 1%. Asta daca bancile respective mai rezista pana in 2011.
Cu o "mica" corectie evident. Garantia nu se dubleaza, ci doar limita, pentru ca fondurile raman cel mai probabil aceleasi. In acest moment banii sunt garantati doar 1% nu 100%. Iar cei 700.000 de clienti sunt de fapt doar vreo 70.000 dupa niste calcule mai atente. Se pare ca autorul a facut exces de zel. Dar ce mai conteaza acum cateva zerouri intre prieteni... :)

In final avem cateva materiale destul de echilibrate si pe intelesul tuturor despre situatia Chinei in acest moment:
Visul chinezesc, la Romania, te iubesc - partea a I-a
Visul chinezesc, la Romania, te iubesc - partea a II-a
Visul chinezesc, la Romania, te iubesc - partea a III-a
Lectie de economie capitalista din China comunista

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

4 comentarii:

  1. Flavian, perceptia mea asupra materialelor cu sursa protv: spalare pe creier sau a mintii sau amindoua.

    "Piata privata din China este foarte libera dar in acelasi timp controlata la singe de guvern" - citat aproximativ =)))))))))))))))))))

    Apoi cind au mers sa filmeze saracia pac pac au sarit pe ei, aici nu se filmeaza, haide-ti la sectie, e o zona periculoasa.

    Astfel de reportaje se pot face si in Romania si aratam cum ne scaldam in bun simt.

    La 300 de mil de oameni din clasa mijlocie (suma este data de ei) sint vreo alta 1 miliard rupti in cur. Hai sa vedem cum traiesc si ei. 1 miliard= 3x populatia Europei, greu de recunoscut amplitudinea acestui numar cu mintea si e vorba de oameni totusi.

    Apoi hai sa vedem si zona rurala, poluarea, lacurile, raurile. Atita timp cat au 1 miliard de oameni pe spinarea carora sa traiasca e usor, cind numarul lor va scade...

    Contrastele sint uriase acolo, daca miliardul ala rupt in cur se trezeste bai bai.

    Acest sistem sclavagist va tine atita timp cit constiinta picura in aceasta lume, dar se poate schimba totul intr-o secunda daca va curge.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, stiu ca sunt multe chestii ce ar putea fi criticate in materialele respective. Spre final aduc aminte si despre saracie, problemele imobiliare, desi la inceput se vorbeste despre cresterea economica cu destula naivitate.

    M-am gandit un pic daca sa le pun sau nu si principalul motiv a fost acela de a demonstra ca prin munca se poate. Ca in ciuda comunismului, a lipsei libertatii de exprimare, a exploatarii companiilor vestice, a saraciei si demografiei scapate de sub control sau a poluarii care ii omoara, exista totusi speranta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Flavian eu nu asi numi-o munca ceea ce se face acolo si nu numai acolo.

    Eticheta pe care asi folosi-o ar fi: exploatare.

    Am fost surprins cand au amintit de siniciderile in lant de la Foxcon din fabricile care produc pentru Apple. Spun ca am fost surprins pentru ca am vrut sa inchid repotajul cind am vazut cum arata muncitorii relaxati la masa cu lingura dupa ei la baschet mai apoi si m-am gindit la Foxcon si sinucideri si orele lungi cu pauze foarte scurte pe care le au. Steve Jobs nu s-a abtinut sa comenteze si spunea ca au toate necesare in campus-ul respectiv de la SPA pina la piscine. Saracu e rupt total de vitalitate, o scurta vizita poate ai inchidea gura.

    Eu intuiesc ca chinezii sint mult mai rezistenti emotional (roboti) spre deosebire de noi, iar faptul ca se sinucid si ca fac greve imi sugereaza o exploatare exacerbata a lor.

    In fine cine stie, nici eu nu am fost acolo sa vad ce si cum asa ca doar expun ce simt.

    P.S. Nu am reusit sa rezist la tot reportajul, am inchis la ultime 15 min din ultima parte.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmmm, se pare ca am un public tot mai informat si pretentios.

    Ok, o sa fiu mai atent pe viitor cu astfel de materiale sensibile... :)

    RăspundețiȘtergere