joi, 29 iulie 2010

Poveste cu speculatori, eroi si ruble

Suntem inca in asteptare. De vreo trei luni de cand "revenirea economica" a luat o pauza si se tot gandeste daca o ia in directia corecta sau mai intarzie nitzel. Speram nu mai mult de luna august. Dar cat mai asteptam am zis sa ne mai trecem vremea cu o poveste. Pe care mi-a adus-o in atentie zilele trecute una din multele clone ale mai vechi "amic" de-al meu, nea Radu. E o poveste cu speculatori, luptatori eroici si aventuri cu haiduci. Pe care m-am gandit sa o prezint si eu mai pe larg, ca lumea merita sa mai cunoasca din ce s-a intamplat cu rubla si imperiul sovietic inainte sa experimenteze pe viu cu dolarul si imperiul american.

Despre Leo Emil Wanta putina lume a auzit. Articolele in genul celor scrise de Marilyn M. Barnewall sau Anthony Fox sunt destul de rare chiar si in lumea "presei" alternative. Cu atat mai inexistente sunt in presa oficiala, iar pe wiki apar foarte putine detalii despre eroul nostru. Pentru ca in povestile care circula despre Leo, acesta e prezentat ca un erou. Ca un luptator patriot impotriva comunistilor rai, care a reusit prin mijloace economice ceea ce nu s-a putut obtine in mod conventional. Anume castigarea razboiului rece cu Rusia, prin falimentarea sistemului financiar al sovieticilor.

Povestea incepe in vremea lui Reagan, prin anii 80, cand prezidentul american se pare ca ar fi venit cu ideea atacului economic. Ideea nu era rea, de altfel se zice ca Reagan a mai avut si alte idei economice bunicele, realizand reforme utile si incercand minimizarea rolului statului. In masura in care s-a putut, pentru ca la un moment dat era sa impartaseasca soarta lui Kennedy. Misiunea primita de Leo Wanta a fost asadar de a incerca sa destabilizeze sistemul sovieticilor prin actiuni economice. A primit din cate se spune pentru aceasta o suma de 150 miliarde dolari de la trezoria americana, cu care urma sa incerce nitzica specula pe rubla. Suma este una mare chiar si pentru ziua de astazi, cand dolarul si-a pierdut mult din valoare fata de anii 80. Este cam cat PIB-ul Romaniei pe un an sau vreo 4000 de tone aur, jumatate din cat pretinde US ca ar mai avea in acest moment.

Planul era destul de simplu. Se putea profita de cursul fix al rublei care era mentinut la nivel artificial de catre autoritatile sovietice. Rubla avea valoarea afirmata de rusi doar in interiorul tarii, pentru ca in exterior paritatea declarata era departe de valoarea reala. Adica pur si simplu nu era nimeni prost sa-ti dea pe o rubla pe mai mult de vreo 25 de centi, desi avea valoarea declarata de 1,2 USD. Era supra-apreciata asadar de vreo cinci ori, o marja care permitea lejer specula. Si erau destui rusi care doreau sa scape de ruble pentru a folosi dolarii sau alte monede la achizitionarea de bunuri din afara sistemului sovietic. Astfel ca Leo Wanta putea cumpara usor de la populatie ruble in cantitati mari, prin bancile intermediare din diferite tari aflate in apropiere de Rusia. Acestea erau luate la 18-22 de centi si vandute la aproape un dolar bancilor centrale, care le revindeau rusilor nevoiti sa le accepte la cursul oficial.

Afacerea mergea bine, ba chiar erau tari care avand datorie la rusi cumparau ruble de la colaboratorii lui Leo Wanta la un pret mai mic, reusind astfel sa-si ramburseze mai ieftin datoria catre sovietici. Singurii care pierdeau erau evident rusii, care erau jumuliti rau de tot, ajungand la un moment dat sa-si vanda si rezervele de aur, evident la pretul impus de vestici. Legenda spune ca Leo Wanta a reusit sa ramburseze in doar 6 luni cei 150 miliarde imprumutati de la trezoreria americana. Iar conform intelegerii, profitul castigat ulterior de el si bancile care il ajutau, putea fi folosit dupa bunul plac. Se vorbeste de sume fabuloase, de ordinul a trilioane de dolari castigate in perioada respectiva si pastrate in diverse banci din intreaga lume de Leo Wanta si colaboratorii acestuia. Pana in momentul in care Rusia a capitulat si a intrat pur si simplu in faliment in momentul incare n-a mai putut acoperi pierderile.

Bineinteles, sume de genul asta atrag dupa ele neplacerile de rigoare. Multi din fostii colaboratori ai lui Wanta au avut parte de disparitii subite. Iar Leo a fost si el atacat ani de-a randul in timpul administratiei Bush sau Clinton, sicanat de oficialitati si inchis ani buni pentru presupuse acuzatii de neplata a unor impozite de cateva zeci de mii de dolari. In timp ce trilioanele sale zaceau blocate in conturi din afara tarii ce nu putea fi accesate de FED sau oficialii americani. Povestea spune ca Leo a dorit sa-si duca la capat misiunea incredintata de Reagan, pentru a folosi in scopuri utile banii respectivi. Platind impozite si dand o mana de ajutor economiei americane, nu celor care ar fi dorit sa le deturneze spre folos propriu.

Intr-un final a fost eliberat si prin 2006 i s-a dat permisiunea sa aduca banii respectivi in tara. Intre timp, suma ajunsese cu tot cu dobanzi undeva la fabuloasa cifra de 27 trilioane dolari. E o suma pe care cu unii cu greu si-o pot imagina, cam dublu decat PIB-ul anual al americanilor. Ar acoperi datoria externa a acestora, o buna parte din obligatiile interne si ar rezolva cel putin pe hartie problemele economice ale imperiului aflat in declin accentuat. O prima transa de 4,5 trilioane se spune ca ar fi fost virata de Bank of China in conturile deschise in 2006 de catre Wanta la Bank of America. Aceste conturi se pare ca ar fi fost insa blocate ulterior de FED, in mod ilegal, iar de atunci Leo lupta in justitie pentru accesul la fondurile respective.

Asa cum spuneam, autorii articolelor ce spun povestea lui Wanta il transforma pe acesta intr-un fel de erou ce a invins sovieticii rai. Un fel de haiduc modern ce incearca sa smulga din gheare si sa returneze americanilor banii pe care bancherii sau alti baieti veseli vor sa-i pastreze doar pentru ei. Crezand ca astfel s-ar rezolva problemele economice si s-ar putea reincepe "relansarea". America ar putea iesi din criza si ar putea redobandi gloria de alta data, tragand dupa ea si restul economiei mondiale. La o analiza sumara multi s-ar grabi sa le dea poate dreptate.

Eu as avea insa de subliniat cateva aspecte. In primul rand faptul ca cele 4,5 sau 27 sau cate trilioane sunt de fapt, nu reprezinta altceva decat niste zerouri, destul de multe ce-i drept, aflate pe HDD-urile unor banci. Pur si simplu nu au valoare reala, nu tin de foame, nu tin locul resurselor energetice, al materiilor prime sau al oamenilor necesari pentru a le prelucra. Ba chiar aruncarea in piata a unui asemenea volum de lichiditati ar avea efect contrar celui sperat. Exact ca cel pe care l-au avut asupra rublei in anii 80. Ar arata ca de fapt FIAT money, indiferent daca sunt de origine ruseasca sau americana, nu prea au valoare. Cum s-ar spune, banii respectivi reprezinta averi fabuloase doar atata vreme cat nu sunt cheltuiti. Motiv pentru care probabil ca si FED va continua sa se impotriveasca cheltuirii lor, pentru a-si pastra monopolul. Pentru ca doar ei sa ramana in continuare cei care au dreptul sa creeze trilioane de dolari pe care sa le arunce cand si cum vor in piata.

Mai cred de asemenea ca Leo Wanta ar trebui sa realizeze lucrul acesta. Mai ales ca schema folosita de el asupra rublei a fost incercata si asupra dolarului. Reagan s-a inspirat cel mai probabil din episodul anilor 70 despre care v-am mai povestit eu. Cand americanii ce promisesera acoperirea dolarului cu aur pentru a-l impune ca moneda de rezerva internationala au incercat sa pastreze valoarea acestuia la un nivel artificial. Bancile centrale s-au prins ca FED imprima pe sest, au cerut rambursarea in aur la cursul oficial si erau cat pe ce sa puna america pe butuci daca Nixon n-ar fi decuplat dolarul de metalul pretios. Au facut tam-tam atunci cum ca nu e o tzeapa trasa de FED celor cu rezerve in dolari, ei de fapt lupta cu "speculatorii" rai care incercau destabilizarea economiei mondiale. Pentru ca un deceniu mai tarziu speculatorul Leo Wanta, de data asta etichetat insa ca erou national, sa foloseasca metoda pe spatele rusilor.

Problema cu Rusia fiind rezolvata, nimeni nu a mai avut de atunci puterea economica necesara pentru a se lua la tranta cu dolarul. Devenit moneda de rezerva si aflat in circulatie la nivel mondial, era nevoie de sume si mai mari decat in cazul Rusiei pentru a face cu dolarul ceea ce Soros a facut de exemplu cu lira sterlina. Ingrijorarea americanilor a inceput sa creasca insa in ultima vreme. Pentru ca o tara anume a inceput sa aibe periculos de multe rezerve de hartiute verzi. Nu mai spun cine, ca stie deja toata lumea, spun doar sa vedeti un pic mai sus de unde au venit banii transferati catre Bank of America. Iar dupa cum evolueaza lucrurile, e doar o chestiune de timp pana ce se va face call la bluff-ul american, demonstrand inca o data adevarata valoare a celor mai fine hartii igienice din istorie...

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

4 comentarii:

  1. http://smbro.anyhow5.com/2010/07/27/ne-pregatim-de-razboi-sau-vine-foametea-alimente-pe-cartela/
    BRASOV

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim - interesant, se pare ca stirea chiar e pe bune. Si tocmai la Brasov, ca sa vezi coincidenta... :)

    Radu - chiar si un ceas stricat e corect de doua ori pe zi. Dar prefer sa nu ma incarc negativ degeaba in rest.

    RăspundețiȘtergere
  4. Horatiu - mersi, mai greu cu franceza, dar am inteles ce dorea sa explice

    RăspundețiȘtergere