luni, 5 iulie 2010

Noutati si comentarii

Fuse, fuse si se duse. Stiu ca voua va pare bine, dar eu abia ma obisnuisem cu atmosfera, ma decuplasem un pic de nebunie si evadasem nitzel din "lumea masinii" asa cum ii place lui pai mei sa o numeasca. Hai sa vedem asadar ce-am avut si... ce-am pierdut in astea doua saptamani de pauza. Pai nici nu plecasem bine ca a izbucnit povestea cu pensiile, cresterea TVA-ului si punerea chipurile in pericol a acordului cu FMI-ul. Am mai explicat insa ca FMI are tot interesul sa ne dea bani in continuare pentru a tine cursul jos si a mai salva o vreme bancile, iar politicienii au tot interesul sa-i ia pentru a-si salva comisioanele si clientela. Orium, treaba s-a dovedit un foc de paie de nici o saptamana, fiind stins apoi de apa ce a venit iar sa ne readuca aminte de avantajele sistemului consumerist. Unde padurea nu se vede din cauza copacilor, ce se transforma din pacate in cherestea si comisioane.

Lucrurile sunt insa departe de a fi linistite si daca aruncam un ochi si pe burse se pare ca acestea se indreapta in directia corecta pentru marele show ce va sa vina. Cat priveste deprecierea aurului, e suficient sa priviti miscarea burselor in ultima vreme. Desi aurul s-a decuplat usor de acestea de la un timp incoace, o puternica miscare in jos a burselor estimata pentru luna august va afecta si aurul asa cum am tot explicat pe aici.

In timpul acesta, chiar si oameni din mass-media oficiala ajung sa isi dea seama ca ceva nu se pupa. Si nu inteleg de exemplu cum poti avea in acelasi timp o apreciere a bondurilor si a metalelor pretioase. Cand unele semnalizeaza inflatie si celelalte deflatie. Articolul e interesant si merita citit. Concluzia ar fi ca investitorii nu sunt neaparat bezmetici, ci incearca sa-si acopere pariurile pentru ca la cum arata lucrurile sunt nitzel derutati. E doar o prima mostra a ceea ce se afla in spatele "revenirii" si a ceea ce va urma. Adica asta: prin deflatie catre hiperinflatie

Un alt articol bunicel pe aceeasi tema ar fi si acesta: Bernanke, Gold, and the Keynesian Endpoint. Cu cateva fraze-cheie la fel de interesante. E greu de ales ce este mai "inspaimantator": faptul ca investitorii isi pierd increderea in banii de hartie sau ca cei responsabili de principalele valute mondiale nu inteleg ce se intampla. Aprecierea de aproape 30% a aurului intr-un singur an reflecta teama intemeiata, nu doar ingrijorare privind riscurile de inflatie sau deflatie. Oamenii si-au pierdut increderea in sistemul financiar global. Au ajuns natiunile la un "final Keynesianist" in momentul in care balantele de plati lasa celor care se ocupa de politica economica prea putine mijloace de a mai continua cresterea ? Va suna cunoscuta si aceasta concluzie, parca ati mai auzit-o undeva. Eh, uite asa se incheie... un secol de istorie economica 1913-2013.

E tot mai clar ca mass-media oficiala incepe sa ajunga din urma pe cei care spuneau aceste lucruri de multa vreme. Uitati inca un exemplu. Jean-Claude Trichet (BCE) critica modul in care au actionat bancile dupa criza: Ar fi disparut toate, daca nu le salvam. Gura pacatosului adevar graieste. Se pare ca cei care avertizam ca bancile sunt cu un picior in groapa si sistemul financiar e pe duca.. ca sa vezi... aveam dreptate. Bancile ar fi disparut toate daca nu le-ati fi salvat. Acest lucru este limpede si pentru noi, cei care vorbim de asta de mai bine de un an. Intrebarea este acum: cine va mai salveaza pe voi ?

Tot mai multa lume ingrijorata de soarta sistemului economic si de fluctuatiile valutare din ultima vreme se intreaba cum s-a ajuns la situatia actuala. De ce Grecia cu un PIB de numai doua ori mai mare ca Romania primeste 110 miliarde ajutor, in timp ce la noi se da lumea peste cap pentru o transa de nici un miliard. De ce americanii se joaca cu banii dupa bunul plac, in timp ce chinezii sunt certati pentru ca muncesc prea mult. De ce nu putem avea un sistem echitabil si niste monezi solide macar pana reusim sa eliminam necesitatea utilizarii banilor cu totul. Raspunsul ar fi: ca de obicei, unii sunt mai egali ca altii. Iar pentru a intelege de ce au ajuns lucrurile astfel trebuie sa cunoastem istoria.

Prin anii 30 in timpul primei crize americanii i-au pacalit pe toti sa accepte dolarul ca moneda de rezerva internationala. Adica daca tu roman vrei sa cumperi calculatoare din china, trebuie sa schimbi leii in dolari, ii dai pe laptop si apoi chinezul schimba dolarii in yuan la randul lui. Smecheria a fost ca initial americanii au promis acoperire in aur. Cu timpul insa, nu s-au mai tinut de cuvant. La fel ca hotii de la 1800, care emiteau mai multe chitante pentru acelasi aur. Prin anii 70 celelalte tari s-au prins de pacaleala, au incercat sa cumpere aur la cursul oficial si atunci americanii au zis: teapa, decuplam dolarul de aur. A urmat o vreme tulbure in care pretul la aur a explodat brusc, sistemul financiar mondial s-a clatinat rau de tot si era cat pe ce sa fie game over. Europenii s-au apucat sa puna bazele euro drept "alternativa" la dolar, baietii s-au apucat de inflationat in draci si au mai gasit cateva tari fost comuniste pe care sa le pacaleasca o vreme. Efectele le simtim insa azi: marea criza mondiala care va insemna sfarsitul sistemului bazat pe hartiute igienice emise sub monopolul FED si folosite drept bani. Si dupa cum ziceam, uite asa se incheie... un secol de istorie economica 1913-2013.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

9 comentarii:

  1. Bine ai revenit Flavian :).Mai e putin pana in august :). Dupa cum ziceam, sper sa apuc sa ma bucur de vacanta ce va veni la sfarsitul lunii asteia, inainte de a incepe deranjul :). Pana si in China sunt semne ca balonul imobiliar va crapa, dupa cum zice nea Rogoff. Sa vedem daca mormanul de dolarii ii va ajuta si de data asta pe chinezi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ai revenit Flavian :).

    Am mai postat doua comentarii, unul sters, dar vad ca nu au aparut.

    RăspundețiȘtergere
  3. atat de manipulat a ajuns domeniul asta financiar, bursele, "jocul cu cifrele"- cum zice pai mei :)
    incat nimic nu mai are legatura cu realitatea, evident ca "ceva nu se pupa" si ca Bernanke face pe prostul si evita un raspuns simplu si banal cand este intrebat in Congres daca cresterea pretului aurului denota lipsa de incredere fata de moneda de hartie - "hartiuta igienica", cum zici tu :)
    in fine, parerea mea e ca schimbarile care vor urma vor fi atat de ample,incat disparitia bancilor, cel putin asa acum le stim noi, va fi o gluma fata de alte schimbari ce vor avea loc...si aici
    poate par putin fantezist, dar ma refer la o convergenta a crizelor incluzand cea ecologica, umanitara, etc, in jurul momentului 2012, care vor duce la un punct de inflexiune si o schimbare majora in constiinta universala, implicit cea umana...vor urma vremuri interesante, insa din pacate, perioada de tranzitie va fi una nu fara tulburari majore...
    Dar asta e, din pacate vom trece si prin asta, pt a schimba actualul "status quo", pe care il vedem cu totii cat de falimentar este(mai ales moral, nu neaparat economic)

    RăspundețiȘtergere
  4. good 2 have u back Flavian!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nice to be back. Vad ca iar au luat-o razna comentariile, astea-s avantajele blogger, le cunoastem deja... :)

    Cristian - balonul imobiliar chinezesc va fi inca o picatura in paharul ce se prelinge deja, dar nu de chinezi imi fac eu probleme, ei sunt obisnuiti cu munca

    need2trip - ai dreptate, transformarea va fi majora, iar semnele sunt tot mai dese si vin din tot mai multe domenii, orb sa fii sa nu le vezi

    RăspundețiȘtergere
  6. na sa vezi.....http://www.evz.ro/detalii/stiri/garantia-depozitelor-bancare-se-dubleaza-899976.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Articolul are o "mica" greseala:

    Din cele peste 100 de miliarde de lei pe care românii îi au depuşi la bancă, doar 95,4 miliarde de lei sunt garantaţi 1%, conform celor mai recente date.

    RăspundețiȘtergere