O noua zi, o noua saptamana. Lucrurile s-au mai relaxat in ultima vreme, lumea pleaca in concedii, stirile sunt parca mai putine. Ceva-ceva tot s-a adunat insa in ultimele zile. Daca e sa incepem cu bursele ca de obicei, observam si acolo o stagnare de vreme buna. Ne muncim din luna mai cu bariera de 10.000 la DOW si chiar daca spre final de iunie lucrurile pareau ca se indreapta in directia corecta, iulie a venit cu noi surprize. Mi-a placut titlul de vineri de pe CNN: Poof! Week's stock gains erased. Din iulie nu a mai ramas insa prea mult si sunt tot mai curios acum daca luna august se va ridica la inaltimea asteptarilor. Ramane sa vedem ce si cum.
Discutiile despre aur s-au incins. Dupa Dan Selaru au urmat Bogdan si Claudiu, ba am gasit ecouri chiar si in presa oficiala. Claudiu se intreaba cat sa fie pus deoparte in aur ? Parerea mea o stiti deja: nu mai mult de cateva mii de euro. Echivalentul banilor de cheltuiala pe 1-6 luni. Ca si in cazul altor rezerve: de hrana, energie, combustibili. Bani albi (ma rog - aurii) pentru zile negre. O mica rezerva sau o mica asigurare nu strica. Chiar daca inundatia, cutremurul, eruptia solara sau falimentul guvernului nu va veni niciodata.
BNR ne spune ca sistemul bancar inregistra pierderi de circa 50 milioane euro dupa primele cinci luni ale anului. Dar ca asta e normal pe timp de criza, bancile isi vor reveni fara indoiala si cu toate pierderile inregistrate, nici o banca nu este in pericol de a cadea. Apar persoane care argumenteaza ca riscul sa te "calce" un hot e mai mare decat sa pierzi banii ca urmare a falimentului unei banci. Din nou apare problema de incredere. Preferi hotii la costum din banci si din guvern sau hotii din cartier ? Pastrezi aurul in casuta de valori la banca, ori in gradina bunicilor sau in seiful propriu ? Mda, pentru unii raspunsul e simplu: ajungi in ziua de azi sa ai mai multa incredere in baietii bruneti decat intr-un smecher cu costum la 4 ace care te pacaleste sa-i dai nu doar banii din portofel, ci si pe aia din viitorul portofel. Credite nu se mai dau, oamenii abia mai au bani sa le plateasca pe alea vechi, iar recuperarile merg greu. Cei care mai au un ban incep sa priceapa ca garantarea e doar vorba goala, iar depozitele sunt impozitate si prefera sa bage banii in aur ca pe vremuri. Dar.. bancile isi vor reveni.. fara indoiala... :)
Celor care insista cu bula aurului si vorbesc de investitii, le repet ca problema e prost pusa. Sunt oameni care pur si simplu nu vor sa fie investitori, sa se streseze cu afaceri si sa acumuleze bogatii nemasurate. E alegerea lor, nu pun pret pe materialism, pur si simplu au un alt scop in viata. Ei bine, multi din acestia poate nu vor sa contribuie la caritasul pensiilor organizat de guvern. Si nu vor sa lase nici pe mana unei firme de asigurari gen AIG sau a unei banci gen Lehman agoniseala lor de o viata. Ar dori ca la pensie sa se bucure de banii munciti, dar problema este ca banii se devalorizeaza, pentru ca guvernul pe langa confiscari sau caritasuri cu pensii, se mai indeletniceste si cu furtul prin inflatie direct din buzunarul omului. In toata istoria, FIAT-money si-au luat-o urat de tot la fund de la monezile reale. Exemple de genul ACESTA avem cu duiumul. Statele au inflationat in draci atunci cand puteau sa o faca, pentru ca moneda nu era legata de aur sau nimic altceva. Ori au dat direct faliment daca n-au putut sau n-au apucat sa inflationeze. Yeah, I know.. this time is different.
O alternativa la toate aceste magarii s-a dovedit a fi aurul. E simplu de stocat, nu rugineste, nu inflationeaza, e usor de ingropat in gradina bunicilor si valorificat la pensie. Ba mai e recunoscut drept moneda universala chiar si in perioade tulburi, pe timp de criza sau razboi, atunci cand guvernele cad si banii de hartie isi pierd orice rost. Apoi, am mai auzit sofisme in genul aurul nu tine de foame, aurul nu tine de sete sau de cald. Evident, nu te impiedica nimeni ca pe langa o mica rezerva de aur sa ai o camara plina, niste panouri voltaice sau o centrala pe lemne. Aurul tine doar loc de moneda, atata vreme cat omenirea mai are nevoie de moneda pentru a functiona. Iar celor care vor insista sa-mi repete ca in final, un vagon de aur nu valoreaza cat un pahar de apa in desert le pun si eu o intrebare: cat valoreaza un vagon de dolari in desert ?
Grafice precum cel pe care am dezbatut zilele trecute cu infoeconomice arata ce se intampla pe termen scurt doar atunci cand o singura banca mare se prabuseste. Daca ar pica insa GS + BS + AIG + DB.. cardurile ar mai avea vreo valoare ? Ce sa faci cu cele cateva hartiute ramase in buzunar daca toate supermarketurile ar avea conturile blocate ? Banii in majoritatea lor sunt electronici. Notiunea de sistemic risc nu e suficient de clara ? Stiu ca oamenii nu cred. Nu cred ca vom avea vreodata hiperdeflatie, nu cred ca omenirea se va intoarce doar la ferme.. nu cred ca un aparat mai greu ca aerul poate zbura, nu cred ca mai scapam de Ceausescu, nu cred ca imperiul sovietic se poate prabusi.
Putem face oricate scenarii. Varianta mea preferata zice ca oamenii vor prefera din nostalgie o moneda pentru realizarea schimburilor economice si vor alege aurul din instinct cel putin in perioada de tranzitie de la sistemul actual la unul in care banii nu vor mai fi necesari. Pana atunci, pe langa aur va creste numarul schimburilor directe, vor aparea poate monede locale, vor fi n variante la care oamenii vor putea apela atunci cand bancile centrale vor disparea. Am vorbit despre ele la alternative monetare in vreo 12 episoade. Va veni o transformare majora a societatii si a omenirii in general, care va include multe aspecte. Ceea ce numim acum economie este doar un aspect minor ce va fi si el radical transformat. Pentru a face aceasta tranzitie mai usoara, minime rezerve de hrana, metale pretioase sau combustibili s-ar putea dovedi utile. Scenariul poate continua mai departe cu TNG mai ales ca sistemul NWE pare unul destul de interesant... ;)
Ei, dar ca sa nu ziceti ca avem doar vesti proaste in ultima vreme: se pare ca scurgerea de petrol a fost oprita in cele din urma. Sa vedem acum cat va mai dura curatenia si ce impact va avea acest incident asupra opiniei oamenilor apropo de aceasta dependenta a umanitatii de petrol. Tot la capitolul impact asupra mentalitatii, se pare ca Elizabeth Warren incepe sa fie tot mai remarcata in ultima vreme, ba chiar a inceput sa deranjeze anumite cercuri destul de tare. Chiar daca lucrurile se misca aparent greu, nu va lasati cuprinsi de disperare. Se pare ca e ceva in aer zilele astea. Ati observat probabil ca am preferat sa nu comentez pe baza incidentului cu MM de saptamana trecuta. Am considerat ca e mai bine asa. Celor afectati de acest lucru as dori sa le recomand urmatoarea lectura: Matei, vorbeste-mi despre rai
Incheiem cu noutati tot din domeniul "meteo". Pata solara de care am tot discutat zilele trecute incepe sa isi piarda din putere. Pentru a nu pleca insa fara nici un semn, a decis sa ne salute cu o mica eruptie care ar trebui sa ajunga la noi maine. Nimic deosebit, dar suficient de puternic cat sa vedem probabil cateva din efectele cu care ne-am obisnuit deja: niscai dureri de cap si stari de rau, ceva anomalii in reteaua electrica, urmate de cateva zile de canicula. Grija cu expunerea la soare si nu exagerati cu cremele, se zvoneste ca ar cauza boli de piele. Tot la capitolul fenomene solare, avem de la Nasa un articol care vorbeste despre contractia atmosferei de la nivelul superior. Asa cum se intampla tot mai des in ultima vreme, oamenii de "stiinta" se scarpina in cap si nu-si pot explica fenomenul. Minimele solare din 2008 si 2009 au dus la o contractie de vreo trei ori mai mare decat se asteptau ei. Articolul ne zice ca minimele ar explica cam 30% din fenomen, hai sa mai fie inca un 10% daca bagam in calcul codoi-ul cu care ne-au innebunit in ultima vreme, dar tot mai ramane vreo 60% care nu iese la socoteala. Of, ce ti-e si cu stiinta asta a noastra care teoretic are raspunsuri la orice.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Incepi sa fii optimist? Sau nerabdator?
RăspundețiȘtergereAs adauga o completare. Aurul, fiind doar o moneda de schimb, te ajuta sa schimbi ceva. Bineinteles, poti agonisi aur pentru o criza, eventual in cantitatea care o spui tu, 1-6 luni de cheltuieli. Parerea mea e ca ceea ce toti trebuie sa faca cu adevarat e sa fie utili, sa aibe de oferit servicii dorite de altii. Asta nu o sa se piarda niciodata pentru ca oamenii au nevoie de ceilalti pentru a trai. E putin limitata viziunea ta, in sensul ca se rezuma la un timp limitat si o situatie limitata. Cu ferme si aur iti asiguri traiul necesar, de acord. Fiecare trebuie insa sa insiste si pe cealalta parte: ce poti tu oferii celorlalti? O evaluare corecta si o imbunatatire a capacitatilor tale, pe timp de criza sau de boom, iti aduce mai mult decat o anume cantitate de aur/ferme/etc.
RăspundețiȘtergereSucces tuturor!
Anonim - Optimist sunt de multa vreme. Nerabdator nu cred, poate usor plictisit si toropit de caldura... :)
RăspundețiȘtergerevoevod - ai perfecta dreptate, masurile respective sunt doar un pic de ajutor pe timpul tranzitiei, in final tot "omul sfinteste locul" si cred ca pe viitor zicala asta va deveni si mai adevarata
Flavian, evenimentele nu prea se grabesc sa iti dea dreptate. Ma intreb daca nu cumva interesele de a pastra status quo-ul nu sunt atat de mari incat oamenii vor prefera orice aranjament decat prabusirea sistemului financiar, asa cum o prezici tu.
RăspundețiȘtergereDupa parerea mea, sunt foarte multe mijloace prin care se pot controla lucrurile psihologic (interventie in piete, reglementari, masuri care pedepsesc bancherii de fatada), iar interesele sunt mari, cum ziceam. Eu am sustinut ca cel mai probabil lucrurile nu vor trece printr-un eveniment 'apocaliptic' deodata, ci prin ceva mai gradual, de genul unui declin. In care ar putea fi si cateva evenimente mai mici. Se pare ca oamenii au resurse nelimitate de autoiluzionare si prefera sa creada in orice li se ofera decat sa infrunte realitatea.
Realitatea nu e pe placul nimanui. :);)
Hehe, aveam o discutie asemanatoare ieri cu Cristian Dogaru.
RăspundețiȘtergereComentam asupra faptului ca mai e un sfert de ora din meci si ca in acest moment se merge pe scenariul "egaleaza ai nostri in minutul 90"... :)