vineri, 23 iulie 2010

Noutati si comentarii

Incepem calupul de azi cu o "noutate" de ultima ora: FMI crede că economia nu scapa nici in 2011 de recesiune. Romania intra de luni intr-o nouă runda de negocieri cu FMI si Comisia Europeana avand pe masa spectrul celui de-al treilea an consecutiv de recesiune in 2011, cand scaderea PIB ar putea fi de 0,5%, afirma surse oficiale. Asta-primavara, FMI anticipa ca economia romanească avea sa "decoleze" in 2011, cu o crestere de 5,1%, insa chiar si socotelile institutiei de la Washington continua sa fie date peste cap de realitate. Are rost sa mai comentam ceva ? Are rost sa mai explic de ce am pus ghilimele la noutate ? Eu cred ca este de prisos.

Pe guvernare libera se vorbeste de un proiect interesant, o aplicatie care sa permita un mod centralizat si colaborativ de identificare si eventual gasire de solutii la cele mai stringente probleme pe care oamenii le intampină, la orice nivel. E vorba de accesul simultan la informatie pentru luare unei decizii mult mai rapid, acum ca internetul permite comunicarea mult mai usoara. Ca un alt exemplu in aceeasi directie, multi l-au criticat pe Videanu zilele trecute pentru povestea cu centralizatorul de preturi. Nu vreau sa intru in detalii despre modul de punere in aplicare sau interese politice, dar cred ca si ideea in sine ar fi utila. De fapt ma mir ca nu a implementat pana acum cineva asa ceva, cred ca ar fi multi oameni curiosi sa afle costul instantaneu si cele mai bune oferte din orasul lor la un anumit produs. Un fel de price.ro localizat si pentru produse universale.

Azi vine si stresu-testu. Analistii economici: Unele banci europene nu vor reusi sa treaca testele de stres. Daca se apropie macar 10% de realitate, cresc binisor sansele pentru un august de toata frumusetea. Altfel, nu-mi pun prea multa baza in el. Daca masuratorile ar fi corecte si rezultatele ar fi reale. Daca scenariul pe care se bazeaza asa-zisul lor test n-ar fi facut de ochii lumii. Daca varianta cea mai pesimista prevazuta de ei n-ar fi deja depasita de realitatile economice. Daca s-ar ocupa de aceste analize cei care prevedeau criza asta INAINTE ca ea sa aibe loc. Daca autoritatile n-ar avea interesul sa ascunda iar mizeria sub pres. Poate atunci testul asta ar avea vreo relevanta si nu ar fi doar apa de ploaie precum cel facut anul trecut de americani.

Tudor mi-a pus ieri la dispozitie o analiza interesanta. Nu mai vazusem documentul respectiv. Merita aruncata o privire pe el, cu cateva observatii insa. E facut de RBS, o banca. Luam cum ziceai cu un gram de sare, ca si raportul Erste despre aur, ca nu stim ce-i in capul lor de fapt. Apoi, umbla zvonul ca nemtii pregatesc legislatia pentru falimente controlate prin europa de ceva vreme. Putem sa vedem documenul asta ca inca o dovada in plus ca zvonurile alea poate au un sambure de adevar.

Doua titluri amuzante mi-au atras atentia in ultimele zile. David Cameron: Marea Britanie nu este SUA, trebuie sa reducem deficitul bugetar acum. Hehe, gura pacatosului iar scapa porumbelul. Are dreptate omul, nu toata lumea are in curte tiparnita de dolari cu care poate sa faca ce vrea muschiul lui. Impresia mea este insa ca de la o vreme si baietilor veseli incepe sa le cam fie clar ca nu mai merge prea mult asa. In acest moment presa americana plange de mila europei, doar ca sa nu planga altii mai tare de mila lor. Iar cum chinezii strang si ei latzul, faza cu ratingurile nu cred ca le-a picat prea bine.

Al doilea titlu amuzant de care va spuneam este asta: Pimco Sells Black Swan Protection as Wall Street Markets Fear. Eh, buna inventie. Am mai auzit eu pe unii care vindeau teren pe marte, dar baietii astia cred ca incep sa-i depaseasca la imaginatie. Asigurarea contra lebedelor negre e ultima gaselnita din cate se pare. Si afacerea merge bine atata vreme cat se gasesc fazani care sa creada ca in cazul unui colaps major societatile de asigurari respective nu vor da la randul lor faliment si vor fi in stare sa-i despagubeasca. Pe langa asta, traderii sufera de microbul riscului care nu se potriveste de fel cu stilul prevazator necesar asigurarii contra unui eveniment de tip "lebada neagra". Autorul teoriei respective, Nassim Taleb, o sumarizeaza cel mai bine: “They will drop like flies. They and their customers will give up at some point. I’ve seen it before.”

Am primit ieri de la IonP un articol din RL: 130 de suflete agăţate de o scară. E povestea unui mic grup de oameni rupti de lume care reusesc sa traiasca si fara "beneficiile" civilizatiei moderne. Cea mai interesanta parte este cea legata de valuta care circula pe varful muntelui. Pentru cei care credeau ca viata fara FIAT money e imposibila: Nu prea au bani, în schimb. Nici din pensii, nici din salarii. Dar aflăm ceva nou - la peste 1.000 de metri altitudine, nu leul face legea. Alte „valute" sunt puternice aici - nucile şi brânza. Baza comerţului din pustietate a rămas trocul. Există şi un fel de mercurial, din câte ştim de la călăuza noastră, nea Avrămică. Spre exemplu, dacă vrei să „cumperi" un litru de ulei, dai la schimb două kilograme de nuci. Tot pe nuci, dar numai un kilogram, iei un pachet cu zahăr sau două kilograme de făină. Brânzeturile au şi ele valoarea lor. În schimbul unui kilogram de caş, de pildă, obţii doi litri de ulei sau un kilogram de zahăr.

La capitolul corpuri ceresti avem o noua idee despre legatura intre astrologie si economie pe blog de bucurestean: RBS şi fazele lunii. Daca sunteti pasionati de subiect s-ar putea sa va placa si materialul de AICI. Iar daca tot vorbim de planete si evolutia soarelui din ultima vreme, gasim pe lumea reala o poveste despre furtuna solara si posibilitatea aparitiei acesteia in functie de varianta de viitor pe care ne-o alegem: Pe ce linie a timpului ne gasim ? Oricum, pentru siguranta, nu strica sa mai aruncam din cand in cand un ochi pe spaceweather. Vremea e tot mai calda, iar pe mine ma bate gandul sa-mi fac abonament la alertele lor. E vreo 5 dolari pe luna, n-ar fi chiar un cap de tara.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

12 comentarii:

  1. Multam de recunoastere.

    Apropo de aur. Saptamana trecuta pretul la aur spot gravita in jurul lui 1180 de dolari/uncie, acum e in jur de 1200 si tendinta de crestere s-a reluat. Cum zicea alde Bernanke, "unusually uncertain".

    Foarte interesante au fost si audierile pe care le-a avut Bernanke in congresul american. Le-am vazut live si a meritat timpul pierdut. Ben Shalom s-a pregatit bine, dar e clar ca Fedul nu mai are multa munitie de tras, iar aia care mai e ori e slaba, ori e exploziva rau de tot.


    Au fost niste momente frumoase la audieri, cand un congresman l-a intrebat pe Ben Shalom ce va face cu obligatiunile cumparate in urma prabusirii pietei imobiliare. Se pare ca bairamul cu acele obligatiuni nu s-a terminat, pentru ca ele sunt garantate acum de stat doar pana in 2012. Cam 2/3 din balanta Fedului e incarcata de ele. O sa fie interesant.

    (Momentul dificil pentru Bernanke este de la 1:39 pana la 1:43.)

    RăspundețiȘtergere
  2. Vad ca tagul de linkuire n-a mers.

    Link audiere: http://www.cspan.org/Watch/Media/2010/07/22/HP/A/35852/House+Financial+Services+Committee+with+Fed+Chair+Ben+Bernanke.aspx

    Recomand pentru cine are timp sa se uite si la audierea din Senat de miercuri:
    http://www.c-span.org/Watch/Media/2010/07/21/HP/A/35759/Senate+Banking+Cmte+Hearing+with+Fed+Chair+Bernanke.aspx

    RăspundețiȘtergere
  3. Mda, l-au prins la colt pe "saracul" Ben din cate se pare. Am senzatia ca nici el nu-si face prea mari griji pentru 2012, mergand pe principiul "macar de-am mai ajunge noi intregi pana acolo"... :)

    Am urmarit doar cateva minute, e obositor si frustrant sa-l vezi cum se chinuie sa raspunda la niste intrebari simple cu fraze intregi de bullshit.

    RăspundețiȘtergere
  4. S-au anuntat rezultatele la "test" si sunt conform estimarilor. Bancile mari au primit note foarte bune, la fel cum primea si Lehman inainte de fericitul eveniment. Nimic nou sub soare, doar cativa pitici apar pe lista oficiala: niste banci locale din Spania, una din grecia si una deja falimentara din Germania.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai asa meciul ajunge la scorul 1 la 1. Au preparat americanii un sufleu de toata frumusetea cu propriile banci, au raspuns si europenii cu altul mai frumos si mai bine crescut. :)

    Pana li se desumfla la amandoi gogosile si se prinde lumea ca o banca cu un efect de levier de peste 20 la 1 n-are cum sa fie solvabila in conditiile actuale. Dar shhhhhht, taceti din gura ca "vom fi cu totii afectati" daca pica EI.

    Ar fi fost bine sa la evalueze si derivatele la pretul pietei, nu dupa diverse raportari fanteziste pe care le fac bancile. E misto ca nu au inclus si datoriile suverane in calcul, probabil ca stiu si ei cam cat mai valoreaza aceste datorii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si la tarp scorul e la fel. Deocamdata. Pentru ca se zvoneste un tarp2 in ultima vreme.. :)

    Cu gogosile insa.. it's only a matter of time.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am impresia ca ceva-ceva totusi se misca. Anul trecut, la stresu-testu' american, doar pe site-uri gen Zero Hedge, forumuri gen Chris Martenson sau bloguri gen subsemnatul vedeai opinii de tipul asta...

    Analistii despre rezultatele testelor de stres: Au fost desfasurate in asa fel incat majoritatea bancilor sa treaca

    Premierul Ungariei despre socializarea pierderilor si privatizarea profiturilor: "Eu nu vreau sa fiu un Che Guevara al luptei bancare. Avem nevoie de banci puternice, responsabile, serioase, dar nu se poate ca in caz de necaz doar cetatenii sa contribuie, doar ei sa fie sacrificati, doar de la ei sa luam bani. Trebuie sa luam si de acolo de unde exista", a afirmat Viktor Orban.

    RăspundețiȘtergere
  8. Imi place ideea cu trocul celor izolati, fara majorati de TVA si fara impozite si taxe cretine...

    RăspundețiȘtergere
  9. http://planetaryenergies.net/2010/04/15/saturn-uranus-opposition-april-26-2010/

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim1 - dap, in timp ce unii ii compatimesc pentru "lipsa de civilizatie" altii ii invidiaza pentru viata mai simpla, apropiata de natura si fara grija vesnica a banilor

    Anonim2 - mersi, sa vedem daca ziua de azi se va ridica la inaltimea asteptarilor si va aduce schimbarile promise in lunile ce vor urma

    RăspundețiȘtergere
  11. Interesanta "revenirea" de cateva zile: SP salta frumusel, NSE si mai si, aurul in cadere, Leul zburda in sus! Nici soarele n-a fost chiar asa de zbuciumat cum s-ar fi crezut! Lumea vede numai vacanta!

    RăspundețiȘtergere
  12. Mda, iar aurul da si el semne de racire. Ai zice ca acus-acus ies ghioceii si incepe primavara "revenirii" economice... :)

    As da vina pe concediu, e lumea mai relaxata in perioada asta. Eu nici macar nu-s in vacanta si tot nu-mi arde de nimic, parca nu mai am chef de net de la o vreme. Sa vedem ce ne aduce totusi luna august, poate ne mai invioram nitzel.

    RăspundețiȘtergere