Asa cum se intampla de obicei atunci cand astepti o data anume, ziua de ieri a fost una chiar linistita in plan international si fara surprize in plan personal, cel putin in cazul meu. Am totusi impresia ca ceva-ceva incepe sa se intample.
Uite cine s-a apucat de recomandat aur: Mugur Isărescu: "Să nu ne fie frică de aur"
Surpriza ultimelor zile o constituie insa urmatorul raport: Special Raport GOLD
Se pare ca pana si bancile insolvabile care se bazeaza pe FIAT money recunosc ca aurul va ajunge la 8000$. Motiv pentru care banci precum Erste s-au apucat de specula sperand sa mai faca un ultim profit acum pe final. Curiosii pot vedea AICI raportul acestora care contine unele informatii utile in privinta aurului. Mare grija totusi daca doriti sa va luati o masura de siguranta prin achizitionarea de metale pretioase: nu confundati aurul de hartie vandut de Erste cu aurul fizic.
Ca sistemul financiar este pe duca o repetam unii deja de multa vreme. Iar in ce priveste aurul, de obicei nu dau doi bani pe parerea bancilor in privinta aceasta. Nici atunci cand vorbesc de apreciere, nici cand vorbesc de depreciere, convertibilitate sau altceva. Din partea bancilor astept in acest moment un singur lucru: recunoasterea insolvabilitatii. Care e doar o chestiune de timp, la fel ca in cazul Caritas. De data asta insa raportul mai sus mentionat e chiar bunicel, merita aruncat o privire mai atenta asupra lui.
Daca tot vorbeam de scheme piramidale, stim deja ca un mic informator de duzina cu putin sprijin din partea baietilor veseli poate pune usor la cale un Caritas sau un FNI. Te mai miri atunci ca la nivel mondial, avem exemple precum Madoff cu schema lui de cateva decenii sau FED-ul ce implineste curand aproape un secol ? Ne mai miram ca niste baieti mult mai bine plasati decat o mana de securisti si informatori locali au putut pune la cale un Caritas de 100 de ani bazat pe FIAT money ? Of, ce ti-e si cu teoriile astea conspirationiste. Noroc ca lumea incepe sa se mai trezeasca... :)
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Foarte interesant. Urmaresc si eu miscarile din banci pe aceasta tema si e o preocupare mai intensa in ultima vreme pe la ei pe tema aurului...
RăspundețiȘtergereIn alta ordine de idei.. Comisia European a modificat directiva pe garantarea depozitelor, propunand cresterea nivelului de garantare si reducerea perioadei de pay-out.
Textul propunerii este aici:
http://ec.europa.eu/internal_market/bank/docs/guarantee/20100712_proposal_en.pdf
Ce parere aveti de aceasta miscare a Comisiei? Nu cunosc foarte bine sistemul din Romania, dar ma gandesc ca ea va trebui aplicata si in Romania, deci va fi interesant cum se va aplica.
Cand bancile fac rapoarte despre cum ar vrea ele sa se bage pe aur,rapoarte lasate publice pentru noi"cei din lina-intai"nu-mi miroase a bine.Pare fi un nou balon in care vrea sa ne urcam cu toti.ii dau dreptate lui Moshu Horea care spune ca va veni o deflatie de mai mare dragul.
RăspundețiȘtergereTudor - este exact ce explicam in postul anterior: poti schimba cat vrei regulile daca nu ai fonduri suficiente. Dupa mine fondul ar trebui sa aibe nu 1% acoperire ca in acest moment, ci undeva la vreo 10%. Astfel poate acoperi falimentul unei banci mai maricele sau chiar a catorva banci mai mici, pentru ca omului de rand sa-i mai ramana o farama de incredere in sistem.
RăspundețiȘtergerePeste 10% nu are rost sa discutam din doua motive. Primul pentru ca oricum nu pot strange atatia bani. In acest moment cred ca le e aproape imposibil sa ajunga macar la 5% acoperire. Al doilea pentru ca daca dau deja faliment cateva banci mari, sistemul va colapsa oricum.
Scweinsteiger - am zis ca nici mie nu-mi miros a bine astfel de rapoarte, tocmai de aceea m-am mirat un pic sa vad in documentul respectiv multe argumente de bun simt.
Mos Horea are dreptate, desi am impresia ca ii e teama uneori sa-si duca rationamentul pana la capat. Deflatia de care vorbeste el va insemna in final un faliment generalizat. Asa cum am explicat si aici: Inflatie sau faliment?
Via Claudiu tot despre miscarile pe piata aurului din ultima vreme: The BIS B.S.
RăspundețiȘtergereIar AICI inca niste povesti apropo de 11 iulie si alte zile banale de genul.
Nu prea are legatura cu aurul, dar uite ce-am gasit ieri:
RăspundețiȘtergereBerlin Pushing For European Bankruptcy Framework With Provision For State Sovereignty Give Up
Interesant. Auzisem ceva zvonuri privind pregatirile Germaniei, dar vad ca intre timp au mai aparut si detalii suplimentare pe tema asta.
RăspundețiȘtergereMai aparuse tot azi un articol si pe tema ratingurilor date anumitor tari "mai egale" decat altele.
Apropo de stiri calde... Moody's "degradeaza" Portugalia la A1:
RăspundețiȘtergerehttp://www.cnbc.com/id/38203709
Iar Trichet ataca "oligopolul" agentiilor de credit:
http://www.cnbc.com/id/38217772
Si uite asa se ajunge la datul de pamant in mod oficial cu inca o sursa de manipulare... :)
RăspundețiȘtergereUitati-va ce camp magnetic frumos are pata solara curenta. Ei zic ca ar putea inghiti pamantul de 10 ori si ar mai ramane loc.
RăspundețiȘtergereCamp magnetic solar
Frumos, frumos intr-adevar. Si uite ca n-am mai apucat sa termin articolul ala cu panourile voltaice si eoliene... :)
RăspundețiȘtergereDaca tot vorbim de Portugalia:
RăspundețiȘtergereMillennium BPC insolvency
Scuze daca postez offtopic, dar mi se pare ca se intampla prea multe lucruri deodata azi. Si cred ca au legatura intre ele, pana la urma.
RăspundețiȘtergereBancherii vor schimbarea regulilor din update-ul la acordul Basel:
http://uk.finance.yahoo.com/news/bankers-call-for-reworking-of-basel-iii-rules-reuters_molt-8dee2559a058.html?x=0
Multa graba pe toate planurile.
..Iar China a lansat o agentie de rating care a notat SUA doar cu AA, fata de China (+AA) sau Norvegia AAA.
RăspundețiȘtergereCelor de pe un blog FT nu prea le convine, chiar daca China este creditor vizavi de SUA:
http://ftalphaville.ft.com/blog/2010/07/13/284111/sovereign-ratings-made-in-china/
Mda, o zi bogata in noutati. Bancile oricat se invart, incep sa realizeze ca se cam strange latul.
RăspundețiȘtergereStirea cu ratingul a mai fost pusa azi o data.
Oops, eu acum am vazut linkul pe care l-ai pus. :)
RăspundețiȘtergereScuze de dublare. Acum imi aduc aminte de declaratia lui Strauss-Kahn cu 50% din pierderile bancilor inca ascunse in balantele lor:
http://www.reuters.com/article/idUSTRE5AN4QD20091124