De ce trebuie să ne rugăm pentru Ungaria
După două săptămâni de discuții, delegația FMI și UE s-a ridicat și a plecat, fără să ofere un motiv concret și fără ca măcar să mai anunțe concluziile vizitei. Nemulțumirile, însă, se știu. Fondul nu este de acord cu taxa suplimentară impusă băncilor și nici cu fondul care ar urma să-i salveze pe cei care nu-și vor mai putea plăti ratele. În plus, Ungaria a depășit după doar șase luni ținta de deficit pentru tot anul, cu 20%.Si cum povestea cu Ungaria ar fi pacat sa o servim fara un pic de aperitiv, am zis sa vad cu cine a intrerupt de fapt FMI negocierile. Asa ca primul lucru dupa ce am citit stirea respectiva a fost sa dau un google dupa hungary bank exposure. Ocazie cu care am descoperit urmatoarele:
Who’s exposed to Hungary
Austrian Banks Have Biggest Exposure In Hungary - Top Bankers Meet In Vienna
Si o mica comparatie cu un alt experiment ce a avut loc in primavara:
Reuters graph charting European bank exposure to Hungary and Greece
Ulterior comentariile au inceput sa se inmulteasca:
Ungaria, rezista!
Sunt povesti pe care le-am tot explicat anul trecut atunci cand discutam despre rolul FMI si interesele acestora. Este frumos sa vezi ca ideile respective au inceput sa fie intelese si prezentate astazi de tot mai multi.Cu un deficit bugetar prognozat de doar 3.8%, Ungaria este un fel de campioană a Europei. Cu toate acestea, reprezentanţii FMI, alături de cei ai UE, au hotărât că trebuie suspendat acordul de finanţare deoarece apetitul pentru cheltuială al guvernului este mult prea mare. O mişcare cel puţin surprinzătoare a cărei justificare este destul de greu de găsit. Dacă am considera FMI un organism onest, am putea să-l suspectăm de stupiditate.
Realitatea este că Ungaria nu avea nevoie de banii de la FMI decât ca plasă de siguranţă. Momentan presiunile externe sunt destul de mari, în special asupra cursului şi asupra CDS-urilor. Este o reacţie emoţională care, dacă va fi trecută cu bine (probabil următoarele două săptămâni sunt cruciale), va conduce, în final, la o rezolvare a problemelor fără ajutorul FMI. Desigur, oficialii maghiari calmează spiritele declarând că vor continua negocierile cu FMI pentru încheierea unui acord. Cu toate că este puţin probabil, mi-aş dori ca Ungaria să reuşească fără FMI.
De ce risca Viktor Orban sa devina din nou persona non-grata pentru occidentali
Premierul ungar, Viktor Orban, risca sa devina din nou un paria in ochii guvernelor occidentale daca nu renunta la tentativele de slabire a institutiilor democratice. Avertismentul vine din partea cotidianului american Washington Post, care trece in revista primele masuri anuntate de noul guvern de la Budapesta, instalat dupa ce FIDESZ, formatiunea domnului Orban, a obtinut o victorie zdrobitoare la alegerile parlamentare.Ei, daca show-ul a inceput, e bine sa dam in ei din toate directiile. FMI, europenii, bancile austriece, presa americana, fiecare are ceva de reprosat acum si de cautat nod in papura. Cu rost sau fara rost. Exact ca in cazul Greciei pe care se pusesera felinarele mai acum cateva luni.
Ceardasul unguresc nu se potriveste cu valsul vienez. O sa intre in scena si calusarii nostri?
Principalele 6 banci din Ungaria (Raiffeisen International, Erste Group, Bank Austria, UniCredit,Intesa Sanpaolo si BayernLB) au trimis disperate e-mailuri lui DS-Kahn in care amenintau ca isi vor reconsidera investitiile in Ungaria si prin urmare, criza o sa se adanceasca. In respectivele e-mailuri mai solicitau ca FMI sa intervina pe langa guvernul maghiar pentru a nu se aplica taxa in cauza. FMI a intervenit, guvernul maghiar a zis ca nu (Ce e cool la povestea cu Ungaria ? Un deget mijlociu aratat FMI si institutiilor financiare internationale ce incearca sa controleze economia mondiala. Ce e nasol ? Degetul s-ar puta sa-i coste, iar nereducerea cheltuielilor si imprimarea de hartiute doar pentru "mentinerea cresterii" oricum nu e o solutie. Vorba unui comentator: au mai incercat unii miscarea pe care vor sa o faca maghiarii acum. Zicand ca n-ar avea nevoie de "centuri de siguranta" din partea FMI. Apoi s-au suit intr-un avion pentru o plimbare pana in Rusia, iar restul, cum se spune.. e istorie...desi are nevoie de FMI ca de aer) si lucrurile s-au impotmolit. Asta scrie Der Standard.
Daca Orban trece la aplicarea taxei, e posibil ca bancile sa dinamiteze economia ungara. Daca nu trece, da un semnal prin care admite ca nu poate aplica in propria tara masurile pe care le considera necesare si recunoaste ca politica fiscala se face cu aprobare din strainatate. Pe romaneste, are de ales intre a fi curva sau amanta.
Unul din punctele discutate luni seara de bancheri si Guvernatorul Isarescu, asta a fost.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
da, o fi cool ca au incercat , ca si polonezii, dar pe fond tot trist ramane: ni se arata pe fata, sa vada tot prostul, ca daca te pui cu cartelurile bancare, o sfarsesti prost; sunt unele momente, cum este asta, in care ni se arata negru pe alb, ca dictatura bancilor e atotputernica.
RăspundețiȘtergeredeja nu mai misca nimeni in front...tari, guverne, poopoare...
acusica nu mai e nevoie nici sa disimuleze, "1984" este aproape...
singura noastra speranta este implozia sistemului, colapsul..
Pai eu zic ca e bine, daca pricepe tot prostul, ca pregatim terenul si apoi nu mai plange lumea cand or da faliment. Si nu se mai vaita asa cum o fac acum cand aud de viitorul colaps al Caritasului bancar mondial.
RăspundețiȘtergereMa tot mir ca nimeni nu scrie despre aceste evidente. La TV doar Ilie Serbanescu mai aminteste de faptul ca imprumuturile FMI luate de diverse tari recapitalizeaza bancile private si ajuta prostimea cu rate la banci sa si le plateasca la timp. In rest multe pasarele cu aceleasi prostii. Bravo. Macar de-ar citi mai multi ce scrii.
RăspundețiȘtergeremasurile impuse de FMI nu urmaresc in primul rand ameliorarea situatiei economice si a nivelului de trai pentru cetatenii tarilor asistate, ci solvabilitatea acestor tari. Pe scurt, ii intereseaza doar sa le platim lor si bancilor straine, indiferent de costurile sociale pentru noi. Asa ne trebuie daca nu am lasat bancile private straine sa se descurce cu debitorii privati de la noi si am trecut obligatia si povara financiara in spinarea statului. Ne plangem ca statul nu are bani. Nu are pentru ca banii se duc pe achitarea datoriilor si dobanzilor externe. Exact cum banii romanilor nu se duc in taxe si impozite la stat, ci pe rate la banca.
RăspundețiȘtergereCam multa speculatie, dupa parerea mea. Deocamdata nimeni nu a dat nicio declaratie de ce s-au intrerupt discutiile. Din experienta personala, ca un participant la astfel de negocieri, rareori ce se discuta si se pune pe masa la negocieri se scoate in public, pentru ca sunt lucruri dureroase pentru populatie. In general, la toate negocierile FMI cere mariri de taxe si preturi la utilitati controlate de stat pentru a creste incasarile. Merge pe surse cat mai sigure care aduc incasari.
RăspundețiȘtergerePropunerea asta cu taxa pe banci cred ca era una din nu stiu cate discutate. De ce ar avea interes FMI sa sustina bancile austriece din HU daca ei inca mai au o mare parte din sectorul bancar? Se pare ca acea discutata taxa ar fi taxat de fapt mai mult capitalul ungar, daca informatiile linkuite de tine sunt adevarate.
In plus, FMI-ul e dominat de americani, pentru ca sunt principalii contribuabili. Relatiile americanilor cu ungurii au fost intotdeauna bune. Deci cred ca e vorba de altceva nu de banci austriece. Bancile austriece sunt si ele parte din pandemoniumul global financiar, dar nu as cauta o cauza in ele, dat fiind pur si simplu caracterul minuscul al Ungariei in situatia actuala din Europa si la nivel mondial.
BTW, datele privind CDS-urile pe Ungaria linkuite in unul din articole sunt de anul trecut. Am verificat azi si Ungaria e al doilea market mover dupa Venezuela, in crestere cu 36 de puncte de baza pe saptamana. Deci, stirile au impact rapid, dar mai conteaza aceste pariuri cu maturitati la 5 ani, sa zicem? :))
Taxe pe banci sau cresterea nivelului de capital se discuta in toata Europa si in afara ei. Deci bancherii oricum stiu ca zile multe si bani multi nu mai au. Adica ori una ori alta... :))
RăspundețiȘtergereCred ca alta a fost supararea cu FMIul. Probabil ca nu s-au inteles la nimic de fapt, inclusiv cifrele guvernului. Nu cred ca il doare in fund pe Kahn-FMI acum ce fac niste amarati de genul Erste bank sau Reifheisen, care sunt niste punctuletze pe o harta care devine din ce in ce mai maronie de la nume mult mai mari.
In lista aia cu expusi, nu era nici macar un primary dealer.. mai, mai, ce periculosi sunt. Prin Ungaria, adica.
Bancile austriece si nu numai au investit serios in Ungaria. Daca te uitai in linkurile date, vedeai cum e cu expunerile.
RăspundețiȘtergereApoi, politicienii sunt una, bancherii alta. Posibil ca tocmai o parte din bancherii maghiari sa fi apelat si ei la prietenii lor din US cand au aflat ce le pregateste guvernul.
Un punctulet, un domino e tot ce este nevoie ca jucaria sa o ia la vale. Un raiff in faliment e tot ce are nevoie economia austriaca sa dea un bobarnac situatiei incendiare din europa. Cred ca baietii inteleg destul de bine cine e "too big to fail" in acest moment... :)
unde se poate vedea un top al tarilor in functie de valoarea CDS?
RăspundețiȘtergereMultumesc
Cristian - vezi pe AICI o lista de linkuri
RăspundețiȘtergereTot apropo de paiul care o sa cocoseze camila supra-incarcata a caritasului bancar mondial citeam zilele trecute pe un blog o comparatie interesanta. Care zicea ca Bernanke a legat corniere de picioarele camilei, ca sa nu-i cedeze genunchii.
Strategia a functionat si in ultimii doi ani au reusit sa mai incarce un pic biata camila. Dar va veni si ziua paiului care ii va rupe spatele. E doar un joc al asteptarii. In care nici o banca nu e prea mica pentru a deveni "too big to fail"... :)
"We told the IMF/EU that further austerity was out of the question,", cam asta ar fi "motivul" ruperii relatiei (firesti?) cu FMI, al ungurilor.
RăspundețiȘtergerearticolul original
Mda, ala e motivul oficial.
RăspundețiȘtergereMotivul oficial este credibil, IMO. Este adevarat ca FMI de obicei cere masuri de austeritate care se rasfrang asupra populatiei. Ungurilor li s-a parut inacceptabil dupa cativa ani de astfel de masuri deja aplicate. Asa ca, s-au sculat de la masa si ..la revedere.
RăspundețiȘtergereIn ultima vreme ungurii s-au facut remarcati prin atitudini cam extremiste publice. De exemplu, declaratia cu posibilitatea unui default: http://noir.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aSDPM6F7K89Q
Am citit si articolul din Der Standard. Se pare ca bancile au sarit de fund in sus nu din cauza taxei in sine, cat din cauza nivelului, care e cel mai mare din lume la ora actuala. De fapt, discutii pentru o taxa aplicata bancilor au loc si in Austria si se pare ca si Romania ar considera o astfel de masura. Insa nivelul discutat e mult mai redus. In plus, in Austria statul negociaza cu bancile nivelul acestei taxe, pe cand in Ungaria politicienii de la putere pur si simplu se pare ca vor sa puna o taxa mai mare pentru a nu mai taia din alte cheltuieli bugetare, pentru ca deficitul nu e atat de mare ca in alte parti.
RăspundețiȘtergereIritarea bancilor din HU se pare ca are de aface si cu felul in care se va aplica taxarea, pentru ca nu e clar daca taxa din Austria n-o sa-i oblige sa plateasca pe toate operatiunile bancilor, inclusiv cele ale filialelor din Ungaria. Adica dupa ce ca or sa fie taxati, e posibil sa fie taxati de mai multe ori de guverne diferite iar nivelul taxei sa fie destul de mare, daca propunerea ungurilor ar trece. Asa ca din disperare, probabil au scris FMI, asa scrie in articol, ca s-au plans la FMI de nivelul taxei, nu de propunerea ei (0.45 pe activele bancii, fata de propunerea Austriei de 0.07, sau Obama in SUA de 0.15).
Tot in articol scrie ca scrisoarea cu lacrimi de crocodil a bancilor a fost una si aceeasi trimisa catre guvernul ungar si FMI, deci probabil e ceva foarte oficial, deci nu pare sa fie vorba de vreo misiva de conspiratie intre vecini de loja masonica sau de bilderberg.
Mersi pentru lamurirea cu articolul in germana, eu nu prea parlesc nemteste.
RăspundețiȘtergereSpuneam in concluzia postului ca nereducerea cheltuielilor si imprimarea de hartiute doar pentru "mentinerea cresterii" oricum nu e o solutie. Dar mi se pare refreshing sa mai vezi pe cate unul spunand lucrurilor pe nume si vorbind in mod deschis despre posibile falimente. Chiar daca lumea s-a obisnuit cu aburelile politicienilor si bancherilor in ultima vreme uite ca mai apar cate unul care indrazneste sa remarce ca imparatul e gol.
Cu placere. :) Articolul e mult mai echilibrat decat il prezinta DPopa, care s-a prins el de ceva vreme ca daca vrei sa ai cititori, trebuie sa scrii niste texte misterioase, pline de informatii care creeaza emotii.
RăspundețiȘtergereDe acord, e bine cand mai apar figuri care nu-si pierd vremea sa se ascunda dupa bla-bla-uri. Dar in cazul asta.. m-am gandit dupa ce purtatorul respectiv de cuvant a spus treaba cu posibilul default al Ungariei ca a fost ori facuta strategic, ca sa arate greaua mostenire a noii puteri sau sa provoace un soc care sa consume orice emotie legata de Ungaria inainte ca sa o faca speculatorii, ori a fost pur si simplu o prostie scoasa din context.
Dar au mai aparut si unii analisti prin banci care nu se sfiesc sa o zica mai verde, iarasi, ori pentru ca vor sa para mai simpatici, mai cool, mai in ton cu atmosfera, orri pentru ca oamenii sunt fierti rau.
Nu stiu daca s-a discutat la tine pe blog, de exemplu:
http://www.scribd.com/doc/33704566/RBS-European-Rates-Weekly-20100625
Sunt cateva lucruri interesante acolo, mai ales legate de money market funds si schimbarea de atitudine a Americii fata de Europa. Daca e adevarat ce scrie acolo, in sensul ca deja se aplica, pentru mine asta e un semn ca sistemul financiar global incepe sa se demonteze. Pe fata, politicile sunt cooperante, dar vechile tuneluri comunicante prin care se faceau diverse aranjamente intre piete se pare ca ar incepe sa se inchida si s-ar putea sa incepem sa vedem o retragere a statelor in protectionism. E prea devreme sa spun asta, dar pe termen lung, spre exemplu, in SUA, nu vad alta iesire decat retragerea productiilor lor din CHina, de exemplu. La fel si pe partea financiara, unde se plang ca sunt afectati de incertitudinea din Europa. Daca fiecare incepe sa considere ca e in mod unfair afectat de agentiile celorlalti, de politicile lor monetare, urmatorul pas va fi fortarea iesirii din dependentele globale.
DPopa e intr-adevar cam pamblicar, am incercat o vreme sa discut rezonabil cu el si khris, dar n-am prea avut cu cine. Pacat de hotnews, ca publicul e tot mai educat si e usor penibil cand comentariile devin mai bune ca articolele.
RăspundețiȘtergereNu mai vazusem documentul respectiv. Interesant intr-adevar, cu cateva observatii insa. E facut de RBS, o banca. Luam cum ziceai cu un gram de sare, ca si raportul Erste despre aur, ca nu stim ce-i in capul lor de fapt.
Apoi, umbla zvonul ca nemtii pregatesc legislatia pentru falimente controlate prin europa de ceva vreme. Putem sa vedem documenul asta ca inca o dovada in plus ca zvonurile alea poate au un sambure de adevar.
Impresia mea este ca americanii plang de mila europei, doar ca sa nu planga altii mai tare de mila lor. Iar cum chinezii strang si ei latzul, faza cu ratingurile nu cred ca le-a picat prea bine.
Vazusem zilele trecute pe bloomberg si povestea cu asigurarea contra lebedelor negre. Iar o chestie haioasa, o sa mai comentez pe tema ei in urmatorul calup de noutati.
nu mi'e clar deloc unde'i avantaju cand o tara sau alta iese din sfera de interes/control a FMI.
RăspundețiȘtergerecat despre ultima fraza din text, hai sa fim seriosi