joi, 6 mai 2010

Prin deflatie catre hiperinflatie

Mai are rost sa comentez ceva in urma zilei de azi ? Poate doar sa incerc un "I told you so". Desi nu vreau sa ma grabesc, pentru ca urmatoarele doua saptamani vor fi critice. Atat pe plan intern unde guvernul va trebui sa convinga lumea ca masurile respective trebuie luate pana la sfarsitul acestei luni. Cat si pe plan extern unde Grecia trebuie sa faca primeasca prima transa de ajutor. Au termen pe 19 mai cand ajung la scadenta obligatiuni grecesti in valoare de 8,5 miliarde de euro. In ambele cazuri, fara caderea guvernului, evident... :)

Mare lucru in afara de o amanare de cateva luni a deznodamantului nu se poate obtine oricum. Vom vedea ce va urma. Dar cu toate acestea, tocmai am primit o mostra din ceea ce v-am tot explicat eu aici: Joc pe balansoar cu sistemul financiar. Sau aici: Lamuriri despre dolari si aur

Prin deflatie catre hiperinflatie. Am asistat astazi la o cadere record a DJI care a atins valori sub 9900 cu variatii de 1000 de puncte intr-o singura zi. Aurul a sarit in sus 30 de puncte in acelasi timp. E doar o prima mostra a ceea ce se afla in spatele "revenirii" si a ceea ce va urma. E doar o mostra asupra a decuplarii de care va tot avertizam eu. E doar un prim scartait al balasoarului care ne avertizeaza ca greutatea devine prea mare si scandura incepe sa cedeze.

Stiu ca unii au probleme cu intelegerea rationamentului de care vorbesc. Considerand ca daca creditarea nu merge, nici banii nu ajung in piata. Iar daca falimentele se inmultesc, deflatia e fenomenul care ar trebui sa ne doboare. Dar eu nu vad inflatia dupa definitia "clasica" ca sa zic asa. In ideea ca se scade dobanda, se porneste imprimarea si se imping mormanele de bani catre creditaci. Pentru a umfla noi baloane, a "relansa" consumul si toata lumea sa fie "fericita".

Mi-e destul de clar ca asta nu se va intampla. De aceea ma astept la una din urmatoarele doua variante. Prima ar fi stil Romania anilor 90. Baietii faceau greva, guvernul le promitea mariri de salarii, imprima bani si le dadea mariri de nu puteau duce. Nu era nici neam de creditare, dar leul se inflationa la greu. Asa cum Grecia a aratat-o in ultima vreme, cand oamenii se satura, grevele si miscarile de protest se inmultesc peste tot. Nu va faceti iluzii ca americanii sau englezii nu ar iesi in strada in situatii asemanatoare.

Inchipuiti-va banii ca un fel de actiuni. Pe care toata lumea le are la statul care emite moneda respectiva. Sunt bazati pe incredere. In momentul in care statul respectiv pare solid, increderea e mare si moneda e bine vazuta. Atat de populatia statului respectiv cat si de restul statelor la care se face de fapt raportarea. Atunci cand tara o duce prost, apare beleaua. Cam in acelasi fel cum se intampla atunci cand o companie merge prost si scad actiunile. Pana la momentul in care neincrederea devine asa mare incat firma intra in faliment iar actiunile sale scad catre zero.

Bineinteles, spre deosebire de o companie, tarile sunt ceva mai stabile. In primul rand pentru ca populatia din tara respectiva e obligata sa aibe un minim de actiuni la statul in care traiesc. Sunt obligati sa foloseasca "actiunile" respective pentru a-si plati taxele sau ca sa isi incaseze salariile. Monopol de stat asupra emiterii de moneda se numeste si astea-s avantajele. Tot prin cresterea numarului de actiuni existente in piata, statul ii mai jumuleste si pe ascuns. Diluand valoarea banilor si furand din buzunarul cetatenilor prin inflatie.

De aceea a doua si cea mai plauzibila varianta ar fi pierderea brusca a increderii. Si odata cu ea a valorii banilor. Ceva dupa modelul Islanda. Sau Zimbabwe. Panica pe burse si pe strazi, urmata de faliment general. Al americanilor, al europenilor, al tuturor. Stiu ca asta nu e dpdv "tehnic" inflatie. Dar valoarea banilor de hartie tot la zero ajunge, ba chiar destul de rapid. Dolar, euro sau RON e totuna. Zici FIAT money si tragi apa dupa ce i-ai folosit la adevarata lor valoare.

Iar in ce priveste sperantele unora in masuri de genul reducerii cheltuielilor si datoriilor. Sau revenirea la un standard monetar mai solid bazat pe aur si reglementari dure ca pe vremuri. Mai credeam si eu asta acum vreun an. Ulterior am ajuns sa inteleg ca asa ceva nu mai e posibil. Pentru ca dupa cum vedeti e greu sa iei asa o masura cat timp sistemul e in picioare. Si acum e oricum prea tarziu. Iar dupa ce pica, nu mai poti sa o aplici. Eventual la scara mica, pe plan regional, alaturi de alternative precum banii locali sau altele. Acestea vor fi viitorul si ar trebui sa ne pregatim pentru descentralizare. Individual si fara naivitate. Dar cu optimism... :)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

17 comentarii:

  1. Just a quick note to thank you for providing a link to my blog (The Problem With Green). I was very pleased to have so many new readers from Romania. My work is read in over 82 countries but this is the first time that I have had so much interest from Romania.
    I find your thoughts of interest although the Google translator has its limits.
    Thanks again

    Bill Sharon

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci, sint mut !
    Asa ceva nu s-a intamplat niciodata.
    Mut cu litere mari.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bill - you're welcome. It was a nice read. I want to thank you too. I'm quite interested in economic and energetic problems.

    Regarding energy, I have an entire series about this. Concerning the official and the real alternatives. Your article made quite a nice summary of some of the ideas I have also explained here.

    Robert - distractia abia incepe, pregateste popcorn, mult popcorn... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mult circ fara paine...ce zici 1.20 euro/usd e un punct de inflexiune

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut. Am ajuns pe blogul tau din intamplare, de la un comentariu pe Hotnews. Vad ca tu scrii aici cam ce spun eu tot de cativa ani cu alte cuvinte. Diferenta e ca eu iau in calcul mai multe lucruri decat ce se intampla in economie si energie.

    Eu cred ca ce se intampla acum este ca economia isi pierde primul loc pe care il castigase in determinarea sistemului de cateva secole incoace. Se ajunsese pana acolo incat economicul determina politicul, iar economia era un fel de domeniu ireductibil. Iar speculatorii erau in varful lumii, cum se spune, castigand un stil de viata exorbitant bazat doar pe capacitatea de a vinde incredere.

    Eu spun de ceva vreme ca economia s-a prabusit ca stiinta, pentru ca aparitia crizei a demonstrat ca ii lipseste ceea ce orice stiinta trebuie sa aiba: capacitate de predictie. Acum lumea teoriei economice e debusolata de situatie si incearca sa-si revina pe stil vechi.

    Mai nou, spun ca economia nu poate rezolva criza economica actuala pentru ca nu poate crea valoare. Deci rezolvarea crizei economice nu este economica. E o tinta falsa, dupa mine. In cel mai bun caz, in care o forma de economie supravietuieste, ea trece in plan secundar dupa ceea ce poate crea valoare pentru a fi suportata de acea forma de economie.

    As avea multe de comentat dar o sa mai spun doar ca solutiile pe care le propui si pe care eu le-am dat ca sfaturi de vreo doi ani incoace s-ar putea sa nu ia in calcul cateva probleme. Daca sistemul se prabuseste, intoarcerea la local nu e garantat pasnica. Chiar daca iti cumperi teren si ferma pentru a-ti asigura autonomia, asta nu te apara de efectele prabusirii inclusiv a ordinii care-ti garanta securitatea proprietatii. Daca asa ar sta lucrurile, atunci nu mai conteaza cum isi investesc oamenii banii de azi, castigati mai greu sau mai usor, pentru ca oricum la un moment dat situatia proprietatii se va reseta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am pierdut soul de ieri seara (ora noastra) cu DJI-ul. N-am apucat sa vad decat momentul cand ajunsese la -450 de puncte si cresterea pana la aproape -350.
    Explicatia a fost ca au fost prea multe ordine de vanzare fara lichiditate in piata :). Sau ca un trader a mai bagat un digit in plus la un ordin :). Dar, ce ramane evident, este faptul ca lumea a inceput sa se panicheze.
    Sa vedem ce o mai fi si azi

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim - cred ca momentan se fac toate jocurile pe deprecierea euro. Pentru ca lumea sa mai uite de GS si de bubele dolarului. Uite AICI un articol bun pe tema asta.

    Aliasflavius - imi place cum spui ca rezolvarea crizei economice nu este economica. Sunt de aceeasi parere, in curand economia va deveni irelevanta. Cat priveste solutiile, ceea ce am recomandat pe aici este un fel de ABC pentru incepatori. Un fel de mai bine de cat nimic. Decat statul cu mainile in san in asteptarea prabusirii sistemului. Ulterior vom avea mult de munca si de tras, dar in final va fi bine, eu raman optimist.

    Cristian - eu am prins varful acela, ma uitam vorba lui Robert si aproape nu-mi venea sa cred ca se poate intampla asa ceva in decurs de cateva minute. Acuma dau vina pe probleme tehnice. E o nebunie ce mai, cu fast-tradingul si cu toate magariile pe care le fac.

    RăspundețiȘtergere
  8. Aurul continua imperturbabil sa creasca, e peste 1200$/uncia. In schimb se pareciaza EUR fata de USD, probabil efect al soului de ieri.

    Acum sa vedem frectia la picior de lemn propusa de Armagedon Basescu. Consumul si asa anemic, va fi si mai scazut.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cristian Sima, WBS: "Vineri, banca ce a provocat eroarea va declara faliment. Wall-Street si pietele financiare din lume isi pierd din credibilitate"

    Daca nenea asta are dreptate si din cate se zvoneste banca in cauza este Citi, atunci am putea asista la un Lehman 2.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sa nu ne pripim. Eu zic ca nenea cam bate campii. O fi fost ceva, nu tocmai cuser pe acolo, dar sa zici ca da faliment Citi, e cam mult totusi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sa zicem ca a tastat ala gresit, sa zicem ca se face rollback la tranzactii, sa zicem ca zic toti "sorry, my bad"....
    Insa ce facem in celelalte piete. In forex, options, futures a fost armaghedon. S-au evaporat trilioane... A fost si aici greseala ?

    RăspundețiȘtergere
  12. Cristian - nici eu nu pun prea multa baza pe spusele lui nea Sima, dar imi place sa visez frumos.. :)

    Robert - corect. Tehnic, netehnic, multi or sa se intrebe care mai e rostul daca oricand pietele se pot dezintegra. Tzeapa s-a tras, nervozitatea e mare, chiar si untimii naivi incep sa miroasa ca ceva e in neregula cu cresterea asta din ultimul an.

    RăspundețiȘtergere
  13. Cam greu cu greseala. Oameni care lucreaza cu cifre all day long, si isi cunosc meseria foarte bine, sa faca o astfel de greseala? Si intreb, sistemul nu are mecanisem de protectie pentru asemenea erori? Mie imi greu sa cred ca are o astfel de vulnerabilitate. Probabil, unii sunt mult mai bogati iar altii mai saraci in urma acestor miscari de capital.

    RăspundețiȘtergere
  14. Cristian, ai prea multa incredere in economisti si in sistem... :)

    Tocmai aia e buba. Ca lumea a avut incredere atata vreme. Si unii au profitat de asta.

    RăspundețiȘtergere
  15. Mi se pare cam puerila explicatia data de "iconomisti", atat :). Aurul se poate cumpara numai de la banci?

    RăspundețiȘtergere
  16. Da, acolo ai dreptate, e vrajeala explicatia... :)

    Aurul se poate cumpara cel mai usor la ocazie. Eu am preferat varianta asta pentru ca e mai usor sa cumperi si sa vinzi bijuterii decat lingouri de 24k.

    Uite aici: Ce sa faci cu banii ?

    RăspundețiȘtergere
  17. Unele surse zic ca n-ar fi Citi calul de bataie, ci, poate deloc surprinzator, Goldman Sucks :). Asta pe baza instrumentului folosit in tranzactii ce le apartine lor. Si Citi nu va falimenta, cu siguranta nu azi :).

    RăspundețiȘtergere