Apropo de GS citeam un articol interesant care spunea printre altele ca damage to reputation may outweigh legal costs. Asa cum lumea a inteles de mult, conteaza mai putin daca esti vinovat sau nu. Lovitura de imagine este uneori mai dureroasa decat adevarul care sta sau nu in spatele ei. Romanii au si ei suficienta experienta cu asa ceva, avem cazuri de la o extrema la alta. De la actualul prezident care a ajuns sa fie reales in ciuda filmuletelor in care impinge sau palmuieste copii. Pana la cazul Bivolaru in care inculpatul a fost stropit bine cu catran si tavalit in fulgi de mass-media timp de ani buni doar pentru a fi declarat nevinovat ulterior. Atat de mai prompta justitie suedeza, cat si de cea romana acum cateva zile. Astfel nu ne mai mira faptul ca dupa lovitura de imagine incasata de GS, se raspunde cu aceeasi moneda celui care se zice ca ar sta la baza luptei contra caracatitei de pe Wall Street. Asa cum explicam, e mai putin relevant daca Obama o ia pe urmele lui Clinton sau nu, odata ce piatra a fost aruncata raul este facut. De asemenea este irelevant daca asemanarea in ce priveste veridicitatea cazurilor GS cu Basescu, ca si al lui Obama cu Bivolaru este intentionata sau intamplatoare... ;-)
Revenind la burse, nu este prima data cand aflam ca ceva este suspect in zona respectiva: Equity rally not driven by the usual investors. Mi-a placut ce zicea Alex: "Daca statul le-a dat moca (TARP etc.), iar posibilii "creditaci" sunt deja indatorati pana peste cap si nu sunt solvabili, ce ar putea face bancile respective cu banii, decat sa speculeze si s-o mai puna de-o "bula". Ca se va sparge stiu toti acesti jucatori, dar toti spera ca vor marca profitul inainte de asta. Daca nu reusesc, oricum n-au nimic de pierdut, pentru ca sunt conectati politic, iar statul va mai jumuli putin contribuabilul pentru a le baga bani in buzunar". Evident ca joaca speculatorilor cu pietele e iresponsabila si irationala daca privim situatia in ansamblu. Dar cu riscul de a-mi supara o parte din cititori, trebuie sa spun ca eu n-am intalnit pana acum prea multi speculatori responsabili si interesati de altceva decat propriul profit pe termen scurt... :-)
Nu mai cred de mult in agentiile de rating ce cotau Lehman cu AAA la putin timp inaintea falimentului acestora. Dar daca pana si ei s-au prins cat e de trista situatia in Grecia e clar ca cei care mai lucreaza inca cu bancile respective nu pot spune ca n-au fost avertizati: Moody’s a retrogradat ratingurile a noua banci din Grecia. Asa cum ati aflat probabil, Greciei i-a fost promis un ajutor de 110 miliarde pentru rezolvarea problemelor. Sa zicem mai corect ca au intervenit iar cu tiparnita, ca salvarea pentru unii inseamna altceva.
In rest, permiteti-mi sa ma indoiesc de "salvare". Pentru unul care urmareste agravarea situatiei din Grecia de un an si jumatate, devine tot mai clar ca actiunile din ultima vreme sunt doar inca o amanare a inevitabilului. Iar acum cica gecii au fost "salvati". Pe naiba, le-au dat o doza de morfina, ca deja algocalminele nu-si mai faceau efectul. Insa infectia e tot acolo, neoperata. Pentru ca e trist si doare. Cum sa le zici oamenilor ca tot sistemul financiar e putred si ar trebui ras de la radacina ? Doar cate un bezmetic ca mine mai indrazneste asa ceva. Si atunci la ce a folosit povestea ultimelor luni ? La introducerea in mentalul colectiv a ideii ca o tara cu pretentii, membra a sistemului euro, POATE falimenta. S-a mai taiat astfel inca un element de pe lista cu lucruri considerate pana nu demult "imposibile".. ;-)
Vreti sa intelegeti mai bine ceea ce incerc sa spun ? Va mai ziceam eu despre hymerion ca desi aude suficiente barfe din interiorul sistemului bancar, problema cu el este ca se prinde mai greu. Cu vreun an si jumatate mai greu. Dar cu toate astea la pamflete nu-i usor sa-l intreaca cineva: Reporter incognito prin banci. "Am un credit si un depozit la o banca greceasca. Sa mi le mut, Doamna?". Ideea articolului este buna. Insa din ea se desprinde si altceva. Anume ca nici macar oamenii din banci, care ar trebui sa aiba un minim habar, nu prea stiu pe ce lume se afla. Cum sa afle omul de rand problemele bancilor grecesti sau ale sistemului de garantare daca nici macar cei din domeniu nu cunosc aceste lucruri. Iar aici nu exagerez. Am amici care lucreaza in banci si de multe ori aflu stirile din domeniu inaintea lor. Ba mai duc si munca de lamurire ca sa le explic ce si cum. Mai trist este ca in momentul in care se intampla beleaua, majoritatea raman senini ca pisica sau vitelul dupa caz. Cum ? Au dat faliment ? Si garantarea nu acopera ? Nu se poate... da' CINE ar fi putut sa stie ?
Ei, dar cum spuneam, Grecia si-a primit doza de calmante si e momentan taiata de pe lista. Cine urmeaza oare ? Spaniolii cumva: Spain Pricks Solar Power Bubble as Greek Fate Looms. Ah ce bun e un balon energetic in cazurile astea. Oare bancile din Spania cat ori fi de solide ? Chit ca nu prea avem noi treaba cu ele. Hai sa vedem pana atunci cum mai stau cele de peste ocean. Scorul pe primele patru luni din 2010 este de 64 banci in US, cu 23 falimentate doar in ultima luna. In ritmul asta numarul de 140 banci picate anul trecut va fi usor depasit. Oricum, pana la 3000 mai avem nitzel, asta in caz ca nu vedem Game Over mult mai curand.
Am tot pus in ultimele articole stiri despre tragedia din Golful Mexic. Situatia s-a agravat, iar cantitatea de petrol care se scurge este de cinci ori mai mare decat se estima initial - 5.000 de barili pe zi. Scorul necesar curateniei creste si el de la o zi la alta, se vorbeste de sume peste 12 miliarde deja. Nu le plangem de mila companiilor petroliere, iar in schimb merita sa mentionam ca unele pagube nu se pot masura in bani. Si tocmai de asta mai trag un semnal de alarma: Fears for crops as shock figures from America show scale of bee catastrophe. Probabil nu e prima data cand aflati ca se intampla un fenomen ciudat cu albinele in ultimii ani si in special in ultima iarna: Honeybee-Colony Losses Widened Last Winter, USDA
Inainte de final, citatul zilei: The herd instinct among economists makes sheep look like independent thinkers. Si daca v-a placut, mai am unul. Jim Sinclair said earlier this week, “Let’s cut the crap. The US deficit is 10.3% of GDP. If the US was part of the EU there would be a call for them to be thrown out, just like Greece. Regardless, the rating agencies and media plow on with the public following them like the sheeples they are.”
Incheiem cu o imagine preluata de pe forumul lui CM:

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
La noi cica cota unica 20% si TVA 25%. SI cica asta va mai salva situatia.
RăspundețiȘtergereDJI are scadere de 245 puncte, peste 2%, dar poate era de asteptat ca si in Europa au fost scaderi substantiale. Oare vineri ce o mai fi :)?
Poza nu se vede, nu e permis hotlinking
RăspundețiȘtergereMda, taxe peste taxe. Si tot degeaba.
RăspundețiȘtergereDJI face o figura frumoasa, pacat ca odata cu el coboara momentan si aurul.
Am rezolvat cu poza.
Aurul da semne de revenire :).
RăspundețiȘtergereSunt curios cu cat va creste TVA si cota unica. Luna viitoare cel tarziu ar cam trebui sa stim ce ne asteapta de la anul :).
Mda, si DOW da aceleasi semne... :D
RăspundețiȘtergereInca nu s-a produs decuplarea.
Eu sunt curios intai ce urmeaza anul asta. La anul.. e prea departe acum... :)
Premierul Zapatero despre zvonul ca Spania ar avea nevoie de un imprumut de 280 miliarde euro: "O nebunie absoluta!"
RăspundețiȘtergereSi uite asa se mai strecoara o soparla in mentalul colectiv... :)
Se pare ca problemele apiculturi Americane (in acest caz ) se agraveaza ,(este adevarat ca au avut o vara dificila si o iarna grea ) deja anul trecut pretul platit la polenizarea culturilor de catre fermieri a crescut mult din cauza reducerii numarului familiilor de albine, din cite stiu nici pina astazi nu se stie cu exactitate ce anume produce aceasta catastrofa , C.C.D. , cu toate ca fondurile alocate cercetarii se epuizasera .
RăspundețiȘtergereMda, e trista si problema albinelor. Ca sa vezi cum poti face corelari si cum ajungi de la niste insecte aparent neimportante la probleme de mediu, poluare si hrana.
RăspundețiȘtergereTote se leaga intre ele si in ultima vreme doar cine insista puternic sa bage capul in nisip poate sa mai ignore si sa considere aceste lucruri drept "simple coincidente".