Ieri am incercat un sondaj de opinie. Sa vedem de curiozitate care mai e nivelul de intelegere al cititorilor. Am avut mai mult succes pe blog decat pe forumuri, iar rezultatele sunt promitatoare. Lumea a devenit mai realista si foarte putini mai cred in "revenirea dupa colt" pe care ne-o promiteau baietii veseli pana mai acum cateva saptamani. Asta nu este insa singura capcana care era inclusa in intrebare. Destul de multa lume a dat click pe varianta a doua, cea cu 2006-2008. Iar aici se pare ca mai avem un pic de muncit pentru a lamuri oamenii cum stau de fapt lucrurile si care sunt adevaratele valori.
Pentru cine nu a priceput inca, recomand articolul acesta: The DOW is crashing. Pentru a intelege ca bursele de fapt scad de vreo zece ani daca socotim in bunuri. Sau in energie. Sau in hrana. Nu mai vorbim de aur ori argint. Da, maximele in dolari au fost atinse in 2007. Dar ce valoare vor mai avea hartiutele emise de banci atunci cand nu vor mai putea cumpara nimic ? Ce importanta va mai avea faptul ca DOW ajunge la 100.000 USD daca uncia de aur este 200.000 USD sau o paine 1000 USD ?
Revenind insa la noutatile ultimelor zile. Bursele au urmat trendul clasic observat de o vreme incoace: verde luni si rosu vineri. Desi americanii s-au cam chinuit ieri destul de tare pentru verdele ala amarat. Acum ca s-au terminat alegerile intra si englezii pe teava. Facturi de miliarde de lire ascunse, contracte costisitoare, bonusuri pentru funcţionarii publici, sunt doar câteva dintre moştenirile financiare pe care noul guvern conservator britanic le-a primit de la laburişti. Finanţele engleze arată ca un câmp minat. Va suna cunoscut ? Cu porcusorii si TARP-ul de 1 trilion al europenilor stim cum stam. Umbla zvonul ca si China e cam supraincinsa. Iar baietii astia stau pe rezerve imense de dolari si au invatat sa joace tare asa cum am tot explicat. Putem asadar declara oficial deschisa faza urmatoare a "crizei" economice. Asteptam englezii la masa si chinezii cu dolari cu tot sa mareasca potul, apoi distractie fara limite ne asteapta... :)
La noi, ca la noi. Sindicatele, patronatele si guvernul se joaca de-a economia in continuare. Incearca sa o dea la pace ca sa le vireze FMI-ul transa aia amarata de nici un miliard de euro. Maine e miting mare in Piata Victoriei, sa vedem daca iese ceva si pe urma lui. Multi se intreaba iar care va fi soarta leului si a raportului euro-dolar. Repet ca Romania e mai apropiata de euro decat de $. Cat timp va mai exista euro si un BNR care sa tina cursul in lesa, RON-ul va impartasi soarta acestuia. Lucrurile vor deveni mai interesante daca benerel va ramane in pana de cash si va fi nevoit sa lase cursul liber. Dar FMI va incerca la fel ca si pana acum sa impiedice asta. Stiind ca un RON devalorizat puternic fata de Euro ar pune in pericol ratele si bancile oricum subrede din Austria sau Grecia care activeaza la noi.
Am vazut deja de ce au fost in stare francezii pentru a-si proteja bancile: Nicolas Sarkozy threatened to pull France out of the euro. Mi se pare normal sa-i ameninti pe nemtii astia rai care nu voiau sa ajute cu un trilion de euro bietele banci frantuzesti cu expunere pe Grecia. Mama lor de golani, pai sa dea bunatate de BRD faliment asa din nimica toata la doua zile dupa Alpha si la o zi dupa BCR ? Hai sa fim seriosi. De fapt, pentru chestii mai serioase, recomand din nou calduros documentarul MELTUP
Oricum, concluzia ar fi ca baietii nostri mereu lucreaza contra timp. Sau contra noastra, ca e si asta o "ipoteza". Hehe. In anii 90 au inflationat la greu atunci cand trebuia sa punem mana sa ne vedem de treaba in loc sa halim toata mostenirea primita de la pensionarii aia care acum mor de foame. La pachet cu datorie externa zero pentru care "nebunul" ne-a pus sa rabdam atatia ani fara curent si mancare. Eh, n-a fost sa fie. Benerel a mentinut monopolul statului asupra monedei. Pentru a putea sa-si bata joc de oameni in anii 90 imprimand in nestire si furand din buzunarul cetateanului prin inflatie. A dat voie dupa 2000 bancilor externe sa-si faca de cap si sa umfle frumusete de balon imobiliar. A dat ulterior pe mana acelorasi banci RMO-ul adica banii deponentilor.
Anul trecut cand un pic de inflatie cumulata cu reducerea sectorului bugetar ne-ar fi putut scapa relativ usor de belele pe termen scurt, a preferat sa ne bage in datorii pana peste cap la FMI. Cu banii aia a sprijinit tot bancile, manipuland cursul valutar. Mda, au preferat sa controleze cursul RON ca sa salveze bancile straine si sa aiba bani de campanie electorala. Ba chiar am luat zeci de miliarde imprumut pentru asta, iar acum taiem pensiile si alocatiile ca din cauza lor intra tara in faliment. Bineinteles ca taierile respective, chiar daca vor reusi sa fie puse in aplicare, nu vor rezolva mare lucru. Si uite asa vom ajunge la etapa urmatoare. TVA, taxe, inflatie sau toate la un loc ? This is the question. Desi unii am prefera falimentul. Cel national, ca ala individual nu e permis: Ati mai primit un cutit in spate: dispare legea falimentului personal
Eh, noi sa fim fericiti si sanatosi. Desi vremea e cam posomorata. Mi se pare logic daca de vreo zece zile nu mai e neam de activitate solara. Tare jucaus soarele asta in ultima vreme, Jupiter si-a pierdut si el niste inele pe tema asta. Oamenii "de stiinta" iar stau si se scarpina in cap.
Mai rau este ca o sa le cam inghete maine saracilor demonstranti urechile. M-as fi dus si eu de curiozitate daca stateam in zona, desi stiti ca nu ma omor cu politica. Personal as trage apa peste toata gasca. Dar pentru cei care viseaza ca statul se mai poate reforma le sugerez o noua lege a lustratiei care cred ca ar fi mult mai utila decat certurile actuale. Care mai e diferenta intre parlament si guvern, un partid sau altul ? Sunt aceeasi hoti, nu e nici o diferenta. Cine a facut parte din conducerea aparatului de stat in ultimii 20 de ani sa plece. Cine a fost ministru, parlamentar, deputat sau sef la regiile statului in ultimii 20 de ani sa plece. Altfel nu se poate face curatenie generala.
Stiu ca prin metoda de mai sus, riscam sa pierdem pe cei maxim 10% oameni politici care incearca sa mai faca ceva pentru semenii lor. Stiu ca baietii veseli ar incerca sa-si infiltreze oamenii in noua conducere sau sa manipuleze din nou lumea. Dar e un inceput. Iar pe masura ce adevarul ar iesi la lumina si oamenii s-ar destepta, lucrurile ar putea incepe sa se schimbe cu adevarat. Realist vorbind insa, asta e un scenariu pe care nu-l prea vad pus in aplicare. Asa ca ne intoarcem la varianta de care spuneam ca e cea mai plauzibila: falimente generalizate ale statelor si descentralizare. Hai, curaj, ca nu mai e mult de acum. Ramanem optimisti si mergem inainte ca asta e tot farmecul... ;)
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Aurul si-a mai temperat din crestere, acum e pe undeva pe la 1215$/uncie. Cred ca o luna o sa fie cam liniste pe piete. In schimb in piete incepe sa se adune lumea :). Chiar sutn curios daca maine vor fi 60.000 de oameni la miting. Cred ca dau si eu o fuga, macar sa casc gura.
RăspundețiȘtergereDap, sunt curios si eu ce iese maine pana la urma. S-a satural lumea sau inca mai are puterea sa rabde ? Pana cand ?
RăspundețiȘtergereIn ce priveste aurul, ma distreaza ca unii inca il mai considera o bula. Sunt sigur ca cei din Zimbabwe se tot uitau cum creste pretul aurului la ei zicand: bula dom'le.. e bula.. ce naiba...
Stiu, Zimbabwe nu se pune. Nici Argentina. Astea sunt tari de mana a treia, nu le poti compara cu imperiul american. Hai sa ii comparam cu un alt imperiu atunci. Unul care a facut poc destul de recent. Sa zicem cel rusesc.
In graficele de mai sus, putem inlocui moneda tarilor respective cu dolarii sau euro. Si ca sa ne facem o prima idee raportam tot ce inseamna FIAT money la singurele monede ce vor ramane solide. Adica metalele pretioase.
Flavian, ai idee cum va evolua cursul CHF/EUR ? acum ... nu ma astept sa fi precum mama omida, dar macar poate-mi dai un sfat folositor.
RăspundețiȘtergereeu am rata in CHF si veniturile in EUR (aproximativ), si nu stiu ce sa fac.
Multumesc anticipat!
Cel mai probabil va continua sa creasca CHF-ul atata vreme cat baietii smecheri din diverse zone aflate in dificultate vor continua sa-si scoata capitalurile din tarile respective.
RăspundețiȘtergereNu cred ca legile de scutire de taxe pentru repatrierea fondurilor sau cele privind dezvaluirea secretelor pentru cei care ascund bani negri in afara vor reusi sa diminueze semnificativ fenomenul.
Singura posibilitate ar fi ca unele banci elvetiene sa intre in dificultate. Iar asta sa genereze scaderea increderii sau sa duca la un bailout de genul celor facute pe dolar si mai nou pe euro. Ma indoiesc insa ca bancile elvetiene vor intra in dificultate inaintea celor europene sau americane.
Lumea o sa rabde si mai mult. Viata e inca roz pentru majoritatea. "Where you are right now, you can't even imagine what the bottom will be like".
RăspundețiȘtergereSi inca ceva: Nu exista revolutii spontane.
Sa ne mai invioram un pic cu un alt articol de nota douazeci al lui Cristian Dogaru - Studiu de rentabilitate: actiuni BRD vs gaini de curte
RăspundețiȘtergerefelicitari pt articol, mi-am facut un obicei din a-ti urmari postarile pe blog, il citesc cu placere: avem viziuni si asteptari foarte apropiate in ce priveste evolutia evenimentelor ce vor urma..
RăspundețiȘtergereMultumesc. Ma bucur ca e tot mai multa lume care imi impartaseste punctele de vedere.
RăspundețiȘtergereNumai vești bune, văd :)
RăspundețiȘtergereNarcosis, una dintre revoluțiile spontane a fost cea industrială. Este suficient ca oamenii să vadă un avantaj real în schimbarea stilului de viață.
Flavian, oamenii de știință (cei care stau și se scarpină în cap) consideră ca Saturn e cel cu inele, iar Jupiter are benzi... :)
Eh, dungi, inele, benzi.. ne incurcam in detalii acum ? :)
RăspundețiȘtergereCred ca narcosis se referea la "revolutii" precum cea din 89. Eu am inteles ce vrea el sa insinueze.
Dar uite ca sunt revolutii si revolutii, iar printre cei care "pregateste" oamenii pentru viitoarea "revolutie" ma numar si eu... ;)
Da, eu m-am referit la "revolutie" in sensul unei forme de protest umane locale care determina o schimbare radicala a oranduirii social-economice si politice existente pana in acel moment. O astfel de "revolutie" e imposibila.
RăspundețiȘtergereCat despre "revolutia industriala", de la Adam Smith incoace am asistat la nasterea si evolutia unei Masini - structura organica, a Capitalismului, un sistem Autonom!! - independent de vointa si/sau ideologia vremii.
http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/85874/14-banci-au-un-deficit-de-lichiditate-de-3-7-mld-lei.html
RăspundețiȘtergerece ne facem cu aurul :), ca mai are putin si se duce sub 1200$/uncia? Semn de "intarire" pentru dolar ;).
RăspundețiȘtergereAurul il lasam in pace. Din partea mea poate sa scada si pana la 900 inainte sa sara spre 5000 sau 10.000.
RăspundețiȘtergereInca suntem in grafic... :)