Pe plan international in aparenta lucrurile incep sa se linisteasca. Grecia va fi salvata. UE şi FMI pun la bătaie 750 miliarde de euro pentru combaterea crizei în Europa. Totul dupa logica salvam euro inflationandu-l. Acuma europenii pot fi mandrii ca au si ei TARP-ul lor. Bursele si-au revenit ieri si ele. Americanii au avut si ei un verde solid, desi nu asa exagerat ca la noi. S-au recuperat aproape pierderile cauzate de panica din joia "neagra" si vinerea ce a urmat. Acum ca lucrurile s-au mai linistit, urmeaza ca in zilele urmatoare sa vedem ce se intampla cu trendul. Daca a fost o simpla "corectie" sau inversarea mult asteptata a inceput pe bune. Baietii care avertizau vremuri tulburi in jurul datei de 6 mai vorbesc de iulie-august ca lunile cele mai dure. Undeva pe la 1 august s-ar decide ce si cum.
Asa cum spuneam, fiind prinsi cu povestile din Europa zilele acestea, americanii par sa fi uitat de propriile probleme. Ancheta prietenilor nostri de la GS merge in continuare. In timp ce acestia au batut un nou record. In primul trimestru din 2010 nu au avut nici macar o zi de pierdere. Nici macar un dolar. Cum bine zice Zerohedge. Unfuckingbelievable: Goldman Has Zero Trading Loss Days In Last Quarter. Sau daca vreti o sursa mai "oficiala" de stiri avem aici: Goldman Sachs Has First Quarter With No Trading Loss. Apropo, ati observat ca la noi nu exista termenul quarter ? Folosim tot trimestru si pentru sferturi... :-)
Un articol interesant privind soarta monedei europene si nu numai gasim aici: Open Letter to EMU Heads of State. FOFOA este un blog bazat pe analiza unor discutii de la inceputul deceniului intre niste personaje "misterioase" care faceau previziuni pe tema economiei si evolutia monedelor. Previziuni care in mare parte s-au indeplinit in acesti zece ani de atunci. In acest ultim articol se propune o ipoteza interesanta privind o piata paralela a aurului destinata doar bancilor centrale si cunoscatorilor. Ceva in genul erei Bretton Woods in care pretul interbancar era sub cel de vanzare la liber, insa un pic pe dos de data asta. Pentru ca acum aurul tranzactionat de cumparatorii uzuali este un aur de hartie. Care se vinde la preturi mult subevaluate. Cat de subevaluate ? Cititi articolul ca nu vreau sa va stric surpriza. Oricum, coreland faptele prezentate acolo cu articole de genul ASTA anumite persoane pot ajunge la concluzii interesante. Se pare ca euro si alte monede mai au o sansa de a-si prelungi supravietuirea printr-o transformare radicala si o revenire la un alt fel de Bretton Woods. Cel putin pentru anii necesari finalizarii tranzitiei si asta doar daca isi joaca cum trebuie cartile si isi folosesc cum trebuie rezervele.
Pe teme energetice am primit zilele trecute o recomandare buna in ce priveste energiile "verzi" actuale si sansele reale pe care le au acestea in fata surselor clasice. Sustainable Energy – without the hot air. E o carte interesanta, structurata pe capitole, cu multe date din diverse domenii ale energiilor alternative. Concluzia si raspunsul la intrebarea Can we live on renewables? o gasim aici.
Revenind usor catre planul local. Se vorbeste atata zilele astea despre situatia trista a Romaniei incat pur si simplu mi-e si lehamite sa mai zic ceva. Bineinteles cu totul altfel stateau lucrurile acum un an si ceva cand cei care abordau astfel de subiecte erau considerati usor excentrici. Asta ca sa ma exprim elegant. Ne aducem aminte cu bucurie de afirmatii gen imprumutul de la FMI nu va costa pe romani nimic si alte perle de genul ASTA. Acum cei care pe vremuri vorbeam despre prostul care arunca piatra sau despre leul nostru cel de toate zilele stam si privim amuzati cum cei care atunci ne numeau pesimisti ne explica acum ei cat e de grava treaba. Situatia RON-ului este destul de trista. Chiar daca anul trecut s-a reusit mentinerea lui pe linia de plutire cu ajutorul miliardelor pompate de FMI, de data asta se cam apropie scadenta. Ar fi bine sa putem economisi, sa furam mai putin si sa muncim mai mult, dar ne-am invatat prost. Se pare ca avem nevoie de cateva lectii dure pentru a invata ca nici clasa politica actuala si nici sistemul economic de acum nu ne fac nici un bine.
Tot cei care pana nu demult zambeau amuzati cand le vorbeam de faptul ca "revenirea" nu e dupa colt si distractia abia incepe, vin acum sa ne propuna si solutii. Sa ne dea exemple. Cica astea sunt tari care "au iesit" din criza. Cu niste masuri demne de urmat. Hai sa fim seriosi. Suedezii sunt leaganul masurilor de tip social care au investit puternic in balonul imobiliar leton. Iar acolo stim cum stau lucrurile: Romania vs Letonia. Slovenia e o tara amarata ce nu poate fi luata ca exemplu. Chiar zilele trecute citeam ca s-au imprumutat si ei saracii jumate de miliard ca sa-i imprumute mai departe pe greci. Iar pe austrieci ii lasam la urma. Ca astia sunt cireasa de pe tort. Ar trebui sa-i pupe si mana lui nea Isarescu ca le-a dat banii deponentilor romani pe mana, micsorand RMO-ul primava trecuta. Iar apoi a tinut RON-ul supraevaluat cu banii FMI-ului pentru ca sa-si plateasca creditacii cumintzei ratele. Ca altfel bancile austriece erau de mult istorie.
Sa lasam asadar datul sfaturilor si facutul previziunilor celor care au experienta in asa ceva. Celor care au discutat despre aceste probleme de ani buni, desi lumea nu voia pe atunci sa ii asculte. Si ii ignora in pare parte si acum, preferand sa caste gura la "specialisti economici" care nici "revenire economica" n-au trambitat in toamna trecuta, nici gura a manipulare nu le miroase. Unul din cei care a stiut mereu sa spuna lucrurilor pe nume, chiar si atunci cand adevarurile rostite erau usor incomode a fost Gerald Celente. Sa mai luam asadar o doza de realitate ascultandu-l in timp ce vorbeste despre revoltele din ultima vreme: Greece Riots Gerald Celente Speaks
Later edit. Am mai zis eu ca cine nu are un mos, sa-si cumpere. Un articol de nota douazeci de la mos Horea aici: Isarescu a fost la oftamolg
Si mai adaug unul la lista: Romania in situatia Greciei? Olala, ca sa vezi!
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Pai ce sa mai ecomnisesti cand dobanzile la depozite scad si se vor impozita cu 16%? Ma gandesc ca poate o fi masura pentru a forta ce-i care tin banii la saltea sa ii cheltuie si sa ii bage in circuit. Sau poate nu :).
RăspundețiȘtergereHehe, aia sa fie problema. Sa zica mersi daca mai primesc banii inapoi.
RăspundețiȘtergereDe un an incoace bancile stau sa pice in orice zi, dobanzile abia acopera inflatia, acuma se mai si impoziteaza, garantarea depozitelor e o gluma trista, iar oamenii tot nu se invata minte... :)
As dori si eu o parere pertinenta, daca se poate, ca tot sunt vremurile foarte tulburi. De ceva timp, platesc o asigurare de viata, cu capitalizare sau ceva de genul asta si dupa o perioada de 14 ani de cotizatii, copilul va fi beneficiarul unei rente anuale timp de 6 ani. Intrebarea mea este daca ar fi mai intelept sa o rascumpar acum (pierderi acceptabile, sub 10%) sau sa merg in continuare :). Eu unul as inclina spre rascumparare, chiar daca cei din familie nu sunt atat de rezervati ca mine in privinta mersului economiei de aici si de aiurea.
RăspundețiȘtergereE greu sa dau un sfat chiar si cuiva pe care il cunosc. Si cu atat mai putin cuiva a carui situatie economica nu-mi este familiara.
RăspundețiȘtergereEu cand ma gandesc la asigurari de viata, primul lucru care imi vine in cap este AIG. Si o poveste despre ei de acum cativa ani. Cand aveam un amic care vindea asa ceva si a insistat sa ne faca o prezentare.
Din bunavointa, am acceptat sa-i oferim omului o sansa. Si tatal meu a ascultat atunci atent prezentarea, l-a lasat sa-si spuna poezia si la final l-a refuzat politicos.
I-a explicat amicului ca asigurarea lui este casa pe care a construit-o, bunurile cumparate, copii care i-a crescut si rezervele pe care le-a pus deoparte singur. Ca nu are nevoie sa dea lunar banii unei companii care sa-i spuna ca peste cateva zeci de ani o sa-i dea pensia inapoi. Gandea "batraneste" ca sa zic asa.
Amicul s-a mirat, ca pe vremea aia tot ce insemna companie americana si banca era considerat sfant. I-a explicat ca societatea are istoric si renume de ani intregi, in care a platit de fiecare data si totul a fost ok, dar nu l-a convins.
Ce s-a intamplat acum doi ani cu AIG si pensiile americanilor stie toata lumea. Acum ar vrea sa uitam istoria si renumele, sa o luam iar de la capat. Cu ALICO... ;)
Ma intereseaza in ideea unor lichiditati in perioada urmatoare care ar putea fi folosite in scopuri mai importante. Incertitudinea e mare pentru o perioada de un an, d-apoi pentru 10. E vorba de o firma europeana, dar cred ca conteaza mai putin asta :).
RăspundețiȘtergereSa zicem doar ca in cazul meu, am preferat sa am eu datorii fata de sistem decat sa aibe sistemul fata de mine. Desi doamna a insistat sa scapam de toate datoriile.
RăspundețiȘtergereNu este mult, ca sa nu ma omoare in caz de ceva si sa nu dauneze nici la karma... :)
Dar nici sa-mi para ulterior rau ca m-am apucat sa fac rambursari anticipate sau ca am vrut sa ma bucur la cateva firimituri dobanda pentru depozite.
Aurul merge usurel spre 1225$/uncie, deja e 1221. Si lumea e tot mai nelinistita...
RăspundețiȘtergereFoarte interesant postul si linkurile. Multumiri ! Dar mai mult mi-a placut comentariul tau. Ai un tata intelept.
RăspundețiȘtergereCristian - ceea ce se intampla cu aurul in acest moment cred ca este efectul TARP-ului european. Un trilion de lichiditati aruncate in piata nu sunt de joaca.
RăspundețiȘtergereS-ar putea sa mai amane lucrurile din nou o vreme, la fel cum s-a intamplat anul trecut in urma celui american. Inainte insa s-ar putea sa mai beneficiem de un martie 2009 care sa rezolve definitiv problema sistemului financiar.
Raducu - ai mei mi-au dat ei multe sfaturi la vremea lor, dar eu copil bezmetic atunci, ba uneori chiar si acum... cine sa-i asculte... :)
http://www.trendsresearch.com/index.htm
RăspundețiȘtergereInteresant Gerald Celente?
Daca da! What the fuck? De ce nu punem monstrul la Pamant?
Interesant este si intr-unul din seminariile lui Nassim Haramein momentul traducerii unui cod binar din lanurile de grau!
Atentie la darurile mincinoase! Exista multa inselaciune! Exista multa suferinta! Veghem (de asta nu pra mai sunt sigur) Mai este timp! Cling!
Dar au trecut deja cativa ani de atunci!
Aurul si-a depasit maximul: 1234$/uncie. Can o pocni si balonul chinez, poate unii isi vor deschide ochii si vor ajunge la concluzia ca nu mai e de joaca.
RăspundețiȘtergere