joi, 27 mai 2010

Inflatie sau faliment ?

Asta e intrebarea. Pe care mi-am pus-o din nou in urma lecturii unui articol al lui Dan Selaru. Care ne prezenta sase moduri de a scapa de datorii. Două, de fapt. Dupa ce ieri concluziona in urma unui simplu calcul ca ne trebuie o creştere de 21 de procente doar ca să nu ne mai împrumutăm în plus. Aceeasi crestere vesnica la care viseaza unii si despre care spuneam ca ar trebui sa fie recunoscuta drept ceea ce este de fapt, adica o boala.

Revenind insa la intrebarea de care ziceam. Avem de ales asadar intre inflatie si faliment. Isarescu a inflationat pe vremea lui Petre Roman, Vacaroiu sau Stolojan fara nici o jena. Ca acum ii forteaza mana FMI-ul datorita expunerii bancilor straine pe creditele in valuta e alta poveste.

De aceea, privind in urma, acum un an si jumatate as fi pariat pe prima varianta. Spuneam in ianuarie 2009 ca ma astept ca Isarescu sa dea drumul la tiparnita pentru a finanta gaura din economie. Nu m-am inselat atunci prea tare in privinta situatiei economice, insa nu aflasem inca pe vremea aceea ca Romania este si ea "too big to fail". Spuneam pe vremea cand multi luau criza drept o gluma proasta si acordul FMI nici macar nu era pus in discutie, ca sper sa nu puna Isarescu botul la vrajelile si presiunile din afara. Imprumuturi FMI dupa ce ca deficitul e varza, cu care sa pompeze apoi bailouturi aiurea in banci straine care ne-au jumulit de comisioane mari atatia ani si acuma se dau ranite. Din pacate, nea benerel a facut exact ceea ce speram sa nu faca. Ba mai mult, impreuna cu clasa politica aflata in plina campanie electorala, au si ascuns oamenilor adevarul timp de mai bine de un an.

Trebuie sa vedem asadar cine cedeaza prima data. Firmele si bugetele de stat care vor falimenta si vor face poc. Sau politicienii si bancile centrale care vor incepe imprimarea de hartie igienica si distribuirea ei direct catre populatie in stilul Romaniei anilor 90. Pana acum atat americanii cat si europenii au cedat in fata datoriilor cu cate un TARP. Banii aia n-au prea ajuns insa la populatie, fiind inghititi de gaurile negre din sistemul financiar. Asadar e putin probabil sa mai apucam inca o inflationare precum cea de pe vremea lui Petre Roman, Stolojan si Vacaroiu. Scenariul cu cele mai mari sanse in acest moment este faliment general al sistemului, asa cum era sa avem in toamna lui 2008. Va veni cel mai probabil momentul in care bancile si banii electronici vor deveni istorie ca sistem de tranzactionare si schimb. Iar atunci putinele hartiute igienice ramase in buzunarul oamenilor ori in saltelele batranilor vor deveni si ele in scurt timp numai bune de aprins focul.

Ce-mi place insa este faptul ca acum se vorbeste destul de lejer despre falimentul Romaniei. Cand mai acum doua-trei luni cei care discutam despre asa ceva era priviti drept pesimisti notorii. Iar acum un an eram catalogati de-a dreptul bezmetici. Pentru ca in acest moment sa putem considera discutiile despre falimentul Romaniei drept maruntis, cand avem exemple de genul acesta:

Germany prepares for worst in euro zone crisis

"(Reuters) - Germany's push for an orderly insolvency process for indebted euro zone states suggests Berlin is assuming the worst: that one of its peers -- most likely Greece -- will default on its debt repayments."

Asa cum explicam in articole mai vechi, pana la urma este irelevant care din cele doua variante o alegem, pentru ca in final deznodamantul va fi acelasi. Atunci cand se ajunge la extreme inflationiste sau deflationiste, sistemul inceteaza sa mai functioneze. Si daca dati un click pe linkul acesta, o sa vedeti primul comentariu la textul din octombrie anul trecut. In care cititorul respectiv credea ca dramatizez situatia in cazul euro. Pentru ca pe vremea aceea lumea nu aflase inca de faptul ca Grecia e la un pas de faliment, iar majoritatea nu credeau ca europenii vor incerca si ei un bailout de un trilion. Si nu voiau sa priceapa faptul ca euro e pana la urma si el tot o hartie igienica la fel ca dolarul.

Stiu ca lumea trebuie luata cu binisorul. Lucrurile explicate treptat. Informatia data cu lingurita. Pentru ca altfel socul e prea mare. Iar lumina prea brusca poate duce la orbire. In special pentru strutii care au stat atata timp cu capul in nisip. Cu ochii in televizor, in presa oficiala si in manualele scolare. Care le prezinta lumea si modul in care aceasta functioneaza intr-o cu totul alta culoare. Am incercat la randul meu sa am mai multa rabdare. Sa iau lucrurile pas cu pas, sa le explic logic si sa lamuresc pe cei care vor sa priceapa. Insa am si eu limitele mele. De aceea imi dispare uneori motivatia sau imi piere pur si simplu cheful de a-mi bate capul cu unii oameni. Motiv pentru care imi cer scuze pentru inevitabilele iesiri in decor si schimbarile de ton pe care uneori le mai fac pe aici. In ciuda a ceea ce cred unii, voi continua sa contribui atat cat pot pentru a crea o lume mai buna si sa raman un optimist, asa cum am tot repetat de nenumarate ori.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

28 de comentarii:

  1. Romania nu poate da faliment. De aia suntem "stat", putem tipari proprii bani. Dar am renuntat la asta - imprumutam de la altii. Nu "noi", aia de sus (nu cred ca sunt mai mult de 10 care ghideaza toata treaba si e planuita). IMF va ramane stapan peste o planeta datoare la IMF.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce parere ai despre o adevarata revolutie?

    Nu mai recunoastem imprumutul cu FMI, devenim economie semi-inchisa (moneda noastra ramane ok), cine vrea sa mai lucreze cu noi bine ci nu sanatate!

    Stop vanturat pe granite la shopping, stop importuri de masini, nationalizare completa!

    Petrol avem destul de mult si poate mai scoatem si din Marea Neagra!

    Nu cred ca suntem in stare de asta si astept doar falimentul total, dar iesirea din faliment ne vqa aduce in aceasta zona mai tarziu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna idee.
    Dar cine administreaza jmecheria ? Bazescu, tu, eu ? Ceausescu ?
    Asta e democratia, din cand in cand se constata falimente ale sistemelor. Ceea ce ar fi trebuit sa se intample de la inceput in toata mizeria asta de treaba.
    Sters totul, si luat de la zero.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sistemul economico-financiar actual este evident gaunos si isi va da obstescul sfarsit curand. E drept, pe pielea noastra, si e la fel de drept pregatit de mult de "unii" vezi NOM. Avantajele sistemului au fost in mod voit anulate/reduse prin diverse masuri contradictorii, iar dezavantajele accentuate. Un singur lucru consider ca gresesti: Banii electronici nu devin istorie, ci viitorul! Un sistem totalitar in care nu mai exista bani de hartie ci doar electronici (coruptie zero, economie subterana zero, de vreme ce orice plata e posibila numai la vedere..ah si evident control 100% - deranjezi, dispari, esti un numar de cont, nu mai ai cont nu mai ai viata)

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, si semnul fiarei ne va stampila pe toti in frunte.
    "Bani de hartie" se refera la banii electronici, emisi aiuritor fara nici o logica. De aici si termenul oleaca jignitor : "hartie" :).

    RăspundețiȘtergere
  6. pai mei si DUHUL - tocmai repetam in finalul articolului ca incerc sa raman optimist. Nu se va ajunge la finalul de care vorbiti, vor fi oameni care lupta si vor lupta pentru impiedicarea unor astfel de lucruri. Deocamdata insa nu vreau sa intram in scenarii gen V for Vendetta pentru ca sunt un om pasnic si promovez non-violenta... :)

    Robert a fost cel mai aproape de adevar. Atat in cazul falimentelor, care nu ar trebui sa insemne un nou comunism ci mai multa libertate. Dar si in ceea ce priveste monopolul unei banci centrale asupra emisiei de moneda si a sistemului de schimburi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut,

    Momentan avem un sistem economic care nu are viitor (in sens ca trebuie sa se schimbe sau va crapa). As dori insa o postare cu tema "ce sa poate intampla / ce va urma" dupa ce crapa actualul sistem?
    Mersi,
    Edi

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu cred ca oamenii care stau cuminti la coada sa primeasca un Ipad sau Iphone vor schimba situatia actuala. Nu sunt pesimist, dar cred ca actuala situatie se poate prelungi inca 10 ani fara probleme. Banii electronici pentru a acoperi gaurile negre se vor produce imediat si fara efort. De asemenea vor exista masuri prin care populatia si firmele vor fi tot mai dependente de entitatile statale astfel incat acestea sa se considere solidare cu statul, indiferent de ceea ce face (face tot ce poate sa ne salveze). Cel mai bun exemplu il constituie mult anuntata greva generala din Romania. CFR spune acum ca nu mai considera necesara intrarea in greva pentru ca lor nu li-i se vor reduce salariile. Dezbina si conduce este un concept foarte bun in zilele noastre si va functiona foarte bine in urmatorii 10 ani. Nu vad o solutie reala la problemele reale in acest moment. Doar vorbe de duh si credinta in "desteptarea oamenilor" care stau la cozi pentru ipad-uri sau se bat pentru reducerile din supermarketuri.

    RăspundețiȘtergere
  9. vezi si:

    http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/romania-da-faliment-cine-o-cumpara-187854.html

    de Sabina Fati, in Romania Libera, 27.05.2010

    citat: Dacă România ajunge pe taraba de solduri alături de Grecia, investitorii occidentali se vor grăbi să ia la preţ redus lucrurile aflate pe malul Mediteranei, lăsându-i pe chinezi şi ruşi să se bată pe cele româneşti.

    how sweet.

    RăspundețiȘtergere
  10. Edi - am mai discutat eu despre o lume pe care unii o catalogheaza drept utopica. Cu libertate mai multa, descentralizare, minimizarea statelor dusa pana la eliminare, bazata pe bun simt si mai multa colaborare. Vezi aici: Simpla privire asupra viitorului Sau aici: Teama fara rost si experientele utile

    Cristi - deocamdata multi abia studiem, constientizam, pregatim terenul. Va veni si timpul actiunilor reale.

    witty - cel mai probabil Romania nu va da faliment cu mult inaintea celorlalte tari. De aceea se numeste risc sistemic si "too big to fail". Vor fi ca dominourile dupa ce cade primul mai serios.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cred ca trebuie sa incepe sa nu ii mai zicem faliment. Ca suna aiurea rau in limba romana pentru multa lume. Parca e sinucidere si iad pe viata eterna. E rusinea satului si te pomenesc toti batranii in folclor.
    Reforma suna mai modern ? :)
    Tranzitie... Renastere... Reincarnare...Reload, reboot... Re-ceva.

    RăspundețiȘtergere
  12. Hehe, corect lumea se cam sperie de f-word. Eu zic sa-i spunem reinstal, ca doar suntem admini. Stiu ca userii sunt speriosi cand aud de orice schimbare de soft, pentru ca nu inteleg ca e spre binele lor.

    Asa ca e bine de lamurit ca vechea varianta a tot fost utila la vremea ei si a tot fost patch-uita sau updatata pana si-a atins saraca limitele. Acum e timpul pentru o noua varianta.

    Nu va panicati, tot hardware-ul ramane intreg. Oamenii, fabricile, cladirile bancilor, campurile, livezile raman aceleasi. Facem doar un update de sistem, de software, un nou mod de organizare si de intelegere a lucrurilor.

    Deci eu fac acum doar un pic de pregatire a publicului pentru ceea ce va urma. Ca in bancul cu electricianul de la reanimare: baieti, luati o gura de aer, ca trebuie sa schimb o siguranta... :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Tu, Flavian, esti adeptul ideii de "evolutie". Update de sistem ? Schimbare in bine ? Sunt de acord ca o sa urmeze o Schimbare. Dar de aici si pana la a o eticheta e cale lunga. Intotdeauna a existat tendinta de a asocia cei doi termeni: "schimbare"+"bine".
    Sigur ca o sa fie un fel de suflu "nou", dar daca privesti in urma, nu prea au existat schimbari succesive in "bine". Transformarile au existat si atat. Ca au fost bune sau rele, nimeni nu poate sa spuna definitv si axiomatic.

    In rest, keep up the blog!

    RăspundețiȘtergere
  14. Dap, este o evolutie constanta, cu bune si cu rele. Eu sunt convins ca de data aceasta schimbarea va fi in bine, desi multi nu-mi impartasesc optimismul.

    Dar chiar si atunci cand schimbarile nu s-au dovedit mereu benefice, putem merge pe varianta cu sutul in fund, un pas inainte... :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Sigur, sutul in fund !
    O schimbare drastica ar insemna schimbarea omului, preferintelor, slabiciunilor, "pacatelor" lui. Chiar crezi ca Omul de Maine nu o sa fie lacom, sau fricos, lenes, consumist, sclav, usor de manipulat, mai ales Sclav ?
    Sclavia antica, moderna si post-moderna dainuie in variate forme si structuri. Nu am niciun motiF sa cred ca sclavia o sa dispara. Prin urmare - exploatarea omului de catre om o sa continue in alte forme, eventual si mai subversive. Deci unde e Schimbarea radicala ?

    RăspundețiȘtergere
  16. Da, cred ca multe din lucrurile pe care le enumeri tu acolo vor fi eliminate. Tocmai de aceea e nevoie de o schimbare radicala, care sa trezeasca lumea din amorteala.

    Exploatarea de care vorbesti e posibila doar intr-o lume limitata. Nu in resurse materiale. Ci mai ales dpdv gandire dogmatica sau dpdv energetic.

    Aici astept eu sa apara cele mai mari schimbari care vor revolutiona mentalitati si obiceiuri. Pana atunci, prefer sa privesc la stele decat sa ma resemnez in noroi.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce fenoment ii poate debarasa pe oameni de gandirea dogmatica ? Foamea nu cred ca poate ? Agricultura nici atat ! Un nou Zeu, inca o spiritualitate ? Nu au fost destule ? Sau o "reintoarcere la spiritualiate" ? Ceva universal sau local ? O spiritualitate vestica sau estica ? Buddha nu a prins la multi si oricum a prins prost la destui.

    Nu te acuz sau critic, repet - imi place discursul tau - dar n-as vrea ca spiritul critic sa moara in Noua Lume, doar pentru ca "raul a trecut si Vechea Lume s-a dizolvat".

    RăspundețiȘtergere
  18. Nici eu nu vreau sa moara spiritul critic.

    Think free energy and universal spirituality instead of Buddha.

    RăspundețiȘtergere
  19. Alex Cioriţă28 mai 2010 la 06:46

    Narcosis, întrebarea e dacă karma bate dogma. În cazul ăsta dogma e că omul e lacom, fricos, consumerist etc. Karma e conştiinţa (în cazul nostru, întîmplător, umană), esenţial altruistă, curajoasă, dornică să ofere lumii mai mult decît primeşte.

    Dacă dogma bate karma, atunci bilderbergii au dreptate şi a lor va fi lumea de mîine. Iar noi "optimiştii" sîntem doar nişte calculatoare biologice defecte, pradă bolilor de cap.

    E ca pariul lui Pascal, adus în actualitate. Ladies and gentlemen, place your bets! :-)

    RăspundețiȘtergere
  20. Alex Ciorita, raspunsul istoriei la aceasta intrebare conteaza ?
    Numeste-mi o perioada din istorie relevanta si de durata in care "karma a batut dogma" la nivel planetar.
    Sau suntem atat de aroganti incat sa credem ca acum sunt inceputurile unei istorii noi? Si daca sunt inceputurile unei noi istorii a omenirii, atunci prin ce cai originale se va schimba omul atat de mult si de radical ?
    Ce inseamna spiritualitate universala ? Credinta ? Credinta in ce ? Ceva material, ceva transcedental, de ce in acel "ceva" si nu in "altceva" ?
    "Bilderbergii" sunt mai vechi decat actualii bilderbergi.
    Nimic nou sub soare.

    RăspundețiȘtergere
  21. Alex - frumos pusa problema

    Narcosis - accentul era pus pe universal

    RăspundețiȘtergere
  22. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  23. Foarte la obiect scris articolul iar unele comentarii chiar pertinente.
    După cum ai intuit ceva va ceda intr-un final, ori sistemul bancar ori sistemul actual. De ceea ce mi-e frica insa e ca orchestrarea e atat de profunda incat eu percep 2012 ca un an de inceput al monedei unice, al unei armate unice, al unui guvern mondial ..etc.
    Indiferent daca obsesia astora reuseste (cu cat stau si analizez mai bine cu atat cred ca depopularea e un lucru sanatos pt civilizatie) un lucru e cert, traim intr-un sistem de dezvoltare INFINT cu resurse FINITE, ceea ce, matematic e imposibil.

    RăspundețiȘtergere
  24. Tudor - vezi rugamintile mele privind pietrele. As fi acceptat poate comentariul, daca finalul nu era asa exagerat.

    Catalin - nu trebuie sa-ti fie frica. Pentru ca de fapt frica e singurul tau dusman. Daca nu ai vazut inca V for Vendetta ti-l recomand cu multa caldura.

    RăspundețiȘtergere
  25. Flavian, ti-am zis ca te autoiluzionezi daca crezi ca instinctele pe care omul le are in comun cu celelalte animale vor fi tinute in frau de o noua poveste "spirituala", pentru ca suntem, spre deosebire de alte epoci, dupa o revolutie stiintifica. Nu cred ca un comentariu de genul asta e un atac la persoana sau piatra, cum ii spui tu. E o critica pur si simplu.

    RăspundețiȘtergere
  26. Nu critica ma deranjase, ci partea cu cocalarii.

    Daca noua poveste spirituala va implica dupa cum se zvoneste o extindere universala atunci cred ca situatia se va schimba.

    Iar cand zic universala, asa cum am subliniat mai sus, faceam aluzie la faptul ca omenirea a avut pana acum parte doar de spiritualitati regionale si cel mult globale.

    Este interesant de speculat ce efect ar avea asupra asupra noastra atat niste spiritualitati cat si niste tehnologii provenite din alte colturi ale universului acesta infinit.

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna ziua, va citesc de mult, doua intrebari:

    1. asta cu tiparitul banilor, stim cu totii ca este de fapt adaugatul de zerouri pe niste calculatoare? ca la cum vorbiti aici, am impresia ca nu.

    si


    2. credeti sincer ca dintr-un sistem din care nu se poate iesi decat cu pierderi grave de partea celor care au puterea (statele umflate, creditorii, bancile mari, oamenii cu bani multi), se va iesi vreodata doar pt. ca e disfunctional?

    Ar fi foarte bine sa se intample ce preconizati dvs. de atata vreme. Ar fi ceva sanatos, ca o curatare a unei bube pline de puroi. Insa un organism este doar partial similar unui stat sau unei increngaturi de interese, care increngatura nu se duce de rapa asa usor doar din cauza unei bube, nu are anticorpi si poate fi influentata de catre cei ce detin puterea.

    Va citesc cu interes blogul, si imi place foarte mult mai ales prin linkurile expuse, dar natura puterii cred ca va scapa.

    Empatizez cu acest optimism si mi-as dori sa se intample asta la un moment dat, to wipe the slate clean, dar sunt pesimista: nu cred ca se va intampla, marele inchizitor si-a invatat lectia FOARTE BINE. Da, nu este bine pt. multi dintre cei saraci, dar important e: pentru cine ESTE bine. Cui bono. O intrebare care rezolva multe. O sa trecem de criza asta fara vreun razboi sau vreun faliment al statului si al monedei, si se va intampla ceea ce eu cred ca este interesul celor ce au declansat-o (puterea): intarirea puterii statului, UE isi va lua in maini puterea politica pe care o are, dar nu o foloseste, de iesit nu o sa iasa nimeni ca nu vor Germania si Franta sa ramana singure in Uniune, si pe plan international vom asista la o MULT mai mica permisivitate (adica mai moale cu democratia, dar nu luam drepturile asa deodata, ci putin cate putin, in virtutea crizei si a fricii, frica fiind singurul motor important care poate face pe cineva (o societate) sa abdice cu buna stiinta de la o parte din drepturile sale).

    Concluzia ca acest sistem va ceda sub propria-i greutate se bazeaza pe comparatia cu un sistem natural. Or, orice comparatie dintre actuala increngatura de interese la nivel international si un sistem natural sau un organism esueaza din acest simplu motiv: in primul caz avem o putere care vrea ceva, ceea ce intr-un organism nu gasim (mana unei maimute nu "vrea" chestii diferite de piciorul acesteia, nimic dintr-un organism natural nu se supune vreunei reguli teleologice, maimutele si sistemele naturale nu VOR chestii, nu isi exercita puterea teleologic).

    Pe scurt: nu contam, desi ne iluzionam ca da. Absolut deloc. Nici noi, nici faptele, nici adevarul. Pentru ca puterea sta in alta parte si puterea are un interes, atat de simplu, incat putem si sa-l ghicim, tot la nimic nu ne va folosi... :)


    Cat despre singura pseudo-varianta de schimbare a unui sistem de putere, revolutia, cam cate stiti sa se fi intamplat de cand umanitatea beneficiaza de televizor, apa curenta si alte minuni care ne-au facut comozi si fricosi? excluzand eliberarea tarilor arabe de catre americani si loviturile de stat :)

    In realitate, V for Vendetta ar fi cucerit de minunile tehnicii sau ocupat sa-si faca prozeliti ai unei pseudo-secte si sa-si stabileasca orientarea sau sa se certe spunand "i told you so"... spiritul revolutionar e mort, pentru ca aceasta civilizatie a ajuns in partea decadenta a ciclului.

    Economistii si pasionatii de economie uita foarte adesea ca asta este doar un instrument in mana puterii politice, care e o putere cu interes(e).

    In rest,toate bune, keep up the good links ca sa zic asa, macar sa defulam, daca altceva nu putem face, chiar si pesimistii ca mine au nevoie de asta.

    PS faza cu karma si dogma este foarte frumos formulata.

    RăspundețiȘtergere
  28. 1. Da, asa cum spunea si Robert mai sus, dupa inventarea banilor electronici tiparitul a devenit mai mult o figura de stil. De cele mai multe ori trilioanele apar cu un click de mouse si cateva zerouri in plus pe tastatura.

    2. Stiu ca sistemul nu se duce de rapa asa usor dar el trage saracul sa moara de ani buni. Acum 20 de ani destramarea estului comunist a mai dat un ragaz prin cateva resurse si noi piete de desfacere. Apoi colapsul care era gata sa inceapa in 2001 odata cu bula dot-com a reusit sa mai fie amanat vreo cativa ani. Am stors in urma razboaielor din lumea araba ultimele picaturi de petrol, iar in plan economic am umflat cu avant balonul imobiliar la nivel global. In 2008 am fost la un pas de Game Over, dar ni s-a mai dat un ultim ragaz sa ne trezim. Am avut asadar destule sanse de a intelege incotro ne indreptam si sa ne pregatim pentru ce va urma. De acum nu mai dureaza mult.

    In ce priveste V for Vendetta, nu cred ca spiritul revolutionar a murit, ci el e doar usor adormit in acest moment. Daca lucrurile vor evolua asa cum sper eu, cred ca nu va fi necesar sa-l trezim. In cazul in care se va ajunge totusi acolo, sunt convins ca vom fi destui cei care nu vom ezita sa punem si in practica teoria de care am tot vorbit pe aici... :)

    RăspundețiȘtergere