Spuneam apoi in articolul dedicat hidrogenului despre faptul ca am devenit la un moment dat pasionat de experimentari pe tema aceasta. Anume obtinerea hidrogenului din apa cu ajutorul electrolizei in vederea alimentarii unui motor cu aprindere interna cu acest combustibil. Redau mai jos o prima introducere la prezentarea pe care o voi face pe tema experimentelor de acest gen.
Românul care transformă apa în combustibil pentru mașini
Deși nu este de profesie inventator, Flavian Dumitrescu, un tânăr brașovean, lucrează de doi ani la un proiect prin care apa poate fi utilizată cu succes pe post de combustibil atât pentru mașini cât și pentru diferite motoare și chiar și pentru a suda metalul.Cateva lamuriri: din 1 litru de apa se obtin cam 1800 litri de amestec gazos hidrogen-oxigen. Masurarea acestuia in LPM (litri pe minut) este una empirica deoarece ignora micile variatii de temperatura sau presiune. Este insa un mod destul de rapid de evaluare a randamentului obtinut. Cele mai bune generatoare de gaz din comert obtin in general 1LPM cu 150W energie electrica. Unii producatori de astfel de sisteme folosesc ca unitate de masura LPH (litri pe ora) ca strategie de marketing pentru ca numarul de litri sa para mai impresionant. Celula de generare a hidrogenului despre care se vorbeste in articolul de mai sus este construita de mine personal si voi reveni cu detalii tehnice despre ea intr-un post ulterior.
Experimentele au avut loc în ultimii 2 ani pe tema utilizării apei drept combustibil. Disocierea apei în hidrogen și oxigen este făcută prin electroliză, cu un randament ridicat, obținându-se cantități destul de mari de amestec gazos oxigen-hidrogen.Primul experiment a fost realizat în vara lui 2008, când Flavian a reușit alimentarea unui mic motoraș pe benzină cu acest gaz numit și oxihidrogen sau HHO. Pentru ca motorașul să funcționeze 100% cu apă și electricitate, celula de electroliză furniza un debit de aproximativ 14 LPM (litri pe minut) amestec HHO. Alimentarea celulei de hidrogen cu energie electrică se făcea de la priză, iar cu gazul obținut s-a reușit alimentarea doar cu oxihidrogen a unui motoraș care în mod normal funcționa cu benzină. Acest motoraș era de la un generator electric. Care producea la rândul său electricitate, dar mai puțină decât cea consumată de la priză de către celula de HHO.
Se cunoaște și s-a demonstrat faptul că oxihidrogenul funcționează ca și un aditiv pentru motoarele cu ardere internă. Oxihidrogenul ajută la arderea mai completă a carburanților, le mărește astfel puterea de combustie, randamentul, și implicit ajută la scăderea consumului. Folosirea numai a oxihidrogenului drept combustibil implica însă anumite riscuri pentru motoarele existente. Cel mai mare ar fi riscul ruginirii care poate apărea datorită apei care apare dupa arderea oxihidrogenului, știindu-se că acestă ardere prin implozie se transformă înapoi în apa din care a fost produs.O altă aplicație deosebită a oxihidrogenului este sudura. Oxihidrogenul fiind capabil să topească orice fel de material, de la cel cu punctul de topire cel mai mic până la cel cu punctul de topire cel mai mare. Oxihidrogenul poate să sudeze materiale diferite între ele fără ajutorul altor artificii și complicații tehnice așa cum se întâmplă la diversele feluri de suduri electrice sau autogen.
În vara lui 2009 am făcut și câteva experimente pentru sudarea cu gazul rezultat din electroliză. Oxihidrogenul arde cu flacăra concentrată, dar extrem de puternică.
Flavian are 30 de ani, este căsătorit de trei ani, are un copil de un anișor și jumătate și lucrează ca IT manager pe parte de administrare la o companie din Brașov. El spune că experimentele sunt personale, un hobby, pe care și-l finanțează singur în limita posibilităților. Până în prezent pasiunea l-a costat aproximativ 4000 de euro. Prin aceste experimente el nu dorește să aibă un beneficu financiar ci pur și simplu face ceea ce îi place și de ce nu să pună umărul la descoperirea unui combustibil alternativ util societății.
”Nu am participat până acum la târgurile de inventică și nici nu am făcut această activitate în scopul patentării sau obținerii de profituri financiare. Din contră, toată activitatea mea și detalii despre experimentele realizate au fost puse la dispoziția oricui a dorit să încerce duplicarea lor”, a declarat pentru exclusivnews.ro Flavian Dumitrescu.
Pana atunci vreau sa fac o mentiune pentru cei care au mai auzit pe la televizor sau pe internet despre masini care merg cu apa. Pentru ca povestea e asemanatoare cu cea a masinilor electrice. Adica e destul de simplu sa faci o masina sa mearga cu apa, mai greu este sa o faci sa mearga DOAR cu apa. Adica fara electrozi scumpi sau membrane care se consuma la electroliza apei. Fara baterii scumpe din care sa fie extrasa electricitatea necesara electrolizei si fara aditivi chimici pentru obtinerea carora se consuma o gramada de energie. Rog asadar comentatorii sa mai aiba un pic de rabdare pana la finalul seriei alternativelor energetice si sa isi readuca aminte de rugamintea mea privind dimensiunea pietrelor... :)
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Flavian iti place s-o iei incet :) Ai descoperit ceva interesat cu hidrogenul asta sau nu ? :)
RăspundețiȘtergereIncet si cu rabdare. Nu reusesc mereu, dar asa e cel mai bine... :)
RăspundețiȘtergereIn privinta concluziei, sa zicem ca... the jury is still out... ;)
No overunity yet?
RăspundețiȘtergereCred ca pe termen lung cel mai eficient o sa fie cate 1 motor electric pe fiecare roata, alimentate de la o sursa de energie, care poate sa fie (o sa vedem care):
RăspundețiȘtergeregenerator cu combustibil lichid/gaz,
baterie de tip x,
fuelcell cu hidrogen.
Din pacate nu exista inca o tehnologie fiabila si cu cost redus pentru a stoca energie electrica. Desi o idee ar fi sa folosesti hidrogen pentru a alimenta un generator sau un fuelcell cand devin acestea mai fiabile.
Pe viitor propun o solutie alternativa motorului cu ardere interna pe care nimeni nu incearca sa il inlocuiasca! Dupa cum spunea un ilustru savant de la descoperirea focului nimeni nu a mai descoperit nimic esential pentru omenire! Fizica de baza are niste axiome de care nimeni nu trece si nimeni nu isi pune intrebari! Referitor la alternativa energetica,laudabil efortul!
RăspundețiȘtergereIar daca reusim sa lasam imaginatia sa zburde un pic si mai departe, poate reusim sa gasim o tehnologie de ecranaj anti-gravitational.
RăspundețiȘtergereIn cazul ala nu mai e nevoie nici de motoare prea puternice, nici de roti prea multe... ;)
Am experimentat si eu cu electroliza apei , am observat ca exista o anumita capacitate la electrozi daca sint mai multe celule inseriate , am realizat un circuit rezonator legind generatorul de gaz la o punte de diode si o bobina formind un circuit rezonator , reglez fregventa din PWM pina incepe sa rezoneze circuitul , productia de gaz se dubleaza se tripleaza si consumul de curent la ampermetru scade la jumatate , nu am masina , fac asta din hobi , nu am destula aparatura de masura sicontrol , dar cei care aveti un osciloscop si aparatura pentru circuite oscilante merita sa incercati sa inseriati generatorul intro punte de diode si cu o bobina dimensionata corespunzator sa realizati un circuit rezonant.
RăspundețiȘtergereSint sigur ca si BOB BOYCE tot un circuit rezonant a realizat de a reusit un randament foarte bun , nu se dau detali pe internet , dar se stie ca a folosit o bobina toroidala imensa pt o instalatie de masina .
Da, circuitul rezonant este cheia dar pana in momentul e fata eu nu am prea reusit sa ajung acolo. Cu cat creste numarul de placi in celula, cu atat mai greu este sa atinga rezonanta. Poti sa dai ceva detalii suplimentasre apropo de PWM-ul folosit, forma de unda, numarul de placi si frecventa la care ai atins rezonanta ?
Ștergere