marți, 16 martie 2010

Noutati si comentarii

Am tot vorbit despre UK si modul in care au imitat acestia cel mai bine sistemul american de trai pe picior mare prin specula si distrugerea sau exportarea ramurilor productive. Fapt care i-a adus si pe ei in prag de colaps primavara trecuta. Vezi seria celor 3 care au speriat vestul: UK, US si EE. Pare intr-un fel logic ca dupa ce US a tinut capul de afis pana in toamna, apoi EE si Grecia au fost in centrul atentiei peste iarna, sa se invarta acum iar roata. Astfel incep sa se inmulteasca zvonurile cum ca saptamana viitoare ar putea fi una interesanta pentru ca UK isi va prezenta bugetul si s-ar putea sa iasa show. Avertizarile cum ca englezii stau mai prost ca grecii la multe capitole sau ca pariurile pe caderea lirei sunt mai mari decat la crashul din 1992 nu ajuta nici ele.

Interesant este ca tot saptamana viitoare apar ca probabile unele miscari interesante si in urma analizelor pe grafic. Horea e baiat ok, chiar daca mai peceste cu gramatica neintentionat fiind plecat cam de mult din tara sau intentionat for fun. Cred ca la noi in tara e printre primii care scria de criza mondiala inca din 2007 si inceputul lui 2008. Exemplu AICI. Unele analize i-au iesit destul de binisor, desi eu sunt genul care pana nu demult nu prea credea in ghicitul in cafea, pardon - grafice. Dar pana la urma numerologia, astrologia, tarotul sau analiza tehnica sunt si ele o arta pentru cunoscatori... :-)

Tot apropo de zvonuri, se aude iar prin targ cum ca balonul "aurului de hartie" da semne de slabiciune. Asta pentru cine inca mai cumpara titluri si alte genuri de hartie igienica. Titlurile nu sunt aur, ci un fel de tzeapa pe fata. Nici macar alchimie nu se poate numi, ci e escrocherie pur si simplu. Mai ceva ca in povestea cu tungstenul unde macar baietii au muncit la turnatorie sa faca un lingou. In cazul titlurilor pe aur furtul se face din condei. Un articol bun pe tema asta aveti si AICI. Azi lumea inca mai crede ca pretul aurului fizic e acelasi cu pretul aurului de hartie. Care e diferenta ? Încă mai putem cumpara aur fizic la pretul COMEX puteti argumenta. Sigur, dar cuvantul cheie este încă.

Dan Selaru a tot discutat zilele trecute pe tema hranei. Unii stim de vreme buna ca fiecare calorie vegetală pe care o mâncăm are în spate între 1 şi 10 calorii consumate din petrol. Iar o calorie din carne are în spate 10 calorii vegetale, deci între 10 şi 100 de calorii din petrol. Asta doar daca discutam de costurile implicate, fara sa mai socotim problemele de sanatate pe care le implica consumul de grasimi sau modul in care sunt tratate animalele. Moment in care devine logica intrebarea: v-ati gandit cat teren, energie si resurse am economisi daca am deveni vegetarieni ? Am o vaga impresie ca secolul 21 va deveni pentru industria de carne ceea ce secolul 20 a fost pentru cea a tutunului. Stiu ca toti "fumatorii" vor protesta in sinea lor acum, dar e o chestie pe marginea careia ati putea medita un pic... ;-)

La capitolul meteo, avem parte de liniste din punct de vedere al eruptiilor solare. Insa oamenii de "stiinta" si NASA sunt tot mai nedumeriti de miscarile soarelui in ultima vreme. Iar cineva imi sugera zilele trecute ca activitatea solara nu are legatura doar cu vremea sau cu functionarea aparaturii electronice, ci si cu miscarile pe bursa. La o cautare mai atenta, se pare ca pot fi observate anumite similitudini. Pacat ca inregistrarile pe care le avem au inceput abia de prin anii 1600. Sunt curios cum ar fi aratat pe la 1300 cand se pare ca am avut parte de mama tuturor "crizelor" din istoria omenirii.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

16 comentarii:

  1. Offtopic
    Flavian, acum am aflat ca esti frate cu Rares, eu cu el ma cunosc. Ce mica e lumea. :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Hehe.. lumea s-ar putea să fie mai mică decât ne imaginăm noi ..

    RăspundețiȘtergere
  3. Partial corect in legatura cu sterling. Intradevar, pozitiile short sint la nivel extrem de ridicat si s-au cumparat multe puts contra scaderii, astfel incat au devenit destul de scumpe - http://www.cftc.gov/marketreports/commitmentsoftraders/index.htm sau intr-o varianta grafica : http://danskeresearch.danskebank.com/link/IMM150310/$file/IMM_150310.pdf .
    Pana aici corect. Insa doua aspecte sint de notat : din moment ce majoritatea traderilor sint deja short intr-un activ, ghici unde este ceea mai mare probabilitate sa se indrepte cursul ? Mai precis, daca la un moment dat shorturile deja sint in piata, cine ramane sa duca cursul mai jos ? In oglinda, se intampla si cu bulls, din moment ce toti sint long in ceva, cine ramane sa duca sus piata ?
    Al doilea aspect este ca piata futures si cea options este extrem de perversa. Aici manipularea sentimentului este la ordinea zilei. Se lanseaza un raport, o sushoteala pe surse, si pretul de asigurare impotriva scaderii/cresterii creste exponential. De fapt din asta traiesc marile banci.

    RăspundețiȘtergere
  4. flavian am un articol al lui adrian douglas care.. o sa iti placa.
    http://forums.silverseek.com/showthread.php?t=10382
    the end is nearing. p.s. s-a ajuns la 13% rata de cerere pentru livrare fizica pe aur !

    RăspundețiȘtergere
  5. Neoficial deficitul UK este de 10%. Sa vedem ce vor prezenta inainte de Paste.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dan & X - hehe, chiar e mica lumea si unii spun ca nimic nu e intamplator. Despre Rares am mai pus eu niste linkuri pe aici.

    Robert - ca de obicei, e care pe care. Eu n-am facut decat sa atrag atentia ca s-ar putea sa avem parte de lucruri interesante si in UK in perioada urmatoare. Cine vrea sa se joace cu focul, se distreaza pe banii lui... :-)

    cmusat - frumos, foarte frumos. Sunt curios cand va incepe decuplarea intre aurul de hartie si cel fizic.

    Cristian - se vorbeste chiar de 13% in unele locuri, ceea ce ar fi mai mult decat Grecia

    RăspundețiȘtergere
  7. ce s-a intamplat cu comentariile ;)? ca vad ca au cam disparut ...

    RăspundețiȘtergere
  8. Despre criza aia din 1300, ce spune acolo "pe atunci nu existau natiuni care sa controleze bancile". Si acum sunt, si bancile sunt sub control :)
    "Natiunile" adica guvernele sunt ca un caine pentru stapanul lui fata de banci. Pot sa incerce orice, poate sa fie si un caine mare si rau, in final stapanul e seful.
    Ceausescu platise datoria externa - lucru nepermis.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cristian - vezi mesajul de azi, google are mici probleme cu migrarea comentariilor vechi, sper sa se rezolve in cateva ore

    pai mei - articolul e un pic mai vechi, pe atunci lumea era mult mai naiva, dar faptele prezentate sunt interesante in ideea comparatiei cu actuala "criza" economica.

    Altfel e ok ce zici, ba e chiar mai rau, acum cainele il apara pe stapan de omul de rand atunci cand acesta vine sa-si ceara dreptatea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Se incalzeste vremea:

    NORTHERN LIGHTS: Arctic sky watchers are waiting for the CME to hit. A coronal mass ejection that left the sun on March 14th should deliver a glancing blow to Earth's magnetic field sometime today. NOAA forcasters estimate a 30% chance of geomagnetic activity when the cloud arrives.

    PROMINENCE, CONTINUED: For the second day in a row, astronomers are monitoring an enormous prominence rising over the northwestern limb of the sun. "Twenty-four hours after I first saw it, it is still alive and more monstrous (in a beautiful way) than ever,". The magnificent arch stretches more than 20 Earth-diameters from end to end. Our planet would easily fit through any of the "little" plasma gaps evident in Friedman's photo.

    RăspundețiȘtergere
  11. Flavian, "human kind" nu poate rezista numai cu vegetale, sintem facuti omnivori, creierul necesita lipide si alt prostii care se gasesc in carne, echivalentii din soia si altele nu sint de ajuns.
    Da, putem supravietui dar cu limitari ale activitatii creierului :)
    adica multi si fericiti cu duhul* (citeste saraci :D)

    RăspundețiȘtergere
  12. fish - sunt multe persoane si studii care contrazic ceea ce spui tu acolo.

    Eu prefer deocamdata sa nu intru in astfel de polemici, pentru ca nu consider ca e acum momentul.

    RăspundețiȘtergere
  13. da, de acord, se pot aduce teorii si studii :) insa nimic nu poate contrazice practica :)
    ce incerc sa spun e ca crearea artificiala a acelor (o sa folosesc ca un termen generic) "lipide" - poate fi la fel de constisitoare ca actuala hrana.

    ps. departe ideea de polemica - n-am nici timp nici chef sa caut articole & stuff, doar voiam sa "completez" articolul tau cu o parere putin diferita :)

    cheers
    f.

    RăspundețiȘtergere
  14. Depinde cum privesti lucrurile si cat de departe esti dispus sa mergi. Momentan sa zicem ca doar incercam marea cu degetul. Am avut odata o discutie si mai interesanta decat vegetarian vs nevegetarian cu Gab... ;-)

    Se spune ca iti poti antrena corpul sa utilizeze si alte tipuri de energie mai putin cunoscute majoritatii in acest moment pentru a-si sustine viata. E un fel de scurtare a ciclului ca sa zic asa, prin care omul realizeaza singur “fotosinteza” necesara.

    Se elimina astfel necesitatea de a mai utiliza forta de prelucrare a plantelor sau animalelor care transforma acum energia de care avem nevoie pentru a ne sustine viata. Sa spunem ca deocamdata omul e prea “lenes” pentru a-si obtine singur energia necesara direct de la sursa… :-)

    RăspundețiȘtergere
  15. ok, admit poate fi o baza de pornire :) chiar simpatica teoria- dar in cazul ala vorbim de altceva (cu putina aroma de filozofie - mai putem spune de "om" in varianta clasica atunci, sau vorbim de o noua specie? :D)
    ps. incerc sa-mi fac timp sa citesc linkul si sa raspund

    RăspundețiȘtergere
  16. Poate e vorba doar de un mic upgrade... :-)

    O sa continui ideea in articolul de maine, e scris de cateva zile dar nu si-a gasit locul nici azi. Si atunci putem despica firul in 14 mai on-topic.

    RăspundețiȘtergere