Ideea articolului a pornit de la un
desen al lui
George Ure in care acesta incerca sa explice legatura Euro-Dolar. Am mai spus de cateva ori ca o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte. Si am mai incercat sa explic de cateva ori de ce privesc indicatori precum cotatiile la burse sau pretul metalelor pretioase pentru a intelege momentul in care lucrurile vor fi gata sa faca poc. Am mentionat despre decuplare, inflatie sau deflatie si despre multe altele. Azi incerc sa simplific un pic lucrurile in cateva desene pentru a explica interactiunile si influentele exercitate asupra sistemului financiar mondial in ultima vreme.
Se da asadar urmatoarul balansoar:

In imagine avem zona Euro si cea USD la inceputul "crizei" economice. Moment in care falimentul Lehman si "impasul" AIG trageau bursele in jos, provocand aprecierea pe termen scurt a dolarului. Povestea nu a durat mult, pentru ca FED a pus pompele in miscare, incercand sa contrabalanseze miscarea:

A inceput sa pompeze puternic, sa dea drumul la QE si dolarul a inceput sa scada in timp util pentru a mentine jucaria in stare de functiune. Roata s-a intors insa si zona Euro a inceput sa fie afectata tot mai puternic de problemele Greciei, iar BCE a trebuit sa mentina dobanda la nivele scazute, cauzand astfel devalorizarea actuala a Euro:

Insa joaca, asa cum banuiti cei care nu sunteti prima data pe blogul acesta, abia incepe. Pe partea dolarului avem "clienti" cu probleme gen BofA, Citi sau AIG ce trag in jos bursele. In acelasi timp FED pune presiune pe dolar, la fel ca si necazurile unor state precum California, aflate in situatie mai critica decat Grecia care umple acum primele pagini. Chinezii incep si ei sa se resimta, iar muntele de bonduri americane pe care stau nu da bine deloc pentru dolar atunci cand vor incerca sa scape de el.
De cealalta parte a oceanului, porcusorii se inmultesc. Tarile PIIGS si BCE trag euro in jos. Bancile europene nu stau nici ele grozav, in special cele cu expuneri in europa de est sau Dubai precum bancile austriece sau grecesti. Ca sa nu mai vorbim de cazuri precum BRD-GSG sau Deutsche Bank care sunt legate cu fire
invizibile de partenerii lor de joaca din US si vor impartasi aceeasi soarta.
Ca bonus avem si niste cutremure ce se cam
inmultesc in ultima vreme, plus ceva avertizari despre evenimente
solare. Un eventual conflict in zona Iran - Israel ar mai lipsi, ca presiunea de apreciere pusa pe combustibili, metale pretioase sau hrana sa fie ca la carte.

In asemenea situatii e tot mai clar ca tensiunea se acumuleaza. Iar tema cea mai dezbatuta nu a fost din pacate: cum ne pregatim pentru ce va urma ? Ci in spiritul speculativ al pariurilor cu miza tot mai mare din ultima vreme, s-a pus intrebarea: cine cedeaza prima data ? Multi baieti din tabara asa-zis deflationista au zis ca presiunea pe burse si falimentele vor fi mai puternice. Denninger si altii vad cum se apropie show-ul, desi inca mai cred saracii ca pargia va rezista. Sperand ca nu se va rupe in zona burselor, urmand decuplarea fata de metalele pretioase pe care o tot urmaream eu. Adica plonjonul DOW in timp ce aurul isi mentine tendinta crescatoare:

Altii au zis ca din contra, FED si BCE vor pompa bani in continuare. Gen Peter Schiff si cei care credeau ca odata ce FED va da drumul inflatiei din cusca aceasta va lovi mai puternic decat deflatia cauzata de falimente:

Eu sincer stau si ma gandesc ca pana la urma e irelevant. Fortele ce apasa balanta devin tot mai puternice si tot mai numeroase. In final oricum intreg sistemul va ceda din toate incheieturile in urma presiunilor si vom ajunge la ceva de genul asta:

Mda. Cam asa stau lucrurile. Stiu ca balansoarul desenat de mine e mult simplificat si omite unele influente. Sper insa ca imaginile sa ajute la intelegerea mai usoara a fenomenelor care au loc. Pentru ca tot mai multa lume se uita la aceste evolutii ale lumii financiare fara sa mai inteleaga ce si de ce se petrece. Daca nu va place, rugamintea este ca de obicei sa nu folositi pietre. Prea mari.
.. 
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam
AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
tot nu pricep ce de o ia Euro in jos la noi, si mai ales cat o sa mai dureze toata tarasenia. Pana la 3,5??? care e parerea ta?
RăspundețiȘtergereEuro o ia in jos in general, raportat nu numai la RON. Deocamdata fiind euro ieftin, se rasfrange si in cazul nostru. Ideea era sa nu te raportezi neaparat la RON, euro sau dolar.
RăspundețiȘtergereCi la chestii tangibile gen costul cosului zilnic, energiei, metale pretioase etc. Asa se masoara adevarata valoare a banilor de hartie.
Cauzele oscilatiilor ? Simplu: problemele tarilor europene sunt in acest moment pe tapet. Euro sufera acum la capitolul imagine mai tare ca dolarul sau ca RON-ul. Situatia se poate inversa insa foarte usor. La finalul zilei zici FIAT money si tragi apa... :-)
Se pare ca asa este.
RăspundețiȘtergereEuro e tras rau de tot in jos de porcusori, iar RON-ul nostru se faleste cu ditai cresterea economica.
Cred ca in curand vest-europenii vor economisi in RON :)
Sa vedem ce urmeaza. Crapa cineva/ceva si cine e primul?
Fain explici!
RăspundețiȘtergereDar eu în locul tău aș fi lăsat la o parte "conflict, cutremur și EV solar". Lasă impresia că dacă nu ar fi ele, sistemul ar rezista.
HM, FIAT money la naiba, deocamdata USD cumpara bunuri si produse, e inca cerut de japonezi si chinezi si desigur de tarile arabe mari producatoare de petrol. Marile tranzactii se fac inca in dolari. Preturile la petrol se stabilesc in dolari. Inca USA nu a fost detronata ca prima economie mondiala.
RăspundețiȘtergereEuro scade relativ la leu de parca avem in spate o economie mai performanta ca a tarilor din zona EURO, unde sunt fundamentele?
Totul e pe incredere, nu? Pana cand?
RaduG - eu tot pe dolar ma mananca sa pariez ca se duce primul la vale. Desi cand lucrurile se agraveaza, lumea fuge in prima faza sa se refugieze in moneda americana. Pana la urma, asa cum ziceam, nu asta ar trebui sa ne framante de fapt... ;-)
RăspundețiȘtergereGab - se duce, se duce naibii si fara evenimente "naturale". Alea ziceam ca sunt bonus. Chiar daca uneori bonusul poate fi mai consistent decat principalul, e mai greu sa-l anticipezi... ;-)
Akhenaton - hehe, pe incredere, pe incredere. Parghiile alea din desen cred ca sunt de fapt increderea pe care se bazeaza toata jucaria. Si chiar daca par elastice unora si se distreaza testand limitele, la un moment dat tot vor ceda. La cat e de incarcata balanta, nu mai e mult de acum.
ce sfaturi dai celor care au economiile in euro in momentul de fata? sa le transforme in aur?
RăspundețiȘtergere:)
Celor care au mai mult de 2000 in euro le recomand sa vada ce ziceam AICI si AICI sau AICI.
RăspundețiȘtergereCelor care au maxim 2000 euro cash, le recomand sa faca cum considera ei mai bine. Personal cred ca voi pastra micile rezerve cash pe care le mai am in euro o vreme. Sper sa reusesc sa-i schimb in RON si sa-i cheltui inainte sa ramana fara valoare.
La cum vad eu acum lucrurile, prima data va ceda sistemul bancar, apoi vor inceta schimburile valutare. Ultimul care va supravietui cred ca va fi RON-ul.
Asta se datoreaza atat unor posibile interventii locale ale BNR cat si simplului fapt ca este disponibil cash in cantitati mult mai mari. Probabl va mai circula o vreme pana ce toata lumea se va prinde ca vechiul sistem bazat pe FIAT money e dus si nu se mai intoarce.
Seba - multumesc pentru linkuri
RăspundețiȘtergereVoi lasa lista pentru ca le stiu, majoritatea contin materiale interesante si poate mai sunt oameni care nu le-au vazut.
Mare parte din ele erau deja puse si de mine in postul de aici: Un alt gen de linkuri
Pe vremea aceea insa, multe nu erau inca traduse.