Azi iar n-am chef de economie. Am fost plecat cateva zile si oricum trebuie sa ajung la zi cu lectura. Poate maine. In schimb am un alt subiect interesant. Pornit de la un comentariu pe marginea unui subiect prezentat de individul_x si anume delegitimizarea intrebarilor existentiale.
Eu nu ma omor cu filozofia de dragul filozofiei. Dar pentru ca am avut experiente asemanatoare in care mesajele mele erau considerate cam filozofice, incerc sa pun problema altfel.
Reusim sa despicam firul in 14 pe aproape orice subiect. De la astronomie la tehnica bagarii acului in atza. De la fizica cuantica la economie. Suntem specialisti in analiza si teoretizarea unei game extraordinare de subiecte cu relevanta de la zero la infinit.
Cand vine insa vorba de lucruri gen: scopul vietii, nastere, moarte, utilitatea actiunilor noastre zilnice atunci brusc gasim ca scuza faptul ca sunt "filozofice" si nu trebuie sa ne batem capul cu asa ceva.
Despicarea in 14 a faptului ca gigel are cravata violet e o chestie cool. Intrebarea daca gigel chiar merita atata atentie e filozofica. Iar ideea ca habar nu am nimic despre subiectul cravatelor violet deci poate ar trebui sa ma abtin de la analize e deja absurda. Despicarea in 14 a firului pe faptul ca ionel a zis cutare tampenie e o chestie utila. Intrebarea despre cine e de fapt ionel si care e cu adevarat scopul sau in viata e inutila si filozofica.
O scuza. Un mod de a te ascunde in spatele unui paravan pentru a evita discutiile cu adevarat importante. Asta e ceea ce devine filozofia in ultima vreme. Si nu e singura. Mai avem si altele. Conspiratie. Asta e inca o eticheta pusa subiectelor incomode pentru a evita dezbaterea lor. Pseudostiinta. Pentru orice iese din sfera de cunoastere a "stintei" actuale.
E simplu. In momentul in care n-ai chef sau nu esti in stare sa-ti folosesti capul arunci pur si simplu vina in alta parte. Problema nu e la mine. Subiectul e prea filozofic. Sau conspirationist. Sau nu e acceptat de "stiinta" care mi-a fost inoculata in scoala.
Pe vremuri se mai foloseau si alte paravane. Erezie. Nu poti vorbi de asa ceva, religia nu permite, biblia ne invata. Vrajitorie. Te arde inchizita pe rug daca deschizi subiectul. Nebunie. Nici un om normal nu poate spune asa ceva.
Cu timpul, toate aceste "nebunii" au intrat in sfera "normalului" acceptat de societate ca si subiect de discutie. Si-au pierdut proprietatea de tema excentrica sau chiar tabu. Sunt convins ca la fel se va intampla si cu multe din subiectele evitate astazi pe masura ce omenirea va evolua. Pana ce paravanele vor deveni tot mai transparente iar etichetarile tot mai inutile.
Eh.. asta-i lumea in care traim. Incet-incet se schimba si noi o data cu ea. Iar intre timp incercam sa ne mai lamurim din intrebarile, filozofice sau nu, care continua sa ne apara in cale. Pentru ca doar prin curiozitate si libertate in gandire vom iesi din ignoranta.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Fara "filozofie". A simti, nu a rationa. Rational nu gasim nimic. E ca si cum ne-am lega la ochi (pentru ca asa ni s-a spus ca trebuie sa vedem - legati la ochi)
RăspundețiȘtergereAici:
http://www.insurgentdesire.org.uk/egocide.htm
Masina a acoperit lumea si nu mai avem acces direct la acest fel de cunoastere. Daca am avea - nu am avea nevoie de filozofie, filozofi, etc.
RăspundețiȘtergereMai jos - tribul Hadza, niste oameni pe care nu-i intereseaza in ce an sunt, si pentru care o asteptare de cateva zile - e o nimica toata. Fata de astia toti filozofii europeni si problemele lor sunt neansemnati. Normal ca aveau "probleme" erau in mijlocul fermei de oameni.
http://ngm.nationalgeographic.com/2009/12/hadza/finkel-text/1
http://www.ascentofhumanity.com/chapter1-4.php
"Bedouins," he writes, "can sit for hours in the desert, feeling the ripples of time, without being bored."
Ce concept ciudat "plictiseala". Exista numai pentru fiintele care nu sunt libere. Fiintele libere - fac tot timpul exact ce vor, nu au senzatia ca "pierd" ceva.
Scuze pentru multe comentarii, e adevarat - azi avem nevoie de filozofie, discutii, carti si filozofi pentru a ne gasi pe noi insine. Arata ca inca ne "cautam" nu ne-am pierdut de tot. Asta e, in lumea moderna ne cautam pe noi insine pe internet :) Sau prin carti etc :)
RăspundețiȘtergereAdica - cei care avem acces.
pai mei - cred ca nu avem nevoie de filozofi care sa ne spuna ca ceea ce facem e filozofie, ci doar de curiozitate pentru a cauta si bun simt pentru a recunoaste ceea ce gasim. E simplu si natural, de cele mai multe ori o facem fara sa ne dam seama... :-)
RăspundețiȘtergereDOMNUL JOURDAIN: Vorbesc de zeci de ani proză fără ca să am habar de aşa ceva, nici cea mai vagă idee.