Ah, dileme, dileme. Va avertizez, articolul de azi e aparent economic. Dar s-ar incadra de minune la seria gen: negrul e alb, albul e negru si totul e relativ. De ce ? Sau mai bine... de ce nu ? :-)
Sa revenim totusi. Despre faza intai va tot povesteam de mai bine de un an. Atunci cand chinezii au inteles ca rezervele in dolari vor incepe sa-si piarda valoarea destul de curand, dar aruncarea lor prea brusc in piata ar fi grabit acest fapt. Astfel au trecut la achizitionarea pe sub mana de petrol, metale rare, metale pretioase, companii de exploatare si alte bunuri tangibile. Reducand in acelasi timp achizitia de bonduri americane si scazandu-si astfel expunerea. In timpul asta baietii de Washinton le trimiteau delegatii de care radeau pana si studentii atunci cand incercau sa explice cat de sigure sunt finantele americane.
Well, se pare ca in ultima vreme chinezii s-au cam saturat sa avertizeze politicos sau sa zambeasca frumos atunci cand SUA continua cu bullshitul. Iar americanii simt acum din ce in ce mai tare cum se apropie funia de par. De aceea lupta e tot mai pe fata si am impresia ca incet-incet asistam la trecerea in urmatoarea faza a dansului dintre cei doi mari jucatori ai economiei mondiale.
Tineti minte vesnica intrebare a europenilor: de ce acelasi produs fabricat in China se vinde mult mai ieftin in America ? Ani de-a randul am vazut acolo calculatoare, camere video, televizoare si multe altele la preturi fara taxe. Toate cumparate cu un dolar atotputernic si lasat sa-si faca de cap fara oprelisti in fata yuanului slab. Incepti sa pricepeti unde bat apropoul ? Era bine atunci cand cursul valutar si lipsa taxelor avantaja o anumita parte. Acum nu mai este. In schimb a venit randul chinezilor sa-i certe cu degetul pe americani: Ati uitat ?
Ati uitat ca pana acum un secol voi erati saracii lumii plecati cu bocceaua in spate de acasa pentru a va face un rost si a munci din greu pentru o viata mai buna ? Ati uitat cata poluare ati produs si exportat pe toata planeta sau cate resurse ati papat si inca mai papati ? Ati uitat in doua decenii in care v-ati mutat toata productia catre tari cu mana de lucru mai ieftina de ce ii dispretuiati pe vremuri asa tare pe englezi si imperialismul lor ? Ati uitat cat de repede s-a destramat vechiul imperiu atunci cand oamenii au inceput sa uite ce inseamna munca si sa traiasca doar din exploatarea coloniilor ?
China vs US de azi e un fel de America vs UK de acum cateva sute de ani. Chinezii inca saraci, dar pusi pe munca si luptand pentru iesirea de sub tutela imperiului de facto. Americanii dezvatati cu munca in ultimii douazeci de ani si obisnuiti cu traiul usor pe spinarea altora. Traind de pe urma ingineriilor financiare si razboaielor pentru resurse de cand si-au mutat productia in China si au cam ramas fara petrol. Ramane de vazut daca in final chinezii vor reusi sa supravietuiasca pana la un "Beijing tea party". Sau daca aceasta eliberare de sub influentele americane se va resimti si in plan intern printr-o schimbare de regim sau nivel de trai. Eu raman optimist, mai ceva ca google... ;-)
Tot apropo de regim, interesant este si modul in care media vestica prezinta acum cealalata fata a monedei apropo de o alta inversare de situatii. Vorbim aici de sistemul asa-zis capitalist si cel asa-zis comunist, asta daca e sa folosim etichetarile uzuale. Banuiti deja probabil la ce ma refer. Anume la modul in care "victoria" US in fata Rusiei in urma cu 20 de ani era automat tradusa ca o victorie a "capitalismului" si modelului sau economic. In timp ce acum o tara etichetata drept "comunista" incepe sa dea peste nas celor care au fost zeci de ani sinonimi cu "capitalismul". Eh, ca sa vezi cum se intoarce roata. Si cand va spuneam eu ca aceste mandrii de gradinita gen "a mea e mai mare" sunt degeaba. Si mai ales ca etichetarile de tot soiul sau lupta in doctrine si dogme sunt de fapt inutile.
Si daca tot am pornit pe aceasta cale, poate ar fi interesant sa vedem unde se afla si Europa in toata aceasta poveste. Pai Europa are si ea "China" ei daca vorbim de productie. E vorba de Germania si tarile nordice, care au actionat insa in mod diferit. S-a promovat libertatea exporturilor, a eliminarii taxelor si a "libertatii" comertului in spatiu UE. Nimic rau pana aici, ba chiar frumos ca s-a incurajat concurenta si cresterea randamentului in celelalte regiuni. Mai trist insa cand se uita despre aceasta "egalizare" a sanselor atunci cand vine vorba de resurse sau forta de munca.
Adica nu-i frumos sa profiti de faptul ca ai in subsol resurse naturale si sa subventionezi astfel companiile locale. Este mai corect sa le dai spre exploatare austriecilor de exemplu, care ti le vor revinde apoi la pret ridicat, pentru a "egaliza" sansele producatorilor autohtoni. Tot pentru a "egaliza" aceste sanse nu-i bine nici ca lucratorii din tarile folosite pe post de piata de desfacere sa circule prea liber prin Europa. Nici sa beneficieze de dreptul de a lucra la companiile concurente din tarile producatoare pe salarii apropiate. Nu, e bine ca ei sa stea acasa incasand salarii minime pe o munca asemanatoare cu cea facuta de colegii vestici, in timp ce cheltuielile cu hrana si energia sunt aproape la fel. In momentul in care apar nemultumiri, se rezolva rapid un ajutor sau imprumut. Cu dobanzi evident. Iar daca oamenii se invata prost ca in Grecia, ba chiar sunt "ajutati" sa-si mai si ascunda datoriile in timp ce coruptia interna infloreste... nasol... asta e sistemul... mergem inainte...
Am exagerat ? Doar va avertizasem ca asta e un articol de-a-ndoaselea. Fata de ceea ce a cam aparut in ultima vreme pe net. Despre modul in care nemtii cei muncitori ii ajuta pe grecii cei lenesi. Sau americanii buni la toate se lupta cu teroristii arabi fara nici un interes in zona. In timp ce saracul google se cearta cu chinezii care cenzureaza bietii oameni. Sunt sigur ca variantele astea le stiati de fapt drept cele "corecte". Eh, daca nu va place, asta e. Si eu care credeam ca e bine sa vezi o poveste din cat mai multe unghiuri pentru a intelege unde-i mijlocul.. pardon .. adevarul... :-)
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
in scurt timp incepe faza a treia.. un mic "bum"... al III
RăspundețiȘtergereSa speram ca nu. Ramanem optimisti... :-)
RăspundețiȘtergerePana atunci sa vedem ce fac maine englezii cu bugetul. Daca fac ceva, ca au mai fost cateva date anuntate si asteptate fara succes pana acum.
Excelente opinii. Ai perfecta dreptate. Nu aud un cretin de politician roman discutand despre reindustrializarea Romaniei, venind cu ideea parteneriat stat - privat in crearea de fabrici de productie de orice neam... de la hartie igienica, guma de mestecat si cuie pana la motoare de avioane si masini. S-ar crea locuri de munca. Dar nu e unul care sa tipe in directia asta. De ce p.z.a masii nu fac o fabrica de panouri solare si centrale eoliene in parteneriat cu chinezii, cu eschimosii cu orice? De ce nu fac o fabrica de corpuri de iluminat fiecare cu cate un mic panou solar atasat (laterne, veioze, stalpi de iluminat stradali)? Si pe urma sa aplice ce programe vor pentru trecerea la energie verde ... Scuza-ma ca sunt asa de scarbit de neputinta imbecililor care ne conduc!!!
RăspundețiȘtergereIti inteleg frustrarea. E unul din motivele pentru care nu abordez eu subiectul politica. E prea multa bataie de joc in domeniul asta.
RăspundețiȘtergereO mica corectie totusi. Panourile solare si eolienele NU sunt energie verde. Ma chinui de vreo opt episoade ale seriei de alternative energetice sa explic oamenilor asta.
Mai rau este urmatorul lucru: in mod net, sigur si ineluctabil ne ducem in hau. Nici nu vreau sa ma gandesc la momentul cand toate imprumuturile pe care le face actualul guvern vor ajunge la scadenta. Nu vreau sa ma gandesc la cursul euro leu din acele zile cand va trebui sa returnam sumele imprumutate care pentru "economia romaneasca" vor fi adevarate baroase luate in freza. Daca isi vor rupe gatul sau nu baietii din Bilderberg cu dolarul sau cu lira lor eu vad aceste lucruri intamplandu-se mai tarziu decat colapsul leului romanesc. Am unele nostalgii cateodata .... parca as vrea sa aud din nou despre planificarea productiei. Unde sunt cincinalele alea frate? Am ajuns sa le doresc din tot sufletul in gura unui ministru al economiei!!!!
RăspundețiȘtergereWell, eu sunt mai optimist.
RăspundețiȘtergereSunt de fapt un optimist si un supravietuitor care incearca sa se pregateasca pentru un altfel de viitor, avertizand si pe altii despre schimbarile care vor veni curand, in timp ce cauta alternative si analizeaza solutii.
Incearca sa dai click pe cateva din linkurile de mai sus pentru a intelege de ce spun asta... :-)
Citesc cam de vreo 6 luni blogul tau. Personal te admir pentru ca si eu gandesc aproape la fel ca tine. Crede-ma ... zilnic ma uit la ceas :) http://www.usdebtclock.org/. M-am uitat la tot ce am prin in domeniul documentarelor : Zeitgeist, Zeitgeist Addendum, In debt we trust, Capitalism a love story. Am terminat Informatica Iasi in 1996 si dupa ce am lucrat 7 luni la o firma ASAM Iasi cu 1200 de angajati concomitent cu anul de master aveam doua cai : ori plecarea in Canada ori privatizat in Romania. Cum am copil din anul 4 de facultate am ramas in tara. Pana in 2007 nu m-am putut plange deloc. Am fost chiar mandru ca am reusit sa supravietuiesc 14 ani fara sa iau un ban de la sistem (doar alocatia copilului.) Dupa acest an am simtit permanent cum ma scufund. Nu mai merge nimic. Sunt in depresie.Stau in Bacau ... anul trecut am vandut unul din cele 2 apartamente pe care le am si mi-am facut casa intr-o comuna la 6 km de centrul Bacaului. Am noroc ca socrii au acolo cam 1 ha in jurul casei. De la Informatica am ajuns la cultivatul de rosii, ardei, gogosari pe o suprafata de 3.000 m2 de solar anul asta. Incerc sa devin autosuficient. Ego-ul nu ma lasa sa imi inchid firma si sa renunt si la al doilea apartament central in care stau. Sper sa scap de ego ... vremurile ma ajuta foarte mult :)... si sa ma mut in casa noua unde sa ascult rasadurile cum cresc si sa fug de sistemul in care suntem captivi. De aceea blogul tau ma ajuta foarte mult in hotararile pe care le voi lua in viitor. Multumesc!!!
RăspundețiȘtergereIn toti anii de cand am firma am ajuns la o mare concluzie. Singurul profit adevarat, curat si fara sa iti creeze disonante este cel obtinut din productie. Nasol este ca nu bankfobie :). Nu suport bancile. Nu am credite la nici o banca dar nu am nici cont bancar personal. Singurul cont bancar este al firmei. De aceea singura productie pe care sunt capabil sa o fac este cea in domeniul agricol si asta pentru ca in acest domeniu nu ai nevoie de foarte mari sume de bani. Cred ca daca lucrurile merg asa cum anticipam multi de pe blogul tau in maxim 2 ani ma fac un taran autentic :D.
RăspundețiȘtergereWow, multumesc si eu.. :)
RăspundețiȘtergereCredeam ca esti nou, nu te mai vazusem prin discutii.
Bravo, deci se poate. Tine-o tot asa, de astfel de exemple chiar avem nevoie.
Mersi inca o data, cred ca e cel mai tare comentariu pe care l-am avut pana acum.
Pana la urmatorul calup de noutati s-ar putea sa mai fie cateva zile, asa ca o adaug aici: Proiectul legii falimentului persoanelor fizice a fost aprobat tacit de Senat. Urmeaza testul Camerei Deputatilor
RăspundețiȘtergereProiectul legii falimentului persoanelor fizice a fost aprobat tacit de Senat, dupa ce a primit azivul Comisiei Juridice, urmand sa fie trimis la Camera Deputatilor pentru analiza. Potrivit autorului legii, senatorul Iulian Urban, legea ar avantaja clientii dati afara sau care s-au ales cu salariile micsorate si care nu-si mai pot plati datoriile la banci, sa intre sub protectia Tribunalului. Potrivit lui Urban, bancile nu vor mai putea sa ii execute silit, iar datoriile clientilor vor putea fi reesalonate. "Sper sa treaca si de Camera Deputatilor in aceasta forma, iar faptul ca unii deputati au credite pe care bancile le-ar putea reesalona" sa nu influenteze calitatea votarii", a declarat pentru HotNews.ro, Urban.
Daca instanta considera ca falimentul este scuzabil, persoanei i se acorda asa-numitul nou inceput
Proiectul de lege este de inspiratie americana si permite diferentierea situatiei in care o persoana se afla in insolventa scuzabila sau faliment fraudulos. Daca instanta considera ca falimentul este scuzabil, persoanei i se acorda asa-numitul nou inceput, poate avea din nou acces la credite si isi recastiga statutul anterior.
Vedem daca trece si ultimul vot si cand va intra in vigoare.
Primele reactii la legea falimentului personal. Bancile evident impotriva. Ba chiar cateva articole sponsorizate care sa arate ce naspa e legea asta, venita tocmai acum, clientii astia iresponsabili fata de bietele banci responsabile etc. Sunt citati tot felul de icsperti, vajnicul ghetea si altii isi dau cu parerea. Dar cel mai duios mi s-a parut nea vasilescu de la Benereu:
RăspundețiȘtergereIntr-un moment in care asteptam zorii increderii in economia noastra, care sa stimuleze bancile sa relanseze creditarea, un astfel de act normativ ar putea sa descurajeze procesul si sa vedem bancile in cautare de garantii
Zorii increderii... relansarea creditarii.. mi-au dat lacrimile ce mai.. e ras cu plans...
Intotdeauna celalalt e de vina, ce, nu stii?
RăspundețiȘtergereBanca e responsabila, clientul nu. Pai cine a dat credit cu nemiluita (te miri cui) si de ce e clientul iresponsabil cand i se flutura bunastarea pe la nas, numai pe baza de credit?
Acum bancile au dreptate, cand au inceput sa dea bani, inexistenta unei legi a falimentului personal facea afacerea mai sigura, mai profitabila, atunci exista o predictibilitate a afacerii, acum se spulbera. Mai e mult pana departe (pana la adoptare si intrarea in viguare a legii respective).
Eu cred ca vremea preturilor umflate la imobile tocmai apune (si inca nu a apus asa cum ne spun imobiliarii), iar asta pune presiune pe banci.
Privind vestile ce vin de peste Atlantic, in SUA sta sa vina o noua criza tot dinspre imobiliare.
Referitor la SUA vs China un al treilea razboi mondial e improbabil si precum era si raspunsul la Radio Erevan si eu cred ca va fii o lupta pentru pace de nu va ramane piatra pe piatra.
Akhenaton - foarte corect tot ceea ce zici, iar imobiliarele mai au de scazut. Legea falimentului exista in majoritatea tarilor, noi eram oarecum o exceptie. Evident ca trebuie responsabilitate mai multa de ambele parti.
RăspundețiȘtergereIar faza cu lupta pentru pace m-a distrat la maxim... :-)
Flavian, bun comentariu, dar evident ca subiectul e atit de vast incit simti ca ai deschis cutia Pandorei. Subiectul America e complicat, dar ca sa il scurtam, trebuie doar sa acceptam ca e o Romanie mult mai mare. Populatia e cam la fel, s-a creat o prapastie intre cele doua partide care se prefac ca alterneaza la putere (PDL, PSD, anyone ?), cind de fapt sforile sunt trase de Patricii lor, indiferent de culoare politica. Unii inteleg ce se intimpla, si sunt profeti in pustiu, altii vor sa mentina status quo-ul si au pirghiile si tupeul pt a-si impune punctul de vedere, iar marea masa e lobotomizata si voteaza ca oile lui Becali.
RăspundețiȘtergereSolutia este una evident productiva, ideal bazata pe crestere economica zero, lucru pe care corifeii capitalismului salbatic nu il vor accepta niciodata.
Il inteleg perfect pe gecos, si eu am inceput sa imi pun rosii si leustean in curte, si imi vine sa las balta ingineria software, care oricum se face dupa ureche in 90% din cazuri. (alta discutie...) Este probabil singura modalitate de a respinge toate aceste "inginerii" financiar-bancare care ne transforma pe toti in sclavii sistemului, chiar si atunci cind evitam credite si traim fara sa ne depasim posibilitatile. Reintoarcerea la lucrurile simple, e singura solutie, si e un paradox ne trebuie ani de scoala si experienta ca sa o (re)descoperim.
Jucatorule, cred ca ai facut o comparatie destul de reusita intre Romania si US.
RăspundețiȘtergereExemplul lui Gecos mi-a placut si mie, motiv pentru care o sa-i dedic un post separat.
Iar cu bancile, iarasi nu e nimic nou, bancile romanesti s-au trezit si ele sa profite ca peste tot pe mapamond, si acum le pare rau ca mai si pierd. Falimentul personal face parte din regulile jocului financiar, iar un bancher ce nu accepta ca unele investitii pot fi neprofitabile inseamna ca e bancher facut pe sub masa sau la Spiru Haret. Cineva ar trebui sa le explice cum este cu relatia intre risc si dobanzi, dupa metoda bancului cu militieni: nici o problema, va explic pina intelegeti ...
RăspundețiȘtergereCorect, iar pe langa responsabilizarea bancilor imi mai trecea prin cap un aspect.
RăspundețiȘtergereAnume faptul ca o persoana juridica ce se poate infiinta in cateva zile cu cateva milioane poate da faliment cand si cum are chef.
Iar de aici se poate porni o discutie mai ampla... ;-)