marți, 30 iunie 2009

Death and taxes

Se zice ca in general sunt doua chestii de care nu poti scapa. De moarte si de impozite. Si intr-adevar Meet Joe Black e unul din filmele mele preferate.

De impozite nu stiu daca are rost sa mai vorbim. Am mai vorbit si pe aici si se vorbeste destul si prin alte parti. In schimb voi aborda azi celalalt subiect.

Motivul ? Coincidentele.

Am observat ca in ultima vreme se inmultesc extrem de suspect ca si principale cauze de deces cancerul si atacurile de inima. Si acestea doua cresc intr-un ritm alarmant.

Stiu, e simplu. Pentru cancer dam vina pe toxicitate, poluare, radiati, E-uri si alte cele. Iar pentru atacurile de inima aratam imediat cu degetul spre stress-ul zilnic, viata tot mai agitata, problemele tot mai mari "ajutate" si de criza economica etc.

Si totusi. M-am hotarat sa-mi pun aceasta intrebare in mod public pentru ca am avut de curand si un caz "public" in acest sens. Stiti despre ce e vorba si nu vreau sa insist pe subiectul respectiv. Pe langa asta, mai aud zilnic si o campanie la radio pe aceeasi tema.

Insa ceea ce mi-a atras atentia nu au fost cazurile publice, ci acelea personale. In ultimul an m-am lovit de astfel de evenimente tot mai des. Prieteni, cunostinte, rude. Adica cei care conteaza. Si care te afecteaza mai mult. Si care te pun cu adevarat pe ganduri.

Nu, din fericire nu mi-a murit nimeni din cei foarte apropiati. Si acest post nu se vrea nici pe tema demografiei, desi daca ritmul continua sa se accelereze, vom ajunge sa rezolvam si problemele demografice in scurt timp in felul asta.

Era vorba doar de un alt fel de constatari si de niste semne de intrebare. Cand incepi sa te uiti in jur mirat: oare doar eu observ lucrurile astea ? Oare chiar e vorba doar de coincidente ?

Manipularea burselor

Despre modul in care politicul isi baga coada in economic. Chiar din gura traderilor...












luni, 29 iunie 2009

M-am pregatit

Da, eu zic ca sunt pregatit. Ma rog, in masura in care poti fi pregatit pentru asa ceva. Cum m-am pregatit ? In primul rand sufleteste. V-am tot subliniat ca asta e cel mai important.

Stiu, vreti chestii mai concrete de atata. Multa lume, in special cei care tocmai au dat peste blogul meu ma intreaba ce putem face. De parca ar fi niste reguli simple de urmat si un manual de criza pe care l-as putea publica, un fel de "colapsul economic pentru incepatori" :)

Da, exista unele lucruri pe care le-am recomandat. Daca aveti niste bani pusi deoparte la vreo banca am recomandat sa cititzi nitzel aici: Bancile si depunatorii. Daca din contra, aveti ceva datorii la banci, n-ar strica sa aruncati un ochi aici: Bancile si datornicii plus completarile.

De asemenea, amatorii de "investitii" si nu numai pot vedea articolul Aur, ferme si petrol sau detalierile pe ferme, energie si metale pretioase.

Asadar, sunt chestii pe care le-am tot spus. Mai departe insa va intreb eu pe voi. Ce poti face in momentul in care un Lehman II, un Merrill I sau in varianta autohtona un Raiffeisen ori Alpha isi inchid portile cauzand o avalansa de inchideri ? In momentul in care constati brusc ca desi e luni, toate bancile sunt inchise. Ba mai mult, nu mai functioneaza nici bancomatele. Nici azi, nici maine, nici peste o saptamana.

Well, nu putem decat sa speculam. Sau sa filozofam, ca tot ma "acuza" lumea de astfel de "practici". Pai probabil ca banii actuali vor mai circula o vreme. Cei cu care ati ramas in portofel sau sub saltea adica. La fel s-ar putea sa va mai ajute si ceva bijuterii daca nu-s incuiate in casuta de valori la banca. Asta daca ceva magazine mai raman deschise, pana li se epuizeaza stocurile. Posibil ca la nivel local sau national sa apara apoi ceva ajutoare pentru situatii de criza, dedicate celor care sunt certati cu rudele de la tara. Si lista poate continua.

Dar eu repet totusi intrebarea: cum te poti pregati pentru un astfel de scenariu ? Si mai ales poti sa accepti ca un astfel de eveniment este tot mai posibil ? Ce vei face daca totusi incredibilul devine realitate ? Cum crezi ca poti sa treci mai usor cele cateva zile sau saptamani sau luni pana lucrurile se redreseaza intr-o forma sau alta ?

Asa cum am facut-o si am mai promis, pe tema a ceea ce va urma dupa si eventuale variante de redresare vom mai "specula" si in alte articole. Pana atunci, eu v-am pus intrebarile pe care multi nu indraznesc sa si le puna singuri. Aproape ca in bancurile cu politai: "e adevarat ca... ?".

Astept ca fiecare sa-si raspunda singur la ele. Tot ce pot acum sa repet e ca negarea sau teama sunt cel mai prost mod de a te "pregati". Mai ales ca stiti cum se zice: "I'd rather be a year early than a day late...". Si mai pot sa va spun ca in final va fi bine. Mult mai bine. Asta cred si simt eu si am motivele mele sa raman optimist.

Un pic de frustrare

De cateva zile a inceput sa iasa la lumina o noua serie de informatii despre evenimentele din toamna trecuta despre care va povesteam si eu AICI.

Initial vehiculate doar ca zvonuri, acum tot mai multe elemente ies la iveala in incercarea de a pune cap la cap actiunile "celor mari" si a explica ce s-a intamplat si ce s-ar fi putut intampla atunci. Mai mult, tocmai o parte din cei implicati in acele evenimente au inceput sa iasa la rampa cu diverse declaratii.

Avem in primul rand un filmulet interesant pe care l-am vazut prima data AICI. Ar fi apoi un articol care explica cam acelasi lucru AICI. In urma informatiilor aparute anumite personaje au incercat sa nege implicarea lor sau sa arunce pisica altora.

Ok, in primul rand ideal ar fi sa aruncati macar un ochi pe materialele de mai sus. Pentru cine are o minima curiozitate in ce priveste culisele economiei mondiale, merita vazute. Eu o sa incerc sa fac un sumar pe scurt si apoi o concluzie ca sa vedem cum stau lucrurile.

Asadar povestea zice ca baietii veseli de la conducerea marilor banci au fost convocati de urgenta dupa falimentul Lehman, pentru a preveni colapsul sistemului financiar. Au fost "obligati" sa accepte chiar daca aveau sau nu nevoie, bani de la stat prin asa-numitul TARP. Si pentru ca un al doilea faliment iminent ar fi insemnat colapsul instantaneu al sistemului financiar, trebuia rezolvata si "problema urmatorului domino". Adica dupa picajul Lehman urmatoarea pe lista ar fi fost Merrill Lynch care a fost bagata mai mult sau mai putin fortat pe gatul BoA pentru "salvarea situatiei".

Toate "bune si frumoase" pana cand politicienii au inceput sa-i traga de urechi pe baietii cu bancile in contul banilor din TARP. Frustrare cat cuprinde. De ambele parti. A politicienilor doritori de a se da feti-frumosi care taie capetele zmeilor... pardon bancherilor rai ce au papat banii "sarmanului contribuabil". Si frustrare in randul bancherilor "nevinovati" care au luat (cel putin o parte) banii de TARP mai mult cu jumatate de gura. Iar acum erau nevoiti sa dea socoteala intr-un adevarat circ mass-media pentru niste bani pe care nu-i cerusera.

Bomboana de pe coliva a fost si faptul ca lui BoA, un fel de banca "populara" i-a cam stat in gat alianta cu Merrill Lynch, vazuti ca un fel de "smecheri de wall-street". La tentativele BoA de a se retrage din aceasta "afacere" s-au facut tot felul de presiuni pentru salvarea situatiei, pentru evitarea unui Lehman II catastrofal intr-o economie si un sistem economic si asa aflate in deriva.

Asa cum spuneam, frustrarea e mare, pe toate partile. Atat a politicienilor, cat si a bancherilor, ca sa nu mai vorbim de contribuabili. Toti se intreaba daca miscarea a avut rost, daca TARP-ul si-a atins scopul si ce ar trebui facut in continuare. Iar altii se intreaba evident daca nu cumva toata aceasta iesire la rampa a acestor informatii nu e cumva inca o tentativa de manipulare.

De ce ? Simplu. Pentru a distrage atentia de la adevaratele probleme ale sistemului. Pentru ca nu pune nimeni intrebarea: de ce a cazut Lehman ? De ce trebuie sa fie salvata Merrill Lynch ? De ce trebuie sa dam bancherilor bani cu de-a sila ? Sau de ce ar trebui sa ne batem capul cu "salvarea" acestui "sistem financiar" daca putem numi astfel paienjenisul bancar in care lumea a fost prinsa ca intr-o plasa, aparent fara scapare. De ce ?

joi, 18 iunie 2009

Ultimul articol E2020

A aparut articolul din luna iunie. O viziune cam sumbra, dar merita citit cap-coada de catre cei care inca n-au inteles cum stau lucrurile:

Global systemic crisis in summer 2009: The cumulative impact of three « rogue waves »

As anticipated by LEAP/E2020 as early as October 2008, on the eve of summer 2009, the question of the US and UK capacity to finance their unbridled public deficits has become the central question of international debates, thus paving the way for these two countries to default on their debt by the end of this summer.

These waves appear as follows:

1. Wave of massive unemployment: Three different dates of impact according to the countries in America, Europe, Asia, the Middle East and Africa

2. Wave of serial corporate bankruptcies: companies, banks, housing, states, counties, towns

3. Wave of terminal crisis for the US Dollar, US T-Bond and GBP, and the return of inflation

In fact, these three waves do not appear in quick succession like the « sisters rogue waves ». They are even more dangerous because they are simultaneous, asynchronous and non-parallel. Hence their impact on the global system accentuates the risks because they hit at various angles, at different speeds and with varying strength. The only certain thing at this stage is that the international system has never been so weak and powerless to face such a situation.


Cum spuneam, viziunea lor e cam sumbra, dar spaima nu e o solutie. Desi sunt lucruri asupra carora avertizam de mult unii prefera inca sa le ignore si sa confunde naivitatea cu optimismul. Eu consider ca e bine sa stim ce ne asteapta, sa acceptam faptele pe care nu le putem nega si sa fim pregatiti pentru a trece cat mai usor si cu mai putine greutati prin aceste evenimente ;)

miercuri, 17 iunie 2009

Lemnarii din Apuseni

O poveste despre lumea celor de la munte. Poate un pic cam deprimant, dar ajuta la deschiderea ochilor si intelegerea unor lucruri pe care multi le pricep mult prea greu si mult prea tarziu.

Lemnarii din Apuseni

Oamenii muntilor nu au multe posibilitati. Largimea lor e strimta, cum spunea unul dintre ei. Stinca e stearpa, iarna prea lunga. La ei, spune domn Costel, criza a inceput sa se simta de mai bine de un an.

„Gaterul nu mi-o mai mers. E mare prapadul, doamna. Ia uitati-va la trunchiul aista! Vedeti inelele din lemn? Fiecare inel inseamna un an. Asta are 50 de ani pe putin. Asta 70. Sint multi ani, nu? Cind mai cresc padurile noastre la loc? Inainte vreme se taia cu cap, se marcau brazii mai batrini de 100 de ani, apoi aia de 80 si doar rariturile. Apoi se plantau la loc. Plantam in fiecare an. Acum s-au taiat 1.000 de hectare si s-a plantat unul. De la cap, doamna, de la cap pornesc toate. Aia care ne conduc nu sint oameni! Vin din patru in patru ani, ne dau o punga de zahar si ne indeamna la vot. Oamenii tac si rabda. Pe oamenii astia tineri care mai taie si ei o caruta de lemne ii amendeaza, iar la trei abateri fac puscarie. Unii au ajuns sa vinda caii sa plateasca amenda. Dar ia uitati-va la camionul ala cu prelata, stiti ce are acolo? Vine din munte cu lemn. Tot mai cara! De unde e de unde nu e, tot mai gasesc cit sa duca in Austria lor! Praduiesc cu acte!”

Tot despre China

Cei care au mai urmarit acest blog cat si discutiile de pe forum stiu ca am tot atras atentia de mai bine de jumatate de an asupra schimbarii raportului de forte la nivel mondial. Aceste lucruri au inceput sa se accelereze puternic in ultima vreme, tot mai multi analisti observand ceea ce avertizam si eu de atata timp.

China a devenit liderul de facto in BRIC si Organizatia de la Shanghai

La Ekaterinburg s-au incheiat summitul Organizatiei de cooperare de la Shanghai (SCO) si cel al tarilor membre BRIC. Rusia a incercat, potrivit presei centrale ruse, sa atraga atentia participantilor cu ideea reformarii sistemului financiar mondial si crearii unei noi valute de rezerva, dar China a reusit sa se impuna ca lider de facto al celor doua blocuri.

Rusia, China, Brazilia si India cer diversificarea sistemului monetar international

Tarile emergente membre ale BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) au facut apel marti, in cadrul primului summit al organizatiei, la "diversificarea in continuare" a sistemului monetar international, pentru a contrabalansa influenta dolarului, relateaza AFP.

Washington cannot call all the shots

It is no mystery to other countries how the US remains above the law. Foreigners see a financial system backed by American military bases encircling the globe. The IMF, World Bank, World Trade Organisation and other Washington surrogates are seen as vestiges of a lost American empire no longer able to rule by economic strength, left only with military domination. They see this hegemony cannot continue without adequate revenues and are attempting to hasten the bankruptcy of the US financial-military world order. If China, Russia and their allies have their way, the US will no longer live off the savings of others, nor have the money for unlimited military spending.

US officials wanted to attend Yekaterinburg as observers. They were told no. It is a word that Americans will hear much more in the future.

luni, 15 iunie 2009

Linkuri europene

Prin intermediul unui comentator anonim am primit cateva linkuri interesante pentru amatorii de informatii economice in limba franceza.

Este vorba de Paul Jorion care are si un blog in engleza, dar e mai putin actualizat. Pe cel in franceza are insa niste analize interesante pe tema "chinoamericii" despre care am tot discutat si noi pe aici.

Apoi ar fi Loïc Abadie pe blogul caruia am descoperit o descriere extrem de interesanta a luptei dintre inflatie si deflatie de care vorbeam acum 2 postari. E vorba de graficul acesta care arata ca momentul deflationist experimentat pana acum se va finaliza cu o "avalansa" inflationista care nu poate fi prevazuta sau calculata in nici un model economic.

Mai avem site-ul de stiri Contre Info pe care sunt prezentate atat analize si noutati economice, cat si articole pe teme energetice si de mediu.

Nu in ultimul rand ar fi E2020 catre care am mai dat eu linkuri in trecut si care in ultimul lor articol subliniaza urmatorul punct economic cheie din vara lui 2009 care va incepe in luna iunie. In cateva zile astept sa apara si articolul pe luna aceasta, pentru a afla ultimele miscari prevazute de catre E2020.

Iar ca o completare la postarea de ieri, as vrea sa adaug un exemplu de atitudine corecta a statului in cazul unei firme cu management prost care genereaza pierderi: Dur dar explicabil . Asta daca tot ne dam "capitalisti" si nu facem profitul particular, iar pierderile "nationalizabile". Din asta sa nu intelegeti ca as idealiza capitalismul ca si sistemul economic perfect, dar macar sa spunem lucrurilor pe nume.

Si ca sa nu avem neclaritati nici in ce priveste programul Prima Casa atrag atentia la diferenta intre un program prost si un deficit de locuinte care sunt constient ca exista. Subliniez ca n-am contestat necesarul de constructii, ci modul in care se executa si se vand acestea. Si la modul in care creditarile ultimilor ani au dus la crearea unei bule imobiliare care a redus accesul la locuite tocmai celor tineri. Asta prin specula datorata unei cereri artificial marite care a inflorit in urma creditarilor fara limite si preturile absurde la care au ajuns sa se vand niste aprtamente expirate, nemaivorbind de imobilele noi.

duminică, 14 iunie 2009

Cand prostul arunca piatra

Mda, exact ca in proverb. Cand unul se apuca de circ, altii trebuie sa-i raspunda si uite asa iese show-ul. Stie toata lumea despre ce vorbesc. Si la fel de bine ar trebui ca cei care au mai citit cate ceva pe aici sa stie ce parere am despre aceste lucruri. Nu am nici un interes sa-mi dau cu parerea despre personaje, pentru ca politica in acest moment mi se pare o chestie inutila.

Dar pentru cei care mai au inca nelamuriri, nu strica sa recapitulam:
  • recesiunea economica in Romania e mult mai reala si mai cruda decat vor sa creada unii care o negau pana in toamna trecuta sau o neaga in continuare
  • chiar daca acceptam ideea ca actuala "criza" a fost mai mult sau mai putin "provocata" si ca in media se face si multa galagie pentru nimic, sunt oameni care sufera si vor mai suferi "pe bune" pana ce aceasta tranzitie, cum o numesc eu, se va incheia
  • situatia s-a ameliorat in primavara din cauza banilor veniti imprumut, dar problemele sunt departe de a fi rezolvate
  • cursul RON-ului e sustinut artificial la valori scazute, ajutand pe de o parte pe cei cu credite in euro, dar mai mult pe bancile la care acestia au datorii
  • scaderea dobanzilor pentru "relansarea" economiei si adaugarea de noi credite la cele deja existente si imposibil de platit nu are cum sa ajute in mod real, ci doar sa amane un pic finalul si sa agraveze mai tare boala
  • programul Prima Casa e o prostie care nu incearca decat sa mai prelungeasca agonia imobiliara prin pastrarea preturilor la un nivel nesustenabil si devierea de fonduri catre anumiti dezvoltatori care inca n-au "scapat" de stocul vechi de locuinte
  • toti banii pompati in banci prin sustinerea la valori scazute a cursului la Euro si prin reducerea RMO ajuta de fapt doar bancile straine
  • sistemul bancar "romanesc" e alcatuit in proportie de aproape 90% din banci straine care vor folosi atat banii veniti prin intermediul FMI cat si cei returnati prin scaderea rezervelor BNR pentru a repatria aceste fonduri in tarile de origine desi s-au "jurat pe rosu" ca nu o vor face
  • in contextul economiei mondiale, Romania reprezinta doar o parte insignifianta asa ca oricum discutia despre masurile pe care le putem lua pe plan local e cam inutila, motiv pentru care voi continua sa urmaresc in discutiile mele situatia economiei internationale care mi se pare mult mai relevanta
Cred ca lista asta ar cam trebui sa lamureasca un pic lucrurile, pentru cei care nu a inteles inca cum stam de fapt. Ce cred eu ca trebuia facut in contextul actual ? Simplu: singurele masuri de bun simt ar fi fost lasarea libera a cursului la Euro, pastrarea regulilor jocului "capitalist" prin reducerea la minim a ajutoarelor si imprumuturilor externe. Bancile care au ajutat la umflarea balonului imobiliar ca si personajele care s-au aruncat la prea multe credite ar fi urmat un proces rapid si curat de faliment care ar fi constituit o lectie viitoare pentru "jocul cu focul" practicat in ultimii ani.

Dar cum aceste reguli nu sunt aplicate nici in alte tari "cu apa calda" care se dau drept "taticii capitalismului", tragem si noi matza de coada pe modelul international, pompand carute de bani intr-un sistem muribund. Ce va iesi la final din toata aceasta poveste am explicat de prea multe ori.

Privind insa lucrurile din alt punct de vedere, toate aceste masuri gresite nu fac decat sa scoata la lumina si mai tare problemele actualului sistem. Si poate asa sa observe tot omul necunoscator in ale economiei, dar cu o minima urma de bun simt, cam cum stau lucrurile in mod real in societatea care ne inconjoara. Ca un punct de start in schimbarea mentalitatilor vechi si daunatoare.

Jon Stewart vs Peter Schiff

Despre Peter Schiff si alti oameni care au inteles in parte cu ce se mananca criza asta am mai vorbit deja. Atat de-ai "nostri" cat si de-ai "lor". Asta pentru ca tot se intreba cineva daca mai sunt oameni care gandesc si normal in ziua de azi.

Sunt lucruri pe care cei care l-au mai urmarit pe Schiff le stiu de multa vreme. Doar ca atmosfera este mult mai relaxata decat cea din "clasicele interviuri" in care Peter se contrazice cu diversi "experti si analisti economici" sau e nevoit sa explice unei prezentatoare cu IQ limitat ABC-ul "crizei" actuale.


The Daily Show With Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
Peter Schiff
thedailyshow.com
Daily Show
Full Episodes
Political HumorNewt Gingrich Unedited Interview

vineri, 12 iunie 2009

Inflatie vs deflatie

Cred ca cei care au avut rabdare sa citeasca pana la final articolul pe care il recomandam in postarea precedenta, au inteles "batalia" care se da in acest moment intre aceste tendinte la trecerea dintre cele doua faze ale crizei.

E vorba de lupta intre inflatia care va invinge la final si deflatia cauzata acum de asa-numita criza economica. Am mai explicat ca ma astept intai sa vad un DOW la 6000, un eurusd la 1.25 si aurul sub 900. Si abia apoi un DOW peste 10.000, un eurusd peste 2.0 si aurul peste 2000. Ca in final toti banii de hartie sa ramana fara valoare, bancile sa ia cateva zile de pauza si sa incepem cu adevarat tranzitia spre noul sistem economic.

Si mai sunt curios daca in acel moment toate rotitele din sistem se vor opri ca la un semn sau trecerea se va face treptat, pe bucati din economie si pe zone geografice. Pentru ca asa cum am mai spus, obisnuiam sa cred si eu in teoria decuplarii acum jumate de an. Apoi am inceput sa inteleg ca aceasta nu va mai avea loc si ca e mult mai important sa privim imaginea de ansamblu.

Si sa pricep faptul ca in momentul in care in US se va strica jucaria, a doua zi cam toata economia mondiala va lua o pauza de relax. Nu doar americanii, ci toti cei ale caror economii se sprijina pe dolar si paienjenisul bancar. Deci inclusiv europeni, rusi sau chinezi. Si nici nu mai vorbim de Romania care e doar o alta picatura din oceanul mondial.

Apoi intr-adevar va avea loc o divizare, dar nu in genul celei intelese de cei care vorbesc de teoria decuplarii. Va fi mai mult o dezintegrare si descentralizare decat o decuplare si probabil ca va avea loc aproape peste noapte:

Peter Schiff - The Charm Offensive

However, once the psychology turns, there is no way to stop the rush for the exits. Remember how quickly the secondary market for subprime mortgages collapsed? One day, investors were lining up to buy; the next day, the stuff couldn’t be given away. Make no mistake about it, we are issuing subprime paper and no amount of political spin can alter that reality. Bogus credit ratings aside, I think the world already knows this and it’s just a matter of time before someone admits it.

Mda, daca scenariul se va desfasura asa cum il prezinta si Peter Schiff, intr-o zi totul e ok, politicienii si "expertii" din presa anunta finalul "crizei" si "relansarea" economiei, iar a doua zi... aruncam la gunoiul istoriei vechiul sistem economic :)

joi, 11 iunie 2009

Luptele de culise

Am dat zilele trecute peste un articol extrem de interesant. Care prezenta un alt punct de vedere asupra luptelor de culise care devin tot mai vizibile cu ochiul liber in ultima vreme. Si care nu face decat sa confirme nebunia pe care o vedem tot mai des in ultima vreme in lumea economica.

Este vorba de articolul acesta: THE HORROR, Bond Traders are White with Terror...

There is a daily competition for money in the world's bond markets. The US govt bond is the King Daddy of those markets. The primary dealers will do WHATEVER IT TAKES to sell those bonds. The primary dealers also carry tremendous power against the govt. Let's have a listen to their response to the Gman's "it's my way or the highway". Listen carefully. "How would you like it, Mr. Gman, if we announced that " sorry, we can't find buyers for your triple A rated toilet paper, we're going to announce to your public that you defaulted. Let's see how you do when we cut your credit cards up. You tell us what to do? Wrong. Go ahead, take away our primary dealerships. We're all standing together on this. We give the orders, not you. Got it?"

What might those orders be? One order could be: "Your $300 billion commitment to buy T-bonds ain't gonna cut it. Try $3 trillion. Now get to your greenback photocopier start button and start pushing it. We'll tell you when to stop."

Pe scurt, in lupta lor pentru a-si acoperi gaurile economice, FED-ul a dat drumul la robinet pe nivele incomparabile cu orice alt punct de referinta. Iar acum traderii de bonuri de trezorerie americane se ineaca pur si simplu incercand sa absoarba de pe piata aceste cantitati imense de datorii.

Ne mai mira in acest context ca dobanda la bonurile de trezorerie asupra careia avertizam acum cateva zile a ajuns la 4% pentru certificatele referinta de 10 ani ?

10-year Treasury yield hits 4%

Treasury yields soared - with the benchmark 10-year yield briefly touching 4% - after the government sold $19 billion of 10-year notes and Russia said it would reduce its share of U.S. debt.

Ne mai mira oare ca nu doar rusii, chinezii si altii de care am tot explicat incearca sa scape de dolari si sa-si investeasca rezervele in orice altceva decat in bucatile verzi de hartie care incep sa revina la adevarata lor valoare de hartie igienica ? Mda, se pare ca tot mai multi se prind cam cum stau lucrurile:

Mă numesc Roşu

În cazul de faţă se constată o creştere bruscă a importurilor chineze de materie primă. Aşa s-a ajuns ca în ultimele luni să se importe o cantitate dublă de cărbune faţă de vârful din ianuarie 2007, o cantitate de oţel cu 50% mai mare decât vârful din iunie 2007 sau o cantitate de cupru cu ~ 30% mai mare decât vârful din martie 2007. Asistăm aşadar la stabilirea unor recorduri absolute ale Chinei în ceea ce priveşte achiziţiile de materie primă. Ceva mai "modeste", importurile de petrol abia au atins aproximativ 85% faţă de vârful din martie 2007.

Ne mai mira oare "tupeul" chinezilor care vor acum ca americanii sa emita bonuri de trezorerie in yuan dupa ce luni de-a randul si-au exprimat tot mai evident nemultumirea fata de politica economica americana ?

Top China banker calls for U.S. sales of yuan bonds

"I think the U.S. government and the World Bank can consider the possibility of issuing renminbi bonds in the Hong Kong market and the Shanghai market," said Guo Shuqing, the chairman of state-controlled China Construction Bank (CCB), the world's second-biggest bank by market value.

In aceasta lupta finalul este evident si l-am tot subliniat pe AICI. Singurul lucru care e interesant de urmarit va fi modul in care vom ajunge la acel final. Si articolul cu care incepusem acest post detaliaza exact unele amanunte in acest sens.

Asadar, cosmarul traderilor apare din lupta care se da acum intre inflatie si deflatie. Intre FED-ul care arunca pe piata cantitati imense de datorii ca o gaura neagra care absoarbe banii de peste tot. Care forteaza pe traderii nevoiti sa vanda actiuni, imobiliare sau aur pentru a baga banii in bonurile de trezorerie in timp ce dobanda la ele semnalizeaza tot mai clar intrarea pe zona rosie.

Iar altii care incearca sa se puna la adapost de inflatie, investesc puternic exact in aceleasi bunuri pe care primii incearca sa le vanda. De aici bulversarea pietelor din ultimele zile, miscarile haotice in sus si in jos ale burselor, ale cursului EURUSD, a pretului la aur sau la petrol.

Pentru cei multi, in miezul acestei lupte, pare ca totul s-a linistit si lucrurile s-au "stabilizat". Deci aparent criza e pe sfarsite si in cateva luni lucrurile vor reveni la "normal". Care normal ? Doar ei stiu, ca aproape nimic n-a fost normal in ce priveste directia economiei mondiale in ultimul secol.

Pentru altii insa, care vad lucrurile din alt unghi, este un alt fel de spectacol. Ca un zbor deasupra malului marii in momentul cand se retrag apele si valul care va aduce curatenia finala incepe sa se vada la orizont... :)

marți, 2 iunie 2009

Chinezii, dolarii si magia

Un articol interesant despre aceleasi teme pe care vi le-am mai repetat si eu pe aici si prin alte parti: Have the China Watchers Never Heard of a Decoy

Chestii gen rolul si atitudinea Chinei in inflatia dolarului si economia mondiala.

Sau magia si iepurii din joben de care ma tot miram si eu cat de numerosi au fost.

Si o concluzie frumoasa:

The Chinese have no interest in collapsing the US Treasury market, but if people
think that the Chinese strategy to protect themselves against such an eventuality
is to sit tight, buy more and keep their fingers crossed every thing will work out
fine, then they shouldn’t go out in public alone!

The Chinese have vault loads of intrinsically worthless Treasury Bonds that they
have no doubt used as collateral to buy intrinsically valuable assets. The
Western central bankers in contrast had vault loads of gold that they have loaned
or sold to buy intrinsically worthless interest bearing Government debt!

De fapt, ce mai putem adauga in momentul in care chinezii au ajuns sa cumpere si Hummer, mandria americanilor si un adevarat simbol al fostei lor economii: GM deals Hummer to Chinese buyer