Dupa cum explicam si cu alte ocazii acest blog a stat neactualizat o buna bucata de vreme deoarece am preferat sa folosesc forumurile si comentariile pe alte bloguri pentru dezbateri pe temele mentionate aici. Avantajul a fost o mai buna intelegere a fenomenelor si totodata o plaja mai mare de persoane cu care am intrat in contact.
Asa ca ceea ce incerc acum este un fel de rezumat al discutiilor si concluziilor trase in aceste dezbateri din anul care a trecut. Apoi voi detalia intr-un post urmator ce s-a modificat de la previziunile respective. Stiu ca multi inca refuza sa accepte ceea ce am afirmat atunci si cu atat mai putin ceea ce cred eu ca ne asteapta in viitor. Nu e prima data si m-am obisnuit deja cu asta. E interesant cand esti cu un pas inaintea evenimentelor, mai trist este cand arunca ceilalti cu rosii in tine mereu. Dar cu timpul te obisnuiesti. Si lumea incepe si ea sa inteleaga...

Sunt sigur ca si cei care faceau misto in primavara trecuta si ma numeau negativist sau mai rau pe aria de imobiliare au inteles intre timp. Si cred ca m-ar intelege si altii mai bine daca ar fi fost prostiti sa se arunce la un credit sufocant pe varf de bula chiar inainte de criza.
Iar peste un an sa te trezesti somer, cu apartamentul de 100.000 vandut de banca la licitatie pe 40.000 sau mai putin, ramas fara casa si cu datorii de 60.000 pentru care banca te va urmari toata viata. Da, multi nu stiu ca nu poti sa dai pur si simplu cheile la banca. Vei fi urmarit si executat silit pe bunuri, pe venituri si pe tot ce se poate lua de la tine, pana la recuperarea intregii datorii. Plecatul din tara sau muncitul la negru raman singurele optiuni in cazurile extreme. Exact ce le lipsea unora acuma...
Dar sa continuam. Cu scuzele de rigoare pentru limbajul "tipic forumurilor" (when in Rome...

Adevarul este ca pana acum am avut urmatoarele opinii pe aici pe forum:
1 - in primavara ma razboiam pe topicul de imobiliare cu trabantu si cu punkt, care penalizau pe oricine indrazneau sa afirme ca preturile vor scade cat de curand. Au ajuns intre timp penibili si dupa ce previziunea s-a adeverit, atat eu, renderman cat si altii n-am mai dat pe acolo, ca am inteles ca nu avem cu cine discuta pe aria respectiva.
2 - apoi a urmat povestea cu petrolul la care sincer ma asteptam sa urce o idee mai sus inainte de izbucnirea crizei. A ajuns totusi la 150 USD inainte sa se dezlantuie haosul la burse.
3 - Piata financiara subreda s-a prabusit insa mai repede decat se asteptau multi adepti ai teoriei Peak Oil. Asta le-a dat apa la moara unora care considera petrolul o "bula" asemanatoare cu imobiliarele. Vom vedea in 2-3 ani cine a avut dreptate si daca petrolul va trece pana la urma si de 200 USD asa cum estimam in vara.
4 - incercand sa pricep de ce piata financiara a cedat asa de repede la cresterea pretului la petrol, am aflat de buda in care se afla de fapt US si ca usoara apreciere a dolarului e doar o chestie de moment, urmand sa vina o prabusire de mari proportii
Deci pana acum am bifat asa:
1 - imobiliarele
2 - crestere pret petrol urmata de criza financiara
Urmeaza cat de curand
4 - dolar prabusit
Apoi in maxim 2-3 ani va urma:
3 - trecere baril de 200USD
Posibil ca 3&4 sa se realizeze insa simultan la anul, daca dolarul se va devaloriza suficient de repede
In ce priveste situatia financiara din Romania pe la inceput de an faceam AICI urmatoarele estimari:
Unii mai cred ca Isarescu cel rau nu vrea sa tina cursul la euro jos. Face si omul ce poate cu economia asta amarata din care acum toti isi retrag investitiile la greu si hemoragia de euro e tot mai mare.
Eu am mai zis ca estimez un 4.2-4.3 tinut in sah pana prin martie. Apoi pana pe la paste o sa ne batem la pragul de 4.5 pe care probabil il depasim pana in vara. Pana atunci economia o sa fie destul de praf ca sa se mai poata face ceva, cu toate interventiile BNR. Daca mai aprobam si ceva mariri de salarii in urma grevelor si demonstratiilor care vor izbucni ca ciupercile, o sa avem si bomboana de pe coliva inflationista.
Primele falimente bancare le vad la vreo 2 luni dupa ce trecem de 4.5 undeva in vara, intre iunie-septembrie. Sunt curios cum vor reactiona bancile mama, stiut fiind ca vreo 85% din bancile "noastre" sunt de fapt sucursale straine. Dupa caz la caz, banuiesc ca le vor sustine cu lichiditati daca treaba nu e chiar groasa sau vor prefera sa le lase sa se prabuseasca daca n-au cu ce sa le sprijine sau nu are rost.
La cum il vad eu pe Isarescu sper sa nu puna botul la vrajelile si presiunile din afara: imprumuturi FMI dupa ce ca deficitul e varza, cu care sa pompeze apoi bailouturi aiurea in banci straine care ne-au jumulit de comisioane mari atatia ani si acuma se dau ranite. Insa cum si politicul isi baga coada de multe ori, s-ar putea vedem totusi un pachetel de "proptire" aprobat si la noi pentru 2-3 banci mai importante.
Posibil ca in acel moment, RON-ul sa isi mai revina nitzel, la valori sub 4.0 inainte sa o ia din nou vertiginos la vale. Dar sansele sunt mici si oricum cred ca vom vedea inainte de craciunul viitor un euro aproape de 5 RON.
Tot ce se poate ca miscarile sociale vor lua amploare. Vezi Grecia, Lituania sau Bulgaria.... In cazul in care lucrurile degenereaza, sky is the limit la cursul RON. Lira sterlina si coroana islandeza ne arata ca se poate si mult mai rau decat acum.
Deocamdata suntem in grafic cu cele afirmate atunci, dar in unele cazuri au aparut modificari. Despre care asa cum am zis, vom discuta intr-un post separat ca asta deja s-a lungit prea tare...

Salut Flafian D.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ti-am gasit blogul, asa sper ca postarile tale sa nu se mai repete si sa nu mai fiu nevoit sa alerg prin toata softpedia sa vad ce ai mai zis. Despe postul de azi nimic, ca l-am mai citit si pe Softpedia. Te astept cu articole complete pe oricare din temele tale favorite.
Hehe, mersi de incurajari... :)
RăspundețiȘtergereEra ce-i drept timpul sa incep sa le centralizez.
Vad ca sunt si primul comentator, acum citeam si celelalte postari din anul asta.
RăspundețiȘtergereSpor la treaba si la cat mai multe postari si ... vizitatori.
Spuneai pe un post ceva de Chris Maternson. M-am uitat si eu, dar cum din pacate nu cunosc suficienta engleza ca sa citesc, poate faci un rezumat - asta ca o idee de postare pentru zilele urmatoare. Si apopo - nu sunt nici eu de acord cu un imprumut la FMI, decat daca e facut cu dobanda fixa pe 2-3 ani, HaHaHa
RăspundețiȘtergereDe ce apare la ora postari 5.xx?? pentru conformitate acum e 15.58, 26 februarie 2009.
RăspundețiȘtergereAm rezolvat cu data.
RăspundețiȘtergereAm tot incercat sa caut o traducere pentru Crash Course al lui Chris sau o varianta in romana pe youtube dar n-am gast deocamdata.
O sa incerc sa fac o prezentare, dar e cam greu sa sumarizez un material de 3 ore care si acela e destul de sumarizat.
te contrazic cu apartamentul si banca.
RăspundețiȘtergerecand ti-l iei, girezi cu el. nu mai poti plati, banca il ia si-l vinde. e problema lor ca-l vinde cu 40, pierderile lor, nu mai au nimic de impartit cu tine.
de aia au crapat bancile la subprime. banii dati s-au transformat in case worthless
@paul: situatia descrisa de tine este valabila in alte tari, la noi banca are posibilitatea sa te urmareasca pana in panzele albe. dar stai linistit, nu banca o sa te urmareasca ci firmele de recuperare, care au ceva mai multa experienta in acest domeniu. Iar pierderile baniclor sunt deocamdata fictive: banca este obligata de normele contabile sa inregistreze provizioane pentru intreaga suma creditata in momentul in care se intarzie la plata o anumita perioada (la noi 90 de zile). dar bancile vor vinde acele active toxice, la un pret de 50% sau mai mult, depinde de cat de toxice sunt, si isi vor recupera o parte dn pierdere.
RăspundețiȘtergerePaul - falimentul personal nu exista decat in US si nici acolo in toate statele.
RăspundețiȘtergereAndrei a inteles bine cum stau lucrurile si eu am mai explicat si AICI discutia avuta cu un AVOCAT de la dept. juridic al firmei:
Nasoala situatie, dar totusi nu poti trece celelalte bunuri pe numele altcuiva de incredere ? (parinti, copii, sotie) Ca dupaia mare lucru nu iti mai pot face.
Raspunsul meu a fost:
Atentie ca si contractele de vanzare-cumparare se pot ataca in cazuri de "eschiva".
Daca se poate dovedi ca vanzarea s-a facut catre rude sau cunoscuti in ideea insolvabilitatii, se poate ajunge pana la anularea lor in instanta.
Evident ca in justitie lucrurile taraganeaza, dar se poate merge pana la 2-3 ani in urma cu atacarea contractelor respective. Am avut chiar de curand o discutie cu un coleg avocat pe o tema asemanatoare. Imi zicea ca a avut si cazuri de o parte si de cealalta. Cand a fost la "aparare" a reusit sa taraganeze situatia luni bune sau chiar ani. Cand a lucrat pentru executor a reusit intr-un caz sa obtina verdictul de executie intr-o luna. Deci depinde de la caz la caz.
In alta ordine de idei, in colapsul care va urma e cam neclar ce se va intampla cu datoriile. Ce este clar ca nu se vor sterge cu buretele iar morcovul ala o sa fie al naibii de dureros, asa cum zicea floraur o sa-ti cam dea viata peste cap.
In ce priveste problema subprime, acolo a aparut fenomenul de bula. Sau Ponzi scheme sau cum mai vrei sa o numesti. Totul s-a bazat pe crestere, cand aceasta a dsparut, apicat si piata. Iar bancile au dat banii de credit pentru cumparat case care nu valorau nici jumatate in conditii de piata normale.
Oamenii n-au mai putut plati, banca a luat inapoi casa si .. cam atat. De la un NINJA ce poti sa mai iei ca sa-ti recuperezi pierderile ?
Citeste si AICI mai multe pe tema asta te rog.
Vreau sa te contrazic:
RăspundețiȘtergereTeoretic ai dreptate, dar cred ca Banca Nationala va tine cu dintii la cursul la 4,2 max 4,5. Daca ai urmarit zilele astea Isarescu asta a declarat.
Avand in vedere ca stam foarte bine la rezerva Bancii Nationale, cred ca cursul va fi tinut artificial, cat timp nu putem stii, dar daca reuseste sa-l tina pana la primavara anului viitor, putem zice ca suntem scapati.
Daca rezerva nu va fi suficienta (posibil sa foloseasca si imprumutul extern pentru asa ceva), sau se decide altceva (putin probabil) scenariul tau este realist si perfect valabil.
Ai nitzica rabdare ca o sa pun zilele astea si articolul cu previziunile despre viitor in varianta actualizata.
RăspundețiȘtergereDin ianuarie de cand faceam afirmatiile respective s-au mai schimbat un pic lucrurile. Dar nu in bine... :)
De fapt in bine, dar nu asa cum il intelegi tu acum ;)
deci cum ramane cu cotatia euro dupa luna martie 2009?!
RăspundețiȘtergereVezi ultimul articol de aici: Declansarea etapei finale
RăspundețiȘtergereCiteste si linkurile catre discutiile care au mai avut loc intre timp.