Teoria Peak Oil prezentata de domnul King Hubbert zice niste chestiuni interesante.
Este in principiu o analiza facuta de acesta in 1956 care prevestea varful productiei de petrol din SUA in 1965-1970 bazandu-se pe descoperirile de rezerve si exploatarea acestora. Ideea de baza e urmatoarea: cand se descopera un zacamant si incepe exploatarea acestuia, cantitatea de petrol produsa e din ce in ce mai mare, atinge un maxim, apoi scade pe masura ce zacamantul se epuizeaza. Acest fenomen se aplica si la un grup de zacaminte dintr-o tara anume sau o ... planeta anume.
Evident productia este direct corelata cu descoperirea de noi campuri, iar domnul Hubbert a observat ca la vreo 40 de ani dupa atingerea varfului descoperirii de noi zacaminte, este atins si varful exploatarii acestora. Criza petrolului din anii 70 a demonstrat corectitudinea previziunilor aplicate in cazul US.
Descoperirile de rezerve petroliere in US au atins maximul in anii 1930, iar peste aproximativ 40 de ani si productia de petrol a atins varful preconizat. Evident, petrolul nu era terminat, ci productia incepea sa scada in timp ce crestea in continuare cererea. Aceasta a dus la lipsuri si crize de combustibili tot mai severe. Salvarea US a venit din importuri: arabii in deserturi, englezii in marea nordului, rusii si altii au inceput sa pompeze la greu, redresand productia de petrol si totul a revenit la "normal".
Lumea putea sa consume in continuare linistita petrol. Spaima a fost uitata, previziunile domnului Hubbert puteau fi din nou ignorate. Putea fi ignorat si faptul ca varful descoperirilor de rezerve petroliere la nivel MONDIAL tocmai fusese depasit in anii 1960. S-a ignorat asadar si faptul ca varful productiei MONDIALE de petrol urma sa fie atins in anii 2000...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu