luni, 5 noiembrie 2012

Doua sisteme paralele

Sa continuam cu povestea noastra, incepand astazi cu cateva completari la articolul anterior. Facea referire ezotech intr-un comentariu la faptul ca acest fenomen de migrare catre sat a orasenilor, incepe sa fie observabil. Iar intrebarea cheie pe care spuneam ca si-o vor pune multi oraseni in perioada urmatoare va fi: sa plec din tara sau sa plec la tara ? Astfel ca raportul dintre cei de la sat si cei din orase va fi afectat de trei variabile. Prima ar fi inversarea de trend: tot mai multi oraseni vin la sate, in loc de mutarea satenilor la oras ca pana acum cativa ani. Ar doua ar fi ca in afara tarii pleaca in general persoane de la oras, deci scade numarul orasenilor din cauza migratiei. A treia ar fi ca in zona noastra vom observa la venirea persoanelor din alte tari, dar catre zonele rurale. Va fi un fenomen interesant in care o parte din orasenii nostrii incearca sa scape in tari straine, iar o parte din orasenii lor vor dori sa evadeze la noi la sat.

Explicam in articolul anterior ca Romania este oarecum avantajata fata de tarile vestice unde distrugerea solurilor si poluarea a fost mult mai puternica. Cred asadar ca vom asista tot mai tare la venirea in special a multor europeni (germani, belgieni, spanioli, englezi) in Romania. O parte pe cont propriu, o parte alaturi de prieteni romani cunoscuti acolo sau ca sot/sotie a unui roman emigrant. Aceasta miscare va fi ajutata si de faptul ca din 2014 se estimeaza ca va avea loc liberalizarea pietei funciare si accesul strainilor la achizitionarea de terenuri in Romania. Care terenuri sunt nu doar mai bune, dar si mult mai ieftine decat pot gasi in tara natala. Acest fenomen vine cu parti pozitive si negative. Cele negative vor fi legate evident de "concurenta" pentru teren, desi nu cred ca trebuie sa ne facem griji in privinta asta. In primul rand pentru ca mai este ceva timp pana atunci, apoi pentru ca vor avea oricum nevoie de ajutorul nostru si nu in ultimul rand pentru ca fiecare cautator isi are oricum bucatica lui pusa deoparte.

Partea pozitiva ? Explicam ca in acest moment se estimeaza faptul ca doar aproximativ un sfert din populatia planetei va face trecerea catre noul sistem. Avand in vedere conditiile prezentate mai sus, este destul de posibil ca in tara noastra acest procent sa fie mai mare. Pe langa asta, ne va ajuta diversitatea. Se tot vorbeste pe la colturile politico-economice despre esuatul experiment european, despre dezbinarea dintre natiunile uniunii si despre diferentele ireconciliabile dintre popoare si traditii. Eu cred ca ar trebui sa punem accent pe asemanari si nu pe diferente. Diversitatea este buna, iar in final planeta ne va uni oricum pe toti. Avem acelasi pamant pe care traim, chiar daca ne inchinam la zei diferiti si dansam sarba un pic mai altfel. Avem destule de invatat unii de la altii si ne putem completa reciproc, am avut bunici in Dobrogea si stiu ce vorbesc. Iar mult-hulitele mcdonalds si coca-cola au ajutat si ele un pic in unificarea culturii, au aratat ca se poate. Si daca se poate cu astfel de chestii nasoale, sa vedeti cand vor aparea adevaratele valori comune ce se va putea.

Uite asa facem trecerea catre a doua parte a articolului. Pentru ca alex tot insista in comentariile la articolul precedent asupra modului de solutionare a posibilelor conflicte dintre aceste comunitati in viitor. Cred ca banuiesc ce avea el in cap de fapt. Un supra-organism aflat deasupra comunitatilor respective. In cazul de fata, statul fiind cel care rezolva "disputele" in tribunale. Dar in momentul in care statul este pe moarte nu-si mai poate onora aceasta sarcina, nici macar la nivelul patetic la care incearca sa o faca astazi. Iar daca tot vorbim de state, haideti sa incercam o paralela. Ce se intampla in cazul disputelor dintre state ? Exact ce s-ar intampla si in cazul disputelor intre comunitati. Bineinteles ca in cazul unor comunitati bazate pe intelegere, voluntariat si bunavointa, va fi o deschidere mult mai mare spre rezolvare amiabila a conflictelor. Iar ca lege de baza se va trece la aplicarea regulii de aur: nu face altuia ce nu-i place, pentru ca nici tie sa nu-ti faca altul ceea ce nu-ti place. Se pot adopta insa si metodele traditionale, mai ales in relatia dintre noile comunitati si vechile comunitati. Una din variantele adoptate in actualul sistem ar fi tribunalele internationale, care judeca si cazuri ce nu tin de o singura comunitate. Prin comunitate inteleg in acest moment un stat anume, care isi poate rezolva disputele cu un alt stat prin intermediul unui judecator independent.

A doua chestie ar fi legata de notiunea de putere, care de fapt banuiesc ca roade pe unii mult mai tare: indiferent ce zice asa-zisa legislatie internationala, un stat mai puternic, gen US, indemnat la jaf de sistemul lacusto-consumerist de azi, isi permite sa calce in picioare un stat mai slab, gen Afghanistan sau Irak, pentru a-i lua resursele. La fel cum o comunitate mai slaba poate fi agasata de o gasca de oraseni disperati de foame in tranzitia catre noul sistem. Sansele de castig sunt cel putin discutabile si depind evident de la caz la caz. Cu cat mai echilibrata si inchegata este comunitatea, nu doar din punct de vedere material dar mai ales ca viziune si spirit, cu atat mai bine va putea face fata provocarilor. Insa exista si aici niste exceptii. In cazul statelor ele se numesc arme nucleare. Daca ai deja arma suprema, nu mai indrazneste nimeni sa se atinga de tine si atunci jocurile se fac intr-adevar de pe picior de egalitate. Ce estimez eu este ca in viitorul apropiat acest concept se va aplica si in cazul relatiilor inter-umane. Adica aparitia de tehnologii care vor permite fiecarui individ sau fiecarei comunitati sa detina putere absoluta. Pentru a vedea cam care este directia de evolutie intr-o astfel de societate recomand cartea de care vorbea Synthesis acum ceva timp: Vril - The power of the coming race.

Uite asa facem trecerea si spre partea de tehnologie, despre care promisesem eu ca vom mai discuta pe aici. Discutam in episodul de azi despre tehnologia din sistemul actual, pentru ca in episodul urmator sa detaliem si rolul tehnologiei in viitoarele comunitati. Societatea de astazi se afla in fata unei bifurcatii, a unei dileme existentiale ca sa zic asa. Prima varianta implica continuarea pe linia combustibililor fosili, care inseamna dependenta de sistem prin salariul hibrid, dupa modelul masinilor hibride. Adica jumatate merge pe intretinere si electricitate, jumatate merge pe benzina. Astfel ca omul sa ramana sclavul sistemului, care sistem il trage in prapastie odata cu el. Ce s-ar intampla in a doua varianta, daca s-ar da drumul la tehnologiile care pot produce energie nelimitata la costuri minime ? Pai s-ar ajunge foarte rapid la dezvoltarea acestora, iar atunci fiecare om va detine puterea absoluta, exact ca in cartea sus mentionata. Ei bine, intrebati-l pe directorul petrom ce parere are de treaba asta ? Mai vrea sa creeze lideri ca in reclama ? Sau sa clasifice orice descoperire energetica revolutionara drept "secret de stat" ?

Sistemul de azi isi taie astfel singur craca de sub picioare. Daca continua pe directia actuala, incercand sa mentina controlul, va esua datorita epuizarii combustibililor fosili si poluarii. Va mai esua si datorita modelului de profit care impinge catre sinucidere dpdv sanatate sau hrana. Vezi big pharma sau monsanto sau alte capuse care in lupta lor pentru profit isi omoara gazda, adica exact oamenii de care au nevoie ca sa le fie clienti la pastile si hrana modificata genetic. Dar asta e deja alta discutie. Revenind insa la energie, daca baietii care se joaca cu sistemul incearca sa ajusteze directia in ce priveste tehnologia, ajung sa scape de sub control lesa. Deci oricum ar decide, lucrurile sunt cam triste pentru ei, ori cu tehnologie energetica, ori fara. Bine, opinia mea este ca deja au cam scapat lesa de cativa ani buni. Dar o parte din cei dresati de ei continua sa se comporte ca si cum lantul inca mai exista. Masinaria creata merge inca din inertie, indreptandu-se catre prapastie, iar cei care continua sa se agate de ea vor avea o soarta trista. Vestea buna este ca tot mai multi au inceput sa coboare sau chiar sa sara din mers. Iar apoi sa strige si catre ceilalti ca ar fi cazul sa lase frica deoparte si sa paraseasca sistemul muribund.

In final ramane intrebarea: ce putem face pentru a grabi lucrurile ? Poate ca ar fi nevoie de un partid ? Este exact genul de actiune despre care vorbea si Vladimir Megre in cartea lui. Poate ar fi util un partid in genul Partidului Inexistent ? Autorul cartilor ajunge la concluzia ca daca este sa existe un partid atunci acesta trebuie sa fie intr-adevar ceva diferit de ceea ce exista acum. Un partid in care toti membrii sa fie egali, sa nu raspunda in fata structurii de la centru, sa aiba dreptul de a face propuneri singuri si sa le puna in aplicare. Pai cum se poate asa ceva ? Se poate, ati uitat de Anonymous ? Tocmai azi de 5 noiembrie ? Stati asa ca vine Tyler imediat si n-o sa mai uitati de ei. Revenind insa la ideile Anastasiei, partidul de care spuneam ar trebui sa aiba si el o platforma program. Una care sa semene cu cea a Partidului Inexistent. Insa bunicul Anastasiei sugera ca lucrurile ar putea fi duse chiar un pic mai departe. In ideea ca partidul n-ar trebui sa se mai concentreze pe probleme economice, legislative sau politice. Ci sa aiba in statut ca principal obiectiv fericirea familiei si dragostea intre membrii acesteia. Pentru fiecare membru al partidului in parte. Pornind de la aceasta, restul obiectivelor se vor indeplini pur si simplu de la sine.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

sâmbătă, 3 noiembrie 2012

De weekend - Permacultura

Permacultura se ocupă cu proiectarea mediului, astfel încât acesta să se autosusțină, pe principii ecologice și biologice, folosind de multe ori modele care apar în natură. Scopul este optimizarea efectului și minimizarea muncii. Pe scurt, ideea este de a obtine cam 80% din recoltele gradinaritului in sistem clasic cu 20% munca. Un fel de gradinarit inteligent, bazat pe observatii si colaborare cu natura, diferit de vesnica lupta a agricultorului sau taranului clasic cu pamantul. In permacultura nu se ara, nu se ierbicideaza si se folosesc doar metode naturale pentru tinerea sub control a asa-ziselor buruieni sau daunatori. De fapt in permacultura nu exista buruieni si daunatori, se considera ca fiecare planta si animal are rol bine definit, depinde doar de noi sa il gasim.

Recomandarea din acest week-end este blogul Agricultura sustenabila pe care l-am descoperit de curand si de pe care va sugeram in postarea precedenta articolul legat de achizitionarea de pamant. Doua zile mi-a luat doar ca sa trec in mare peste articolele de acolo. Daca as reusi sa si citesc toate materialele recomandate de Radu, pot considera ca am facut inca o facultate. Micile recenzii si idei spicuite din fiecare carte sunt foarte utile. Marile aventuri personale povestite cu atata umor sunt foarte usor simtite si traite. Nu mai ramane decat sa bagam la cap, sa punem mana la treaba si sa pornim o puzderie de comunitati bazate pe aceste idei.

Tot pentru informatii sau discutii pe acest subiect va recomand si site-ul permacultura.ro pe care exista si un forum dedicat. De acolo am preluat si principiile de baza ale permaculturii, enumerate conform sistemului creat de David Holmgren.

1.Observa si interactioneaza: “Frumusetea se afla in ochii privitorului”
* Facandu-ne timp pentru a ne angaja cu natura putem gasi solutii care se potrivesc situatiei noastre.
Imaginea si proverbul: Aceasta imagine reprezinta o persoana “devenind” un arbore. Observand natura este important sa cautam perspective diferite care sa ne ajute sa intelegem ce se intampla cu diferite elemente ale sistemului. Proverbul “frumusetea se afla in ochii privitorului” ne reaminteste faptul ca asociem propriile valori cu ceea ce observam, dar in natura, nu exista bun sau rau, doar diferit.
2.Capteaza si inmagazineaza energia: “Fanul se usca atunci cand soarele straluceste”
* Dezvoltand sisteme care colecteaza resursele atunci cand se gasesc din abundenta, le vom putea folosi mai tarziu atunci cand vom avea nevoie.
Imaginea reprezinta energia inmagazinata intr-un container pentru a fi utilizata mai tarziu, in timp ce proverbul “fanul se usca atunci cand soarele straluceste” ne reaminteste faptul ca timpul pentru a capta si inmagazina energie este limitat.
3.Obtine o recolta: “Nu poti lucra pe stomacul gol”
* Asigurate ca vei fi rasplatit drept recompensa pentru munca depusa.
In imagine se afla o leguma muscata care ne indica faptul ca exista competitie pentru a obtine o recolta, iar proverbul “nu poti lucra pe stomacul gol” ne reaminteste ca avem nevoie de rasplata imediata pentru a ne mentine in viata.
4.Reglare automata; accepta reactiile: “Pacatele parintilor se vor rasfrange peste sapte generatii”.
* Trebuie sa descurajam activitatile nepotrivite pentru a ne asigura ca sistemele vor continua sa functioneze corespunzator.
Imaginea intregului pamant este exemplul la scara cea mai mare pe care il avem la dispozitie, a unui “organism” care se regleaza singur si care face obiectul unor reactii de control, precum incalzirea globala. Proverbul “pacatele parintilor se vor rasfrange peste sapte generatii” ne reaminteste ca reactiile negative deseori apar lent.
5.Foloseste si pretuieste resursele regenerabile si serviciile: “Lasa natura sa-si urmeze cursul”
* Gaseste cea mai buna intrebuintare a abundentei regasite in natura pentru a reduce comportamentul istovitor si dependenta de resursele neregenerabile.
Calul din imagine reprezinta atat energia regenerabila (poate fi folosita) cat si un serviciu regenerabil – precum inhamarea la o caruta, plug sau a unei buturugi (o utilizare neconsumatoare). Proverbul “lasa natura sa-si urmeze calea” ne reaminteste ca un control asupra naturii prin folosirea excesiva a resurselor si a tecnologiei de varf nu este numai costisitoare, dar poate avea un effect negative asupra mediului.
6.Nu risipi: “O cusatura la timpul ei va salva alte noua” si “Nu dorim a risipi”
* Pretuind si folosind toate resursele care ne sunt disponibile, nu risipim nimic.
Rama din imagine reprezinta una dintre cele mai eficiente organisme de reciclare a materiei organice, transformand resturile vegetale si animale in hrana valoroasa pentru plante. Proverbul “o cusatura la timpul ei va salva alte noua” ne reaminteste ca intretinerea facuta la timp previne risipa, in timp ce ”nu dorim a risipi” ne aminteste ca este usor sa risipim in periooadele de abundenta, dar aceasta risipa ne poate cauza greutati mai tarziu.
7.Proiecteaza dinspre model spre detaliu: “Nu poti vedea padurea de arbori”
* Facand un pas inapoi putem observa modele in natura cat si in societate. Acestea pot forma coloana proiectului nostru, complectand detaliile pe parcurs.
Fiecare panza de paianjen este unica in situatia sa, insa modelul general al liniilor radiale si al inelelor in spirala este universal. Proverbul “nu poti vedea padurea de arbori” ne aminteste de faptul ca in masura in care ne apropiem de un anumit lucru, ne indepartam de imaginea de ansamblu.
8.Mai bine integreaza decat sa separi: “Mai multe maini usureaza munca”
* Plasand lucruile potrivite la locul potrivit, se creaza relatii intre acele lucruri si ele vor conlucra pentru un beneficiu reciproc.
Aceasta pictograma reprezinta o vedere panoramica asupra unui grup de oameni care se tin de maini impreuna intr-un cerc. Spatiu din centru ar putea reprezenta “intregul care este mai mare decat suma partilor”. Proverbul “mai multe maini usureaza munca” ne sugereaza ca atunci cand lucram in echipa munca devine mai usuoara.
9.Foloseste solutii mici si nu te grabi: “Cu cat sunt mai mari cu atat se prabusesc mai tare” si “Incet si sigur se castiga cursa”
* Sistemele mici si incete sunt mai usor de intretinut decta cele mari, imbunatatind astfel intrebuintarea resurselor locale si producand rezultate mult mai sustenabile.
Melcul este si mic si incet, isi duce singur casuta in spinare si se poate retrage intransa pentru a se apara atunci cand se simte amenintat. Proverbul “cu cat sunt mai mari cu atat se prabusesc mai tare” ne reaminteste de dezavantajele unei cresteri si marimi exagerate, iar “incet si sigur se castiga cursa” incurajeaza rabdarea in timp ce se poate reflecta asupra unui adevar comun atat in natura cat si in societate.
10.Foloseste si pretuieste diversitatea: “Nu-ti pune toate ouale intr-un singur cos”
* Diversitateta reduce vulnerabilitatea pentru o multime de amenintari si pune in avantaj natura unica a mediului in care acesta apartine.
Adaptarea remarcabila a pasarii colibri de a zbura si a sorbi nectar dintr-o floare lunga si ingusta cu ciocul lor subtire, reprezinta specializarea formei si functiei in natura. Proverbul “nu-ti pune toate ouale intr-un singur cos” ne reaminteste ca diversitatea ne asigura impotriva variatiilor mediului inconjurator.
11.Foloseste marginea si pretuieste periferia: “Nu crede ca esti pe drumul cel bun doar pentru ca te afli pe o carare foarte circulata”
* Interfata dintre diverse lucruri este locul in care majoritatea evenimentelor au loc, aceasta este cel mai adesea locul unde se regasesc cele mai valoroase, diverse si productive elemente ale uni sistem.
Peisajul in care raul alimenteaza bazinul la rasarit sau apus invoca o lume definite de margini. Proverbul “nu crede ca esti pe drumul cel bun doar pentru ca te afli pe o carare foarte circulata” ne reaminteste faptul ca cele mai frecvente, evidente si populare lucruri nu sunt neaparat cele mai semnificative sau influente.
12.Foloseste si raspunde intr-un mod creative schimbarilor: “Viziunea nu consta in a vedea lucrurile asa cum sunt, ci cum vor fi”
* Putem avea un impact pozitiv asupra schimbarilor inerente observand atent si intervenind la momentul oportun.
Fluturele este un simbol pozitiv a transformarii, din viata sa anterioara de omida. Proverbul “viziunea nu consta in a vedea lucrurile asa cum sunt, ci cum vor fi” ne reaminteste ca intelegerea schimbarii este mult mai mult decat o proiectie liniara.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.