sâmbătă, 30 aprilie 2011

De weekend - Pyramids of Waste

Cu multumiri lui Eugen pentru recomandare:



Editare ulterioara: A doua zi dupa recomandarea mea Marian Matei a publicat varianta tradusa in limba romana. Multumim.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

joi, 28 aprilie 2011

Teoria conspiratiei reloaded

De ce reloaded ? Pentru ca daca vreti sa pricepeti ce si cum trebuie sa parcurgeti intai povestea pe care v-o spuneam acum un an si ceva aici: Teoria conspiratiei de ieri, de azi si de maine. La momentul respectiv am omis sa identific personajul care facea previziunile respective. Tocmai datorita discursului sau despre care va ziceam ca este puternic religios, hotarat dogmatic si exasperant de repetitiv.

Dar uite ca omul nu s-a lasat. Ba a avut dreptate si pe mai departe. Hai sa facem un mic rezumat al previziunilor indeplinite de pana acum. Primavara 2008: petrolul ajunge la 150 USD. Toamna 2008: petrolul ajunge la 50USD. Toamna 2009: petrolul ramane la 70-80USD inainte sa creasca iar, pregatiti-va de achizitionat aur, se va aprecia. Toamna 2010: petrolul va urma sa creasca spre 120USD, cumparati MP cu dolarii, euro se va face praf. Primavara 2011: petrolul a ajuns la 120USD, se va duce catre 150-170USD, urmatoarea tara araba e Yemen, ultima va fi Arabia Saudita: One, Two, Three. Ce zice el acum ca va urma ulterior ? Pai va las pe voi sa descoperiti singuri:



Stiu ca insista ca americanii ar fi cazul sa faca praf si alaska in incercarea lor de a-si potoli setea de petrol pentru a-si indeplini mai departe vesnicul "american dream". Am remarcat si contradictia de idei pe care o face plangand distrugerea dolarului in timp ce ne prezinta raul facut cu ajutorul lui de FED-ul care il emite. Trebuie sa-i iertam si patima cu care vorbeste despre "founding fathers" uitand jaful facut pentru intemeierea americii. Ca si ignoranta totala referitoare la politicile BRICS sau discursul religios din final. Stiu asadar ca sunt multe motive pentru care acest material nu merita recomandat. Incercati totusi sa luati din el partea de informatie utila si chiar daca nu credeti tot ce povesteste nenea LW macar e bine de luat aminte. Pentru ca pana acum a nimerit-o surprinzator de corect.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

miercuri, 27 aprilie 2011

Noutati si comentarii

Din nou pe puntea Titanicului. Orchestra canta. Antene, irealitati, proteveuri. Baietii au talent. Lumea ii urmareste cu interes. Iceberguri ? Care iceberguri ? Povesti, zvonuri, prostii. Alea au fost in 2008, acuma gata, am scapat de ele. Ne-am speriat degeaba. Lumea serioasa are treaba. Redecoreaza puntea. Se intreaba daca in 2015 o sa vopsim si noi cu albastru zona noastra, ca prin alte parti. Sau sa mai amanam, ca e inca scumpa vopseaua si mai merge asta veche. Ben e in camera motoarelor. Are o mare dilema. Oamenii au inceput sa bage de seama ca pompele de apa merg de vreme buna si incep sa intre la banuieli. Asa ca le-ar opri. A mai promis el ca le opreste, dar de data asta poate reuseste sa-i pacaleasca ca le-a oprit de tot daca le da mai incet o veme. O sa le arate indicatorii, o sa le repete iar ca au facut masuratori la pupa. Se ridica clar. Deci pomparea a functionat. Asa ca neaparat trebuie sa promita azi ca opreste pompele. Altfel ar incepe oamenii sa ia aminte ca se scufunda prova si nu e bine.

Unii au observat deja si incep sa creeze panica. Iar asta nu-i convine. Inca n-a terminat de incarcat barcile pentru el si prietenii lui. Iar astia care s-au plictisit de orchestra incep sa se prinda. Majoritatea sunt speriati. Au inceput sa urle despre naufragii, scufundari, rechini, reactoare explodate, apocalipse si alte cele. Noroc ca lumea inca ii considera bezmetici. Dar incep sa se inmulteasca. O parte s-au aruncat disperati peste bord. Altii s-au resemnat si s-au intors inapoi sa asculte orchestra. Cei mai inteligenti au facut plute si au pus deoparte ce rezerve au mai putut gasi, iar acum vaslesc catre cea mai apropiata insula. Unii dintre ei striga de la distanta incercand sa-i convinga si pe ceilalti ca nava se scufunda. Ca e cazul sa dea jos barcile si sa salveze ce se mai poate. Pentu ca timpul trece...

Timpul trece si se apropie de ziua in care va trebui sa platim nota pentru distractia din ultimul secol. Even a Caveman Can See It. I thought an ape could see the collapse of '08 coming. But the talking heads were cheering all the way to the top and part of the way down. April 25, 2011 looked like a carbon copy of March 16, 2008. Silver had been up 10 days in a row. Check. Hit new high. Check. Stock market re-inflating. Check. Oil around 120 bucks. Check. Dollar index around 74. Check. Pundits loving financial reports. Check. Financial companies raking in the bucks. Check Leverage at nose-bleed levels. Check.

Va aduceti aminte linkul de ieri cu Japonia ? Cel care vorbea despre faptul ca fondurile de pensii au inceput sa vanda bondurile detinute. Facea i-conomics o observatie foarte corecta pe aceasta tema. Anume faptul ca in acest fel Japonia intra si ea oficial in QE-mode. Pana acum s-au "chinuit" sa creeze inflatie dar n-au avut chipurile succes. Nu i-au putut egala pe baietii din Zimbabwe, pe cei din Weimar si nici macar pe mugurel al nostru. Pentru ca japonezii economi si muncitori din fire acopereau gaurile create de propriul guvern cumparand bonurile de trezorerie emise de acesta. Unii direct, altii prin intermediul fondurilor de pensii la care cotizau. Ei bine, de acum se pare ca s-a terminat si la ei joaca. Vor avea de invatat de la colegii din US cum se face imprimarea serioasa si QE-ul adevarat. Ca pe ei in ultima vreme chiar nu-i intrece nimeni. Nici cand vine vorba de imprimat dolari la nivel guvernamental, nici cand vine vorba de risipit banii obtinuti din specula la nivel individual.

Tot un argument interesant aducea si Peter Schiff intr-un filmulet zilele trecute. In bani reali nu exista inflatie, asa cum ne explica in interviul de pe SGS. Cu o moneda de argint din 1965 poti cumpara benzina mai ieftin ca atunci. Problema este ca moneda aia era atunci o zecime de dolar si azi este 5 dolari. Imi place ca baietii aia obisnuiau sa-l contrazica furios pe vremuri cand le vorbea de metale pretioase sau baloane imobiliare si crize economice. Acum zambesc nervos si dau din colt in colt. Argintul sau aurul sau padurile sau pestele din ocean sau terenurile arabile sunt finite. Numarul de zerouri care pot fi trecute pe o bucata de hartie merge in schimb spre infinit. Cand o sa priceapa unii diferenta de valoare intre un lucru real si un ban virtual ?

Tot de la i-conomics am azi un articol interesant pe tema rezervelor mondiale de argint: More Silver Than You Imagined. Articolul e bunicel, dar remarc totusi cateva neconcordante in datele prezentate acolo. Mark face un caz bun subliniind faptul ca aproape 30% din arginul scos anual din pamant a fost transformat in monezi, lingouri, argintarie sau bijuterii. Argint care la o adica poate fi recuperat in caz de nevoie pentru utilizari industriale. El scapa totusi din vedere cateva aspecte. Primul ar fi ca in ultimii ani pe partea de productie vreo 30% din argint consta tocmai din astfel de recuperari. Adica exact ce intra la Supply Old Silver Scrap si Supply Net Government Sales. Deci nu poti inmulti pur si simplu 30% cu productia din ultimii 100 de ani ca sa vezi cat argint a mai ramas neconsumat de catre industrie.

Al doilea aspect este ca daca vei dori intr-adevar sa consumi in industrie ceea ce a ramas neconsumat, va trebui sa iei cumva argintul acela de la detinatorii de bijuterii si argintarie, colectionarii de monezi sau investitorii in lingouri. Teoretic poti face asta printr-o magarie de genul celei facute intre anii 1930-1960, practic e mai greu sa procedezi azi la fel cum s-a intamplat atunci. Apoi este evident ca o astfel de "recoltare" sau confiscare in ziua de azi ar duce la o volatilitate si mai mare pe piata. Dar problema este ca US nu mai poate face jocurile si dicta regulile ca atunci. BRICS-ul au cu totul alta politica apropo de MP si se vor opune unei asemenea masuri de controlare a pietei. Cu mult mai multa forta decat ar fi putut-o face in anii 30-60 cand US si UK dominau total lumea economica. Nu in ultimul rand, aceasta ar fi varianta de "ultima solutie". Adica papi tot ce ti-a mai ramas argint extras in ultima suta de ani, papi rezervele pe 16 ani estimate in minele neexploatate si apoi ce ? Te culci linistit ca macar ai ras tot argintul de pe planeta si ai mai rezolvat o "problema" deci nu mai ai cu ce sa-ti bati capul ?

Incheiem tot pe o nota vesela, asa cum am inceput. Am aflat ca Romania a realizat anul trecut unsprezece kilometri de autostrada. Si asta se vrea o veste proasta. Dar de ce ? Sa privim partea plina a paharului. Mai putine resurse papate aiurea, mai putina poluare, mai putina natura invadata cu kilometri patrati de betoane si asfalturi. Oricum in curand se vor inventa celulele alea solare ieftine ca braga si n-o sa mai mearga nimeni cu masina. Pai de sa te mai chinui pe sosea daca poti sa zbori la un pret mai ieftin decat cel la care rulezi azi pe autostrada ? Uite si o idee pentru studentii de azi: meseria de pilot va fi una de viitor. Daca nu aveti buget pentru cursuri si instructori calificati, puteti exersa cu niste farfurii. De preferat cu unele zburatoare... :)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

luni, 25 aprilie 2011

Pentru cunoscatori, din nou

Interesant weekend. Desi asteptarile erau ca JPM si gasca vesela vor profita de pauza celor cateva zile libere de paste pentru a incerca o noua depreciere a MP, rezultatul a fost exact opus. Asiaticii au reusit sa dea un branci puternic dolarului, atat prin masurile anuntate de China pentru diminiuarea in continuare a rezervelor in dolari cat si prin miscarile din Japonia unde investitorii incearca sa scape de bondurile propriului guvern. Rezultatul ? Gold Opens $1,520, Silver Over $50. Am ales asadar sa va recomand astazi un nou episod celor care ati apreciat si variantele anterioare:



It has been done before (here, here and here) and it certainly will be done again. In the meantime, here is Adolf, reprising in his now traditional role as Jamie Dimon, learning that the Comex is out of silver.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

sâmbătă, 23 aprilie 2011

De weekend - Dan Puric

Saptamana aceasta continuam tot cu Dan Puric ca le zice destul de bine. E de-al nostru, mi se pare si normal sa-i acordam un pic mai multa atentie. Emisiunea este inregistrata de craciun, dar cred ca se potriveste si cu ocazia pastelui... :)

Dan Puric 25dec2010

Vezi mai multe video din cultura

Dan Puric 26dec2010

Vezi mai multe video din cultura

Conferinta despre martiri de la Ateneul Roman va aparea si pe TVR Cultural in zilele de paste la ora 16 pe 24 si 25 aprilie.

Iar cu aceasta ocazie va urez si eu un Paste Fericit si toate cele bune voua si familiilor voastre, alaturi de care sa va bucurati cu pace si liniste in suflete.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

vineri, 22 aprilie 2011

Blestemul aurului

Cu multumiri lui Rares pentru recomandare. Daca nu merge din prima, insistati cu refresh sau un alt browser. Garantez ca merita.







E de rau, e de bine ? Nici nu stii cum sa reactionezi. Cred ca e mai bine in final ca a ramas acolo si ca nu a fost trimis cadou vestului pentru a fi sacrificat pe altarul risipei consumeriste in ultimii 20 de ani la fel ca petrolul, padurile sau fierul vechi din fabricile demolate.



Interesant de urmarit politica impusa de Londra apropo de procentul de aur din rezervele BNR sau marcarea lingourilor in conditiile in care China primeste lingouri cu tungsten de la americani. Unii va amintiti probabil si ceea ce va explicam aici: Ursuleti si metale pretioase



Poate cateva intrebari suplimentare va veti pune citind si povestea care incepe la pagina 210 in aceasta carte: Pergamentul secret. Stiu, e doar o poveste dintr-o carte stupida care nu are nici o legatura cu realitatea. La fel cum este si cea cu tungstenul.



P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

miercuri, 20 aprilie 2011

Noutati si comentarii

Sa incepem azi cu situatia metalelor pretioase ca o continuare la articolul anterior. Azi e o zi remarcabila din acest punct de vedere deoarece pragul psihologic de 1500 USD la aur tocmai a fost depasit. Argintul se indreapta si el vertiginos catre 45 USD. Dolarul este tot mai trist. Avand insa in vedere ca de sarbatorile pascale vom avea cateva zile libere sau cu activitate redusa, volumele tranzactionate vor fi destul de mici si au aparut unele avertizari: Options Risk, Manipulation, and the May Silver $40 Calls. Cu ocazia aceasta s-ar putea sa se indeplineasca si ciclul de scadere pe care il astepta Horea. Asta daca nu intervin asiaticii, ca ei nu au treaba cu pastele nostru.

Ramanem tot in aceasta zona cu niste completari la articolul de ieri. Foarte bune lamuriri despre povestea Hunt Brothers si JPM in ultimul articol NIA: The Truth About Silver and Inflation. Apoi mai avem cateva raspunsuri la intrebari privind scopul acestor actiuni si cifrele vehiculate: Where is the proof JP Morgan was short silver ? Zilele trecute sublinia cineva din nou ca va urma cel mai probabil o divergenta intre pretul metalelor fizice si al celor de hartie. In momentul actual argintul pe burse este aproape 45USD in timp ce o moneda de o uncie are un pret net de 48USD. Diferenta este mica, fiind datorata in principal costului cu manopera si pierderilor tehnologice aparute la fabricarea monezii. Pe masura ce livrari de genul celor cerute de Universitatea din Texas vor deveni tot mai fecvente, pe langa disparitia de pe piata a metalelor fizice care deja are loc vom constata aparitia unor cotatii paralele. Diferentele tot mai mari intre pretul fizic si cel de pe bursa vor fi probabil justificate prin aparitia unor comisioane de genul celor bancare: comision pentru cei care cer livrarea fizica, comision suplimentar pentru livrare prompta, comision pentru livrare in lunile de vara sau in zilele de miercuri etc. Va fi doar un alt mod de a mai masca o vreme povestea inaintea recunoasterii falimentului depozitelor de metale pretioase sau bancilor de investitii aflate in imposibilitatea de a-si respecta promisiunile.

Tot despre soarta trista a monezilor de hartie. Imi plac foarte mult articolele de genul asta si modul in care logica simpla iese la suprafata pentru a darama castele de nisip construite cu migala: Talk About A Big Gap In Logic. Intre timp US a incasat un pic la imagine si datorita povestii cu ratingul. Moneda europeana nu sta nici ea mai grozav, mai nou si finlandezii au dat un vot negativ intrebandu-se de ce trebuie sa suporte salvarea bancilor din irlanda sau grecia si punand in discutie viabilitatea Euro. Aveti grija la profetie: dolarul va mai supravietui doar doua-trei saptamani dupa destramarea euro. Poate va scadea atunci un pic raportul AUR/USD insa va fi prea tarziu sa cumperi MP in momentul respectiv.

Despre banci numai de bine: UBS Investigated For LIBOR Manipulation. Ca tot ma intreaba lumea pe forumuri: mai urca mult francul asta elvetian, ca rata mea a luat-o razna ? Ei, pai cum sa nu urce, ca doar bancile elvetiene sunt cele mai bune, cele mai solide, cele mai de incredere, nici bailouturi n-au primit si nici de manipulari nu se ocupa. Presiunea pe vechile sisteme monetare sau economice continua sa creasca si din partea tarilor BRIC ce tocmai au devenit BRICS: Local currencies to replace dollar. Iar daca tot vorbim despre ele sa vedem si criticile aduse americanilor apropo de standardele duble privind libertatea de opinie sau drepturile omului: China Lashes Out At US Hypocrisy. Asa ajungi sa te transformi din luptator pentru libertate in terorist: A Day In The Life Of A “Homegrown Terrorist”. Asta daca nu te saturi de toti si de toate si faci ca baietii astia:Miliardari ruşi, refugiaţi în iglu-urile din Siberia. Ce chestie, libertatea in mijlocul naturii contamineaza. Ca sa vezi nebunie.

Uite asa am ajuns la capitolul nebunii. Nebunii de genul semnalelor tot mai dese primite de la vecinii din alte colturi ale universului. Se pare ca vor sa vina in vizita in mod oficial si deschis. Pai sa vina o data, ca au mai fost cateva anunturi de genul asta si inca n-au venit. Dar in ultima vreme chiar a fost aglomeratie de stiri pe tema respectiva: in Japonia, in Hawaii, in Rusia, pe aeroporturi, la nunta regala britanica, dezvaluiri privind cazul Roswell, vortexuri in golful Mexic, tot mai multi insista ca e o chestiune de zile pana ce problema va fi definitiv lamurita. Vom afla atunci daca au avut dreptate, daca au luat-o razna sau daca cineva a baut prea multa Ayahuasca... :)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

marți, 19 aprilie 2011

Alternative monetare - p2p money

http://blog.flavian.ro/2010/11/alternative-monetare-si-energetice.html?showComment=1303160884772#c5967358553517414466

http://en.wikipedia.org/wiki/Anarcho-communism#Organizationalism_vs._insurrectionarism

While many anarcho-communists are opposed to trade, some post-left and post-scarcity anarcho-communists, and ones with syndicalist sympathies, are not opposed to trade. Some support a non-monetary form of trade in the form of non-monetary commons. Others such as Tiziana Terranova easily see anarcho-communism being compatible with a non-hierarchical, open access, free association, non-monetary form of trade such as P2P.

luni, 18 aprilie 2011

Baloane si anti-baloane

De baloane economice a cam auzit toata lumea pana acum. In special de cand cu balonul imobiliar. Cred ca de asemenea majoritatea cititorilor interesati de acest domeniu au auzit de graficul lui Renderman. Cel care exemplifica pana in acest moment destul de bine modul de evolutie al unui balon clasic:

Dar nu despre imobiliare voiam eu sa va vorbesc astazi. De fapt nici macar despre baloane. Ci de anti-baloane. Ce inseamna in acest context un anti-balon ? Pai numele e destul de sugestiv: daca in cazul unui balon preturile sunt manipulate artificial in sus, in cazul anti-balonului acestea sunt manipulate artificial in jos. Sa luam de exemplu graficul acesta:

Este vorba de istoria de peste 700 de ani a argintului. Se vede acolo modul cum piata argintului a fluctuat libera pana pe la inceputul acestui secol, inainte de infiintarea FED si marea depresie. Se vad apoi niste picaje bruste la valori minime, urmate de scurte perioade de revenire si apoi din nou minime absolute. Nimic nou la prima vedere. Asta pana intoarcem graficul cu capul in jos si il comparam cu imaginea de mai sus:

Arata interesant, nu-i asa ? Nu uitati ca totul e pe dos si ca in loc de scadere avem crestere. Hai sa si explicam un pic. In perioada de pana la anii 1900 piata argintului a fost relativ libera. Aceasta fluctua in functie de cerere si oferta, argintul avand tendinta sa scada ca si cost pe masura ce pamantul era tot mai explorat. Noi mine de argint erau descoperite in timp ce utilizarea acestuia era relativ redusa. Fiind folosit mai mult ca moneda, acesta nu se consuma in timp si stocul de argint disponibil crestea mai repede decat populatia. Ce s-a intamplat asadar in ultimul secol de lucrurile au luat-o razna ?

Pai sa incepem cu anii 30 si sa vedem un pic de istorie: The Silver Purchase Act of 1934. In anii 30 Roosvelt a semnat decretul respectiv prin care pretul argintului era inghetat si statul incepea sa "cumpere" tot argintul fizic disponibil de la populatie. Practic au blocat tot ce se afla in casutele de valori bancare sau in depozitele de metale pretioase cu lingouri. Cine a avut acasa moneda sau argintarie a scapat. Au facut cam la fel cu comunistii, mai putin cautatul prin pivnite si bataia de rigoare. O mare mizerie, care a durat pana in anii 60 si cu ajutorul careia au pus mana pe 3,5 miliarde uncii argint. Sa clarificam asadar: incepand cu 1934 SUA nu a cumparat argint ci l-a confiscat stabilind totodata si un pret artificial pentru acesta. Asa au reusit sa-si faca stocurile in perioada 1934-1960. In perioada respectiva piata nu a fost libera si raportul cerere-oferta nu a functionat deloc.

Ce au facut cu stocul respectiv ? Pai hai sa vedem: How much has the silver stockpile been depleted? Dupa anularea actului prin care oamenilor li s-a furat pur si simplu argintul teoretic am revenit la o piata "libera". Folosesc ghilimelele tocmai pentru ca o piata in care guvernul poate vinde argintul confiscat in cantitati vaste numai libera nu este. Dupa cum vedeti in articolul respectiv baietii au vandut in draci, pentru ca in 2008 nu mai aveau nici 0.1% din cele 3,5 miliarde uncii argint stranse cu japca. Lucrurile au reinceput asadar sa functioneze cat de cat abia dupa anii 60 cand US a abolit programul de nationalizare si fixare a pretului artificial. Aceste guverne au cumparat sau mai corect spus "furat" cantitati imense de argint la preturi derizorii atunci cand acesta era abundent si le-au folosit ulterior pentru a mentine controlul preturilor. Dar intre timp stocurile s-au terminat, cererea in continua crestere nu mai poate fi acoperita din depozitele facute atunci, manipularile incep sa se apropie de final si putem spera la niste preturi corecte: History of Silver - Inventories Gone.

In 1959 there were 9 BILLION ounces of known, global stockpiles (at a time when our planet had less than half the current population). Butler observes that 90% of that silver is now gone - even making a generous allowance for 100's of millions of ounces of "scrap" silver which could appear on the market (given a significant increase in price). Thus in a world with twice as many people, and with an ever-increasing number of uses for silver, we have 90% less silver to divide among us. How can this possibly make silver "less precious"?

Tot in istoria argintului avem unul din cele mai interesante exemple de manipulare a pietelor de catre persoane private. Este celebrul caz al fratilor Hunt care in anii 80 au incercat si ei sa faca ceea ce guvernul reusise cu succes: sa achizitioneze cantitati masive de argint pentru a controla pretul argintului. Spre deosebire de guvern, fratii Hunt incercau sa manipuleze pretul in sus, nu in jos. La fel ca o bula clasica, care s-a terminat insa prost pentru protagonisti. Ce-i drept este cam greu sa te pui la manipulat si furat cu guvernul, pentru ca acesta nu suporta concurenta: The Hunt Brothers and the Silver Bubble.

Facem fast-forward la anii 2000 si revenim la cazul JPM. Asemanarea intre ceea ce acestia incearca sa faca acum si cazul Hunt Brothers este foarte mare. Vorbim tot de o manipulare a pietei metalelor pretioase, negata ce-i drept de multi "analisti economici" mainstream. Desi nu vad logica acestora. Daca se poate si fratii Hunt au reusit sa o faca in doar cateva luni in anii 80 cand capitalurile erau infinit mai putine si argintul disponibil in cantitati mult mai mari ca azi.. de ce continui sa negi o posibila manipulare facuta de JPM impreuna cu FED azi ? JPM a invatat totusi ceva din povestea Hunt Brothers si nu lupta impotriva guvernului, ci impreuna cu acesta, ajutand la scaderea pretului metalelor pretioase. Diferenta este ca prin anii 90 argintul fizic din stocuri s-a terminat si de cativa ani JPM vinde "argint de hartie" adica shorteaza fara acoperire: What The Silver Vigilantes Understand That You Probably Don’t

In curand nu va mai poate face nici asta si atunci se va sparge tot acest anti-bubble la argint. De ce ? Din nou, pentru ca nu mai avem 9 miliarde uncii argint disponibil ca in anii 60, ci de zece ori mai putin. L-am papat. L-am consumat. S-a dus. Nu mai este. Cele 3 miliarde uncii argint de hartie ale lui JPM sunt bune pentru specula dar valoreaza fix zero pentru fabricantii de electronice, vopseluri, echipamente medicale si altii care au nevoie de argint fizic. Nu se pot compara cu cele 3,5 miliarde uncii fizice confiscate de guvern in anii 30 pentru ca JPM are argint virtual, nu real. Iar ce incearca JPM acum este exact opusul a ceea ce fratii Hunt incercau in anii 80. Cum se va termina ? Frumos de tot. Cu return to mean daca dolarul va mai exista pana atunci. Sau cu flight to infinity daca dolarul devine hartie igienica si pretul argintului exprimat in dolari va deveni irelevant. Noi sa fim sanatosi ca o sa avem ce povesti nepotilor.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

sâmbătă, 16 aprilie 2011

De weekend - Dan Puric

Dan Puric - Iubire si Martiri 1

Vezi mai multe video din cultura

Dan Puric - Iubire si Martiri 2

Vezi mai multe video din cultura

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

miercuri, 13 aprilie 2011

Structuri economice alternative

Cei care sunteti mai vechi pe aici cunoasteti seria alternativelor monetare despre care am tot discutat noi pe parcursul ultimilor doi ani. In urma povestii asupra careia va atrageam ieri atentie, aceea cu Liberty Dollar mi-am dat seama ca cei aflati la varful sistemului piramidal financiar chiar au simtit amenintarea de data asta. Mobilizarea de trupe a fost facuta la modul serios, cu descindere in forta, proces "legal" ca la carte si incercari de intimidare care sa fie o lectie si pentru altii. Bine, stiu ca nu le-au stricat nici rezervele de metale pretioase aflate in depozitele celor de la Liberty Dollar si care au mai ajutat un pic situatia trista cu livrarile fizice. SGS insista deja de cateva saptamani ca CFTC-ul e o gluma si COMEX-ul e falit, cu stocuri zero, incercand doar sa pastreze aparentele si sa faca rost de aur si argint pentru livrarile critice de pe o zi pe alta.

Dar nu despre asta voiam sa va vorbesc astazi. Monedele alternative functioneaza. Functioneaza chiar prea bine si actiunile de amploare luate impotriva Liberty Dollar demonstreaza inca o data acest lucru. Continuand pe aceasta idee ma gandeam ca in timpul unei tranzitii catre un viitor sistem economic va fi nevoie si de alte structuri alternative care sa preia temporar rolurile actualului model falimentar. Pana ce lumea se va obisnui sa traiasca fara bani, banci sau guverne care sa le dicteze oamenilor ce trebuie sa faca. Iar bazele acestor viitoare structuri au fost puse uneori poate chiar fara ca initiatorii lor sa realizeze acest fapt.

Sa incepem asadar cu cateva articole. Un recuperator: Creditele neperformante se vand cu maximum 8% din valoare, fata de 25% acum un an. Da, imobiliarele continua sa se ieftineasca. Si din estimarile unora vor mai continua sa se ieftineasca vreme buna de acum incolo. Nu neaparat in lei, euro, dolari sau alte valute pe care le roade inflatia, dar raportat la bunurile tangibile sau metale pretioase scad intr-un ritm alert. Iar lichidarile continua in ciuda prognozelor "optimiste" de reluare a cresterii si stimulare a consumului.. pardon.. caritasului recreditarilor prin programe gen "prima tzeapa".

Sa trecem la urmatorul articol. 88 de clienţi care au pierdut un proces cu BCR, îngroziţi că oricare ar putea fi obligat să achite cheltuieli de judecată de 100.000 de lei. Mda, este destul de trist, dar asta se intampla cand vrei sa lupti contra sistemului urmand regulile acestuia. Pe care el are oricum dreptul sa le schimbe din mers atunci cand vede ca incepe sa piarda. Bine, eu mereu am zis ca erau mult mai ieftine niste pichetari ale bancilor cu un top de manifeste in brate sau chiar cu niste molotovuri in cazurile disperate. Dar oamenii au zis sa incerce intai varianta traditionala: avocati, tribunale, energie si munca cheltuite aiurea, nervi tociti si rezultate nu intotdeauna conform asteptarilor.

Ati inceput sa intelegeti cam pe unde vreau sa ajung in final ? Hai sa mai adaugam un material ajutator. Roland Berger: 83% din bancile romanesti vand sau urmeaza sa vanda din creantele lor restante. Ok, in conditiile in care imobiliarele se ieftinesc si garantiile scad, mi se pare normal ca bancile fac tot posibilul sa scape de creditele "neperformante". Pai hai sa recapitulam atunci. Exista clienti care platesc rate pentru niste imobile vandute la suprapret. Exista banci care vand creantele la preturi derizorii catre firmele de executari silite si nu stiu cum sa mai scape de ele. Exista grupuri de clienti create care s-au organizat pentru a putea relationa cu bancile. In cazul asta intreb si eu ca omul: ce s-ar intampla daca membrii grupurilor respective ar infiinta o firma de recuperare credite ?

Ideea este simpla si nu este deloc noua: CAR-ul socialist a reinviat pe Internet. Poate o parte din voi ati auzit de sistemul Carion. Poate o parte stiti ca exista si o varianta functionala pe langa multitudinea de tzepe sau scheme piramidale infiintate de firme fantoma. Functionarea lui este asemanatoare cu cea a unui CAR clasic sau "roata tiganului" cum mai era numita. Se formeaza un grup de persoane care cotizeaza impreuna pentru achizitionarea unui imobil urmand ca acesta sa fie primit de unul din membrii grupului ce va continua apoi sa contribuie prin rate lunare. Fara dobanzi, comisioane de administrare dosar, de rambursare anticipata, de prelucrare informatii, de lucru cu contul sau depunere si retragere de bani... si alte n comisioane inventate de banci pentru a ne face viata mai frumoasa si rata mai stufoasa.

Ideea era asadar de creare a unei structuri alternative. Sa vedem daca se poate si fara banci si daca costurile ar putea fi reduse: grafic comparativ. Daca una din asociatiile astea de clienti ai bancilor si-ar face o firma de executari silite si ar incepe sa cumpere creante de la banci cu discount-uri mari. Incurajand in acelasi timp oamenii sa opreasca plata catre banci si sa participe la un CAR intern organizat de grupul de clienti. Cele cateva mii de persoane de pe un grup ar putea face trecerea treptat, cateva zeci sau sute de clienti pe luna ajutandu-si membrii sa renunte la creditele costisitoare. S-ar putea face negocieri directe cu banca sau cu alte firme de executari silite in acest mod pentru a obtine si preturi corecte mult mai mici decat cele pentru care se face acum rambursarea.

Ce lipseste ? Pai in primul rand increderea. Poate n-ar strica sa revedeti in acest sens filmul It's a wonderful life pe care l-am mai recomandat eu pe aici: A New Year's Resolution. Ce ar mai putea interveni apoi ? Pai evident, sistemul, la fel ca si in cazul Liberty Dollar. Din pacate bancherilor nu le plac alternativele la sistemul bancar. Nici guvernantilor care sunt sponsorizati de "oamenii de afaceri" sau primesc contributii pentru legi cu dedicatie. Din fericire destul de curand nu va mai conta ce vor bancherii sau ce le place politicienilor. Pana atunci noi nu putem decat sa contribuim cu idei si sa cautam variante. Sa ne informam pe noi si sa le spunem si altora ca exista alternative, chiar daca sistemul va face tot posibilul sa ne convinga ca nu se poate. Sa ne spele pe creier ca astea sunt utopii si sa ne repete ca avem nevoie de el pana ajungem sa credem ca prabusirea castelului din carti de joc ar fi un dezastru. De aceea, in incheiere, cu multumiri lui pai mei pentru recomandare, va las cu un articol foarte bun pe aceasta tema: The myth of the panicking disaster

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

Liberty Dollar

Dupa zece ani de activitate alternativa devenea tot mai viabila. Rezultatul: initiatorul acestei miscari este arestat, metalele pretioase din depozit confiscate si siteul suspendat. Sa mai zica cineva ca FED-ul nu merita sa fie inchis, BNR-ul desfiintat si monopolul statelor asupra emiterii de moneda oprit cu totul. Mai multe detalii aici: Liberty4free







P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

sâmbătă, 9 aprilie 2011

De weekend - Efectul Canar

Cei care urmariti blogul fymaa l-ati vazut deja probabil. Nu este cel mai optimist material, dar nu strica sa ne aducem aminte cum au ajuns unde au ajuns cei care ne invata astazi democratia sau drepturile omului si notiuni precum libertate sau onoare. Nici ceea ce sta ca baza a statului pe care "the founding fathers" l-au intemeiat cu atata mandrie. Iar cu aceasta ocazie ne vom aduce aminte si de cateva din "binefacerile" crestinismului care asa cum spunea J. Fresco era o idee buna la origine, dar pana acum nu a prea fost pusa in practica.

Efectul Canar from Anti Iluzii on Vimeo.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

miercuri, 6 aprilie 2011

Gold & Silver Insiders

Cu multumiri lui Dorin pentru recomandare:



P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

marți, 5 aprilie 2011

Dreptul la replica

Pe mos Horea vi l-am mai recomandat eu pe aici. Un medic de treaba, care se pricepe binisor la analiza tehnica pe grafice economice si este printre putinii pe care i-am auzit sa vorbeasca de criza actuala inca din toamna lui 2007 sau inceputul lui 2008. In ultima vreme am tot avut insa niste discutii contradictorii asupra deznodamantului final al acestei crize. Nu este singurul, iar de un timp am obosit sa tot incerc sa lamuresc oameni si sa schimb opinii.

Cred ca oricum, cine trebuia sa se lamureasca, s-a lamurit deja. Restul cu alta ocazie, pe alta planeta, in alt univers paralel sau intr-o alta viata. Asta este poate si unul din motivele pentru care in ultima vreme am lasat-o mai moale si pe aici. Fiecare si-a expus argumentele si in final va trebui sa vedem cum se desfasoara lucrurile pentru a aprecia valoarea analizelor facute. Cu toate acestea, imi pare uneori rau si ma mai las luat de val cu cate o replica: Este aurul un hedge impotriva inflatiei ? Si cateva din greselile pe care am incercat sa i le subliniez autorului.
Primul grafic reprezinta evolutia preturilor la consumator incepand cu anul 1720... apoi divergenta aur-dolar incepand cu anul 1979 ? Pai de ce comparam mere cu pere ? Hai sa punem graficul corect, ca sa vada omul ce influenta a avut FED asupra raportului USD-AUR si DJI-AUR in ultimul secol, nu ne pacali cu ultimii 30 de ani: Dow-Gold anii 1800-2000

Oricum am invarti-o graficele graiesc de la sine ? Ia invarte-o asa: Dacă 45% din masa monetară restrânsă (M1) ar fi aco­pe­rită cu aur - aşa cum s-a întâmplat în 1980 -, preţul aurului ar trebui să creas­c­ă la aproximativ 10.000 de dolari. Pentru a acoperi masa monetară extinsă (M2), preţul aurului ar trebui să urce chiar la 30.000 de dolari.

Aurul nu este un hedge importiva inflatiei. O spune cine ? Care piata ? FED si Ben ? Cei care prin anii 30 in timpul ultimei mari crize i-au pacalit pe toti sa accepte dolarul ca moneda de rezerva internationala in locul metalelor pretioase blocand raportul aur-usd ? Astia sunt "piata libera" ? De mizeria numita Bretton Woods ati auzit ?

Prin anii 70 celelalte tari s-au prins de pacaleala, au incercat sa cumpere aur la cursul oficial si atunci americanii au zis: teapa, decuplam dolarul de aur. Iar noi vrei sa luam de bune grafice incepand fix din anii 70 cand aurul a scapat din rahatul facut de americani si dolarul era cat pe ce sa decedeze ?

Comparam situatia americanilor de atunci cu cea de acum ? Crezi ca de data asta mai scapa ? Nema resurse energetice, nema rezerve economice, nema piete noi in fostul imperiu sovietic, datorii garla, productie doar de hartie igienica, politica de tip Weimar si nici un Volcker la orizont ? Rusinica... :)

Argintul a dat chiar azi de o noua rezistenta destul de solida la nivelul de 38,74. Sa vedem cum va reactiona ? Ghinion, a sarit la 39,5 si aurul a mai batut un nou record absolut. Apropo, argintul in caz de nevoie nu se vinde.. se cheltuie.. ;)

Fiecare lucru inchis duce la disparitie de bani din piata= deflatie ??? Iar ma intreb anii 90 saracii, cand se inchideau fabricile pe capete si inflatia urca de nebuna.. unde i-au petrecut unii oameni ? Un deceniu si gata, s-a uitat tot ? Dar chiar tot ? Ah, oti fi zicand ca atunci se facea creditare la greu, nu-i asa ? Iar Caritasul si Bancorexul nu falimentau sterilizand zilioane de cash ? Of, grea e imprimarea asta.. digitala... :)
Cum spuneam, uneori ma ia valul si mai bag cate o replica. In care sa o iau de la capat, incercand sa fac apel la logica. La logica celor care vorbesc de problema deficitelor si nevoia imprimarii continue de bani, dar nu accepta ca deznodamant pierderea valorii acestora. La cei care ne explica cum este cu resursele naturale, cu petrolul sau cu poluarea, dar a doua zi viseaza la reluarea consumului. La cei care nu pricep de fapt ca ideea de crestere economica infinita intr-un sistem finit este un oximoron. La persoane care inteleg bataia de joc la nivel inalt si modul in care cei ce alearga doar dupa profit aranjeaza lucrurile in favoarea lor, dar mai viseaza ca sistemul poate functiona in continuare la fel.

Sunt lucruri de care m-am tot lovit, incercand sa le dau autorilor propriile lor citate si demonstratii in care spuneau exact contrariul. De multe ori, exemplul pe care vi-l aminteam zilele trecute cu Hayek este edificator : “Oh, I no longer believe in all this.”. Mda, unii economisti scriu carti intregi in sprijinul unei teorii, dupa care se razgandesc. Apoi se razgandesc din nou. Sau pur si simplu uita. Ori pur si simplu ignora sau se supara pe oglinda care le tot aduce aminte ca se contrazic singuri.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

duminică, 3 aprilie 2011

De weekend - Sal Rachele

In ultima vreme am primit cateva recomandari pentru materialele lui Sal Rachele. Exista o carte in limba romana scoasa de cei de la cesan si denumita Transformari planetare. Inca n-am reusit sa o citesc, dar am vazut intre timp cateva filmulete ale aceluiasi autor. Este prezentata o perspectiva destul de interesanta apropo de transformarile prin care va trece omenirea in urmatorii ani:

Sal Rachele: 3 Parallel Earths from kedarvideo on Vimeo.


Sal Rachele on 2012 from kedarvideo on Vimeo.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

vineri, 1 aprilie 2011

Argintul - un pic de recapitulare

Articolul este foarte bun, face in partea de introducere o recapitulare despre toata povestea cu argintul pe care am urmarit-o si noi pe aici in repetate randuri, asa ca am considerat ca merita un post dedicat:
Hmmm Mar 30 2011 (2)

Nu ratati nici finalul: New Shocking Video Of The Japanese Tsunami

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.