luni, 31 mai 2010

Horoscopul burselor

Vad ca in urma articolului de ieri s-a cam lasat cu liniste. Desi lumea era initial curioasa. Probabil o fi articolul prea lung. Sau prea prost. Oricum, mai bine liniste decat scandal. Revenim azi usurel spre domenii mai cunoscute. Am tot tratat noi subiectul burselor si modul in care se fac estimarile apropo de evolutia viitoare a acestora. Desi majoritatea dintre noi avem sentimente generale in ce priveste directia corecta si modul in care vor evolua in mare lucrurile, este mai greu sa nimeresti datele exacte la care anumite evenimente vor avea loc. Tocmai de aceea au fost persoane care au incercat sa imbunatateasca metode precum analiza pe grafic si alte tehnici considerate "ortodoxe" in lumea economica cu un alt gen de estimari.

Astrologia trateaza modul in care miscarea corpurilor ceresti influenteaza activitatea umana. Pentru unii o gluma, pentru altii o chestie serioasa, se pare ca anumite sincronicitati au fost observate de cei suficient de curiosi sa le analizeze. Crawford Perspectives este probabil unul dintre cei mai cunoscuti analisti care a incercat sa combine previziunile economice cu astrologia la modul serios. Ba se pare ca estimarile sale din perioada 2007-2009 s-au situat in topul celor mai bune previziuni facute. Pentru a va face o idee, vin cu o mostra din decembrie 2008, atunci cand Crawford vorbea la CNBC despre evolutia pietelor pentru 2009:

Market Predictions from Flavian D on Vimeo.

Spunea asadar ca dupa minimul din decembrie (DJI 8400) va urma o revenire in ianuarie (DJI 9000), apoi un nou minim in martie (DJI 6500). Dupa care vom avea o revenire puternica in vara lui 2009 pana spre sfarsitul anului inainte de a cadea din nou. Pentru cei care stiu deja cum a evoluat bursa in 2009 este destul de clar ca nenea Crawford a cam avut dreptate. Si pentru ca are un istoric bun este logic sa aruncam o privire si asupra previziunilor pe care le-a facut in 2010. Adica astea:


Din cate se pare si pe anul in curs a avut in mare dreptate in ce priveste estimarea perioadelor de minim si de maxim, chiar daca cifrele atinse in perioada de varf din aprilie sunt ceva mai mari in realitate decat cele prognozate. Incepand insa din vara, trendul este destul de clar. Spuneam acum cateva zile ca perioada august va fi una fierbinte si nu doar la propriu, din cauza soarelui care si-a cam facut si el in ultima vreme de cap. Concluzia omului care coreleaza miscarile astrale cu graficele bursiere este destul de clara: During 2010 Expect as great or greater Crash than has yet been experienced!

Arch Crawford nu este singurul. Dupa cum stim bine si al nostru Horea Mihaltan are o opinie asemanatoare pe care si-a tot prezentat-o in ultimii doi ani. Iar aici vorbim de oameni care s-au distrat cu analize pe grafic la greu. Nu de bezmetici ca mine care se bazeaza doar pe sentimente, corelari sau imaginea de ansamblu. Si care urmarim bursele doar pentru a ne face o idee cand face poc sistemul. Dar pentru ca postul de azi e dedicat corelarii intre influentele astrale prin intermediul unor energii "gravitationale" mai putin cunoscute noua in acest moment si evolutia burselor, sa mai revenim cu un exemplu.

De data aceasta corelarea este facuta cu fazele lunii iar autorul ei este Steve Puetz. Se pare ca nu degeaba se zice ca oamenii o iau usor razna atunci cand e luna plina. In urma unei analize facute pe opt mari crize din istoria economica a omenirii, autorul teoriei a observat ca cele mai multe prabusiri au legatura cu astrul noptii. Mai exact, prima luna plina ce urmeaza unei eclipse solare este o perioada extrem de zbuciumata pentru economie si nu numai. Se pare ca toate cele opt crash-uri analizate de Puetz s-au situat intr-un interval de -6 la +3 zile fata de o luna plina ce a venit la maxim 6 saptamani dupa o eclipsa solara. Sansele ca acest lucru sa se intample ar fi mai mici de 1 la 127 000 in mod normal.

In articolul din linkul de mai sus se vorbeste si despre istoricul previziunilor lui Steve Puetz si de ferestrele teoriei sale. Evident, dupa aceasta introducere devenim curiosi sa aflam cand are loc urmatoarea eclipsa solara. Si care ar fi zilele cu luna plina ce vor urma respectivei eclipse. Data care ne intereseaza se pare ca ar fi 11 iulie. Asta inseamna ca urmatoarea luna plina cu "noroc" ar veni pe 26 iulie. Ceea ce se sincronizeaza foarte frumos cu teoria de mai sus care ne vorbeste de o vara fierbinte si o luna august interesanta. Bineinteles, pentru cei care mai cred in asemenea abureli. Pentru ca ceilalti, oameni normali cu capul pe umeri, le pot numi simple.. coincidente... :)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

Despre masonerie, la modul relaxat

Voiam sa mai periez nitzel materialul de mai jos inainte de a-l posta. Dar pentru ca l-am publicat partial din greseala aseara, m-am hotarat totusi sa-i dau drumul azi pentru cei curiosi. E destul de lung dar in acelasi timp prea scurt pentru un subiect asa vast, iar de impartit in capitole era cam greu. Am abordat aceasta tema pentru ca am fost acuzat ca am tratat usor superficial povestea masoneriei atunci cand vorbeam de razboiul acestora cu securistii, astfel ca revin acum cu o opinie mai extinsa asupra acestui subiect atat de controversat. Desi recunosc ca nu am studiat in detaliu impartirea, categorisirea si deosebirile intre diversele organizatii de tip masonic sau personajele care fac parte din ele, cred ca am totusi o privire de ansamblu destul de corect formata pana la un anumit nivel. De masonerie majoritatea au auzit in ultima vreme gratie filmuletelor mai mult sau mai putin "conspirationiste" care au impanzit internetul in ultimii ani. Acestea nu le fac o prezentare prea avantajoasa baietilor respectivi, iar istoria din cate se pare nu este nici ea de partea lor. Am vrut azi sa abordez intr-o nota mai relaxata acest subiect, plecand de la premisa ca omul se teme de ceea ce nu intelege. Motiv pentru care am incercat intotdeauna sa inteleg.

Conform wikipedia, francmasoneria (sau "masoneria") este o organizaţie ai cărei membri sunt infratiti prin idealuri comune morale si metafizice, prin initierea conforma unui ritual comun, prin jurămantul depus pe o carte sfantă (in general Biblia sau Coranul) si, in majoritatea ramificatiilor, de credinţa într-o „fiinta suprema", un „mare arhitect al universului". Aceasta organizatie, prezenta în majoritatea tarilor cu civilizatie de origine europeana, este impartita in obediente, ele însele impartite în loji (zise si ateliere) de câte 7-50 de persoane (uneori chiar mai multe). Masoneria este asadar o organizatie cu origine straveche, cu membri in general din randul elitelor, care de curand si-a schimbat statutul, devenind "discreta" din secreta.

Ramane totusi intrebarea clasica la care multa lume incearca sa dea raspunsul. Ce este masonii si ce vrea ei ? In ce masura poate fi considerata aceasta asociatie sau fratie o religie si care este scopul membrilor sai. Se spune despre acestia ca se folosesc in mod frecvent de simboluri si anumite ritualuri. Asemanator intr-un fel cu modul in care crestinii folosesc crucea, icoanele, rugaciunea sau sfintitul apei. Adica puterea gandului si spiritului asupra materiei. Masoneria permite membrilor sa urmeze traditiile religiilor din care fac parte. Dar mai foloseste la randul ei si alte simboluri, ritualuri proprii sau mijloace de amplificare a energiei mintii si sufletului. Prin magie sau misticism si tehnologii mai mult sau mai putin intelese de cei neinitiati, in genul geometriei sacre sau alchimiei.

Se aseamana astfel si membrii ei isi impartasesc de multe ori soarta cu vechile religii asa-numit pagane de catre crestini si cu vrajitoarele arse pe vremuri pe rug de inchizitie. Ale caror palide si generatoare de zambete urmase, lipsite in marea majoritate a cazurilor de adevarate puteri sau intelegere, sunt omidele din zilele noastre. Masoneria se mai suprapune in anumite locuri si cu alchimia, unii membri studiind tainele maestrilor din legende care stiau sa supuna elementele, sa transforme energiile si sa vada dincolo de granitele dintre materie si spirit. Ale caror secrete au mai fost pastrate in oarecare masura in zonele in care au predominat filozofiile si spiritualitatea orientala, mult mai deschisa la nou si mai toleranta la diversitatea credintelor decat religiile crestine sau islamice.

La capitolul teorie, crestinii ii acuza pe masoni de o gama larga de lucruri. In principiu de prea mult libertinism si materialism, desi sunt cazuri in care se afirma ca ar sluji pur si simplu fortele raului. Masonii acuza crestinii de prea multa dogma, lipsa de ratiune si conservatorism. Intr-un fel, ambele tabere au dreptate. Tot la nivel teoretic, ambele tabere cauta lumina si vor binele omenirii. In practica, iubirea, adevarul si intr-ajutorarea, atat la masoni cat si la crestini, lipsesc de prea multe ori. Avem pe de o parte preoti sau chiar cardinali acuzati de pedofilie, abuzuri sau ascunderea acestora. Iar vaticanul nu a dus nici el lipsa de lux sau de istoria plina de crime din timpul evului mediu. Avem pe de alta parte masoni acuzati ca si-ar fi utilizat cunostintele si influenta pentru manipularea oamenilor. Pentru preluarea controlului omenirii in special in ultimul secol cu ajutorul bancilor si banilor, in scopul exploatarii sau dezvoltarii propriilor afaceri.

La noi in tara, pe langa BOR, mai exista niste luptatori aprigi contra masoneriei. Desi impartasesc pe alocuri idei comune cu acestia in ce priveste ezoterismul, conceptul de reincarnare sau alte aspecte ale spiritualitatii condamnate de crestinism. Dar din punctul de vedere al unor crestini, putem spune ca MISA e un fel de masonerie adresata clasei de jos. Nu sunt deloc vazuti cu ochi buni pentru ca preiau multe din ideile vehiculate de acestia in "vremurile bune" ale masoneriei. Insistand asupra libertatii si evolutiei proprii a omului, bazandu-se pe ezoterism si introspectie, dar lasand totusi la o parte interesele materiale care au stricat masoneria in ultima vrme.

Este insa o asociatie prea "verde", infiintata "pe genunchi" de numai cativa ani de catre un "maestru" auto-didact inteligent. Dar lipsit prea multa vreme de mijloace moderne si surse sigure de informare, cu unele traume nevindecate de pe vremea comunistilor si cu o gandire inca tributara dogmelor religiilor clasice. Este astfel lipsita de multe ori de cunostintele avansate disponibile masonilor si evident de puterea economica sau politica a acestora. Din pacate de multe ori aceste cunostinte sunt inlocuite de filmulete si materiale pline de negativism sau speculatii care, in loc sa ajute, creeaza mai mult teama si dezinformare in ciuda dorintei realizatorilor de a face un bine. Se pare ca au fost insa un ghimpe destul de serios daca masonii s-au deranjat sa le faca praf atat renumele in presa cat si liderul prin asa-zisa justitie romana. Care l-a declarat nevinovat la patru ani dupa ce justitia suedeza realizase deja asta, timp in care campania media impotriva sa bazata pe presupusele acuzatii a continuat.

Lasand totusi MISA la o parte, sa revenim la problema in cauza. Ce propovaduieste biserica stie aproape oricine. Iar ce scopuri are masoneria, cel putin la nivel teoretic, putem afla de pe site-uri in genul celui al MLNR. Raman bineinteles niste intrebari neraspunse in urma lecturii respectivelor materiale. Clasica diferenta intre teorie si practica, care spuneam si mai sus ca se aplica si in cazul altora. Prima problema ar fi separarea de restul omenirii si secretele pe care le-au practicat. Intr-o lume crestina, in care de multe oricine era diferit trebuia eliminat, acest lucru era oarecum de inteles. Sa zicem ca ar fi de inteles si elitismul sau superioritatea, poate uneori chiar neintentionate. Explicate de simplul fapt ca cei cu un grad ridicat de cultura, deschidere si suficienta libertate in gandire pentru a privi detasat la modul de abordare al religiilor clasice, provin de obicei din familii instarite.

Este mai greu de explicat insa imixtiunea in viata politica, desi in mod teoretic majoritatea lojilor nu permit asa ceva. E mai greu de explicat faptul ca masonii promoveaza egalitatea de sanse pentru cei de religii sau sexe diferite, dar numai barbatii sunt admisi in multe dintre loji, in ciuda faptului ca in ultima vreme au aparut si unele feminine sau mixte. Este mai greu de explicat faptul ca unii masoni au suprimat deseori dreptul la libertatea de exprimare si cunoastere a semenilor lor, atunci cand interesul propriilor afaceri a fost prioritar. Este mai greu de explicat faptul ca acum, cand au ajuns sa aibe in mare parte lumea bazata pe democratie si stiinta pentru care luptau secolele trecute, multe din secrete inca sunt bine pazite.

Stiu ca lumea este inca tematoare. Ca dezvaluiri de genul celor cum ca nu am fi singuri in acest univers ar duce pe unii cu gandul la povestile cu reptilieni. Care e posibil sa fi existat si sa se fi amestecat in istoria planetei noastre, dar care cel mai probabil nu sunt singura rasa ce s-a amestecat in povestea genezei umanitatii. Cel mai probabil, in infinitatea universului exista, la fel ca si in cazul propriei noastre planete, o multime de civilizatii si rase. Unele mai dezvoltate si mai pozitive, altele mai inapoiate si manate de interese mai putin benefice. Evolutia are loc insa atat in plan material, cat si in plan spiritual. Iar din cate se pare, masoneria a avut de-a lungul timpul acces la o gama mai larga de cunostinte in acest sens si o disponibilitate sau curiozitate mai mare in a le cerceta. Este motivul pentru care iau cu un gram de sare afirmatiile unor oameni aparent de bun simt, dar care mai cred inca in faptul ca lumea se imparte doar in alb si negru sau in ingeri si diavoli.

Lasand insa la o parte campania exterioara facuta impotriva lor, la capitolul promovare pe internet mai pierd puncte si din alte motive. Din interactiunile personale cu masoni declarati sau nu de pe forumuri, am observat insa ca aceasta "discretie" si jocul cu adevarul au devenit la multi o a doua natura, un "defect profesional" ca sa zic asa. Replicile contin mai mult perdele decat ajutor real dat partenerilor de discutii aflati in cautarea adevarului asa cum pretinde traditia masonica. Pur si simplu se simt bine in pielea "omului superior" care a beneficiat de cunostinte greu de inteles "profanilor" si cu timpul ajung sa abuzeze de acest sentiment. Sunt constient ca folosite intr-un anumit context, aceste impunsaturi au rol de catalizator, indemnand adevaratii curiosi sa mearga mai departe. Dar cand impunsaturile si dezinformarea devin regula, orice incercare de dialog sau urma de incredere sunt reduse treptat catre zero. Chiar si in cazul unui interlocutor rabdator si dispus sa acorde multiple sanse unui asemenea personaj de tip troll, dar altfel inteligent si documentat.

Isi fac rau astfel singuri, pentru ca adevaratii cautatori de lumina si libertate, manati de o dorinta sincera de a face bine, care pe vremuri gaseau motive bine intemeiate de a intra in "fratie" ajung astazi sa se fereasca de ei. Fac rau uneori si ideilor pentru care alta data luptau si pe care lumea le dezaproba doar pentru ca sunt asociate cu masoneria. Filme precum cel pe care il puneam zilele trecute si care prezinta anumite informatii cunoscute de multa vreme de masonerie, dar ignorate de religiile clasice, ajung acum sa fie privite cu suspiciune. Doar pentru faptul ca elementele prezentate acolo, desi unele dintre ele cat se poate de reale si corecte, au legatura cu afirmatii, documente sau tot mai cunoscutele "simboluri" masonice.

Concluzia amara ar fi ca daca masoneria a reusit sa-si realizeze o parte din vechile idealuri pozitive pentru indeplinirea carora a "infiltrat" destul de bine conducerea BOR si politica, in acelasi timp a fost la randul ei infiltrata de afaceristi si profitori. Care au lasat la o parte intentiile odata nobile care ii manau in lupta pe pasoptisti si evolutia spirituala, urmarindu in schimb doar interese materiale. De aici si greutatea in a da un verdict. Inainte de a rezolva problemele omenirii asa cum afirmau odata ca au drept tel, ar trebui sa mai faca un pic de ordine in ograda proprie. Si asa au o imagine proasta cauzata de faptul ca religia majoritara ii anatemizeaza de secole. Pe langa preconceptiile clasice legate de modul de gandire, mai au acum de raspuns si la probleme reale privind modul in care unii membri inteleg masoneria sau rolul acesteia.

Intr-un fel, ajunsi acum in multe pozitii cheie, masonii de azi au luat locul regilor si cardinalilor de ieri la conducerea lumii. Sunt putini, dar influenti, pentru ca au invatat de-a lungul secolelor ca e mai bine sa stea in umbra si sa lucreze departe de ochii celor care nu inteleg de obicei cum merg lucrurile. Din pacate, de multe ori ajung in postura de a uita ca puterea corupe. Ca odata cu mostenirea si cunostintele secrete primite vine si mare responsabilitate. Sau cum se spunea intr-un citat clasic: "With great power comes great responsibility."

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

duminică, 30 mai 2010

De weekend

Un alt unghi din care se poate privi istoria umanitatii. O noua incercare de a zgaria suprafata realitatii pentru a putea observa icebergul care incepe sa iasa la lumina. Introducerea pentru incepatorii curiosi sau recapitularea pentru cei familiarizati cu astfel de idei:

Setting History Free: Graham Hancock & David Wilcock



P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

vineri, 28 mai 2010

V for Vendetta

Pentru ca mi-am adus aminte de el, l-am revazut aseara si mi s-a parut de zece ori mai bun decat atunci cand l-am vizionat prima data.

The truth is...there is something terribly wrong with this country isn't there ?



Remember, remember, the fifth of November
The gunpowder treason and plot
I know of no reason why the gunpowder treason
Should ever be forgot...

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

Stiri pe scurt

Trei bucati mai deosebite avem si azi. Stiti ca-mi place mie cifra trei.

Prima ar fi despre revenirea economica. Pusesem si ieri un link, dar am considerat necesar sa-i acordam un pic de atentie suplimentara. Ziceam de faptul ca unora le place sa stea cu capul in nisip, pentru a putea ignora realitatea din jurul lor. Avem 25 de intrebari pentru cei care mai cred ca "revenirea economica" e reala. Eu le-am citat doar pe primele zece, restul le gasiti la urmatorul link:

25 Questions To Ask Anyone Who Is Delusional Enough To Believe That This Economic Recovery Is Real

#1) In what universe is an economy with 39.68 million Americans on food stamps considered to be a healthy, recovering economy? In fact, the U.S. Department of Agriculture forecasts that enrollment in the food stamp program will exceed 43 million Americans in 2011. Is a rapidly increasing number of Americans on food stamps a good sign or a bad sign for the economy?

#2) According to RealtyTrac, foreclosure filings were reported on 367,056 properties in the month of March. This was an increase of almost 19 percent from February, and it was the highest monthly total since RealtyTrac began issuing its report back in January 2005. So can you please explain again how the U.S. real estate market is getting better?

#3) The Mortgage Bankers Association just announced that more than 10 percent of U.S. homeowners with a mortgage had missed at least one payment in the January-March period. That was a record high and up from 9.1 percent a year ago. Do you think that is an indication that the U.S. housing market is recovering?

#4) How can the U.S. real estate market be considered healthy when, for the first time in modern history, banks own a greater share of residential housing net worth in the United States than all individual Americans put together?

#5) With the U.S. Congress planning to quadruple oil taxes, what do you think that is going to do to the price of gasoline in the United States and how do you think that will affect the U.S. economy?

#6) Do you think that it is a good sign that Arnold Schwarzenegger, the governor of the state of California, says that "terrible cuts" are urgently needed in order to avoid a complete financial disaster in his state?

#7) But it just isn't California that is in trouble. Dozens of U.S. states are in such bad financial shape that they are getting ready for their biggest budget cuts in decades. What do you think all of those budget cuts will do to the economy?

#8) In March, the U.S. trade deficit widened to its highest level since December 2008. Month after month after month we buy much more from the rest of the world than they buy from us. Wealth is draining out of the United States at an unprecedented rate. So is the fact that the gigantic U.S. trade deficit is actually getting bigger a good sign or a bad sign for the U.S. economy?

#9) Considering the fact that the U.S. government is projected to have a 1.6 trillion dollar deficit in 2010, and considering the fact that if you went out and spent one dollar every single second it would take you more than 31,000 years to spend a trillion dollars, how can anyone in their right mind claim that the U.S. economy is getting healthier when we are getting into so much debt?

#10) The U.S. Treasury Department recently announced that the U.S. government suffered a wider-than-expected budget deficit of 82.69 billion dollars in April. So is the fact that the red ink of the U.S. government is actually worse than projected a good sign or a bad sign?

A doua stire este despre banci. Vesnicele banci. Uite asa ajungem iar la cuvantul ala urat care incepe cu F si ii sperie pe unii.

Nicolae Cinteza: O banca din sistem se afla intr-o situatie riscanta la sfarsitul lui 2009
O banca din sistemul bancar romanesc se afla intr-o situatie riscanta din punct de vedere prudential la sfarsitul anului trecut, aceasta avand active de calitate slaba si un capital mic in functie de riscurile asumate, potrivit lui Nicolae Cinteza, directorul directiei de supraveghere din BNR. De asemenea, alte patru banci se aflau intr-o pozitie vulnerabila.

Pozitia celor cinci banci a fost determinata pe baza "efectului de parghie", care este raportul dintre capitalurile proprii si volumul activelor detinute.

Nicolae Cinteza a precizat ca nivelul acestui indicator pentru banca aflata in situatie riscanta era de 3,98%, sub nivelul adecvat de 4%, iar in cazul celorlalte banci acest indicator era de sub 5%.
Mda, asta e stirea. Doar nu va asteptati la transparenta. Sau la ceva nominalizari. Dar asta nu ne impiedica sa ne dam cu parerea. Si sa facem cateva incercari la ghici. De Volksbank am tot vorbit noi pe aici. La cat de campioni au fost in perioada creditarilor, cred ca si BRD ar putea candida lejer. Restul locurilor le putem imparti echitabil intre greci si austrieci. Un BCR, BancPost sau Alpha imi vin in cap la prima strigare. Daca aveti careva informatii mai sigure, dati un semn.

A treia stire e una mai deosebita. Nu pentru ca astfel de materiale n-ar fi destule pe net. Ci pentru ca de data aceasta povestea apare in mass-media oficiala. Cea care se fereste de a aborda astfel de subiecte etichetate drept "conspirationiste" de cele mai multe ori.

Cercetatorul Andrew Marshall despre Grupul Bilderberg
Jim Tucker, unul dintre cei mai neobositi "vanatori" ai bilderbergilor, a spus urmatoarele despre selectul grup al elitelor occidentale: "poate ca Dumnezeu a creat Universul, dar, in privinta planetei Pamant, mesajul Clubului Bilderberg catre Dumnezeu este simplu: multumim, dar mai departe avem noi grija"*. Mai multe surse au anuntat ca saptamana viitoare ar putea avea loc cea de-a 58-a intalnire a Bilderberg Group, in localitatea spaniola Sitges, in apropiere de Barcelona. Andrew Marshall, cercetator in cadrul Centre for Research on Globalization, vorbeste pentru HotNews.ro de "fenomenul" Bilderberg.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

joi, 27 mai 2010

Inflatie sau faliment ?

Asta e intrebarea. Pe care mi-am pus-o din nou in urma lecturii unui articol al lui Dan Selaru. Care ne prezenta sase moduri de a scapa de datorii. Două, de fapt. Dupa ce ieri concluziona in urma unui simplu calcul ca ne trebuie o creştere de 21 de procente doar ca să nu ne mai împrumutăm în plus. Aceeasi crestere vesnica la care viseaza unii si despre care spuneam ca ar trebui sa fie recunoscuta drept ceea ce este de fapt, adica o boala.

Revenind insa la intrebarea de care ziceam. Avem de ales asadar intre inflatie si faliment. Isarescu a inflationat pe vremea lui Petre Roman, Vacaroiu sau Stolojan fara nici o jena. Ca acum ii forteaza mana FMI-ul datorita expunerii bancilor straine pe creditele in valuta e alta poveste.

De aceea, privind in urma, acum un an si jumatate as fi pariat pe prima varianta. Spuneam in ianuarie 2009 ca ma astept ca Isarescu sa dea drumul la tiparnita pentru a finanta gaura din economie. Nu m-am inselat atunci prea tare in privinta situatiei economice, insa nu aflasem inca pe vremea aceea ca Romania este si ea "too big to fail". Spuneam pe vremea cand multi luau criza drept o gluma proasta si acordul FMI nici macar nu era pus in discutie, ca sper sa nu puna Isarescu botul la vrajelile si presiunile din afara. Imprumuturi FMI dupa ce ca deficitul e varza, cu care sa pompeze apoi bailouturi aiurea in banci straine care ne-au jumulit de comisioane mari atatia ani si acuma se dau ranite. Din pacate, nea benerel a facut exact ceea ce speram sa nu faca. Ba mai mult, impreuna cu clasa politica aflata in plina campanie electorala, au si ascuns oamenilor adevarul timp de mai bine de un an.

Trebuie sa vedem asadar cine cedeaza prima data. Firmele si bugetele de stat care vor falimenta si vor face poc. Sau politicienii si bancile centrale care vor incepe imprimarea de hartie igienica si distribuirea ei direct catre populatie in stilul Romaniei anilor 90. Pana acum atat americanii cat si europenii au cedat in fata datoriilor cu cate un TARP. Banii aia n-au prea ajuns insa la populatie, fiind inghititi de gaurile negre din sistemul financiar. Asadar e putin probabil sa mai apucam inca o inflationare precum cea de pe vremea lui Petre Roman, Stolojan si Vacaroiu. Scenariul cu cele mai mari sanse in acest moment este faliment general al sistemului, asa cum era sa avem in toamna lui 2008. Va veni cel mai probabil momentul in care bancile si banii electronici vor deveni istorie ca sistem de tranzactionare si schimb. Iar atunci putinele hartiute igienice ramase in buzunarul oamenilor ori in saltelele batranilor vor deveni si ele in scurt timp numai bune de aprins focul.

Ce-mi place insa este faptul ca acum se vorbeste destul de lejer despre falimentul Romaniei. Cand mai acum doua-trei luni cei care discutam despre asa ceva era priviti drept pesimisti notorii. Iar acum un an eram catalogati de-a dreptul bezmetici. Pentru ca in acest moment sa putem considera discutiile despre falimentul Romaniei drept maruntis, cand avem exemple de genul acesta:

Germany prepares for worst in euro zone crisis

"(Reuters) - Germany's push for an orderly insolvency process for indebted euro zone states suggests Berlin is assuming the worst: that one of its peers -- most likely Greece -- will default on its debt repayments."

Asa cum explicam in articole mai vechi, pana la urma este irelevant care din cele doua variante o alegem, pentru ca in final deznodamantul va fi acelasi. Atunci cand se ajunge la extreme inflationiste sau deflationiste, sistemul inceteaza sa mai functioneze. Si daca dati un click pe linkul acesta, o sa vedeti primul comentariu la textul din octombrie anul trecut. In care cititorul respectiv credea ca dramatizez situatia in cazul euro. Pentru ca pe vremea aceea lumea nu aflase inca de faptul ca Grecia e la un pas de faliment, iar majoritatea nu credeau ca europenii vor incerca si ei un bailout de un trilion. Si nu voiau sa priceapa faptul ca euro e pana la urma si el tot o hartie igienica la fel ca dolarul.

Stiu ca lumea trebuie luata cu binisorul. Lucrurile explicate treptat. Informatia data cu lingurita. Pentru ca altfel socul e prea mare. Iar lumina prea brusca poate duce la orbire. In special pentru strutii care au stat atata timp cu capul in nisip. Cu ochii in televizor, in presa oficiala si in manualele scolare. Care le prezinta lumea si modul in care aceasta functioneaza intr-o cu totul alta culoare. Am incercat la randul meu sa am mai multa rabdare. Sa iau lucrurile pas cu pas, sa le explic logic si sa lamuresc pe cei care vor sa priceapa. Insa am si eu limitele mele. De aceea imi dispare uneori motivatia sau imi piere pur si simplu cheful de a-mi bate capul cu unii oameni. Motiv pentru care imi cer scuze pentru inevitabilele iesiri in decor si schimbarile de ton pe care uneori le mai fac pe aici. In ciuda a ceea ce cred unii, voi continua sa contribui atat cat pot pentru a crea o lume mai buna si sa raman un optimist, asa cum am tot repetat de nenumarate ori.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

miercuri, 26 mai 2010

Noutati si comentarii

Dupa cum ati observat weekend-ul prelungit de saptamana aceasta s-a tot preungit la mine si uite asa am avut cateva zile mai lejere in care am preferat sa stau mai departe de net. Am zis sa mai dau totusi un semn de viata, ca sa nu creada lumea ca am disparut de tot.

Am asistat zilele acestea la niste miscari foarte interesante pe burse. Ma uitam de curiozitate pe istoric. Maximul atins de BET-Fi a fost de 34.000 pe 2 aprilie iar valori sub 20.000 n-am mai avut din august anul trecut. Acum fix o luna mai aveam inca valori peste 30.000. Minimul de saptamana aceasta a fost pe la 17.850. Adica aproape la jumatate din valorile de luna trecuta. Trebuie sa recunoastem ca a fost o calatorie spectaculoasa. Americanii au incercat si ei marea cu degetul la sfarsitul saptamanii trecute, cochetand cu bariera de 10.000 pe DOW. Intre timp pareau ca au revenit la sentimente mai "verzi". Dar la finalul zilei de azi ne-au facut o surpriza placuta inchizand sub bariera psihologica respectiva.

Asa cum am mai mentionat si eu de cateva ori, estimarile realiste spun ca vom ajunge undeva pe la jumatate din minimele atinse in 2009 inainte ca aceasta "criza" sa se incheie. Adica SP pe la 3-400, DOW pe la 3-4000 si Bet-Fi la fel. Asta daca nu face sistemul poc si/sau nu ne loveste hiperinflatia pana atunci ca in graficul de care am vorbit. Evident ca pe traseul descendent vom mai avea momente de franare. Cea mai tare frana a fost insa trasa vara si toamna trecuta. Cand dupa aproape doi ani de scaderi a fost oprita coborarea timp de luni bune. Pana in primavara asta, cand bursele au reinceput sa o ia in directia indicata de realitatile economice. Se pare insa ca luna august 2010 va deveni una fierbinte. Nu doar din punct de vedere activitate solara, desi nici acolo nu sunt tocmai calme lucrurile.

Celor interesati de urmarirea mai usoara a principalilor indicatori economici le recomand un toolbar pe care il folosesc si eu de cateva zile si care poate fi gasit AICI. Este destinat firefox si se descarca gratuit. In meniu pot fi adaugate atat cursuri valutare cat si principalii indici bursieri din tara sau strainatate, actualizarea facandu-se destul de rapid.

Tot din cauza ca zilele acestea am avut un alt program decat de obicei, am ajuns sa casc gura si la tembelizor mai mult decat o fac in mod obisnuit. Sa vad cum toata lume dezbate masurile care ar trebui luate in cazul actualei "crize" si ce ar trebui statul sa faca in aceasta situatie. Ca o concluzie generala, pe langa manipularile despre care am mai discutat eu pe aici, ar fi ca putem asista la multa naivitate si discutii inutile. Chiar si atunci cand oamenii care dezbat problemele respective par manati de bunavointa si o dorinta reala de a schimba in bine lucrurile. Si cum ar putea oare sa fie altfel ? Chiar si putinii politicieni de buna credinta urmeaza pana la urma sfaturile unor economisti "recunoscuti" cu diploma la mana si "experienta" in domeniu. Aceiasi profesori de la ASE, bancheri, nobelisti, bener-isti sau alti "isti" de care ziceam ca saracii nu mai inteleg de multa vreme ce se intampla cu economia.

Asta nu-i impiedica in schimb sa-si dea cu parerea. Sa dea sfaturi sau sa consilieze politicienii care cred ca ascultand de ei vor reusi sa "faca ceva" ca sa "scoata tara din criza". E cazul clasic in care cei care se pricep mai putin sunt primii la dat sfaturi. Se intampla si in presa sau in lumea blogurilor economice. De exemplu primii care s-au grabit sa dea sfaturi in urma anuntului de taiere a pensiilor si salariilor au fost baietii veseli de la hotnews. Dan Popa care in ciuda unor pamflete excelente, repeta pana acum cateva luni ca "revenirea" economica internationala e dupa colt. Khris care in ciuda unor grafice excelente, ne explica la inceputul anului cum sa ne impartim portofoliul pe BVB. Stoica Emil care in ciuda unor articole in general de bun simt, afirma in iarna ca el nu crede in recesiunea de tip W.

Ce sa mai zicem, astia sunt si cu astia defilam. Sunt genul de oameni care chiar cred ca stiu ce trebuie facut. Si lumea ii baga in seama, ca doar sunt "economisti" recunoscuti. Se baga in fata si apar in mass-media, in timp ce unii precum cei din documentarul MELTUP sunt in continuare ignorati. Nouriel Roubini a fost si el zilele acestea pe la noi. Fiind privit mai mult ca un excentric si un pesimist de baietii veseli: Câteva vorbe despre Nouriel Roubini. Este totusi ascultat ceva mai atent decat sunt altii care au incercat sa spuna lucrurilor pe nume. Desi asa-zisul pesimism al lui Roubini e o naivitate usor coafata. Intr-un scenariu cu adevarat optimist, vom depasi cu mult estimarile respective.

Unii oameni renunta greu la ideile ce le-au fost inoculate ani de-a randul si care inca le sunt inca repetate in multe din mediile de informare oficiale sau neoficiale. Asist pe forumuri la dezbateri despre bugetari vs privati, democratie vs meritocratie, impunerea vointei majoritatii asupra minoritatii si altele de genul. La ce ar trebui sa faca statul, de unde ar trebui taiat si unde ar trebui sa se "impulsioneze" pentru a se obtine mult-ravnita "revenire" si crestere. Desi in mod logic ar fi sa ne gandim la cum sa minimizam statul si rolul acestuia. Astfel incat votul si puterea majoritatii asupra minoritatii sau redistribuirea contributiilor sa devina o non-problema. Iar asa-zisa "normalitate" a vesnicei cresteri la care viseaza unii sa fie recunoscuta drept ceea ce este de fapt, adica o boala.

In final, sa incheiem totusi pe un ton vesel. Am un amic ce lucreaza intr-o banca (inca) mare si care a fost destul de nemultumit in ultima vreme de situatia de la servici. In ciuda sentimentelor mele repetat declarate apropo de banci, inteleg ca e o perioada destul de trista pentru angajatii din acest domeniu. Amicului i-a fost de curand propusa o "avansare". Sa treaca de la departamentul acordari credite la cel de recuperari creante. Din cauza schimbarii raportului de activitate intre cele doua domenii ca sa zic asa. El nu e insa foarte convins ca ar vrea sa faca pasul respectiv si asta a devenit inca un motiv de stres. Ce este vesel la povestea asta ? Un banc pe care l-am auzit de curand pe aceasta tema:
La mine au venit la usa doi tinerei sa ceara restantele, ca daca nu ma executa silit. I-am intrebat daca au dosarul meu in original – il aveau.

Am facut ce ar fi facut orice om normal, mi-am hranit pestii cu ei 6 luni, iar din economia de mancare la pesti am achitat restanta la banca.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

sâmbătă, 22 mai 2010

De weekend

Weekendul acesta avem un interviu cu Charles Eisenstein pentru documentarul Money & Life:

Money & Life trailer from StormCloud Media on Vimeo.

Interviul de care spuneam este un pic mai lung, dar merita vazut. Am mai discutat noi aici despre cartea “The Ascent of Humanity“, de acelasi autor. Multumiri lui paimei pentru link.


Charles Eisenstein from StormCloud Media on Vimeo.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

vineri, 21 mai 2010

Alternative energetice - experimente: recapitulare

Episodul 19 al seriei alternativelor energetice inceputa aici. Explicam in episoadele trecute conceptul de EROEI, de bani ca simpla eticheta a produselor obtinute cu ajutorul energiei, ca si de relatia dintre randament si cost. Am trecut apoi la variantele oficiale incercand sa atrag atentia asupra capcanelor subventiei, plimbatul costului energetic si furatul propriei caciuli. Am continuat cu alte aspecte ale problemelor energetice ce apar dupa momentul producerii acesteia, anume transportul si stocarea. Dupa nitzica teorie, am trecut sa detaliem problema stocarii in cazul bateriilor din autoturismele electrice, vorbind despre fabricarea si despre incarcarea acestora. Am adaugat apoi cateva completari si lamuriri la cele deja discutate, pentru ca ulterior sa trecem la un studiu de caz in ce priveste eolienele. Spuneam apoi in articolul dedicat hidrogenului despre faptul ca am devenit la un moment dat pasionat de experimentari pe tema aceasta.

Am pus apoi doua semi-interviuri. Primul este scris de Sebastian Popescu de la exclusivnews.ro si al doilea de Dan Dumitru de la energielibera.net carora le multumesc si pe aceasta cale. Acestea le-am folosit doar ca introducere la experimentele realizate de mine. Pentru ca erau deja prezentate intr-un limbaj usor accesibil informatii pentru cei fara cunostinte tehnice avansate. In momentul de fata lucrez la modificarea generatorului de care se vorbea in ultimul articol si care apare in unul din filmulete. Cam intr-o saptamana sper sa fie gata. Tot zilele astea trebuie sa-mi vina un PWM digital care se leaga la PC si genereaza teoretic orice forma de unda am nevoie. Voi reveni cu noutati in momentul in care incep experimentarile si cu ele. Am tot primit in ultima vreme oferte de ajutor sau colaborare din tara si din Brasov, deci cu cat mai multa lume interesata cu atat mai bine.

Pana atunci sa recapitulam un pic ce a fost prezentat in articolele respective. Explicam in episoadele anterioare ca din 1 litru de apa se obtin cam 1800 litri de amestec gazos hidrogen-oxigen, iar cele mai bune generatoare de gaz din comert obtin in general 1LPM cu 150W energie electrica. La fel ca si benzina, hidrogenul se poate amesteca cu aer pentru un consum mai redus de carburant in functie de necesitati. HHO merge lejer in amestec de 20:1, iar in cazul hidrogenului de calitate superioara se ajunge chiar la amestecuri de 80:1 fara probleme. In cazul acesta un debit de 100LPM ar fi suficienti pentru toata plaja de turatii unui motor mic de 1400cmc, iar un relanti s-ar putea obtine cu mult mai putin. Se poate estima astfel un "consum" de apa intre 1 si 3 litri pe ora. Am pus in ghilimele "consum" deoarece prin arderea hidrogenului si recombinarea lui cu oxigenul, rezulta apa pe teava de esapament. Care se poate recupera si recircula in mare parte, exceptand cea care se pierde prin evaporare.

Consumul de apa si randamentul difera insa din mai multe motive. Se recomanda de exemplu folosirea electrozilor din inox de calitate superioara 316L care contine si molybden, in locul clasicului 304L din care se fac chiuvetele de bucatarie si care contine doar un amestec de Nichel-Crom. Cu aceeasi cantitate de energie se produce mai mult gaz si totodata gazul produs este de calitate superioara.

Astfel lamurim si problema celor care ma intrebau despre chimia reactiei. Este vorba de H2O adica apa. Molecula de apa se sparge si rezulta atomii de hidrogen si oxigen. Acestia se recombina, obtinandu-se H2 si O2. La "arderea" hidrogenului are loc fenomenul invers. Atomii de hidrogen se despart si se recombina cu cei de oxigen, rezultand apa in urma reactiei. Mai apare insa o diferenta in calitatea gazului. Asta deoarece există doi izomeri de spin ai moleculei de hidrogen care diferă prin spinii relativi ai nucleului. În forma de ortohidrogen, spinii celor doi protoni sunt paraleli si formează un triplet; în forma de parahidrogen, spinii sunt antiparaleli si formează un singlet. La temperatură si presiune standard, hidrogenul gazos conţine 25 % parahidrogen şi 75 % ortohidrogen („starea normală” a hidrogenului).

Proportiile în care se găsesc orto si parahidrogenul depind de temperatură, dar forma orto este excitată si are o energie mai mare, deci este instabilă si nu poate fi purificată. De aceea am tot pus accentul pe productie on-demand si consum imediat. În anii '50, Simon Ruskin, un cercetator american în domeniul rachetelor, a realizat cã parahidrogenul poate fi convertit în ortohidrogen (cu stare energeticã mai înalta), prin rezonantã magneticã sau stimulare (proprietate a câmpului magnetic de a schimbã momentul de spin al moleculei de hidrogen). Aceasta creste foarte puternic energia atomului si reactivitatea generalã a combustibilului si prin aceasta eficienta combustiei. Pentru acest lucru, lui Ruskin i-a fost acordat patentul US 328868 pentru descoperirea sa. În 1952, dr. Felix Block de la Universitatea Stanford si dr. Eduard Purcell de la Universitatea Harvard le-a fost acordat Premiul Nobel pentru lucrãrile lor privind rezonantã magneticã. Din acest motiv s-a tot incercat ca si metoda empirica utilizarea de magneti pentru a imbunatati proprietatile combustibililor clasici, adica hidrocarburile ce contin si atomi de hidrogen in componenta lor.

Lasand la o parte eficienta unor astfel de metode cel mult discutabile, ideea obtinerii unui hidrogen de calitate prin electroliza si rezonanta ramane valabila. Calitatea este data atat de componenta electrozilor cat si de atingerea rezonantei cu ajutorul unui PWM calibrat pe celula respectiva. Pe langa asta, in reactia chimica mai intervine si electrolitul. Acesta ajuta la o mai buna circulatie a curentului prin apa. Ati mai auzit probabil ca pentru asta se pot folosi substante banale, precum otetul, sarea sau bicarbonatul. Acestea nu au rezultate prea bune, ba sarea e chiar periculoasa pentru ca se descompune si genereaza clor gazos. In schimb se poate folosi cu rezultate mult mai bune NaOH sau KOH. Eu am folosit NaOH adica soda caustica deoarece la noi se poate gasi in orice metchim asa ceva. Se comporta bine si nu ataca nici peretii de polietilena sau plexiglas din care am construit carcasa celulelor.

Trecand acum la randament. Asa cum observau cei care comentau la postarea precedenta, acesta nu este foarte stralucit. Randamentul obtinut pana in acest moment este unul de aproximativ 25% iar EROEI e chiar mai slab de atat. Pentru ca la EROEI intra la socoteala si costul celulei, durata de viata a motorului sau intretinerea necesara. Exista intr-adevar teorii care afirma ca in momentul reactiilor chimice se poate obtine un aport de energie din mediul extern, printr-un mod mai putin inteles in acest moment de stiinta actuala. Asta ar insemna ca ansamblul respectiv sa aiba un COP supraunitar. Chiar si in acest caz, energia suplimentara rezultata prin acest transfer ar trebui sa fie suficient de mare pentru a amortiza costul ansamblului care o furnizeaza.

Pentru ca altfel ne intoarcem la aceeasi problema pe care o avem cu panourile solare sau eolienele care transforma si ele energia mediului inconjurator in energie electrica. Anume un EROEI prea mic pentru a deveni cu adevarat o sursa buna de energie. Experimentele pe care le-am facut au fost realizate tocmai pentru a vedea in ce masura afirmatiile respective pot fi verificate si daca da, atunci cat de departe se poate ajunge pe calea aceasta. Pentru ca si daca nu putem considera jucariile respective drept surse de energie, se pot obtine unele rezultate interesante. Avand in vedere randamentul slab al unui motor clasic pe benzina sau poluarea produsa de acesta, este suficient loc de imbunatatiri. Deci ideea a fost pana la urma o simpla curiozitate pe care m-am gandit ca s-ar putea sa o aiba si altii, motiv pentru care am dorit sa impartasesc pasii urmati si rezultatele obtinute.

Pentru cei curiosi de replicarea experimentelor respective, in urmatorul episod voi discuta despre constructia unei asemenea celule de electroliza. Cu materialele implicate, scheme de constructie, costuri, mod de asamblare, diverse modele si metode. Pana atunci pe langa topicul de pe softpedia care este destul de stufos, se poate citi documentul de AICI. Este un fel de ABC al HHO prin metoda Bob Boyce. Exista AICI si o varianta in limba romana. Traducerea cam schioapata, nu e realizata de mine, dar pentru cei care se descurca mai greu cu engleza e suficient.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

miercuri, 19 mai 2010

Alien vs Predator

Astazi adaug inca unul din rarele mele posturi cu iz politic. Condimentat cu nitzica teorie a "conspiratiei" pentru un plus de farmec. Pentru ca asistam in ultima vreme la un spectacol tot mai interesant pe scena economico-politica din Romania. E un fel de batalie in care baietii veseli au lasat la o parte orice urma de prudenta, orice manusa, orice reticenta din disperarea pe care o au in a-si mentine controlul si statusul.

Este pe de o parte trist ca multi sunt atrasi in aceasta lupta, incercand sa ia partea uneia dintre cele doua tabere. Fara a-si da seama ca este un efort inutil si se consuma astfel degeaba. Insa incet-incet lumea incepe sa prinda miscarile. Iar multe lucruri sunt deja pe fata si nu mai constituie un secret pentru nimeni.

Avem de exemplu Antenele si Realitatea mogulilor Vantu sau Voiculescu, la pachet cu inteligenti gen Badea, Ciutacu sau Gadea. Cu masoni gen Iliescu, Nastase sau Geoana din PSD si Patricu sau Tariceanu din PNL, pe de o parte.

Pe de alta parte este B1, VOX sau OTV. Cu Radu Moraru, Calinescu sau Dan Diaconescu drept moderatori. Cu invitati gen fosti securisti precum Pavel Corut sau Basescu si patroni ca Paunescu.

Pana acum lupta era mai ascunsa. Furtul se facea mai pe furis. Ba chiar se mai ajutau uneori reciproc la cate un tun. Masoneria avea superioritate atat prin prisma legaturilor externe cat si prin cea a controlului financiar exercitat de BNR cu ajutorul unor oameni ca Isarescu, membru al comisiei trilaterale a lui Rockefeller. Manusile se pare ca au fost date jos toamna trecuta.

Dupa declaratia facuta de Viorel Danacu, Marele Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei, la ceremonia de deschidere a noului an Masonic, multi au considerat ca masoneria nu-l va mai sprijini pe Traian Basescu. Fapt ce i-a adus presedintelui falsa imagine de nationalist, eventual de crestin si de luptator anti-sistem. Basescu 'refuza' masoneria, il refuza pe Johannis, si il propune pe Lucian Croitoru, fost ofiter SIE, in subordinea generalului Gabriel Dumitrescu, ce detine, din 2007, Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler, la fel ca si Mugur Isarescu. Nominalizarea a fost cel mult o gluma, era evident inca din momentul propunerii ca guvernul lui Croitoru nu va avea nici o sansa.

Intre timp alegerile au avut loc, banii de la FMI au fost papati si ei, iar rezultatul il cunoastem cu totii. Acum s-au cam terminat proviziile stranse in vremea comunismului de aceiasi pensionari carora li se taie azi banii din "solidaritate" cu sistemul, iar lupta pe ultimele ramasite incepe sa se ascuta. Se cauta in disperare bani sau orice a mai ramas de furat, se dau lovituri pe sub centura, se scot la lumina toate mizeriile atat de o parte cat si de cealalta. Lumea asista la un show tot mai antrenant. Lasati teama la o parte, nu va amestecati in mizerie si luati aminte la noul blockbuster in care baietii veseli se papa intre ei. Eventual pregatiti niste popcorn, pentru ca spectacolul o sa fie tot mai frumos de acum. Masonerie vs Securitate. Alien vs Predator... :)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

Stiri pe scurt

Pentru ca n-am apucat azi sa termin urmatorul episod din seria cu hidrogenul.

Din categoria povestiri cu ursuleti pentru cei care apreciaza ironia si rosul pe burse:
Three Bears – Testing 10,000
Once upon a time there were three bears: One bear was named Ink and he was fathered by Fed Bear who'd fashioned him out of too many zeroes. The second bear's name was Euro. She was a little scammer born of royal parentage to further the idea that bankrupt countries are stronger together. And Euro Bear had something else going for her: She was a graduate of Zimbabwe's famous Robert Mugabe School of Economics.

The third bear was known by a much simpler name: "Sellers".

In today's adventures, Euro Bear is showing Sellers Bear what happens when Ink bear starts in a half hour in the Land of the Brave, Home of the Renters.

But already this morning, France and Germany have been down almost 2½ percent while the UK (pronounced yuk!) has been down 2¼%.

Watching the markets on days like this (from the sidelines since I missed by perfect entry point this week because I was screwing around trying to get rid of my Porsche and get an airplane - the car is now listed on eBay.) I can only mutter "Damn those bears, I told them when they'd be set free long before anyone else, yet when it came down to it...I got left behind.

Or did I?
Din categoria naked short selling. O continuare a excelentei povesti inceputa de Matt Taibbi anul trecut cu articolul Wall Street's Naked Swindle. De data asta mos Horea a fost pe faza:
Salvarea euro
Uite ce au salvat nemtii si francezii, exact cum va spuneam doar acum vre-o cateva zile. Iata o stire care mi-a fost proiectata de delta trading pe ecran. Nemtii interzic shorturile, pozitiile scurte, in instrumentele afisate. Deschide bine ochii si vezi, ele sunt toate banci sau institutii financiare. Inca o data: oare ce au vrut sa salveze Merkel, dar mai ales Sarkozy amenintatorul?

a) Euro?
b) Pe mine ca sa nu devin neamt sau francez?
c) Chilotii domnului Trichet de la spalat?
d) Bancile imputite de datorii, care s-au jucat si ars in totalitate banii contribuabilului ?
Din categoria nici o fapta buna nu ramane nepedepsita. Se pare ca cineva acolo sus vegheaza la sanatatea noastra, a celor care ne incapatanam sa refuzam vaccinarile cu si fara rost:
Institutul Cantacuzino la un pas de faliment
Situatia financiară a Institutului Cantacuzino este delicată si fără iesire, cel putin în acest moment. Lipsa avizelor sanitare pentru producerea vaccinurilor si facturile neachitate de către unitătile din subordinea Ministerului Sănătătii, au dus la un bolcaj finanicar care nu îi permite Institutului să îsi plătească la timp angajatii si furnizorii.
Din categoria povesti cu hackeri. Ca tot sunt la moda ispravile RNS apropo de imaginea Romaniei in lume:
'They can't return me to a place I wasn't in'

So, what punishment would be appropriate?

A punishment proportionate to the crime and consistent with other accused hackers in the UK, including those accused of hacking into the Pentagon. As Robert Gates from the Pentagon said: 300 people a day still infiltrate Nasa and US military computers. There have been no other extradition requests from the US for any other hackers in the world, including a Romanian hacker who hacked into the Pentagon and was sentenced to eight months in Romania, and an Israeli hacker who hacked into the Pentagon and was not even given a sentence and no extradition request.

What were you looking for at Nasa?

Suppressed evidence of reverse engineered UFO technology, free energy that would help to stop climate change and would help to stop old age pensioners from dying of cold... and also evidence of anti-gravity.

What did you find?

A space fleet and an impressive UFO and a total lack of Nasa and military internet security, which I found truly shocking which is why I alerted them via cyber notes.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

marți, 18 mai 2010

Noutati si comentarii

Ieri am incercat un sondaj de opinie. Sa vedem de curiozitate care mai e nivelul de intelegere al cititorilor. Am avut mai mult succes pe blog decat pe forumuri, iar rezultatele sunt promitatoare. Lumea a devenit mai realista si foarte putini mai cred in "revenirea dupa colt" pe care ne-o promiteau baietii veseli pana mai acum cateva saptamani. Asta nu este insa singura capcana care era inclusa in intrebare. Destul de multa lume a dat click pe varianta a doua, cea cu 2006-2008. Iar aici se pare ca mai avem un pic de muncit pentru a lamuri oamenii cum stau de fapt lucrurile si care sunt adevaratele valori.

Pentru cine nu a priceput inca, recomand articolul acesta: The DOW is crashing. Pentru a intelege ca bursele de fapt scad de vreo zece ani daca socotim in bunuri. Sau in energie. Sau in hrana. Nu mai vorbim de aur ori argint. Da, maximele in dolari au fost atinse in 2007. Dar ce valoare vor mai avea hartiutele emise de banci atunci cand nu vor mai putea cumpara nimic ? Ce importanta va mai avea faptul ca DOW ajunge la 100.000 USD daca uncia de aur este 200.000 USD sau o paine 1000 USD ?

Revenind insa la noutatile ultimelor zile. Bursele au urmat trendul clasic observat de o vreme incoace: verde luni si rosu vineri. Desi americanii s-au cam chinuit ieri destul de tare pentru verdele ala amarat. Acum ca s-au terminat alegerile intra si englezii pe teava. Facturi de miliarde de lire ascunse, contracte costisitoare, bonusuri pentru funcţionarii publici, sunt doar câteva dintre moştenirile financiare pe care noul guvern conservator britanic le-a primit de la laburişti. Finanţele engleze arată ca un câmp minat. Va suna cunoscut ? Cu porcusorii si TARP-ul de 1 trilion al europenilor stim cum stam. Umbla zvonul ca si China e cam supraincinsa. Iar baietii astia stau pe rezerve imense de dolari si au invatat sa joace tare asa cum am tot explicat. Putem asadar declara oficial deschisa faza urmatoare a "crizei" economice. Asteptam englezii la masa si chinezii cu dolari cu tot sa mareasca potul, apoi distractie fara limite ne asteapta... :)

La noi, ca la noi. Sindicatele, patronatele si guvernul se joaca de-a economia in continuare. Incearca sa o dea la pace ca sa le vireze FMI-ul transa aia amarata de nici un miliard de euro. Maine e miting mare in Piata Victoriei, sa vedem daca iese ceva si pe urma lui. Multi se intreaba iar care va fi soarta leului si a raportului euro-dolar. Repet ca Romania e mai apropiata de euro decat de $. Cat timp va mai exista euro si un BNR care sa tina cursul in lesa, RON-ul va impartasi soarta acestuia. Lucrurile vor deveni mai interesante daca benerel va ramane in pana de cash si va fi nevoit sa lase cursul liber. Dar FMI va incerca la fel ca si pana acum sa impiedice asta. Stiind ca un RON devalorizat puternic fata de Euro ar pune in pericol ratele si bancile oricum subrede din Austria sau Grecia care activeaza la noi.

Am vazut deja de ce au fost in stare francezii pentru a-si proteja bancile: Nicolas Sarkozy threatened to pull France out of the euro. Mi se pare normal sa-i ameninti pe nemtii astia rai care nu voiau sa ajute cu un trilion de euro bietele banci frantuzesti cu expunere pe Grecia. Mama lor de golani, pai sa dea bunatate de BRD faliment asa din nimica toata la doua zile dupa Alpha si la o zi dupa BCR ? Hai sa fim seriosi. De fapt, pentru chestii mai serioase, recomand din nou calduros documentarul MELTUP

Oricum, concluzia ar fi ca baietii nostri mereu lucreaza contra timp. Sau contra noastra, ca e si asta o "ipoteza". Hehe. In anii 90 au inflationat la greu atunci cand trebuia sa punem mana sa ne vedem de treaba in loc sa halim toata mostenirea primita de la pensionarii aia care acum mor de foame. La pachet cu datorie externa zero pentru care "nebunul" ne-a pus sa rabdam atatia ani fara curent si mancare. Eh, n-a fost sa fie. Benerel a mentinut monopolul statului asupra monedei. Pentru a putea sa-si bata joc de oameni in anii 90 imprimand in nestire si furand din buzunarul cetateanului prin inflatie. A dat voie dupa 2000 bancilor externe sa-si faca de cap si sa umfle frumusete de balon imobiliar. A dat ulterior pe mana acelorasi banci RMO-ul adica banii deponentilor.

Anul trecut cand un pic de inflatie cumulata cu reducerea sectorului bugetar ne-ar fi putut scapa relativ usor de belele pe termen scurt, a preferat sa ne bage in datorii pana peste cap la FMI. Cu banii aia a sprijinit tot bancile, manipuland cursul valutar. Mda, au preferat sa controleze cursul RON ca sa salveze bancile straine si sa aiba bani de campanie electorala. Ba chiar am luat zeci de miliarde imprumut pentru asta, iar acum taiem pensiile si alocatiile ca din cauza lor intra tara in faliment. Bineinteles ca taierile respective, chiar daca vor reusi sa fie puse in aplicare, nu vor rezolva mare lucru. Si uite asa vom ajunge la etapa urmatoare. TVA, taxe, inflatie sau toate la un loc ? This is the question. Desi unii am prefera falimentul. Cel national, ca ala individual nu e permis: Ati mai primit un cutit in spate: dispare legea falimentului personal

Eh, noi sa fim fericiti si sanatosi. Desi vremea e cam posomorata. Mi se pare logic daca de vreo zece zile nu mai e neam de activitate solara. Tare jucaus soarele asta in ultima vreme, Jupiter si-a pierdut si el niste inele pe tema asta. Oamenii "de stiinta" iar stau si se scarpina in cap.

Mai rau este ca o sa le cam inghete maine saracilor demonstranti urechile. M-as fi dus si eu de curiozitate daca stateam in zona, desi stiti ca nu ma omor cu politica. Personal as trage apa peste toata gasca. Dar pentru cei care viseaza ca statul se mai poate reforma le sugerez o noua lege a lustratiei care cred ca ar fi mult mai utila decat certurile actuale. Care mai e diferenta intre parlament si guvern, un partid sau altul ? Sunt aceeasi hoti, nu e nici o diferenta. Cine a facut parte din conducerea aparatului de stat in ultimii 20 de ani sa plece. Cine a fost ministru, parlamentar, deputat sau sef la regiile statului in ultimii 20 de ani sa plece. Altfel nu se poate face curatenie generala.

Stiu ca prin metoda de mai sus, riscam sa pierdem pe cei maxim 10% oameni politici care incearca sa mai faca ceva pentru semenii lor. Stiu ca baietii veseli ar incerca sa-si infiltreze oamenii in noua conducere sau sa manipuleze din nou lumea. Dar e un inceput. Iar pe masura ce adevarul ar iesi la lumina si oamenii s-ar destepta, lucrurile ar putea incepe sa se schimbe cu adevarat. Realist vorbind insa, asta e un scenariu pe care nu-l prea vad pus in aplicare. Asa ca ne intoarcem la varianta de care spuneam ca e cea mai plauzibila: falimente generalizate ale statelor si descentralizare. Hai, curaj, ca nu mai e mult de acum. Ramanem optimisti si mergem inainte ca asta e tot farmecul... ;)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

luni, 17 mai 2010

Sondaj de opinie

Azi as dori sa facem un mic sondaj de opinie pe tema burselor. Incercati sa raspundeti inainte de a citi eventualele comentarii care vor urma acestui post.

Intrebarea este simpla: In ce perioada DOW valoreaza cel mai mult ?

E una din intrebarile prin care se face diferentierea intre cei care percep situatia economica din media si cea reala. Am mai facut un poll asemanator si pe forumuri. Sunt curios sa vedem care e opinia cititorilor si pe acest blog.

Raspunsul trebuie dat rapid, fara consultari de grafice, manuale sau articole pe tema asta. Limita de raspuns este pusa pentru maine la ora 11.00 dimineata. Atentie la capcane... smile.gif

In ce perioada DOW valoreaza cel mai mult ?


P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

vineri, 14 mai 2010

De weekend - MELTUP

Cu un trilion de noi hartiute aruncate in joc dupa ce acum un an europenii ii criticau pe americani pentru TARP-ul din toamna lui 2008, materialul de mai jos a venit la fix. Documentarul MELTUP e unul din cele mai bune si actuale materiale aparute in ultima vreme ce vorbeste despre soarta dolarului, a euro si a evolutiilor monetare viitoare. Nu ratati minutul 20. Have fun... :)



Da, stiu ca unii s-au saturat de Gerald Celente, Peter Schiff, Ron Paul, Marc Faber sau Jim Rogers. Ii considera pesimisti si prefera in schimb sa asculte tot felul de economisti sefi, de experti, analisti, nobelisti si alti “-isti” pe care mass-media continua sa-i bage in seama. Iar respectivii ne tot repeta ca inca mai putem "salva situatia" si propun tot felul de metode pentru a realiza asta.

Stiti insa care este diferenta intre cele doua categorii ? Primii vorbeau de criza economica si de fenomenele actuale INAINTE de producerea lor.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

Alternative energetice - experimente: continuare

Voi continua azi prezentarea inceputa data trecuta cu inca un articol pe tema experimentelor cu hidrogenul, explicate de data asta mai in detaliu:

Experimentele lui Flavian

Revenim dupa o perioada mai lunga inapoi la oxihidrogen. Va prezentam realizarile lui Flavian din Brasov, o persoana cu deschidere catre energia libera si care a avut curajul sa incerce si sa testeze mai multe tipuri de celule care produc oxihidrogen. El nu numai ca a incercat, chiar a avut cateva reusite deosebite. A reusit sa demonstreze astfel cel putin trei lucruri importante referitoare la oxihidrogen:
1. Oxihidrogenul poate fi produs in conditii destul de usor de reprodus de oricine doreste aceasta
2. Oxihidrogenul poate sustine de unul singur arderea intr-un motor cu combustie interna
3. Oxihidrogenul arde si de unul singur

Oxihidrogenul poate fi produs in conditii destul de usor de reprodus de oricine doreste aceasta

Binenteles ca de demonstrat aceste lucruri au demonstrat de multe ori si altii si sunt inca destul de multe necunoscute legate de oxihidrogen, insa acestea pot fi studiate si descoperite pe viitor. Ceea ce este important este faptul ca Flavian nu este inventator de meserie, nici nu pretinde aceasta, ci este un om simplu, intradevar cu studii superioare, insa el a aratat prin ceea ce a realizat ca oricine poate sa realizeze ca si el daca se mobilizeaza cu rabdare, studiaza cu atentie principiile si realizeza dipozitivele urmand pasii corecti. De exemplu la fiecare din aceste trei puncte exista multe aspecte care pot fi discutate, testate practic si imbunatatite. Astfel la punctul 1 sunt mai multe aspecte care tin de abilitatea practica a celor care incearca sa realizeze unul din modelele de celule existente. Aici mai este vorba de calitatea materialelor folosite, de exactitatea realizarii pieselor componente, de distantele cat mai exacte dintre placi, de cantitatea de electrolit folosita, de cat de bine au fost preparate placile, de marimea suprafetelor de electroliza si eventual de anumite componente electronice care pot reduce cantitatea de curent electric folosit pentru aceeasi cantitate de oxihidrogen rezultat. Cel mai important aspect pare a fi insa gasirea rezonantei de descompunere a moleculei de apa. Acesta se pare ca poate fi folosita apoi impreuna cu cateva dispozitive electronice la producerea unei cantitati foarte mari de gaz HHO cu o cantitate foarte mica de curent electric.

Sa vedem insa exact aceste realizari pe rand. Primul video este despre celula model Bob Boyce de 100 de placi cu urmatoarele caracteristici:
- 100 de placi de 140 mm x 140 mm
- otel de calitatea 304L SS
- 5 LPM(litri de gaz pe minut) de HHO la 1000 W = 4.5 AMP x 220 V
- sticla de 1.5 L se umple in aproape 18 sec
- forta bruta fara componenta electronica PWM
- celula noua, inca in conditionare



Al doilea video este cu aceeasi celula insa la un amperaj mai mare si cu o productie buna de oxihidrogen:
- celula de HHO cu productie de 14 LPM
- sticla de 5 L este umpluta in aproximativ 21 sec
- 230 V x 9 AMP= aproximativ 2000 W
- forta bruta fara componenta electronica PWM



Oxihidrogenul poate sustine de unul singur arderea intr-un motor cu combustie interna

Aici este vorba de utilizarea doar a oxihidrogenului ca si combustibil intr-un motor cu combustie interna lucru posibil si demonstrat si de altii cum ar fi Stan Mayer si Daniel Dingel. Se cunoaste si s-a demonstrat faptul ca oxihidrogenul functioneaza ca si un aditiv pentru motoarele cu ardere interna. Oxihidrogenul ajuta la arderea mai completa a carburantilor le mareste astfel puterea de combustie, randamentul si implicit ajuta la scaderea consumului. Folosirea numai a oxihidrogenului drept combustibil implica insa anumite riscuri pentru motoarele existente. Cel mai mare ar fi riscul ruginirii care poate aparea datorita apei care apare dupa arderea oxihidrogenului, stiindu-se ca acesta arde prin implozie si se transforma inapoi in apa din care a fost produs. Astfel exista anumite experimente care au aratat acest risc. La folosirea oxihidrogenului, ca si un aditiv in anumite cantitati, nu s-au relatat inca probleme si se pare ca nu ar avea de ce sa apara din moment ce orice combustibil contine o anumita cantitate de apa fara de care efectiv nu ar arde. Acest lucru este stiut de mult timp chiar de la inceputurile rafinarii petrolului cand s-a realizat extragerea totala a apei din combustibili si s-a observat ca acestia nu ard astfel.

O alta problema, care trebuie rezolvata in timp, este aceea a randamentului utilizarii doar a oxihidrogenului in locul combustibililor cunoscuti. Credem ca imbunatatiri vor exista in aceasta directie si se va ajunge ca motoarele cu ardere interna sa functioneze cu oxihidrogen, insa nu motoarele existente in acest moment, ci unele cu modificari corespunzatoare pentru caracteristicile de ardere ale oxihidrogenului. E de ajuns numai sa privim la evolutia motoarelor cu ardere interna de la aparitia lor pana in ziua de azi si vom vedea cate imbunatari si modificari au fost realizate. Daca acum 100 de ani cu greu se putea imagina ca o masina poate depasi 50 km/h iar consumul nu era luat in calcul, in zilele noastre 100 km/h ni se pare foarte putin pe autostrada iar un consum de 5 L/100 km este realizabil si normal pentru un autoturism. Aici am putea adauga faptul ca un model care se pare ca se preteaza direct la arderea de oxihidrogen este motorul din material ceramic sau care are partea interioara unde are loc arderea din material ceramic. Aceste feluri de motoare se pare ca echipeaza deja ultimele modele de masini. In video de mai jos se vede clar ca nu exista randament, Flavian demonstrand insa ca un motor poate functiona, in principiu, doar cu oxihidrogen. Iata datele experimentului:
- celula de HHO cu productie de 14 LPM
- 230 V x 9 AMP = aproximativ 2000 W
- un mic motor pe benzina de generator electric
- realizeaza 500 W functionand doar cu HHO
- motor fara modificari la timpul aprinderii si bujie
- forta bruta fara componenta electronica PWM

Motorul generatorului nu are modificari. Este un mic motor pe benzina care antreneaza un generator de 2 KW.
Etapele testului:
- pornirea motorului pe benzina
- conectarea gazului HHO la intrarea de aer in carburator
- oprirea alimentarii cu benzina
- motorul pare ca pierde putere si incearca sa-si revina arzand benzina ramasa in carburator
- benzina este consumata si motorul isi schimba zgomotul de functionare
- ajustarea acceleratiei pentru ca motorul sa nu se opreasca
- se arata din nou faptul ca alimentarea cu benzina este oprita, motorul functionand complet cu oxihidrogen
- se aprinde lampa de 500 W conectata la generator
- lampa sta aprinsa, motorul functioneaza in sarcina
- se stinge lampa, motorul functioneaza mai bine fara sarcina
- se aprinde lampa din nou, motorul incerca sa-si revina din cauza sarcinii
- se scoate alimentarea cu HHO si motorul se opreste



Oxihidrogenul arde si de unul singur

Acest lucru permite folosirea oxihidrogenului drept combustibil, asa cum a aratat si Flavian. O alta aplicatie deosebita a oxihidrogenului este sudura, oxihidrogenul fiind capabil sa topeasca orice fel de material, de la cel cu punctul de topire cel mai mic pana la cel cu punctul de topire cel mai mare. Oxihidrogenul poate sa sudeze materiale diferite intre ele fara ajutorul altor artificii si complicatii tehnice asa cum se intampla la diversele feluri de suduri electrice sau autogen. Aceasta se intampla din cauza celor doau caracteristici ale HHO: arde la nivel atomic si arde prin implozie. Dupa cum o sa vedeti in cele doua video care urmeaza, exceptand cantitatea destul de mica de gaz pentru sudura de aproximativ 5 LPM de HHO, se poate observa cum se pot topi diverse metale si materiale inclusiv caramida, care are punctul de topire destul de mare.





Pentru cei interesati sa inteleaga mai multe in legatura cu acest subiect al oxihidrogenului si folosirii lui drept combustibil puteti accesa Forumul Softpedia cu tema: APA drept combustibil?, Ce parere aveti, a incercat cineva asa ceva? Aici s-a discutat destul de mult despre acest subiect si altele care sunt legate tot de utilizarea apei drept combustibil. Credem ca citirea acestui forum este util pentru oricine nu stie ce este cu oxihidrogenul sau pentru cine a aflat de curand si vrea sa afle mai multe. Exceptand anumite neintelegeri si divergente de idei, exprimate de altfel in limita bunului simt, acest forum poate fi considerat ca un mic indrumator sau abecedar in legatura cu oxihidrogenul si aplicatiile lui. Se gasesc de altfel multe trimiteri la diverse site-uri, poze si pdf-uri uploadate care insa sunt accesibile doar daca va veti inregistra pe Forumul Softpedia, daca nu sunteti deja inregistrat/a. Noi am avut rabdarea si am citit tot forumul de 57 de pagini si va spunem cu sinceritate ca a meritat din plin efortul atat pentru faptul ca a fost o lectura placuta si folositoare cat si pentru toate informatiile utile, linkurile, pozele si pdf-urile adunate.

Cat de curand speram ca impreuna cu Flavian sa facem un articol strict practic in care sa aratam exact cum se realizeaza o astfel de celula, ce materiale trebuiesc, ce dimensiuni, ce etape trebuiesc urmarite si altele. Tot acolo vom uploada si pdf-uri atat in limba engleza cat si in romana cu informatii despre diverse celule.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

miercuri, 12 mai 2010

Daca doriti sa revedeti

Din seria citate celebre, venim astazi cu inca o selectie. E de fapt un mic cuprins ce contine mai multe materiale de acest gen.

Primele colectii de perle au inceput sa apara cam acum un an. De exemplu pe tema lui Basescu avem AICI.

Apoi au inceput sa se diversifice. Avem si cu FMI-ul cateva mostre AICI.

Cateva exemple celebre si de la Benerel Masonescu: Mama Omida, mai bună la ghicit ca Isărescu

Apoi tot pe tema prezidentului avem de la AristotelCostel o colectie mai ampla AICI

De la acelasi autor, previziuni facute de "profesionistii" de la comisia nationala de prognoza avem AICI

Cristian Dogaru ne delecteaza si el cu materiale amuzante aici: Daca doriti sa revedeti...O poveste cu leuti, iesirea din criza in 2010 si celebrul "V"

Dan Selaru nu se lasa nici el mai prejos: Trei de la Traian Băsescu şi ultima de la Emil Boc

Tot de la el am gasit si linkul acesta Ovidiu Nahoi: Ne-aţi minţit sau doar aţi fost naivi?

Editare ulterioara. Din panoplia internationala: Wall Street’s Toxic “Propaganda Machine” Manipulates You With “Happy Talk”

Daca mai aveti liste de genul asta, dati un semn si voi actualiza cuprinsul de mai sus.

Pana atunci, distractie placuta cu cele deja enumerate... :)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

Alternative energetice - experimente: introducere

Episodul 17 al seriei alternativelor energetice inceputa aici. Explicam in episoadele trecute conceptul de EROEI, de bani ca simpla eticheta a produselor obtinute cu ajutorul energiei, ca si de relatia dintre randament si cost. Am trecut apoi la variantele oficiale incercand sa atrag atentia asupra capcanelor subventiei, plimbatul costului energetic si furatul propriei caciuli. Am continuat cu alte aspecte ale problemelor energetice ce apar dupa momentul producerii acesteia, anume transportul si stocarea. Dupa nitzica teorie, am trecut sa detaliem problema stocarii in cazul bateriilor din autoturismele electrice, vorbind despre fabricarea si despre incarcarea acestora. Am adaugat apoi cateva completari si lamuriri la cele deja discutate, pentru ca ulterior sa trecem la un studiu de caz in ce priveste eolienele.

Spuneam apoi in articolul dedicat hidrogenului despre faptul ca am devenit la un moment dat pasionat de experimentari pe tema aceasta. Anume obtinerea hidrogenului din apa cu ajutorul electrolizei in vederea alimentarii unui motor cu aprindere interna cu acest combustibil. Redau mai jos o prima introducere la prezentarea pe care o voi face pe tema experimentelor de acest gen.

Românul care transformă apa în combustibil pentru mașini
Deși nu este de profesie inventator, Flavian Dumitrescu, un tânăr brașovean, lucrează de doi ani la un proiect prin care apa poate fi utilizată cu succes pe post de combustibil atât pentru mașini cât și pentru diferite motoare și chiar și pentru a suda metalul.

Experimentele au avut loc în ultimii 2 ani pe tema utilizării apei drept combustibil. Disocierea apei în hidrogen și oxigen este făcută prin electroliză, cu un randament ridicat, obținându-se cantități destul de mari de amestec gazos oxigen-hidrogen.

Primul experiment a fost realizat în vara lui 2008, când Flavian a reușit alimentarea unui mic motoraș pe benzină cu acest gaz numit și oxihidrogen sau HHO. Pentru ca motorașul să funcționeze 100% cu apă și electricitate, celula de electroliză furniza un debit de aproximativ 14 LPM (litri pe minut) amestec HHO. Alimentarea celulei de hidrogen cu energie electrică se făcea de la priză, iar cu gazul obținut s-a reușit alimentarea doar cu oxihidrogen a unui motoraș care în mod normal funcționa cu benzină. Acest motoraș era de la un generator electric. Care producea la rândul său electricitate, dar mai puțină decât cea consumată de la priză de către celula de HHO.

Se cunoaște și s-a demonstrat faptul că oxihidrogenul funcționează ca și un aditiv pentru motoarele cu ardere internă. Oxihidrogenul ajută la arderea mai completă a carburanților, le mărește astfel puterea de combustie, randamentul, și implicit ajută la scăderea consumului. Folosirea numai a oxihidrogenului drept combustibil implica însă anumite riscuri pentru motoarele existente. Cel mai mare ar fi riscul ruginirii care poate apărea datorită apei care apare dupa arderea oxihidrogenului, știindu-se că acestă ardere prin implozie se transformă înapoi în apa din care a fost produs.

O altă aplicație deosebită a oxihidrogenului este sudura. Oxihidrogenul fiind capabil să topească orice fel de material, de la cel cu punctul de topire cel mai mic până la cel cu punctul de topire cel mai mare. Oxihidrogenul poate să sudeze materiale diferite între ele fără ajutorul altor artificii și complicații tehnice așa cum se întâmplă la diversele feluri de suduri electrice sau autogen.

În vara lui 2009 am făcut și câteva experimente pentru sudarea cu gazul rezultat din electroliză. Oxihidrogenul arde cu flacăra concentrată, dar extrem de puternică.

Flavian are 30 de ani, este căsătorit de trei ani, are un copil de un anișor și jumătate și lucrează ca IT manager pe parte de administrare la o companie din Brașov. El spune că experimentele sunt personale, un hobby, pe care și-l finanțează singur în limita posibilităților. Până în prezent pasiunea l-a costat aproximativ 4000 de euro. Prin aceste experimente el nu dorește să aibă un beneficu financiar ci pur și simplu face ceea ce îi place și de ce nu să pună umărul la descoperirea unui combustibil alternativ util societății.

”Nu am participat până acum la târgurile de inventică și nici nu am făcut această activitate în scopul patentării sau obținerii de profituri financiare. Din contră, toată activitatea mea și detalii despre experimentele realizate au fost puse la dispoziția oricui a dorit să încerce duplicarea lor”, a declarat pentru exclusivnews.ro Flavian Dumitrescu.

Cateva lamuriri: din 1 litru de apa se obtin cam 1800 litri de amestec gazos hidrogen-oxigen. Masurarea acestuia in LPM (litri pe minut) este una empirica deoarece ignora micile variatii de temperatura sau presiune. Este insa un mod destul de rapid de evaluare a randamentului obtinut. Cele mai bune generatoare de gaz din comert obtin in general 1LPM cu 150W energie electrica. Unii producatori de astfel de sisteme folosesc ca unitate de masura LPH (litri pe ora) ca strategie de marketing pentru ca numarul de litri sa para mai impresionant. Celula de generare a hidrogenului despre care se vorbeste in articolul de mai sus este construita de mine personal si voi reveni cu detalii tehnice despre ea intr-un post ulterior.

Pana atunci vreau sa fac o mentiune pentru cei care au mai auzit pe la televizor sau pe internet despre masini care merg cu apa. Pentru ca povestea e asemanatoare cu cea a masinilor electrice. Adica e destul de simplu sa faci o masina sa mearga cu apa, mai greu este sa o faci sa mearga DOAR cu apa. Adica fara electrozi scumpi sau membrane care se consuma la electroliza apei. Fara baterii scumpe din care sa fie extrasa electricitatea necesara electrolizei si fara aditivi chimici pentru obtinerea carora se consuma o gramada de energie. Rog asadar comentatorii sa mai aiba un pic de rabdare pana la finalul seriei alternativelor energetice si sa isi readuca aminte de rugamintea mea privind dimensiunea pietrelor... :)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.