miercuri, 31 martie 2010

O vizita mai putin importanta

Ieri am am asistat la o mica "isterie mediatica" pe tema vizitei lui Dominique Strauss-Kahn. S-a umplut mass-media de articole pe tema asta. Doar... se putea... fuse ditai sefu' femei-ului in vizita pe la noi. Show, discutii la ASE, interviuri peste interviuri, gargara cat cuprinde. Dar cine mai pune la suflet parerea femei-ului ? Cand ii auzi senini vorbind ca e gata criza, acush-acush iese americanii la liman si incepe redresarea, te apuca durerile de cap. Cand Elizabeth Warren vorbeste de 3000 banci gata sa intre la apa, imobiliarele alt-a si juridicele urmeaza sa loveasca in urmatorii doi ani si somajul plus datoriile tot mai mari... o sa fie fun ce mai...

V-am pierdut cumva ? Sa nu-mi ziceti ca n-ati vazut graficul asta: IMF - Mortgage Reset Chart. Doar are mai bine de doi ani. Alt-A erau ipotecile considerate ceva mai "sigure" decat cele subprime, asta evident inainte de criza cand somajul era inca in limite normale. Option ARM se refera la faptul ca dobanda este variabila. Stiti deja ce efect a avut primul val de subprimeri imobiliari asupra unei economii chipurile "stabila si sanatoasa". Are rost sa mai detaliez ce efect va avea al doilea val de subprime combinat cu alt-a si option arm ? De data asta asupra unei economii tot mai slabite si care trage sa moara de vreo doi ani. In ciuda perfuziilor cu care... au ciuremat-o...

Revenind insa la vizita lui musiu Dominique. Nu inteleg de ce lumea are asa pretentii de la omul asta. Cand pana in toamna 2007, anul in care a fost ales la FMI, nu avea nici o treaba cu economia. Da, stiu ca a fost la finalul anilor 90 ministrul economiei in Franta pentru vreo doi ani. Adica un fel de Pogea sau Vladescu pe vremea cand explozia cauzata de expansiunea "capitalista" in tarile fost comuniste inca era inca in toi si vestul o ducea bine. Ulterior a continuat insa tot cu politica, trecand in opozitie. Iar cu cateva luni inainte de candidatura la sefia FMI era un biet politician in campanie, care se ocupa cu promovarea a tot felul de doctrine. Blogul pe care il are AICI e lamuritor.

Mda.. stiu.. in 2007 lumea avea alte probleme. Cati politicieni sau chiar economisti se gandeau la faptul ca jucaria e pe cale sa se strice. Doar, nu-i asa.. nimeni n-a vazut criza… :)

Hehe. Poate unii ca ben sau mugurel. Ca in rest avem destule exemple:

Peter Schiff Was Right 2006 – 2007

Ron Paul Predicted The Collapse In 2003

Gerald Celente Predicts ‘08 Panic

Funny, huh ? Cand vezi ce spuneau oamenii astia prin 2007, 2006 sau chiar 2003. Chestii pe care lumea le credea tampenii si prostii atunci. Vreti sa vedem ce spun ei ca ne asteapta mai departe ? Alte “prostii” dupa standardul actual al unora:

Gerald Celente on Happy Hour 16 Mar 2010

Ron Paul warns Americans

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

luni, 29 martie 2010

Englezul si lectia de economie

Azi am sa va spun o poveste. Inspirata de un text citit zilele trecute despre copii si banii de buzunar. Povestea e destul de veche, de pe vremea cand eram inca tanar student la vreo 20 de ani, fara griji si fara bani, rebel si lipsit de obligatii. Prinsesem ocazia unei plecari din tara, pentru un job in Anglia. A fost o chestie de cateva luni, o vara si o toamna, care m-au lamurit insa ca strainatatea nu e de mine. La fel cum un an si jumatate petrecuti anterior in Bucuresti ma lamurisera ca nici capitala nu ma atrage in mod deosebit.

In Anglia se faceau atunci niste programe destinate tinerilor, care veneau pentru a lucra in diferite domenii, in principal munca simpla sezoniera. Asa am ajuns eu sa lucrez la sera unui englez mai in varsta, apoape de varsta pensionarii, dar care se tinea inca bine pentru anii lui. Munca in aer liber si faptul ca ii placea ceea ce facea erau in avantajul lui. Omul avea o afacere cu tot felul de plante, flori, arbusti ornamentali sau pomisori. Englezul era foarte de treaba si lucra de multe ori cot la cot cu noi, impreuna cu fiul sau.

Baiatul englezului era pe atunci cam de varsta pe care o am eu acum. Trecut de 30 de ani, casatorit, lucra in afacerea familiei pe care batranul nu i-o lasase inca pe mana. Stateam uneori de povesti in timp ce lucram, discutand despre Anglia, Romania, politica sau economie. Il ajutasem la un moment dat cu recuperarea datelor de pe HDD-ul unui calculator ce tragea sa moara. Mi-a marturisit ca in momentul in care m-a vazut scotand placi, suruburi si mufe a crezut ca s-a zis cu listele si etichetele lui pentru plante. Facea apoi glume pe seama IT-istilor, pentru ca dupa povestea asta ne imprietenisem si ne intelegeam chiar bine.

Intr-o zi vorbeam cu el de masini. Batranul avea pe langa tractoare, camionete si utilaje, un BMW foarte tare pentru vremea aceea. Tanarul in schimb, conducea un Ford. M-a frapat oarecum acest lucru, deoarece consideram ca si-ar fi permis foarte usor o masina mai buna. Mi-a explicat foarte senin ca aceea e masina pe care si-o permite fara stres. Deoarece eram inca nedumerit, mi-a povestit o istorie care mi-a ramas in cap desi in acel moment nu ii patrunsesem cu adevarat sensul.

Cand aveam cam aceeasi varsta pe care o ai tu acum, tanar si inca pe bancile scolii, tata a vazut ca vreau o masina. Si mi-a facut o propunere: "incepi sa ma ajuti la sere, lucrezi un numar fix de ore si primesti o suma de bani. Eu te ajut sa-ti faci un credit si sa-ti cumperi masina, iar tu vei plati ratele din banii castigati." Bineinteles ca m-am bucurat si n-am stat prea mult pe ganduri. Am facut un credit pe 3 ani si am cumparat masina. La inceput eram foarte fericit, imi luasem permis si ma plimbam cu noua mea jucarie.

Curand insa noutatea a inceput sa se duca. Iar eu munceam in continuare. Trecusera cateva luni bune de cand cumparasem masina. Iar eu trageam zi de zi, luna de luna muncind in sere. Culmea este ca dupa ce scadeam banii de rata, benzina si intretinerea masinii nu mai ramaneam cu aproape nimic din banii castigati. Incet-incet am inceput sa vad cu alti ochi masina si intreaga poveste. Dupa un an deja incepusem sa ma satur, ma batea gandul chiar sa o vand si sa ma las pagubas. Pana la urma am pastrat-o, dar eram tot mai nerabdator sa treaca odata cei 3 ani de credite ca sa ma vad scapat de datorie.


Ulterior am terminat scoala, ma imprietenisem cu actuala sotie si am inceput sa ma gadesc la familie. Devenisem insa mai prevazator. Imi faceam acum altfel calculele. Aveam bani mai multi, dar invatasem deja ce inseamna o rata si o datorie. Am facut socotelile si mi-am luat intai un credit cat mai usor de suportat pentru casa. Tata m-a ajutat si de data aceasta cu o parte din bani. Apoi a venit vorba de o noua masina. Am ales un Ford. Sotia are probleme cu spatele, am luat o masina cu o cutie automata, dar e un Ford. Stiu, mi-as putea permite un BMW ca tatal meu. Pe el insa il costa dublu intretinerea si asigurarea. Un far spart sau orice piesa schimbata e de doua ori mai mult. Eu prefer sa am o masina pe care sa o conduc relaxat stiind ca imi permit oricand asigurarea, rata sau reparatiile fara probleme. Acum intelegi ?

Intelegeam. Sau macar credeam ca inteleg. Cum spuneam, istorisirea englezului mi-a ramas in minte. Poate pentru ca mai aveam in cap o poveste asemanatoare. In anii de dupa "revolutie" ai mei incepusera si ei o mica afacere. Oameni simpli, fara prea multa pregatire in "economia capitalista". Inginer si invatatoare, probabil de la ei am mostenit spiritul practic si tendinta de a explica oamenilor tot felul de lucruri. Pentru a avansa cu afacerea respectiva, au luat un imprumut. Erau vremurile acelea in care dobanzile sub 100% pe an la banca erau considerate acceptabile. Sansa lor a fost ca treaba a mers, au muncit din greu si au reusit sa-l returneze. Ba ulterior au mai si ramas cu ceva in urma chinului. Si-au promis insa de atunci ca ultimul lucru pe care il vor face va fi sa mai imprumute de la o banca.

S-ar putea spune asadar ca n-am dus lipsa de exemple. Si nici de parinti care sa ma bata la cap in privinta datoriilor si bancilor, a valorii banului sau a muncii. Le sunt recunoscator, pentru ca multi n-au avut parte de asa ceva. Ce mi-a lipsit insa a fost experienta proprie. In asta consta de fapt inteligenta englezului. A priceput ca oricate sfaturi i-ar da fiului sau, acesta trebuie sa invete pe propria piele. De aceea l-a pus sa treaca prin acea lectie, pentru a intelege cum stau lucurile inainte de a face vreo prostie.

La mine, sansa a fost ca n-am apucat sa ma arunc cu capul inainte ca atatia cunoscuti sau prieteni. Desi pana prin 2007, inainte sa incep sa inteleg cum e cu imobiliarele, eram tentat sa fac pasul asta. Am facut in schimb alti pasi mai mici, care mi-au servit intre timp drept experienta proprie. Si uite asa... zece ani, vreo trei credite de consum si o criza economica mai tarziu am inceput sa inteleg cu adevarat lectia oferita de englez fiului sau. Pentru ca de multe ori, ani intregi de teorie nu fac cat o zi de practica. Iar pana nu dai singur cu capul de prag, nu intelegi suficient de bine care e buba si nu vezi care e limita. Ba uneori, chiar si cei care au dat singuri cu capul de prag ajung sa se pacaleasca. Crezand ca .. de data asta e altfel...

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

Noutati si comentarii

Hai sa incepem cu baietii nostri cei veseli. Vorbeam acum cateva zile despre reactiile la legea falimentului personal. Cu bancile evident impotriva. Ba chiar cateva articole sponsorizate care sa arate ce naspa e legea asta, venita tocmai acum, clientii astia iresponsabili fata de bietele banci responsabile si altele de genul. Pe langa partea despre responsabilizarea bancilor cu ajutorul legii falimentului personal, imi mai trece insa prin cap un aspect. Anume faptul ca o persoana juridica ce se poate infiinta in cateva zile cu cateva milioane poate da faliment cand si cum are chef. Iar de aici se poate porni o discutie mai ampla...

Tot cu privire la legea falimentului personal, asybaris face o buna prezentarea cadrului general. E un articol bunicel, recomand. Interesanta sugestia privind interesul propriu al initiatorului legii. Greu de pus in practica partea cu reglementarea dobanzilor. Se tot zice ca nu e prost ala care cere ci ala care da. Incet-incet, lumea se educa. Si la noi si in alte parti. Uite asa populatia "in stare naturala" usor naiva din tarile fost comuniste invata "binefacerile capitaliste". In timp ce contribuabilul din tarile asa-zis "capitaliste" incepe sa invete notiuni precum nationalizarea pierderilor si interventia statului in economie. Incet-incet diferentele se estompeaza, iar sistemele si doctrinele devin irelevante in timp ce oamenii incep sa realizeze ca statele si guvernele actuale devin inutile...

Dar sa revenim. Apropo de legea falimentului, va povesteam cat de duios mi s-a parut nea Vasilescu de la Benereu cu "zorile increderii", "relansarea creditarii" si alte asemenea expresii de rasu-plansu. Se pare insa ca beneristii se intrec unii pe altii in asemenea declaratii. A venit astfel si randul mamei omida sa ne explice cum stau lucrurile: daca nu veneau banii de la UE si FMI si cei mai patrioti plecau cu banii din Romania. Ei, acuma a scapat ditai stolul de porumbei, asta e. Unii eram perfect constienti de multa vreme ce s-ar fi putut intampla daca BNR si FMI nu si-ar fi bagat coada in afacerile pe care bancile straine le deruleaza pe spinarea contribuabilului roman. Of, intervetionismul, bata-l vina. Dar lasa, nu-i problema. Ne zice domnul guvernator ca economia Romaniei pare a o fi luat „in sus”, desi veniturile statului inca nu cresc. Mda, asta intra la categoria jobless recovery. I know... it's different this time... again... ;-)

Si daca tot am dat-o pe engleza, trecem pe scurt si in plan international. Unde povestea US - China de care vorbeam zilele trecute devine tot mai interesanta. E un fel de cainii latra, bancile falimenteaza, iar TGV-ul chinezesc trece. Ca tot vorbeam in seria alternativelor energetice si de transporturile electrice. Pentru cei interesati de modele economice, am gasit cu ajutorul lui Dan Selaru un site interesant pe nume gapminder. Un fel de joc abstract cu evolutia economica a ultimelor doua secole. Si incheiem cu inca un articol pe tema manipularii metalelor pretioase. De data asta e vorba de argint. Cu aceeasi avertizare: get out of paper.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

vineri, 26 martie 2010

Un comentariu deosebit

Am considerat ca mesajul transmis de gecos e unul din cele mai bune comentarii primite pana acum si de aceea merita un pic mai multa atentie. Redau mai jos cateva fragmente, cu multumirile de rigoare. Pentru ca avem nevoie de astfel de exemple.

Mai rau este urmatorul lucru: in mod net, sigur si ineluctabil ne ducem in hau. Nici nu vreau sa ma gandesc la momentul cand toate imprumuturile pe care le face actualul guvern vor ajunge la scadenta. Nu vreau sa ma gandesc la cursul euro leu din acele zile cand va trebui sa returnam sumele imprumutate care pentru "economia romaneasca" vor fi adevarate baroase luate in freza. Daca isi vor rupe gatul sau nu baietii din Bilderberg cu dolarul sau cu lira lor eu vad aceste lucruri intamplandu-se mai tarziu decat colapsul leului romanesc.

Citesc cam de vreo 6 luni blogul tau. Personal te admir pentru ca si eu gandesc aproape la fel ca tine. Crede-ma ... zilnic ma uit la ceas :) M-am uitat la tot ce am prins in domeniul documentarelor : Zeitgeist, Zeitgeist Addendum, In debt we trust, Capitalism a love story. Am terminat Informatica Iasi in 1996 si dupa ce am lucrat 7 luni la o firma ASAM Iasi cu 1200 de angajati concomitent cu anul de master aveam doua cai : ori plecarea in Canada ori privatizat in Romania. Cum am copil din anul 4 de facultate am ramas in tara.

Pana in 2007 nu m-am putut plange deloc. Am fost chiar mandru ca am reusit sa supravietuiesc 14 ani fara sa iau un ban de la sistem (doar alocatia copilului.) Dupa acest an am simtit permanent cum ma scufund. Nu mai merge nimic. Sunt in depresie. Stau in Bacau ... anul trecut am vandut unul din cele 2 apartamente pe care le am si mi-am facut casa intr-o comuna la 6 km de centrul Bacaului. Am noroc ca socrii au acolo cam 1 ha in jurul casei. De la Informatica am ajuns la cultivatul de rosii, ardei, gogosari pe o suprafata de 3.000 m2 de solar anul asta. Incerc sa devin autosuficient. Ego-ul nu ma lasa sa imi inchid firma si sa renunt si la al doilea apartament central in care stau. Sper sa scap de ego ... vremurile ma ajuta foarte mult :)... si sa ma mut in casa noua unde sa ascult rasadurile cum cresc si sa fug de sistemul in care suntem captivi. De aceea blogul tau ma ajuta foarte mult in hotararile pe care le voi lua in viitor. Multumesc!!!


In toti anii de cand am firma am ajuns la o mare concluzie. Singurul profit adevarat, curat si fara sa iti creeze disonante este cel obtinut din productie. Nasol este ca nu bankfobie :). Nu suport bancile. Nu am credite la nici o banca dar nu am nici cont bancar personal. Singurul cont bancar este al firmei. De aceea singura productie pe care sunt capabil sa o fac este cea in domeniul agricol si asta pentru ca in acest domeniu nu ai nevoie de foarte mari sume de bani. Cred ca daca lucrurile merg asa cum anticipam multi de pe blogul tau in maxim 2 ani ma fac un taran autentic :D

Si gecos nu e singurul exemplu. Primit ulterior de la Jucatoru:

Il inteleg perfect pe gecos, si eu am inceput sa imi pun rosii si leustean in curte, si imi vine sa las balta ingineria software, care oricum se face dupa ureche in 90% din cazuri. (alta discutie...) Este probabil singura modalitate de a respinge toate aceste "inginerii" financiar-bancare care ne transforma pe toti in sclavii sistemului, chiar si atunci cind evitam credite si traim fara sa ne depasim posibilitatile. Reintoarcerea la lucrurile simple, e singura solutie, si e un paradox ne trebuie ani de scoala si experienta ca sa o (re)descoperim.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

joi, 25 martie 2010

Alternative energetice - notiuni teoretice

Episodul noua al seriei alternativelor energetice inceputa aici. Explicam in episoadele trecute conceptul de EROEI, de bani ca simpla eticheta a produselor obtinute cu ajutorul energiei, ca si de relatia dintre randament si cost. Am trecut apoi la variantele oficiale incercand sa atrag atentia asupra capcanelor subventiei, plimbatul costului energetic si furatul propriei caciuli. Am continuat cu alte aspecte ale problemelor energetice ce apar dupa momentul producerii acesteia, anume transportul si stocarea.

Pana acum am tot povestit. Am incercat sa explic cat mai simplu cateva concepte, pentru a putea fi usor intelese chiar si de cineva care nu are prea multe cunostinte tehnice. Astazi vreau sa mergem un pas mai departe. Nu va speriati, e doar un pas. Voi incerca sa vin cu exemple si cu analogii care sa faca teoria un pic mai digerabila. Stiu ca nimanui nu-i place cand se ajunge la teorie, dar e necesar sa avem macar notiunile de baza. Sa stim macar abc-ul pentru a putea discuta un pic mai concret despre domeniul energetic. Mai ales ca peste cateva episoade vom trece de la problema generala a omenirii cu energia la exemple practice si solutii individuale. Pentru cei care vor un minim de rezerva in momentul in care transelectrica sau renelul intra in dificultate.

Ok, sa incepem asadar. Curentul si tensiunea. Cum sa va explic eu ? Imaginati-va un rau sau o cascada. Puterea cascadei este cu atat mai mare cu cat cascada e mai inalta. Sau cu cat debitul de apa este mai mare, corect ? La fel si cu electricitatea. Inaltimea cascadei este tensiunea, iar debitul raului este curentul. Tensiunea, adica diferenta de nivel sau potential se masoara in volti. Curentul, adica debitul de electroni in cazul energiei, se masoara in amperi. Simplu pana aici ?

Sa dam si un exemplu. Priza de acasa are 220 volti. Asta stie toata lumea. Scrie si pe ea de multe ori: atentie 220V. Asta inseamna o tensiune suficient de mare pentru a deveni periculoasa. Sa-ti bagi degetele in priza e ca si cum ai incerca sa stai sub o cascada ce cade de la vreo 220 metri. E un fel de "dus" nerecomandat si fatal de cele mai multe ori.

Ce se intampla insa cand bagi un calorifer in priza ? Pai e ca si cum ai avea un baraj, pe care il deschizi. Apa va navali cu putere si lucrurile vor incepe sa se puna in miscare. Dar ce e de fapt puterea ? Pai spuneam, cu cat inaltimea cascadei sau debitul sunt mai mari, cu atat devine mai interesant. Cu cat tensiunea (voltajul) sau curentul (amperajul) sunt mai mari creste puterea. Puterea e asadar produsul dintre tensiune si curent. Ea se masoara in wati. Asadar 1W = 1V x 1A

Hai sa mai dam un exemplu. Sa zicem ca avem un calorifer cu putere 2000W. Cam atat au majoritatea caloriferelor electrice. Caloriferul il bagam intr-o priza de 220V. Ce inseamna asta ? Ca vom avea un curent de aproximativ 9A. De ce ? Simplu: 9A x 220V = 2000W. Vedeti ca nu e chiar asa greu ? Intervine insa problema consumului. Cat consuma un calorifer de 2000W daca merge la maxim timp de 3 ore ? Aici e si mai simplu. Cantitatea de energie se masoara in Wh si se inumlteste efectiv puterea cu numarul de ore. Avem asadar 2000W x 3h = 6000 Wh.

Gata, puteti rasufla usurati. Am terminat. A fost greu ? Astea sunt notiunile de baza: tensiune masurata in V, curent masurat in A, putere masurata in W si cantitate masurata in Wh. Putem sa mai dam cateva exemple eventual, pentru a va familiariza cu notiunile pe cei mai putin obisnuiti cu aceste lucruri.

Sa luam o baterie de masina. In mod uzual acestea au voltajul scazut. Anume 12V. Acesta nu e un voltaj fatal. E ca si cum ai face dus sub o cascada de 12 metri. Destul de inofensiv. Pe baterie de obicei e trecuta capacitatea. Sa zicem 55 Ah. Asta inseamna de fapt 12V x 55 Ah = 660 Wh. Cifra asta nu ne spune insa nimic. Sa incercam sa o traducem un pic. Un bec de 100 W consuma evident.. 100 Wh intr-o ora. Asta inseamna ca o baterie de masina poate alimenta timp de vreo 6 ore becul respectiv.

Dar daca am incerca sa folosim energia unei baterii auto uzuale pentru alimentarea unui calorifer ? Pai in primul rand ar trebui sa transformam tensiunea respectiva. De la 12V cat are bateria la 220V cat e nevoie pentru functionarea caloriferului. Dar apoi e simplu de socotit. Caloriferul are puterea de 2000W deci consuma 2000Wh intr-o ora. Bateria are 660Wh. Avem asadar 660Wh / 2000W = 0.33 h. Adica aproximativ o treime de ora. Adica maxim 20 de minute, fara a socoti pierderile cu transformarea. E cam greu asadar sa folosesti o baterie auto pentru alimentarea unui calorifer electric, pentru ca nu ar tine prea mult.

Ce am invatat de aici ? Ca pe masura ce puterea necesara e mai mare, cantitatea de energie consumata creste. E logic. Una e sa alimentezi un bec de 100W si alta e un calorifer sau o masina de spalat care au putere de 2000W. Da, e adevarat ca masina sau caloriferul nu functioneaza mereu la putere maxima. Ati observat probabil beculetul de la caloriferul electric cum se tot stinge si aprinde in functie de reglajul termostatului. Este logic ca daca beculetul de functionare e aprins doar jumatate din timp, caloriferul va consuma doar jumatate din cantitatea de energie pe care o consuma la puterea maxima. La fel si masina de spalat: puterea maxima se foloseste de obicei doar la incalzirea apei, timp de cateva minute. De aceea e bine sa nu confundam puterea maxima cu energia consumata, chiar daca unitatile de masura W si Wh se aseamana.

Inchei aici acest episod al abc-ului energetic, cu rugamintea ca cei care au notiuni de electronica sau electricitate sa nu faca haz pe seama lor. Sau sa caute nod in papura pe tema alternativ vs continuu, sinusoidal vs redresat, voltamper vs watt, pierderi la transformare sau altele. N-am vrut sa complic lucrurile. Ci sa-i incurajez pe cei care nu au avut pana acum tangenta cu domeniul sa faca un mic efort de a le intelege. Pentru ca notiunile ne vor ajuta in prezentarile viitoare.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

marți, 23 martie 2010

Jocuri, personaje si nivele

Stiti ce e acela un RPG ? Sunt convins ca multi le-au experimentat cel putin o data. Sau macar un joc asemanator. Sunt un fel de universuri virtuale, cu personaje plecate in cautarea aventurii in aceste lumi structurate pe nenumarate nivele. Exista rase si subspecii diferite, fiecare cu caracteristicile sale. Unele au avantaje pe partea indemanarii cu care manuiesc obiectele, altele pe partea fortei fizice sau a celei psihice, unele au cunostinte tehnice iar altele sunt mai putin avansate si exemplele pot continua.

Farmecul jocului consta tocmai in diversitate si posibilitatile multiple de alegere. Si in modul incare jucatorii reusesc sa foloseasca cel mai bine caracteristicile rasei pe care au ales-o la intrarea in joc, antrenand aspectele pozitive si incercand sa le amelioreze pe cele mai putin dezirabile. Astfel chiar si personaje pornite initial in conditii si cu caracteristici identice ajung sa evolueze diferit pe parcursul aventurii si in urma experientelor.

Conteaza atat interactiunea cu mediul, cat si atitudinea. Deciziile care se iau pe parcurs, ajutorul primit de la alte personaje. Atat sub forma de artefacte cedate in cadrul jocului, ajutorul oferit in diverse situatii, cat si prin colaborarea jucatorilor din afara acestuia. Ca si personajele din lumea respectiva, jucatori sunt la randul de nenumarate feluri. Au conceptii si reactii diferite. Unii cunosc deja pe de rost jocul sau harta, altii sunt pentru prima data in lumea respectiva. Unii au facut pentru intaia oara contactul cu un PC, altii sunt veterani in utilizarea calculatoarelor.

Si unde vreau totusi sa ajung cu acest exemplu ? Pornisem acum cateva zile de la discutia despre caracteristicile programate in codul genetic al unei specii anume. Discutam acolo pe tema anumitor insusiri ale rasei umane. Apare discutia, poate din nou cam "prea filozofica" pentru unii, asupra legaturii dintre spirit si corpul ce il gazduieste. Se poate argumenta ca mintea si corpul sunt doar unelte cu care spiritul lucreaza in lumea materiala. Iar viata e ca un joc. Am mai spus-o pe aici.

Poate ca suntem si noi un fel de personaje, fiecare cu anumite caracteristici de baza in functie de specie. Pe care jucatorii mai buni sau mai slabi, mai experimentati sau mai incepatori reusesc sa le ghideze si sa le antreneze intr-o directie sau alta. Un joc din care spiritul poti iesi oricand daca devine prea greu sau misiunea a fost indeplinita. Desi uneori e pacat sa piarda toata experienta acumulata de personajul respectiv. Iar apoi sa o ia de la capat cu un alt avatar, care a uitat tot ceea ce fostul personaj stia si pe care se va chinui din nou sa-l invete.

Sa nu ma intelegeti gresit. Nu vreau sa sugerez ideea de control. Din contra, doresc sa insist asupra "uitarii" temporare si voluntare a experientelor anterioare pentru a creste frumusestea si unicitatea fiecarei experiente, fiind mereu prinsi de noul joc. Asa cum in "mijlocul actiunii" dintr-un RPG uiti uneori de lumea ce te inconjoara si esti captivat total de joc. Folosind insa din instinct experienta capatata anterior. Pentru ca la finalul jocului sa te detasezi si sa poti analiza linistit ce ai facut bine si ce puteai face mai bine, dar mai ales ce anume ai invatat.

Intram pe terenuri nisipoase aici, dar multi insista ca tranzitia actuala va aduce odata cu ea in primul rand transformari la nivel spiritual, nu doar material. Vorbeam de exemplu ieri intr-un comentariu despre modul in care omul poate sau nu utiliza in mod direct energia ca hrana. Am avut odata o discutie si mai interesanta decat vegetarian vs nevegetarian cu Gab. Se spune ca iti poti antrena corpul sa utilizeze si alte tipuri de energie mai putin cunoscute majoritatii in acest moment pentru a-si sustine viata. E un fel de scurtare a ciclului ca sa zic asa, prin care omul realizeaza singur “fotosinteza” necesara. Se elimina astfel necesitatea de a mai utiliza forta de prelucrare a plantelor sau animalelor care transforma acum energia de care avem nevoie pentru a ne sustine viata.

Ar fi un "feature" interesant pentru rasa umana sa putem face asta in mod uzual, nu-i asa ? E un altfel de evolutie, ce ar necesita cel mai probabil un salt catre un alt nivel. Unul de intelegere un pic diferita a lucrurilor. Spre deosebire de multele tranzitii isorice prin care lumea a trecut de la inceputurile ei, de data asta nu schimbam doar harta. Ci personajul va beneficia si el de un upgrade. Iar spiritul ce il ghideaza va putea avea acces la multe functii interesante. Interactiunea va fi imbunatatita, iar accesul la experienta fostelor personaje va deveni o caracteristica ce va schimba total jocul. O noua aventura e pe cale sa inceapa...

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

luni, 22 martie 2010

China vs US: faza a doua ?

Ah, dileme, dileme. Va avertizez, articolul de azi e aparent economic. Dar s-ar incadra de minune la seria gen: negrul e alb, albul e negru si totul e relativ. De ce ? Sau mai bine... de ce nu ? :-)

Sa revenim totusi. Despre faza intai va tot povesteam de mai bine de un an. Atunci cand chinezii au inteles ca rezervele in dolari vor incepe sa-si piarda valoarea destul de curand, dar aruncarea lor prea brusc in piata ar fi grabit acest fapt. Astfel au trecut la achizitionarea pe sub mana de petrol, metale rare, metale pretioase, companii de exploatare si alte bunuri tangibile. Reducand in acelasi timp achizitia de bonduri americane si scazandu-si astfel expunerea. In timpul asta baietii de Washinton le trimiteau delegatii de care radeau pana si studentii atunci cand incercau sa explice cat de sigure sunt finantele americane.

Well, se pare ca in ultima vreme chinezii s-au cam saturat sa avertizeze politicos sau sa zambeasca frumos atunci cand SUA continua cu bullshitul. Iar americanii simt acum din ce in ce mai tare cum se apropie funia de par. De aceea lupta e tot mai pe fata si am impresia ca incet-incet asistam la trecerea in urmatoarea faza a dansului dintre cei doi mari jucatori ai economiei mondiale.

Tineti minte vesnica intrebare a europenilor: de ce acelasi produs fabricat in China se vinde mult mai ieftin in America ? Ani de-a randul am vazut acolo calculatoare, camere video, televizoare si multe altele la preturi fara taxe. Toate cumparate cu un dolar atotputernic si lasat sa-si faca de cap fara oprelisti in fata yuanului slab. Incepti sa pricepeti unde bat apropoul ? Era bine atunci cand cursul valutar si lipsa taxelor avantaja o anumita parte. Acum nu mai este. In schimb a venit randul chinezilor sa-i certe cu degetul pe americani: Ati uitat ?

Ati uitat ca pana acum un secol voi erati saracii lumii plecati cu bocceaua in spate de acasa pentru a va face un rost si a munci din greu pentru o viata mai buna ? Ati uitat cata poluare ati produs si exportat pe toata planeta sau cate resurse ati papat si inca mai papati ? Ati uitat in doua decenii in care v-ati mutat toata productia catre tari cu mana de lucru mai ieftina de ce ii dispretuiati pe vremuri asa tare pe englezi si imperialismul lor ? Ati uitat cat de repede s-a destramat vechiul imperiu atunci cand oamenii au inceput sa uite ce inseamna munca si sa traiasca doar din exploatarea coloniilor ?

China vs US de azi e un fel de America vs UK de acum cateva sute de ani. Chinezii inca saraci, dar pusi pe munca si luptand pentru iesirea de sub tutela imperiului de facto. Americanii dezvatati cu munca in ultimii douazeci de ani si obisnuiti cu traiul usor pe spinarea altora. Traind de pe urma ingineriilor financiare si razboaielor pentru resurse de cand si-au mutat productia in China si au cam ramas fara petrol. Ramane de vazut daca in final chinezii vor reusi sa supravietuiasca pana la un "Beijing tea party". Sau daca aceasta eliberare de sub influentele americane se va resimti si in plan intern printr-o schimbare de regim sau nivel de trai. Eu raman optimist, mai ceva ca google... ;-)

Tot apropo de regim, interesant este si modul in care media vestica prezinta acum cealalata fata a monedei apropo de o alta inversare de situatii. Vorbim aici de sistemul asa-zis capitalist si cel asa-zis comunist, asta daca e sa folosim etichetarile uzuale. Banuiti deja probabil la ce ma refer. Anume la modul in care "victoria" US in fata Rusiei in urma cu 20 de ani era automat tradusa ca o victorie a "capitalismului" si modelului sau economic. In timp ce acum o tara etichetata drept "comunista" incepe sa dea peste nas celor care au fost zeci de ani sinonimi cu "capitalismul". Eh, ca sa vezi cum se intoarce roata. Si cand va spuneam eu ca aceste mandrii de gradinita gen "a mea e mai mare" sunt degeaba. Si mai ales ca etichetarile de tot soiul sau lupta in doctrine si dogme sunt de fapt inutile.

Si daca tot am pornit pe aceasta cale, poate ar fi interesant sa vedem unde se afla si Europa in toata aceasta poveste. Pai Europa are si ea "China" ei daca vorbim de productie. E vorba de Germania si tarile nordice, care au actionat insa in mod diferit. S-a promovat libertatea exporturilor, a eliminarii taxelor si a "libertatii" comertului in spatiu UE. Nimic rau pana aici, ba chiar frumos ca s-a incurajat concurenta si cresterea randamentului in celelalte regiuni. Mai trist insa cand se uita despre aceasta "egalizare" a sanselor atunci cand vine vorba de resurse sau forta de munca.

Adica nu-i frumos sa profiti de faptul ca ai in subsol resurse naturale si sa subventionezi astfel companiile locale. Este mai corect sa le dai spre exploatare austriecilor de exemplu, care ti le vor revinde apoi la pret ridicat, pentru a "egaliza" sansele producatorilor autohtoni. Tot pentru a "egaliza" aceste sanse nu-i bine nici ca lucratorii din tarile folosite pe post de piata de desfacere sa circule prea liber prin Europa. Nici sa beneficieze de dreptul de a lucra la companiile concurente din tarile producatoare pe salarii apropiate. Nu, e bine ca ei sa stea acasa incasand salarii minime pe o munca asemanatoare cu cea facuta de colegii vestici, in timp ce cheltuielile cu hrana si energia sunt aproape la fel. In momentul in care apar nemultumiri, se rezolva rapid un ajutor sau imprumut. Cu dobanzi evident. Iar daca oamenii se invata prost ca in Grecia, ba chiar sunt "ajutati" sa-si mai si ascunda datoriile in timp ce coruptia interna infloreste... nasol... asta e sistemul... mergem inainte...

Am exagerat ? Doar va avertizasem ca asta e un articol de-a-ndoaselea. Fata de ceea ce a cam aparut in ultima vreme pe net. Despre modul in care nemtii cei muncitori ii ajuta pe grecii cei lenesi. Sau americanii buni la toate se lupta cu teroristii arabi fara nici un interes in zona. In timp ce saracul google se cearta cu chinezii care cenzureaza bietii oameni. Sunt sigur ca variantele astea le stiati de fapt drept cele "corecte". Eh, daca nu va place, asta e. Si eu care credeam ca e bine sa vezi o poveste din cat mai multe unghiuri pentru a intelege unde-i mijlocul.. pardon .. adevarul... :-)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

duminică, 21 martie 2010

Alternative energetice - problema stocarii

Episodul opt al seriei alternativelor energetice inceputa aici. Explicam in episoadele trecute conceptul de EROEI, de bani ca simpla eticheta a produselor obtinute cu ajutorul energiei, ca si de relatia dintre randament si cost. Am trecut apoi la variantele oficiale incercand sa atrag atentia asupra capcanelor subventiei, plimbatul costului energetic si furatul propriei caciuli. Continuam acum cu alte aspecte ale problemelor energetice ce apar dupa momentul producerii acesteia, anume transportul si stocarea.

Problema stocarii apare in doua cazuri. Primul ar fi cel al consumului casnic, atunci cand se utilizeaza sisteme asa-zis alternative gen eoliene sau panouri voltaice. Care in ciuda campaniei inceputa pentru a treia oara cu tam-tam anul acesta, n-au nici o legatura cu verdele atat promovat. Fiind asa cum am tot explicat o simpla metoda de a consuma azi mai multa energie energie decat cea pe care ne vom chinui sa o "economisim" maine cu ajutorul lor. Si de a ne mai fura o vreme caciula, ascunzand risipa energetica prin subventii si ciupind comisioane pentru cei implicati. Revenind la ce spuneam anterior, pe langa metodele clasice de "ardere a gazului", aceste asa-numite alternative mai au si "avantajul" producerii energiei doar in anumite perioade. Anume atunci cand e soare la voltaice si atunci cand bate vantul la eoliene. De aici problema stocarii.

Al doilea caz si cel pe care il consider in acest moment mai relevant este cel al consumului mobil. Adica autoturisme, transport rutier, maritim si aerian. Aici se pune problema spinoasa a gasirii unui mod de stocare a energiei necesare deplasarii respectivului mijloc de transport in conditii macar apropiate de cele in care o facem acum cu ajutorul petrolului. Folosind in schimb o sursa de energie nepoluanta si care nu este pe cale de epuizare.

Ca electricul va fi cel mai probabil viitorul in transporturi e deja un lucru de care putina lume se mai indoieste. Avantajele sunt multiple: de la constructia mai usoara la intretinerea mai simpla, fiabilitate, eliminarea poluarii chimice sau fonice si multe altele. Caile ferate, tramvaiele sau troleibuzele au dovedit toate ca acolo unde curentul electric e disponibil, transportul electric poate inlocui cu succes mijloacele clasice. Cea mai mare "buba" pana in acest moment a fost insa mobilitatea, adica dependenta de retea si inexistenta unui mod de a genera electricitatea la bordul automobilului sau stocarea acestuia intr-un mod eficient.

Spunea cineva in cuvinte simple ca viitorul electric al masinilor depinde de generarea curentului electric la bord din "ceva" care poate fi stocat intr-un "rezervor" si realimentat in citeva minute la benzinarie sau "curentarie". Hai sa vedem asadar ce tentative de rezolvare a acestei probleme am avut pana in prezent. Vom face in acest articol o trecere in revista a tehnologiilor cele mai cunoscute in acest moment, urmand ca in urmatoarele articole sa le detaliem pe fiecare.

Avem in primul rand bateriile. Cele clasice, bazate pe plumb-acid cu gel sau normale, care sunt inca folosite la stivuitoare electrice, UPS-uri, scutere electrice si unele masinute cu baterii. Fiabile si versatile, dar grele, cu incarcare lenta, cost energetic mare si probleme de poluare la productie sau recilare. Starurile actuale sunt insa bateriile bazate pe litiu. Cele LiIon arhicunoscute, mai noile LiFePO4 si variantele gen LiIon Cobalt Oxide sau LiIon Titanate. Cu incarcare rapida si usoare, dar costuri energetice mari de productie, utilizand metale rare si avand probleme cu supraincalzirea dpdv fiabilitate si cu frigul dpdv versatilitate. Nu in ultimul rand avem tehnologii aflate inca pe plansa, gen bateriile bazate pe capacitoare, ce teoretic suna bine dar despre care practic nu stim inca mare lucru.

Ar mai fi apoi hidrogenul, care poate fi utilizat pentru consum direct in motoarele actuale cu mici modificari sau poate genera electricitate cu ajutorul pilelor de combustie. Acesta se poate obtine relativ usor la randamente bune prin electroliza apei sau alte metode, iar in urma arderii sale rezulta doar vapori de H2O. Dezavantajele pe care le prezinta sunt stocarea sa in forma bruta in rezervoare sau celule scumpe, atunci cand nu se foloseste obtinerea on-demand din apa.

Voi incerca in urmatoarele articole sa prezint problemele care apar in cazul tehnologiilor enumerate. Si sa arat ca la fel ca in cazul productiei de energie, unde ar trebui sa crestem randamentul "alternativelor" actuale de minim 10 ori pentru a avea o sursa cu EROEI sustenabil, cam acelasi lucru se intampla si in cazul stocarii. Adica avem doua variante pentru a ajunge la flote intregi bazate pe electric. Ori facem cumva sa crestem de vreo 10 ori randamentul surselor de stocare actuale. Adica baterii de 10 ori mai ieftine, construite cu materiale inepuizabile si recilabile ce se pot prelucra cu un cost energetic redus si care se incarca instantaneu. Ori renuntam la stocare si gasim un mijloc de productie al energiei on-demand, la bordul mijlocului de transport. Ceva in genul reactoarelor nucleare de pe submarine, mini-centrale electrice pe fuziune la un pret redus sau alta tehnologie noua care sa produca energie electrica instant la un cost minim.

Altfel visul celor care conduc azi un Prius crezand ca astfel salveaza lumea va ramane o simpla naivitate. In timp ce soselele, campurile, oceanele si cerul sunt brazdate de flote intregi de autoturisme, tiruri, tractoare, vapoare sau avioane. Ce polueaza arzand petrolul atata vreme cat acesta mai poate fi extras la un EROEI sustenabil. Dar care flote nu vor putea functiona cu energia electrica stocata de baterii construite dupa tehnologiile actuale.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

miercuri, 17 martie 2010

Schimbare adresa

Dupa cum ati putut remarca si ieri, ma distrez cu schimbatul adreselor zilele astea.

Cred ca voi ramane pe blog.flavian.ro in final, iar vechea adresa va fi automat redirectionata.

Momentan e o problema cu comentariile vechi, google zice ca vor aparea si acestea in cateva ore.

marți, 16 martie 2010

Noutati si comentarii

Am tot vorbit despre UK si modul in care au imitat acestia cel mai bine sistemul american de trai pe picior mare prin specula si distrugerea sau exportarea ramurilor productive. Fapt care i-a adus si pe ei in prag de colaps primavara trecuta. Vezi seria celor 3 care au speriat vestul: UK, US si EE. Pare intr-un fel logic ca dupa ce US a tinut capul de afis pana in toamna, apoi EE si Grecia au fost in centrul atentiei peste iarna, sa se invarta acum iar roata. Astfel incep sa se inmulteasca zvonurile cum ca saptamana viitoare ar putea fi una interesanta pentru ca UK isi va prezenta bugetul si s-ar putea sa iasa show. Avertizarile cum ca englezii stau mai prost ca grecii la multe capitole sau ca pariurile pe caderea lirei sunt mai mari decat la crashul din 1992 nu ajuta nici ele.

Interesant este ca tot saptamana viitoare apar ca probabile unele miscari interesante si in urma analizelor pe grafic. Horea e baiat ok, chiar daca mai peceste cu gramatica neintentionat fiind plecat cam de mult din tara sau intentionat for fun. Cred ca la noi in tara e printre primii care scria de criza mondiala inca din 2007 si inceputul lui 2008. Exemplu AICI. Unele analize i-au iesit destul de binisor, desi eu sunt genul care pana nu demult nu prea credea in ghicitul in cafea, pardon - grafice. Dar pana la urma numerologia, astrologia, tarotul sau analiza tehnica sunt si ele o arta pentru cunoscatori... :-)

Tot apropo de zvonuri, se aude iar prin targ cum ca balonul "aurului de hartie" da semne de slabiciune. Asta pentru cine inca mai cumpara titluri si alte genuri de hartie igienica. Titlurile nu sunt aur, ci un fel de tzeapa pe fata. Nici macar alchimie nu se poate numi, ci e escrocherie pur si simplu. Mai ceva ca in povestea cu tungstenul unde macar baietii au muncit la turnatorie sa faca un lingou. In cazul titlurilor pe aur furtul se face din condei. Un articol bun pe tema asta aveti si AICI. Azi lumea inca mai crede ca pretul aurului fizic e acelasi cu pretul aurului de hartie. Care e diferenta ? Încă mai putem cumpara aur fizic la pretul COMEX puteti argumenta. Sigur, dar cuvantul cheie este încă.

Dan Selaru a tot discutat zilele trecute pe tema hranei. Unii stim de vreme buna ca fiecare calorie vegetală pe care o mâncăm are în spate între 1 şi 10 calorii consumate din petrol. Iar o calorie din carne are în spate 10 calorii vegetale, deci între 10 şi 100 de calorii din petrol. Asta doar daca discutam de costurile implicate, fara sa mai socotim problemele de sanatate pe care le implica consumul de grasimi sau modul in care sunt tratate animalele. Moment in care devine logica intrebarea: v-ati gandit cat teren, energie si resurse am economisi daca am deveni vegetarieni ? Am o vaga impresie ca secolul 21 va deveni pentru industria de carne ceea ce secolul 20 a fost pentru cea a tutunului. Stiu ca toti "fumatorii" vor protesta in sinea lor acum, dar e o chestie pe marginea careia ati putea medita un pic... ;-)

La capitolul meteo, avem parte de liniste din punct de vedere al eruptiilor solare. Insa oamenii de "stiinta" si NASA sunt tot mai nedumeriti de miscarile soarelui in ultima vreme. Iar cineva imi sugera zilele trecute ca activitatea solara nu are legatura doar cu vremea sau cu functionarea aparaturii electronice, ci si cu miscarile pe bursa. La o cautare mai atenta, se pare ca pot fi observate anumite similitudini. Pacat ca inregistrarile pe care le avem au inceput abia de prin anii 1600. Sunt curios cum ar fi aratat pe la 1300 cand se pare ca am avut parte de mama tuturor "crizelor" din istoria omenirii.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

luni, 15 martie 2010

Filozofie sau ignoranta ?

Azi iar n-am chef de economie. Am fost plecat cateva zile si oricum trebuie sa ajung la zi cu lectura. Poate maine. In schimb am un alt subiect interesant. Pornit de la un comentariu pe marginea unui subiect prezentat de individul_x si anume delegitimizarea intrebarilor existentiale.

Eu nu ma omor cu filozofia de dragul filozofiei. Dar pentru ca am avut experiente asemanatoare in care mesajele mele erau considerate cam filozofice, incerc sa pun problema altfel.

Reusim sa despicam firul in 14 pe aproape orice subiect. De la astronomie la tehnica bagarii acului in atza. De la fizica cuantica la economie. Suntem specialisti in analiza si teoretizarea unei game extraordinare de subiecte cu relevanta de la zero la infinit.

Cand vine insa vorba de lucruri gen: scopul vietii, nastere, moarte, utilitatea actiunilor noastre zilnice atunci brusc gasim ca scuza faptul ca sunt "filozofice" si nu trebuie sa ne batem capul cu asa ceva.

Despicarea in 14 a faptului ca gigel are cravata violet e o chestie cool. Intrebarea daca gigel chiar merita atata atentie e filozofica. Iar ideea ca habar nu am nimic despre subiectul cravatelor violet deci poate ar trebui sa ma abtin de la analize e deja absurda. Despicarea in 14 a firului pe faptul ca ionel a zis cutare tampenie e o chestie utila. Intrebarea despre cine e de fapt ionel si care e cu adevarat scopul sau in viata e inutila si filozofica.

O scuza. Un mod de a te ascunde in spatele unui paravan pentru a evita discutiile cu adevarat importante. Asta e ceea ce devine filozofia in ultima vreme. Si nu e singura. Mai avem si altele. Conspiratie. Asta e inca o eticheta pusa subiectelor incomode pentru a evita dezbaterea lor. Pseudostiinta. Pentru orice iese din sfera de cunoastere a "stintei" actuale.

E simplu. In momentul in care n-ai chef sau nu esti in stare sa-ti folosesti capul arunci pur si simplu vina in alta parte. Problema nu e la mine. Subiectul e prea filozofic. Sau conspirationist. Sau nu e acceptat de "stiinta" care mi-a fost inoculata in scoala.

Pe vremuri se mai foloseau si alte paravane. Erezie. Nu poti vorbi de asa ceva, religia nu permite, biblia ne invata. Vrajitorie. Te arde inchizita pe rug daca deschizi subiectul. Nebunie. Nici un om normal nu poate spune asa ceva.

Cu timpul, toate aceste "nebunii" au intrat in sfera "normalului" acceptat de societate ca si subiect de discutie. Si-au pierdut proprietatea de tema excentrica sau chiar tabu. Sunt convins ca la fel se va intampla si cu multe din subiectele evitate astazi pe masura ce omenirea va evolua. Pana ce paravanele vor deveni tot mai transparente iar etichetarile tot mai inutile.

Eh.. asta-i lumea in care traim. Incet-incet se schimba si noi o data cu ea. Iar intre timp incercam sa ne mai lamurim din intrebarile, filozofice sau nu, care continua sa ne apara in cale. Pentru ca doar prin curiozitate si libertate in gandire vom iesi din ignoranta.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

vineri, 12 martie 2010

Teama fara rost si experientele utile

Am mai discutat aici incercand sa fac o paralela intre tranzitia pe care noi ca romani am trait-o pe propria piele si schimbarile care vor veni. Sunt lucruri pe care consider ca poate nu am insistat suficient atunci cand prezentam o simpla privire asupra viitorului. In special cand ma lovesc de persoane aflate sub influenta puzderiei de materiale aparute in ultima vreme pe internet. Care exagereaza uneori pe partea cu pesimismul si conspirationismul, probabil din cauza ca autorii inca nu au trecut de un anumit nivel.

Prima reactie a celor care trec de faza denial si inteleg ca dezintegrarea sistemelor actuale chiar poate avea loc este teama. In acel moment se activeaza in cap toate materialele citite in ultima vreme ce prezinta scenarii care mai de care mai pesimiste. Si care mai de care mai reale sau nu. Multi din pacate se opresc acolo. Pentru cei care au puterea sa treaca mai departe, urmeaza o noua etapa. Aceea a unui optimism realist. Care explica faptul ca exista viata si post-crash. Una chiar mai buna decat cea actuala. Fara banci, bani virtuali si goana consumerista dupa acumulari materiale. Trecerea va fi bineinteles una grea. Dar tocmai de aceea e nevoie sa ne pastram optimismul. Si sa intelegem din timp ce, cum si de ce se intampla. Pentru a nu ceda in fata panicii la primele falimente bancare si a aluneca pe spirala negativismului fara rost care nu duce nicaieri.

Oare noi suntem aceia care avem nevoie de lectii de la altii in ce priveste subiectul prabusirii sistemelor economice si sociale ? Nu cumva avem multa mai multa experienta recenta la acest capitol fata de toti creatorii de materiale conspirationiste de peste ocean ? Cine a trecut acum douazeci de ani printr-un crash de sistem urmat de o "tranzitie" dura si nici acum incheiata ? Noi sau ei ? Chiar n-am invatat nimic de atunci ? Sau am uitat asa de repede ? Parca se spunea ca ceea ce nu te omoara, te face mai puternic. Ca iti ofera o lectie, o experienta de viata si un punct de vedere in plus.

Stiu ca atunci eram mai obisnuiti cu greul, iar in ultima vreme ne-am cam lenevit. Dar eram si mai speriati. Mai putin informati si mai usor manipulabili. Mai saraci si cu mai putine mijloace de organizare. In special in domeniul comunicatiilor sau transporturilor. Acum lumea s-a mai desteptat si are la indemana mijloace de comunicare evoluate in loc de un singur post TV unde sa urmareasca "revolutia in direct". Da, poate infrastructura va avea de suferit pe ici pe colo. Vor pica poate unele sisteme energetice. Dar din atata nebunie de retele de telefonie mobila sau fixa si internet, macar o parte vor supravietui. Ca si radiourile si televiziunile locale, atat cele oficiale cat si cele fara licenta. La fel si statiile de emisie radioamator sau CB. Care au cunoscut o crestere in ultima vreme, inclusiv in randul soferilor impulsionati recent si de "noile radare".

Eu cred ca aceasta descentralizare va duce tocmai la eliminarea controlului de care se sperie amatorii de filmulete NWO. In momentul prabusirii structurilor statale sub propria greutate si a sistemului financiar, cine mai crede in realizarea scenariilor cu statul politienesc ? In ziua de azi nu mai ai armate intregi cu care sa supui populatia "recalcitranta". Iar la finalul zilei soldatii sunt si ei oameni. Armata e cu noi, ati uitat ? Politia si jandarmii sunt o gluma ca forta de impunere a ordinii in fata unor mase intregi de oameni determinati. Pentru ca aici nu vorbim de simple greve ale bugetarilor, ci de situatii cu adevarat critice. Iar cu toate bancurile mai sunt si in politie oameni care gandesc, pe langa marea majoritate care o fac pentru bani. Bani ce nu vor mai avea nici o valoare in momentul prabusirii bancilor.

Cred ca e momentul sa ne trezim si sa ne folosim capul. Sa nu mai luam de bune toate materialele de care e netul plin si care par a fi facute mai mult pentru a induce teama. De catre niste persoane ce nu au trecut in viata lor prin greutatile unui sistem comunist. Care ulterior s-a prabusit aducand o nesfasita tranzitie catre atat-laudatul "capitalism" la care visam pe vremuri. Eu va spun ca o sa fie greu, dar nu imposibil. Iar teama nu ajuta nicicum, ci informarea si intelegerea sunt cele mai importante. Nu cred ca "baietii rai" - ce abuzeaza de pozitiile lor dominante pentru a manipula, a prosti lumea sau a incerca sa o controleze prin limitari in domeniul energetic si economic - sunt chiar asa "atotputernici" cum vor sa ne convinga. Si ce uita sa va spuna de obicei materialele conspirationiste create de cei care se tem sau vor sa induca teama este ca mai sunt si baieti buni. Care au si ei un cuvant de spus in povestea asta. De aceea, asa cum am mai repetat, voi continua sa astept cu o minte deschisa vremurile ce vor veni. Iar daca unii dintre voi nu-mi impartasiti ideile sau optimismul, rugamintea este ca de obicei sa nu folositi pietre. Prea mari... smile.gif

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

miercuri, 10 martie 2010

Dincolo de bani

Mi-a placut. Si am zis ca nu strica o mana de ajutor.

Dincolo de bani

Ce-i asta? Un site prin care oferi și primești gratuit tot felul de produse și servicii pentru care în mod normal ai plăti.

Chestii de acest gen oricum se întâmplă tot timpul în grupurile de prieteni. Tot ce dorim noi este să formăm un grup mai extins de persoane care să se implice în a se ajuta reciproc.

Interesul nostru principal e dezvoltarea comunităţii locale. Din cauza asta, dorim aici doar membri care locuiesc în Timişoara sau prin împrejurimi (să zicem maxim Lugoj, Arad, etc).

Proiectul nostru nu este legat în nici un fel de troc. Nu trebuie să dai nimic în schimb celui care te-a ajutat, ci este chiar de recomandat să ajuţi mai bine pe altcineva. Cum s-ar zice “pay it forward”. Totuşi, dorim ca fiecare membru să primească de la comunitate şi să ofere comunităţii în cantităţi cam egale. Ce înseamnă asta? Că acest site nu este pentru acţiuni caritabile. Dacă cineva este interesat doar să ofere sau doar să primească, aici nu e locul potrivit. Ne plac acțiunile caritabile, doar că proiectul nostru nu e pentru asta. Noi încercăm să formăm o comunitate. O adunatură de bogați care ajută săracii nu este o comunitate.

Gasit cu ajutorul lui Gab. La mai mare si la mai multe !

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

duminică, 7 martie 2010

Mic dictionar popular de termeni economici


AIG
- companie de asigurari mare si smechera care se chinuie sa dea faliment de la inceputul crizei
Austrianism - curent economic ce se opune imprimarii de FIAT money in prostie
BCE - super-banca europeana cu monopol asupra emiterii de euro
BNR - un FED mai mic cu monopol asupra emiterii RON
Broker - un soi de dealer de cazino mai smecher care ia comision de la investitor
Bursa - un cazino mai mare, deseori confundat cu o agentie loto sau cu un bordel
CDO - pachetel lucios cu funditza in care e ascuns un rahat toxic
CDS - asigurare cum ca intr-un pachetel cu rahat toxic se afla de fapt o savarina
Deflatie - apreciere pe termen scurt a FIAT money datorata prea multor falimente
Dolar - FIAT money de origine americana emis de FED
Euro - FIAT money de origine europeana emis de BCE
FED - super-banca americana cu monopol asupra emiterii de dolari
FIAT money - numiti si hartie igienica, sunt bani fara valoare reala bazati doar pe incredere
FMI - grup de baieti care ajuta statele sa falimenteze dandu-le sfaturi si imprumuturi pe care nu le pot plati
Goldman Sachs - big bad bank numita si Government Sachs din cauza confuziei intre angajatii proprii si cei ai guvernului
Inflatie - furt din buzunarul cetateanului prin imprimarea de FIAT money in prostie
Investitor - baiatul cu cascavalul
Lehman - banca mare si smechera care a dat faliment la inceputul crizei
Keynesianism - curent economic ce incurajeaza imprimarea de FIAT money in prostie
RON - FIAT money din plastic inutili ca si hartie igienica
SDR - un fel de FIAT money virtuali creati de FMI
Speculator - numit si jucator la bursa, un fel de bisnitzar mai modern dependent de pariuri
Too big to fail - firme ale unor "investitori destepti" care au cascavalul garantat de stat
Trader - un broker mai prostut

Se va actualiza in urma unor idei ulterioare si sugestiilor publicului.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

vineri, 5 martie 2010

The Orion Project

The Orion Project is an organization created to transform the current energy, environmental and social crisis into a world of sustainability and Enlightened Abundance.

Technological progress in the areas of advanced physics and electromagnetic systems, if appropriately supported, will enable humanity to live on the Earth with a minimal footprint with genuine long-term sustainability.

For over 100 years, these advanced concepts in energy generation have either been ignored or actively suppressed due to the power of fossil-fuel based economic and industrial interests.




Imagine a world where every home and village has its own clean source of electrical energy, free from the cost of fossil fuels, nuclear power or a centralized electric grid.

Imagine every means of transportation running off of clean power plants, using no source of fuel and creating no pollution.

Imagine the developing world blossoming with these new technologies and the equatorial rain forests protected from slash and burn subsistence farming and logging.

Imagine all inter-city transportation above the ground and the millions of acres paved over with highways freed for productive agriculture and recreation.

Imagine all manufacturing being clean-fuel sourced, using no-cost or low-cost energy.

Imagine the possibility of 100% recycling because the energy cost of transporting recycled materials, processing them and scrubbing pollution out of the air and water approaches zero.

Imagine...

This is no mere pipe-dream, but a world that is well within our grasp to create- in our lifetimes. Imagine... and see that it is a reality.

The Orion Project is dedicated to:

  • Supporting the world's most accomplished engineers, physicists, and inventors who have developed innovative solutions to energy generation.

  • Cleaning up the fossil fuel power sources currently in use.

Click here to see the energy briefing prepared for the President and members of Congress. This is crucial information offering guidance to solve the most pressing problem of our time.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

Noutati si comentarii

Si uite asa zboara saptamana ca secunda si se aduna iar linkurile. Singura intrebare: cu ce incepem ? Pai hai sa incepem iar cu economia, asa cum ne-am obisnuit deja. Avem o povestioara interesanta despre Basicland, un fel de tara in care lucrurile incep frumos si sfarsesc trist. Evident, orice asemanare cu situatii reale este intamplatoare. Concluzia insa e clara: Basically, It's Over

Avem apoi niste miscari de fronturi din partea SEC pe care le semnala si Horea. SEC e un fel de sperietoare gen DNA-ul burselor. Adica loveste cu directie cand si pe cine trebuie. Ia de urechi iepurasii care incalca regulile si mai sar gardul, ca de taurii care il darama cu totul normal ca nu se poate lega. A permis asadar marilor smecheri de-a lungul vremurilor sa faca niste magarii cat casa. Inclusiv naked short-selling care a dus la falimentarea unor firme ce nu au avut alta vina decat ca au intrat in vizorul speculatorilor iesiti la vanatoare de bani usori. Apoi pentru a proteja aceiasi smecheri de eventuale probleme si intoarcerea propriilor arme impotriva lor, a interzis short-selling cu totul in toamna 2008. Un pic, doar cat sa nu avem si GS sau JPM la protzap alaturi de Lehman. Dupa care s-a deschis iar sezonul la fazani. Pana acum, cand se apropie etapa urmatoare, iar SEC se pare ca pregateste deja terenul... :-)

Tot apropo de pregatiri, se reiau discutiile pe marginea unui nou sistem monetar. Am tot explicat si eu ca valutele actuale sunt de fapt hartii igienice, dar de calitati diferite. Iar acum cica vor sa scoata una de calitate mai buna, probabil parfumata si cu mai multe straturi . Nu e nici o problema ca unul sau altul vor o noua moneda internationala sau sistem monetar mondial. Asta nu inseamna ca se va si intampla. Au mai vrut unii sa vaccineze intreaga populatie pentru ca "asa era planul" insa lucrurile n-au iesit cum sperau ei.

Revenind la valute mai solide, avem AICI un articol despre valoarea argintului raportata la aur. Raportul actual se pare ca vine in favoarea argintului, ce s-ar putea sa beneficieze de aprecieri puternice daca privim lucrurile in context istoric. Asta in timp ce ProSieben prezinta reportaje privind tehnologia umplerii lingourilor de aur cu tungsten. Inclusiv niste lingouri falsificate in toata regula si descoperite in ultima vreme.

FDIC mai da cateva gauri la curea. Bancile cu probleme sunt in crestere cu 27%, au intrat sub supraveghere vreo 700 banci cu active de vreo 400 miliarde. Deja au cerut bani avans de la bancile aflate in sistemul de "garantare", vine probabil in curand si randul statului sa "contribuie" ca de obicei. La noi Isarescu se tine de copilarii, cata vreme mai are public sa caste gura la tot felul de abureli. De greci e plina presa locala deja, pentru unii e old news in timp ce altii nu mai prididesc cu articolele, asa ca nu va mai plictisesc. Lantul logistic de care spuneam ca se va intrerupe, da semne de slabiciune. Sunt curios cum va mai functiona "economia" daca se opresc din lucru transporturile aeriene gen Lufthansa, alimentarile cu petrol gen Total sau alte exemple din Grecia, Franta, Marea Britanie si Spania.

Big Brother se tine de smecherii in continuare. In Grecia se vorbeste de supravegherea transportului de combustibil prin satelit. Retetele urmeaza sa primeasca un cod cu bare, din care sa reiasa numarul tratamentelor medicale la care a fost supus pacientul. Iar in Anglia alcatuirea dosarului incepe de la cinci ani. Chipurile controlul e spre binele nostru. Cum era citatul ? He who sacrifices freedom for security deserves neither. People willing to trade their freedom for temporary security deserve neither and will lose both. Mda. Din fericire dupa cum spuneam, nu toate ies asa cum ar vrea unii. Nici cu gripele, nici cu banii virtuali. Semnele de intrebare si semnalale de alarma se inmultesc si ele in ultima vreme.

In final, rubrica "meteo". Soarele pare ca s-a mai cumintit in ultima vreme. In schimb George semnala zilele trecute un fenomen interesant: "Anyone besides me watching the breakdown of the Gulf Stream?" Hmm, oare unde auzisem eu de imbolnavirea ecosistemului la nivelul oceanelor si recunoasterea oficiala a acestui fapt in 2010 ? Cine a citit AH sa ridice mana sus....

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

joi, 4 martie 2010

Joc pe balansoar cu sistemul financiar

Ideea articolului a pornit de la un desen al lui George Ure in care acesta incerca sa explice legatura Euro-Dolar. Am mai spus de cateva ori ca o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte. Si am mai incercat sa explic de cateva ori de ce privesc indicatori precum cotatiile la burse sau pretul metalelor pretioase pentru a intelege momentul in care lucrurile vor fi gata sa faca poc. Am mentionat despre decuplare, inflatie sau deflatie si despre multe altele. Azi incerc sa simplific un pic lucrurile in cateva desene pentru a explica interactiunile si influentele exercitate asupra sistemului financiar mondial in ultima vreme.

Se da asadar urmatoarul balansoar:
In imagine avem zona Euro si cea USD la inceputul "crizei" economice. Moment in care falimentul Lehman si "impasul" AIG trageau bursele in jos, provocand aprecierea pe termen scurt a dolarului. Povestea nu a durat mult, pentru ca FED a pus pompele in miscare, incercand sa contrabalanseze miscarea:A inceput sa pompeze puternic, sa dea drumul la QE si dolarul a inceput sa scada in timp util pentru a mentine jucaria in stare de functiune. Roata s-a intors insa si zona Euro a inceput sa fie afectata tot mai puternic de problemele Greciei, iar BCE a trebuit sa mentina dobanda la nivele scazute, cauzand astfel devalorizarea actuala a Euro:
Insa joaca, asa cum banuiti cei care nu sunteti prima data pe blogul acesta, abia incepe. Pe partea dolarului avem "clienti" cu probleme gen BofA, Citi sau AIG ce trag in jos bursele. In acelasi timp FED pune presiune pe dolar, la fel ca si necazurile unor state precum California, aflate in situatie mai critica decat Grecia care umple acum primele pagini. Chinezii incep si ei sa se resimta, iar muntele de bonduri americane pe care stau nu da bine deloc pentru dolar atunci cand vor incerca sa scape de el.

De cealalta parte a oceanului, porcusorii se inmultesc. Tarile PIIGS si BCE trag euro in jos. Bancile europene nu stau nici ele grozav, in special cele cu expuneri in europa de est sau Dubai precum bancile austriece sau grecesti. Ca sa nu mai vorbim de cazuri precum BRD-GSG sau Deutsche Bank care sunt legate cu fire invizibile de partenerii lor de joaca din US si vor impartasi aceeasi soarta.

Ca bonus avem si niste cutremure ce se cam inmultesc in ultima vreme, plus ceva avertizari despre evenimente solare. Un eventual conflict in zona Iran - Israel ar mai lipsi, ca presiunea de apreciere pusa pe combustibili, metale pretioase sau hrana sa fie ca la carte.

In asemenea situatii e tot mai clar ca tensiunea se acumuleaza. Iar tema cea mai dezbatuta nu a fost din pacate: cum ne pregatim pentru ce va urma ? Ci in spiritul speculativ al pariurilor cu miza tot mai mare din ultima vreme, s-a pus intrebarea: cine cedeaza prima data ? Multi baieti din tabara asa-zis deflationista au zis ca presiunea pe burse si falimentele vor fi mai puternice. Denninger si altii vad cum se apropie show-ul, desi inca mai cred saracii ca pargia va rezista. Sperand ca nu se va rupe in zona burselor, urmand decuplarea fata de metalele pretioase pe care o tot urmaream eu. Adica plonjonul DOW in timp ce aurul isi mentine tendinta crescatoare:
Altii au zis ca din contra, FED si BCE vor pompa bani in continuare. Gen Peter Schiff si cei care credeau ca odata ce FED va da drumul inflatiei din cusca aceasta va lovi mai puternic decat deflatia cauzata de falimente:
Eu sincer stau si ma gandesc ca pana la urma e irelevant. Fortele ce apasa balanta devin tot mai puternice si tot mai numeroase. In final oricum intreg sistemul va ceda din toate incheieturile in urma presiunilor si vom ajunge la ceva de genul asta:
Mda. Cam asa stau lucrurile. Stiu ca balansoarul desenat de mine e mult simplificat si omite unele influente. Sper insa ca imaginile sa ajute la intelegerea mai usoara a fenomenelor care au loc. Pentru ca tot mai multa lume se uita la aceste evolutii ale lumii financiare fara sa mai inteleaga ce si de ce se petrece. Daca nu va place, rugamintea este ca de obicei sa nu folositi pietre. Prea mari... smile.gif

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

marți, 2 martie 2010

Ghid de supravietuire urbana

Pentru ca tot discutam acum doua postari despre modul in care ne pregatim pentru vitor. Se pare ca mai sunt si altii interesati de asemenea subiecte. Preluat de pe baniinostri cu acordul si multumirile adresate lui Cristian Dogaru.

Nu, nu este vorba de strategia optima de a slaloma printre exponentii prostului gust si fanii manelelor, ci de a trasa cateva linii directoare in cazul aparitiei unor evenimente neprevazute care sa faca viata intr-o aglomerare urbana un calvar. Nu se poate intampla asa ceva? Poate ca nu, luati sfaturile care urmeaza ca o simpla lectura, cine stie? Modul in care au decurs lucrurile in Haiti si Chile la cateva ore dupa marile cutremure nu ne dau voie oricum sa ne culcam pe o ureche.

Americanii, mai incercati decat noi in ultimii ani (vezi uraganul Catrina, 9/11, etc) sunt si cei mai preocupati de coordonatele supravietuirii in conditii neprielnice iar articolul de azi reprezinta o prelucrare a sfaturilor lui Chuck Baldwin. Acesta pleaca de la ipoteza unui eveniment catastrofal (atac terrorist, dezastru natural, intrerupere a fluxului de aprovizionare cu hrana a marilor orase, colaps economic-hiperinflatie) oferind sfaturi si linii directoare. In opinia lui Baldwin, trebuie sa va concentrati atentia pe cateva aspecte:

1.Conditiile de locuire
Ar trebui sa incercati sa va raspundeti la urmatoarele intrebari. Unde locuiti? In mediul urban sau la tara? Este un oras mic sau unul mare? Cat de apropiati va sunt vecinii? Ii cunoasteti macar? Va puteti baza pe ei daca alimentarea cu electricitate se intrerupe si sunt infometati? Ati putea sa va cultivati propria hrana daca ar fi necesar (se refera aici la legume, fructe)? Daca locuiti intr-o zona rece, cat timp ati putea supravietui fara electricitate?

De-a lungul ultimelor zeci de ani milioane de oameni au migrat de la tara la oras. In timp ce in vremuri normale viata la oras poate fi considerata mai confortabila, aceasta se poate transforma in cosmar in caz de dezastru natural. Amintiti-va cum arata New Orleans dupa uraganul Katrina sau Los Angeles-ul dupa revoltele din 1992. Cu cat mai mare este orasul cu atat mai mari vor fi problemele in aceste situatii extreme.

Daca nu aveti resusele financiare au disponbibilitatea de a va muta in afara marilor orase, autorul va sfatuieste sa va asigurati ca dispuneti de: rezerve suficiente de combustibil in caz ca va trebui sa parasiti in graba asezarea, sa cunoasteti bine cateva rute ocolitoare in caz ca iesirile principale din oras sunt blocate, un loc unde sa depozitati rezerve alimentare pentru 3-4 zile, cunostiinte si prieteni de incredere cu care sa va ajutati in caz de nevoie. O varianta ar fi si cumpararea in comun a unei ferme care sa asigure elementele necesare supravietuirii.

2.Provizii
In timpul dezastrelor alimentele din marile orase dispar cu repeziciune. Autorul citeaza din experienta personala, ca locuitor al zonelor de coasta din SUA-de fiecare data cand era anuntata apropierea unui uragan, rafturile magazinelor se goleau aproape instantaneu. In cateva ore, statiile de benzina ar putea ramane la randul lor fara combustibil! Nu zile, ore! In plus, fiecare dezastru major presupune disparitia electricitatii. Furnizarea apei potabile este compromisa. Sticlele cu apa devin mai valoroase decat conturile bancare. Baldwin ne sfatuieste sa avem asigurate provizii de apa si hrana (conserve) pentru cel putin 2 saptamani. Cumparati-va un generator de current. E bine sa aveti rezerve suplimentare de haine adecvate, articole sanitare, medicamente.

3.Bani/Marfuri
Baldwin insista sa avem mereu la dispozitie ceva bani-cash. In timpul dezastrelor, bancile raman inchise perioade bune de timp. Daca vorbim de situatii care se prelungesc, n-ar strica nici o rezerva in metale pretioase. Oricum, in acest context este considerat de valoare orice bun care poate circula si poate fi schimbat repede, barter-ul intrand repede in functiune (conserve, haine, etc). Vorbind de masini, autorul recomanda detinerea unei masini electrice pentru situatii extreme.

4. Auto-aparare
Politia nu reuseste sa asigure protectie in astfel de situatii asa ca va trebui sa v-o asigurati singuri. Bande inarmate pun repede stapanire pe strazi (New Orleans, Haiti). In Romania, posibilitatile de acihzitionare a unor arme pentru auto-aparare sunt insa infinit mai reduse decat in America. Totusi, puteti gasi arme neletale care sa asigure intr-o anumita masura protectie si in magazinele specializate autohtone.

Ei, acestea fiind zise, sper ca nu v-am speriat prea tare. In definitiv, paza buna trece primejdia rea si e mai bine ca un eventual eveniment neprevazut sa va gaseasca relativ bine echipati decat dezorientati si fluierand a paguba.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.