joi, 26 februarie 2009

OPTIMISMUL

Mi se pare important ca in tot ce incerc sa explic aici sa nu pierdem din vedere un aspect important. Acesta este modul in care privim lucrurile care urmeaza sa se desfasoare.

Si pentru a sublinia atitudinea cu care privesc eu acum catre viitor incep asadar cu un citat propriu de acum cateva zile de pe forum . Iar in postul respectiv ziceam asa:

Baieti, ne stim de prea multa vreme pe topicul asta si pe ala cu criza, ca sa ma mai considerati un optimist bezmetic.

Cu toate astea, va aduc vesti bune: exista lumina la capatul tunelului.

Am cautat si in cele din urma am gasit-o asa ca am venit sa depun marturie

Va astept la iesire...

P.S. Bine, ca sa nu ma credeti totusi bezmetic, o sa revin cu detalii. Curand. Promit.

Dupa cum explicam si in articolul anterior de pe blog toata povestea a inceput cam acum un an si ceva. Pana atunci cautam pe forumuri informatii despre IT, plasme, proiectoare, camere video, aparate foto, GPS-uri si alte dracii din astea in care devenisem expert. Apoi mi-a atras atentia Peak Oil ca si fenomen si am inceput sa studiez mai atent lumea din jur. De aceea primele inceputuri ale acestui blog sunt pe tema petrolului. Dupa teama initiala am vazut ca exista alternative viabile si la Peak Oil. Ziceam ca nu-s vreun optimist bezmetic, pentru ca pe tema problemelor energetice am tot avertizat luni bune pe forumul softpedia in vreo 3 topice de 10.000 de posturi pe aceasta tema.

Insa ulterior problema energetica a inceput sa fie eclipsata de cea economica. Atunci am inceput sa inteleg cu adevarat situatia in care se aflau finantele internationale de fapt. Si a urmat iar o perioada de previziuni pesimiste, in care eram luat la misto pentru ca incurajam prin vara si toamna trecuta la investit in aur, ferme si petrol sau prevedeam prabusirea burselor si a dolarului.

Eh si a trecut si faza asta si prin ianuarie am reusit sa ajung la nivelul urmator. Si sa vad luminita de la capatul tunelului de care va spuneam. Si in loc de apocalipse sau sfarsitul lumii cum ma acuzau unii ca as prevesti, eu vorbesc acum despre o "simpla" tranzitie. O tranzitie destul de rapida de la un sistem financiar bolnav si pe moarte la altul mai bun. Da, vor exista si victime si va fi o perioada mai grea pentru care nu strica sa ne pregatim nitzel. Dar daca nici noi romanii nu ne pricepem la tranzitii... biggrin.gif

Una din ideile de baza este ca globalizarea este o sabie cu doua taisuri. Lucrurile se misca mult mai rapid acum decat in anii 30. Toata lumea este interconectata si cand undeva apare o problema, aceasta se propaga in lant extrem de rapid. De aceea criza asta va trece mai usor si nu va face ravagiile estimate de unii. Bursele vor pica, bancile vor inchide usile, dolarii vor disparea. Dar fabricile vor ramane in picioare, infrastructura, agricultura si mai ales oamenii vor ramane. Poate bancherii sa aibe nitzel mai mult de suferit in perioada asta, dar si acolo exista speranta daca omul e om. Uite AICI un exemplu de toata lauda pe care l-am mai dat.

Nu se mai poate pune nici macar problema de un WW3 cum mai auzim pe ici pe colo. Razboiul atomic, bio sau chimic de care se tem unii nu poate fi controlat si nimeni nu s-ar mai risca acum la asa ceva. De fapt globalizarea intervine si aici. Corporatiile au reprezentante in toata lumea si nu se mai poate discuta de tari care nu sunt in sistem. In plus, fabricile sunt in china, petrolul la arabi, gazul la rusi, cercetarea la europeni, tehnologia la japonezi si armele la americani. Pe cine sa elimini fara sa te impusti singur in picior ? biggrin.gif

Stiu ca unora le vine greu sa mai fie optimisti in conditiile actuale. Dar asa cum va spuneam, printre cei care sunt cu cativa pasi inaintea evenimentelor, pesimismul e cam trecut. Acum noua moda este OPTIMISMUL. Si de aceea incerc sa explic si pe acest blog care sunt pasii pentru a-l recapata.

Inchei asadar in acelasi ton optimist tot cu un citat al unui coleg de pe forum:

Imi place jovialitatea podgoreana a lui @flavil... Ne prevede sfirsitul cu calmul si detasarea calugarilor din pustie . "Oameni buni , totul se duce naibii , se face praf dar , cu voia dumneavoastra eu nu ."

Previziuni din trecut

Sa incepem asadar cu previziunile din trecut, iar intr-un post ulterior vom detalia si partea despre viitor.

Dupa cum explicam si cu alte ocazii acest blog a stat neactualizat o buna bucata de vreme deoarece am preferat sa folosesc forumurile si comentariile pe alte bloguri pentru dezbateri pe temele mentionate aici. Avantajul a fost o mai buna intelegere a fenomenelor si totodata o plaja mai mare de persoane cu care am intrat in contact.

Asa ca ceea ce incerc acum este un fel de rezumat al discutiilor si concluziilor trase in aceste dezbateri din anul care a trecut. Apoi voi detalia intr-un post urmator ce s-a modificat de la previziunile respective. Stiu ca multi inca refuza sa accepte ceea ce am afirmat atunci si cu atat mai putin ceea ce cred eu ca ne asteapta in viitor. Nu e prima data si m-am obisnuit deja cu asta. E interesant cand esti cu un pas inaintea evenimentelor, mai trist este cand arunca ceilalti cu rosii in tine mereu. Dar cu timpul te obisnuiesti. Si lumea incepe si ea sa inteleaga... smile.gif

Sunt sigur ca si cei care faceau misto in primavara trecuta si ma numeau negativist sau mai rau pe aria de imobiliare au inteles intre timp. Si cred ca m-ar intelege si altii mai bine daca ar fi fost prostiti sa se arunce la un credit sufocant pe varf de bula chiar inainte de criza.

Iar peste un an sa te trezesti somer, cu apartamentul de 100.000 vandut de banca la licitatie pe 40.000 sau mai putin, ramas fara casa si cu datorii de 60.000 pentru care banca te va urmari toata viata. Da, multi nu stiu ca nu poti sa dai pur si simplu cheile la banca. Vei fi urmarit si executat silit pe bunuri, pe venituri si pe tot ce se poate lua de la tine, pana la recuperarea intregii datorii. Plecatul din tara sau muncitul la negru raman singurele optiuni in cazurile extreme. Exact ce le lipsea unora acuma...

Dar sa continuam. Cu scuzele de rigoare pentru limbajul "tipic forumurilor" (when in Rome... smile.gif ) ziceam AICI intr-un post softpedia de la jumatatea lui decembrie asa:

Adevarul este ca pana acum am avut urmatoarele opinii pe aici pe forum:

1 - in primavara ma razboiam pe topicul de imobiliare cu trabantu si cu punkt, care penalizau pe oricine indrazneau sa afirme ca preturile vor scade cat de curand. Au ajuns intre timp penibili si dupa ce previziunea s-a adeverit, atat eu, renderman cat si altii n-am mai dat pe acolo, ca am inteles ca nu avem cu cine discuta pe aria respectiva.

2 - apoi a urmat povestea cu petrolul la care sincer ma asteptam sa urce o idee mai sus inainte de izbucnirea crizei. A ajuns totusi la 150 USD inainte sa se dezlantuie haosul la burse.

3 - Piata financiara subreda s-a prabusit insa mai repede decat se asteptau multi adepti ai teoriei Peak Oil. Asta le-a dat apa la moara unora care considera petrolul o "bula" asemanatoare cu imobiliarele. Vom vedea in 2-3 ani cine a avut dreptate si daca petrolul va trece pana la urma si de 200 USD asa cum estimam in vara.

4 - incercand sa pricep de ce piata financiara a cedat asa de repede la cresterea pretului la petrol, am aflat de buda in care se afla de fapt US si ca usoara apreciere a dolarului e doar o chestie de moment, urmand sa vina o prabusire de mari proportii

Deci pana acum am bifat asa:
1 - imobiliarele
2 - crestere pret petrol urmata de criza financiara
Urmeaza cat de curand
4 - dolar prabusit
Apoi in maxim 2-3 ani va urma:
3 - trecere baril de 200USD

Posibil ca 3&4 sa se realizeze insa simultan la anul, daca dolarul se va devaloriza suficient de repede

In ce priveste situatia financiara din Romania pe la inceput de an faceam AICI urmatoarele estimari:

Unii mai cred ca Isarescu cel rau nu vrea sa tina cursul la euro jos. Face si omul ce poate cu economia asta amarata din care acum toti isi retrag investitiile la greu si hemoragia de euro e tot mai mare.

Eu am mai zis ca estimez un 4.2-4.3 tinut in sah pana prin martie. Apoi pana pe la paste o sa ne batem la pragul de 4.5 pe care probabil il depasim pana in vara. Pana atunci economia o sa fie destul de praf ca sa se mai poata face ceva, cu toate interventiile BNR. Daca mai aprobam si ceva mariri de salarii in urma grevelor si demonstratiilor care vor izbucni ca ciupercile, o sa avem si bomboana de pe coliva inflationista.

Primele falimente bancare le vad la vreo 2 luni dupa ce trecem de 4.5 undeva in vara, intre iunie-septembrie. Sunt curios cum vor reactiona bancile mama, stiut fiind ca vreo 85% din bancile "noastre" sunt de fapt sucursale straine. Dupa caz la caz, banuiesc ca le vor sustine cu lichiditati daca treaba nu e chiar groasa sau vor prefera sa le lase sa se prabuseasca daca n-au cu ce sa le sprijine sau nu are rost.

La cum il vad eu pe Isarescu sper sa nu puna botul la vrajelile si presiunile din afara: imprumuturi FMI dupa ce ca deficitul e varza, cu care sa pompeze apoi bailouturi aiurea in banci straine care ne-au jumulit de comisioane mari atatia ani si acuma se dau ranite. Insa cum si politicul isi baga coada de multe ori, s-ar putea vedem totusi un pachetel de "proptire" aprobat si la noi pentru 2-3 banci mai importante.

Posibil ca in acel moment, RON-ul sa isi mai revina nitzel, la valori sub 4.0 inainte sa o ia din nou vertiginos la vale. Dar sansele sunt mici si oricum cred ca vom vedea inainte de craciunul viitor un euro aproape de 5 RON.

Tot ce se poate ca miscarile sociale vor lua amploare. Vezi Grecia, Lituania sau Bulgaria.... In cazul in care lucrurile degenereaza, sky is the limit la cursul RON. Lira sterlina si coroana islandeza ne arata ca se poate si mult mai rau decat acum.

Deocamdata suntem in grafic cu cele afirmate atunci, dar in unele cazuri au aparut modificari. Despre care asa cum am zis, vom discuta intr-un post separat ca asta deja s-a lungit prea tare... smile.gif

miercuri, 25 februarie 2009

Criza si expertii nostri

Asa cum cei de peste ocean au si ei anumite personaje in tema cu ceea ce se intampla de fapt in jurul nostru, avem si in romania cateva persoane care au inceput sa priceapa din timp ceea ce ne asteapta.

Incepem intai cu forumurile, deoarece in ciuda amalgamului de posturi degeaba se mai pot gasi uneori si informatii valoroase. Mai sunt si useri care au priceput ce si cum si incearca sa-i lumineze pe altii, in ciuda atacurilor si mistourilor la care sunt supusi.

Incepem asadar cu softpedia unde criza a fost tratata din punct de vedere energetic si economic, sugerandu-se chiar si unele masuri sau alternative. Personajele ale caror mesaje merita bagate in seama ar fi: ndc74, billy, blimpyway, had3z si M4V3RiCk_. Apreciez in special ca stil pe M4V3RiCk_ care spune de multe ori lucrurilor pe nume, iar estimarile sale sunt in 90% din cazuri corecte.

Continuam cu computergames unde regasim aceleasi teme economice si energetice. Am remarcat aici pe skyblue, mobutu, Zarzavat si din nou M4V3RiCk_. Activi si interesati mai sunt si jet li care face uneori cam mult spam si Extra300 care are o orientare cam puternic pro-americana.

Trecand de la forumuri la "experti" individuali putem sa mentionam asa.

Renderman - printre primii care avertizau de problemele economiei romanesti in ce priveste imobiliarele. A dus batalii pe softpedia contra bancherilor sau arhitectilor moderatori care incercau sa elimine orice previziune despre scaderea pietei imobiliare. Desi graficele sale obtinute din anunturi au fost apreciate de multi, renderman s-a limitat la imobiliare.

Manole - un blog foarte apreciat tot pe tema imobiliarelor. A prevazut prabusirea acestora inca din toamna 2007 si cu timpul a adunat o comunitate de persoane interesate de soarta imobiliarelor si economiei romanesti. A incercat timid niste articole despre banci dar nici el nu a dorit sa urmareasca criza dincolo de povestea imobiliarelor locale.

Dan Popa aka hymerion - cu articolele caruia ne cam intoxica hotnews de ceva vreme. Are ceva cunostinte din interiorul sistemului bancar, posteaza din cand in cand unele traduceri reusite dupa articole straine si ne mai amuza si cu pamflete uneori haioase. In rest e cam nehotarat si cam neclar cu ce se mananca criza asta.

Dan@trenduri - dupa parerea mea dintre cei mai buni comentatori ai crizei de la noi. A inceput sa avertizeze inca din 2007 despre problemele care apareau la orizont. A inteles aspectele energetice, economice si sociale ale problemei si ar fi printre putinii care as putea zice ca a trecut de nivelul 5 de intelegere al crizei. Mediul in care lucreaza i-au dat acces la nivelul 6 despre face uneori comentarii haioase. Vad ca tatoneaza acum nivelul 7 asa ca primeste cele mai bune recomandari si din partea mea.

Aceasta e o prezentare pe scurt a celor care mi-au atras MIE atentia prin mesajele lor si imi rezerv dreptul sa completez ulterior aceasta lista daca voi gasi si alte persoane care se pot inscrie pe ea.

Pana atunci in ce priveste criza asta, sa nu uitam:

There are no experts, only different points of view. Peter Schiff

Criza si expertii lor

Am discutat AICI despre cateva materiale de studiu in ce priveste criza energetica.

Cred ca e timpul sa fac si o mica prezentare a materialelor despre criza economica care m-au ajutat sa parcurg treptat nivelele de intelegere de care spuneam in materialul anterior.

Au fost acei asa-zis experti care cu toata stiinta lor si asa-zisa expertiza nu au reusit sa priceapa ce se intampla. O explicatie o puteti gasi aici: Why the experts missed the crash

Au fost apoi asa cum am zis si cei care au inteles anumite concepte ale crizei, din anumite puncte de vedere. Incepem cu cei mai slabi.

Nouriel Roubini vad ca il tot citeaza diversi, desi nu e chiar personajul care a inteles cel mai bine criza. Da, a prevazut colapsul si a fost corect pe ici pe colo. Dar inca mai are probleme cu intelegerea problemelor reale din spatele show-ului. Roubini e prea optimist si in ce priveste UK, despre care se vorbeste pe la colturi ca ar fi deja falimentari. De asemenea, povestea cu bailouturile este pusa gresit, Schiff a explicat de atatea ori de ce varianta corecta implica falimente curate pentru resetarea sistemului.

Ron Paul este unul din cei mai buni politicieni americani la ora actuala. A candidat la presedentia US anul trecut si a fost foarte apreciat in comunitatile de pe internet, care reprezinta in general partea mai inteligenta a electoratului. L-a avut drept adviser pe Peter Schiff si a inteles multe din ideile explicate de acesta, pe care a incercat sa le prezinte si altor politicieni americani fara succes.

Peter Schiff de care ziceam mai devreme e unul dintre cei care a prevazut cel mai bine criza actuala din punct de vedere economic. A inteles substratul economic mai bine decat altii si a priceput pana la un punct ce ne asteapta si cum vor evolua lucrurile. Recomand materialele lui celor interesati de aspectul economic al acestei crize.

Mai nou aparuti in lista mea de "experti" sunt Jim Rogers si Marc Faber care au si ei niste puncte de vedere ok in ce priveste ceea ce ne asteapta.

E2020 - din punct de vedere economic, cele mai bune previziuni cred ca le au cei de la Europe2020. Asa cum ziceam si aici analistii respectivi au prevazut crashul din septembrie 2008 inca din februarie 2008. Au avertizat despre un nou punct critic in martie 2009 inca din decembrie 2008, iar ultima lor predictie este cea mai tare. Prevede pe final de 2009 nici mai mult nici mai putin decat disparitia sistemului financiar asa cum il cunoastem.

Albert Bartlett - iesind un pic din sfera strict economica si trecand la un nivel superior, putinii dintre cei care fac o corelare intre problemele economice, demografice si energetice ale omenirii este acest profesor universitar. Demonstratia sa pare simpla dar pune lucrurile intr-o cu totul alta lumina.

Chris Martenson este cel care a dus la nivel de arta aceasta corelare in excelentul sau Crash Course. Este un material complex si totusi usor de inteles cu putina rabdare. Cele 20 de episoade fac in total o prezentare de 3 ore care analizeaza pe rand problema celor 3E care influenteaza actuala criza: Economy, Energy and Environment. O varianta prescurtata o gasiti si aici.

Astea ar fi materialele recomandate de studiu pentru nivelele 1-5 de care vorbeam. Doar dupa o buna intelegere a acestora se poate trece cu brio la 6, 7 sau 8. Si poate intr-o zi vom ajunge sa vorbim de cei care prezinta lucrurile la nivelul 9 asa cum o face Matt... :)

Cam asta ar fi lista "expertilor" in aceasta criza. Dar sa nu uitam totusi o chestie importanta:

There are no experts, only different points of view. Peter Schiff

luni, 23 februarie 2009

Nivelele crizei

Asa cum mai ziceam si AICI se poate face o clasificare a modului in care fiecare intelege criza asta si tranzitia catre noul sistem economic.

In criza asta eu am identificat pana acum vreo 9 nivele. Atat am reusit sa inteleg eu pana acum desi evolutia mea a fost destul de rapida.

1.Sa zicem ca cei care nu au aflat de criza sunt la nivelul unu. Mda, mai exista si oameni de genul asta. Si nu doar cei din jungla amazoniana.

2.Nivelul doi ar fi al celor care stiu de criza dar o ignora considerand ca va trece repede. Adica cei cu ochelari de cal, cu capul in cutie sau sub nisip ca strutul.

3.Nivelul trei ar fi cei care sunt convinsi de gravitatea crizei dar nu prea pricep cu ce se mananca. Cei care se uita la stirile din ultima vreme cu mana la gura si clatinand din cap. smile.gif

4.Nivelul patru ar fi cei care pricep criza dpdv economic sau din alte puncte de vedere izolate. Gen Peter Schiff, Ron Paul, Nouriel Roubini.

5.Nivelul cinci ar fi cei care coreleaza diverse aspecte economice, energetice, sociale si politice si inteleg in ansamblu diversele influente si urmarile pe care le pot avea. Gen Chris Martenson, Albert Bartlett si E2020.

6.Nivelul sase sunt cei care inteleg aceste aspecte diverse si au si puterea de a controla unele dintre ele si a schimba efectiv directia crizei pana la un anumit punct. Sau cei care stiu cine are puterea sa le controleze si ce urmeaza sa faca respectivii. Gen Putin, Obama, Paulson sau alte personaje influente aflate mai mult sau mai putin in lumina presei. Unele chestii pot fi culese din materiale celebre gen Zeitgeist dar atentie la manipulari.

7.Nivelul sapte ar fi cei care inteleg elementele pe care nu le pot controla Putin, Obama sau altii din spatele parghiilor economiei mondiale. Si elemente care le pot da chiar si acestora calculele peste cap, mai ales dupa colapsul sistemului financiar asa cum il cunoastem. Incadram aici chestii gen monede alternative, sisteme economice alternative dar mai ales energii alternative. Ca idee vedeti si proiectul Venus sau blogul lui Dan.

Nivelele 8 si 9 nu vi le pot prezenta inca pentru ca oricum nu are rost. Despre 8 am mai discutat pe forumuri fara prea mult succes, iar despre 9 studiez de zor acum smile.gif

Nivelele peste 9 nu le cunosc inca nici eu... dar sunt convins ca exista pentru ca stiu ca am trecut treptat prin etapele de pana aici si de fiecare data am fost surprins ca mereu exista un nivel superior de intelegere care schimba total punctul de vedere avut anterior.

Stiu ca o dam in filozofie, dar am facut aceasta scurta prezentare pentru a sublinia ca e cam greu sa discuti pe o tema pe care fiecare o pricepe in functie de nivelul de intelegere la care a ajuns. Momentan pe forumuri si diverse bloguri abia dezbatem la nivelele doi si trei, incercand sa trecem cu chiu cu vai la patru. Foarte putini sunt cei care au ajuns la 5 si chiar daca unii inteleg diferite aspecte de la 6 si 7 in general nu le pot corela cu restul elementelor pentru o vedere de ansamblu.

Ideea acestui blog era tocmai aceea de corelare, pe masura ce tot mai multi afla diverse elemente din acest mare puzzle si incep sa puna lucrurile cap la cap smile.gif

miercuri, 18 februarie 2009

Evaluarea situatiei

O zi aparent calma azi la bursa NY. Dow a tzopait anemic in jurul valorii de 7552 cu care incheiase ieri. Oamenii au incercat sa-si linga ranile din ultimele zile si sa-si revada strategiile.

De ce aparent ? Pentru ca din punctul meu de vedere tot aurul ramane cheia. Ca un fel de indicator barometru pentru increderea traderilor, asa cum ziceam si aici: Previziuni bursa

Iar aurul a facut iar o surpriza frumoasa, urcand la 985 astazi... :)

Cel mai tare este ca voci precum a lui Jim Rogers sau Peter Schiff sau Ron Paul sau Nouriel Roubini se fac tot mai auzite in ultima vreme: Investitorul Jim Rogers: Desfiintati FMI-ul si Banca Mondiala ca sa putem iesi din criza!

In aceeasi ordine de idei va mai dau un link interesant. Niste baieti care au facut o analiza foarte pertinenta in ultimii ani si au avertizat de criza inca din 2006.

Au prevazut crashul din septembrie 2008 inca din februarie 2008: Global systemic crisis / September 2008 - Phase of collapse of US real economy

Au avertizat despre un nou punct critic in martie 2009 inca din decembrie 2008: Global systemic crisis – New tipping-point in March 2009: ’When the world becomes aware that this crisis is worse than the 1930s crisis’

Iar ultima lor predictie de acum 3 zile o gasiti aici: 4th quarter 2009 – Beginning of Phase 5 of the global systemic crisis: phase of global geopolitical dislocation

Un scurt citat mai semnificativ:

Back in February 2006, LEAP/E2020 estimated that the global systemic crisis would unfold in 4 main structural phases: trigger, acceleration, impact and decanting phases. This process enabled us to properly anticipate events until now. However our team has now come to the conclusion that, due to the global leaders’ incapacity to fully realise the scope of the ongoing crisis (made obvious by their determination to cure the consequences rather than the causes of this crisis), the global systemic crisis will enter a fifth phase in the fourth quarter of 2009, a phase of global geopolitical dislocation.

According to LEAP/E2020, this new stage of the crisis will be shaped by two major processes happening in two parallel sequences:

A. Two major processes:

1. Disappearance of the financial base (Dollar & Debt) all over the world

2. Fragmentation of the interests of the global system’s big players and blocks

B. Two parallel sequences:

1. Quick disintegration of the current international system altogether

2. Strategic dislocation of big global players.

Inceputul sfarsitului ?

Mizerie e peste tot si curatenia va fi pentru toata lumea.

Bicoz... toti se bazau pe crestere.

Productia de anul asta mai mare ca aia de anul trecut, investitii tot mai multe, produse tot mai diverse, credite tot mai mari, reclame tot mai sufocante, cresteri la vanzari exponentiale etc. Singurul mod in care puteai sa ramai in joc era sa dai inainte, sa fi un pic mai nebun decat concurenta, sa-ti iei un risc si mai mare si tot asa... pana a facut poc jucaria :)

Acum nimeni nu mai cumpara, nimeni nu mai vinde, iar banii au disparut ca prin farmec. S-au incins de la atata agitatie si au luat foc ca-s de hartie. S-au evaporat... doar erau "virtuali". I-a luat vantul si i-a ridicat in sus si totul era feeric pana au facut poc ca niste baloane de sapun ce erau... nu ca oamenii, fabricile, fermele sau aurul care au ramas pe loc ;)

Poate unii mai noi nu stiu ca anul trecut era petrecerea "doomerilor" in toi...

Dar acum deja "urmatoarea moda" e optimismul :)

Cand majoritatea vorbeau anul trecut de superba economie romaneasca eu si altii le explicam de prabusirea imobiliara ce va urma. Cand multi propovaduiau acum cateva luni stabilitatea de neclintit a bancilor din US sau a dolarului noi le explicam ca suntem la un pas de criza si de colaps. Acum toata lumea se da de ceasul mortii cu criza asta iar altii vad deja iesirea de la capatul celalalt... :)

E cool sa fii mereu inainte cu un pas, mai rau e cand arunca lumea cu rosii in tine mereu... :)

Nu mai suntem in anii 30 si treburile se vor misca intr-un ritm ametitor de data asta. Ca in 4 ani n-o sa mai fie inapoi ca in 2007 aia e clar, dar in maxim 1 an o sa se aleaga praful de sistemul actual cu o viteza de nebanuit pentru multi.

Avantajul este ca totul se va desfasura asa de brusc, ca fabricile, firmele si oamenii or sa-si revina destul de rapid. Chiar daca bancile vor intra in colaps si unii investitori vor avea de suferit, marea masa de oameni va trece rapid peste partea dureroasa.

In termeni familiari, va fi ca un fel de reset scurt cu cablul smuls din priza, comparat cu un shutdown clasic ca in anii 30... iar la pornire vom avea WinXP instalat rapid in cateva minute in loc de Win98-ul expirat... ;)

Atat pentru US cat si pentru ai nostri o sa vie vremuri mai bune dupa ce scapam de astea. Si o sa dispara si toate certurile aiurite de pe aici. Stiu. Nu ma credeti. Inca. Nimic nou sub soare...

marți, 17 februarie 2009

A inceput distractia ?

Stiu ca n-am mai actualizat de mult blogul asta.

Am fost ocupat cu dezbateri in alte parti si pentru cine e curios recomand sa citeasca ce am postat pe diverse forumuri aflate in linkurile din postul acesta.

Personal deja ma astept sa vad in orice zi la stiri ca a luat-o DOW serios la vale, a sarit aurul cu 20% intr-o zi sau a intrat vreo banca importanta in colaps. Si apoi, tobogan si distractie pentru toata lumea :)

Pana prinzi curaj si iti dai drumul e mai greu, ca dup-aia e asa tare senzatia ca nici nu stii cand ai ajuns jos...

Si nu vreau sa vorbesc prea devreme dar pana vineri ne lamurim. Aurul a sarit de 2 zile brusc din schema. Dupa ce o luna oscilase cumintel pe la 900-920, vineri a ajuns la 940 iar aseara in 2 ore ajunsese aproape 960. Oricum aurul i-o trage la DOW binisor incepand cu anul 2000 incoace, dar acum chestia se accentueaza. Asta daca vorbim de investitii serioase, ca la BVB e si mai durere, fata de aur a pierdut jumate din valoare in ultimele 2 luni.

La inchiderea bursei DOW este la -3.8% adica 7,552 la nici 5 puncte de minimul istoric al anului trecut :)

Aurul inca se tine la 970USD

Se putea si mai bine, dar oricum a fost o lupta frumoasa :)

Mai e si maine o zi, mai e si martie o luna promitatoare...

Superb rezultat al ultimului bailout aprobat de americani. Inca unul si au rezolvat problema. Definitiv. Dar poate totusi e suficient si asta... :)